iş mahkemelerinde vekalet ücreti hesaplama / İstanbul Barosu - Hesaplama Araçları

Iş Mahkemelerinde Vekalet Ücreti Hesaplama

iş mahkemelerinde vekalet ücreti hesaplama

Vekalet Ücreti Hesaplama

Vekalet ücreti avukatlık ücreti olarak da bilinmektedir. Vekalet Ücreti Hesaplama yani ücretin miktarı ile ilgili sayılı Avukatlık Kanunu ve Borçlar Kanunu’nda düzenlemeler söz konusudur. sayılı Avukat Kanunu’nun maddesi avukatlık ücretinin tanımını içermektedir. Bu maddeye göre Avukatlık ücreti, avukat tarafından gerçekleştirilen hukuki yardımın bedeli olarak alınan değerlerdir. 

Vekalet ücreti ikiye ayrılarak açıklanmaktadır. Bunlardan ilki nispi vekalet ücreti ikincisi ise maktu vekalet ücretidir. Vekalet ücretini daha net anlamak için türlerini bilmek önemlidir.

  • Nispi Vekalet Ücreti: Bu ücret tipinde oransal hesap yapılmaktadır. Dava konusu para miktarı ya da şeyin değeri üzerinden yüzdesel bir oran kelinde belirlenen vekalet ücretidir. 
  • Maktu Vekalet Ücreti: Bu ücret tipinde konuya göre sabit bir para miktarı öngörülmektedir. Türkiye Barolar Birliğince her yıl hazırlanan avukatlık asgari ücret tarifesinde belirtilmiş olan iş ve işlemlere karşılık hak kazanılan asgari ücret vekalet ücretine uygun olarak belirlenmektedir.

yılına ait Vekalet Ücreti Hesaplama işlemlerinde geçerli olan Türkiye Barolar Birliği tarafından yayınlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 20 Kasım tarihinde Resmi Gazete de ilan edilmiştir. Vekalet ücreti belirlenmesinde bu tarife 19/3/ tarihli ve sayılı Avukatlık Kanunu hükümleri uygulanmaktadır.  Vekalet Ücreti Hesaplama hukuki yardım işlemlerinde, mahkemelerde, taraflar/kişiler arasında oluşan uyuşmazlığın giderilmesindeki mercilerin kararlarında ve ek olarak kanunlar kapsamında mahkemeler tarafından karşı tarafın ödemesine takdir edilen avukat ücretinin takdir edilmesinde kullanılmaktadır. Bu tarife vekalet ücreti kararlaştırılmadıysa ya da belirlenen ücretin geçersiz olması durumunda mahkemelerce bu tarifenin altında olmayacak şekilde belirlenmektedir. Bir avukatın ücretsiz dava alması durumunda bu hususu baro yönetim kuruluna bildirmesi gerekmektedir. 

 

Avukat mesleğinin amacı her derece yargı organları, özel ve resmi kişi, kurum ve kurullar, hakemler nezdinde hukuki süreçlerin düzenlenmesi, hukuki olayların ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyet çerçevesinde çözümlenmesi ve tam olarak hukuk kurallarının uygulanmasını sağlamak olarak bilinmektedir. Mesleğin icrası sırasında sunulan hizmet karşılılığında alınan ücreti avukatlık ücretidir ve şartlara göre vekalet ücreti hesaplama gerçekleştirilmektedir. 

Vekalet Ücreti Hesaplama işlemi yaptıran kişilerin bu ücretin kapsadığı işlemleri merak ettikleri görülmektedir. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde yazılan olan avukatlık ücreti bir davada kesin hüküm elde edilinceye kadar gerçekleştirilen iş ve işlemlerin karşılıdır. Takip edilen dava veya işle ilgili düzenlenen dilekçe veya farklı işlemler ile ilgili ayrı bir ücret talep edilmemektedir. Ancak davalar ile ilgili icra takibi, Sayıştay, Yargıtay ve Danıştay’a yapılan temyiz başvurusu ve bölge idare ve adliye mahkemelerindeki istinaf başvurusunda ayrı ücret söz konusu olmaktadır. 

 Vekalet Ücreti Hesaplanmasında işin niteliği, önemi, davanın süresi ile birlikte özellikle avukatın emeği ve çabası göz önünde bulunmaktadır. Ancak avukatlık ücreti Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirtilen rakamdan ve 3 katından fazla olamamaktadır. Çeşitli sebeplerle davanın reddi durumunda da avukatlık ücretine hükmolunmaktadır. Ret sebebi ortak olan davalılar vekiline tek, ret sebebi ayrı olan devalılar vekili lehine ise her red durumu için ayrı ayrı avukatlık ücretine hükmedilmektedir. 

Aynı dava da hukuki yardım sunan birden fazla avukat olması durumunda karşı tarafa yükletilecek vekalet ücreti bir avukat için hükmolunun vekalet ücretinden fazla olamamaktadır. Bu kapsamda birden fazla avukat ilgilense dahi vekalet ücreti hesaplama avukat sayısından etkilenmemektedir. Ayrıca aşaması fark etmeksizin icra ve dava takibini kabul etmiş bulunan avukat Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi hükümleri kapsamında belirlenen ücretin tamamına hak kazanmaktadır. 

Gerek belirsiz alacak ve tespit davası gerekse kısmı davada mahkeme tarafından dava değerinin takdir edilmesinden sonra davacı davasını belirlenmiş değere uygun takip etmese bile, yasal Vekalet Ücreti Hesaplama belirlenmiş dava değerine göre yapılmaktadır. Ayrıca anlaşmazlık, davadan feragat edilmesi, davanın konusuz kalması, sulh kabul ve sulh durumunda vekalet ücreti hesaplaması ön inceleme tutanağı imzalanması aşamasına kadar tarife belirlen ücretin yarsı kadar, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra gerçekleşirse tamamına hükmolunmaktadır. 

Vekalet ücreti hesaplama durumlara göre farklılık göstermektedir. Bir davanın takibi yapılırken karşılık dava açılması, başka bir davanın bu davayla birleştirilmesi ya da ayrılması halinde her dava nedeniyle ayrı ücret söz konusudur. Nafaka davaları sırasında reddedilen kısım için avukatlık ücretine hükmedilmemektedir. Tahliye davaları sırasında 1 yıllık kira tutarı, kira tespiti ve nafaka davalarında tespit edilen kira bedeli farkının ya da hükmedilen nafakanın 1 yılık tutarı üzerinden ilgili tarifenin 3’uncu kısmı uyarınca hesaplanacak miktarın tamamı vekalet ücreti hesaplama olarak hükmedilir. 

Yine manevi tazminat davalarında vekalet ücreti hesaplama işlemlerinde aşağıdaki hususlar dikkate alınmaktadır. Bu hususlar Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin 10’uncu maddesinde açıklanmaktadır. 

  1. Manevi tazminat davaları için avukatlık ücreti, hükmedilen miktar üzerinden bu Tarifenin 3’uncu kısmına göre belirlenmektedir.
  2. Kısmen davanın reddi halinde, karşı rafa vekili yararına ilgili tarifenin 3’uncu kısmı gereğince hükmedilecek ücret, davacı vekili lehine belirlenmiş olan ücreti geçememektedir. 
  3. Manevi tazminat davalarının reddi halinde avukatlık ücreti, yazımızda bahsi geçen tarifenin 2’ıncı bölümü gereğince hükmedilmektedir. 
  4. Manevi tazminat davalarının maddi tazminat ya da parayla değerlendirilmesi mümkün olan diğer talepler ile aynı anda açılması halinde, manevi tazminat açısından avukatlık ücreti ayrı bir alan olarak hükmedilmektedir. 
  5. Manevi tazminat davasının, maddi tazminat veya parayla değerlendirilmesi mümkün diğer taleplerle birlikte açılması durumunda; manevi tazminat açısından avukatlık ücreti ayrı bir kalem olarak hükmedilir.

 

Tüketici mahkemeleri ve tüketici hakem heyetlerinde vekalet ücreti hesaplama ile ilgili aşağıdaki hususlar dikkate alınmaktadır. 

  1. Tüketici lehine sonuçlanan tüketici hakem heyetlerinin kararlarına karşı açılan itiraz davalarında, kararın iptali durumunda tüketici aleyhine, ilgili tarifenin 3’uncu kısmı gereğince vekâlet ücretine hükmedilmektedir. 
  2. Avukat aracılığı ile tüketici hakem heyetlerinde takip edilen işlerde, avukat ile müvekkili arasında çıkma ihtimali olan uyuşmazlıklarda bu Tarifenin 1’ıncı kısım 2’ıncı bölümünün tüketici hakem heyetlerine ilişkin kuralı uygulanmaktadır.

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre ceza davalarında vekalet ücreti hesaplama işlemlerinde aşağıdaki hususlara göre ücret takdir edilmektedir. 

  1. Mahkumiyet ya da hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmiş ise Kamu davasına katılım nedeniyle, vekili bulunan katılan lehine bu tarifenin 2’ıncı kısmının 2’ıncı bölümünde öngörülen avukatlık ücreti sanığa yükletilmektedir.
  2. Ceza hükmü taşıyan özel kararname, tüzük ve kanunlara göre sadece para cezasına hükmedilen davalarda yazımızda bahsi geçen tarifeye göre belirlenecek avukatlık ücreti hükmedilen para cezası miktarını geçememektedir.
  3. sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun (4/12/ tarihli) ve devamı md’lerine göre tazminat için Ağır Ceza Mahkemelerine yapılmış olan başvurularda, ilgili Tarifenin 3’uncu kısmına göre avukatlık ücretine hükmedilmektedir. Hükmedilecek bu ücret 2’ıncı kısmın 2’ıncı bölümünün 8’ıncı sırasındaki ücretten az, 12’ıncı sıra numarasındaki ücretten fazla olamamaktadır. 
  4. Beraat etmiş olan ve kendisini vekil temsil eden sanık yararına Hazine aleyhine maktu avukatlık ücretine hükmedilmektedir. 
  5. Ceza mahkemelerinde görülen aşağıda belirtilen hususlar gibi başvuruların kabul edilmesi ya da ilk derece mahkemesinin kararına yapılmış olan bir itiraz üzerine, ilk derece mahkemesi kararlarının kaldırılması durumunda işlerin duruşmasız ya da duruşmalı olmasına göre 2’ıncı kısım 1’ıncı bölüm birinci sıradaki iş için belirlenen şekilde avukatlık ücretine hükmedilmektedir. Fakat başvuru konusu idari para cezasının tutarı ilgili tarifenin 2’ıncı kısım 1’ıncı bölüm birinci sıradaki iş nedeniyle belirlenen maktu ücretin altındaysa idari para cezası kadar avukatlık ücretine hükmedilmektedir. 
  • Tekzip, 
  • İnternet yayın içeriğinden çıkarma, 
  • İdari para cezalarına itiraz 
Vekalet Ücreti Hesaplama

Vekalet Ücreti Hesaplama

Vekalet Ücreti Hesaplama işlemleri için her yıl Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenen tarife koşulları kullanılmaktadır. Bu tarife de belirlenen alt ve üst sınırlar avukat ve müvekkil arasında gerçekleştirilen resmi sözleşmede bağlayıcıdır. Avukatlık vekalet ücretinin bu ve alt ve üst sınırlar dahilinde belirlenmesi gerekmektedir. Vekalet ücreti hesaplama işlemi avukatların ve büroların belirlemiş oldukları prensiplere göre bu sınırlar dahilinde farklılık gösterebilmektedir. Vekalet Ücreti Hesaplama yılı için ne kadar diye merek edenler TBB tarafından belirlenen tarifeye göz atarak bilgi sahibi olabilmektedir. 

Vekalet-Ücreti-Hesaplama-Nasıl-Yapılır

Vekalet Ücreti Hesaplama Nasıl Yapılır?

Avukatlık ücreti olarak da bilinen vekalet ücreti genel olarak yukarıda da detaylı olarak açıklanan tarifelere göre belirlenmektedir. Ancak avukatlar tarafından farklı fiyatlar belirlenmesi de muhtemeldir. Bir avukatlık hizmeti alanlar ya da avukatlık ücretini belirlemek için bir referans arayışında olanlar genellikle arama motorlarından Vekalet Ücreti Hesaplama Nasıl Yapılır? diye aratmaktadır. Bu hesaplamanın nasıl yapılacağına dair online pek çok hizmet bulmak mümkündür. Ancak bu hesaplamalar kişiler için sadece bir fikir sunmaktadır. Her dava için alınacak ücretin farklı olması normaldir. Özellikle vekalet ücretinin belirlenmesinde dava türü, davanın süresi, avukatın göstereceği çaba, tecrübe ve yetkinlik önemli bir etken olarak bilinmektedir. Belirlenecek vekalet ücreti avukat ve müvekkil arasında yapılan sözleşmede belirlenmektedir. 

Vekalet ücreti hesaplama tutarlarını aşağıdaki hususlar etkilemektedir.

  • Tarife yılı,
  • İş türü,
  • Mahkeme alanı, 

Vekaletnamelerde konu olan konulardan bazıları aşağıdaki yer almaktadır.

  • Tapu işlemleri, 
  • Alım satım işlemleri, 
  • İntikal işlemleri, 
  • Genel vekaletname, 
  • Veraset işlemleri

Vekaletnameler noterde hazırlanmakta ve vekaletnamede şartlar belirlenmektedir. Belirlenen şartlar dışında hareket edilmemektedir. Böylelikle herhangi bir suistimal oluşması engellenmektedir. Güven iki taraf içinde önemlidir. Bu kapsamda yapılan sözleşmelerde karşılıklı olarak avukat ve müvekkil güvenliği sağlanmaktadır. 

En basit haliyle vekalet ücreti hesaplama tarifelere göre yapılabilmektedir. Özellikle para olmayan ve para olarak değerlendirilemeyen bir husus ile ilgili alınan hukuki hizmetlerde tarifeler daha sık kullanılmaktadır.  yılı Avukatlık vekalet ücreti tarifesine göre ücretlere ilişkin başlıklar ve ücret bilgileri aşağıda sıralanmaktadır.

Dava ve Takiplerin Dışındaki Hizmetler İçin Ödenecek Ücret

  1. İlk bir saate kadar büroda söz danışma ücreti ,00 TL’dir. İlk saat sonrası takip eden her saat için ise ,00 TL alınmaktadır.
  2. İlk bir saate kadar çağrı üzerine gidilen yerde danışma ücreti ,00 TL’dir. İlk saat bittikten sonra her saat için ise ,00 TL talep edilmektedir. 
  3. Yazılı bir danışma talebinde ilk bir saat için ,00 TL ücret alınmaktadır. Takip eden her saat için ise ,00 TL ücret oluşmaktadır. 
  4. Protesto, ihbarname, ihtarname ve her türlü yazılı dilekçe yazılması işlemleri için ,00 TL tahsil edilmektedir. 
  5. Sözleşmelerin ve benzeri belgelerin hazırlanması belge türüne göre farklılık göstermektedir. 
    1. Kira sözleşmesi ve benzeri belgeler için tarifeye göre ,00 TL 
    2. Vasiyetname, tüzük, yönetmelik, vakıf senedi, miras sözleşmesi ve benzeri belgelerin hazırlanması için söz konusu ücret ,00 TL
    3. Şirket ana sözleşmesi, şirket birleşmesi ve devir vb. ticari işler ile ilgili sözleşmeler için belirlenen ücret ,00 TL

İş Takibi Konusundaki Hukuki Destekler İçin Ödenecek Ücret

  1. Belgesiz bir işlemin belgelendirmesi, bir belge örneğinin çıkarılması veya ödeme aşamasındaki bir ödemenin tahsili işlemleri için tarifede belirlenen ücret ,00 TL’dir.
  2. a) Bir hak ile ilgili doğum, tespit, tescil, nakil, değiştirilme, sona erdirme ya da korunma gibi amaçlarla yapılan destekler için ,00 TL ücret talep edilebilmektedir. 
  1. b) İpotek tesisi ve fekki gibi işlem1er de dahil olmak üzere bir hakkın doğumu ve sona erdirilmesi olarak nitelenen işlemler nedeni ile sürekli sözleşme ile çalışılan bankalar, finans kuruluşları ve benzerlerine verilen her bir hukuki yardım için ,00
  1. Tacirlerin yani tüzel kişilerin ana sözleşmelerinin onayı, ruhsat ve imtiyazların alınması, devredilmesi ve TC vatandaşlığına kabul gibi işlemler için ,00 TL 
  2. Vergi uzlaşma komisyonlarında takibi yapılan işler için ,00 TL
  3. Uluslararası yargı yerlerinde takip edilen duruşmasız işlerde ,00 TL, duruşmalı işlerde ise ,00 TL’dir. 
  4. sayılı Kanunun maddesinin birinci fıkrası saklı kalmak kaydıyla il ve ilçe tüketici hakem heyetleri, sebze ve meyve hal hakem heyetleri nezdinde sunulacak hukuki yardımlar Avukatlık Ücret Tarifesinin 3. kısmına göre belirlenir. Ancak 3. kısma göre belirlenecek hizmete konu işin ücreti, maktu ücretin altında ise asıl alacağı geçmemek kaydıyla ,00 TL’dir. 

Sayılı Kanunun Maddesi Gereğince Bulundurulması Zorunlu Sözleşmeli Avukatlara Aylık Ödenecek Ücret

  1. Yapı kooperatiflerinde ,00 TL’dir.
  2. Anonim şirketlerde ,00 TL’dir. 
  3. Kamu Kurum ve Kuruluşlarıyla Özel Kişi ve Tüzel Kişilerin Söz1eşmeli Avukatlarına Ödeyecekleri Aylık Avukatlık Ücreti ,00 TL’dir. 

Yargı Yerlerinde, İcra ve İflas Dairelerinde Yapılan ve Konusu Para Olsa veya Para ile Değerlendirilebilse Bile Maktu Ücrete Bağlı Hukuki Yardımlara Ödenecek Ücret

  1. Süren bir davada olmamak şartı ile ihtiyatı tedbir, ihtiyati haciz, delillerin tespiti, icranın geri bırakılması, ödeme ve tevdi yeri belirlenme işlemleri duruşmasız ise ,00 TL’dir. Duruşma var ise vekalet ücreti ,00 TL’dir. 
  2. Ortaklığın giderilmesi adına satış memurluğunda yapılacak olan işlerin takibi için ,00 TL’dir. Taksim davaları ve ortaklığın giderilmesi için ücret ,00 TL iken vergi mahkemelerindeki dava işlerin takibi için duruşmasız ise ,00 TL, duruşma var ise ,00 TL vekalet ücreti ortaya çıkmaktadır. 
  3. Tüketici Mahkemelerinde bakılan kredi taksitleri veya faizinin uyarlanması davaları için vekalet ücreti ,00 TL’dir. 

Diğer durumlar ve özel koşullarda ortaya çıkacak vekalet ücretleri ile ilgili aşağıda açıklamalar yapılmaktadır.

İcra Vekalet Ücreti

Vekalet ücretleri maktu ve nispi olarak hesaplanmaktadır. İcra vekalet ücreti nispi vekalet ücretine göre hesaplanmaktadır. Genellikle konusu para ile ölçülebilen işlerde nispi vekalet ücreti belirlenmektedir. Bu oranlar her yıl Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenen tarifede açıklanmaktadır. Belirlenen bu oranlar asıl alacak arttıkça düşmektedir. 

Yargı yerleri ile icra ve iflas dairelerinde sunulan hizmetler ve konusu para ve para ile değerlendirilebilen hukuki destekler için ödenecek yasal vekalet ücreti yılı için asgari olarak aşağıdaki şekildedir. 

  • İlk ,00 TL için % 15,00
  • Sonrasında gelen ,00 TL için % 13,00
  • Sonrasında gelen ,00 TL için % 9,50
  • Sonrasında gelen ,00 TL için % 7,00
  • Sonrasında gelen ,,00 TL için % 5,00
  • Sonrasında gelen ,00 TL için % 3,00
  • Sonrasında gelen 1,,00 TL için % 1,80
  • ,00 TL’den yukarısı için % 1,00

Yukarıda belirtilen oranlar baz alınarak bir hesaplama yapmak konunun daha net anlaşılmasına katkı sağlayacaktır. ,00 TL bedelli alacak için yapılması gereken hesaplama aşağıdaki gibidir. 

İlk ,00 TL si için %15 = ,00 TL

Sonrasında gelen ,00 TL si için %13 = 6,,00 TL

Sonrasında gelen ,00 TL si için %9,5 = ,00 TL

Kalan ,00 TL İçin %7= 1,,00 TL

İcra ve iflas müdürlükleri ile icra mahkemelerinde ücret ile ilgili kısımlar Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 11’ıncı maddesinde açıklanmaktadır. İlgili maddede aşağıdaki hususlar yer almaktadır. 

  1. Vekalet Ücreti Hesaplama işlemi eğer İcra ve İflas Müdürlüklerinde gerçekleştirilen hukuki desteklerle ilgili ise takip işlemleri sonuçlanıncaya kadar yapılan bütün işlemler içindir. Konusu para veya para ile değerlendirilebilen işlemler ise avukatlık ücreti Türkiye Barolar Birliği’nce açıklanan tarifenin 3.kısmında yer almaktadır. Takip miktarı ,00 TL’ye kadar olan icra takiplerindeki avukatlık ücreti, bahsi geçen tarifenin ikinci kısmın ikinci bölümünde yer alan icra dairelerindeki takipler için belirlenen maktu ücrettir. Fakat belirlenen bu ücret, asıl alacağı geçememektedir. 
  2. Avukata tam ücret ödenen durumlarda biri Aciz belgesi alınmasıdır, çünkü bu işlem takibi sonuçlandıran işlemlerdendir.
  3. Bu tarife gereğince icra mahkemelerinde duruşma yapılırsa ayrıca avukatlık ücretine de hükmedilmektedir. Bu hususa dair ücret yazımızda bahsi geçen tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde yer alan 2 ve 3 sura numaralarında belirtilen iş ve davalar ile ilgili hukuki yardımlara ilişkindir. Bu tarifenin 3.kısmına göre belirlenecek ücret bu sıra numaralarında belirtilen tutarı geçmemelidir. Fakat içre mahkemelerinde açılmış bulunan istihkak davalarında, 3’uncu kısım gereğince hesaplanan avukatlık ücreti hükmedilecektir. 
  4. Bahsi geçen tarife göre ücretin dörtte üçünün takdiri borçlunun ödeme süresi içinde borcunu ödemesi ile olmaktadır. Maktu ücret ödenmesi gerekli işlerde bu hüküm uygulanmaktadır. 
  5. Tahliye ile ilgili icra takip işlemlerinde ilgili tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde açıklanan maktu ücret hükmedilmektedir. Yine borçlu ödeme süresinde borcunu öder ise bu tarifeye göre belirlenen ücretin dörtte üçüne takdir edilmektedir. 
  6. Borçlu vekili olarak icra müdürlüklerinde takip edilen işlerde taraflar kendi arasında akdi vekalet ücreti hesaplama yapmadıysa ya da hesaplayarak kararlaştırdıkları avukatlık ücretinin geçersiz sayıldığı durumlarda, ortaya çıkabilecek uyuşmazlıklar sayılı Kanunun üncü maddesinin dördüncü fıkrası hükmünce çözülmesinde avukatlık ücreti, ilgili  tarifenin 2’ıncı kısım 2’ıncı bölümünde icra müdürlüklerinde gerçekleştirilen takip işlemleri için belirlenen maktu ücret olup, fakat takdir edilen ücret asıl alacağı geçemez.
Vekalet Ucreti Hesaplama Yapilirken Dikkat Edilmesi Gerekilenler

Vekalet Ücreti Hesaplama Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Genel olarak avukatlık ücretleri müvekkil ve avukat arasında kararlaştırılabilmektedir. Ancak Vekalet Ücreti Hesaplama Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekilenler? söz konusudur. Öncelikle her yıl Türk Barolar Birliği tarafından belirlenen ve Resmi Gazete ’de tebliğ edilen ücretin altında bir rakam belirlenememekte ve vekalet anlaşması yapılamamaktadır. Belirlenen bu vekalet ücretinin haricinde haklı olan tarafa karşı taraf tarafından yükletilecek vekalet ücreti de söz konusu olabilmektedir. 

Vekalet-Ücreti-Ne-Kadar

Vekalet Ücreti Ne Kadar?

Vekalet ücreti konusu para olan ve para olmayan durumlara göre farklılıklar göstermektedir. Konusu para olmayan vekalet ücretlerinde matbu vekalet ücreti kullanılmasına rağmen konusu para olan davalarda nispi vekalet ücreti hesaplama yapılmakta ve rakama göre vekalet ücreti hesaplama değişmektedir. Özellikle konusu para ile ifade edilebilen davaların hesaplamalarının yapılmasına imkân tanıyan sayfalara online olarak ulaşmak mümkündür. Ayrıca hukuki hizmet alınan avukatlar ve bürolar vekalet ücreti hesaplamalarını nasıl yaptıklarını müvekkillerine açıklamaktadır. Vekalet Ücreti Ne Kadar? Diye merak edenler için aşağıda konusu para olmayan ve para ile değerlendirilmeyen hukuki yardımlarda ödenecek matbu vekalet ücretlerine dair detaylı bilgiye erişmek mümkündür. 

Yargı Yerleri ile İcra ve İflas Dairelerinde Yapılan ve Konusu Para Olmayan veya Para ile Değerlendirilemeyen Hukuki Yardımlara Ödenecek Ücret

  1. İcra Dairelerinde gerçekleştirilen takip işlemleri için ,00 TL,
  2. İcra Mahkemelerinde gerçekleştirilen takip işlemleri için ,00 TL,
  3. İcra Mahkemelerinde gerçekleştirilen dava ve duruşmalı takip işlemleri için ,00 TL,
  4. Tahliyeye ilişkin icra takip işlemleri için ,00 TL,
  5. İcra Mahkemelerinde takibi yapılan ceza iş1eri için ,00 TL,
  6. Ceza soruşturma evresinde takibi yapılan işler için ,00 TL,
  7. Sulh Hukuk Mahkemelerinde gerçekleştirilen takip işlemleri için ,00 TL,
  8. Sulh Ceza Hakimlikleri ve İnfaz Hakimliklerinde gerçekleştirilen davalar için ,00 TL,
  9. Asliye Mahkemelerinde görülen davaların takibi için 5.l00,00 TL
  10. Tüketici Mahkemelerinde görülen davaların takibi için 2 ,00 TL
  11. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemelerinde görülen davaların takibi için 7 ,00
  12. Ağır Ceza Mahkemelerinde görülen davaların takibi için ,00
  13. Çocuk Mahkemelerinde görülen davaların takibi için ,00
  14. Çocuk Ağır Ceza Mahkemelerinde görülen davaların takibi için ,00
  15. Askerlik Kanunları uyarınca Disiplin Kurullarında görülen davaların takibi için ,00
  16. İdare ve Vergi Mahkemelerinde görülen davaların takibi için duruşmasız ise ,00 TL iken duruşma varsa ücret ,00 TL’die. 
  17. Bölge Adliye Mahkemeleri ile Bölge İdare Mahkemelerinde gerçekleştirilen işlerin takip işlemlerinde dava ilk derecede görülüyorsa ,00 TL iken dava istinaf yolu ise görülüyorsa yapılan işler için ücret ,00 TL’dir. Birden fazla durulması ve keşif gibi avukatın da bulunması gereken ve istinaf yolu ile görülen bir davada ücret ,00 TL’dir. 
  18. Sayıştay’da görülen hesap yargılamaları için duruşmasız ise ,00  TL belirlenirken, duruşma varsa ,00 TL ücret belirlenmiştir. 
  19. Yargıtay’da görülen hesap yargılamaları için ,00
  20. Danıştay’da görülen hesap yargılamaları için duruşmasız ise ,00 TL, duruşma varsa ,00 TL
  21. Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay ‘da temyiz yolu ile gerçekleştirilen hizmetlerin duruşması için ,00 TL, 
  22. Uyuşmazlık Mahkemesinde görülen davalar için ,00 TL,
  23. Anayasa Mahkemesinde görülen dava ve işlemlerde, yüce divan sıfatıyla görülen davalar için ,00 TL, bireysel başvurularda duruşma varsa ,00 TL, duruşmasız ise ,00 TL, diğer dava ve işler funduszeue.info ,00 TL ücret belirlenmiştir. 
  24. Yüce divan sıfatıyla bakılan davalar için ,00 TL,
Reddedilen-Miktar-Üzerinden-Vekalet-Ücreti-Hesaplama

Reddedilen Miktar Üzerinden Vekalet Ücreti Hesaplama

Reddedilen miktar üzerinden vekalet ücreti hesaplama işlemlerinde 2 husus önemlidir. Bunlar;

  1. Reddedilen miktar vekalet ücreti, kabul edilen tutar vekalet ücretinden fazla olamamaktadır.
  2. Dava tamamen reddedilir ise tamamı üzerinden karşı vekalet ücreti çıkmaktadır.

Yetkisizlik, Görevsizlik, husumet veya dava ön şartlarının yokluğu nedeniyle davanın reddinde, davanın nakli ve açılmamış sayılmasında ücret durumu bahsi geçen tarifenin funduszeue.infoinde açıklanmaktadır. Bu maddeye göre; 

  1. Davanın nakli, davanın açılmamış sayılması, görevsizlik veya yetkisizlik kararı verilmesi durumunda Ön inceleme tutanağı imzalanıncaya kadar ilgili tarifede yazılı ücretin yarısına hükmolunmaktadır. Ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra karar verilmesi durumunda ise tamamına hükmolunur. Bu durumlarda davanın görüldüğü mahkemeye göre hükmedilecek avukatlık ücreti, tarifenin 2’ıncı kısmının 2’ıncı bölümünde yazılı miktarları geçememektedir. 
  2. Davanın dinlenebilmesi adına kanunlarda belirlenen ön şartın yerine getirilmemiş olması ve husumet sebebiyle davanın reddine karar verilmesinde, davanın açıldığı mahkemeye göre bu Tarifenin 2’ıncı kısmının 2’ıncı bölümünde yazılı miktarları geçmemek şartıyla 3’uncu kısımda yazılı avukatlık ücretine hükmedilmektedir. 
  3. Kanunlar gereğince aşağıda belirtilen nedenler sebebiyle verilen tüm gönderme kararları, görevsizlik, gönderme veya yetkisizlik kararı verilmesi halinde avukatlık ücretine hükmedilememektedir. 
  • Gönderme, 
  • Yeni mahkemeler kurulması, 
  • İş bölümü itirazı 

Vekalet Ücreti Hesaplama işin niteliği, önemi, davanın süresi ile birlikte özellikle avukatın emeği ve çabası göz önünde bulunmaktadır. Ancak avukatlık ücreti Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirtilen rakamdan ve 3 katından fazla olamamaktadır.

Kaynakça

 

Genel Vekalet Ücreti Ne Kadar

 

Vekalet ücreti, bu yazımızda iki farklı açıdan ele alınacaktır. Bir yandan noterde çeşitli vekaletnameleri çıkarabilmek için ödediğiniz ücretleri bir yandan da avukata ödenmesi gereken vekalet ücret miktarlarını ele alacağız. Gerek notere gerek avukata ödenecek bu ücretler, türüne ve yılına göre değişkenlik arz etmektedir. Biz de bu yazımızda yılı için geçerli olan ücretleri inceleyeceğiz. Bunun yanı sıra konuya ilişkin merak ettiğiniz soruların cevaplarını vermeye çalışacağız. Konu hakkındaki sorularınızı sayfanın en altındaki formu doldurarak bizlere iletebilirsiniz.

İcra Vekalet Ücreti Hesaplama Nasıl Yapılır?

Burada değineceğimiz nokta icra takiplerinde avukatın alacağı yasal vekalet ücretinin asgari sınırları olacaktır. Belirteceğimiz rakamlar her yıl Resmi Gazetede güncellenerek ortaya konmaktadır. Biz de yazımız tarihi itibariyle yılı ücret tarifesine değineceğiz. Belirtilen rakamlar asgari sınırlar çizmektedir. Dolayısıyla bu rakamların altında bir vekalet ilişkisi söz konusu olmayacaktır. Tabi bu rakamlar dışında taraflar da aralarında sözleşmeden doğan vekalet ücreti belirleyebilecektir.

Ayrıca yapılan icra takibinden kaynaklı, buna bağlı olarak açılabilecek menfi tespit davası, itirazın iptali davası, istirdat davası, istihkak davası gibi davalar için de ayrıca bir vekalet ücreti belirlenecektir.

İcra Vekalet Ücreti Ne Kadar?

İcra ve İflas müdürlüklerindeki takip işlemleri için baştan sona kadar yapılan işlemlerin karşılığı olan yasal vekalet ücretleri, yılı için asgari olarak şu şekilde belirlenmiştir:

  • Takip miktarı ,00 TL’ye kadar olan icra takiplerinde avukatlık ücreti, ,00 TL&#;dir. Fakat bu miktar, asıl alacağı geçemez.

  • İlk ,00 TL&#;lik kısım için % Sonra gelen ,00 TL için % Sonraki ,00 TL için %9,5. Sonra gelen ,00 TL için %7. Sonraki ,00 TL için %5. Sonra gelen ,00 TL için %3,5. Sonraki ,00 TL için %1,8. Sonra gelen ,00 TL için %1 oranında vekalet ücreti belirlenir.

  • Aciz belgesi, takibi sonuçlandıran işlemlerden sayılır. Bu belgenin alınması halinde avukata tam ücret ödenir.

  • İcra mahkemelerinde duruşma yapılması halinde, ayrıca avukatlık ücretine hükmedilir. Bu mahkemelerde takip edilen işler için ,00 TL vekalet ücreti takdir edilir. İcra mahkemelerindeki duruşmalı işler ve dava takibi içinse ,00 TL vekalet ücreti vardır. İcra mahkemelerinde takip edilen ceza davaları için de ,00 TL vekalet ücreti takdir edilir. Ancak bir istisna vardır ki; icra mahkemelerinde açılan istihkak davalarında, yukarıda verilen oranlara göre hesaplanacak avukatlık ücretine hükmolunur.

  • Tahliyeye ilişkin (kiracı tahliyesi vb. mahiyetli) icra takipleri  için hükmedilecek yasal vekalet ücreti ise ,00 TL&#;dir.

  • Borçlu ödeme süresi içerisinde borcunu öderse belirlenen yasal vekalet ücretinin dörtte üçü takdir edilir. Nispi ücreti gerektiren işlerde bu hüküm uygulandığı gibi, maktu ücreti gerektiren işlerde de bu hüküm uygulanır.

  • İcra dairelerinde borçlu vekili olarak takip edilen işlerde akdi avukatlık ücreti kararlaştırılmamış veya kararlaştırılan akdi avukatlık ücretinin geçersiz sayıldığı durumlarda; çıkabilecek uyuşmazlıkların çözülmesinde avukatlık ücreti, ,00 TL&#;dir. Ancak belirlenen ücret asıl alacağı geçemez.

Noter Vekalet Ücreti Ne Kadar?

Noterde çıkaracağınız vekalet ücreti miktarı; türüne, ne amaçla verildiğine göre ve birçok etmene bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Vekaletname avukatlar için çıkartılabileceği gibi bir işlemi vekalet veren adına yapması için normal bir vatandaş için de çıkartılabilir. Vekaletname; araç satışı, ev satışı, arsa satışı, avukat, muhasebe vb. birçok işleme yönelik çıkarılabilir. Bu işlemler için noterden verilecek olan vekaletnameye binaen noterlikçe bir ücret tahsil edilir. İşte bu ücretler türüne göre değişkenlik göstermektedir. Bunun yanında, notere ödenecek bu ücretler her yıl zamlanmaktadır.

Avukat Vekalet Ücreti Ne Kadar?

yılı için Asgari Avukatlık Ücreti Tarifesi TBB tarafından yayınlanmış ve Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlük kazanmıştır. Açıklanan bu ücretler yılında sonuçlanan dava ve işlemler için geçerlidir.

Avukatlık Ücreti Hesaplama Nasıl Olur?

Avukatlar ödenecek vekalet ücreti sabit değildir. Ödenmesi gereken vekalet ücreti 2 kalemde, hatta duruma göre 3 kalemde toplanmaktadır. Bu ücretleri; akdi vekalet ücreti (avukatlık ücret sözleşmesinden kaynaklı), karşı vekalet ücreti (dava sonucuna göre karşı tarafça ödenmesi gereken yasal vekalet ücreti) ve icra vekalet ücreti (ilamlı icra takibi yapılarak mahkemenin kararı doğrultusunda karşı taraftan ücreti tahsil amaçlı açılan takiplerde) şeklinde sıralayabiliriz. Avukatın hak kazanabileceği bu ücret tiplerini aşağıdaki başlıklarda detaylı bir şekilde ele alacağız.

1) Avukatlık Ücret Sözleşmesi Nedir?

Avukatlık ücret sözleşmesi, akdi vekalet ücretini doğuran sözleşmedir. Bu sözleşme müvekkil ile vekili arasında yapılır. Sözleşmede tarafların borcu ortaya konmaktadır. Vekilin borcu kendine verilen işi layığıyla yapmaktır. Müvekkilin borcu ise yapılan bu işe karşılık belirlenen miktardaki paranın vekile verilmesidir. Bu ücret para veya çek ile ödenebilir, bunun için senet ile ödeme yapılamaz. Sözleşmede ödeme tarihi için, işin bitim zamanı kararlaştırılabileceği gibi belli bir vade de konulabilir.

Avukatlık ücreti, avukatlık asgari ücret tarifesi sınırları altında olamaz. Bu asgari ücret tarifesi her yıl, TBB tarafından belirlenmektedir. Nispi ücrette üst sınır, dava veya hükmolunacak şeyin değeri veyahut paranın %25’ini geçemez şeklindedir. Bu tavan miktarı aşan sözleşmeler geçersiz değil ancak tavan miktarla sınırlı olarak hüküm doğuracaktır. Maktu ücrette ise bir üst sınır belirlenmemiştir. Fakat ortaya konacak ücret hakkaniyete uygun olmalıdır, aksi takdirde dava konusu edilebilecektir.

Bunun yanında, özellikle dava konusu para olmayan mal ve haklardan bir kısmının aynen avukata ait olacağı kararlaştırılamaz. Bu Avukatlık Kanununda açık bir hükümle yasak kılınmıştır. Yani örneğin bir ortaklığın giderilmesi davasında avukata belli bir hisse verilmesi, intifa hakkı tanınması gibi bir durum söz konusu olamayacaktır. Bununla birlikte sonuca göre ücret sözleşmesi yapmak da yasaktır. Yani dava kazanılırsa bu ücret ödenecek, aksi takdirde ödenmeyecek gibi bir anlaşma yapılamaz. İş sahibinin birden fazla olması halinde de bu kişiler avukata karşı müteselsil borçlu olacaklardır.

2) Karşı Vekalet Ücreti Hesaplama Nasıl Yapılır?

Dava sonunda, mahkeme kararıyla, tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekalet ücreti tamamen ve yalnızca avukata aittir. Bu ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemeyecektir. Bunun yanında bu ücretin haczedilmesi de mümkün değildir. Bu ücret, avukatlık ücret sözleşmesi ile belirlenen vekalet ücretinden tamamen bağımsızdır. Bu ücreti, davayı kazanan tarafın avukatı, karşı taraftan alacaktır. Bu ücret de mahkeme tarafından, avukatlık asgari ücret tarifesinin altında kalmayacak şekilde ve oradaki miktarların 3 katını aşmayacak şekilde takdir edilir. Ücretin takdirinde, karar tarih yılı için geçerli avukatlık asgari ücret tarifesi esas alınır.

Davayı kazanan tarafın birden fazla avukatı bulunması halinde hükmedilecek bu ücret, avukat başına ayrı ayrı şeklinde olmayacaktır. Tek bir karşı vekalet ücretine hükmedilebilecektir. Bu ücretin avukatlar arasında nasıl paylaşılacağı konusu, lehine vekalet ücreti hükmedilen tarafın kendi aralarında çözeceği bir problemdir.

3) İcra Avukatlık Ücreti Ne Kadar?

Karşı taraf vekalet ücretine hükmedilen mahkeme kararının kesinleşmesinden sonra, karşı vekalet ücretini de içerir para miktarı hak kazanan tarafa ödenmemişse; avukat bu parayı ilamlı icra takibi ile karşı taraftan tahsil edebilecektir. Bu şekilde bir tahsil yoluna gidilmesi halinde, avukat bir de bu takibe ilişkin vekalet ücretine hak kazanacaktır. Bu ücret de yukarıda ilgili başlık (İcra Vekalet Ücreti Ne Kadar?) altında ele almış olduğumuz şekilde belirlenecektir.

Ücretsiz Vekalet Sözleşmesi Yapılabilir Mi?

Taraflar arasında, sadece karşı taraftan vekalet ücreti alınacak, şeklinde bir kararlaştırma yapılamaz. Böyle bir ücret maddesi geçersizdir. Avukatın bu şekilde ücret almayacağı kararlaştırılamaz, buna ücretsiz dava yasağı denir. Böyle bir durum söz konusu olsa dahi, Avukatlık Kanunu gereği bu sözleşmeyi yapan avukat /4 maddesi gereği ücrete hak kazanır. Yani bu durumda; değeri para ile ölçülebilen dava ve işlerde, asgari ücret tarifeleri alt sınır olacak şekilde, ücret itirazlarını incelemeye yetkili merci tarafından davanın kazanılan bölümüne yönelik, avukatın emeği dahilinde, ilâmın kesinleştiği tarihteki değerinin yüzde onu ile yüzde yirmisi arasındaki bir miktar avukatlık ücreti olarak belirlenir. Değeri para ile ölçülemeyen dava ve işlerde ise avukatlık asgari ücret tarifesindeki maktu ücretler esas alınır. Ancak bu durumda; bu hal, ilgili Baro Yönetim Kuruluna bildirilmelidir. Bunun üzerine, ilgili Baro tarafından, avukata disiplin cezası verilecektir.

Tapu Vekalet Ücreti Ne Kadar?

Bu ücretlerin her yıl güncellendiğini belirtmiştik. Bu vekaletname, size ait bir gayrimenkul üzerinde sınırlı konularda veya tamamen resmi işlem yapabilmesi için birisini yetkilendirmek amacıyla çıkarılır. Yapılabilecek bu işlemlere; taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yapma ve önalım hakkı tesis etme yetkileri örnek olarak verilebilir.

Herhangi bir vatandaş adına bu vekaletnameyi çıkarabilmek için; vekalet verenin son 6 ay içerisinde çekilmiş iki adet fotoğrafı ile kimliği ve vekalet verilecek kişinin kimliği gerekmektedir. Çıkarılacak vekaletname için vermeniz gereken ücret; sayfa sayısı, çeviri yapılıp yapılmadığı, yetki verilen konular gibi birçok etmen dahilinde ortaya konulup değişkenlik göstermektedir. yılı için tapu vekalet ücreti TL ile TL aralığında değişmektedir. Vekaletname geçerlilik süresi genel olarak 3 aydır. Ancak vekaletin verileceği kişiye bağlı olarak bu husus değişkenlik gösterebilir.

Gayrimenkulleriniz hakkında tapu iptal davası vb. dava konuları gündeme gelebilecekse, bu konularda uzman bir gayrimenkul avukatından destek almanızı öneririz.

Avukata Vekalet Verme Ücreti Ne Kadar?

Burada avukata verilecek genel vekaletnameden bahsedeceğiz. Bazı işlemlerin yapılabilmesi genel vekaletname düzenlenmesi yeterli olmayacaktır. Bunlar için özel yetki kılınan vekaletnameler çıkarılmalıdır. yılı için noterde avukata genel vekalet verme ücreti ,00 TL&#;dir. Bu tutar çeşitli etmenlere göre değişiklik gösterebilecektir. Bu konuda işlem yapacağınız notere başvurmanız daha sağlıklı olacaktır.

Avukatlık Danışma Ücreti Ne Kadar?

Avukatlık danışma ücreti sabit bir miktar değildir. Bu ücretin de mahiyetine göre asgari miktarları, her yıl TBB tarafından güncellenmekte olan avukatlık asgari ücret tarifesinde belirtilmektedir. Avukatlar bu asgari ücret yükümlülüklerine uymak zorundadır fakat bu konuda herhangi bir azami sınır belirlenmemiştir. yılı için TBB&#;nin danışma ücreti konusunda belirlediği tarife şu şekildedir:

  • Avukatın bürosunda sözlü olarak danışmanlık almanın ücreti ilk 1 saate kadar ,00 TL&#;dir. Bu ücret, ilk 1 saati takip eden her bir saat içinse ,00 TL artış göstermektedir.
  •  Avukattan çağrı üzerine gittiği bir yerde sözlü danışmanlık almanın ücreti ,00 TL&#;dir. Bu ücret, ilk saati takip eden her bir saat için ,00 TL olarak artırılmaktadır.
  • Avukattan yazılı olarak danışmanlık hizmeti almanın ücreti ilk 1 saate kadar ,00 TL&#;dir. Devamındaki her bir saat için ,00 TL artırım yapılmaktadır.
  • Avukatın yazacağı her bir dilekçe; düzenleyeceği her bir protesto, ihbarname, ihtarname için ödenmesi gereken ücret azami olarak ,00 TL&#;dir.
  • Avukat tarafından hazırlanacak kira ve benzeri sözleşmeler için asgari olarak ,00 TL ödenmesi kararlaştırılmıştır. Tüzük, yönetmelik, miras sözleşmesi, vasiyetname, vakıf senedi ve benzerinin avukat tarafından hazırlanması isteniyorsa; bunun için ,00 TL asgari olarak ödeme yapılması gerekmektedir. Şirket ana sözleşmesi, şirketlerin devir ve birleşmesi ve benzeri gibi ticari işlerle alakalı sözleşmelerin avukat tarafından hazırlanmasının asgari ücreti ,00 TL olarak belirlenmiştir.

Genel Vekalet Ücreti Ne Kadar?

Genel vekalette, vekil tayin edilecek kişiye birçok yetki bir arada verilmektedir. yılı için genel vekalet ücreti TL ile TL arasında değişebilmektedir. Verdiğiniz yetkilere göre ödemeniz gereken ücret miktarı artacaktır. Kapsamlı bir vekaletname içeriği için ödemeniz gereken miktar fazla olacağı gibi verilen yetkileri minimum düzeyde tutmanız notere ödeyeceğiniz ücreti azaltacaktır. Bu sebeple vekil tarafından yapılmasını istediğiniz işlemleri ve bu yönde verilmesi gereken yetkileri açıkça ortaya koymanız sizin açınızdan avantajlı olacaktır. Çıkartmak istediğiniz vekaletname ücreti için size en yakın olan notere başvuru yaparak bu konuda net bir fiyat bilgisi alabilirsiniz.

Araç Satış Vekalet Ücreti Ne Kadar?

Araç alım satımları bildiğiniz üzere noter huzurunda resmi şekilde yapılmalıdır. Peki bu alım satım işlemi için ne kadar bir masraf ödenmelidir notere? Bu işlem için noter ödemeniz gereken ücret, yılı için yaklaşık olarak ,00 TL&#;dir. Peki bu alım veya satım işlemi için başka birisini yetkilendirmek istiyorsanız, bunun için notere ödemeniz gereken vekaletname ücreti ne kadar? Bu şekilde bir vekaletname çıkarmanın ücreti de yılı için ,00 TL&#;dir. Bu rakamlar konusunda daha net bilgiye işlemi yapacağınız noterlikten ulaşabilirsiniz.

Azilname Ücreti Ne Kadar?

Daha önceden vekalet vermiş olduğunuz bir avukatı, çeşitli sebeplerden ötürü vekillikten azletmek isteyebilirsiniz. Bu şekilde vekile daha önce vermiş olduğunuz yetkileri geri almış olursunuz. Yani azilname çıkarmanın amacı, belli konularda yetkili kılınan kişinin tekrardan yetkisiz hale getirilmesidir.

Avukat azline halk arasında vekalet iptali de denmektedir. Fakat bu ikisi ayrı kavramlardır. Daha doğrusu vekalet iptali, avukat azlini de kapsayan daha geniş bir kurumdur. İkisinin mahiyeti aynı olsa da vekalet iptali vekalet verilen herkes için yapılabilirken avukat azli yalnızca avukatınıza karşı yapılabilecektir.

Avukata vekaletname çıkarmak için noter kanalını kullandığınız gibi avukatı azletmek için de aynı şekilde notere başvurmanız gerekmektedir. Avukat azil işlemi için notere ödemeniz gereken ücret yılı için TL ile TL arasında değişmektedir. Bu ücretin miktarı her yıl güncellenmektedir. Eğer birden fazla avukatınızı azletmek istiyorsanız; her bir avukata ayrı ayrı azilname gönderileceği için, notere ödemeniz gereken ücret miktarı da avukat sayısına bağlı olarak artış gösterecektir.

Maktu Vekalet Ücreti Nedir?

Vekalet ücreti iki tiptir. Nispi olabileceği gibi maktu da olabilir. Nispi demek, oransal hesap yapılacak demektir. Yani dava konusu para miktarı veya dava konusu şeyin değeri üzerinden yüzdesel oran şeklinde hükmedilecek vekalet ücreti şeklindedir. Maktu vekalet ücretinde ise konusuna göre sabit bir miktar öngörülmüş olması söz konusudur. Her yıl TBB tarafından hazırlanan avukatlık asgari ücret tarifesinde belirtilen iş ve işlemlere karşılık hak kazanılan asgari vekalet ücreti miktarlarına göre ortaya konulacaktır.

Tüketici Mahkemesi Vekalet Ücreti Ne Kadar?

TBB&#;nin yılı için yayınlamış olduğu avukatlık asgari ücret tarifesinde, tüketici mahkemelerinde takip edilen davalar için ,00 TL bir miktar öngörülmüştür. Tabi avukat ile müvekkil arasında yapılacak ücret sözleşmesinde farklı miktarlar belirlenecektir. İl Baroları bu konuda en az ücret çizelgeleri yayınlamaktadır. Avukatlar yapacakları avukatlık ücret sözleşmesinde bu miktarların altında bir belirleme yapamazlar. İstanbul Barosu&#;nun yılı için yayınlamış olduğu en az ücret çizelgesinde; tüketici mahkemelerindeki davalar için TL&#;den az olmamak üzere dava değerinin %15&#;i avukatlık ücreti olarak öngörülmüştür. Aynı çizelgede tüketici hakem heyetlerinde görülecek davalar içinse, TL avukatlık ücreti öngörülmüştür.

Asliye Ceza Vekalet Ücreti Ne Kadar?

Temel haliyle dolandırıcılık suçu, hakaret suçu Asliye Ceza Mahkemelerinde görülmektedir. Bunun dışında;  faili kamu görevlisi olmamak koşuluyla resmi belgede sahtecilik suçu da bu mahkemelerde görülür. Cumhurbaşkanına hakaret suçu, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu da bu mahkemelerde görülen dava konularıdır. Ayrıca;  mala zarar verme suçu, kasten yaralama suçu da Asliye Ceza Mahkemelerinde görülen bazı suç tipleridir. Sosyal medyadan tehdidin cezası da bu mahkemelerde verilmektedir. Yine aynı şekilde, uyuşturucu kullanma cezası da bu mahkemelerde kesilmektedir.

Her baro, bu ücret konusunda ayrıca bir tablo belirlemektedir. İstanbul Barosu&#;nun yılı için belirlemiş olduğu çizelgede, asliye ceza davalarına ilişkin belirlemiş olduğu avukatlık ücreti alt sınırları şu şekildedir:

  • Sanık veya suça sürüklenen çocuk müdafiliği ,00 TL;
  • Mağdur veya katılan vekilliği ,00 TL
Aile Mahkemesi Vekalet Ücreti Ne Kadar?

Yine aile mahkemelerinde görülecek davalar açısından da her Baro kendine göre avukat &#; vekil eden arasındaki en az ücret çizelgesi yayınlamaktadır. Bu çizelge tavsiye niteliğindedir. İşbu çizelgeler her yıl yenilenmektedir. İstanbul Barosu&#;nun için hazırlamış olduğu çizelgede Aile Mahkemelerinde görülen davalar için çizdiği alt sınırlar şu şekildedir:

  • Evlenme izni veya iddet müddetinin ortadan kaldırılmasına ilişkin davalar ,00 TL;
  • Nişanın bozulması neticesinde doğan davalar (Hediyelerin geri verilmesi, maddi veya manevi tazminat vb.) ,00 TL&#;den az olmamak üzere dava değerinin %10&#;u;
  • Boşanma davasında vekalet ücreti; anlaşmalı olan hallerde ,00 TL, çekişmeli hallerde ,00 TL, çekişmeli ve ayrıca maddi veya manevi tazminat istemli hallerde ,00 TL&#;den  az olmamak üzere dava değerinin %15&#;i; (Boşanma durumunuz varsa, bu süreçte bir boşanma avukatından destek almanızı öneririz.)
  • Soy bağının reddi, tanınması ve babalık davası ,00 TL;
  • Nafaka davaları ,00 TL;
  • Evlat edinme davası ,00 TL;
  • Ailenin korunmasına dair Sayılı Kanundan doğan davalar ,00 TL;
  • Tenfiz davası ,00 TL.

Düğün takıları kime aittir, boşanmada mal paylaşımı konuları da Aile Mahkemelerinde çözüme kavuşturulacak meselelerdendir. Yine velayetin değiştirilmesi, evliliğin iptali gibi konuları ele alan davalar da Aile Mahkemelerinde görülecektir.

Ortaklığın Giderilmesi Davası Vekalet Ücreti Ne Kadar?

Bir diğer adıyla izale-i şuyu davası. Bu davanın açılma amacı, paylı veya elbirliğiyle mülkiyete haiz menkul veya gayrimenkuller üzerindeki paydaşlığın giderilerek kişisel mülkiyete geçilmesidir. Söz konusu eşya ortaklar arasında eşit bir şekilde bölünebilme imkanına sahipse, bu şekilde hareket edilir. Fakat bu şekilde bir bölünmenin mümkün olmadığı durumlarda; söz konusu eşya icra kanalıyla satılacaktır. Yapılan bu satış neticesinde elde edilen gelir, paydaşlar arasında hisseleri oranında dağıtılacaktır. Bu dava miras paylaşımı konusunda da gündeme gelebilecektir. Mirastan feragat, mirasın reddi, evlatlıktan red gibi durumlara haiz olmayan mirasçılar miras kalan şeyler üzerinde elbirliğiyle mülkiyete sahip olacaklardır. Bu tip durumlarda uzman bir miras avukatından hukuki destek almalısınız.

Peki bu dava süreci için avukatın hak kazanacağı vekalet ücreti ne kadardır? Bu dava türü, Sulh Hukuk Mahkemelerinde görülmektedir. yılı için TBB&#;nin Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde ortaklığın giderilmesi ve taksim davaları için belirlemiş olduğu tutar, ,00 TL&#;dir. Ortaklığın giderilmesi için satış memurluğunda yapılacak işlerin takibi içinse ,00 TL ücret öngörülmüştür. Bunun yanında vekil, vekil edenle aralarında istediği avukatlık ücretini belirleyebilir.

Arabuluculuk Vekalet Ücreti Ne Kadar?

Arabuluculuk süreci zorunlu olabileceği gibi ihtiyari de olabilir. Taraflar aralarında anlaşarak sulh olmak üzere bir arabulucuya gidebilirler. Bunun dışında bazı davaların açılabilmesi için arabulucuya gitmek zorunlu kılınmıştır. Örneğin iş davalarında arabuluculuk süreci zorunlu tutulmuştur. Bu bir dava şartı olarak sayılmıştır. Yokluğunda, açmış olduğunuz dava usulden reddedilecektir. O yüzden bu hususa dikkat etmekte fayda vardır.

TBB, düzenlemiş olduğu Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde arabuluculuk vekalet ücretinin ne kadar olacağı hususuna yer vermemiştir. Zaten bu durum da pek doğaldır. Çünkü dava sonucunda buna ilişkin bir ücrete hükmedilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Vekil ile vekil eden, arabuluculuk işlemleri için, aralarında istedikleri rakamı kararlaştırabilirler. Tabi baroların bu konuda da tavsiye kararları mevcuttur. Örneğin İstanbul Barosu, yılı en az ücret çizelgesinde, arabuluculukta taraf vekilliği için, ,00 TL&#;den az olmamak üzere uyuşmazlık değerinin %15&#;i kadar bir vekalet ücretini alt sınır olarak tavsiye etmiştir.

Ağır Ceza Avukat Ücreti Ne Kadar?

Rüşvet suçu, nitelikli bilişim suçu, yağma suçu gibi suçlar Ağır Ceza Mahkemelerinde görülmektedir. Cinsel istismar suçu, cinsel saldırı suçu da yine Ağır Ceza Mahkemelerinde görülen dava konusu suçlardandır.

yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde; Ağır Ceza Mahkemesi ve Çocuk Ağır Ceza Mahkemelerinde takip edilen davalar için ,00 TL öngörülmüştür. Bu miktar, mahkeme tarafından hükmedilecek vekalet ücreti ile ilintilidir. Bu konuda farklı baroların farklı avukatlık ücreti tavsiye kararları mevcuttur. İstanbul Barosu&#;nun yılı için bu konuda tavsiye kararına bakacak olursak; Ağır Ceza Mahkemesi ve Çocuk Ağır Ceza Mahkemelerinde sanık müdafiliği için ,00 TL, mağdur veya katılan vekilliği içinse ,00 TL öngörülmüştür.

İş Mahkemesi Avukatlık Ücreti Ne Kadar?

Meslek hastalığı, sürekli iş göremezlik, yıllık izin sürelerinin kullandırılmaması  gibi durumlar mevcutsa açılacak davada görevli mahkeme, iş mahkemesi olacaktır. Malulen emeklilik şartları oluşmuşsa, bu haktan yararlanabilmek için yine yetkili iş mahkemesine başvurmanız gerekecektir. Hizmet tespit davası, işe iade davası, ayrımcılık tazminatı için de yine iş mahkemelerine başvurmanız gerekmektedir. Bu tip durumlarda uzman bir iş hukuku avukatından destek almanızı öneririz. İş kazası da birçok çalışanın başına gelebilecek bir durumdur. Bu tarz durumlarda da açacağınız davada görevli mahkeme, iş mahkemesi olacaktır. Böyle bir sorununuz olması halinde, alanında yetkin bir iş kazası avukatından destek almanız gerekmektedir.

İş davalarında da avukatın hak kazanacağı 2 tane vekalet ücreti mevcuttur. Birisi karşı tarafın ödeyeceği karşı vekalet ücretidir. Diğeri de avukat ile vekil eden arasındaki avukatlık ücret sözleşmesinden kaynaklı vekalet ücretidir. Bunu müvekkil ödeyecektir. Avukatlık Kanununa göre taraflar arasında nispi bir ücret belirlenecekse; bu ücret hükmedilecek parasal miktarın %15&#;inden az olamaz ve %25&#;inden fazla olamaz. İstanbul Barosu, yılı için olan tavsiye kararında; değeri parayla ölçülemeyen davalarda ,00 TL, değeri parayla ölçülebilen davalarda ise TL&#;den az olmamak üzere dava değerinin %15&#;i şeklinde bir tavsiyede bulunmuştur. İş davaları ve işçilik alacakları davalarında vekalet ücretleri ve yargılama masrafları nispi olarak hükmedilecektir. Buna rağmen; mahkeme tarafından en az ücretten daha az vekalet ücretine hükmedilemeyeceği için; yılı içerisinde ,00TL asgari vekalet ücretine hükmedilir.

Vekalet ücreti konusu hakkında merak edilen sorulara elimizden geldiğince cevap vermeye çalıştık. Konu hakkında makalede cevabını bulamadığınız tüm sorularınızı aşağıdaki formu doldurarak bizlere iletebilirsiniz.

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığından: 
AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 
GENEL HÜKÜMLER

 

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Mahkemelerde, tüm hukuki yardımlarda, taraflar arasındaki uyuşmazlığı sonlandıran her türlü merci kararlarında ve ayrıca kanun gereği mahkemelerce karşı tarafa yükletilmesi gereken avukatlık ücretinin tayin ve takdirinde, 19/3/ tarihli ve sayılı Avukatlık Kanunu ve bu Tarife hükümleri uygulanır.

(2) Taraflar arasında akdi avukatlık ücreti kararlaştırılmamış veya kararlaştırılan akdi avukatlık ücretinin geçersiz sayılması halinde; mahkemelerce, dava konusu edilen tutar üzerinden bu Tarife gereğince hesaplanacak avukatlık ücretinin altında bir ücrete hükmedilemez. Bu Tarife sayılı Kanunun üncü maddesinin dördüncü fıkrası doğrultusunda gerçekleştirilecek olan akdi avukatlık ücreti belirlenmesinde sadece asgari değerin hesaplanmasında dikkate alınır. Diğer hususlar sayılı Kanundaki hükümlere tabidir.

(3) Bu Tarife hükümleri altında kararlaştırılan akdi avukatlık ücretleri, bu Tarife hükümleri üzerinden yapılmış olarak kabul edilir.

Avukatlık ücretinin kapsadığı işler

MADDE 2- (1) Bu Tarifede yazılı avukatlık ücreti, kesin hüküm elde edilinceye kadar olan dava, iş ve işlemler ücreti karşılığıdır. Avukat tarafından takip edilen dava veya işle ilgili olarak düzenlenen dilekçe ve yapılan diğer işlemler ayrı ücreti gerektirmez. Hükümlerin tavzihine ilişkin istemlerin ret veya kabulü halinde de avukatlık ücretine hükmedilemez.

(2) Buna karşılık, icra takipleriyle, Yargıtay, Danıştay ve Sayıştayda temyizen ve bölge idare ve bölge adliye mahkemelerinde istinaf başvurusu üzerine görülen işlerin duruşmaları ayrı ücreti gerektirir.

Avukatlık ücretinin aidiyeti, sınırları ve ortak veya değişik sebeple davanın reddinde davalıların avukatlık ücreti

MADDE 3- (1) Yargı yerlerince avukata ait olmak üzere karşı tarafa yükletilecek avukatlık ücreti, bu Tarifede yazılı miktardan az ve üç katından çok olamaz. Bu ücretin belirlenmesinde, avukatın emeği, çabası, işin önemi, niteliği ve davanın süresi göz önünde tutulur.

İş Mahkemeleri ve İş Davalarında Avukatlık Masrafları ve Vekalet Ücretleri

İş mahkemeleri avukatlık ücreti, iş hukukuna dayalı tazminat ve tespit davalarında alınması gereken avukat masrafları ve ücretleri hakkındaki temel düzenlemelere göre belirlenmektedir.

Bunun için her şeyden önce taraflar arasında sözleşme olup olmadığına bakmak gerekir. Taraflar arasındaki sözleşme, kanuni sınırlar içerisinde kalmak kaydı ile geçerlidir.

Nispi nitelikli tazminatdavalarında vekalet ücretleri, dava konusunun veya alacak tutarının değerine göre belirlenmektedir.

Maktu nitelikteki davalarda ise iş mahkemeleri maktu ( belirlenmiş ) ücrete hükmeder.

Avukatlık Ücreti, Sayılı Avukatlık Kanununun /2. Maddesinde ve asgari ücret tarifesinde gösterilen sınırlar arasında kalmak üzere taraflarca serbestçe kararlaştırılabilir.

Kanunda ve tarifede belirtilen oranların altında veya üstünde ücret belirlenmesi halinde, sözleşmenin ücrete ilişkin hükümleri geçersiz sayılmaktadır.

Ayrıca Avukatlık Kanununun maddesine göre avukat hem kendi müvekkilinden ve hem de karşı taraftan olmak üzere muhatapları farklı olan iki ayrı vekalet ücretine hak kazanır.

Kanun gereğince karşı tarafa yükletilecek vekalet ücreti Türkiye Barolar Birliğince yayımlanarak yürürlüğe giren “Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi”ne göre hükmedilir.

Bu vekalet ücreti, yani karşı yan vekalet ücreti, ya da kanuni vekalet ücreti Sayılı Kanunun /5 ( son ) fıkrasına göre “Dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekalet ücreti avukata aittir.”

İş hukuku davalarından olan işçilik alacağı davalarında vekalet ücretleri ve yargılama masrafları nispi olarak hükmedilecektir.

,00TL olarak hükmedilen bir işçilik alacağı davasında vekalet ücreti nispi olarak belirlenecektir.

Buna rağmen en az ücretten daha az vekalet ücretine hükmedilemeyeceği yılı için ,00TL asgari vekalet ücretine hükmedilir.

Avukatın kendi müvekkilinden alacağı vekalet ücretinin belirlenebilmesi için ise yukarıda söylediğimiz üzere öncelikle taraflar arasında imza edilen sözleşme maddelerine bakmak gerekecektir.

AAÜT ( Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi) ‘nin 5. Maddesi gereğince avukat sadece bir duruşmaya girmiş ya da sadece bir dilekçe vermiş olması halinde bile tam vekalet ücretlerine hak kazanacaktır.

Bu nedenlerle avukatın ve müvekkilin akde vefa ilkeleri gereğince hukuki sorunun çözümüne kadar sadakatlerini devam ettirmeleri gerekmektedir.

İş davalarında çeşitli aşamalarda masraflar yapılmaktadır. Bir iş dosyasında ihtarname çekilirken, dava açılırken, dosya bilirkişiye gönderileceğinde, ıslah aşamasında ve kanun ve icra yollarına başvurulurken harçlara ve gider avanslarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Bu masraflar, Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan tarifelere göre mahkeme tarafından belirlenmektedir. Bu masraflarla, avukata verilen vekalet ücretleri karıştırılmamalıdır.

Dava masrafları ile ilgili bilgi almak için masraf tarifesi yazımızın incelenmesini tavsiye ederiz.

İş avukatı masrafları ve vekalet ücretleri hakkında bir bilgiye sahip olmak ve hesaplama yapmak için Avukatlık Ücret Tarifesibaşlıklı yazımızın okunmasını tavsiye ederiz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası