2019 ve 2020 özel okul teşvik / meb özel okul teşviki | E-Kayıt

2019 Ve 2020 Özel Okul Teşvik

2019 ve 2020 özel okul teşvik


MEB’in faaliyet raporlarında yer alan bilgilere göre son yıllarda ayrılan teşvik ödenekleri yavaş yavaş düşse de onlarca öğretmenin atanmasına yetecek bütçe özel okullara ayrıldı. ’den bugüne özel okullara toplam 5 milyar milyon bin TL aktarıldı. Bu para şu anki ücretleri üzerinden bile bin öğretmenin maaşına denk geliyor.

Yıllara göre MEB’in özel okullara aktardığı teşvikler şöyle:

2 milyar milyon bin TL
1 milyar milyon bin TL
1 milyar milyon bin TL
milyon bin TL

Aynı dönemde özel okul sayıları da 3 bini aşkın arttı. Teşviklerden güç alan özel okul sahipleri okul sayılarını artırdı. Pandeminin etkisiyle son bir yılda çok düşük olsa da özel okul sayıları ’den bugüne şöyle oldu:

10 bin 53
11 bin
12 bin
13 bin
13 bin

Üstünlük sayıldı

MEB’in faaliyet raporlarında öğrenciler ve okullar arasında eşitsizliğe neden olan bu durum ‘üstünlük’ olarak kabul edildi. Yılı Faaliyet Raporu’nda üstünlükler bölümünde “Özel öğretimi destekleyici teşvik mekanizmaları” ifadeleri yer aldı.

Bu verileri değerlendiren Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal şunları söyledi: “MEB’in faaliyet raporunda yer alan ve özel okullara verilen ödenek miktarlarına baktığımız zaman aslında eğitimin piyasalaşmasının ne durumda olduğunu değerlendirebiliriz. Hem özel okullara verilen teşvikler hem de buna bağlı olarak özel okulların sayısının her geçen gün artıyor olmasının özellikle üzerinde düşünülmesi gereken bir durum. Devlet, kamusal yükümlülüğü olan eğitim ve öğretimi özel okullara devrediyor. Bu nedenle kamusal eğitim hakkının savunulması bugün çok daha fazla önem arz ediyor. Ayrıca bu durumun üstünlük olarak değerlendirilmesi izaha muhtaç bir durum olarak düşünülmeli. Kamusal eğitimden vazgeçmenin neresinin üstünlük olduğu anlaşılmayan bir durumdur.”

***

Özel okul öğretmenleri sorusuna cevap yok

Özel okullara akıl almaz tutarlarda teşvik verilirken Milli Eğitim Bakanlığı, özel okul öğretmenlerinin yaşadığı mağduriyete ilişkin soruyu ise yanıtsız bıraktı. CHP İzmir Milletvekili Özkan Purçu, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e haftalarca seslerini duyurmak, ücret mağduriyetleri ile çalışma koşullarının düzeltilmesi için eylem yapan özel okul öğretmenlerine ilişkin yazılı soru önergesi sundu. Bakan Özer ise eğitimcilereilişkin sorulara cevap olarak yalnızca ilgili kanun maddelerini hatırlatmakla yetindi.

Millî Eğitim Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığından:

SAYILI KANUN KAPSAMINDA AÇILAN ÖZEL OKULLARDA ÖĞRENİM GÖREN
VE ÖNCEKİ YILLARDA EĞİTİM VE ÖĞRETİM DESTEĞİ KAPSAMINA

ALINIP ÖĞRETİM KADEMESİNİ TAMAMLAMAYAN ÖĞRENCİLERE

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDA EĞİTİM VE ÖĞRETİM

DESTEĞİ ÖDEMESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ

Bilindiği üzere, 8/2/ tarihli ve sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun Ek 1 inci maddesinin ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci ve sekizinci fıkralarında; “Bu Kanun kapsamında örgün eğitim yapan özel ilkokul, özel ortaokul ve özel liselerde öğrenim gören Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler için, resmî okullarda öğrenim gören bir öğrencinin okul türüne göre her kademede okulun öğrenim süresini aşmamak üzere, eğitim ve öğretim desteği verilebilir. Bu fıkra kapsamındaki eğitim ve öğretim desteğinden özel okul öncesi eğitim kurumlarından eğitim alanlar da, ay arasında olmak şartıyla en fazla bir eğitim-öğretim yılı süresince yararlandırılabilir.

Eğitim ve öğretim desteği, Bakanlıkça eğitim kademelerine göre her bir derslik için belirlenen asgari öğrenci sayısının üzerinde ve her hâlükârda derslik başına belirlenen azami öğrenci sayısını geçmemek üzere verilebilir. Eğitim ve öğretim desteği verilecek toplam öğrenci sayısı her yıl Maliye Bakanlığı ve Bakanlıkça müştereken belirlenir.

Eğitim ve öğretim desteği; yörenin kalkınmada öncelik derecesi ve gelişmişlik durumu, öğrencinin ailesinin gelir düzeyi, eğitim bölgesinin öğrenci sayısı, desteklenen öğrenci ve öğrencinin gideceği okulun başarı seviyeleri ile öncelikli öğrenciler gibi ölçütler ayrı ayrı veya birlikte dikkate alınarak verilebilir.

Söz konusu eğitim öğretim hizmetini sunan veya yararlananların, gerçek dışı beyanda bulunmak suretiyle fazladan ödemeye sebebiyet vermeleri durumunda bu tutarların, ödemenin yapıldığı tarihten itibaren sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre hesaplanacak gecikme zammı ile birlikte bir ay içinde ödenmesi, yapılacak tebligatla sebebiyet verenlerden istenir. Bu süre içinde ödenmemesi hâlinde bu tutarlar, anılan Kanun hükümlerine göre Maliye Bakanlığına bağlı vergi daireleri tarafından takip ve tahsil edilir. Bu fiillerin tekrarı hâlinde, ayrıca kurum açma izinleri iptal edilir.

Bu madde kapsamında Bakanlıkta istihdam edileceklerde aranacak şartlar, eğitim ve öğretim desteğinin verilmesine ilişkin ölçütler, desteğin verileceği eğitim kurumu türleri, eğitim kademeleri ve kurumlar itibarıyla verilecek destek tutarları, eğitim ve öğretim desteğinin kontrol ve denetimi ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar Maliye Bakanlığı ve Bakanlıkça müştereken hazırlanan yönetmelikle belirlenir.” hükümleri yer almaktadır.

Diğer taraftan sayılı Kanun hükümleri doğrultusunda; 20/3/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin Ek 2 nci maddesi çerçevesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı ile müştereken hazırlanacak olan tebliğde belirleneceği hüküm altına alınmıştır. Bu kapsamda, eğitim ve öğretim desteği verilecek okul kademe, destek tutarları ve bunlara ilişkin diğer hususlar aşağıda belirtilmiştir.

1- , , ve eğitim öğretim yıllarında çıkarılan 25/7/ tarihli ve sayılı, 6/8/ tarihli ve sayılı, 4/8/ tarihli ve sayılı ve 12/8/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’lerde yayımlanan Tebliğler çerçevesinde eğitim ve öğretim desteği kapsamına alınıp öğretim kademesini tamamlamayan ve sayılı Kanun kapsamında açılan yılında; ilkokul 2, 3 ,4. sınıf, ortaokul 6, 7, 8. sınıf ve ortaöğretim 10, 11, sınıf ve eğitim öğretim yılında hazırlık sınıfında destek alan öğrenciler için 9. sınıf okul kademelerinde öğrenim gören her bir öğrenciye verilecek eğitim ve öğretim desteği tutarları aşağıdaki Tablo-1’de yer almaktadır.

2- Eğitim ve öğretim desteği, Millî Eğitim Bakanlığı bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanır. Ödemeye ilişkin usulleri belirlemeye Millî Eğitim Bakanlığı yetkilidir.

3- Bu Tebliğde yer almayan hususlarda düzenleme yapmaya ve uygulamada ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye Millî Eğitim Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.

4- Millî Eğitim Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından müştereken hazırlanan bu Tebliğ, eğitim ve öğretim yılı için geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

5- Bu Tebliğ hükümleri Millî Eğitim Bakanı ile Hazine ve Maliye Bakanı tarafından yürütülür.

Tebliğ olunur.

Özel Okul Eğitim Öğretim Devlet Desteği

Özel Okullar İçin Eğitim Öğretim Devlet Desteği Nedir?

 

Özel okul eğitim öğretim devlet desteği, yılından beri anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise seviyelerinde okuyan öğrencilerin, özel okullara kayıt yapmaları durumunda yararlanabilecekleri bir hibe desteğidir.

 yılında toplam yeni öğrenciye özel okul devlet desteği sağlandı.

MEB'in özel okulculuğu desteklemesi ve yılında özel okulda okuyan öğrenci oranını yüzde 15'e çıkartmayı hedeflemesinde, özel okul devlet desteği uygulamasını önemi büyük olacaktır. yılında yılına kadar özel okul teşviği olarak TL (2 Trilyon, milyar) ödendi ve hali hazırda öğrenci bu destekten faydalanarak özel okullarda eğitimlerine devam ediyor.

 

Özel Okul Devlet Teşviği Kalktı Mı?
 

eğitim öğretim yılı için MEB'in yaptığı açıklamayla, özel okul teşvik uygulaması kaldırıldı. Yani ilk defa eğitim öğretim yılında özel okula kayıt yaptıran öğrenciler artık özel okul devlet desteğinden yararlanamadılar.

Ancak daha önceki yıllarda teşvik almış ve halihazırda yararlanan öğrenciler, öğretim kademesinin sonuna kadar almaya devam edecekler.


MEB'in resmi açıklaması şu şekilde ;

“Bu kapsamda eğitim ve öğretim yılından itibaren özel okullarda ilk defa öğrenim görecek öğrencilere eğitim ve öğretim desteği verilmeyecek. Halen özel okullarda bu desteği alan öğrenciler ise öğrenim gördükleri okulun öğretim kademesi süresi boyunca destekten yararlanabilecek"

 

Özel Okul Eğitim Öğretim Devlet Desteği Ne Kadar ?

 

Eğitim Öğretim desteği,  eğitim ve öğretim yılında da, 75 bin yeni öğrenciye verildi. Özel ilkokul, özel ortaokul ve özel liselerde öğrenim gören öğrenciler için, öğrencinin okul türüne göre, her kademede okulun öğrenim süresini aşmamak üzere eğitim ve öğretim desteği verilebilecek.

Teşvik rakamları eer sene yüzde 10 civarında artmakla beraber, özel okul devlet desteği teşvik rakamları anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise eğitim seviyelerine göre değişmektedir. Bu sene okul öncesi öğrencisine  TL, ilkokul öğrencisine  TL, ortaokul öğrencisine  TL, lise öğrencisine  TL, temel lise öğrencisine ise  TL özel okul teşvik kapsamında maddi destek verilecek.

 

 yılı özel okul devlet desteği teşvik rakamları açıklandı. Buna göre ;
 

Okul Öncesi için TL

İlkokul için TL
Ortaokul için TL
Lise için TL
Temel Lise için TL

 

İlk Defa Özel okul eğitim öğretim devlet desteği verilen Toplam Öğrenci Sayısı -

 

Özel okul destekleri velilere değil özel okullara ödenmektedir. Bu destekler, yüzde 35'i Kasım ayında, yüzde 35'i Şubat ayında ve yüzde 30'u Haziran aylarında olmak üzere toplam 3 taksitte özel okullara ödenmektedir. 

 

Özel Okul Eğitim Öğretim Devlet Desteğinden Kaç Öğrenci Yararlanabilecek?


Bu seneki özel okul teşviklerinden 

Okul öncesi seviyesinde  öğrenci
İlkokul seviyesinde öğrenci
Ortaokul seviyesindeki öğrenci
Lise seviyesindeki öğrenci 
Temel Lise seviyesindeki öğrenciye 

olmak üzere bu sene toplam yeni öğrenciye özel okul devlet desteği verilecek. 

 

Özel Okul Eğitim Öğretim Devlet Desteği Başvurularında Neye Dikkat Edilecek?
 

Özel okul eğitim ve öğretim desteği aşağıdaki kriterlere göre verilecek ;


Bölgenin kalkınmada öncelik derecesi
Gelişmişlik durumu
Öğrencinin ailesinin gelir düzeyi
Eğitim bölgesinin öğrenci sayısı
Desteklenen öğrenci ve öğrencinin gideceği okulun başarı seviyeleri
Öncelikli öğrenciler 

 

Özel Okul Eğitim Öğretim Devlet Desteğine Kimler Başvurabiliyor ?

 

Özel okul devlet desteğine sadece hali hazırda devlet okullarında okuyanlar değil, özel okullarda okuyan öğrenciler de başvurabiliyorlar. Başvuruda bulunacak öğrencilerin belirli kriterlere uyması gerekiyor ;

 

1) T.C Vatandaşı olmak

2) Anaokulu için 19 Mart  ile 19 Eylül tarihlerinde ve bu tarihler arasında doğmuş olmak

3) İlkokul 1. sınıf için 30 Eylül itibariyle belirtilen kayıt şartlarına sahip olmak

4) Ortaokul 1 (5. sınıf) öğrencilerine 19 Eylül itibariyle ortaokul veya imam hatip ortaokul kayıt şartlarına sahip olmak

5) eğitim öğretim yılında sınıf tekrarlamamak (sınıfta kalmamak)

 

Özel okul devlet desteği

 

 

Özel Okul Eğitim Öğretim Devlet Desteğine Nasıl Başvuruluyor ?

 

Başvuru ve değerlendirmeyle ilgili yanlış anlaşılan bazı süreçler olabiliyor. İlk başvuru özel okul devlet desteğine hak kazanıp kazanmayacağınızı belirleyecek. Özel Okul Teşvik'e hak kazanmanız, devlet desteğiyle çocuğunuzu okutabileceğiniz anlamına gelmiyor. Teşviği kullanmak istediğiniz okuldaki kontenjanın ve sizin teşvik puanınızın önemli oluyor. Teşviğe hak kazanıp, kayıtlı olduğu okulun kontenjanına sığmadığı için devlet desteğiyle okuyamayan öğrenciler bulunuyor. 

 

1) Başvurular e-okul üzerinden, "Özel Kurumlar Eğitim Öğretim Desteği" menüsünden yapılmaktadır.

2) Eğer çocuğunuz anaokuluna başlayacaksa ve herhangi bir devlet veya özel okula kayıtlı değilse, öncelikle bir devlet veya özel okula kaydını yapmanız gerekmektedir. (Eğer özel okula kaydettirecekseniz, özel okula mutlaka özel okul devlet desteği programına dahil olup olmadığını sorun, çünkü her özel okul devlet desteği programına dahil olmuyor)

3) Çocuğunuz hali hazırda herhangi bir devlet / özel okulda okuyorsa, okulunuzun müdürlüğüne gidip özel okul devlet desteğine başvurmak istediğinizi iletebilirsiniz. Başvurunuzu okulunuzdan yapabilirsiniz.

4) 8. sınıf öğrencileri, LGS yerleştirme sonuçlarının önce veya sonra okudukların okulun müdürlüğüne başvuruda bulunabilecekler.

5) Başvuru yaparken gelirinizi belgeleyen ek formu da müdürlüğe teslim etmeniz gerekiyor.

 

 Özel Okul Eğitim Öğretim Devlet Desteği Başvuruları Ne Zaman ?
 

Geçen seninin başvuru takvimi aşağıdaki gibiydi. Bu sene için tarihler henüz açıklanmadı.

 

Özel okul teşvik başvuruları 10 Ağustos'ta başlıyor ve başvurular 6 Eylül'e kadar sürüyor. 

7 Eylül'de başvuru sonuçları açıklanıyor. Yani teşvik'e hak kazanıp kazanmadığınız.

7 Eylül ile 14 Eylül arasında teşvik'e hak kazanan veliler, e-okul üzerinde okul tercih işlemlerini yapmanız gerekiyor. Yani hangi okulda devlet desteğiyle okumak istiyorsanız, e-okul'un okul listesinden bu okulu seçip, bu okul için tercih işlemi yapmanız gerekiyor.

15 Eylül'de yaptığınız tercihin sonuçları, yani yerleştirme sonuçları açıklanıyor. 

22 Eylül ve 25 Eylül arasında kesin kayıtlar yapılıyor. 

 

Özel Okul Eğitim Öğretim Devlet Desteği Başvuru Takvimi

 

Geçen senenin başvuru takvimi aşağıdaki gibiydi.

Özel Okul Devlet Desteği Teşvik - başvuru Takvimi

 

 

Özel Okul Eğitim Öğretim Devlet Desteği Yerleştirme İşlemleri Nasıl Olacak ?

 

1) Özel okul eğitim öğretim desteği almaya hak kazanan öğrenciler, her sınıf seviyesi için yerleştirme puanına göre bir değerlendirme ve sıralama yapılır. 

2) Her sınıf seviyesi için okulun destek kontenjanının yüzde 25'i kadar öğrenci yerleştirilir. 

3) Temel Liselerde 9, 10 ve sınıfların her birine okulun destek kontenjanının yüzde 20'si kadar öğrenci yerleştirilir. sınıfa ise okulun destek kontenjanının yüzde 40'ı kadar öğrenci yerleştirilir. 

 

 

 Yılında Özel Okul Öğrencisine İlk Defa Özel Okul Teşvik-Devlet Desteği Verilecek.

 

Anahtar Kelimelerözel okul devlet desteği özel okul teşvik eğitim öğretim desteği özel okul teşvik kalktı mı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası