öyküde ana fikir nedir / Paragrafta Ana Fikir (Ana Düşünce) - Türk Dili ve Edebiyatı

Öyküde Ana Fikir Nedir

öyküde ana fikir nedir

Konu ve Ana Fikir Nedir?

konu ve ana fikir nedir, farkları nelerdirBir metnin konusu ile ana fikri her ne kadar ilk bakışta farklı değilmiş gibi görünse de, aslında farklı kavramları ifade etmektedir. Genellikle metinlerin ana fikri veya konusu sorulduğunda, metinde neye dikkat edeceğimizi karıştırır ve bazen yanlış seçenekleri işaretleyebiliriz. Öncelikle konu ve ana fikir kavramlarını tanımlayarak işe başlayalım:

Konu, &#;Konuşmada, yazıda, eserde ele alınan düşünce, olay veya durum, mevzu, süje; Üzerinde konuşulan şey, bahis&#; olarak tanımlanmaktadır. Metinlerde ise konu, yazıda en çok üzerinde durulan olay, durum veya kavramlara denilmektedir. Metni okuduktan sonra, &#;Bu metinde ne anlatılıyor, yazar neyden söz ediyor?&#; sorusunu sorduğumuzda, cevap metnin konusunu vermektedir.

Ana fikir ise, &#;Bir yazının temeli olan asıl düşünce, ana düşünce&#; olarak tanımlanmaktadır. Ana fikir ile ana düşünce aynı şeyi ifade etmektedir. Metinlerde ise ana fikir, yazarın bu yazıyı yazma amacı ve okuyucuya vermek istediği mesajı ifade etmektedir. Yazıyı okuduktan sonra, &#;Yazar bu metni ne amaçla yazmıştır, okuyucuya hangi mesajı vermeye çalışmaktadır?&#; sorularına verilen cevap, bize metnin ana fikrini (ana düşüncesini) vermektedir.



&#;Ömrü boyunca duruşundan taviz vermemiş bir düşünce adamı ve yazar, Nihâl ATSIZ. Büyüdüğü ortam, onun Türklüğüne sımsıkı sarılmasını sağlamış ve ruhunu teslim edene kadar bu kutlu düşüncesini bir hayat felsefesi olarak yaşamıştır. Bu ilkeli duruşu sayesinde, hapishanede üç roman yazmayı başarmıştır. Bu romanlar, bugünün gençleri tarafından bile başucu kitabı gibi görülecek niteliktedir. Hayatında yüzü gülmemiş; fakat milyonların yüreğinde ufuklar yaratmış bir yol gösterici olmayı başarmıştır.&#;

Yukarıdaki metinde konuyu bulmak için &#;Ne anlatılıyor?&#; sorusunu soruyoruz. Bu soruya en genel ve kısa biçimde &#;Nihal Atsız&#;ın hayat hikâyesi&#; cevabını verebiliriz. Ana fikrini bulmak için ise, &#;Bu metinde yazar nasıl bir mesaj vermek istiyor, yazarın amacı ne?&#; sorusunu soruyoruz. &#;Bir düşünce adamı ve yazar olarak Nihal Atsız&#;ın her türlü zorluğa ve engele karşın, hayatı boyunca hep ilkeli durduğunu ve gençlere yol gösterici olacak kadar büyük bir başarı ortaya koyduğunu, onu ve eserlerini mutlaka tanımamız gerektiğini&#; ana fikir olarak buluyoruz.

Örnek &#; 1) &#;Ressam doğaya güvenir, elini ve gözünü doğanın buyruğuna teslim eder, yorumlanmış bir gerçeğe ulaşır, onu süzüp yansıtır. Bu tutum, ana çizgilere ve öze bir yöneliştir. Gözün gördüğü, elin çizdiği, dış dünya, iç dünya derken ne biri ne öteki, öyle bir sarhoşluk ki bu, başkasına benzemez. Çizmek yani “elle görmek” yöntemi, bir disiplin&#; “El görür mü?” diyeceksiniz. Görür. Bu yöntemin perde perde, kat kat durakları vardır. Hatta kimileri bütün bedeniyle görür. Hangi sanat akımından olursa olsun doğayla karşı karşıyadır sanatçı. Onu izler, çizer.&#;

Metnin konusu: &#;Ressamların doğa çalışmaları&#;
Metnin ana fikri: &#;Doğa kendi içinde bütün güzellikleri barındırdığı için, doğanın ressamlar tarafından çok yönlü bir şekilde hissedilmesi gerekir, kimuhteşem eserler ancak o zaman ortaya çıkar.

Örnek &#; 2)&#;Bir gün balıkçıl uzun bacakları üzerinde, su kenarında dolaşıyordu. Suda bir sazan balığı gördü. Beklemesi gerekliydi çünkü basit yiyecekleri beğenmezdi. Kendi kendine ‘’Sazana mı kaldı, benim gibi kuşların beyi?’’ diye söylendi. Balıkçıl böyle düşünürken, sazan ortadan kayboldu. Suda bir kayabalığı belirdi. Bu kez de burnunu büküp ‘’Bu kötü balığa mı kaldım? Nasıl doyarım onunla?’’ dedi balıkçıl. Kaya balığı da süzülüp gitti. Suda tek bir balık bile kalmamıştı. Karnı iyice acıkan balıkçıl, ne bulsa yiyecekti. Sonunda bir sümüklüböcek bulup karnını onunla doyurdu.&#;

Metnin konusu: &#;Bir balıkçılın avlanma macerası&#;
Metnin ana fikri: &#;Eğer önümüze çıkan fırsatları doğru zamanlarda değerlendirmezsek, elimizdekileri de kaybedebiliriz. Bunun için fırsatları beğenmemezlik etmemeli, değerlendirmeliyiz.&#;

Orkun KUTLU

Orkun Kutlu

2. Sınıf T&#;rk&#;e Metnin Konusu Ve Ana D&#;ş&#;nce Bulma konu anlatımı

Haberin Devamı

Okuduğumuz her metnin bir konusu bulunur. O konusu etrafında hikaye yazılır. Aynı zamanda bir ana fikri vardır ve bu ana fikir ile beraber, bize ne anlatılmak istendiği söylenir. Bizde bize verilen metni okuruz ve ne anlatmak istediğini anlamaya çalışırız. Şimdi bunları öğrenmeye çalışalım ve örnekler yaparak anlayalım.

Metnin Konusu ve ana düşünce bulma

 Kitap okumak çok önemlidir. Aynı zamanda kitaplar içerisinde birçok farklı hikaye bulunur. Bu hikayeler bize bazı şeyler anlatır. Anlatmak istediklerini biz bulmaya çalışırız ve bu ana fikir olarak bilinir. Aynı zamanda tüm hikayenin bir de metin konusu bulunur. Şimdi bunlar ne demek sırasıyla ele alalım ve öğrenmeye çalışalım.

Metnin konusu: Okuduğumuz metinlerde üzerinde durulan düşünce, olay ve sorun veya durum metnin konusu olarak bilinir.

Haberin Devamı

 Yani bir metni okurken içerisinde bazı olaylar geçebilir. Bu olaylar üzerinde durulur ve anlatılır. Böylece metin içerisindeki anlatılan olaylar, düşünceler ya da durum ve sorunlar metnin konusu olur. Bir metni okurken konusunu anlamamız için bazı dikkat etmeniz gerekenler vardır. Yani metni sormamız gereken sorular vardır.

 - Metinde ne üzerinde duruluyor?

 - Bu metinde ne hakkında söz ediliyor?

 Bir metin içerisinde bu sorulara yanıt ararız. Böylece bulduğumuz yanıt ile beraber metnin konusunu anlamış oluruz. Şimdi bu konuda bazı örnekler verelim ve metnin konusunu anlamaya çalışalım.

Örnek: Ayşe odasını her zaman toparlar ve düzenli tutar. Odasını hiç dağıtmaz. Bir gün annesiyle beraber pazara gitti. Pazarda annesine yardım etti. Daha sonra yiyecekleri pazardan aldılar ve eve döndüler. Eve döndükleri zaman Ayşe en sevdiği oyuncağı ile oynamak istedi. Odasına gelince onu koyduğu yere gitti ve kolayca bulup oyuncağını alarak oynamaya başladı.

Yukarıdaki metinde ne üzerinde duruluyor? O metin hakkında söz ediliyor?

Cevap: Yukarıdaki metinde Ayşe'nin çok düzenli biri olduğu için eşyasını kolayca odasında bulduğundan söz ediliyor. Yani oyuncağını hiç sorun yaşamadan hemen buldu. Çünkü Ayşe odasına her zaman tertipli ve düzenli tutar.

Haberin Devamı

Ana fikir: Okuduğumuz bir metin ya da paragrafın içerisinde yazarın bize anlatmak istediği bir mesaj ya da düşünce bulunur. Bu düşünce ya da mesaja metinde ana fikir (ana düşünce) denir.

 Bir metnin ana fikri genelde sonlarında yer alır. Yazar anlatmak istediği bir düşünce veya mesajı Metin sonlarına doğru yazar. Çünkü yazar burada metnin tam amacına ulaşmasını arzu eder. Böylece bunu tüm kararlılığı ve samimiyeti ile metne aktarır. Bu sayede bize verilen metni okuyarak ana düşüncesi yani ana fikrini anlamaya çalışırız.

Not: Ana fikir bazen bir metin içerisindeki tümce olabilir. Aynı zamanda verilen paragrafın tamamında da bulunabilir. O yüzden bize verilmiş olan metni eksiksiz ve dikkatli şekilde okumalıyız.

Haberin Devamı

Örnek: Öğretmenime hediye almak istiyorum. Onun beğendiği ve hoşuna gidecek bir hediye olmalıdır. Umarım aldığım hediyeyi öğretmenim de beğenir. Böylece kullanırken beni hatırlar ve sevinir. Öğretmenime hediye almaktan çok mutluyum. Çünkü öğretmenlerimiz bize doğruyu öğretir ve daha çok bilgi edinmemizi sağlar.

Yukarıdaki metinde ana fikir nedir?

Cevap: Yukarıdaki metnin tamamını okuduğumuz zaman sonuna baktığımızda ne anlatmak istediğini fark edebiliriz. Öğretmenlerimizin bize her zaman doğruyu anlattığını ve bize bilgi verdiğini, onlara her zaman iyi davranmamız gerektiğini anlatıyor.

Bu Yazıyı Paylaşın!

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir