bebekler gece banyo yaptırılırmı / Bebeklere Banyo Yaptırmanın Püf Noktaları - Acıbadem Hayat

Bebekler Gece Banyo Yaptırılırmı

bebekler gece banyo yaptırılırmı

Banyo Yapan Bebek Rahatlar

Bebeğiniz suyu ve banyo yapmayı seviyor mu? Şanslısınız… Zira banyo yapmak bebekler için son derece önemli. Banyo bebekleri rahatlatır, cildinin üzerindeki ölü dokuyu alır. Onun rahat uyumasını sağlar. Özellikle uyku öncesinde banyo yaptırabilirsiniz. Yenidoğan bebek banyosu ve ilerleyen aylardaki banyo hakkında bilinmesi gerekenleri sizin için derledik.


Yenidoğan Bebek Banyosu

Göbeği düştükten bir gün sonra bebek banyo yaptırılabilir. Göbek genelde doğumdan sonra hafta içinde düşer. Düşünceye kadar yumuşak bir bezle cildini kaynamış ılımış su ile silin ve kurulayın. Bu işlemi gün aşırı yapabilirsiniz. Ağız, çene ve genital bölgeyi de sık sık ıslak ve sabunsuz yumuşak bir bezle silin.

Banyo Yaptırırken Korkmayın

Banyo, bebeğin en keyif aldığı anlardan biridir. Ortam ve su ısısına dikkat edip, bebeğinizi güvenli bir şekilde tuttuktan sonra işlem kolaydır. Unutmayın bebeğiniz anne karnında suyun içindeydi ve buna alışık. Üşütme endişeniz olmasın, banyo hastalığa neden olmaz hatta tedaviye ve korumaya yardımcıdır.

Bebek Banyo Havlusu Yerine Tülbent

İlk günlerde bebek kaynamış, ılınmış su ile yıkanmalı. Sünger yerine tülbent, ince havlu tercih edilmelidir. Doğal nemlendirici kompleks içerikli temizleme kalıpları; haftada şampuan, banyo jeli kullanılabilir.

Bebek Banyo Seti

Temiz bir bebek küveti (tercihen suyu akıtmak için dipten tıkaçlı), kaymayan yumuşak bir koruyucu yer örtüsü, termometre, yumuşak bir bez veya yıkama süngeri, bebek şampuanı, yumuşak bebek havlusu, temiz bez ve giysiler gerekli malzemelerdir. Yenidoğan cildine zarar vermeyecek, köpürme oranı düşük, hipoalarjen, PH’ı cildin asit örtüsüne uygun (5,), sodyum lauret sülfat (SLS-köpürten madde), paraben, parfüm, alkol, boya maddesi içermeyen şampuanlar kullanılmalı. Sabun, bebek cildini tahriş edebilir ve kurutabilir. Sabun ve alkali içeriği olmayan doğal nemlendirici kompleks içerikli temizleme kalıpları kullanılabilir. Kullanacağınız nemlendiriciler, krem, vücut sütleri, losyon ve yağlar cildin metabolik işleyişini, terlemesini engellememeli, gözenekleri kapamamalı, PH’ı uygun ve hipoalerjen olmalıdır.

Bebek Banyo Suyu Kaç Derece Olmalı?

Suyun sıcaklığını, kolunuzun iç kısmını suya daldırarak test edebilirsiniz. Ayrıca banyo termometresi de kullanabilirsiniz. En ideal su sıcaklığı C’dir. Banyo ise C olmalı.

İyi Durulayın

Cildini durulamak son derece önemlidir. Sabun artıkları egzama reaksiyona neden olarak cildi kurutabilir. Kullanabileceğiniz bebek şampuanların PH değeri uygun olduğu için gözle temasta zarar vermez. Ancak yine de göze temas edilmesini önleyin. Bunun için kafasını arkaya alabilirsiniz.

Banyo Sonrası Bakım ve Masaj

Genelde bez bölgesinin tahrişi, sürtünme nedeniyle yenidoğan bebeklerin ciltleri kurudur ve pul pul dökülmeler olabilir. Banyodan sonra ve özellikle her gün uygun bir nemlendirici losyonla bebeğinizin cildini nemlendirebilirsiniz. Losyonu uyguladıktan sonra üşüyeceğini düşünüp aşırı giydirmeyin. Çünkü bu, ter bezlerini kapatıp isilik olmasına neden olabilir. Masaj da yapabilirsiniz. Anne ile bebek arasındaki bağı kuvvetlendirir ve bebeği rahatlatarak uykuya daha kolay dalmasını sağlar. Ayak parmaklarından başlayarak tüm cilde yumuşak dokularla masaj yapılabilir.

Tırnakları Nasıl Kesilmeli?

Bebeklerin tırnaklarını kısa ve küt tutmaya çalışın, çünkü yüzünü çizebilir. Kesemezseniz eldiven kullanabilirsiniz. Eldiven parmaklarını emmesini ve ellerini açıp oynamasını engeller. Tırnakları kestikten sonra ince bir törpüyle sivri köşeleri yumuşatılabilirsiniz. Tırnak keserken bir yardımcının olması işi kolaylaştırabilir.

Haftada Kaç Kez Banyo Yaptırmalı?

Bebeğin cildi kuru ise sık sabunlu/şampuanlı banyo yaptırmamak gerekir. Mevsim şartları da gözetilmeli. Soğuk havalarda haftada 2 gün yeterlidir. Sıcak ve nemli havalarda ise rahat bir şekilde uyuyabilmeleri için her gün ılık suyla banyo önerilebilir. Ev koşulları uygunsa her gün yaptırmak yine bebeği rahatlatır. Bu durumda bir gün şampuan kullanmak, bir gün kullanmamak uygun olur.

Yeni Anneler için Adım Adım Banyo

  • Banyo ısısını uygun dereceye getirin.
  • Bebeğin küvetini uygun ısıda suyla doldurun.
  • Filesini veya süngerini küvete yerleştirin.
  • Bebeğinizi gövdesinden yıkamaya başlayın, sona doğru başını yıkayıp durulayın.
  • Önceden hazırladığınız havluyla kurulayıp nemlendirici losyonunu sürün.
  • Temiz çamaşırlarını aşırı olmamak kaydıyla giydirin.
  • Bebek yağı ter bezlerini kapayarak isiliğe neden olabildiği için cildini nemlendirmek için losyon tercih edin.
  • Banyodan sonra üşüyecek endişesiyle aşırı giydirmeyin.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Banyo Yapmak Bebeklerin Uyumasına Yardımcı Olur mu?

Bebeğinizi banyo yaptırmanın, onun uyumasına yardımcı olup olmayacağını merak ediyor olabilirsiniz. Bebeklerde banyo yapmak elbette uyku için olumlu bir etken olacaktır. Ancak, banyo yapmanın sadece uyku için değil, bebeklerin gün boyunca kendilerini rahat hissetmeleri için de etkili olduğunu söylemek gerekir. Bu yazımızda, bebek ve uyku arasındaki bağlantı hakkında konuşacağız.

Bebeklerde Yatmadan Önce Banyo Yapmak Rutine Döner mi?

Bebeğiniz için herhangi bir yatma zamanına banyo rutinini ekleyebilirsiniz. Yapılan araştırmalar, bebeklerde yatmadan önce alınan ılık bir banyonun iyi bir uykuyu desteklediğini söylüyor!

Bebeklerin kendi zihinlerinde oluşturdukları bir zaman dilimi ve buna bağlı rutinler olabilir. Bu nedenle, akşamları minikleri banyo yaptırıp uyku rutini oluşturduğumuzda, bebeğin beynine yatma vaktinin yaklaştığı sinyalini verilir. Uyku vaktinin geldiğini düşünen bebekler, yataklarına yattıkları andan itibaren uykuya çok daha hızlı bir şekilde geçiş yapabilirler.

Bebeklerde banyo rutinin oluşturulması için öncelikli olarak onlara banyoyu sevdirmek gerekir. Bebeğinizin banyo yapmayı sevmesi için, bu aktivitenin daha eğlenceli hale gelmesi sizin elinizde. Küvet içerisinde bebeğinizi banyo yaptırırken, kenarlara oyuncaklar koymak etkili olabilir.

Uyku Öncesi Banyo Yaptırmak Zorunda mısınız?

Banyo rutinini oluşturmak tamamen ebeveynlerin kararına kalmış bir durum. Bazı aileler, gece banyosunu akşamın keyifli bir aktivitesi olarak görebilirler. Kimileri için ise basitçe, her gün banyo aktivitesini yapmak mümkün olmayabilir. Sorun yok! Siz ve bebeğiniz için en doğru olan zamanlarda bebeğinize banyo yaptırabilirsiniz. Bebeğinizin gece uykusundan önce banyo yapmaması, onun uyku düzenini bozan bir etken değildir.

Bebeğinizi Sakinleştirmek İçin Banyo Yaptırmak İyi Bir Fikir mi?

Ilık bir banyo, kendini huzursuz hisseden bebekler için sakinleştirici bir etki oluşturabilir. Bebekler, genellikle banyo rutinlerine alıştıktan sonra banyo yapmaktan büyük zevk alacaklardır. Siz de bebeğinizle birlikte güzel vakitler geçirmek istiyorsanız, banyo yapmanın ne kadar etkili olabileceğine şaşıracaksınız.

Bebek banyosuyla ilgili bilinmesi gereken temel kurallar

Yenidoğan bebeğinizi yıkamak bazen zor bir deneyim olabilir. Özellikle de bebeğiniz sudan çok hoşlanmıyorsa Oysa birkaç püf noktasına dikkat ettikten sonra banyo saati için sıkılmanıza gerek kalmaz. İşte yenidoğan banyosu ile ilgili en çok merak edilenler:


Bebeğinizi her gün yıkamanıza gerek yoktur. Hatta bebeğinizi haftada birkaç kereden fazla yıkamak onun cildinin kurumasına neden olur. Bezini ve kıyafetlerini sıklıkla değiştirip yüzünü mendillerle siliyorsanız zaten gerekli olan kısımlarını temiz tutuyorsunuz demektir.


Bu size bağlı bir şey. Aceleniz olmayan ve bölünmeyeceğiniz bir zaman seçin. Bazı aileler bebekleri eğlenceye hazır olduğu için sabah yıkamayı tercih eder, bazıları ise geceleri uyku öncesi banyo yaptırır.


Küveti sadece cm dolduracak kadar suya ihtiyacınız olacaktır.


Pek çok ebeveyn yenidoğan için özel olarak hazırlanmış plastik küvetlerden kullanır. Bazı aileler ise küvetin içine sığacak havlu ya da paspasla kaplı şişme küvetlerle daha rahat eder. Mutfak ya da banyodaki lavabonun içinde yıkamak da bir seçenektir. Ne tarzda küvet seçerseniz seçin, asıl önemli olan bebeğinizin güvenliğinden emin olmaktır. Bebeğinizi asla banyoda yalnız bırakmayın, bir eliniz her zaman bebeğinizde olsun.




Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, bebek banyosu hakkında bilinmesi gerekenleri yazdı.


Bebek cildi; sıvı kaybına karşı koruma ve sıvı-elektrolit dengesinin sürdürülmesi, vücut ısısının korunması ve ısı kaybının azaltılması, antimikrobiyal defans, çevresel toksinlerden koruma, travmadan koruma, ultraviole ışınlardan koruma, dokunma duyusu sağlama gibi çok önemli fonksiyonlar icra etmektedir. Bu işlevlerin tam olarak olgunluğa ulaşmasının, doğumdan sonra ayı bulduğu bilimsel çalışmalarda bildirilmektedir. Bu nedenle; yeni doğan bir bebeğin derisi duyarlı, ince ve kolay zedelenir yapıdadır.


Doğumda yeni doğan bebeklerin deri yüzeyi, nötral veya alkali pH'ya sahiptir (pH: 6,,5). Hem zamanında hem de erken doğmuş bebeklerde deri pH değeri, birinci ayın sonunda erişkin ve büyük çocuklardaki düzeye çok yakın asidik yüzey pH değerine (pH: 5,,5) erişir. Derinin zararlı bakterilerden korunarak, faydalı flora bakterileriyle kaplanması ve bu sayede de enfeksiyondan korunması için bu asidik değerin sürekliliği önem taşır. Bu yüzden bebek cildine uygulanacak; krem, losyon şampuan ve sabunların söz konusu kimyasal yapıya zarar vermiyor olması lazımdır.


Doğum sonrası bebeklerin, yumuşak bir havlu ile derileri hafifçe silinerek amnion sıvıları temizlenir. Bebekte ısı kaybını artıracağından ve yeni doğanı enfeksiyonlara karşı koruyan “Verniks Kazeoza”nın kaybına yol açacağından bebeklere hemen banyo önerilmemektedir. Annenin kanı, doku artıkları ve bebeğin dışkısı ile bulaşma varsa veya annede; Hepatit B, Herpes simpleks, HIV virüsü gibi kanla bulaşan hastalık taşıyıcılığı varsa, bebeğe enfeksiyon geçme riski olacağından doğum sonrası silmenin yerine yıkama tercih edilmelidir. Yıkamada sadece ılık-sıcak su yeterlidir, sabun veya dezenfektan kullanılmamalıdır.


Yeni doğanların ilk banyo zamanı ve şekli hala tartışmalıdır. Deri bakımı ve banyo hakkında öneriler gelenek, deneyim ve kültürel uygulamalara göre değişmektedir. Bilimsel çalışmalarda doğumdan sonra ilk saatte yıkanan bebeklerle, 6 saat sonra yıkanan bebekler arasında vücut sıcaklığı açısından fark bulunmamıştır. Bazı toplumlarda ise göbek düştükten sonra yıkama tercih edilmektedir. Hijyen ve bakım konusunda endişelerin olduğu bizim gibi ülkelerde, bu daha uygun olacaktır. Göbek düşene kadar da kaynamış, sonrasında da ılınmış su ve pamukla vücudu silmek yeterli olacaktır. Gelişmiş ülkelerdeki araştırmalarda banyo ya da silme ile göbek düşme zamanı arasında ilişki olmadığı gibi; omfalit (Göbek Deliği İltihabı) sıklığı açısından da fark saptanmamıştır. Banyo sırasında; baş, boyun dışında tüm vücut tamamen suya batırılmalı ya da oturur durumda yıkanmalıdımonash.pw doğana banyo yaptırırken; yüz, boyun, koltuk altları ve bez bölgesinde tahriş oluşmaması için özellikle dikkat etmelidir. Sünger ya da başka bir bezle yıkama ısı ve transepidermal sıvı kaybını arttırır, derinin bariyer tabakasına zarar verebilir.


Banyo sıklığı da kültüre göre değişkenlik göstermektedir. Özellikle, sıcak bölgelerde her gün banyo yaptırılırken; ilk yıl bebek emekleyene kadar haftada banyo önerilmektedir. Prematüreler ise 4 günde bir yıkanmalıdırlar. Yazın sıcaklarda her gün, kışın ise günde bir yıkamak bize en uygun olan zamanlamadır. Banyo suyu sıcaklığı ,5 derece olmalı ve dakika sürmelidir. Özellikle; sabun kullanıldığında deri maserasyonunu azaltabilmek için banyo 5 dakikadan kısa sürmeli, bu sırada oda sıcaklığı C olmalıdır. Zaten normalde de bebek bulunan evin ısısı gündüz derece, gece uyku sırasında ise derece olmalıdır ve bebek büyüklerden 1 kat daha fazla giydirilmelidir. Banyo sonrası bebek havluyla nazikçe kurulanmalıdır. Atopik ya da derisi kuru çocuklarda banyo sırasında ve sonrasında pomad ya da losyon formunda nemlendiriciler kullanılmalıdır.


Sadece suyla yıkama, eğer varsa dışkı ve yağı uzaklaştıramayacağı için yetersiz kalacaktır. Sağlıklı bebeklerde yapılan çalışmalarda, şampuan ya da suyla yıkama ile ciltten sıvı kaybında fark saptanmamıştır. Saçlar kısa, ince ve kırılgan ise şampuan gereksizdir. Şampuanlarda standart pediatrik formül bulunmamaktadır, vücut ve saç için aynı şampuan kullanılabilir. Şampuanın pH’ı gözyaşına yakın olmalı, gözleri ve deriyi yakmamalıdır. Çok kirli alanlarda sabun kullanımı gerekirse, katkısız (aşındırıcı, koku giderici, güzel koku verici, boyayıcı veya koruyucu içeren özelliklere sahip olmayan), hafif, nötral pH’lı sabun kullanılmalıdır. Sabun kullanımı, kısa (5 dakikadan az) ve seyrek (Örneğin; haftada 3 kereden fazla olmayacak şekilde) olmalıdır ve temas vücutta kirli alanla sınırlı kalmalıdır. Ovalama ve fırçalama epidermisi hasar verebileceğinden kaçınılmalıdır.


Bebek Banyosu: Temel Bilgiler, Tüm Merak Edilenler

Banyo bebe&#;inizle ili&#;kinizdeki en zevkli deneyimlerden biri olabilir.

Suyun rahatlat&#;c&#; etkisi, bebe&#;inizin ne&#;eli tepkileri ve onunla kurdu&#;unuz yak&#;n temas banyoyu bebekle aran&#;zda ho&#;, rahatlat&#;c&#; bir ritüele dönü&#;türebilir.

Tabii ki inceliklerini bilince…

Genellikle yeni ebeveynler için banyo bir zevk unsuru olmadan önce endi&#;e ve tela&#; demektir.

Bebe&#;i banyo s&#;ras&#;nda kim, nas&#;l tutacak? Suyun &#;s&#;s&#; ne olmal&#;? Ortam s&#;cakl&#;&#;&#; uygun mu? Bebek ü&#;ür mü gibi sorular zihinleri me&#;gul eder durur.

Bu tela&#; halinde hakl&#;l&#;k pay&#; tabii ki var.

Çünkü bebek banyosu suyun s&#;cakl&#;&#;&#;ndan ortam &#;s&#;s&#;na, güvenlik önlemlerinden kullan&#;lan malzemelere kadar önemli ve detayl&#; bir konu.

Yeni do&#;an bir bebek söz konusu oldu&#;undaysa dikkat edilmesi gerekenler çok daha fazla.

Bu içeri&#;imizde bebek banyosu ile ilgili tüm merak edilenleri ve öncelikli bilinmesi gerekenleri bulacaks&#;n&#;z.

Banyo yapman&#;n çocu&#;unuz için ba&#;lang&#;çtan itibaren zevkli ve &#;ifa veren bir deneyim olmas&#;n&#; diliyorum.

 

Bebe&#;in &#;lk Banyosu Ne Zaman Olmal&#;d&#;r?

Yak&#;n bir zamana kadar bebekleri do&#;ar do&#;maz y&#;kamak hastanelerde adeta bir normdu. Ama art&#;k de&#;il.

 

Dünya Sa&#;l&#;k Örgütü (WHO), bebeklerin do&#;duktan 24 saat sonra y&#;kanmas&#;n&#; öneriyor.

 

Bunun en önemli nedeni bebe&#;in ve annenin do&#;umdan sonra hiçbir ko&#;ulda ayr&#; tutulmamas&#;, mümkünse 24 saat ayn&#; mekanda bulunmas&#; gereklili&#;idir.

WHO, 24 saat beklemenin kültürel nedenlerden dolay&#; uygun olmad&#;&#;&#; durumlarda ise banyo için en az&#;ndan 6 saat beklenmesini destekliyor.

Bebek Do&#;ar Do&#;maz Neden Y&#;kanmamal&#;d&#;r?

Bebe&#;in do&#;ar do&#;maz y&#;kanmamas&#;n&#;n stresi engellemekten enfeksiyon riskini dü&#;ürmeye kadar pek çok yarar&#; var.

 

• Enfeksiyon riski azal&#;r

Bebek bedenini kaplayan kremsi bir tabaka olan verniks ile do&#;ar.

Anne karn&#;ndaki son 3 ayl&#;k dönemde olu&#;an verniks,

  1. bebek için bir savunma kalkan&#;d&#;r ve
  2. bebe&#;i enfeksiyonlardan koruyan proteinleri içerir.

Yeni do&#;an bebek henüz ortama al&#;&#;maya ve ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini geli&#;tirmeye çal&#;&#;&#;rken ne kadar uzun süre verniks ile korunursa, o kadar iyi olur.

 

• Bebe&#;in kan &#;ekerinin dü&#;me riski ortadan kalkar

Bebek ilk saatlerinde anne rahminin d&#;&#;&#;ndaki ya&#;ama uyum sa&#;lama çabas&#; içindedir.

Banyo yapt&#;rmak bebe&#;in a&#;lamas&#;na ve stres hormonlar&#; salg&#;lamas&#;na yol açar.

Stres hormonlar&#; bebe&#;in kan &#;ekerinin dü&#;mesine neden olur.

Bebek sürekli uyuklar ve annesini emecek enerjiyi bulamaz. Böylece kan &#;ekeri daha da dü&#;er.

 

• Bebek beden &#;s&#;s&#;n&#; daha rahat kontrol eder

Do&#;umdan sonraki ilk saatlerde bebek &#;s&#;nmak için çok büyük enerji harcar.

Banyo yapt&#;rmak bebe&#;in hipotermi ya&#;amas&#;na yol açabilir.

Bebek çok ü&#;ürse yine kan &#;ekeri dü&#;ebilir ve ba&#;ka komplikasyonlar ya&#;ayabilir.

Bu nedenle beden &#;s&#;s&#; belli bir seviyeye gelinceye ve bebek rahatlay&#;ncaya kadar banyo yapt&#;rmamak en iyisi.

 

Dünya Sa&#;l&#;k Örgütü, herhangi bir t&#;bbi müdahaleye ihtiyaç duymayan bebeklerin do&#;umdan sonraki ilk 1 saat içinde -hipotermi ve emme sorunlar&#;n&#; önlemek amac&#;yla- anneleriyle ten tene temasa girmelerini tavsiye ediyor.

 

 

• Anne ve bebek aras&#;ndaki ba&#; daha h&#;zl&#; kurulur

Bebe&#;in en büyük ihtiyac&#; annesiyle ten temas&#; kurmakt&#;r.

Bebe&#;in veya annenin t&#;bbi müdahale gerektirecek bir durumu yoksa, yap&#;lmas&#; gereken bebe&#;i annesinin kuca&#;&#;na vermektir.

Banyo çok daha sonra gelir.

 

• Annenin memesini emmek daha kolay olabilir

Bebek do&#;ar do&#;maz anneye verildi&#;inde annenin sesi, s&#;cakl&#;&#;&#;, kokusu onu rahatlat&#;r, güvende hissettirir.

Böylece bebek kendi kendine annesinin memesini bulur, meme ucunu a&#;z&#;na al&#;r ve emmeye ba&#;lar.

Dünyan&#;n önde gelen sa&#;l&#;k kurulu&#;lar&#;ndan biri olan Cleveland Clinic yenido&#;an bebe&#;in hastanedeki ilk banyosunun olabildi&#;ince geç yapt&#;r&#;lmas&#;n&#;n anneden süt emme oran&#;n&#; art&#;rd&#;&#;&#;n&#; ara&#;t&#;rmalarla ispatlam&#;&#;.

 

Önemli uyar&#;:

• Do&#;um yapaca&#;&#;n&#;z hastanenin personeli ve doktorunuzla görü&#;üp do&#;um s&#;ras&#;nda ve sonras&#;nda standart uygulamalar&#;n&#;n neler oldu&#;unu mutlaka ö&#;renin.

• “Bebe&#;in do&#;ar do&#;maz y&#;kanmamas&#;” henüz tüm hastanelerde uygulanan bir protokol de&#;il.

• Bebe&#;inizin do&#;ar do&#;maz y&#;kanmamas&#;n&#; istiyorsan&#;z, bunu hastaneye mutlaka belirtin. Ayr&#;ca do&#;um s&#;ras&#;nda size e&#;lik edecek yak&#;n&#;n&#;zdan (e&#;iniz, arkada&#;&#;n&#;z vs.) süreci kontrol etmesini rica edin.

Yenido&#;an Bebek Hastane Sonras&#; &#;lk Ne Zaman Y&#;kanmal&#;d&#;r?

Hastaneden eve geldi&#;inizde bebe&#;in y&#;kanmas&#; göbek ba&#;&#; ile sünnet yaras&#;n&#;n durumuna ba&#;l&#;d&#;r.

Amerikan Pediatri Akademisi göbek ba&#;&#; dü&#;ene ve sünnet yaras&#; geçene kadar (yakla&#;&#;k ilk 2 hafta) bebe&#;in “sünger banyosu” yapmas&#;n&#;n uygun oldu&#;unu belirtir.

Sünger banyosunun s&#;kl&#;&#;&#;n&#; ise ihtiyaca göre ayarlaman&#;z mümkün.

Uzmanlar haftada kez sünger banyosunu uygun buluyor.

Yenido&#;an bebekler,

• bez de&#;i&#;imleri s&#;ras&#;nda genital bölgeleri temizlenip kuruland&#;kça,
• elleri ve yüzleri temiz tutuldukça,
• takip eden doktor aksini söylemedikçe

her gün banyo yapmaya ihtiyaç duymazlar.

Ancak bebek büyüdükçe, ebeveynler özellikle uyku rutininin bir parças&#; olarak bebe&#;e her gün banyo yapt&#;rmay&#; tercih ederler.

Su, bebe&#;in rahatlamas&#;na yard&#;mc&#;d&#;r. Böylece banyo sa&#;l&#;kl&#; uyku al&#;&#;kanl&#;&#;&#; kazand&#;rmada bir araç olarak kullan&#;labilir.

Yenido&#;an Bebekler Göbek Ba&#;&#; Dü&#;meden Önce Nas&#;l Y&#;kanmal&#;d&#;r?

Yenido&#;an bebeklerin göbek ba&#;&#; dü&#;meden önceki banyo sürecine genel olarak sünger banyosu denir.

Stanford Üniversitesi göbek ba&#;&#; dü&#;ene kadar bebe&#;e sünger banyosu yapt&#;r&#;lmas&#;n&#; önerir. Nedeni enfeksiyonu önlemektir.

Üniversite’nin yönergelerine göre sünger banyosu &#;u &#;ekilde olmal&#;d&#;r:

• Oda s&#;cakl&#;&#;&#;n&#;n yakla&#;&#;k 24 derece oldu&#;undan emin olun.

• Önceden banyo için gerekli tüm malzemeleri yan&#;n&#;za al&#;n.

• Temiz bir kab&#;n içine s&#;cak suyu koyun. Dirse&#;inizle suyun s&#;cakl&#;&#;&#;n&#; ölçün.

• Bebe&#;i beliniz yüksekli&#;inde bir zeminde, banyo yast&#;&#;&#; ya da kal&#;n havlular üzerine yerle&#;tirin.

• Bebe&#;in üstünü havlu ya da ba&#;ka bir örtü ile örtün.

• Elleriniz hep bebe&#;in üstünde olsun. Bir an bile bebe&#;i yaln&#;z b&#;rakmay&#;n.
Bir&#;ey unuttuysan&#;z ve alman&#;z gerekiyorsa, bebe&#;i havluya sar&#;n ve yan&#;n&#;zda götürün.

• Bebe&#;in önce yüzünü temizlemeye ba&#;lay&#;n.
Su ile nemlendirdi&#;iniz temiz iki pamuk parças&#;yla önce her bir gözünü temizleyin (her göz için ayr&#; pamuk).
Gözleri iç k&#;s&#;mdan (burun dibinden) ba&#;layarak d&#;&#;a do&#;ru silin.

• Bebe&#;in yüzünün geri kalan&#;n&#; sabun kullanmadan, nemli ve yumu&#;ak bir bezle silin.

• Kulaklar&#;n&#;n d&#;&#; k&#;vr&#;mlar&#;n&#; yumu&#;ak bir bezle temizleyin.
Kesinlikle kulak içi temizli&#;ine kalk&#;&#;may&#;n. Bebe&#;in kulak kanal&#;na pamuklu çubuk asla sokmay&#;n.

• Suyun içine ya da bebe&#;i temizledi&#;iniz y&#;kama bezine küçük miktarda bebek sabunu sürün.

Sabun miktar&#;n&#;n çok az oldu&#;undan emin olun.

Bebe&#;in boynundan a&#;a&#;&#;s&#;n&#; nazik bir &#;ekilde silin.

Her defas&#;nda bebe&#;in tek bir bölgesini aç&#;n, di&#;er yerleri örtülü olsun.

Sabunsuz, temiz bir bezle ya da az miktarda suyla bebe&#;i durulay&#;n.

Bebe&#;in göbek ba&#;&#;na su gelmedi&#;inden, o bölgenin &#;slak kalmad&#;&#;&#;ndan emin olun.

• Son olarak s&#;ra bebe&#;in ba&#;&#;n&#; y&#;kamaya geldi. Burada ek bir kaba ihtiyac&#;n&#;z olabilir.

Kulland&#;&#;&#;n&#;z banyo bezinin üstüne küçük bir miktar bebek &#;ampuan&#; dökün ve bebe&#;in ba&#;&#;n&#; temizlemeye ba&#;lay&#;n.

Bebe&#;in yüzüne su gelmeyecek &#;ekilde ba&#;&#;n&#; yava&#; yava&#; suyla durulay&#;n.

Uygun bir ma&#;rapa bu noktada i&#;inize yarayabilir.

Ba&#;&#;n&#; y&#;kad&#;&#;&#;n&#;z s&#;rada bebe&#;i kolunuzun üstüne yat&#;r&#;rken, boynuna ve ba&#;&#;na destek olman&#;z çok önemli.

 

Önemli not:

Tutu&#; güvenli&#;i sa&#;larken bebe&#;in ba&#; ve boynuna destek vermek önemli.
&#;mkan&#;n&#;z varsa deneyim kazanana kadar bebe&#;i iki ki&#;i y&#;kay&#;n.

• Banyo s&#;ras&#;nda temizlemek üzere bebe&#;i ovu&#;turman&#;za gerek yok.
Ancak kollar&#;na ve bacaklar&#;na yapaca&#;&#;n&#;z nazik masaj hareketleri bebe&#;i mutlu edebilir.

• Ba&#;l&#;kl&#; bir havluya bebe&#;inizi sar&#;n ve onu s&#;k&#;ca kucaklay&#;n.

• Doktorunuzun önerdi&#;i &#;ekilde göbek ba&#;&#; bak&#;m&#;n&#; yap&#;n.

• Yumu&#;ak bir bebek f&#;rças&#;yla bebe&#;inizin saç&#;n&#; taray&#;n.
Bebe&#;inizin saç&#;n&#; kesinlikle saç kurutma makinesiyle kurutmay&#;n.

 

Önemli not:

Bebek ilk zamanlar banyo s&#;ras&#;nda a&#;layabilir, huzursuzlanabilir. Çünkü banyo bebek için çok yeni bir deneyim.

Sakin olun ve bu durumunuzu koruyun. Bebe&#;e zaman tan&#;y&#;n.

Ayn&#; zamanda suyun &#;s&#;s&#;ndan, bebe&#;in gözüne sabun ya da &#;ampuan kaçmad&#;&#;&#;ndan emin olun.

Zamanla banyo bebek ile aran&#;zda özel bir zaman dilimi haline gelecek, emin olun.

Bebeklerde Sünnet Sonras&#; Banyo Nas&#;l Olmal&#;d&#;r?

Bebeklerde sünnet sonras&#; banyo süreci t&#;pk&#; göbek ba&#;&#; dü&#;meden önceki süreç gibidir.

Sünnet yaras&#; geçinceye kadar herhangi bir enfeksiyona neden olmamak amac&#;yla bebe&#;e “sünger banyosu” yapt&#;rmak gerekir.

Sünger banyosunu detaylar&#;yla “Yenido&#;an bebekler göbek ba&#;&#; dü&#;meden önce nas&#;l y&#;kanmal&#;d&#;r?” bölümünde yazd&#;m.

K&#;saca özetlemek gerekirse: Sünger banyosu uygun bir ortamda giysilerini ç&#;kard&#;&#;&#;n&#;z bebe&#;i, uygun &#;s&#;da suya bat&#;r&#;lm&#;&#; yumu&#;ak bir bezle silmek ve temizlemektir.

Burada en çok dikkat edilmesi gereken nokta, bebe&#;in genital bölgesinin (yaran&#;n oldu&#;u bölge) ve göbek ba&#;&#; (muhtemelen bebe&#;in göbek ba&#;&#; da dü&#;memi&#;tir) ile çevresinin &#;slat&#;lmamas&#;d&#;r.  Su gelmesi durumunda bu bölgeler &#;slak b&#;rak&#;lmamal&#;d&#;r.

Sünnet yaras&#;n&#;n iyile&#;me süresi bebekten bebe&#;e de&#;i&#;se de yakla&#;&#;k 10 günü bulur.

Uzmanlar yara iyile&#;inceye kadar penis bak&#;m&#;n&#;n doktorun önerdi&#;i &#;ekilde yap&#;lmas&#;n&#;n ve normal banyo sürecine geçmeden önce doktora dan&#;&#;&#;lmas&#;n&#;n önemini vurgular.

Bebek Banyosu Nas&#;l Olmal&#;d&#;r? (Göbek ba&#;&#; dü&#;tükten, sünnet yaras&#; iyile&#;tikten sonraki süreç)

Bebe&#;in göbek ba&#;&#; dü&#;tü. Sünnet yaras&#; da iyile&#;ti. Sa&#;l&#;&#;&#;yla ilgili her&#;ey yolunda.

S&#;ra bundan böyle banyosunu nas&#;l yapt&#;raca&#;&#;n&#;z&#; ö&#;renmeye geldi. &#;&#;te art&#;k bebek banyosu daha da e&#;lenceli olmaya ba&#;l&#;yor.

Konunun uzmanlar&#;na göre bütün i&#; iyi bir planlamada bitiyor.

Bir bebe&#;i banyoda, küvetinin içinde herhangi bir &#;ekilde asla yaln&#;z b&#;rakmamal&#;s&#;n&#;z. Eliniz daima bebe&#;inizin üzerinde olmal&#;.

Bu önemli nokta anla&#;&#;ld&#;ysa gelelim di&#;er ad&#;mlara.

• Gerekli gördü&#;ünüz tüm malzemeleri bebe&#;e banyo yapt&#;raca&#;&#;n&#;z mekana getirin.

&#;htiyaçlar&#;n&#;z &#;unlar olabilir:
1) Bebek küveti (ya da küvet yerine kullanabilece&#;iniz büyük le&#;en gibi herhangi bir ürün)
2) Banyo suyunu haz&#;rlamak için kova ve ma&#;rapa
3) Bebek &#;ampuan&#; ya da sabunu
4) 2 adet sabun bezi
5) Banyo sonras&#; bebe&#;i saraca&#;&#;n&#;z bir havlu
6) Yedek 2 adet havlu
7) Bebe&#;i banyo yapt&#;rd&#;&#;&#;n&#;z mekanda giydirecekseniz bez ve giysi

 

• Küveti uygun s&#;cakl&#;ktaki suyla doldurun (yakla&#;&#;k 38 derece).

Küvetin içindeki suyun yüksekli&#;inin cm olmas&#; yeterlidir.

 

Bebe&#;inizi, ba&#;&#;n&#; bir eliniz ve kolunuzla mutlaka destekleyecek &#;ekilde küvete yerle&#;tirin.

Banyo bir deneyim meselesi. Ba&#;larda bu deneyimi payla&#;mak elbette kolayl&#;k sa&#;lar. Birkaç kez denedikten sonra bebe&#;i tek ba&#;&#;n&#;za y&#;kayabilir hale geleceksiniz.

En ba&#;&#;ndan itibaren iki ki&#;i y&#;kama olana&#;&#;n&#;z yoksa, tek yapman&#;z gereken derin bir nefes al&#;p, sakin olmak ve güvenli&#;i sa&#;lad&#;ktan sonra (bebe&#;in ba&#;&#;n&#; mutlaka el ve kolunuzla desteklemek) küçük hareketlerle bebe&#;i temizlemek. Mükemmelin pe&#;inde de&#;iliz, hep hat&#;rlay&#;n.

 

Bebek ba&#;larda birden bire suya b&#;rak&#;lmaktan ho&#;lanmayabilir.

Bu durumda önce bebe&#;i havluya sar&#;n ve küvetin içine o &#;ekilde koyun. Birkaç dakika bekledikten sonra, yava&#;ça havluyu al&#;n.

 

• Öncelikle bebe&#;inizin yüzünü y&#;kay&#;n.

Sabun bezini &#;slat&#;n (bezi &#;u an için sabunlaman&#;za ya da &#;ampuanlaman&#;za gerek yok).

Fazla suyunu s&#;kt&#;ktan sonra burnunun kenarlar&#;ndan ba&#;layarak bebe&#;in yanaklar&#;n&#;, aln&#;n&#;, kulaklar&#;n&#;n arkas&#;n&#; çok yumu&#;ak hareketlerle temizleyin.

 

• Sonra yine yumu&#;ak hareketlerle, masaj yapar gibi bebe&#;in bedenini y&#;kay&#;n.

Bo&#;umlar&#;n, bez bölgesinin, boynunun k&#;vr&#;mlar&#;n&#;n, ayak ve el parmak aralar&#;n&#;n, koltuk altlar&#;n&#;n temizlendi&#;inden emin olun. Bu bölgelerde pamukçuklar birikebilir.

&#;ampuan&#; az miktarda kullanmaya özen gösterin, duru bez ile bebe&#;in bedeninin iyice duruland&#;&#;&#;ndan emin olun.

 

• Bebe&#;in saç&#;n&#; en son y&#;kay&#;n.

Böylece bebek ü&#;ümez.

Önce saç&#;n&#; &#;slat&#;n, küçük miktarda &#;ampuan ile çok hafif masaj yaparak saç&#;n&#; temizleyin.

Yüzüne su gelmeyecek &#;ekilde saç&#;n&#; durulay&#;n.

Hareketleriniz yumu&#;ak ve bilinçli oldu&#;u sürece b&#;ng&#;lda&#;a hiçbir zarar gelmeyecektir, rahat olun.

 

• Bebe&#;i sudan ç&#;kar&#;p bir havluya sar&#;n.

Yava&#; yava&#; kurulay&#;n.

Ard&#;ndan uygun bir losyon ile bebe&#;e masaj yapabilirsiniz.

Bu i&#;lemleri yaparken bebe&#;in güvenli&#;inden emin olun.

Bebek huzursuzlanacak ya da ü&#;üyecek olursa onu kuru bir havlu ya da battaniye ile sar&#;p kucaklay&#;n, sizinle temas etmesini sa&#;lay&#;n. Bu onu sakinle&#;tirecektir.

 

• Bebe&#;i bezleyin ve uygun giysileri giydirin.

Rahatlat&#;c&#; bir banyo seans&#; oldu&#;unu umuyoruz.

Mevsimine uygun incelik ya da kal&#;nl&#;kta giydirdi&#;iniz bebe&#;iniz günün geri kalan&#; için haz&#;r.

Banyo Suyunun S&#;cakl&#;&#;&#; Kaç Derece Olmal&#;d&#;r ve Nas&#;l Ölçülmelidir?

Uzmanlar bebekler için uygun banyo suyu s&#;cakl&#;&#;&#;n&#;n ortalama 38 derece olmas&#;n&#; tavsiye ediyor.

Bu bebek için yeterince konforlu bir &#;s&#;d&#;r.

Banyo suyu s&#;cakl&#;&#;&#;n&#; ölçmek üzere bebek banyolar&#; için üretilmi&#; banyo termometresi kullanabilirsiniz.

Ya da suyun s&#;cakl&#;&#;&#;n&#; eski ama her zaman geçerli bir yöntem olan dirse&#;inizle ölçebilirsiniz.

 

Su ne çok s&#;cak ne de so&#;uk olmal&#;. Suya bat&#;rd&#;&#;&#;n&#;zda dirse&#;iniz yanmamal&#; ya da ü&#;ümemeli.

Banyo Suyunun Is&#;s&#;n&#; Nas&#;l Korurum?

Banyo suyunun &#;s&#;s&#;n&#; ayarlamak gerçekten emek istiyor.

Öncelikle bebe&#;i y&#;karken ara ara suyun s&#;cakl&#;&#;&#;n&#;n dü&#;üp dü&#;medi&#;ini dirse&#;inizle kontrol edin.

&#;mkan&#;n&#;z varsa banyo muslu&#;unu s&#;cakl&#;&#;&#; ayarlayabildi&#;iniz bir modelle de&#;i&#;tirin. Bu i&#;inizi çok kolayla&#;t&#;racakt&#;r.

 

Suyun so&#;umaya ba&#;lad&#;&#;&#;n&#; fark etti&#;inizde asl&#;nda banyonun bitme zaman&#; gelmi&#; demektir.

 

Ancak biraz daha devam etmeniz gerekirse bir kaba ald&#;&#;&#;n&#;z uygun s&#;cakl&#;ktaki suyu bebe&#;in küvetine koyabilir ya da yava&#;ça bebe&#;in üstüne dökebilirsiniz.

 

Bebe&#;i Y&#;kad&#;&#;&#;n&#;z Odan&#;n S&#;cakl&#;&#;&#;
Ne Olmal&#;d&#;r?

Uzmanlar bebe&#;in banyo yapt&#;&#;&#; odan&#;n s&#;cakl&#;&#;&#;n&#;n derece aras&#;nda olmas&#; gerekti&#;ini söylüyor.

Bebek sudan ç&#;kt&#;&#;&#;nda ü&#;ümemesi için bu s&#;cakl&#;klar normaldir.

Bebe&#;in y&#;kand&#;&#;&#; odada/banyoda hava ak&#;m&#; olmamas&#;na, özellikle k&#;&#;&#;n &#;s&#; kayb&#; olu&#;mamas&#; için bebe&#;in bulundu&#;u alana giri&#; ç&#;k&#;&#; yap&#;lmamas&#;na dikkat edin.

Banyo Suyunun Derinli&#;i Ne Kadar Olmal&#;d&#;r?

Oturmaya henüz ba&#;lamam&#;&#; bebek için, küvetteki suyun derinli&#;i bebe&#;in omuzlar&#;n&#; a&#;mayacak, burun ve a&#;z&#;na kesinlikle gelmeyecek seviyede olmal&#;d&#;r.

Yakla&#;&#;k cm derinlik normaldir.

 

Bebe&#;inizi asla küvette yaln&#;z b&#;rakmay&#;n, suyun içinde dönebilece&#;i olas&#;l&#;&#;&#;n&#; akl&#;n&#;zda tutun.

 

Oturmaya ba&#;lam&#;&#; bebek için, küvetteki suyun derinli&#;i bebek oturur pozisyondayken en fazla beline gelecek kadar olmal&#;d&#;r.

Yine tekrarl&#;yoruz, bebe&#;inizi oturur haldeyken de asla küvette yaln&#;z b&#;rakmay&#;n.

Bebe&#;i Ne S&#;kl&#;kta Y&#;kamak Gerekir?

Bu soruya kesin bir cevap vermek zor. Çünkü banyo s&#;kl&#;&#;&#;n&#; belirleyen pek çok faktör olabilir.

Uzmanlar haftada üç kez banyo yapman&#;n bebek için yeterli oldu&#;u; daha fazlas&#;n&#;n bebe&#;in cildini kurutabilece&#;i görü&#;ünde.

  • Bebe&#;inizin bezini gereken s&#;kl&#;kta de&#;i&#;tiriyor,
  • Bez bölgesini temizliyor,
  • Gün içinde yüzünün ve ellerinin temizli&#;inden emin oluyorsan&#;z temizlik konusunda endi&#;elenecek herhangi bir durumunuz yok demektir.

Di&#;er yandan suyun rahatlat&#;c&#; etkisi, baz&#; bebeklerin uykuya daha rahat geçmelerini sa&#;lar.

Baz&#; aileler için bebe&#;in uyku öncesi ritüelinde banyo önemli bir payla&#;&#;md&#;r. Bu durumda bebe&#;e her gün k&#;sa banyolar yapt&#;rabilirler.

Durum böyleyse haftada iki ya da üç kereden fazla sabun ya da &#;ampuan kullanmay&#;n.

Banyonun Süresi Ne Olmal&#;d&#;r?

Yenido&#;an bir bebek için banyo süresinin dakika olmas&#; yeterlidir.

Küvetin içindeki su h&#;zla so&#;ur. Bu bebe&#;in ü&#;ümesine yol açabilir.

Bu nedenle daha büyük bebekleri y&#;karken de suyun s&#;cakl&#;&#;&#;n&#;n, so&#;umaya yüz tutup tutmad&#;&#;&#;n&#;n fark&#;nda olun.

Banyo süresini 10 dakikadan fazla tutmay&#;n.

Bebek Nas&#;l Y&#;kan&#;r?

Bebe&#;i y&#;kamak hassas bir süreç.

Hem bebe&#;in temiz oldu&#;undan hem de bunu sa&#;larken bebe&#;inizin rahatl&#;&#;&#;ndan ve ona nazik davrand&#;&#;&#;n&#;zdan emin olmak istersiniz.

Bebe&#;inizi daha rahat ve kolay y&#;kaman&#;n ipuçlar&#;n&#; a&#;a&#;&#;da bulabilirsiniz:

• Küvete soktu&#;unuz bebe&#;in ba&#;&#;n&#; mutlaka el ve kolunuzla destekleyin.

• Bebe&#;in önce yüzünü temizleyin.

Yumu&#;ak ve duru bir bezle burnunun kenarlar&#;n&#;, aln&#;n&#;, a&#;&#;z çevresini, kulaklar&#;n&#;n arkas&#;n&#; silin.

• Sonra vücudunu bebe&#;in tenine uygun bir sabun ya da &#;ampuan sürdü&#;ünüz bezle temizleyin.

• En son bebe&#;in ba&#;&#;n&#; ve saç&#;n&#; y&#;kay&#;n.

• Bebe&#;in bo&#;umlar&#;na odaklan&#;n.

Ço&#;u bebe&#;in boynunda, kollar&#;nda, göbek bölgesinde ve bacaklar&#;nda bo&#;umlar olur. Çok tatl&#;d&#;rlar ama aralar&#;na giysilerin pamukçuklar&#;, toz vs dolar.

Bebe&#;i y&#;karken bo&#;umlar&#;n aralar&#;n&#;n temizlendi&#;inden emin olun.

• El ve ayak temizli&#;ine özen gösterin.

Bildi&#;iniz üzere bebekler el ve ayak parmaklar&#;n&#; emer. Bu bölgelerin temiz olmas&#; önemlidir.

• Bebe&#;i yere e&#;ilerek y&#;kamak s&#;rt&#;n&#;z&#;n a&#;r&#;mas&#;na, fazladan yorulman&#;za yol açabilir.

Bebek için ald&#;&#;&#;n&#;z banyo küvetinin ayakl&#; olmas&#; çok i&#;inize yarar.

Ya da bebe&#;i ilk haftalar&#;nda banyo lavabosunun içine yerle&#;tirdi&#;iniz bir havlubun, banyo yast&#;&#;&#;n&#;n üzerinde de y&#;kayabilirsiniz.

• Bebe&#;inizi y&#;kaman&#;n tad&#;na var&#;n.

Herhalde küçük bir bebekle rahatlat&#;c&#; bir banyo ritüelini ya&#;amaktan daha keyifli bir&#;ey yoktur.

• Karde&#;lere dikkat.

Bebe&#;inizin büyük karde&#;i varsa, banyo seans&#; s&#;ras&#;nda evde bir yeti&#;kinin daha olmas&#;na özen gösterin.

Küçük bir bebekle, ya&#;&#; kaç olursa olsun büyük karde&#;i güvenlik nedeniyle ayn&#; anda y&#;kamaya kalkmay&#;n.

• Bebe&#;i y&#;kamak için &#;ampuan, sabun gibi ürünler seçerken parabensiz, alkolsüz, boyas&#;z, kokusuz, bebe&#;inizin hassas cildine uygun organik sertifikal&#; ürünler seçmeye dikkat edin.

Ald&#;&#;&#;n&#;z ürün ne kadar yüksek kalitede ve cilt dostu da olsa her banyoda yüksek miktarlarda kullanmamaya ya da daha seyrek kullanmaya özen gösterin.

• ÖNEML&#; NOT: Bebe&#;inizi hiçbir ko&#;ul alt&#;nda banyo küvetinin içinde bir an dahi olsa yaln&#;z b&#;rakmay&#;n.

Banyoda Bebek &#;çin Sünger Kullanmak
Do&#;ru mudur?

Uzmanlar yenido&#;an bebeklerin göbek ba&#;&#; dü&#;meden ya da e&#;er olduysa sünnet yaras&#; iyile&#;meden önce sünger banyosu yapmas&#;n&#; öneriyor.

Bebek küvete suyun içine b&#;rak&#;lmaz, lavabonun ya da banyo küvetinin içine yerle&#;tirilen bir havlu üzerinde &#;slak sünger veya bez ile bedeni silinip temizlenir.

Yani banyoda bebek için sünger kullanabilirsiniz. Ama bu süngerin bebekler için üretilen, onun hassas cildine zarar vermeyecek ürünlerden oldu&#;una emin olun.

Sünger yerine yumu&#;ak, pamuklu kuma&#;tan yap&#;lm&#;&#; bir sabun bezi de kullanabilirsiniz.

Bebek Banyosu &#;çin Günün Hangi Saati
En Uygundur?

Bebek banyosu için en uygun saat, size ve bebe&#;inize göre de&#;i&#;ir.

&#;ki konu bebek aç&#;s&#;ndan çok önemli: Açl&#;k ve yorgunluk.

Bebek çok yorgunsa ya da çok açsa banyo için uygun bir zaman olmad&#;&#;&#;ndan emin olabilirsiniz.

Bebek banyosu için uygun zaman&#; bebe&#;inizin günlük çizelgesine bakarak ve banyonun rahatlat&#;c&#; etkisinden faydalanmaya öncelik vererek belirleyebilirsiniz.

Bebek keyifli, dinlenmi&#; ve tok ise, banyo seans&#; da keyifli olacakt&#;r.

Di&#;er yandan uyku öncesi yap&#;lan s&#;cak bir banyo ritüeli, bebe&#;in rahatlamas&#; ve gece uykusuna rahat geçmesi için iyi bir yol olabilir.

Ak&#;am ö&#;ününden saat sonra bebe&#;inize banyo yapt&#;rabilirsiniz.

Bebe&#;in banyo sonras&#; masaj, anneyle ten tene temas a&#;amalar&#;ndan sonra güvenli ve huzurlu bir &#;ekilde uykuya geçi&#;ini sa&#;layabilirsiniz.

Bebek Beslendikten Sonra Ne Zaman Y&#;kanmal&#;?

Bebe&#;inizi besledikten yakla&#;&#;k saat sonra y&#;kayabilirsiniz.

Beslenmeden hemen sonra y&#;karsan&#;z bebe&#;inizin midesinde bask&#; olabilece&#;i için kusabilir.

Bebe&#;i açken y&#;karsan&#;z banyo zor bir deneyime dönü&#;ebilir çünkü bebek açl&#;k nedeniyle sab&#;rs&#;z olacakt&#;r.

En iyisi bebe&#;in midesinin bir önceki beslenmeyi hazmetti&#;i ve ac&#;kmas&#; için yakla&#;&#;k saatin oldu&#;u bir zaman dilimidir.

Bebek Banyosu &#;çin Gerekli Araç ve Gereçler Nelerdir?

Bebek banyosu için farkl&#; niteliklerde pek çok araç ve gereç sat&#;l&#;yor.

Tavsiyemiz öncelikle temel birkaç ürünü sat&#;n alman&#;z ve ihtiyaca göre farkl&#; ürünlere yönelmeniz.

A&#;a&#;&#;da ba&#;lang&#;çta en çok ihtiyaç duyaca&#;&#;n&#;z ürünleri s&#;ralad&#;k.

• Bebek küveti: Uzmanlar bebe&#;inizi göbek ba&#;&#; dü&#;ene ve varsa sünnet yaras&#; iyile&#;ene kadar küvette y&#;kamaman&#;z&#; öneriyor.

Ne var ki bu süre çok uzun olmayaca&#;&#; için do&#;um öncesi al&#;&#;veri&#;inize bebek küvetini ekleyebilirsiniz.

Ayakl&#;, büyük bir bebek küveti uzun süre i&#;inize yarayacakt&#;r.

Ayakl&#; olmas&#;na özellikle dikkat edin çünkü yere e&#;ilip kalkmak sizi çok yorabilir.

• Temiz bir su kovas&#; ve ma&#;rapa: Elinizin alt&#;nda, içinde uygun s&#;cakl&#;kta su bulunan bir kova ve ma&#;rapa yard&#;mc&#; olacakt&#;r.

Banyoyu bitirme a&#;amas&#;nda bebe&#;in bedenini ma&#;rapa yard&#;m&#;yla durulayabilirsiniz.

• Banyo filesi: Küvetin içine gerdi&#;iniz filenin üzerine bebe&#;inizi koyabilirsiniz.

Ama fileye güvenip bebe&#;i asla yaln&#;z b&#;rakmay&#;n.

File almak yerine bebe&#;in ba&#;&#;na eliniz ve kolunuzla da destek verebilirsiniz. Tamamen iste&#;e ba&#;l&#; bir gereç.

• Termometre: Bebe&#;inizin hassas cildi için uygun olan ortalama 38 derece s&#;cakl&#;&#;&#; bir banyo termometresi ile rahatl&#;kla ayarlayabilirsiniz.

• Ba&#;l&#;kl&#; bebek banyo havlusu: En az iki tane edinmekte fayda var.

Biri bebe&#;i küvetten ç&#;kar&#;p sard&#;&#;&#;n&#;zda hemen &#;slanaca&#;&#; için di&#;erini ilk &#;slakl&#;k gittikten sonra kullanabilirsiniz.

Böylece bebe&#;iniz ü&#;ümez.

• Bebek banyo süngeri ya da sabun bezi: Piyasada çok çe&#;itli ürünler var.

Bez olarak yumu&#;ak ve pamuklu olanlar&#; tercih ederseniz bebe&#;inizin hassas cildi tahri&#; olmaz.

• Bebek sabunu/bebek &#;ampuan&#;: Do&#;al, bitki kökenli, kimyasal, boya, paraben ve alkol içermeyen ürünler bebe&#;inizin cildi için uygundur.

Nas&#;l Bir Bebek &#;ampuan&#; Tercih Etmeliyim?

Bebek &#;ampuanlar&#; bebeklerinizin hassas cildi için özel olarak formüle edilmi&#; ürünlerdir.

Bebeklerin cildi ince, daha hassas ve kurumaya meyillidir.

Kulland&#;&#;&#;n&#;z ürünlerin bebe&#;in do&#;al cilt dengesini bozmamas&#; önemlidir.

 

Yeti&#;kin ürünlerinde genellikle bulunan parfüm, sabun, alkol gibi içerikler bebe&#;inizin cilt dengesini bozabilir, hatta alerjik reaksiyonlara yol açabilir.

 

Bebe&#;iniz için &#;ampuan seçerken en yumu&#;ak ve en az içeri&#;e sahip ürüne yönelin.

Belki tek seferde bebe&#;iniz için en uygun &#;ampuan&#; seçeceksiniz belki de birden fazla ürün denemek durumunda kalacaks&#;n&#;z.

Bebek &#;ampuan&#; seçerken genel olarak &#;u özelliklere dikkat etmeniz iyi olur:

• Bebekler için yararl&#; ya da onlar&#;n hassas cildine zarar vermeyecek içeriklerden olu&#;mas&#;na önem verin (örne&#;in hindistan cevizi ya&#;&#; veya gül suyu gibi)
• Az ve temiz içerik kural&#;n&#; unutmay&#;n. Çok fazla içerik riskli olabilir.
• Paraben, yo&#;un koku, boya içeren ürünlerden uzak durun.
• Mümkünse yenebilir içeriklerden olu&#;an ürünleri tercih edin. Günümüzde bu tip ürünlere ula&#;mak her zamankinden kolay.

Bebek Küveti Nas&#;l Seçilir?

Bebek küveti seçmek ba&#;l&#; ba&#;&#;na bir i&#;.

Çünkü ürün çe&#;itlili&#;i çok fazla ve ço&#;u cezp edici.

&#;&#;e önce küvet için ay&#;rabilece&#;iniz bütçeyi belirlemekle ba&#;lay&#;n.

Geni&#; fiyat aral&#;&#;&#;ndaki ürünler aras&#;ndan bütçenize, evinizin ko&#;ullar&#;na, bebe&#;inizin ve sizin ihtiyac&#;na uygun birini seçmek için a&#;a&#;&#;daki kriterleri gözden geçirebilirsiniz.

• Kal&#;n plastikten yap&#;lm&#;&#; bir bebek küveti bulundu&#;u zemin üzerinde sa&#;lam duracakt&#;r. Suyun ve bebe&#;in a&#;&#;rl&#;&#;&#;ndan etkilenmeyecektir.

• Küvetin kenarlar&#;n&#;n keskin olmamas&#;na dikkat edin. Aksi durumda bebe&#;inizin ve sizin cildinizde s&#;yr&#;k, tahri&#; olabilir. Yani kaliteli plastik olmas&#;na önem verin.

• Küvetin alt&#;n&#;n kaymaya kar&#;&#; dirençli oldu&#;undan emin olun.

• Ayakl&#; modeller ebeveyn aç&#;s&#;ndan büyük kolayl&#;k sa&#;lar. Yere e&#;ilip kalkmak ekstra efor harcaman&#;za, gere&#;inden fazla yorulman&#;za sebep olur.

• Büyüyebilen bir model daha uzun süreli kullan&#;m imkan&#; sunar.

Çok küçük bir küvetin kullan&#;m&#; k&#;sa süreli olacakt&#;r; çok büyük bir küveti ise dar bir mekanda saklamak kolay olmayacakt&#;r.

• Bebekler h&#;zla büyür. 6. aydan sonra bebek küveti kullan&#;m&#; eskisi kadar rahat olmayabilir. Seçiminizde bu noktalar&#; da de&#;erlendirin.

• Küvetin suyu rahat bo&#;altma ve h&#;zl&#; kuruma gibi özellikleri olmas&#; da i&#;inizi kolayla&#;t&#;racak di&#;er unsurlard&#;r.

Bebe&#;i Y&#;karken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Bebe&#;i y&#;karken dikkat edece&#;iniz temel noktalar banyo deneyimini bebek ve sizin için ho&#; bir deneyime dönü&#;türecektir.

• Bebe&#;i y&#;kad&#;&#;&#;n&#;z banyo ya da odan&#;n uygun &#;s&#;da oldu&#;undan emin olun ( derece).

• Banyo için gereken tüm malzemeleri haz&#;rlay&#;n ve elinizin alt&#;nda bulundurun (banyo küveti, uygun &#;s&#;da su, iki adet havlu, bebek sabunu/&#;ampuan&#;, sabun bezi, pamuk, temiz bez, temiz giysi…)

• Banyo suyunun uygun &#;s&#;da oldu&#;unu kontrol edin (Yakla&#;&#;k 38 derece). Suyun s&#;cakl&#;&#;&#;n&#; dirsek ya da bile&#;inizle de ölçebilirsiniz.

• Küvetin içine doldurdu&#;unuz suya s&#;v&#; sabun, &#;ampuan koymay&#;n. Su duru olsun.

• Bebe&#;i suyun içine soktu&#;unuzda bir kolunuz ve elinizle ba&#;&#;n&#; ve omuzlar&#;n&#; destekleyin.

• Bebe&#;in önce yüzünü yumu&#;ak hereketlerle, sabun ya da &#;ampuan kullanmadan &#;slak bir bezle temizleyin.

Bebe&#;in göz kenarlar&#;n&#; temizlemek için pamuk kullan&#;n.

&#;ki göz için de farkl&#; pamuk kullanman&#;z gözlerinde olas&#; bir farkl&#; durum varsa di&#;erine bula&#;mas&#;n&#; engelleyecektir.

• Bebe&#;in bedenini boynundan ba&#;layarak a&#;a&#;&#;ya do&#;ru y&#;kay&#;n. Bo&#;umlar&#;na, parmak aralar&#;na, koltuk altlar&#;na dikkat edin.

• En son bebe&#;in ba&#;&#;n&#; y&#;kay&#;n. Bebe&#;in yüzüne su gelmedi&#;inden emin olun.

• Bebe&#;i küvette kesinlikle yaln&#;z b&#;rakmay&#;n.

• Banyo süresini dakikadan fazla tutmay&#;n.

• Bebe&#;in ü&#;ümedi&#;inden emin olun.

• Küvetten ç&#;kard&#;&#;&#;n&#;z bebe&#;i hemen bir havlu ile sar&#;n. Havlunun so&#;uk olmad&#;&#;&#;ndan emin olun (Özelikle k&#;&#;&#;n kurumas&#; için d&#;&#;ar&#; serdi&#;iniz havluyu do&#;rudan bebe&#;inize sarmay&#;n.)

Banyo Sonras&#; Bebek Masaj&#; Önemli midir?

Banyo sonras&#;, bebek masaj&#; için güzel bir zamand&#;r.

Masaj bebe&#;in rahatlamas&#;n&#;, kendini güvende hissetmesini ve uykuya kolay geçmesini sa&#;lar.

Ayn&#; zamanda masaj bebe&#;inize sevginizin ve ona verdi&#;iniz önemin de ifadesidir.

Bebe&#;inizle ba&#; kurman&#;z&#; sa&#;lar, size ebeveyn olarak kendinizi iyi hissettirir ve sizi de rahatlat&#;r.

Banyo sonras&#; bebe&#;inize masaj yaparken cildi için uygun bir bebek ya&#;&#; ya da losyon ile bebe&#;inizin cildinin nemlenmesini de sa&#;lars&#;n&#;z.

 

Masaj bebe&#;inizi rahatlatan, kilo almas&#;na, sindirimine, kan dola&#;&#;m&#;na, di&#; a&#;r&#;lar&#;n&#;n hafiflemesine yard&#;mc&#; ve sizi birbirinize ba&#;layan bir eylemdir.

Bebe&#;e Banyo Yapt&#;r&#;rken Al&#;nmas&#; Gereken Güvenlik Önlemleri Nelerdir?

Bebe&#;e banyo yapt&#;r&#;rken yeterli güvenlik önlemlerini ald&#;&#;&#;n&#;zdan emin olun.

Peki bu güvenlik önlemleri nelerdir?

Öncelikle yaln&#;zca yeti&#;kinler ya da deneyimli bak&#;c&#;lar bebeklere banyo yapt&#;rmal&#;d&#;r.

Aksi takdirde bo&#;ulma riski ta&#;&#;d&#;&#;&#; için banyo, bebek için tehlikeli hale gelebilir.

• Banyo s&#;ras&#;nda ihtiyaç duyaca&#;&#;n&#;z tüm malzemelerin elinizin alt&#;nda bulundu&#;undan emin olun.

• Bebek suyun içinde iken bir eliniz mutlaka bebe&#;in üzerinde olsun.

• Bebe&#;i bir saniye bile suyun ya da küvetin içinde yaln&#;z b&#;rakmay&#;n.

Kap&#;y&#; açman&#;z ya da telefona cevap vermeniz &#;art ise, bebe&#;inizi sudan ç&#;kar&#;&#;p sar&#;n ve mutlaka yan&#;n&#;za al&#;n.

• Suyun s&#;cakl&#;&#;&#;n&#; mutlaka kontrol edin.

Gere&#;inden s&#;cak su, bebe&#;inizin cildine zarar verir, yanmas&#;na neden olabilir. So&#;uyan su bebe&#;inizin ü&#;ümesine yol açabilir.

• Bebe&#;in ba&#;&#;n&#; y&#;karken yüzüne su gelmedi&#;inden emin olun.

• Her kullan&#;mdan sonra banyo küvetini bo&#;alt&#;n ve ters çevirip uygun yere koyun.

Bebeklerde Banyo Korkusu Nedir? Nas&#;l Anla&#;&#;l&#;r?

Bebeklerde banyo korkusu s&#;k rastlanan bir durumdur.

Banyo bebek ve sizin için ho&#; bir ritüelken, bir gün bir bakm&#;&#;s&#;n&#;z bebe&#;iniz banyo haz&#;rl&#;klar&#;n&#; fark edince a&#;lamaya ba&#;l&#;yor, geriliyor, ç&#;rp&#;n&#;yor.

&#;a&#;&#;rt&#;c&#;, yorucu ve üzücü de&#;il mi? Yaln&#;z de&#;ilsiniz, merak etmeyin.

Pek çok bebek kendine has nedenlerden dolay&#; banyo korkusu geli&#;tirir.

Özellikle etraf&#;nda olup bitenlere ilgisinin artt&#;&#;&#;, yürüme çal&#;&#;malar&#;n&#;n yo&#;unla&#;maya ba&#;lad&#;&#;&#; aylarda banyo yapmaktan zevk alan bebe&#;inizin bu konuda direnç geli&#;tirdi&#;ini, huzursuzland&#;&#;&#;n&#; fark edebilirsiniz.

Peki banyo korkusunun nedenleri ne olabilir?

• Banyo korkusunun kesin nedenini bulmak kolay olmayabilir.

Yenido&#;anlar &#;s&#; de&#;i&#;iminden ya da suyun içinde yüzer vaziyette olma hissinden ho&#;lanmayabilir.

• Daha büyük bebeklerde ise durum çevrelerinde olup bitenlerle daha çok ilgilenmelerinden kaynaklanabilir.

Örne&#;in bebe&#;iniz art&#;k küvetin deli&#;inden suyun nas&#;l ak&#;p gitti&#;inin fark&#;ndad&#;r ve kendisinin de o delikten ak&#;p gidece&#;ini dü&#;ünebilir.

• Gözüne sabun ya da &#;ampuan kaçmas&#;ndan, banyo esnas&#;nda kay&#;p dü&#;mekten korkuyor olabilir.

• Bazen bebek küvetin içindeki suyun köpüklü olmas&#;ndan korkabilir çünkü zemini, nerede oturdu&#;unu göremiyordur.

• Bebe&#;in hayal dünyas&#; geli&#;mektedir. Gördüklerinin ve duyduklar&#;n&#;n bebe&#;in zihninde neler yaratt&#;&#;&#;n&#; kestiremezsiniz. Ço&#;u bebek normal durumlar&#;n içinden korkutucu deneyimler yaratmay&#; becerir.

Bebeklerde Banyo Korkusunu Yenmenin Yollar&#;

Bir bebek banyo korkusu ya&#;&#;yorsa onun bu korkusunu ciddiye almak ve keyfi kaç&#;k haldeyken banyo yapmas&#; için zorlamamak ba&#;lang&#;ç için en önemli ad&#;md&#;r.

Her bebek net olarak kestiremedi&#;imiz nedenlerden banyo korkusu ya&#;&#;yor olabilir. &#;&#;imiz ve önceli&#;imiz ebeveyn olarak ona bu korkuyu yenmek konusunda yard&#;mc&#; olmakt&#;r.

Bebe&#;i güvende hissettirmek yap&#;lmas&#; gereken en temel hareket.

Elinizi bebe&#;in karn&#;n&#;n üzerine koyarak ona her&#;ey yolunda mesaj&#; verebilirsiniz.

Bir &#;ark&#;, belki bir tekerleme ile s&#;rada banyonun oldu&#;unu, keyifli dakikalar geçirece&#;inizi hissettirebilirsiniz.

Yenido&#;anlar için ipuçlar&#;: &#;imdi size yenido&#;anlar için banyo zaman&#;n&#; kolayla&#;t&#;racak baz&#; ipuçlar&#; verece&#;iz.

• Bebek için kulland&#;&#;&#;n&#;z küvet büyükse, bir süre için daha küçük bir ürün kullan&#;n.

Bu düzgün plastikten yap&#;lm&#;&#; bir le&#;en de olabilir. Veya banyo lavabosunun içine havlu yerle&#;tirip bebe&#;inizi orada da y&#;kayabilirsiniz.

Bebek küçük bir alanda kendisini daha güvende hissedecektir.

• Bebekle göz temas&#; kurun.

• Bebekle ne yap&#;yor oldu&#;unuza dair konu&#;un.

 

Daha büyük bebekler için ipuçlar&#;: A&#;a&#;&#;daki ipuçlar&#;n&#;n bebe&#;iniz için banyo saatini ho&#; bir ritüele dönü&#;türmesini umuyoruz.

• Banyo saatindeki tüm ad&#;mlarla bebe&#;i yava&#; yava&#; tan&#;&#;t&#;r&#;n.

Örne&#;in bebe&#;i önce bo&#; küvete oturtun.

Eline banyo süngerini verin.

Bebek bu duruma al&#;&#;t&#;ktan sonra küvetin içine suyu yava&#; yava&#; ve bebe&#;e anlatarak ekleyin.

• Küvetin içine kayd&#;rmaz mat koyun.

Bebek kaymayaca&#;&#; için kendini daha güvende hissedecektir.

• Bebe&#;iniz gözüne &#;ampuan kaçmas&#;ndan korkuyorsa, bebekler için üretilmi&#; banyo ba&#;l&#;klar&#;ndan/&#;apkalar&#;ndan kullan&#;n.

Bu ba&#;l&#;klar bebe&#;in gözüne su gelmesini engelledikleri için bebek rahat edecektir.

Baz&#; bebekler yüzücü gözlü&#;ü takmay&#; merak edebilir. Bebe&#;iniz izin verirse gözüne gözlük tak&#;n.

• Banyo saatini k&#;sa tutun.

Unutmay&#;n önceli&#;iniz bebe&#;e banyo yapmay&#; sevdirmek, korkusunun üstesinden gelmesine yard&#;m etmek.

• Bebe&#;inizle birlikte banyo yap&#;n.

Banyo taburesinin üzerinde ya da küvetin içinde bebe&#;iniz kuca&#;&#;n&#;zda oturabilirsiniz.

Bebe&#;iniz kendini sizinle birlikte güvende hissedecektir.

Suyu kullan&#;rken dikkati elden b&#;rakmay&#;n.

Gözüne su kaçmas&#;, suyun h&#;zla akmas&#; güven halinden ç&#;k&#;p huzursuzlanmas&#;na yol açabilir.

• Küvetin ya da kovan&#;n içindeki suyu bo&#;altmadan önce bebe&#;i banyodan ç&#;kar&#;n.

Suyun delikten ak&#;p gitme sesi baz&#; bebeklerde korku yaratabilir.

Bebe&#;inize Banyo Yapt&#;rmay&#; E&#;lenceli
Hale Getirmek

Bebe&#;iniz için banyo saatini e&#;lenceli hale getirmek için farkl&#; yollar denemeniz mümkün.

Tavsiyemiz a&#;a&#;&#;daki önerilerimizi teker teker banyo saatinize dahil etmeniz. Bazen biri, bazen bir di&#;er i&#;e yarayabilir.

Bu konudaki en önemli tavsiyemiz önce sizin i&#;in e&#;lence k&#;sm&#;na inan&#;yor olman&#;z.

Kar&#;&#;n&#;zdaki minicik bir bebek, ancak içinde bulundu&#;unuz ruh halini hissedebiliyor.

Önce siz rahat olun ve e&#;lenin, bebek sizi takip edecektir.

• Ortam&#; biraz renklendirin: Örne&#;in bebek küvetinin içine bebek için uygun içerikte bir miktar köpük dökün.

Banyo oyuncaklar&#;n&#; da koyun.

Köpü&#;ü ve birkaç sevimli oyunca&#;&#; banyoda gören bebek, küvetin içine girmeye heveslenebilir.

• Önce siz oyun oynay&#;n: Girebiliyorsan&#;z önce siz küvetin içine girin.

Giremiyorsan&#;z da d&#;&#;ar&#;dan köpüklerin içine elinizi sokun, üfleyin, oyuncaklarla oynay&#;n.

Sizin e&#;lendi&#;inizi gören bebek, en az&#;ndan size kat&#;lmaya kalk&#;&#;acakt&#;r.

• &#;&#;in e&#;lence k&#;sm&#;na odaklan&#;n: Öncelikli amac&#;n&#;z bebe&#;i y&#;kay&#;p temizlemek olmas&#;n.

Bebek banyo saatinin e&#;lenceli oldu&#;una ikna olursa direnç göstermeyi b&#;rakacakt&#;r.

Bebe&#;i daha sonra temizlersiniz.

• Biraz deneysel davran&#;n: Ebeveyn olarak i&#;iniz bebe&#;i banyodan keyif al&#;r hale getirmek.

Bu nedenle ona yeni banyo oyuncaklar&#; al&#;n.

Oyuncaklarla bir hikaye kurgulay&#;n.

Gözüne ve yüzüne su gelmemesi için bebek banyo ba&#;l&#;klar&#;ndan sat&#;n al&#;n.

Küvetin içine girmekten korkuyorsa bir kovan&#;n içine girip y&#;kanmas&#;n&#; sa&#;lay&#;n.

Daha ilginç ve e&#;lenceli gelebilir.

• Banyoyu bebekle birlikte haz&#;rlay&#;n: Her&#;ey bebe&#;in gözleri önünde gerçekle&#;irse kendisini güvende hisseder.

Muslu&#;u aç&#;p kovaya nas&#;l su doldu&#;unu gösterin.

Küvetin içine bir miktar suyu birlikte dökün.

Birkaç oyunca&#;&#;n&#; koyun. Yumu&#;ak bir ses tonuyla onu banyoya haz&#;r hale getirin.

• Banyo yerine &#;slak masaj&#; deneyin: Bebek banyo yapmay&#; kesinlikle reddediyorsa, &#;srar etmeyin.

Yan&#;n&#;za uygun s&#;cakl&#;kta bir kova su ve bir banyo bezi ya da sünger al&#;n.

Kovada &#;slat&#;p s&#;kt&#;&#;&#;n&#;z bez ya da sünger ile bebe&#;e masaj yap&#;n.

Hafif hafif vücudunu silin. Masaj ebeveyn bebek aras&#;ndaki ba&#;&#; güçlendirir. Bebe&#;i rahatlat&#;r.


Umar&#;m size fayda sa&#;layan bir içerik okudu&#;unuzu dü&#;ünüyorsunuzdur ve yorumlar&#;n&#;zla katk&#;da bulunursunuz. Deneyimlerinizden faydalanmak bizi mutlu edecek ve kendimizi geli&#;tirmemizi sa&#;layacakt&#;r. Te&#;ekkürler.

 

Kaynaklar: monash.pw, monash.pw, monash.pw, monash.pw, monash.pw, monash.pw, monash.pw, monash.pw, monash.pw, monash.pw, monash.pw, monash.pw, monash.pw, monash.pw, monash.pw

 

 

 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır