fiat egea klima sıcak üflüyor / Fiat Klima Tamiri – Yakup Oto

Fiat Egea Klima Sıcak Üflüyor

fiat egea klima sıcak üflüyor

Aracınızın Kaloriferi Soğuk &#;fl&#;yor ve Hi&#; Isıtmıyorsa Ne Yapmalısınız?


kalorifer peteği tıkalı olabilir

sökmeden temizletmeyi deneyebilirsiniz. tıkanma oranı çok yüksek değilse, bir takım kimyasallar kullanarak tıkalı peteği açan yerler bulunur. petegin daha önceden delinip kireç ile tıkanmış olma ihtimali de göz önünde bulundurulmalıdır. küçük bir sızıntı yapması bile, kış boyu buğu problemi olarak karşınıza çıkar ve sürekli "benim aracımın camları çok buhar yapıyor" diye şikayet edersiniz.

tıkalı bir petegin değişmesi kimi araçlarda beş dakikalık işlem iken, kimi araçlarda iki veya üç gün sürebilir. hangi şekilde değişir ise değişsin, orjinal bir kalorifer peteği alın ve kullanılan oring'lerin orjinal olduğuna emin olun. saçma bir conta yüzünden tekrar aynı işlemleri yaptırma riskini almayın. x model bir aracın kalorifer peteğini, eli alet tutan kişi yarım saatte evinin önünde değiştirebilirken, başka x model bir aracın petek değişimi için ön göğsün komple sökülmesi gerekebilir.

daha önce antifiriz konulmamış bir araca aniden eklenen antifiriz, bu peteği sağından solundan açabilir. aracın hikayesi bilinmediği için sizden önceki sahibi 'radyatör delik tıkayıcı' vb. şeyleri sisteme boşaltmış olabilir. antifiriz eklenince ya da temizleme uygulanırken bu kapanan yerler açılabilir.

tıkalı petek kendini, istenilen sıcak hava vermeyerek belli eder. delik petek ise sağ ya da sol ön paspas altlarını nemlendirerek. yazın sıcakta buhar olup belli kendini belli etmeyen kaçak, kışın kendini belli eder. ama genelde kimse oraya elini sürtüp kontrol etmediği için, araba gram su eksiltiyor olarak geçiştirilir.

kalorifer sıcak üflemiyor ise petek öncesi kontrol etmeniz gereken önemli noktalar vardır

manuel sistemlerde bir kol bulunur ve bir tarafı mavi diğer tarafı kırmızı olur. kırmızı taraf sıcak olan taraftır ve kolu oraya çektiğiniz zaman, halat sistemi bir vanayı döndürür ve petege sıcak su yürür. halat sistemi arızalı ise sıcak su tam anlamıyla petege giremez ve ılık bir hava verir. halat kopmuş ya da vana sistemi arızalı ise kazanın değişmesine gidecek kadar ciddi sonuçlar doğurabilir. halat kopması basitçe halledilir.

elektronik olan sistemlerde ise durum farklıdır. siz sıcak ve soğuk ayarı yaptığınız zaman, aşağıda bir klape motoru (sigara paketi büyüklüğünde olur) dönerek sıcak soğuk ayarını otomatik olarak yapar. yani peteğe giren sıcak suyun miktarını istenilen ortam sıcaklığına göre ayarlar. ama gelin görün ki bu motor tozun kirin yoğun olduğu bir noktada yer aldığı ve yaz mevsimi hiç çalışmadığı için kilitlenebilir. sökülüp içinin özel spreyler ile temizlenmesi arızayı giderir. genel olarak üç vida tutar ve sökülmesi çok basittir. soketini kontrol etmeyi unutmayın. bu sisteme bağlı bir sigorta var ise aracınızın kullanma kılavuzunu inceleyerek araştırın.

elektronik tip sisteme sahip araçlarda dış ve iç ısı sensörleri arızası var ise, sistem klape motorunun sürekli olarak soğuk yönde durmasına sebep olabilir. acil bir durumda, yani sıcak hava istenen bir durumda bu motoru söküp, duruma göre bir tornavida ya da pense yardımı ile sıcak konuma alıp motoru boşa çıkarın.

yeni aldığınız eski model bir arabanın peteğe giren hortumları körlenmiş olabilir. özellikle sıcak iklime sahip bölgelerden aldığınız arabalarda bu konuda dikkatli olun. körlenmiş olmasının sebebi ise petekte oluşan kaçaktır. maliyeti yüzünden yaptırmak yerine hortumları kesip birbirlerine bağlamayı tercih eder yurdum insanı.

ender olan problemlerden bir başkası ise termostat problemidir. bazı araçlarda termostat öncelikle soğutma suyunu motor içerisinde tutar ve daha sonra kademe kademe radyatöre ve kalorifere verir. bunun bazı modellerde olduğunu belirtmek isterim. her araçta böyle bir sistem bulunmaz.

sistemde hava olması kaloriferin ara ara soğuk üflemesine hatta hiç sıcak vermemesine sebep olur. sistem havasının nasıl alınması konusunda yakında detaylı bir entry gireceğim.

son olarak eklemek istiyorum; aracınızı antifiriz olmadan kullanmayın. yaz mevsimi de olsa aracınızın kaloriferini tam sıcak modunda her hafta 10 dakika kadar çalıştırın.

Önce diyagnostik cihazıyla klima kontrol ünitesinin arıza hafızasına bakmanız ve prosedürü takip etmeniz önerilir. Bu imkan yoksa, veya bununla birlikte aşağıdaki adımları izlenebilir.

Araç kliması soğutmuyorsa, ilk olarak klima kompresörünün çalışıp çalışmadığına bakın.  Kompresör çalışmıyorsa, büyük ihtimalle klima gazınız azalmıştır. Klima gazı miktarını kontrol edip eksikse tamamlatın. Sorunun sebebi buysa, klima çalışacaktır.
Polen filtresinin kirlenmiş-dolmuş olması da klimanın iyi soğutmamasının en yaygın bir sebeplerinden biridir, ilk bu kontrol edilmelidir. Araç kliması az üflüyorsa yine polen filtresi ve fan kontrol edilmelidir.

Klima gazının bittiği nasıl anlaşılır?
Klima kompresörü çalıştığı halde aracın kliması aracın içini çok geç soğutuyor ya da hiç soğutmuyorsa, büyük ihtimalle klima gazınız azalmıştır.
 Kış aylarında uzun süre klima kullanmayınca sistemde klima yağı dolaşmaz ve sızdırmazlık azalır, bu yüzden bahar aylarında klima gazınızın azaldığını görebilirsiniz. Bu durumda serviste klima gazı dolum cihazıyla gazı tamamlatmak sorunu çözecektir. Klima gazı tekrar kısa sürede azalırsa, klima sisteminde ciddi kaçak var demektir, klima kaçak testi yaptırıp, sızdırmazlık elemanlarını kontrol ettirmelisiniz. Bazı araçlarda klima gazı azaldığında (basınç sensörü bunu algılar), klima kontrol ünitesi sistemi kapatır, kompresör de çalışmaz.
Klima gazı dolumu nasıl yapılır?
Klima gazı eksildiğinde, teknik servislerde klima gazı dolum cihazıyla dolum yapılır. Ra tip klima gazı kullanılır. Klima dolum cihazına aracın marka ve modeli girildiğinde, otomatik olarak klima gazını ve klima yağını tamamen çekip, daha sonra uygun miktarlarda basarak tamamlayacaktır. Otomatik dolum yaparken kaç gram klima gazı basılacağını girmeniz gerekmez. 

 

Manuel olarak dolum yapacaksanız, aracın klima gazı miktarını kaputu açtığınızda kaputun altındaki etikette bulabilirsiniz. Örneğin: Refrigerant gr gibi bir değer yazar. Her aracın klima gazı miktarı farklıdır, araca uygun miktarda gaz basılmalıdır. Az miktarda gaz basılırsa, soğutma iyi olmaz, fazla miktarda gaz basılırsa gene soğutma iyi olmaz ve kompresör arızalanır. 

Kompresör çalışıyor, klima soğutmuyor:
A/C klima tuşuna basıyorsunuz, kompresör çalışıyor, kompresör bağlantı boruları (özellikle düşük basınç borusu, kalın olan) soğuyorsa (elle dokunup kontrol edin); ama aracın içine soğuk üflemiyorsa,  fan arızalı olabilir, içerden klima fan hızını şeklinde arttırarak, fan çalışma hızını dinleyin. Eğer fan çalışıyorsa, geriye iki ihtimal kalır, polen filtresi tıkalı (bu iyi ihtimal), ya da hava geçiş kanallarının ve hava kanalı klapelerinin olduğu havalandırma kutusunda bir arıza vardır. Hava yönlendirme klapeleri, her biri kendine ait elektrik motoru tarafından döndürülür. Elektrik motoru bozulmuş olabilir. Hava yönlendirme klapelerinden biri çalışmıyorsa, örneğin ayaklara hava üflüyor, göğse üflemiyor gibi bir arıza ortaya çıkar. Ana sıcak-soğuk ayarlamasını yapan klape elektrik motoru bozulmuşsa, hiçbir yerden soğuk üflemeyebilir, soğuk yerine sıcak üfleyebilir.  Klapeler kapalı konumda kalmış sıkışmış olabilir veya klapeler kapalı konumdayken elektrik motoru bozulmuş olabilir, bu durumda hiç üfleme yapmaz. Diğer tüm ihtimalleri değerlendirip, kontrolleri yaptıktan sonra, en son olarak tüm bu olasılıkların kontrolü için, işçiliği oldukça zor olan ve zaman alan, havalandırma sistemi kutusunu söküp kontrol etmek gerekir. Bunu yetkili kişiler yapmalıdır. Aracın önündeki kondenser radyatör peteğinin gözenekleri çamurdan-tozdan tıkanırsa, klima gazını yeterince  soğutmayacağından, klimanın soğutma performansını azaltabilir, yıkamacıda basınçlı su ile temizlenebilir.

Kompresör çalışmıyor, klima soğutmuyor:
Önce diyagnostik cihazıyla klima kontrol ünitesinin arıza hafızasına bakmanız ve prosedürü takip etmeniz önerilir. Kompresör çalışmıyorsa, sebebi klima gazı eksikliğindendir demiştik; klimam gazı tamken de kompresör çalışmıyorsa, sebebi manyetik kavrama, kablolarda kopukluk, soket gevşemesi, sigorta atması olabilir. Bu durumda, araç çalışmıyorken, aküden ayrı bir hat çekerek kompresörde manyetik kavrama bobinine akım verilerek, kavramanın çalışıp çalışmadığı kontrol edilebilir. Tik-tak şeklinde ses gelip, yaylı plaka, kompresör kasnağına yapışmalıdır. Bu olmuyorsa, kompresör kavraması bozulmuş demektir.  Aküden direkt akım verildiğinde, kavrama çalışıyorsa, bu durumda elektrik bağlantıları (akım geliyor mu diye multimetreyle kontrol yapılabilir) ve sigorta kontrol edilmeli.
Kompresör kavraması çalışıyor fakat kompresör dönmüyor, kayış sıyırıyorsa, kompresör bozulmuş-sıkışmış demektir. Kompresör değiştirilmelidir. (Büyük ihtimalle yağsız çalışmakdan bozulmuş olabilir).

Kompresör kavraması çalışıyor, kompresör dönüyor, soğuk üflemiyorsa, yukarıdaki ikinci paragrafa anlatıldığı gibi, klima gazı bitmiş ya da azalmıştır. Klima dolum cihazıyla, basınç kontrolü, klima gazı miktarı kontrolü (klima gazını çektiğinde ekrandan okunur), klima yağı miktarı kontrolü yapılabilir. Gaz ve yağı tamamlanabilir.

Kompresör çalışıyor, klima gazı tamam, içeriye her havalandırma kanalından üfleme yapıyor,  ama klima soğutmuyor, soğuk üflemiyorsa; klima borularında tıkanıklık &#; ezilme olabilir. Bir kaza ya da darbeyle klima borusu ezilmiş olabilir. Kontrol edilmelidir.

Araç kliması hiç durmadan çalışıyor, nedeni nedir?
Büyük ihtimalle klima kompresör kavraması, kilitli pozisyonda kalmıştır, kompresörü sürekli döndürüyordur. Veya klima kompresör rölesi bozulmuş açık konumda takılı kalmıştır. Ya da klima butonu bozulmuş veya devreyi kapatır halde temas yapmıştır.
Radyatörün önündeki kondenser peteğin yüzeyine aşırı miktarda böcek yapışmışsa, hava akışı azalacağından, klima soğutma performansı da azalır.

Klima gazı azalırsa biterse ne olur?
Klima gaz eksiltmişse, klimanın soğutma gücü azalır. Klima yeterince soğutmaz. Klima gazı eksilmişse, nem tutucu filtrede daha az klima gazı olacaktır, klima gazı daha genleşme valfine gelmeden gaz haline geçer, bu durumda evoparatöre de büyük kısmı gaz halinde giren klima gazı, asıl evoparatörde sıvıdan gaza geçip havadan ısı çekmesi gerekirken, bunu yapamaz. Yani ortamdan ısı çekemez, evoparatör peteklerini soğutamaz, bu durumda aracın klima sistemi yeterince soğutma yapmaz.

Klima gazı çok olursa ne olur?
Nem tutucu filtre tamamen sıvı haldeki klima gazıyla dolar. Klima kompresörünün çıkış basıncı normalden daha fazla artar. Genleşme valfine sıvı halde çok fazla klima gazı gönderilir, buradan evoparatör girişine geçen klima gazının çoğu sıvı haldedir, öyle ki evoparatörden çıkarken gaz halinde olması gereken klima gazı, tamamen gaz haline geçemeden çıkar. Klima gazı eksik olduğundaki gibi, yine tam olarak  faz değiştiremeyen klima gazı (sıvıdan gaza), ortamdan yeterince ısı çekemez, yani klima yeterince soğutmaz.


Fazla klima gazı koymak, kompresörü bozacaktır. Kompresöre sıvı halde klima gazı gelmesi, klima kompresörünü bozacaktır. Çünkü sıvılar sıkıştırılamaz. Kompresör, pistonlarıyla gazı emip sıkıştırırken, sıvı maddeyi sıkıştıramayacaklarından, kompresör arızasına sebep olurlar. 

Ayrıca klima sürekli devreye girip çıkar. Yani klima sürekli kendi kendine açılıp kapanıyorsa klima gazı fazla basılmış olabilir. Klima gaz dolum cihazına bağlanıp kontrol edilmesi gerekir.

Araç Klima Sisteminin Çalışması Temel Bilgiler

araç kaloriferi

Araç kaloriferi, özellikle soğuk kış geldiğinde insanların araçlarda kullandığı parçalardan bir tanesidir. Normal şartlarda aracın sıcaklık göstergesi normal seviyedeyken ısıtıcı otomatik olarak kullanılmaya başladığında sıcak hava üfleyecektir. Ancak bazı sorunlar nedeniyle bu durum gerçekleşmeyebilir.

İlk olarak, herhangi bir araç ısıtıcısı, sıcaklık göstergesi yükselene kadar ısıtmaya başlamayacaktır. Bu genellikle ısıtıcı göbeğinde karşılaşılan sorunlardan kaynaklanır. Bazen motor suyunda çok az hava vardır. Ancak, bu olası değildir çünkü bu sorun daha ciddi şeylere neden olacaktır.

araç kaloriferi

Bir başka sorunda kalorifer peteğinde yaşanan tıkanıklıktır. Bu havanın soğuk üflemesinin başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Bu durum peteğin içinde yer alan pisliklerin kanalları tıkamasından kaynaklanıyor. Bu durum suyun petek içerisinde dolaşmasının önüne geçiyor. Sıcak suyun dolaşmaması da havanın soğuk üflenmesine neden oluyor. Bir başka sorunda termostatın takılı kalmasıdır. Sürekli açık kalan termostat bu soruna neden olabilmektedir.

Soğuk Üflemesinin Sebebi

Bu sorunun çözümü aslında sizlerin yapacağı bir iş olmayabilir. Yetkili bir ustaya götürerek sorunu tespit edebilirsiniz. Eğer sorun termostatla alakalıysa yapılması gereken bu parçanın değiştirilmesi olacaktır. Petekle alakalı bir sorunsa yapılması gereken komple peteği değiştirmek olmalı ya da peteğin içinin temizlenmesi gerekmektedir. Bu iki konuyu temizledikten sonra hava tekrar sıcak üfleyecektir.

Peki, Bir Sıcak Bir Soğuk Neden Üfler ?

Araç kaloriferi ilgili sorunlardan biri, bazen sıcak, bazen soğuk hava üflemesidir. Bu sorun genellikle termostatla ilgilidir. Termostat hasarlı olduğu için otomatik algılama yanlıştır ve araca dönüşümlü olarak sıcak ve soğuk hava üflenir. Termostatın değiştirilmesi bu sorunu çözebilir. Eğer sorun termostat ile alakalı değilse radyatörde bir sorun olabilir. Bunun için radyatör sökülerek basınçlı su ile iyice yıkanmalıdır. İçinde var olan çamur, pislik ve böcekler temizlenmelidir. Ayrıca içinde ki pisliği de temizlemek gerekmektedir. Bunun için kireç çözücü kullanılabilir. Kireç çözücüyü koyduktan sonra içini temizlemek için iyice çalkalamayı ihmal etmemek gerekiyor.

2. El Satılık Araçlar

 

Hakan Yılmaz Onat

Otomobil koltuğuna oturduğum ilk an gaza ayağımın değmesiyle başlayan bu büyük tutku durdurulamaz bir boyut aldı.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası