fil yenir mi / Fil eti yenir mi? Fil eti lezzetli mi? Fil eti yiyen ülkeler! - Haberler

Fil Yenir Mi

fil yenir mi

Fil Eti Yenir Mi?

Hortumlular takımının filgiller familyasını oluşturan filler, memeli hayvanlardır. Geleneksel olarak Afrika fili ve Asya fili olarak ikiye ayrılır. Filler, Sahra altı Afrika ile Güney ve Güneydoğu Asya'da bulunur. Mastodonlar ve mamutlar gibi soyu tükenen hortumlular takımından günümüze kadar soyunu devam ettirmeyi başaran bir tek filler kalmıştır. Otçul olan filler, çöl, orman, bataklık ve savan gibi doğal yaşam alanlarında barınır. Genelde su kenarlarında kalmayı tercih ederler. Dişi filler, aile gruplarıyla birlikte yaşarken, erginliğe ulaşan erkek filler, diğer erkek fil gruplarıyla birlikte yaşayabilir. Afrika ve Asya fillerinin soyu tükenme tehlikesi çok yüksek olduğu için, avlanmaları birçok ülkede yasaktır.


Fil Eti Yenir Mi?

Daha önce dediğimiz gibi fillerin nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için birçok ülkede avlanmaları yasaklanmıştır. Ancak avlanmanın yasak olmadığı ülkelerde ve kaçak avlanmalarda yakalanan filler, genellikle fildişi ticaretinde kullanılır. Fil etinin Tayland'da popüler olduğu bilinmektedir. Turizm merkezindeki bazı restoranların fil eti servis ettiği söylenmektedir. Bununla birlikte Afrika ülkesi Zimbabve'de ekonominin çökmesi ve açlığın artmasıyla birlikte bazı askerlere fil eti verildiği de geçtiğimiz yıl haberlere konu olmuştur. 

Ayrıca fillerin insanlara tüberküloz bulaştırma riski olduğu da bilinmektedir. Bu yüzden başta fillerin neslini korumak, avlanma yasaklarına karşı gelmemek ve sağlığı tehlikeye atmamak için fil etinin tüketilmesi önerilmemektedir. 

Türkiye'de Fil Var Mı?

Fil, ülkemizde doğada veya ormanlarda yaşayan bir hayvan değildir. Ancak bazı hayvanat bahçelerinde filler için doğal yaşam alanı kurma çalışmaları yapılmıştır. İzmir Doğal Yaşam Parkı'nda bulunan ve yılında dünyaya gelen 'İzmir' isimli fil ise Türkiye'de doğan ilk fil olarak kayıtlara geçmiştir.

Şunlara da göz atın;

  1. Ahtapot yenir mi?
  2. Güvercin eti yenir mi?
  3. At eti yenir mi?
  4. Timsah yenir mi?
  5. Geyik eti yenir mi?

Eti yenen ve eti yenmeyen hayvanlar hangileridir? Tek tırnaklı hayvanlar nelerdir?

Eti yenmeyen hayvanların hangileri olduğu belli oldu. Peki tek tırnaklı hayvanlar arasında hangileri var? Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tek tırnaklı hayvanlar hakkında açıklama yaptı. Resmi gazetede yayınlandı. Peki eti yenen hayvanlar ve yenmeyenler hangileridir? İşte detaylar

HANGİ HAYVANLARIN ETİ YENMEZ?

At, eşek, zebra ile bunların melezleri olan katır, bardo ve zebroit gibi tırnak yapısı bir bütün parçadan oluşan hayvanlardır. Domuz da tek tırnaklı hayvanlar grubunda yer alır. Sindirim sistemleri ile de farklılık gösterirler; çift tırnaklı hayvanlar gibi çok odacıklı değildir. geviş de getirmezler. Bu hayvanların eti tek tırnaklı olarak adlandırılır. Hileli gıda ürünleri satışı yapanlar bu tür hayvanların etini ürünlerinde kullanabiliyor.

1) Ölü hayvan eti: Boğazlanmadan veya av aletlerinden biriyle avlanmadan ölen hayvanların eti yenilmez. Kendiliğinden ölmenin değişik yolları vardır. Hastalık nedeniyle, zehirlenme, boğulma, bir darbeyle vurulma, yuvarlanma, bir başka hayvan tarafından boynuzlanma veya parçalanma sonucu ölen hayvan kendiliğinden ölmüş olur. Bu tür ölen hayvanın eti haram olduğu halde, domuz hariç bunların deri, kemik, kıl ve boynuz gibi kısımlarını kullanmak helaldir.

2) Kan: Kan içmek veya kurumuş olanını yemek haramdır. Ancak insanın dişi kanayıp da tükrükle birlikte isteği ve kontrolü dışında yutulan kan nedeniyle bir sorumluluk yoktur. Diğer bir istisna da kesilmiş hayvanların etlerinin arasında kalan az miktarda kan kalıntısını etle birlikte yemenin de gün,hı yoktur. Başka birinden alınarak hastayadamardan kan vermek de helaldir.

3) Domuz eti: Domuzun eti yenmediği gibi derisi, kılı gibi hiçbir uzvundan yararlanılamaz, haramdır.

4) Allah'tan başkası adına kesilen hayvanlar: Bir hayvanın etinin helal olabilmesi için boğazlamadan veya ava ateş etmeden önce "Bismillah" Eti yenmeyen hayvanlardan kertenkele veya "Bismillahi Allahu Ekber" diye besmele çekmek gerekir. Ama Allah, unutarak işlenen hatalardan insanı sorumlu tutmayacağı için bile bile olmadığı sürece besmele çekme unutulursa da o hayvanın eti yenilir. Ama kasden çekilmezse o kesilen hayvanın etini yemek haramdır.

Bir kişinin, bir büyüğün şerefine veya bir şahsı karşılamak üzere onun önünde kesilen bir hayvanın (kurbanın) besmele çekilse dahi eti haramdır. Her ne kadar "Bismillah" denmişse de Allah'ın adının yanında kendi adına veya şerefine kesilen kişiye adandığı içip kesime şirk karıştırılmış olur. Çünkü hayvan Allah'a değil o kişiye kurban edilmiştir ve kesinlikle haramdır. "Üzerlerine Allah'ın adı anılmadan yemeyin; Çünkü bu muhakkak ki fısktır." (el- En'am, 6/).

"O peygamber onlara temiz şeylerin helal, pis şeyleri de haram kılar " (el-A'raf, ) ayet-i kerimesi ile Hz. Peygamber (s.a.s.)e verilen "pis şeyleri haram kılma" yetkisi sonucunda Kur'an-ı Kerim'de adı geçmeyen diğer eti yenmeyen hayvanlar da şunlardır:


I) Ayet-i kerimede geçen "pis" diye vasıflanabilecek tüm hayvanlar: Burada geçen "pis" olma vasfı insana zararlı olabilecek şekilde zararlı şeylerle beslenen hayvanları içine aldığı gibi tabiatı gereği insanın iğrendiği tüm hayvanları da içine alır. Yılan, fare, kaplumbağa, köstebek, kirpi, solucan, sinek gibi hayvanlar bu gruba girer.

2)Akar kanı olmayan böcekler: Çekirge dışındaki böcekler.

3) Pençesiyle avlanan yırtıcı hayvan ve yırtıcı kuşlar: Hanefi fıkhına göre "siba (yırtıcı hayvanlar)" kelimesi et yiyenler şeklinde kabul edilmiş ve bu gruba giren tüm etçil hayvanların eti haram sayılmıştır. (Aslan, kaplan, kurt, ayı, tilki, çakal, fil, gelincik, sansar, samur, sincap, maymun, köpek, kedi vs.) Şafiiler ise bu kelimeye "insanlara saldıran ve parçalayan" anlamını verdikleri için tilki ve çakalı bunların dışında değerlendirip etlerini helal kabul etmişlerdir. Malikilerde ise bu tür hayvanları yemek haram değil mekruhtur.

Yırtıcı kuşlar hakkındaki görüşler ise, Hanefilerde akbaba ve karga mekruh görülürken Malikilere göre tüm yırtıcı kuşlar mekruhtur. Şafiiler ise zararı dokunup dokunmadığını ölçü almakta ve zararı dokunanları mekruh görmektedir.

Mezheplerin tümünün dayandığı delil ise şu hadis-i şeriftir: "Azı dişi olan her yırtıcı hayvanın ve pençesiyle avlanan her kuşun yenilmesi yasaktır"



4) At, eşek ve katır: Eşek ve katırın yenmesi bütün mezheplerde haramdır. "Cabir'den şöyle rivayet edilir. Resulullah (s.a.s.) Hayber gazasında eşek etini yasak etti, at etini yemeye izin verdi" (Buh,ri, Zebaih, 28; Mey'azi, 38, Nikah, 21; Müslim, Nikah, 30; Sayd, 23, 25, 30, 37). Bu hadis-i şerifi ölçü alan Ebu Yusuf, İmam Muhammed gibi Hanefi imamlar, Ahmed b. Hanbel ve İslam hukukçularının çoğunluğu at etini helal kabul ederken; Ebu Hanife, tenzihen mekruh (helale yakın mekruh) hükmünü vermiştir. İmam Malik ise, "Resulullah at, katır, eşek etini ve azı dişi bulunan her yırtıcı hayvanın etini yasak etti " (Ahmed b. Hanbel, I, , , ; IV, 89, 90, ) hadisini esas alarak at etini haram saymıştır. Ebu Hanife ve İmam Malik'in at etini helal kabul etmeyişlerine diğer bir delilleri de; "O, atı, katırı ve eşeği bunlara binmeniz ve süs için yarattı" (en-Nahl, 16/8) ayet-i kerimesidir.

5) Suda yaşayan hayvanlar: Hanefilere göre suda yaşayan hayvanlardan yalnız balık helal, kurbağa dahil diğer tüm deniz hayvanları haramdır. Malikilere göre deniz domuzu hariç bütün deniz hayvanları helaldir. Şafilerde ise deniz hayvanlarından tabiatları gereği pis olanlar haram, temiz olanlar helaldir.

TEK TIRNAKLI HAYVANLARA KİMLİK ÇIKARTILACAK

Yönetmelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 20 Şubat tarihinde Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 31 Aralık tarihinde yürürlüğe girecek.

Tek tırnaklı hayvanlar at ve eşeklerin tanımlanması ve izlenmesine dair yönetmelikle, ülkemizde olduğu gibi Kars'ta da tek tırnaklı hayvanlar kimliklendirilerek kayıt altına alınacak. Ayrıca hayvan hareketleri izlenecek, tek tırnaklı hayvan hastalıklarının takibini kolaylaştırmak amacıyla hazırlanmış olan yönetmeliğin yürürlüğe gireceği 31 Aralık tarihinden itibaren 12 ay içerisinde ülkemizdeki tüm tek tırnaklı hayvanlar kimliklendirilerek kayıt altına alınacak.

Öte yandan yarış atlarının kimliklendirme işlemlerine Yüksek Komiserler Kurulu tarafından devam edilecek, Yüksek Komiserler Kurulu tarafından daha önce kimliklendirilen Safkan Arap ve İngiliz atları kimliklendirilmiş olarak kabul edilecek. Kaynak: Tek tırnaklı hayvanlar kimliklendirilecek



TEK TIRNAKLI HAYVANLAR NELERDİR?

At, eşek, zebra ile bunların melezleri olan katır, bardo ve zebroit gibi tırnak yapısı bir bütün parçadan oluşan hayvanlardır. Domuz da tek tırnaklı hayvanlar grubunda yer alır. Sindirim sistemleri ile de farklılık gösterirler; çift tırnaklı hayvanlar gibi çok odacıklı değildir. geviş de getirmezler. Bu hayvanların eti tek tırnaklı olarak adlandırılır. Hileli gıda ürünleri satışı yapanlar bu tür hayvanların etini ürünlerinde kullanabiliyor.



Haber ile daha fazlasına ulaşın:

Gündem

Hutbeler

FİL ETİ YEMEYECEĞİM

Ebû Abdullah el Kalansî (k.a.) hazretleri zamanın büyüklerindendir. O başından geçen bir hadiseyi şöyle anlatmaktadır:

-"Seyahatlerimin birinde gemiye binmiştim. Şiddetli rüzgâr esmeye başladı. Büyük bir tufan oldu. Gemide bulunanlar dua ederek ağlamaya başladılar. Türlü türlü adaklar adıyorlardı. Bense onların bu halini seyretmekten başka bir şey yapmıyor sadece bir kenara çekilmiş Allah'ıma hamd ediyordum. Gemidekilerden birkaç kişi gelip bana:

-Sen de bir şey adasana! dediler.

Ben onlara:

-Benim bir dünyalığım yok ki, ne adak adayayım dedim.

Bırakmadılar, çok sıkıştırdılar İlla da bir şey adamamı istiyorlardı. Ben:

-Allah'ım eğer bu beladan kurtulursam asla fil eti yemeyeceğim, diye adakta bulundum

-Bu senin yaptığın nasıl adak, hiç fil eti yenir mi? dediler.

Ben onlara:

-Allah öyle aklıma getirdi. Dilime onu söyletti Allah, dedim.

Çok geçmeden bindiğimiz gemi battı. Bir grupla beraber yüzerek sahile çıktık. O arada bir kaç gün geçtiği halde hiç bir şey yememiştik. Çok da acıkmıştık. Ansızın bir fil yavrusu çıkageldi. Bulunduğumuz yerin yakınlarında hiçbir insan emaresi, köy- kasaba gibi şey yoktu. Yanımdakiler fil yavrusunu kesip yediler, bana da yemem için çok ısrar ettilerse de ben:

-Fil eti yemeyeceğime dair ahdettim, adağım var, dedim ve filin etinden yemedim.

-Zaruret halinde yenir illâ da ye! dedilerse de yemedim.

Onlar bir miktar yedikten sonra uyuya kaldılar Biraz sonra onlar uykuda iken o filin anası yavrusunun gittiği yerden gelerek koklaya koklaya kemiklerini buldu. Sonra da o kokudan kimde buldu ise ayakları altına alarak teker teker öldürdü.. Sıra bana geldiğinde beni iyice muayene eder gibi tekrar tekrar kokladı. Bende yavrusunun kokusundan bir eser bulamayınca da arkasını dönerek hortumuyla binmemi işaret etti. Bir ayağını kaldırarak tekrar tekrar işaret ediyordu. Anladım ki binmemi işaret etmekte Bindim Üzerine bindikten sonra doğru oturmamı işaret etti. Ben de biraz daha doğru oturmaya çalıştım.

Ben üzerine bindikten sonra fil o kadar sür'atle yol almaya başladı ki, tarifi imkânsız. Beni etrafı yeşillik ve sürülmüş tarlaları olan bir yere götürdü. Aşağı inmem için işaret etti. İndim. Ben yere indikten sonra o evvelkinden daha sür'atli bir şekilde uzaklaşıp gitti.

Sabah olunca karşımda bir grup insan gördüm. Beni yanlarında beraber götürdüler. Tercüman vasıtasıyla anlaşıyorduk. Tercümanları bana durumu, buraya nasıl geldiğimi sordu. Ben başımdan geçenleri olduğu gibi anlattım. Hayretler içinde kaldılar

Bana:

-O senin anlattığın yerden burası kaç günlük mesafedir biliyor musun? dediler.

Bilmediğimi söyledim. Ancak bir günde geldiğimi bildirdim.

-Orası sekiz günlük yoldur, fil nasıl seni bir günde getirmiş dediler.

Sonra bana lüzumlu gıdayı temin ettikten sonra memleketime gelebilmem için hem azık verdiler, hem de binek için bir at verip yolcu ettiler


Eser: KISSALAR

KISSALAR

funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası