zıt anlam örnekler / Zıt Anlamlı Kelimelere Örnekler ( Tane) - Türkçe Ödevim

Zıt Anlam Örnekler

zıt anlam örnekler

Yazı Ayrıntıları

Eş anlamlı ve zıt anlamlı kelimelerle çalışarak öğrencilerin aktif kelime dağarcığını etkili biçimde geliştirmek mümkündür. Önemli olan tüm öğrencilerin etkinliklere katılmaları ve kelimelerin tekrarlarla veya benzer örneklerle pekiştirilmesidir.

Seçenekler (Etkinlik, kapsam ve zorluk derecesine göre ilkokul sınıflarından itibaren uygulanabilir):

  • Öğretmen, öğrencilere örnek cümlenin yazdığı bir sayfa dağıtır. Örnek cümle bir tabloya yerleştirir ve tabloda cümledeki kelime sayısı kadar sütun vardır. Örnek: “Bugün yoğun kar yağıyor” (4 sütunlu tablo), “Annem etli dolmayı çok güzel yapar” (5 sütunlu tablo, isim tamlaması tek sütun sayılır) “Annem genelde mavi bardaktan su içer” (6 sütunlu tablo). Tablonun 2. satırına öğrenciler, cümlede kullanılan kelimelere benzer kelimeler veya zıt anlamlı kelimeler yazarlar. “Dün hafif yağmur yağdı”, “Teyzem mantıyı çok güzel yapar”, “Ablam hiçbir zaman yeşil termostan çay içmez” vb.
  • Öğretmen, ½ sayfalık bir metni (geniş satır aralıklı) dağıtır ve öğrencilere şu görevi verir: “Altı çizili olan kelimelerin (veya tüm fiillerin, isimlerin veya sıfatların) yerine eş anlamlı olanı veya benzerini yaz.”
  • Öğretmen, ½ sayfalık bir metni (geniş satır aralıklı) dağıtır ve öğrencilere şu görevi verir: “Altı çizili olan kelimelerin yerine zıt anlamlı olanı yaz.” (Örnek: “Minicik kedi” g “Kocaman köpek”; “Genç adam ormandan koşarak geçti” g “Yaşlı kadın çimenlerden ağır aksak yürüyerek geldi”). İkili çalışmalar için esprili bir etkinlik: Bir haberin (veya hikâyenin) tam tersini yazmak.
  • Öğretmen, ½ sayfalık bir metni (geniş satır aralıklı) dağıtır ve öğrencilere şu görevi verir: “Yazıda tekil olan tüm isimleri çoğul çekim ekleri ile değiştir. Gerekirse fiil çekimlerini de ona göre düzelt” veya “Metinde şimdiki zaman olarak kullanılan fiilleri geçmiş zamana çevir.” veya “bütün sıfatları karşılaştırmalı biçimde yeniden düzenle (iyi g daha iyi) vs.”.
  • Yazı üslubunu (kelime seçimi, ifade biçimi, cümle kurgusu) geliştirmeye yönelik etkinlik: Öğretmen, kendi hazırladığı bir yazıyı öğrencilere dağıtır. Yazıda, çok sayıda tekrar eden kelime, basit ifade biçimleri ile doğru ve güzel anlatıma uygun olmayan yanlış kullanımlar vardır. (Örnek: Her cümle “Ondan sonra” ile başlar, yazıda çok sık “dedi”, “yaptı” fiilleri veya “iyi”, “güzel” sıfatları geçer. Öğrenciler ikili gruplarda çalışarak bu metni gözden geçirirler. Sonra sınıf ortamında karşılıklı olarak düzeltilmiş metinler ele alınır.
  • Bu etkinliğin genişletilmiş biçimi, bir olayın veya hikâyenin yeniden anlatımı şeklinde de uygulanabilir. Öğrenciler, bir hikâyeyi (kısa bir masalı veya bilgi içeren bir olayı) 1–3 kez dinledikten sonra kendileri yazarlar. Bu çalışma, fazla ilgi çeken bir etkinlik olmamakla birlikte, aktif kelime dağarcığının geliştirilmesine çok uygundur. Öğrenciyi daha çok motive edecek iletişim odaklı alternatifler: Her öğrenciye kısa bir metin (örneğin, bir gazete makalesi) verilir. Öğrenci metni 2 kez okuduktan sonra yazıyı bu sefer kendi kelimelerini kullanarak yazar. Sonra, orijinal metinler numaralandırılır (1, 2, 3 vs.) ve sınıfın sağ tarafına konur. Öğrencilerin yazdıkları metinlere ise a, b, c, vs. harfler verilir ve sınıfın sol tarafına konur. Öğrenciler yazılan metinleri okurlar ve orijinal metinlerle eşleştirmeye çalışırlar. Orijinal metinlere kıyasla eksik olan veya tam olarak aktarılmamış olan noktalara ilişkin not tutarlar. Daha sonra etkinliğin sınıf ortamında değerlendirilmesi yapılır.
  • Ayrıca bkz. Ünite Paralel Metin Üretme.
Yorum Yap!

Türkçe Zıt (Karşıt) Anlamlı Kelimeler Listesi

Aşağıda Türkçede en çok kullanılan zıt anlamlı (karşıt anlamlı) kelimelerin listesi bulunmaktadır. Ayrıca Türkçe sınıflarınızı, panolarınızı, duvarlarınızı süsleyebileceğiniz, dil öğretimi esnasında çeşitli etkinliklerde kullanabileceğiniz yüksek kalitede baskı için hazırlanmış Türkçe zıt (karşıt) anlamlı kelimeler afişlerine de sayfa sonundaki bağlantı aracılığı ile ulaşabilirsiniz.

Zıt Anlam Nedir?

Birbiriyle çelişen özellikler barındıran yani anlam bakımından birbirinin karşıtı olan sözcüklere “Zıt Anlamlı Kelimeler” veya "Karşıt Anlamlı Kelimeler" denir.

Her kelimenin zıt anlamı yoktur.

Fiillerin ve bazı sıfatların olumlu-olumsuz biçimleri zıtlık oluşturmaz.

Acı

Tatlı

Tok

Açmak

Kapatmak

Afacan

Uslu

Ağır

Hafif

Ağlamak

Gülmek

Ak

Kara

Akşam

Sabah

Aktif

Pasif

Alçakgönüllü

Kibirli

Alıcı

Satıcı

Alt

Üst

Aptal

Akıllı

Artı

Eksi

Ast

Üst

Aşağı

Yukarı

Aydınlık

Karanlık

Aynı

Farklı

Az

Çok

Azalmak

Çoğalmak

Barış

Savaş

Barışmak

Darılmak

Başlamak

Bitirmek

Bayat

Taze

Birinci

Sonuncu

Boş

Dolu

Bölme

Çarpma

Bulmak

Kaybetmek

Cesaret

Korkaklık

Cesur

Korkak

Ceza

Ödül

Cılız

Gürbüz

Cimri

Cömert

Çalışkan

Tembel

Çekmek

İtmek

Çıkmak

İnmek

Çıkarma

Toplama

Binmek

İnmek

Girmek

Çıkmak

Çukur

Tümsek

Dahil

Hariç

Dar

Geniş

Derin

Sığ

Dert

Derman

Diri

Ölü

Doğal

Yapay

Doğru

Yanlış

Dost

Düşman

Düz

Eğri

Düzenli

Dağınık

Eksik

Fazla

Erkek

Kadın

Erken

Geç

Esaret

Özgürlük

Evet

Hayır

Galip

Mağlup

Geçmiş

Gelecek

Gelir

Gider

Gelmek

Gitmek

Genç

İhtiyar/Yaşlı

Gerçek

Hayal

Giriş

Çıkış

Gösterişli

Sade

Güney

Kuzey

Güzel

Çirkin

Hayır

Şer

Hızlı

Yavaş

Islak/Yaş

Kuru

Issız/Tenha

Kalabalık

İç

Dış

İhracat

İthalat

İlk

Son

İlkel

Medeni

İndirim

Zam

İniş

Yokuş

İyi

Kötü

Kabul

Ret

Kâr

Zarar

Katı

Sıvı

Kolay

Zor

Masum

Suçlu

Nazik

Kaba

Neşe

Keder

Neşeli

Üzgün

Önce

Sonra

Övmek

Yermek

Öz

Üvey

Özel

Resmî

Özgür

Tutsak

Perakende

Toptan

Saf

Kurnaz

Sağ

Sol

Sağlam

Çürük

Sayısal

Sözel

Sert

Yumuşak

Sevinç

Üzüntü

Sevinmek

Üzülmek

Seyrek

Sık

Sıcak

Soğuk

Somut

Soyut

Sorun

Çözüm

Şişman

Zayıf

Taban

Tavan

Tek

Çift

Tekil

Çoğul

Uyumak

Uyanmak

Üretici

Tüketici

Üretim

Tüketim

Var

Yok

Yerli

Yabancı

Kaybetmek

Kazanmak

Biriktirmek

Harcamak

Unutmak

Hatırlamak

Almak

Vermek

Sevmek

Nefret Etmek

Kabul etmek

Reddetmek

Atmak

Yakalamak

Acıkmak

Doymak

Üretmek

Tüketmek

Dağıtmak

Toplamak

Toplamak

Çıkarmak

Çarpmak

Bölmek

Evlenmek

Boşanmak

Doldurmak

Boşaltmak

Uyutmak

Uyandırmak

Uzatmak

Kısaltmak

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası