olimpos gazozu / Olimpos gazozu İstanbul.

Olimpos Gazozu

olimpos gazozu

Bir zamanların ve her zamanın g&#;zel i&#;eceği GAZOZ

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Haberin Devamı

Özellikle 60 ve 70’li yılların bir numaralı içeceği gazozu, son yıllarda Egeli üreticilerin de başı çektiği yerel markalar tekrar canlandırdı.

GAZOZ Siyah beyaz dünyamızın renkli bir tadıydı. Özellikle 60 ve 70’li yıllarda yaşayanlar için birçok anı… Çay bahçesinde pipetle köpürtüp, leblebi eşliğinde içildi. Kimi zaman mahalle arasında onu yudumlamak adına top koşturduk Kimi zaman da yazlık sinemada izlenen filmin hararetini aldı, içimizi serinletti Kapağı bile çocukluk yıllarımızın en büyük oyun aracıydı.

Maden suyuyla gelmiş

Gazoz Türkiye’ye ’larda, maden suyuyla girmiş. Osmanlı’da ilk gazoz üretimi ‘Mısırlıoğlu’ markasıyla ’de yapılmış. Bu markayı sırasıyla Hasanbey, Neptün, Hürriyet izlemiş. ’de Cumhuriyet markalı gazoz piyasaya çıkmış.Devamında Cincibir, Ankara, Elvan, Kocataş, Olimpos, Recep, Şirin Ada, Güven gibi yerel gazoz markaları ortaya çıkmış. Uzun yıllardır yerel kalan ve bazıları yok olan markalar, bugün tekrar atağa geçmiş gib. Burada da Egeli üreticiler dikkat çekiyor. Zincir marketlerin raflarında çok sık rastlanmayan markalar, daha çok çay bahçelerinde ve kıraathanelerde satılıyor. Daha çok toplu satış yapan markalar, küçük marketlerin, bakkalların raflarında da yer buluyor. Gazozun, bugün milyon liralık bir ekonomik büyüklüğü var. Bu hafta birçoğumuzun hatırlarında yeri olan gazoz sektörünü ele aldık.

Haberin Devamı

Bir zamanların ve her zamanın güzel içeceği GAZOZ

Sektörün babası

Bugün Türkiye’de 60’a yakın gazoz markası var. Bunların önemli bir kısmı Ege’de. Bunlardan biri de Su-Ga Eski ismiyle de İmren Gazozu Su-Ga ya da İmren, İzmir’in en eski gazoz markalarından Kurucusu ise Nurettin Özertuğrul… Nurettin Amca, bugün yaşayan en eski gazoz üreticisi 95 yaşında. Nüfusun kağıdında yazan tarih,

Bu işi babasından öğrenmiş. Osmanlı döneminde, babası ve iki amcası Zülfikar Biraderler ismiyle gazoz üretiyormuş. Nurettin Amca ise bu işe kendi söylemiyle, ’te adım atmış ve 70’li yıllarda İzmir’de yaklaşık 41 gazoz üreticisi olduğunu anlatan Nurettin Amca, sözlerine şöyle devam ediyor: “O dönem bizim fabrikamızda kişi çalışıyordu. 12 aracım başta İzmir olmak üzere, Ege’nin çeşitli illerine dağıtıma çıkıyordu. Ama rekabet ve zamanın koşullarına ayak uyduramama yüzünden bugün 12 kişiyle yola devam ediyoruz. 24 saat üretim yapardık, şimdi de haftada 2 kez makineleri çalıştırıyoruz. bin kasalık bir üretim yapıyoruz. Kıraathane, çay bahçesi gibi yerlere ürün veriyoruz.”

Haberin Devamı

Bir zamanların ve her zamanın güzel içeceği GAZOZ

At arabasıyla dağıtım yaptı

Nurettin Amca, 16 yıl at arabasıyla gazoz dağıtmış. 50’li 60’lı yıllarda İzmir’in sayıları oldukça az olan ilk araçlarından birini alarak dağıtıma çıkmaya başlamış. 80 kuruşa bir kasa gazoz sattığı yıllarda, dağıtım yaptığı ilk aracını 6 aylık sıranın sonunda 7 bin liraya almış Nurettin Amca, “O dönemki araçlar benden başka kimsede yoktu. Yokluk zamanında 6 ay sıra bekliyor araç alıyorduk. Ben de bu şartlar içinde ilk aracımı aldım. Kardeşimin desteğiyle hemen direksiyona geçtim. Daha sonra da bir günde ehliyet aldım” diyor.

HEM SİYASET HEM İŞ DÜNYASI

Nurettin Özertuğrul, ilk başta İmren Gazozu ile yola çıkmış. Ama daha sonra işin içine su üretimi de girince su ve gazozun birleşiminden oluşan Su-Ga ’da ortaya çıkmış. Nurettin Amca, bir dönem yani 3 yıl Bornova Belediye Başkanlığı da yapmış Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda Alkollü ve Alkolsüz İçki Sanayi Komitesi’nin 21 yıl başkanlığını yürütmüş. Bir dönem var olan Gazoz Üreticileri Derneği’nin de başkanlığını üstlenmiş.

Haberin Devamı

MİLLİ SERVET DEDİ KOLEKSİYONER OLDU

İzmirli Tolga Bugakaptan, “Çocukluğuma dair bir anı ve milli servet” dediği gazozun bugün Ege’de, hatta Türkiye’deki sayılı koleksiyonerlerinden biri. Bugakaptan’ın şu anda ’ye yakın markadan oluşan zengin bir koleksiyonu var. Geçmişte gazoz şişelerinin şekli ve renginin farklı olduğunu anlatan Bugakaptan, gazoz ile ilgili düşüncülerini şöyle anlatıyor:

Bir zamanların ve her zamanın güzel içeceği GAZOZ

Hayatımın rengi

“Gazoz benim siyah beyaz hayatımın renkli bir tadıydı. Gazozun bizlerin dünyasında, bir Kemal Sunal, Adile Naşit, siyah beyaz izlediğimiz Dallas, ikram edilen gazozda ‘acaba ilaç var mıydı?’ sorusuyla Nuri Alço korkusu şeklinde yeri vardı.. Tek kapılı Anadol marka arabalar, hatta ilk okulda teneffüste kantinden gazoz ve simit alışımız ya da sinemaya gittiğimizde ‘ara olsa da buz gibi gazoz içsek’ dediğimiz yıllara götüren bir tat. Ben de bu anıları hem hatırlamak, hem de çocuğuma da bir hatıra ve geçmişi aktarmak için bu işin koleksiyonu yapıyorum.”

Haberin Devamı

Bir zamanların ve her zamanın güzel içeceği GAZOZ

Müzayede bile yapılıyor

Koleksiyon işinin de bir ekonomisinin oluştuğuna dikkat çeken Bugakaptan, “Çeşitli internet sitelerinde, bu ürünlerin satışı oluyor. Yılına göre fiyatlar çıkıyor. Kimi zaman 20 liralık gazozda oluyor, kimi zaman liralık. Belirli aralıklarla Anadolu’dan işim gereği gittiğim yerlerden gazoz topluyorum. Yeni insanlar tanıyorum. Hatta bazı kentlerde gazoz müzayedeleri de yapılır oldu” dedi.

Bir zamanların ve her zamanın güzel içeceği GAZOZ

ÇOCUKLUĞU HATIRLATIYOR TALEPTE CANLANMA VAR

Bölgenin önemli ürünlerinden birisi de ’da Hüseyin Karakuş’un kurduğu Dört Mevsim Gazozu. Akhisar’daki markanın yönetiminde bugün 3’üncü kuşaktan, merhum Hüseyin Karakuş’un torunları Burçin ve Berk Karakuş kardeşler var. Burçin Karakuş, markayı daha iyi bir noktaya taşımak adına yoğun mesai harcadıklarını belirtiyor, “Çağa uygun kurduğumuz tesisle, şimdilik saatte 3 bin kapasiteli tesisimizde üretime başladık. Üretimimiz de bedelsiz şişe kullanıyoruz. Hedefimiz önce bölgemizde, daha sonrada Türkiye’de bayilikler vererek markamız olan ‘Dört Mevsim Gazozu’nu tanıtmak istiyoruz. Bakkal, kahvehane, pastane, bazı yerel marketler kanalıyla tüketiciyle buluşuyoruz. Son dönemde tekrar bir canlanma başladı. İnsanlar çocukluk yıllarını hatırlattığı için nostalji olarak görüyorlar. Biz de pazarlama çalışmalarımızı artırdık” diyor.

Haberin Devamı

Bir zamanların ve her zamanın güzel içeceği GAZOZ

AVRUPA’YA DA İHRACAT VAR

Zafer Gazozu’nun Genel Müdürü Adnan Şiphir de kurulan firmanın, ilk başlarda Denizli ve çevresine ürün verdiğini anlatarak söze başlıyor. Zafer Gazozu, bugün ise Ege ve Akdeniz’de görmek mümkün. Ayrıca Avrupa’ya da ihracat yapıyor. Şiphir, “Saatte 30 bin şişeleme yapıyoruz. Kalitemizi koruyabilmek için kaliteli hammaddeleri son teknolojiyi kullanarak, en hijyen koşullarda üretim yapıyoruz. Müşterilerimiz yıllardır ‘gazoz’ değil ‘Zafer’ adıyla istedikleri bu efsane tadı korumak adına, üretim hala yüzde yüz gerçek şeker ile yapıyoruz” bilgisini verdi.

Bir zamanların ve her zamanın güzel içeceği GAZOZ

İÇEN BİLİR’İ YAZMAK ZORDU EFE İLE YOLA DEVAM ETTİ

Denizli’nin Bekilli ilçesinde ’da üretime ‘İçen bilir’ gazozları ile yola çıkan Ali Çankal ve aağabeyi bugün yollarına Ege markasıyla devam ediyor. ’ye kadar kullandıkları ‘İçen bilir’ markasını gazoz kasalarının üzerine keçeli kalemle yazmakta zorlanınca yeni bir isim arayışına girdiklerini kaydeden Çankal, sonunda Ege’nin yiğitlik sembolü ‘Efe’yi markaları yapmaya karar verdiklerini söylüyor. ekonomik kriz nedeniyle küçülmeye gittiklerini aktaran Çankal, şöyle devam etti: “Bir dönem Amerika, İngiltere, Türk cumhuriyetleri ve Yunanistan’a ihracat yaptık. Şu anda ağırlıklı Ege’ye çalışıyoruz. Saate 10 bin şişe üretim kapasitesi var. Yeniden atağa kalktık. Yurtdışından da talep alıyoruz.” Bazı politikalar yüzünden üreticinin küstürüldüğünü savunan Ali Çankal, “Sanayicinin hiç destekçisi olmuyor. Sanayiciyi küstürüyorlar. Katma değer yaratanın değeri bilinmiyor. Teşvikler veriliyor fakat hep aynı kişiler yararlanabiliyor” diyor.

EGE’DEN ÇEŞİTLİ GAZOZ MARKALARI

İzmir: Cincibir, Venüs, Huzur, Su-Ga, İzmir, İmbat, Neşe, Mercan, Çamlıdağ, Buzzy. Denizli: Zafer, Yeni Zafer, Efe, Aysu. Aydın: Neşe, Topçam Çine, Madran, Servet, Özpınar. Balıkesir: Balsa, funduszeue.infoıca, Yeşil Çamlıca, Kulüp. Çanakkale: Can-Ka. Manisa: Cem, Bensu Ice Fresh, Oba, Dört Mevsim, Bozdağ, Kula. Muğla: Bodrum. Bu markaların bir kısmı malesef bugün üretilmiyor.

SU VE ŞEKER ÖNEMLİ

Bir gazozun tadını belirleyen en önemli iki etken, kuşkusuz su ve şeker Her bölgenin suyunun tadı farklı. Bu nedenle gazozları birbirinden ayıran en önemli özelliklerin başında su geliyor. Bunun yanı sıra şeker oranı da her markada farklı. Bir gazoz ne kadar doğal şekerden yapıldıysa o kadar tercih edilir marka oluyor. Gaz oranından, aromasına kadar bir çok detay gazozun tadını belirliyor.

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

OLİMPOS GAZOZU

            &#;Ne Harman sigarası kaldı geriye

            Ne Olimpos gazozu

            Ne Sadri Alışık&#;

                        İbrahim Sadri, Kuş Hatıraları

            Geçenlerde arkadaşlarla yaptığımız Samatya gezisinin nostaljik durağı Matya Kahvesi'nde eski bir tanıdıkla  karşılaştım

             Olimpos Gazozu şişesi, yanında da Yeni Rakı 

               O yıllarda rakıyla teşriki mesaim tabii ki yoktu ama Olimpos'u pek severdim.. Sıcak yaz günlerinde, koşmaktan kan ter içinde kaldığımızda ilk aklımıza gelen bu gazoz olurdu Kolanın daha yeni yeni mahalle bakkallarına girdiği  ama yerli gazozumuzun tahtını  sallamadığı yıllardı 

                Okul kantininde de haftada bir gün kendime verdiğim 25 kuruşluk ödüldü,  karlı zirvesiyle mitolojik Olimpos

                 Kaç gündür fotoğrafını ekleyeceğim, hep unutuyorum meğer evren bana bir sürpriz hazırlamış!!!! Ben bu gazozla ilgili eski hatıralar kenar süslü bir yazı yazmayı düşünürken ; Olimpos'un sahiplerinin Samatyalı  Rum Bazlamacı ailesi olduğunu öğrendim 

                  Eylül 'de yaşanan hazin olaylar neticesinde Sirkeci'deki gazoz fabrikası büyük hasar görmüş, zaten onlar da  fabrikayı ortağa devredip ekim ayında Atina'ya göçmüşler yılına kadar üretim devam etmiş, sonrasında Türk sahipleri de büyük firmalarla baş edemeyip, üretimi durdurmuşlar

                   Severek içtiğim, baygın tadı hala damağımda olan, 25 kuruşluk çocukluk hatıramı anlatmak 6 eylüle kısmetmiş 😔😔

                      Bir daha o günlere benzer günler yaşamayalım Kalanlar da hep burada olsun, rengârenk ve bol ahenk🙏🙏


’te Cumhuriyet markalı gazoz piyasaya çıkmış. Devamında Cincibir, Ankara, Elvan, Kocataş, Olimpos, Recep, Şirin Ada, Güven gibi yerel gazoz markaları ortaya çıkmış. Uzun zaman yerel kalan ve bazıları yok olan markalar, bugün tekrar atağa geçmiş gibi. Burada da Egeli üreticiler dikkat çekiyor. Zincir marketlerin raflarında çok sık rastlanmayan markalar, daha çok çay bahçelerinde ve kıraathanelerde satılıyor. Daha çok toplu satış yapan markalar, küçük marketlerin, bakkalların raflarında da yer buluyor. Gazozun, bugün milyon liralık bir ekonomik büyüklüğü var.
’lı yıllara kadar çocukların en özel içeceğiydi. ’ların başında Türkiye genelinde dolayında irili ufaklı gazoz üreticisi bulunuyordu. yılında Coca Cola üretimine başlanmasıyla birlikte gazoz da gerilemeye başladı. Türkler gazozu ’larda tanıdı, önce yurtdışından getirilen gazoz, Niğdeli bir Rum olan Aleksandr Mısıroğlu tarafından İstanbul Karaköy’de üretilmeye başlandı. Türkiye’de gazozun tarihçesi ’lü yılların başlarındaki Mısıroğlu, Hasanbey, Hürriyet, Neptün, Cumhuriyet gibi markalarla tarihteki yerini aldı. Cumhuriyet döneminin başlarında gazoz tüm Türkiye’ye yayıldı. Tarih ’ları gösterdiğinde ise gazoz altın çağını yaşadı. Ülkenin her şehrinde, ilçesinde hatta köylerinde bile gazoz üretiliyordu. Şehirlerin kendilerine ait markaları vardı. Örneğin Çamlıca gazozunu sadece İstanbul’da, Cincibir, SenSun, Suga gibi markaları İzmir’de, Olimpos’u Trakya’da, Neşe’yi Adapazarı’nda, Fertek’i Balıkesir’de, Ankara Gazozu’nu da Ankara’da içebilirdiniz. ’da üretime başlayan Uludağ, gazozu yerel olmaktan çıkarıp çevre illere hatta zamanla Antakya’ya kadar yayılmayı başardı. Üç büyük markanın öncülük ettiği bu dönemde binlerce fabrika ’te bir kişiye yılda 6 litre gazoz içirebiliyordu. Bugün rakamın 25 litre olduğu tahmin ediliyor ama toplam gazlı içecek piyasasının büyüklüğü göz önüne alındığında oldukça düşük kalıyor. Ekim’inde Kemal Has İmsa A.Ş.’nin Bakırköy’deki fabrikasında global kola markası üretilmeye başlandı. Böylece devran da dönmeye başlamıştı. Şimdi ise gazoza hak ettiği değer yeniden kazandırılmaya başladı.

YENİDEN PARLADI

İzmir'de Münire gibi, İstanbul ve daha birçok şehirde artık gazozcu kafeler var. Bu kafelerde hem nostalji yaşıyor hem de gazoz ile ilgili geniş bir kültür ediniyorsunuz. Gazoz satan bu mekânlarda ürünlerin tamamı yerli üretim. Ankara, İstanbul, Eskişehir, Konya, Trabzon, Giresun, Muğla, Denizli gibi 45 farklı şehrimizde damla sakızlı, hindistancevizi, portakal, limon, mandalina, elma, erik, vişne, karahindiba, zencefil, kahve, hurma, ananas, armut, mango, muz, çilek, bal gibi farklı lezzette yerli gazoz var. Bunların hepsi çok az üretilen ürünler. Kendi şehirlerinde bile bilinirliği sınırlı, ön plana çıkamıyorlar, her yerde büyük global markaların büyük pazarının içinde yok olmaya mahkûm bırakılmışlar.

EGE'NİN GAZOZLARI

İzmir: Cincibir, Venüs, Huzur, Su-Ga, İzmir, İmbat, Neşe, Mercan, Çamlıdağ, Buzzy. Denizli: Zafer, Yeni Zafer, Efe, Aysu. Aydın: Neşe, Topçam Çine, Madran, Servet, Özpınar. Balıkesir: Balsa, funduszeue.infoıca, Yeşil Çamlıca, Kulüp. Çanakkale: Can-Ka. Manisa: Cem, Bensu Ice Fresh, Oba, Dört Mevsim, Bozdağ, Kula. Muğla: Bodrum. Bu markaların bir kısmı maalesef bugün üretilmiyor.

ESKİCİ, KAHVECİ, GAZOZCU MÜNİRE

Alsancak'ta Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde Garanti Bankası Sokağı’nda minicik ama dünyanın en renkli mekânlarından birini keşfettim; Eskici- Kahveci- Gazozcu Münire. Münire, İstanbul'dan İzmir'e gelip yerleşen Özgür Çankaya'nın babaannesinin adı. Toplam 20 metrekare büyüklüğünde olan dükkânı uzaktan ilk gördüğümde bayram tatilinin ertesi günü olduğu için kapalıydı. Ama içerisini o kadar merak ettim ki tekrar kapılarını aşındırdım. Kalabalık şaşırtmadı beni. 25 çeşit gazozu ile pandemi sonrası ziyaret edilecek mekânlar listenize ekleyin derim.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası