akvaryum tohum ekimi / Akvaryum Bitkileri Nelerdir, Ne İşe Yarar? - blog11

Akvaryum Tohum Ekimi

akvaryum tohum ekimi

Java Yosunu

Akvaryum severler için hazırladığımız bugünkü yazımızda; java yosunu nasıl yetiştirilir, akvaryuma nasıl yerleştirilir, nasıl dikilir, akvaryumu nasıl olmalıdır gibi sorularınıza cevap bulacaksınız. Kendi tecrübelerinizi paylaşmak isterseniz yazımıza yorum yapabilirsiniz. Hazırsanız java yosunu hakkında bildiklerimizi anlatmaya başlayalım.

Java yosunu, daha bilindik ismiyle java moss, Güneydoğu Asya&#;ya özgü bir bitkidir. En yaygın akvaryum bitkilerindendir. Fazla bakıma ihtiyaç duymaz, kolayca ölmez, bulunduğu akvaryuma kolay adapte olur ve çabucak büyür. Suyun dengelenmesinde, dip kumunun örtülmesinde, bazı balıkların korunmasında ve üremesinde fayda sağlar.

Java yosunu bağlanmadığında su yüzeyinde yüzer. Bunu istemiyorsanız onu bir taş ya da dal parçası gibi bir dekora bağlamalısınız. 18 ile 30 santigrat derece arasında yaşayabilir. İdeal su sıcaklığı 23 santigrat derecedir. Her aydınlık seviyesinde yaşayabilir, ancak normal aydınlatmada daha verimli büyür.

Yoğun yapısı sayesinde java yosunu yavru balıkların sığınağı ve besin kaynağıdır. Filizlerinde farklı türlerde infusorialar yaşar. Bu da çok seçici beslenen yavru balıkların hoşlanacağı bir besin kaynağıdır.

Java Yosunu Özellikleri

Bilimsel ismi: Vesicularia dubyana

Doğal yaşam alanı: Tayland, Kamboçya, Vietnam, Malezya ve Endonezya gibi Güneydoğu Asya ülkeleri

Bakım zorluğu: Çok kolay

Aydınlatma: Orta şiddette

Yerleşim: Zemin ve dekor bitkisi

Sıcaklık: 18 &#; 30 santigrat derece

pH: &#;

Su sertliği: Yumuşak ile sert arası

Java Yosunu

Java Yosunu (Java Moss)

Java Moss Bakımı

Java yosunu bitkisinin bakımı aşırı kolaydır. Diğer birçok bitkinin aksine özel bir aydınlatmaya, karbondioksit takviyesine ya da gübreye ihtiyaç duymaz. Aydınlatmanın çok az olduğu akvaryumlarda bile gelişebilir. Işık yoğun olduğunda algler bitkiyi kaplamaya başlar. Tamamen alg ile kaplandığına ölebilir. Zaman zaman budanması gerekir.

Bitkinin dikilmesine gerek yoktur. Yosunun akvaryumda yüzmesi istenmiyorsa bir kayaya ya da ağaç köküne bağlanması yeterli olur. Bunun için misina ya da koyu renkli bir ip kullanabilirsiniz. Yaklaşık bir ay sonra, bitki kendi kendine tutunabilecek hale gelir. Artık ipi sökebilirsiniz.

  • Yosun duvarı oluşturmak da mümkündür java moss ile. Bunun için yosunu ızgaralı iki plastik plaka arasında sıkıştırın ve ızgarayı akvaryuma sabitleyin. Aynı uygulamayı akvaryum tabanında da gerçekleştirebilirsiniz.
  • Java yosununu uygun bir dal parçasının üstüne yerleştirdiğinizde ağaç görünümü oluşturacaktır. Bu sayede çok çarpıcı bir görüntü elde etmiş olursunuz.

Yosunu çoğaltmak için parçalara ayırmak yeterlidir. Her bir parça büyüyerek yoğun bir yosun kütlesi halini alır. Akıntılı suyu sevdiği için java yosunu filtrenizi sararak verimliliğini düşürebilir. Neredeyse tüm balık türleriyle uyumludur, japon balıkları ile bile. Aslında tadından hoşlandığı bilinen bir balık yoktur. Danio, tetra, barb ve killifish balıkları için iyi bir yumurtlama alanıdır. Yetişkinlere yem olmak istemeyen canlı doğuran yavruları için de iyi bir sığınaktır. Akvaryum tuzu java yosununu olumsuz etkilemez. Bu nedenle acı su akvaryumunda da bulundurulabilir.

Java moss hakkındaki yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Kendi tecrübelerinizi aktarmak ya da eksik gördüklerinizi tamamlamak isterseniz yazımıza yorum yapabilirsiniz. Tatlı Su Akvaryum Bitkileri Forumu‘nda merak ettiklerinizi sorabilir, sosyal gruplarımızda paylaşımda bulunabilirsiniz. Akvaryum malzemeleri arıyorsanız sizi internet mağazamıza bekliyoruz. Yazımızı sosyal medyada paylaşan tüm okurlarımıza buradan teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Sık Sorulan Sorular

Java moss japon balığı akvaryumuna koyulur mu ?

Japon balıkları birçok akvaryum bitkisini yer. Ancak java moss bitkisi japon balığı akvaryumuna koyulabilir.

Java moss ağaç yapımı nasıl olur ?

Ağaç yapımı için bir dal parçası edinin. Bonsai ağacı bu iş için oldukça uygundur. İlk iş olarak dal parçasını temizlemeli ve kaynamış suda bakterilerden arındırmalısınız. Sonrasında bitki parçalarını göze hitap edecek şekilde dal parçasına iple bağlayın ya da balıklara zararı olmayan bir yapıştırıcı ile yapıştırın. Ağacınızın hacimli olmasını istiyorsanız dal parçasına önce sünger yapıştırıp, sonra bitkiyi bu süngere yapıştırabilirsiniz.

Java moss ışık ihtiyacı nedir ?

Java moss için normal aydınlatma yeterli olur. Bitki düşük ya da güçlü aydınlatma altında da hayatta kalabilir. Düşük ışıkta daha koyu renkli olur. Güçlü ışıkta sık ve yoğun bir görüntüye sahip olur, ancak üzerinde alg birikebilir.

Java moss temizliği nasıl yapılır ?

Akvaryumun dibinde bulunan java yosununun içinde zamanla artıklar birikir. Bu kirlilik hem çirkin bir görüntü oluşturur, hem de bitkiye zarar vermeye başlar. Temizliği için bitki akvaryumdan çıkarılarak musluğun altında durulanır ve tekrar akvaryuma koyulur.

Java moss tohum ekimi nasıl yapılır ?

Tohumları torf içine ekip bitkinin yetişmesini bekleyebilirsiniz. Bunun için biri daha küçük iki ayrı plastik kap alın. Büyük kaba su koyun. Küçük kabın alt kısmına delikler açın. İçine torf koyduğunuz küçük kabı, büyük kabın içine koyun ve tohum ekimi yapın. Bitkileriniz yetiştiğinde akvaryuma alabilirsiniz.

Etiketler:akvaryum bitkisi

Bir akvaryumda bitkiler nasıl düzgün bir şekilde ekilir. Çok yıllık bitkiler nasıl dikilir Uygun dikim

Tüm akvaryum bitkileri geleneksel olarak üç gruba ayrılır: köklü, gür ve yüzen bitkiler. Kök sisteminden besin alan bitkiler özel dikim yöntemlerine ihtiyaç duyar. Bu tür yeşillikler kök geliştirmiştir ve çoğu zaman köklü olarak bulunur. Çalılar köksüz satılır ve kendi kendine ekime ihtiyaç duyar. Ayrı bir kategori yüzer. Ayırt edici özelliği, bir kök sisteminin olmamasıdır, bu nedenle toprağa hiç ihtiyaçları yoktur.

Bir akvaryuma flora yerleştirmenin ana kuralı, örnekler arasındaki en uygun mesafenin gözetilmesidir. Bitkiler çok sık ekilirse, güneş ışığı alt yapraklara ulaşmaz ve düşer. Sürünen bitkiler kontrolsüz bir şekilde tüm alanı kaplayabilir, bu nedenle sadece büyük akvaryumlara ekilmeleri ve periyodik olarak bir kısmını çıkarmaları önerilir. Bitkileri iyi hissettirmek ve tüm alanı kaplamamak için, yaprakları komşu bitkilere neredeyse değmeyecek şekilde yerleştirin.

Pop-up bitkiler nasıl ekilir

Akvaryum yeşilliklerinin tamamı, ekim ve büyüme yöntemine göre sınıflandırılabilir. Dalları ve gövdeleri çıkan bitkiler çeliklerle dikilir. Bunlar şunları içerir:

  • Ludwigia,
  • miriophyllum;
  • alternatif;
  • Gatarantera;
  • Hygrophila vb.

Çelikler su mağazalarından satın alınabilir. 3 ila 5 santimetre derinliğe ekilirler. Ekilen çeliklerin çeşitlerini tam olarak bilmek gerekir. Delikler arasındaki mesafe buna bağlı olacaktır, yaklaşık olarak bir yaprağın uzunluğuna eşit olmalıdır. Kesimlerde çok fazla yaprak varsa, alt sürgün çıkarılmalıdır. Onlar için üzülmemelisiniz, çünkü toprakta bırakılan otlar hızla çürüme sürecini çağırır.

Deneyimli akvaryumcular, bir çalı oluşturan bitkilerin tek başına estetik açıdan hoş olmadığını, güçlü ve dallanan bir çalı oluşturmak için yan yana birkaç kesim dikmenin daha iyi olduğunu savunuyorlar.

Küçük yapraklı bitkiler de santimetre derinleşen bir demet halinde dikilmelidir. Bu derinlik, bitkinin sabitlenmesi ve yukarı doğru yüzmesini önlemek için idealdir. Bununla birlikte, iniş yüzeye çıkmayı başarırsa, orta büyüklükteki çakıllarla dikkatlice sabitleyin. Kesim köklendikten sonra destek çıkarılabilir. Çoğu zaman, benzer bir sorun Cabombs, Peristolistiniks ve Limnophilus'ta oluşur, çünkü bunlar kaldırmayı arttırır. Bu bitkilerin alt kısmında bir halka oluşturmak ve yassı çakıllarla bastırmak daha iyidir. Doğru şekle sahip bir burcun tepesini oluşturmak için üstleri kesmek en iyisidir.

rozet bitkileri nasıl dikilir

Rozetler, yerden "süpürge" ile büyüyen kayalara denir. Bu bitkiler büyüktür ve gelişmiş bir kök sistemine sahiptir. Bunlar şunları içerir:

  • Ekinodorus,
  • Yay,
  • kriptokorin,
  • özür dilerim
  • Samolus.

Akvaryumun boyutlarına göre bitkinin doğru boyutunu seçmek önemlidir. Orta boy yeşillikler satın aldıysanız, aralarında santimetre bırakın, daha büyük yiyin - santimetre. Bir bitkide 20 ila 40 yaprağın bulunduğu türler vardır, bu dikkate alınmalı ve sadece büyük akvaryumlara dikilmelidir.

Dikim için kısaltılmış bitkiler en sık kullanılır. Yüzeyde bir boyun kalacak şekilde gömülürler, hafifçe toprak serpilir. Bu bitkiler tek tek güzel görünüyor ve üstelik bu konum onların özgürce büyümesini sağlıyor. Gelecekte bitkinin aydınlatma armatürünü veya doğal ışığı kapsayacağı gerçeğini öğretin, bu nedenle arka plana yerleştirilmesi tercih edilir. Ayrıca ön plana koyarsanız rezervuarın estetik bileşeni zarar görür.

Sürgünler nasıl ekilir

Ekilmesi ve çoğaltılması en kolay bitkiler, sürgünlerle ekilenlerdir. Güzel bir bitki yetiştirmek için, sürünen dallar birer birer zayıf göründüğünden, her santimetreye sürgün dikmek daha iyidir. Ayrıca boyutu artmayacak bitkilerle de uğraşmalısınız.

Yatay olarak gelişen bir köke (örneğin Hint kamışı) sahip flora, yeni oluşan sürgünlerin yerden dışarı çıkması için hafif bir eğim altına ekilir. Ön duvarın yanına ne dikeceğinizi düşünüyorsanız, funduszeue.infolaatus veya funduszeue.infous'u tercih edin. Geliştikçe yeşil bir halı gibi yayılırlar. Bu bitkilerin özelliği, hasarlı parçaların iyi bir şekilde yenilenmesidir, bu nedenle periyodik olarak sayıyı kontrol etmeniz gerekecektir.

Yatay köklü bitkiler nasıl dikilir?

Bu tür bir bitkinin ekimi kolay değildir. Öncelikle kök sisteminin tam olarak gelişebileceği yeri belirlemeniz gerekir. Bundan sonra, fideyi, köksapın alt kısmı toprağa derinleşecek ve üst kısım yükselecek şekilde yerleştirin. Dikim materyalini dikkatlice inceleyin, yeşil pigmentin başladığı yeri göreceksiniz - bu, fideyi derinleştirmenin gerekli olduğu seviyedir. Yerde küçük bir kısım olduğu için, ilk kez bitkinin yüzmesini geciktirecek çakıl taşları koyun.

Bitki bakımı, eski, kaba, ısırılmış, sararmış veya solmuş yaprakların zamanında çıkarılmasından oluşur.

Soğanlı örnekler nasıl ekilir

Soğanlı ve yumrulu bitkileri dikmeden önce, alt ve üstte boşluk bırakarak filtre yünü ile sarın. Bundan sonra, yumrular parçanın yaklaşık 2 / 3'ü kadar toprağa derinleştirilmelidir. Gelecekte yaprak veya sapların görüneceği yer yüzeyde bırakılmalıdır. Nymphaea'yı satın aldıysanız, toprağa sadece kökler yerleştirilir, diğer her şey yüzeyde kalır. Soğanlı bitkilerin özelliği uzun kök sisteminde yatmaktadır. Köksap 10 santimetre uzunluğa ulaşabilir, bu nedenle bitkinin gömüleceği yer toprağın uygun boyutu ve derinliği ile seçilmelidir.

Bu bitkiler için bakım çok önemlidir. Bu nedenle birçok akvaryumcu ampullerle uğraşmamaya çalışır. Zamanla kıtlaşan ve ek beslenmeye ihtiyaç duyan topraktan daha fazla besin tüketirler.

Soğanlı bitkilerin "geri kalanını" duymak nadir değildir. Herhangi bir nedenle ampulü bir süreliğine çıkarmak istiyorsanız, bunu yapmak zor değildir. Akvaryumdan çıkarıp tüm yapraklarını kesmeniz yeterlidir. Daha sonra içi ıslak kum dolu plastik bir torbaya konularak karanlık ve serin bir yerde bırakılır. Böylece ampuller 6 aya kadar dinlenebilir.

Bitkinin ölümünün bir başka nedeni de suyun yüksek asitliği olabilir. Puanlarınızı kontrol edin. Zaten çürümeye başladıysa, yeşillikleri çok ampule kesin. Böylece onu çürümeye devam etmekten kurtaracak ve daha gür bir çalı elde edeceksiniz.

Diğer bitkiler

Epifitik ve yüzen bitkiler için toprağa hiç ihtiyaç yoktur. Birincisi, budaklara, camlara, taşlara mükemmel bir şekilde yerleştirilmiştir. Bunlar tüm yosunları içerir. Doğal ortamlarında hızlı akıntıları tercih ederler, bu nedenle bir şeye tutunmak onlar için çok önemlidir.

Yüzeyde yüzen bitkiler de topraksız iyi yaşarlar. Akvaryumcunun doğru dağınık aydınlatmayı oluşturmasına ve ışık çıkışını azaltmasına yardımcı olurlar. Sayılarını düzenlemek gerekir, çünkü tüm alanı kolayca doldurabilirler. Rezervuarın üçte birinden fazlasının büyümesine izin verilmemesi tavsiye edilir. Kolaylık sağlamak için alanı ağ, misina veya plastik bantlarla sınırlayın. Bu şekilde akvaryumun bir bölümünü kolayca gölgeleyebilir ve diğerini bolca ışık bırakabilirsiniz.

Doğru dikim için saksı, toprak ve drenaj seçimi için ipuçları

Birçok insanın karşılaştığı bir soru.

Mağaza raflarında sıklıkla farklı toprak türleri, drenajlar ve katkı maddeleri görebiliriz - büyükannenizin en sevdiği ficus'a veya büyük bir limon ağacına tam olarak neyin uyduğunu bulmaya çalışın

"Ve bir ot sapı, içinde büyüdüğü büyük dünyaya layıktır"

Elbette, rahat bir evin iyi bir hostesi özel bir tutkuya sahiptir - büyüyen iç mekan çiçekleri ve bitkileri. Saksılardaki her türlü çiçek (her türlü) bereketli bir şekilde büyürse veya evde bir arada bulunursa, bitkilerin iyi bir insanın aurasını "hissettiğine" inanılması boşuna değildir - bu, sahiplerinin pozitif enerjisini gösterir. ev.

İç mekan bitkileri nasıl ekilir?- Birçok kişinin karşılaştığı bir soru. Mağaza raflarında genellikle farklı toprak türleri, drenajlar ve katkı maddeleri görebiliriz - büyükannenizin en sevdiği ficus veya büyük bir limon ağacına tam olarak neyin uyduğunu bulmaya çalışın Toprak veya toprak seçimi için evrensel öneriler yoktur, ancak genellikle yeşil evlerinize yardımcı olacak kabul edilmiş normlar ve kavramlar.

Sağlıklarından ödün vermeden iç mekan çiçekleri ekiyoruz

Bir houseplant dikmek (veya nakletmek) için ihtiyacınız olacak

    Tercihen paletli bir saksı (veya şimdiki adıyla ekici),

    toprak

  • bitki (çiçek)

Bir saksı seçimi

İlk önce dikim için doğru kabı seçmeniz gerekir (saksı). Önbellek, boyut (çap) olarak öncekinden yaklaşık cm daha büyük olmalıdır. Daha büyük bir tencereye bir çiçek ekerseniz, bitkinin büyümesi bodur olabilir (bunun yerine kök sistemi aktif büyüme aşamasına girer) ve bununla birlikte çiçeklenme gecikir.

En uygun ve uygun fiyatlı seçenek - paletler ile plastik kaplar. Kırılmaz ve batmazlar, farklı tasarım ve ebatlarda sunulurlar, seri olarak üretilirler (bu, tüm çiçekleri aynı tarzda farklı ebatlardaki saksılara nakletmenizi sağlar). Ayrıca, hafif ve dayanıklıdırlar.

! Önemli: Bir tencere seçerken, dibinde bir deliğin varlığına dikkat edin. Orada yoksa, başka bir tane satın alın veya kendiniz bir delik açın.

Drenaj - nedir ve nasıl kullanılır

Çiçeğinizin başarılı bir şekilde gelişme şansına sahip olması için, deneyimli çiçek yetiştiricileri, bitkileri bir tencereye naklederken tavsiye eder. drenaj sistemi oluşturmak. Drenaj, sulamadaki küçük eksiklikleri giderecektir.

! SLONcom'dan tavsiye: genişletilmiş kil drenajı kullanmak daha uygundur.

Genişletilmiş kil nedir?Özünde, genişletilmiş kil, gözenekli bir yapıya sahip pişirilmiş kildir. Değişebilen tek genişletilmiş kil parametresi fraksiyondur (tane boyutu). Drenaj için, mm'lik bir kesirli genişletilmiş kil kullanılır (bazen "küçük genişletilmiş kil" yazarlar). Genellikle 10 - 20 mm'lik bir kesir ile daha büyük genişletilmiş kil de bulabilirsiniz (daha sonra "büyük genişletilmiş kil" yazarlar).

! Genişletilmiş kilin yokluğunda, seramik parçaları kullanılarak drenaj yapılabilir.

Hangi boyutta drenaj kullanmak en iyisidir? Bitkiler için drenaj olarak ne kadar genişletilmiş kil koyduğunuzdan pek bir farkı yoktur. Burada sübjektif nedenler daha önemlidir: tenceredeki drenaj deliğinin çapı (büyük tencerelerde, drenaj deliğinden küçük genişletilmiş kil dökülebilir).

Drenajı yayarız ve toprağı çiçeğe hazırlarız

drenaj tabakası küçük kaplarda (3 litreye kadar) yaklaşık cm, daha büyük kaplarda 5 ila 10 cm olmalıdır. Ancak saksı yüksekliğinin 1/5'inden fazla olmamalıdır.

! Önemli: Bazı "genişletilmiş kil drenajı" üreticileri, görünüşte toprak asitlenmesini önlemek için drenajı zeminle karıştırmayı önerir. Bu doğru değildir, çünkü asitleştirme süreci zaten başlamışsa, genişletilmiş kil yalnızca sonun başlangıcını geciktirebilir. Düzgün sulamak çok daha iyidir. Genişletilmiş kilin zeminle karıştırılması sadece köklerin hava değişimi ile ilgilidir.

Bu arada, 5 - 6 yıl toprakta kaldıktan sonra, genişletilmiş kil yavaş yavaş yok edilir ve toprağa dönüşür, yani. yıl sonra drenajın yenilenmesi tavsiye edilir.

Bir sonraki adım toprak hazırlığıdır.. Bugün çiçekçiler, her tür bitki ve çiçek için uygun çok çeşitli topraklar sunmaktadır. Zaten çiçeklerin büyümesini olumlu yönde etkileyen gerekli mineralleri ve gübreleri içerir, ayrıca zararlı kirlilikler ve kalıntılar içermez. Bu toprak sayesinde iç mekan çiçeklerinizin uzun süre üst pansuman yapmasına gerek kalmayacak.

Drenaj tabakasına az miktarda hazırlanmış toprak dökün, ortasına bir bitki dikin, toprak ekleyin ve biraz sıkıştırın.

*Önemli: Tencerenin üst kenarına en az 2 cm boşluk bırakın.

Toprak yüzeyinde drenaj kullanımı. Toprağı yukarıdan bir genişletilmiş kil (drenaj) tabakası ile doldurmanızı öneririz, çünkü. bu, toprak yüzeyinde küf, yosun ve mantar oluşumunu engeller. Ayrıca yukarıdan genişletilmiş kil, üst toprağın aşırı ısınmasını ortadan kaldırır ve topraktan nemin buharlaşmasını azaltır. Yararlı özelliklere ek olarak, genişletilmiş kil bir dekorasyon görevi görebilir (örneğin, renkli drenaj).

Toprak yüzeyi drenaj ile nasıl doldurulur.Paketin üzerinde sıklıkla yazıldığı gibi, yaklaşık 1 cm'lik bir tabaka ve 2 - 4 cm değil, genişletilmiş kil ile eşit olarak dökün. Çok fazla genişletilmiş kil çok fazla su emecek ve kurumaya başlayabilen köklere toprağa girmesine izin vermeyecektir.

Bir balık evinin güzelliğini ne tanımlar? Tabii ki, sadece sakinlerinin kendileri değil. Akvaryumdaki yeşillik, "manzarasını" çeşitlendirmenize ve göze hoş gelen renklerle seyreltmenize izin verdiği için büyük bir rol oynar. Ancak akvaryumdaki yeşil alanlar her zaman işe yaramaz. Bu nedenle, bitkiler ölür.

davetsiz misafirler

Bir bitkinin uygun şekilde dikilmesi, daha da gelişmesinin anahtarıdır. Öncelikle başka bir akvaryumdan veya genel olarak başka bir ortamdan alınan bir bitkinin akvaryumunuza herhangi bir bitki getirmeyeceğinden emin olmalısınız. Yarım saat boyunca zayıf bir potasyum permanganat çözeltisi ile dezenfeksiyon, şüphelerden kurtulacaktır. Şimdi bitkinin kök sistemine dikkat etme zamanı. Eski kökler dikkatlice kesilebilir, çok uzun süre kurtulabilir. Aynı zamanda genç kök sisteminin kırılması kolay kırılgan bir sistem olduğunu unutmayın.

iniş tekniği

Bir bitki dikme tekniği, sıradan bitkileri nakletmeye çok benzer. Küçük bir delik açıyoruz, kökleri düzeltiyoruz. Köklerin altına, bitkinin daha iyi kabul görmesi için özel bir üst pansuman yapılması tavsiye edilir. Toprağın üstünde uyuyakalırız, büyük olanları uygularız - ve işte. Akvaryumdaki koşullar uygunsa, bitki sadece şanlı bir şekilde yaşamakla kalmayacak, aynı zamanda çoğalacaktır. Aynı zamanda, genç bitkileri "ana" tabanından ayırarak dikmek daha iyidir. Eğer üremeyi çok seviyorsa inceltilmelidir. Ve son olarak, balığa dikkat ederek, göze çok hoş gelen harika yeşil çalılıklara dikkat etmeyi unutmayın. Bunun için sizi üç katına memnun edecekler.

ya da bir tencere?


Bitkileri bir akvaryuma yerleştirmek için başka bir seçenek de onları saksılara dikmektir. Özel toprağa ve havalandırma deliklerine sahip küçük kök tankları, köklerin yardımıyla "beslenen" yeşil alanlar için iyi bir seçenektir. Çanaklara veya saksılara dikmek, örneğin tablet şeklindeki özel gübrelerin bir buçuk santimetre derinliğe köklerin altına yerleştirilmesi dışında, toprağa bitki dikmekten özellikle farklı değildir. Kökler ideal olarak eşit olarak dağıtılmalı ve başka bir toprak tabakası ile kaplanmalıdır. Ancak, eşit dağılım sağlanamıyorsa, cesaretiniz kırılmasın. Akvaryumun kendisinde, tencerenin kenarları fark edilmeyecek şekilde astarlanmıştır ve kaselerin kendileri estetik görünümü etkilemez.

Kökleri seçmek

İşte sahip olabileceğiniz bir bitki uzmanı

Yeni bir bitki satın alırken, sadece görünümüne değil, aynı zamanda kök sistemine de dikkat etmek mantıklı olacaktır. Mantıksal olarak, ancak yalnızca ilk bakışta. Gerçek şu ki, bir akvaryum bitkisinin kök sistemi, nakil sırasında tamamen değişir. Eski kökler yakında ayrılacak ve yeşil çalılarınız ve dallarınız içindeki yerlerinde yeni kökler tutacaktır. Yani bir bitki dikerken önemli olan tek şey bitkinin yüzmediğinden emin olmaktır. Büyüyen genç kökler yere yapışacaktır. Tabii ki, kök sistemlerini bu kadar kökten değiştirmeyen, ancak temelde yeni yaşam koşulları yeni köklere yol açan bir dizi bitki var. Ayrıca köklerin yerden yüksekte görünmemesine dikkat edin, aksi takdirde bükülürler.

Akvaryum bitkileri dikmek

Geniş bir kök sistemine sahip yeşil akvaryum bitkilerinin ekimi şu şekilde gerçekleştirilir - akvaryum santimetre seviyesine kadar suyla doldurulmalıdır, ancak bundan sonra bitki dikebilirsiniz. Işık seven bitkiler, ışık kaynağına daha yakın yerleştirilir ve gölgeyi seven - en az ışığın olduğu yere. Önlerine küçük bitkiler, arkalarına uzun bitkiler dikilir. Bu, bir akvaryumun peyzajının güzel ve estetik bir görünümünü oluşturmak için gereklidir. Bitkiyi toprağa dikmeden önce temizlenmesi gerekir. Bunu yapmak için durgun yapraklar ondan çıkarılır ve kökler kesilir. Daha sonra toprağa küçük bir delik açılır, bitki dikilir ve kökleri kumla kaplanır ancak bu onlara zarar vermemek için çok dikkatli yapılmalı ve kök boğazı yerden yüksekte bırakılmalıdır. Aynı türden bitkiler, birbirlerini tamamlayan güzel görünecekleri uyumlu kombinasyonları için bir gruba ekilmelidir. Bitkileri diktikten sonra akvaryum su ile doldurulur. Bir süre sonra dipten yükselen kum ve toprak parçacıkları çöktüğünde balığı fırlatabilirsiniz.

Tesis uyumluluğu

Çeşitli bitkiler birbirine göre farklı bir dikim düzeni gerektirir, akvaryumunuzdaki sualtı dünyasının güzelliğini elde etmenin tek yolu budur. Bir akvaryum düzenlenirken bitkiler şu şekilde yerleştirilmelidir: yeşil kök bitkiler çeyrek dolu bir akvaryuma ekilir, daha sonra suda serbestçe yüzen bitkiler onlardan kısa bir mesafeye yerleştirilir. Adlarına rağmen, akvaryumun etrafında rastgele hareket etmeyecekler, ancak su sütununda yer alacak bir tür birbirine bağlı yeşil yapı oluşturacaklar. Ardından akvaryumu tamamen doldurduktan sonra yüzeyde yüzen bitki türlerini yerleştirmelisiniz. Yüzeyde ve su sütununda yüzen bitkilerin akvaryumun dibinde yetişenleri gizlememesini sağlamak gerekir.

Akvaryumdaki bitki sayısı

Miktarı belirlemede önemli bir rol, akvaryumun büyüklüğü ve içindeki balık yerleşiminin yoğunluğu ile belirlenir. Ortalama olarak gerekli dikim yoğunluğu, akvaryumun bir bütün olarak alanının 1/3'ü olarak belirlenir. Bu dikim yoğunluğu ile bitkiler yüzen balıklar için rahatsızlık yaratmayacaktır. Gündüzleri yeterli miktarda oksijeni serbest bırakırlar ve geceleri balıklarda oksijen açlığına neden olmazlar. Bu ipuçlarının rehberliğinde akvaryumunuzdaki yeşil bitkilere olan ihtiyacı belirleyebilirsiniz. Ve en önemlisi - akvaryumun diğer sakinlerine rahatsızlık vermeden doğru şekilde yerleştirin ve yerleştirin.

Elde edilen bitkiler dikkatlice incelenir, hastalıklı ve çürüyen kısımlar uzaklaştırılır, kökler kirden arındırılır ve su ile durulanır.

Kökleri kısaltılmış ve güçlü bir kök sistemine sahip bitkilerde kökler inceltilir ve kalanlar cm uzunluğunda kesilir, kökler budadıktan sonra bitkiler daha iyi büyür.

Az sayıda ince köke sahip bitkilerde dokunulmaz veya çok orta derecede kesilmez (Anubias'ta köklere dokunulmaz).

Uzun saplı bitkilerin kesimlerinde, kökleri ve yaprakları olan alt kısım çıkarılır, ancak düğümden az bırakılamaz. Dikimden sonra her bitki eski kökleri kaybeder ve yenilerini oluşturur, bu nedenle bitki büyümesi zordur, bu nedenle sık sık yeniden dikmekten kaçınmaya çalışın.


Dikimden önce bitkileri dezenfekte etmek iyidir. Bunu yapmak için, her birinin zayıf bir sofra tuzu çözeltisinde yaklaşık beş dakika durulanması gerekir - suyun tadı hafif tuzlu olmalıdır (litre suya bir çay kaşığı). Bu, bitkilerle birlikte akvaryuma girebilecek zararlı organizmaları yok etmek için yapılmalıdır.

Bitkiler bir akvaryuma iki şekilde ekilebilir: ya su dökmeden önce ıslak kuma ekilir ya da suyun bir kısmı döküldükten sonra. Birinci yöntemle bitkiyi zeminde güçlendirmek daha kolay, ikincisi ile bitkiye istenilen pozisyonu vermek daha kolay.

Her iki durumda da bitkiler kumlu toprakta açılan deliklere ekilir. Dikim yaparken bitkinin köklerinin bükülmemesine dikkat edin. Unutmayın: su bitkilerinin kökleri çok hassastır ve dikkatsizce kullanılırsa kolayca kırılabilir. Bu nedenle, özellikle dikkatli ve dikkatli olun!

Su ile doldurduktan sonra dikim bitkileri. Cımbızların uçları bitkinin köklerine veya kesimin gövde ucuna kenetlenir ve toprağa sokulur, daha sonra uçları açılır ve cımbızlar bitkiye açılı olarak dikkatlice çıkarılır. Kısaltılmış gövdeli bitkiler, kök boynu sadece toprakla kaplanacak şekilde ekilir ve uzun gövdeli bitkilerin çelikleri, her kesim uzunluğundan daha az olmayan bir mesafeye ayrı ayrı ekilecek şekilde cm derinliğe ekilir. yaprağın birbirinden Köksap, yumru veya soğanlı bitkilerde, kökleri neredeyse tamamen kesebilirsiniz, çünkü. bitki rezerv besinlerle yaşayacaktır. Uzun, yatay olarak yerleştirilmiş bir köksap ayrıca parmaklarınızla yere hafifçe bastırılır. Bitki büyük bir kaldırma kuvvetine sahipse ve yüzüyorsa, köksap önce bir naylon iplikle taşa bağlanır ve bitki köklendikten sonra çıkarılabilir. Ayrıca bir taşa veya budak üzerine Tay eğreltiotu ve anahtar yosunu bağlarlar ve bolbit ve Cava yosunu kendileri için tasarlanan yere kolayca yerleştirilebilir ve kendilerini bağlarlar. Bitkinin yumrusu tamamen toprağa daldırılamaz, yukarıdan açılmalıdır. Ampul, ekimden önce filtre yünü veya turba lifleri ile sarılır ve kök büyümesi için serbest bir yer bırakılır.


Akvaryumu su ile doldurduktan sonra yüzen bitkilerin suya girmesine izin verilir. Belirli bir alanı işgal etmeleri gerekiyorsa, akvaryum duvarlarına bağlı vantuzlara bağlı bir naylon iplikle sınırlıdır.

Su ile doldurmadan önce dikim bitkileri. Bir çubuk veya parmakla toprağa bir delik açılır ve bitki içine indirilir, daha sonra toprak etrafına sıkılır, bu sırada kökler aşağı sarkmalı ve bükülmemeli ve yüzeye çıkmamalıdır.

Akvaryumun önüne asla bitki dikmeyin, aksi takdirde su altı dünyanızın yaşamını gözlemleyemezsiniz.

Asla farklı bitkileri yan yana dikmeyin. Bitkilerin ışık, yiyecek ve yaşam alanı için birbirleriyle rekabet ettiğini unutmayın. Bu nedenle, bitkiler genellikle gruplar halinde ekilir - her grup aynı türden bitkilerden oluşur.

Bitkileri, özellikle hızlı büyüyenleri çok sık dikmeyin. Yakında büyüyecekler ve akvaryumu su altı çalılıklarından temizlemeniz gerekecek. Ek olarak, yakın ekilen bitkiler birbirleriyle etkileşime girecek - bazıları depresif durumda olacak.

Işık seven bitkiler, akvaryumun en aydınlık duvarının yanına dikilir. Büyük çalılar ya arka duvara ya da köşelere dikilir. Işık seven bitkilerin birbirini gölgelememesine dikkat edin.

Bir bitki için bir yer seçmeden önce, bu bitkinin ışıkla nasıl bir ilişkisi olduğunu, onun için en iyi ışığın ne olduğunu hatırlayın.

Her çiçek, ekim veya ekin dikimi sırasında dikkate alınması gereken kendi toprak ve sıcaklık koşullarını gerektirir. Doğru bir şekilde yapılan iç mekan bitkilerinin dikilmesi, sadece çiçeklere büyüme için en uygun koşulları sağlamaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda onları hastalıklardan korur.

Bugünün makalesinden, iç mekan çiçeklerini bir tencereye nasıl düzgün bir şekilde ekeceğinizi öğreneceksiniz. Ayrıca, bazı popüler iç mekan bitkilerinin dikim ve bakım özelliklerinden bahsedeceğiz.

İç mekan bitkileri dikmek için özellikler ve kurallar

Her yeni başlayan yetiştirici, iç mekan çiçeklerinin nasıl düzgün bir şekilde ekileceği ile ilgilenir. Ve bu şaşırtıcı değil, çünkü büyüme ve çiçeklenme yoğunluğu bu sürece bağlıdır.

Ev için çiçek dikmenin basit olduğu düşünülse de, bazı özelliklerin ve kuralların hala dikkate alınması gerekiyor.

İç mekan bitkilerinin ekim ve dikim teknolojisi

Bir çiçek dikimi planlarken, öncelikle saksının şekline ve boyutuna karar vermelisiniz. Bunu yapmak için kültürün boyutu ve kök sisteminin gelişme derecesi dikkate alınır: ne kadar uzun ve genişse, kap o kadar geniş olmalıdır.

Ayrıca çiçeği nereye koyacağınızı da düşünmelisiniz. Ekiciler, açık bir teras veya balkon için uygundur ve genellikle sıradan bir şehir dairesi için geleneksel tencere veya kaplar seçilir.

Not: Dikeceğiniz saksının cinsi ne olursa olsun, saksının dibinde fazla nemi atmak için drenaj delikleri olmalıdır. Tencerenin altına fazla suyun akacağı bir tepsi yerleştirilir. Bu koşul olmadan, çiçeğin köklerinin yakınında su birikmeye başlar ve kültür ölebilir.

Dikim teknolojisi aynı zamanda uygun toprak seçimini de içerir (Şekil 1). Her çiçek türü, doğal toprak koşullarını yansıtacak kendi özel toprağına ihtiyaç duyar. En kolay yol, hazır toprak karışımını özel bir mağazadan satın almaktır, ancak kendiniz hazırlamak çok daha eğlencelidir.

İç mekan bitkileri için klasik toprak, az miktarda kompost, turba ve yüksek kaliteli kum ilavesiyle kil-çim toprağından oluşur. Organik gübre görevi görecek az miktarda odun kömürü eklenmesi de arzu edilir. Ev için çiçek dikme görevini basitleştirmek için, bu işlem için adım adım talimat.


Şekil 1. Çiçeklerin kaplara uygun şekilde dikilmesi

İç mekan bitkilerinin ekimi veya dikimi aşağıdaki gibi yapılır:

  • saksı hazırlığı bir drenaj tabakasının imalatını içerir (Şekil 2). Bunu yapmak için, kabın dibine bir genişletilmiş kil, kırık tuğla, yosun veya polistiren tabakası serilir. Böyle bir tabaka köklere hava sağlayacak ve topraktaki nemin durgunluğunu önleyecektir.
  • Bir tencereye dökün hazırlanan toprağın bir parçası. İkinci kısım çiçeğin köklerini örtecek şekilde bırakılır.
  • Fide bir tencereye dikey olarak yerleştirilir, köklerini kabın içinde eşit olarak dağıtır. Kökler çıkıntı yapmamalı veya çok kalabalık olmamalıdır. Bu hala olduysa, daha büyük bir kap almanız gerekir.
  • Tencere tepesine kadar doldurulur kalan toprak karışımını hafifçe bastırın. Bundan sonra çiçeğin sulanması ve beslenmesi (gerekirse) ve kalıcı bir yere konması gerekir.

Hem toprağın kendisinin hem de kök sisteminin nemli olması önemlidir. Bu, toprak komasının köklere daha sıkı bağlanmasına yardımcı olacak ve yeni bir yerde iklimlendirme sürecini daha hızlı hale getirecektir.


Şekil 2. İç mekan bitkileri için drenaj türleri

Bir fide değil, tohum ekerseniz, teknoloji benzer olacaktır. İlk olarak, tencereye bir drenaj tabakası yerleştirilir, daha sonra toprak dökülür (kabın hacminin yaklaşık 2 / 3'ü), tohumlar serpilir ve küçük bir besleyici tahıl karışımı tabakası serpilir. Tohumlar sulanmalı, camla kapatılmalı ve iyi aydınlatılmış bir yere yerleştirilmelidir.

Videodan, iç mekan çiçekleri için hangi drenajın daha iyi olduğunu öğreneceksiniz.

Bir tencereye iç mekan çiçekleri nasıl ekilir

Çiçekleri saksılara uygun şekilde dikmek, bitkileri açık toprağa dikmekten çok daha kolaydır. Ancak, tüm basitliğine rağmen, belirli iniş kuralları vardır.

Çiçeklerinizi rahat ettirmek için sadece uygun bir kap seçmeniz değil, aynı zamanda çiçekler için yüksek kaliteli toprak hazırlamanız gerekir. Halihazırda bir tencereniz varsa, aşırı nemin topraktan kaçmasına izin vermek için dibinde drenaj delikleri olduğundan emin olun. Böyle bir delik yoksa, onları kendiniz yapmanız gerekecektir.

Saksılara dikimin sonraki aşamaları aşağıdaki gibi olacaktır.(resim 3):

  1. Drenaj tabakasının döşenmesi tankın dibine ve drenaj satın almak gerekli değildir. Ormanda toplanan tuğla, küçük taş veya yosun parçalarından bağımsız olarak yapılabilir.
  2. Tencerenin çömlek karışımı ile doldurulması: tencereyi sadece yarısını dolduracak bir toprak tabakasının dökülmesi tavsiye edilir. Bu durumda, içine serbestçe bir fide yerleştirebilirsiniz.
  3. Bir fide dikmekşu şekilde gerçekleştirilir: ıslak kökleri olan bir çiçek bir tencereye kesinlikle dikey olarak yerleştirilir, kök sistemi tencerede serbestçe olacak şekilde dağıtılır ve kökler kalan toprakla serpilir. Bundan sonra, toprak hafifçe sıkıştırılmalı ve sulanmalıdır.

Şekil 3. İç mekan bitkilerini saksılara dikme aşamaları

Bu, bir iç mekan çiçeğinin dikilmesini veya nakledilmesini tamamlar. Başarılı ekim, periyodik sulama (sıklık çeşide bağlıdır), üst pansuman ve ayrıca optimum sıcaklık ve nem koşullarının sağlanmasını gerektirecektir. Bazı türler, sıradan bir şehir dairesinin ılımlı nemini iyi tolere ederken, diğerleri, yaprakların sıradan püskürtülmesiyle sağlanabilecek ek neme ihtiyaç duyar.

Videoda saksılara iç mekan bitkileri dikme teknolojisi gösterilmektedir.

tencere seçimi

Sadece iç mekan bitkilerinin nasıl düzgün bir şekilde ekileceğini bilmek değil, aynı zamanda bunun için hangi kapların kullanılması gerektiğini bilmek de önemlidir. Modern üreticiler çok çeşitli şekil, boyut ve stillerde çok çeşitli kaplar sunar, böylece doğru kabı kolayca bulabilirsiniz (Şekil 4).


Şekil 4. Saksı çeşitleri

Deneyimli çiçek yetiştiricileri, tat tercihlerinden çok pratik yönden yönlendirilmenizi tavsiye eder. İlk olarak, saksı belirli bir çeşit için yeterince büyük olmalıdır, böylece çiçeğin kök sistemi serbestçe içine yerleştirilebilir. İkincisi, tankın dibinde, aşırı nemin toprağı terk edeceği drenaj delikleri olmalıdır. Ayrıca saksı dayanıklı ve rahat olmalıdır.

özellikler

Modern piyasada çeşitli malzemelerden yapılmış çok çeşitli saksılar bulunduğundan, iç mekan çiçekleri için kil, plastik ve diğer kapların özelliklerini vereceğiz.

Ekoloji açısından en iyisi kil kaplardır. Toksik madde yaymazlar, bu nedenle insan sağlığı ve bitkiler için kesinlikle güvenlidirler. Bununla birlikte, bu tür kaplar kolayca kırılır ve uzun süreli kullanımdan sonra çatlayabilirler. Ek olarak, ağırdırlar, bu nedenle tencereleri, özellikle büyük olanları serbestçe yeniden düzenlemek zor olacaktır.

Plastik kaplar çok hafif, güzel ve zariftir. Gerekirse yıkanmaları ve yeniden düzenlenmesi kolaydır. Ancak böyle bir saksı alırken, yapımında kullanılan plastiğin toprağa ve havaya sadece bitkilere değil, insanlara da zarar verebilecek zararlı maddeler saldığını unutmayın.

Bir tencereye iç mekan çiçeklerinin dikimi ve bakımı için kurallar

Önceki bölümlerde, saksılara ekin ekme kurallarını zaten düşündük. Bu nedenle, ev için çiçek bakımı konusunda daha ayrıntılı olarak duracağız (Şekil 5). Bu konuda, her çeşidin özelliklerine göre yönlendirilmelidir. Örneğin, egzotik tropik çiçekler yoğun sulama ve nem gerektirirken, kaktüsler tam tersine aşırı nemi tolere etmez.


Şekil 5. İç mekan bitkileri için bakımın ana aşamaları

Ek olarak, ev saksıları, kök altına sulanarak veya yapraklara püskürtülerek uygulanan periyodik üst pansuman gerektirir. Kışın, çiçeklere ek aydınlatma sağlamak gerekir ve yetiştirme sırasında, gerekirse önleyici ilaçlama yapmak için zararlıları veya hastalık belirtilerini periyodik olarak kontrol etmek gerekir.

Gloxinia iç mekan çiçeği: dikim ve bakım

Gloxinia, en güzel ve sıra dışı iç mekan çiçeklerinden birine aittir. Doğal koşullar altında, bu ürün Brezilya'da bulunur, ancak gloxinia yumrularını düzgün bir şekilde ekerseniz ve onlara uygun bakımı sağlarsanız, onu evde yetiştirebilirsiniz (Şekil 6).

Genel olarak, iç mekan gloxinia çiçeğinin ekilmesi ve bakımı kolaydır, ancak bu egzotik mahsulün yetiştirilmesinin bazı özelliklerinin hala dikkate alınması gerekir.

Gloxinia bakımı için temel kurallar şunlardır:

  1. iyi aydınlatma gloxinia'nın narin yapraklarının ve yapraklarının yanabileceği doğrudan güneş ışığına maruz kalmadan. Bir çiçek için en iyi yer, yapay aydınlatma veya dağınık güneş ışığı olan bir raftır.
  2. Taslak yok başarılı bir yetiştirme için de önemli bir koşuldur. Bu durumda, gloxinia bolca çiçek açacak ve düzgün rozetler oluşturacaktır.
  3. çiçeklenme sırasındaılımlı ancak düzenli sulama sağlanmalıdır. Çiçeklenme dönemi Mart'tan Ekim'e kadar sürer. Bundan sonra, gloxinia'nın yaprakları yavaş yavaş sararmaya ve düşmeye başlar ve uykuda bir dönem başlar. Bu zamanda, sulama azalır.

Şekil 6. Gloxinia bakımının özellikleri

Gloxinia solduğunda, ampul kazılamaz, ancak nemli toprakta bırakılır. Ancak canlılığı korumak için, ampullü tencere karanlık ve serin bir odaya taşınmalı ve bir sonraki bahara kadar +10 dereceden yüksek olmayan bir sıcaklıkta saklanmalıdır.

Kapalı çiçek balzamı: dikim, bakım ve fotoğraf

Balsam, hem şehir dairesinde hem de açık zeminde başarıyla çiçek açtığı için evrensel bir bitki olarak adlandırılabilir (Şekil 7).

İç mekan balzamı dikim ve bakım koşulları hakkında daha ayrıntılı olarak duralım:

  • yarı gölge- balsam yetiştirmek için en iyi koşul. Çiçeğin yoğun aydınlatmayı iyi tolere etmesine rağmen, gölgeli doğu ve güneydoğu pencere pervazlarında çok daha iyi büyüyecektir.
  • sulama Bu çiçekler yoğun sulamaya çok duyarlı olduğundan, balzamların bakımında en önemli rolü oynar. Toprak top kuruyana kadar beklemeyin. Yaz aylarında, balzamlar her iki günde bir ve kışın - iki veya üç günde bir sulanır.
  • Balsam kabının altında bir palet taktığınızdan emin olun. Ancak suyun geri kalanı ondan tahliye edilemez. Gün boyunca kökler bu nemi emecektir.
  • astarlama Genellikle iç mekan çiçek bitkileri için kullanılan hafif bir tane almak daha iyidir. Toprak çok yoğunsa ve besinlerle aşırı doygunsa, balzam çalısının birçok yaprağı, ancak birkaç çiçeği olacaktır.

Şekil 7. Kapalı balzamın dış özellikleri

Tasarruf etmek istiyorsanız ve hemen büyük bir tencereye balzamı dikmeyi planlıyorsanız, bunun tavsiye edilmediğini hemen belirtmelisiniz. Bu koşullar altında, bitkinin tüm kuvvetleri büyük bir çalının büyümesine ve oluşumuna yönlendirilecek ve çiçeklenme dönemi ertelenecektir. Bu nedenle, kök sisteminin hacmine uygun boyutta kompakt bir kap seçmek daha iyidir.

Kapalı ortanca çiçekleri: tohum ekimi ve bakım

Kapalı ortanca, çok sayıda top şeklindeki çiçek salkımıyla kaplı kompakt çok yıllık bir çalıdır (Şekil 8). Ortanca için uygun yetiştirme koşulları yaratılırsa, her yıl bolca ve uzun süre çiçek açar.

İç mekan ortanca çiçeklerinin dikimi ve bakımı, bu kadar önemli noktaları içerir:

  • Yoğun ama dağınık aydınlatmaörneğin bir tencere güney penceresinden birkaç metre uzağa yerleştirilebilir.
  • konfor sıcaklığı ortanca için +20 derece, ancak performansta hafif bir düşüş veya artış olsa bile kendini iyi hissediyor. Ana şey, odadaki sıcaklıkta hiçbir taslak ve ani değişiklik olmamasıdır.
  • Çiçeklenme tamamlandıktan sonraŞubat ayına kadar süren bir uyku dönemi başlar. Bu zamanda, çiçeği karanlık, serin bir yere transfer etmek ve tomurcuklar uyanana kadar saklamak daha iyidir. Bundan sonra ortancayı normal koşullarına döndürebilirsiniz.

Şekil 8. Büyüyen oda ortancası

Ek olarak, ortancalar oldukça bol ve sık sulama gerektirir. Yaz aylarında daha sık yapılır, sonbaharda yavaş yavaş azalır ve kışın haftada sadece bir kez nem getirmek yeterli olacaktır. Ayrıca, havadaki nemi artırmak için ortancaların sık sık püskürtülmesi gerekir. Saksının yanına yerleştirilen sıradan su kutuları da bu görevle başa çıkmaya yardımcı olacaktır.

Evde hangi iç mekan çiçekleri dikilemez?

Tüm iç mekan bitkileri, çok güzel görünenler bile tamamen güvenli değildir. Bazıları, özellikle egzotik olanlar, insanlar ve hayvanlar için tehlikeli olabilecek zehirli su salgılar.

Not: Evinize yeni bir çiçek alırken mutlaka zehirli olup olmadığını sorun. Ve evde küçük çocuklarınız veya hayvanlarınız varsa, böyle bir satın alma işleminden kaçınmak daha iyidir.

Birçok zehirli çeşit şaşırtıcı derecede güzel ve son derece dekoratif olduğundan, çoğu hala onları evde yerleştirmeyi tercih ediyor. Ancak bu tür çiçeklere bakarken eldiven giymek, tüm manipülasyonlardan sonra ellerinizi iyice yıkamak ve meyve suyunun cilde ve mukoza zarlarına bulaşmasını önlemek zorunludur.

Yanlışlıkla zehirli bir çiçek almamanız için evde bulundurulmaması gereken bitkilerin bir listesini sunuyoruz.(resim 9):

  1. difenbachia- genellikle iç mekanı dekore etmek için kullanılan, dekoratif değeri yüksek bir kültür. Ancak yapraklar veya saplar kesildiğinde açığa çıkan meyve suyu zehirlidir ve ciltte zehirlenmelere veya yanıklara neden olabilir.
  2. Mimoza utangaç ince yapraklarının en ufak bir dokunuşta bir tüpe katlanmasıyla karakterize edilir. Ancak, insan vücudu için toksik maddeleri havaya saldığından, saç dökülmesine ve genel zehirlenmeye yol açabileceğinden onu evde tutamazsınız.
  3. canavar kendi içinde tehlikeli değildir. Bu egzotik türün suyu zarar verebilir. Cilde veya göze bulaşması yanıklara, yanlışlıkla yutulması halinde ciddi zehirlenmelere neden olur.
  4. İtüzümü- parlak turuncu meyvelerle kaplı yaprak dökmeyen bir çalı. Zehirlidirler ve ciddi zehirlenmelere neden olabilirler, bu nedenle küçük çocuklarınız veya yanlışlıkla parlak meyveleri yiyebilecek hayvanlarınız varsa, böyle bir çiçeği evde tutmanız önerilmez.
  5. Açelya Yemyeşil ve güzel çiçekleri nedeniyle en popüler ev bitkilerinden biri olarak kabul edilir. Ama evde tutulmaması gereken bir tür var. Bu, yaprakları yutulduğunda kolik ve şiddetli kasılmalara neden olan Azalea Sims'dir.

Şekil 9. Ev için tehlikeli bitkiler: 1 - dieffenbachia, 2 - utangaç mimoza, 3 - monstera, 4 - itüzümü, 5 - Sims açelya

Tehlikeli zehirli bitkiler arasında çuha çiçeği bulunur. Evde bu bitkilerden çok sayıda varsa, çiçeklenme döneminde atmosfere salınan toksik maddeler nedeniyle insanlar ve hayvanlar zarar görebilir. Bu nedenle, çuha çiçeği güzelliğine karşı koyamıyorsanız, bu türden sadece bir çiçeği evde tutmak daha iyidir.

Zorlu işler, maddi endişeler ve gündelik problemler derken modern yaşamın stresleri bitmek bilmiyor. Balıkların bir o yana bir bu yana huzur içinde yüzdükleri bir akvaryumu seyretmek bu stresten kurtulmanın en iyi yolu olabilir. Su canlılarının uyum içinde yaşadığı bir ekosistem kurmanın yolu ise akvaryum bitkilerinden geçiyor. Akvaryumda estetik manzaralar yaratan canlı bitkiler olan akvaryum bitkileri hakkında merak edilen tüm bilgileri bir araya getirdik.

Canlı Akvaryum Bitkisi Kullanmanın Faydaları

Yapay akvaryum bitkileri bakım gerektirmediği için tercih edilse de balıkların görüntüden çok daha fazlasına ihtiyacı var.

Canlı akvaryum bitkileri şu faydaları sunuyor:

  • Balık dışkısında bulunan nitrat bileşenleri strese ve bir süre sonra ölüme neden oluyor. Bu nitratları besin kaynağı olarak kullanan canlı bitkiler ise nitrojen döngüsüne katkı sağlayarak akvaryum suyunu temizliyor.
  • Nitratın yanı sıra amonyak ve fosfatların emilimini sağlayarak dengeli bir su kimyasının korunmasına yardımcı oluyor.
  • Birden fazla balığın bir arada yaşadığı akvaryumlarda canlı bitkiler ekstra barınma alanı sağlıyor. Ayrıca akvaryuma bir insan yaklaşınca balıkların saklanmasına olanak tanıyarak strese girmelerini önlüyor.
  • Akvaryum ekosistemindeki faydalı bakterilerin kolonileşmesine yardımcı oluyor.
  • Temel besin maddelerinin alımı ve ışık emiliminde su yosunlarıyla rekabet ederek büyümelerini engelliyor.
  • Canlı bitkiler karbondioksiti emerek oksijen üretiyor. Bu da balıkların yaşamı için oldukça önemli ideal su oksijenasyonuna ulaşılmasını sağlıyor.
akvaryum bitkileri

Akvaryum Bitkileri Bakımı için 5 Temel Uygulama

Bitkilerle dolu bir akvaryumun cazibesi tartışılmaz. E tabii bunu kalıcı hale getirmek için dikkat edilmesi gereken kurallar var.

Her şeyden önce akvaryum bitki kumu satın alarak işe başlayın.

Akvaryum bitkileri arasında kumsuz büyüyebilen türler olsa da büyük bölümü kök salabilmek için kum ve taş gibi bileşenlere ihtiyaç duyuyor. Ayrıca kum ve taşlar balıklardan gelen organik atıkları biriktirdiği için akvaryumun daha temiz görünmesini sağlıyor.

Akvaryum bitki kumu nasıl olmalı diyorsanız, püf noktaları şu şekilde:

  • Büyümek için basit besin kaynaklarına ihtiyaç duyan bitkiler için taneleri mm boyutundaki akvaryum bitki kumları öneriliyor.
  • Balıkların yaralanmasına sebep olabileceği için keskin kenarlı çakıl ve taşlardan kaçınmak gerekiyor.
  • Bitki büyümesini desteklemek ve suyun pH değerini dengelemek için kuma çeşitli takviyeler ekleyebilirsiniz. Örneğin, pH’ı düşürmek için turba, artırmak için de mercan kırıkları kullanılıyor.
  • Herhangi bir besin maddesi içermeyen düz kumlara akvaryum bitki toprağı da ekleyebilirsiniz.

Kendi akvaryum bitkilerinizi oluşturmak için tohum ekimini öğrenin.

Akvaryumunuzun ihtiyacı olan bitkileri hazır olarak satın alabileceğiniz gibi tohumlarıyla kendiniz de ekebilirsiniz. Akvaryum bitki tohumu nasıl ekilir diyorsanız, iki farklı seçeneğiniz var:

Akvaryum dışında yetiştirmek: Tohumu akvaryumun dışında büyütebilir ve ardından filizlendiğinde bitkiyi akvaryuma aktarabilirsiniz. Bunun için tohumun türüne uygun bir toprak, akvaryum bitki saksısı ve bolca sabır gerekiyor.

Akvaryum içinde yetiştirmek: Akvaryuma tohum ekerken içinde su ve balık bulunmaması gerekiyor. Ayrıca akvaryum bitkisi tohumu için besleyici gübrelerle desteklenmiş bir alt tabakaya ihtiyacınız var. Doğrudan kum ve toprağa yerleştirdiğiniz tohumlar filizlenip birkaç santime kadar büyüdüğünde yavaş yavaş su eklemeye başlayabilirsiniz.

Akvaryum bitkisini beslemek için gübre kullanın.

Balık dışkıları bitkileri besleyen organik bileşikler içermesine rağmen her zaman yeterli olmuyor. Bu nedenle akvaryum bitkileri canlı ve parlak kalabilmek için çeşitli mineraller içeren gübrelere ihtiyaç duyuyor.

  • Akvaryum bitkileri için besin gübresi eklemenin birçok yolu var.
  • Bitkilerin kök gelişimini desteklemek için konsantre mineraller içeren kök tabletler kullanabilirsiniz.
  • Akvaryum bitkilerinin çoğu sudaki besinleri kullanarak beslendiği için sıvı gübre eklemeyi de düşünebilirsiniz.
  • Sıvı gübrenin aşırı kullanımı yosun oluşumunu teşvik ettiği için kök tabletlerle dengeli bir karışım kullanmak en iyi fikir.
  • Kahverengi yosunlar suda çok fazla besin olduğu ancak yeterli ışık olmadığı anlamına geliyor.
akvaryum bitkileri

Akvaryum bitkileri için uygun ışık koşulları oluşturun.

Bitkiler büyümek ve faydalı fonksiyonlarını yerine getirmek için ışık kaynağına ihtiyaç duyuyor. Bununla birlikte canlı bitkilerin sağlıklı gelişimi için ışık ve karbondioksit dengesinin korunması gerekiyor.

  • Işığın karbondioksitten daha fazla olduğu durumlarda akvaryum bitki yapraklarında yosun problemi ortaya çıkıyor.
  • Işık çok yoğunsa ve buna karşılık gelen karbondioksit miktarı azsa, kendinizi akvaryum bitkileri neden çürür sorusuna cevap ararken bulabilirsiniz.
  • Karbondioksitin ışıktan fazla olduğu durumlarda akvaryum bitkisinin fotosentez yapma yeteneği azalıyor ve balıkların sağlığı tehlikeye giriyor.
  • Dengeli bir gelişim için tam spektrumlu bir akvaryum bitki lambası ile günde yaklaşık 10 ila 12 saat aydınlatma sağlamalısınız.

Canlı akvaryum bitkilerinin hızlı gelişimi için yeterli karbondioksit sağlayın.

Karbondioksit takviyesi her akvaryum bitkisi için temel bir gereksinim olmasa da hızlı gelişim için mükemmel etkiler yaratıyor. Akvaryumdaki doğal karbondioksit balıkların solunumu ve organik maddelerin parçalanması yoluyla açığa çıkıyor. Bitki gelişimi için çoğu zaman yetersiz olan bu kaynakları desteklemeniz gerekebilir. Bunun için akvaryum karbondioksit sistemi kurabilir veya karbondioksit tableti gibi bitki ekipmanları kullanabilirsiniz.

  • Akvaryumdaki ideal karbondioksit oranı litre başına 5 ila 15 mg arasında değişiyor. Karbondioksitin gerekenden fazla olması balıklara zarar verebilir.
  • Aşırı karbondioksiti dağıtmak için akvaryumun kapağını açarak yüzey türbülansı yaratabilirsiniz.
  • Karbondioksiti yalnızca optimum gübreleme ve aydınlatma koşullarını sağladıktan sonra bitki büyümesini desteklemek için vermelisiniz.

Yeni Başlayanlar için En Güzel 5 Akvaryum Bitkisi

Akvaryumunuz için bakımı kolay ve aynı zamanda güzel bitkiler arıyorsanız, aşağıdaki seçenekleri değerlendirebilirsiniz:

java yosunu
  1. Java Yosunu (Java Moss)

Vieatnam kökenli Java yosunu bitkisi kolayca yayılan minik yeşil yapraklarıyla akvaryum zemininde tıpkı bir halı gibi büyüyor. Üstelik Java yosununu diktikten sonra bakımı için çok fazla çaba göstermenize gerek yok. Suyun pH seviyesini , sıcaklığını ise derece arasında tutmanız yeterli. Bu koşullar altında hızlıca büyüyen Java yosunu düşük ışık koşullarında da gelişimini sürdürüyor.

su eğreltiotu
  • Afrika Su Eğreltiotu (Bolbitis Heudelotii)

Akvaryum epifitleri arasında yer alan Afrika su eğreltiotu, toprağa kök salmadan ağaç dalı, kök, kaya ve cam gibi süslere tutunarak yaşıyor. Narin ve bazen şeffaf olabilen koyu yapraklarıyla bilinen bu bitki çok yavaş büyüdüğü için sık sık budama gerektirmiyor. Büyümek için 6 ila 7,5 arasında pH’a seviyesine ve fazlaca ışığa ihtiyaç duyan Afrika su eğreltiotu santimetreye kadar uzayabiliyor.

Cryptocoryne Wendtii

Akvaryumların favori bitkisi olan Cryptocoryne doku olarak değişen ve rozet şeklinde büyüyen kırmızı, kahverengi veya yeşil yapraklar geliştiriyor. Son derece dayanıklı olan bu bitki fazla ve düşük ışığın yanı sıra sert ve yumuşak suları da tolere edebiliyor. 20 ila 29 santigrat dereceli, pH seviyesi ,5 arasında olan sularda yaşamını sürdürebiliyor. Yavaş büyüyen Cryptocoryne bitkisinin yeni bir akvaryuma alındığında yaprakları solsa da alıştıktan sonra normale dönüyor.

su marulu
  • Su Marulu (Pistia Stratiotes)

Su marulu, açık yeşil ve dalgalı yapraklarıyla yüzen akvaryum bitkileri arasında yer alıyor. Bu bitkinin en dikkat çekici özelliği ise yüzmesine yardımcı olmak için hava kabarcıkları oluşturan tüyleri. Doğada oldukça büyük türleri bulunan su marulu akvaryumda maksimum 25 santimetreye kadar büyüyor. Düşük ila orta ışığı tercih eden bu bitki derece sıcaklığa sahip, pH seviyesi 6,,5 arasındaki sularda gelişim gösteriyor.

 Rotala rotundifolia

Rotala rotundifolia gövdesi etrafında kümelenen küçük kırmızı veya yeşil yapraklarıyla biliniyor. Çok düşük sıcaklıklarda dahi hayatta kalabilen bu canlı süs bitkisi ışık parlaklığı arttıkça kırmızı yapraklar geliştiriyor. Esasen yüzen bir akvaryum bitkisi olan Rotala rotundifolia su altında da büyüyebiliyor. Besin değeri açısından zengin bir akvaryum suyu sağladığınız takdirde, kümelenmiş yapraklarıyla su yüzeyinde mükemmel manzaralar oluşturabilirsiniz.

Akvaryum kurulumunda yaratıcılığınızı sonuna kadar kullanmakta özgürsünüz. Balık seçiminden bitki düzenine kadar heyecan verici bir süreç sizi bekliyor. Bitkilerin önemi ve bakımı hakkında dikkat etmeniz gerekenleri öğrendiğinize göre kolları sıvamaya başlayabilirsiniz. 

Akvaryumun zengin olması kadar temiz olması da önemli. “Akvaryum Temizleme” yazımıza da göz atın!

Önceki YazıKombi Bakımı Nasıl Yapılır?Sonraki YazıKantaron Yağının Cilde Faydaları ve Kullanımı

Ev Akvaryumu, doğal bir su kütlesi gibi sadece balıklara ve kabuklulara değil, aynı zamanda çok sayıda su bitkisine de ev sahipliği yapabilir. Bu bitkiler, burada bir dizi önemli işlevi yerine getirirler: yosunların çoğalmasına imkân vermezler, azotlu bileşikleri absorbe ederler ve ayrıca kabı oksijene doyurular. Bitkiler, herhangi bir yapay su kütlesinin &#;akciğerleridir&#;, sakinler için barınak ve korumadır, ayrıca peyzajı çeşitlendirebilen ve buna parlak renkler katan mükemmel bir dekordur.

Çoğu zaman, yeni başlayan akvaryumcular canlı bitkilerin önemini hafife alır, yeşilliklere bakmanın çok fazla zaman alacağını ve çaba gerektireceğini düşünürler. Neyse ki, birçok akvaryum bitkisinin bakımı oldukça kolaydır ve özel yetiştirme koşulları gerektirmez.

Kişisel sualtı bahçenizi zahmetsizce oluşturmanıza yardımcı olacak çok fazla ilgi gerektirmeyen ilk 10 akvaryum bitkisini bilginize sunuyoruz.

Anubias

Anubias

Anubiaslar, öncelikle yetiştirme koşulları açısından düşük gereksinimleri sayesinde akvaryum meraklıları arasında yaygındır. Anubias gölge toleranslı bir bitkidir, büyümesi için güçlü aydınlatmalara ve ilave CO2 kaynağına gerek yoktur. Anubias&#;ın çekici özelliklerinden biri, bitkiyi toprağa dikmeye kesinlikle gerek olmamasıdır. Aksine, Anubias&#;ın etli köksapı kesinlikle toprağa gömülmez. Bitki kütüklerin, taşların, dekorların üzerine yerleştirilebilir. Büyük ve bodur formları vardır.

Yapraklarının çok sert olması nedeniyle, Çiklitlerin ve Japon Balıklarının saldırısına dayanabilen tek türdür, bu nedenle genellikle benzer balıkların bulunduğu akvaryumlarda bu bitkiye rastlamak mümkündür.

Java yosunu

Java yosunu

Java yosunu en yaygın akvaryum yosunudur. İlgi gerektirmemesi ve hızlı büyümesi nedeniyle, hem amatörler hem de profesyoneller tarafından kullanılır. Bir ağacın tepesine benzeyen ajur yaprakları, yapay su kütlelerinin tasarımında ve yumurtlama akvaryumlarının düzenlenmesinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Yosun, yumurtaların çiçeği burnunda ebeveynlere yemek olmaması için dibe yerleştirilir.

Java yosununun uzunluğu 17 santimetreye ulaşabilir ve açık yeşil renkte tırtıklı minyatür (en fazla 2 mm uzunluğunda) yapraklarla kaplıdır. Gözle görülebilen rizoidlerin yardımıyla hemen hemen her yüzeye yerleştirilir, bitkinin toprağa ekilmesi gerekmez.

Bu tür yosunlar, °C sıcaklıkta, dGH sertliğe ve pH= seviyesine sahip suda kendisini harika hissederler. Aydınlatma ve ilave CO2 katkısı hızlı büyümeyi teşvik eder.

Java Yosununun yaprakları temiz su sever, asıltılar bitkinin yüzeyine yerleşebilir, gözenekleri tıkayabilir ve besin maddelerinin alımını engelleyebilir. Bu nedenle, Java Yosununun bulunduğu akvaryumları mutlaka filtrelemek gereklidir.

Çoğaltma için, yosun kolonisini parçalara ayırmak ve yeni bir yere taşımak yeterlidir. Ayrıca, uzmanlar periyodik olarak çalılıkların inceltilmesini ve alglerin yerleştiği dalların ayrılmasını önermektedir, bu durumda yeşil halı daha bakımlı görünecektir.

Elodea

Elodea

Yeni başlayanların akvaryumlarını sıklıkla ziyaret eden bir başka konuk da Elodea&#;dır. Yemyeşil sürgünleri hızlı büyür (özellikle yeterli ışık seviyesinde ve CO2 beslemesinde) ve akvaryum hobisine yeni başlamak için mükemmel bir tercihtir.

Sivri yeşil yaprakların olduğu uzun, çok dallı gövdeler bakışları üzerine çeker ve ürkek ve temkinli balıklar için güvenilir bir barınak görevi görür. Bunun dışında, Elodea, suyu önemli kirleticilerden temizleyen etkili doğal bir filtredir.

Elodea çeşitlerinin çoğunun anavatanı Kuzey Amerika&#;dır. Bu nedenle çok sıcak suya alışkın değildir, aşırı ısınma ile büyüme yavaşlar ve sağlık durumu kötüleşir. Büyümesi için en uygun sıcaklık, nadiren 12°C&#;ye kadar düşmek suretiyle, °C&#;dir. Bitki hem yumuşak hem de sert suyu kolayca tolere eder, toprağa yerleştirilmeden yaşayabilir

Hızlı büyüme, Elodea&#;nın diğer bitki türlerini akvaryumdan uzaklaştırma eğiliminde olmasına katkıda bulunur. Bu nedenle sayıları kontrol edilmeli ve gerekirse fazlalıkları alınmalıdır. Budama sürecinde, bitkinin ayrı bir kaba dikilmesi önerilir, çünkü öz suyu akvaryumun geri kalanı için tehlikeli olabilecek maddeler içerir.

Boynuz Otu

Boynuz Otu

Boynuz Otunun iğneli yapraklarla kaplı uzun sapları kaba hızla yayılır. Bu nedenle bitki yeni kurulacak olan bir akvaryum ve bunun içindeki biyolojik dengeyi ayarlamak için çok uygundur. Doğada, 9 metreye kadar derinlikteki durgun sularda yetişir ve bu nedenle hemen hemen her koşulda kendisini rahat hisseder.

Deneyimli akvaryumcular bu bitkinin iyi filtreleme özelliklerinin değerini bilirler. Boynuz Otu, yüksek konsantrasyonları balıkları zehirleyebilen azotlu bileşikleri temizler.

Akvaryum yeşillendirmesi için en kalıcı seçeneklerden biridir, suyun farklı sertlik ve asitlik seviyelerini, farklı ışık seviyelerini ve normal oda sıcaklığını kolayca tolere eder. Özel gübrelemelere ve CO2 beslemesine ihtiyaç duymaz. Hiç kökü yoktur ve toprağa yerleştirme için çaprazlanmış sürgünler-rizoidler kullanılır.

Boynuz Otu, suyu filtreleme sürecinde yüzeyde çöp biriktirme eğilimindedir, bu nedenle periyodik olarak dikkatli bir şekilde yıkanması gerekir.

Riccia

Riccia'dan yeşil adacıklar oluşturulabilir

Riccia, akvaryumları sık sık ziyaret eden etli yeşil bir bitkidir. Hemen hemen tüm kıtalardaki yavaş akan su kütlelerinde yaygındır.

Riccia, Ciğer Yosunları grubuna dahildir. Bu nedenle kök ve yaprak gibi tanıdık bitki organlarına sahip değildir. Gövdesi Tallus tarafından temsil edilir ve görünüşte, birbirine bağlı 1 mm kalınlığa kadar çok sayıda yeşil dallara benzemektedir. Bitkinin dokuları çok fazla hava içerir, bu nedenle Riccia suyun yüzeyinde kalır ve uygun koşullar altında yüzen, çok yoğun yeşil adacıklar oluşturabilir.

Riccia&#;nın yetiştirilme koşulları zor değildir. Genel olarak, bitki geniş aralıkta parametrelere iyi uyum sağlar. Su sıcaklığının °C&#;de tutulduğu tropikal bir akvaryum gereklidir. Su, yumuşak ( dGH) ve neredeyse nötr (pH~) olursa daha iyi olacaktır. Riccia&#;nın yetiştirilmesinde en önemli faktör yeterli aydınlatmanın olmasıdır. Işığın yeterli olmaması durumunda yosun dal dal ayrılır.

Ayrıca akvaryumdaki suyun temizliğine de dikkat etmek gereklidir. Yapraklara yerleşen ince organik asıntı, bitkinin baskılanmasına neden olabilir.

Riccia çoğunlukla yavruların kendilerine güvenli bir sığınak bulabilmeleri için yumurtlama akvaryumlarında kullanılır. Ancak birçok akvaryumcu, çalışmalarında bu ciğer yosunun yüksek dekoratif özelliklerini de memnuniyetle kabul etmektedir. Riccia, Japon balıkları ve Malavi Çiklitleri için iyi bir bitkisel besin olacak ve ayrıca, gerekli olduğunda da diğer bitki türleri için dağınık bir ışık yaratacaktır. Riccia bazen, akvaryumun ön planında toprak örtüsü bitkisi olarak kullanılır.

Vallisneria

Vallisneria

Vallisneria, son yıllarda yapay su kütlelerinin tasarımı için kullanılan popüler bir bitkidir. Dar ve uzun şerit benzeri yaprakları su akışıyla hoş bir şekilde hareket eder, bitki hemen hemen bir metre uzunluğa kadar büyüyebilir.

Çalıların türüne ve boyutuna bağlı olarak, akvaryumun arka planına ekilebilir, fon yeşillendirmesi rolünü yerine getirebilir ve ön planda da özellikle bodur veya spiral türleri etkileyici görünür.

Kök sistemi oldukça gelişmiştir, bu da Vallisneria&#;yı su bitkilerinin çoğundan ayırmaktadır. Bu nedenle, bu türü toprağa dikmek gerekmektedir ve köklere zarar verebilecek kazıcı balık türleriyle komşuluğu rahatça tolere edemez. Yetiştirme için başka bir koşul gerektirmez, geniş bir sıcaklık aralığında (18 ila 32°C), orta ve zayıf (veya Nötr) asitlikte büyür ve gelişir.

Vallisneria&#;nın çok uzun yaprakları, akvaryumun tüm yüzeyini doldurabilir ve ışığın içeri girmesini engelleyebilir, bu nedenle zaman zaman yeniden uzayan yaprakları ayırıp almak gerekir.

Ambulia

Ambulia narin yaprakların sahibidir

Ambulia (Limnophila aquatica) büyük ve güzel bir bitkidir. Akvaryumda yeterli boş alan varsa, yoğun çalılıklar oluşturur. Uzun ve yoğun bir dik sap üzerinde, çapı bazen 12 cm&#;ye ulaşan yemyeşil şapkalar veya şemsiyeler oluşturan, iğneye benzeyen çok sayıda yaprak vardır. Evde yetiştirildiğinde sapların yüksekliği genellikle yarım metreyi geçmez, bitki doğada bir metreye kadar yüksekliğe sahiptir.

Ambulia, akvaryumunuzu çamurdan ve kirden temizlemenize yardımcı olacak iyi bir doğal filtredir.

Ambulia akvaryumlarda yetiştirildiğinde, kendi günlük döngüsüne sahip olduğunu unutmamak önemlidir: akşamları yaprakları katlanır ve bitki birkaç saat uykuda kalır ve sabah şemsiyeleri tekrar açılır. Aydınlatmanın yoğunluğu ve şekli Limnofilin aktivite zamanlamasını neredeyse hiç etkilemez.

Bitkinin kökleri iyi gelişmiştir, bu nedenle Limnophil akvaryuma yerleştirildiğinde toprağa ekilir. Kapta, +22 ile + 28°C arasında sıcaklığı ve nötr asitliği muhafaza etmek yeterlidir. Su sertliği çok önemli değildir. Optimal parametrelerde sapma olduğunda, bitki büyümeyi yavaşlatır ve rengi solgunlaşır, ancak bu koşullar altında da kısa bir süre yaşayabilir.

Bu bitki için en büyük tehlike, narin yapraklarının otçul balıklar için cazip olmasıdır. Bununla birlikte, iyi bir besleme sağlandığında evcil hayvanlarınız, sağlıklı bitkinin bütünlüğünü bozmayıp, sadece kendiliğinden kopan sürgünlere yöneleceklerdir.

Hint Eğrelti Otu

Hint Eğrelti Otu

Hint Eğrelti Otu, su eğreltiotlarının en az ilgi gerektiren çeşididir. Geniş sapları ve kıvırcık, ajur yaprakları akvaryumun ön planında hoş görünür. Yaprakların rengi açık yeşil ve zümrüt rengi aralığında değişir.

Toprak olmadan bile yetişir, ancak gelişmiş kök sistemi yumuşak bir alt tabakaya dikilmesini gerektirir. Eğreltiotu sıcaklık dalgalanmalarını iyi tolere eder: kendisini en iyi hissettiği sıcaklık +25ºC&#;dir, bu göstergeden ciddi sapmaların olması durumunda bile ölmez ancak büyümesi yavaşlar. Su sertliğini 6 dGH&#;de ve ayrıca asitliği düşük tutmak iyi olacaktır.

Hygrophila

Hygrofila çok hızlı büyür

Hygrophila türlerinin çoğu büyüme için özel koşullar yaratılmasını gerektirmez. Akvaryumculukta en popüler türler Güneydoğu Asya kökenli olanlardır.

Hygrofilalar iyi dekoratif özelliklere sahip dayanıklı bitkilerdir. En yaygın tür olan Çok Tohumlu Hygrofila 50 cm&#;ye kadar büyüyebilir. Uzun yapraklar ikiye ayrılmıştır. Sürgün parçalarıyla mükemmel bir şekilde çoğalır, bunun için dikkatlice kesilmiş bir dalı toprağa dikmek yeterlidir. Bitkinin periyodik olarak inceltilmesi gereklidir.

Hygrophilalar toprak, ışık gerektirmez, ayrıca ek bir CO2 kaynağı olmasa da olur. Genel olarak akvaryumun arka planını süslemek için kullanılır. Büyüme hızı yüksektir.

Kladofora

Kladofora

Kladofora sıra dışı bir akvaryum bitkisidir. Öncelikle küresel şekliyle dikkatleri çeker. Güzelliğine ek olarak, bu bitki aynı zamanda gerçek bir biyofiltredir: oldukça yüksek miktarda suyu üzerinden yavaş yavaş pompalar, bu nedenle küre düzenli olarak yıkanmalıdır.

Kladoforanın akvaryumdaki çapı genellikle 6 cm&#;yi geçmez. Bu koloni yosun şaşırtıcı derecede dayanıklıdır. Hem yumuşak hem de sert suda kendisini iyi hisseder. Tek kısıtlama, Kladoforanın yüksek sıcaklığı sevmemesidir. Küre, sıcak nedeniyle formunu koruyamayabilir ve parçalanabilir. Kladofora uzun süreli su kaybını kolaylıkla tolere eder.

Aydınlatmanın yoğunluğu da bitki için hiç önemli değildir. Ancak, Kladofora kirli suyu sevmez. Suda yüzen organik parçacıklar bitkiye yerleşir ve durumunu kötüleştirir.

Kladofora koloni parçalarıyla çoğalır, ancak büyüme oranı son derece yavaştır.

Sonuç

Sonuç olarak, önemli bir noktayı belirtmek isteriz. Yukarıda bahsi geçen bitkiler çok ilgi bekleyen türler olmasalar da yine de onlar için asgari bakım gereklidir. Akvaryumda düzenli bakım yapmayı, uygun seviyede aydınlatma sağlamayı ve bitkileri periyodik olarak Tetra PlantaMin gibi kompleks gübrelerle beslemeyi unutmayın. Sonrasında sualtı bahçeniz çok kısa bir süre içinde güzel, yemyeşil bir köşeye dönüşecektir.

This entry was posted in BİTKİ. Bookmark the permalink.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası