araç sigortası yaptırmama cezası / Trafik Sigortası Cezası Ne Kadar, Araç Bağlanır mı?

Araç Sigortası Yaptırmama Cezası

araç sigortası yaptırmama cezası

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası

 

Zorunlu trafik sigortası, trafiğe çıkan tüm araçları güvence altında tutan ve araç sahiplerini maddi kayıplara karşı koruyan bir sigorta türüdür. Aracınızın kazaya karışması durumunda oluşabilecek maddi hasarları, bedeni zararları ve üçüncü kişilere karşı doğabilecek sorumlulukları karşılayan zorunlu trafik sigortası, aynı zamanda kamu mallarına zarar vermeniz durumunda karşılaşabileceğiniz ceza ve yükümlülükler için de poliçe teminatları oranında size ödeme yapar. Kaza sonucunda birinin vefat etmesi durumunda defin işlemlerinin masraflarını da karşılayan zorunlu trafik sigortaları, senelik olarak yaptırılır ve her yıl güncellenir.

 

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir?

Zorunlu trafik sigortası, isminden de anlaşılacağı üzere tüm araç sahiplerinin mutlaka yerine getirmesi gereken yasal yükümlülükler arasında yer alır. Zorunlu trafik sigortalarının güncellenmemesi ve aracın sigortasız bir şekilde trafiğe çıkması ise çeşitli sorunları beraberinde getirir. Zorunlu trafik sigortasının yaptırılması gecikirse, araç sahiplerinin yüksek ceza bedelleri ödemesi ve aracın trafikten çekilmesi gibi olumsuz durumlar doğabilir. Bu sebeple de araç kullanan herkesin zorunlu trafik sigortası konusunda dikkatli olmasında yarar bulunur.

Trafik sigortasını geç yaptırmak, araç sahiplerinin ciddi yaptırımlarla karşılaşmasına yol açan hatalar arasında yer alır. Trafik sigortaları, aracın plakasıyla birlikte resmi kayıtlara geçer ve trafik denetimlerinde çevrilen araçların güncel bir sigortası bulunup bulunmadığı kontrol edilir. Eğer aracın eski sigortasının geçerlilik süresi dolmuşsa ya da yeni araçlar için henüz hiç trafik sigortası yaptırılmamışsa, araç sahibine ilk olarak para cezası yazılır. Trafik sigortası cezası, her yıl resmi kurumlar tarafından belirlenir ve sigorta yaptırmamış tüm araç sahiplerine aynı oranda uygulanır.

Trafik sigortası cezası  yılında TL olarak uygulanır. Yazılan ceza için araç sahiplerine 15 günlük yasal bir ödeme süresi tanınır. Eğer araç sahipleri bu süre zarfında kendilerine yazılan cezanın tamamını nakit olarak ödemek isterse %25 oranında indirim uygulanır ve ödenecek bedel TL’ye iner. Ödemenin 15 gün içinde gerçekleşmemesi durumunda ise yasal ceza bedeline faiz yansıtılır ve araç sahibinin maddi zararı büyür.

Trafik sigortası cezasına uygulanan gecikme faizleri, ilk ay için %5, ikinci ay için %10, üçüncü ay için ise %15 oranındadır. Bir diğer ifadeyle trafik sigortası yaptırmadığı için TL’lik ceza alan araç sahipleri, cezalarını üç ay boyunca ödememeleri durumunda TL ödemek zorunda kalır. Ödemesi gecikmeye giren trafik sigortası cezaları, her ay %5 oranında artar ancak en fazla %50’ye ulaşabilir. yılında zorunlu trafik sigortası yaptırmama durumunda karşılaşılabilecek en yüksek ceza bedeli TL’dir.

Trafik sigortası için yazılan cezalar, araç sahiplerine yasal yollarla iletilse de kimi durumlarda çeşitli aksilikler yaşanabilir ve ceza aldığınızdan haberiniz olmayabilir. Bu gibi durumlarda, sırf cezayı bilmediğiniz için faiz işletilebilir ve trafik cezanız süreç içinde %50 oranında artabilir. Bu aksiliklerle karşılaşmamak için belirli aralıklarla trafik cezanız bulunup bulunmadığını kontrol edebilirsiniz. Trafik cezası sorgulama işlemleri için Emniyet Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi olan funduszeue.info adresini ya da e-devlet kapısını tercih edebilirsiniz. Gelir İdare Başkanlığı’nın mobil uygulamasını indirerek de motorlu taşıt cezalarınızı inceleyebilirsiniz. Dilerseniz trafik cezanızı ücretli SMS yoluyla da öğrenebilirsiniz. Kısa mesaj bölümüne “TPC aracınızın plakası tescil tarihi TC kimlik numarası” yazıp ’a göndererek aracınıza yazılmış bir ceza olup olmadığını anında sorgulayabilirsiniz.

 

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Diğer Cezaları Nelerdir?

Trafik sigortası yaptırmamanın cezası, aracın sigortasız geçirdiği gün sayısına göre değişiklik gösterebilir. Eski sigortasının günü yeni dolmuş ve henüz sigorta yaptırma fırsatı bulamamış araç sahiplerine uygulanan cezayla uzun süre boyunca sigortasız araç kullanmış araçlara uygulanan yaptırım aynı değildir. Aracın sigortasız olarak geçirdiği süre uzadıkça para cezasının üzerine ek yaptırımlar da eklenir. Trafik sigortası günü geçerse cezası yukarıda hesabı belirtilen maddi yaptırımlar olarak verilir. Aracın hiç sigorta yaptırılmadan ya da yıllar boyunca sigortasız bir şekilde trafiğe çıkarılması durumunda ise trafikten men edilme ve aracın çekilmesi gibi ceza türleri uygulanabilir.

Aracınızın trafikten men edilmesi ve çekilmesi işlemleri, farklı şekillerde gerçekleşebilir. Akan trafikte yapılan çevirmelere yakalanmanız durumunda rutin denetim işlemleri uygulanır ve trafik sigortanızın bulunmadığı birkaç dakika içinde ortaya çıkar. Eğer sigortanız uzun süre boyunca ödenmiyorsa aracınız derhal elinizden alınabilir ve resmi bir otoparka çekilebilir. Aracınızı geri almanız için sigorta ödemesini yapmanız gerekir. Ayrıca bu durumda çekici ve otopark masrafları da tarafınıza yansıtılır.

Bir diğer yaptırıma konu olan durum ise araç satışı sonrası yeni sahibin trafik sigortası yaptırmamasıdır. Araç sahibi değişirse, yeni araç sahibi 15 gün sonunda trafik sigortasını yaptırmak zorundadır. 

Sigortası ödenmemiş araçlar, park hâlindeyken de çekilebilir. Trafik polislerinin park hâlindeki arabalara denetim yapması durumunda trafik sigortasının eksikliği yine kolayca tespit edilir ve aracınız sizin haberiniz bile yokken bulunduğu yerden çekilebilir. Aracınız hatalı park işlemleri gibi trafik sigortasıyla ilişkisi bulunmayan konularda çekilip otoparka götürülse dahi trafik sigortanızı ödemeden size teslim edilmez. Bu sebeple trafik sigortanızı yaptırmamanız, beklemediğiniz bir anda aracınızı kaybetmenizle ve sigorta masraflarından çok daha yüksek bir bedel ödemenizle sonuçlanabilir. Aracınızın çekilmesi; şehirler arası yolculuklarda, mesai günlerinde ve acil durumlarda ciddi aksaklıklar yaşamanıza sebep olabilir. Bu nedenle sigortanızı asla ihmal etmemeniz önerilir.

 

Trafik Sigortası Geciktirme Cezaları

Trafik sigortasını geciktirmek de cezaya tabi bir durumdur. Kimi araç sahipleri, trafiğe çok fazla çıkmamaları ya da çevirme yapılan polis noktalarından geçmemeleri durumunda sigorta yaptırmadan güvenli bir şekilde seyahat edebileceklerini düşünür. Bu durum, esasında uzun vadede size önemli bir maddi zarar verebilir. Zorunlu trafik sigortası gecikirse gecikmenin ilk gününden itibaren faiz işlemeye başlar ve oluşan faiz yükü, sonraki sigorta poliçenize zorunlu olarak eklenir. Aracınıza sigorta yaptırmak istediğiniz zamanlarda, sigortasız geçirdiğiniz süredeki trafik sigortası gecikme cezası da sizden tazmin edilir ve böylece karşınıza beklemediğiniz oranda bir ödeme çıkabilir. Trafik sigortasını geciktirmeniz sonucunda işleyen trafik sigortası gecikme faizi, özellikle polis çevirmesine yakalanmanız ve aracınızın çekilmesi gibi durumlarda önemli problemlerle karşılaşmanıza yol açabilir. Aracınızı geri alabilmeniz için aynı anda trafik cezası, çekici bedeli, otopark ücreti, sigorta yaptırma bedeli ve faiz ödemeniz gerekebilir. Bu durum da sizi zorlu bir süreçle baş başa bırakabilir.

Zorunlu trafik sigortasını uzun süre boyunca yaptırmamanız, aracınızın muayene işlemlerini gerçekleştirmenizi de önler. 2 yılda bir gerçekleştirilmesi gereken muayene işlemlerinde aracın geçerli bir sigortasının bulunması gerekir. Sigortasız araçlar, muayeneye alınmaz ve bu durum, bir yasal yükümlülüğünüzü daha yerine getirememenize yol açar. Aracınızın sigortasız ve muayenesiz bir şekilde trafikten men edilmesi ise ödemeniz gereken ceza miktarının katlanarak artmasına yol açar. Bu sebeple, sigortanızın gününü geçirmemeye özen göstermeniz son derece önemlidir.

 

Trafik sigortası teklifi almak için tıklayınız.

 

Zorunlu trafik sigortası yaptırmamanın cezası nedir? Zorunlu sigortası ne demek?

Zorunlu trafik sigortası, her araç sahibinin yaptırılması kanunlarca zorunlu kılınmış bir sigorta türüdüfunduszeue.info araç gurubu için geçerli olan zorunlu trafik sigortası için her araç sahibinin ödemesi gereken primler mevcuttur. Peki zorunlu trafik sigortası neleri kapsar?

Yayınlanma: - 09 Ocak Güncellenme:

Zorunlu trafik sigortası yaptırmamanın cezası nedir? Zorunlu sigortası ne demek?

Trafikte yaşanabilecek kazalarda hem maddi zararların hem de insan sağlığı etkileyen zararların karşılanması için vatandaşların trafik sigortası yaptırmaları zorunlu kılınmıştır. Peki Zorunlu trafik sigortası ne demek? Kaç yılda bir yapılır? Aracı için zorunlu trafik sigortası ödemeyene yaptırımlar nelerdir? İşte araç sahibi olan tüm vatandaşların merak ettiği sorular hakkında hazırladığımız haberin detayları…

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI NE DEMEK? KAÇ YILDA BİR YAPILIR?

Zorunlu trafik sigortası, her araç sahibinin yaptırılması kanunlarca zorunlu kılınmış bir sigorta türüdür. Bu sigorta ile trafikte yaşanabilecek olası bir kaza anında karşı tarafa vermiş olduğunuz maddi zararları güvence altına almış olursunuz. sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre zorunlu trafik sigortasını her araç sahibi her yıl yenilemelidir. Yenilenmeyen ya da hiç yapılmayan araçların trafiğe çıkmaları yasaktır.

TRAFİK SİGORTASI NEDEN SORUNLUDUR?

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde geçerli olan zorunlu trafik sigortasının amacı, yaşanabilecek kazalar için üçüncü kişileri koruma altına almaktır. Trafikte yaşanabilecek kazalarda hem maddi zararların hem de insan sağlığı etkileyen zararların karşılanması için vatandaşların trafik sigortası yaptırmaları zorunlu kılınmıştır.

TRAFİK ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI YAPTIRMAYANLAR İÇİN CEZA VAR MI?

Daha önce zorunlu trafik sigortasını hiç yaptırmamış ya da yenileme zamanı geldiği halde poliçelerini yenilememiş kişilerin öncelikle trafiğe çıkmaları kesinlikle yasaktır. Bunun dışında da bu kişiler için cezai yaptırımları da bulunmaktadır. Sigortası bulunmayan aracınız ile trafiğe çıkmanız halinde, trafikte yapılan çevirmeler sırasında yetkililerin aracınızı bağlama hakları vardır.

’da ödeyeceğiniz zorunlu trafik sigortası cezası TL’dir. Ancak trafik sigortası para cezası erken ödendiği takdirde indirim uygulanmaktadır. Eğer cezanızı 15 gün içerisinde peşin öderseniz %25 oranında indirim uygulanıyor. Buda ödeyeceğiniz miktarı 81 TL’ye indiriyor.

DASK sigortası nasıl yapılır? DASK için nereye başvurulur?İlginizi ÇekebilirDASK sigortası nasıl yapılır? DASK için nereye başvurulur?Hayat sigortası neleri kapsar? İşte hayat sigortası çeşitleriİlginizi ÇekebilirHayat sigortası neleri kapsar? İşte hayat sigortası çeşitleri

depremindirimkazanasıl yapılırparasigortatrafiktrafik sigortasıTürkiye

Trafik Sigortası Yapılmazsa Ne Olur?

 Sigortasız Araç Cezası

Trafik sigortası, araç sahiplerinin yaptırması gereken zorunlu bir sigorta türüdür ve kaza halinde karşı tarafa verilen zararların karşılanmasına yöneliktir. Araç sahipleri, trafik sigortası poliçelerini başlatmadıkları sürece olası kaza durumunda tüm maddi yükü üstlenmek zorunda kalırlar.

Türkiye’de trafik sigortası yaptırmamanın cezası, para cezası veya aracın trafikten menedilmesi şeklinde uygulanır. Trafik sigortası bulunmayan aracın trafikte yakalanması halinde sürücünün trafiğe çıkması yasaklanır.

Trafik kontrolünde sigortasız araç bulunması halinde araç otoparka çekilir ve trafiğe çıkması engellenir. Araç sahibi yeniden trafiğe çıkmak için poliçesini yeniden başlatmalı ve gerekli otopark ücretini ödemelidir. Prosedür uygulanmazsa araç trafiğe çıkamaz.

Sigortasız Araç Yakalanırsa Ne Olur?

Sigortasız araç kullanma ve bu aracın trafikte yakalanması halinde süreç şu şekilde işler.

  • Ehliyet, ruhsat ve poliçe kontrolü yapılır.
  • Güncel poliçe olmaması durumunda araç trafikten çekilir.
  • Araçlar park alanında tutulur.
  • Trafik sigortası yapılana kadar araçlar otoparktan alınamaz.
  • Sigortanın yaptırılmasının ardından otopark ve çekici ücreti ödenir ve araç teslim alınır.

Sigortasız aracın yakalanması halinde Maliye Bakanlığının açıklamasına göre sigortasız araç kullanma cezası yılı için TL’dir. Araç sürücüleri, aldıkları cezayı 15 gün içerisinde öderse %25 oranında indirim uygulanır ve sürücülerden TL alınır.

Sıkça Sorulan Sorular

Sigortasız Araç Bağlanır mı?

Trafik sigortası bulunmayan araçların trafiğe çıkması yasaktır ve bu araçların trafikte yakalanması halinde ceza kesilir. Sigortasız araç yakalanırsa, sürücü poliçe yaptırana kadar araç bağlanır ve otoparkta bekletilir.

Araç sahibi, sigorta poliçesini yaptırmasının ardından prosedürleri uyguladığı takdirde aracı geri alabilir.

Trafik Sigortası Gecikirse Ne Olur?

Trafik sigortası gecikirse araç sürücüleri gecikme cezası ödemesi yapmak zorundadır, gecikme cezaları para cezai veya aracın trafikten men cezası şeklinde uygulanır.

Trafik sigortasının yapılması zorunludur ve her yıl yenilenmesi gerekir. Trafik sigortalarının gecikmesinin yaptırımları değişir ve para cezalarının erken ödenmesi takdirde indirim uygulanır.

Trafik sigortası geciken araç ilk ay %5, ikinci ay %10, üçünü ay ise %15 oranında gecikme faizi öder. Gecikme faizleri üçüncü aydan sonra her ay %5 oranında artar ve maksimum %50 oranında sınırı bulunur. %50 sınırına dayanan araç sürücüleri yüklü miktarda gecikme faizi ödemek zorundadır.

Trafik Sigortası 1 gün Gecikirse Ne Olur?

Trafik sigortasının 1 gün gecikmesi durumunda %5 oranında gecikme faizi ödenmesi gerekir. Geciken her 30 gün için üçüncü aydan sonra %5 oranında artarak gecikme faizi uygulanır ve bu faiz %50 oranı ile sınırlıdır.

Trafik Sigortası Cezası Ne Kadar?

Sigortasız araç cezası yılı için TL'dir. Ödemenin 15 gün içerisinde gerçekleştirilmesi durumunda indirimli tutar TL olur. Ödemenin geciktirildiği her ay için ise %5 oranında faiz uygulanır. Örneğin 1 aylık gecikme için 21,8TL ek ödeme yapılması gerekir.

1 Yıl Trafik Sigortası Yapılmazsa Ne Olur?

Trafik sigortasının gecikmesi durumunda üçüncü aydan sonra her ay gecikme faizine %5 oranında faiz eklemesi yapılır. 1 yılın sonunda poliçe yenilenirken araç sürücüsünden gecikme faizi temin edilir.

Sigortasız Araç Trafiğe Çıkar mı?

Trafik sigortası bulunmayan araçların trafiğe çıkması yasaktır, yakalandıkları andan itibaren cezai işlemler uygulanmaktadır. Cezai işlemler para cezası ya da trafikten menedilmesi şeklinde uygulanmaktadır.

1 Günlük Araç Sigortası Yapılır mı?

İkinci el araçlar için kurallar kapsamında 15 gün içerisinde, sıfır araç alımı içinse aynı gün trafik sigortası yapılması zorunludur.

Zorunlu Trafik Sigortası Yoksa Ne Ceza Verilir?

Trafik sigortası her sürücü için yaptırılması zorunlu olan bir sigorta türüdür. Sigortasız araç cezası, trafikte yakalandığı an uygulanır ve araç sürücüsü trafikten menedilir hem de para cezasına tabii tutulur.

Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmazsam Ne Olur?

Zorunlu trafik sigortaları trafik karmaşasını düzenlemekle beraber olası kaza durumunda sigortalının maddi yükünü hafifletmeye yöneliktir. Zorunlu trafik sigortası yaptırmak her sürücü için zorunludur, yaptırılmadığı takdirde ceza uygulaması yasal bir zorunluluktur.

Araç sürücüsü, sigortası yoksa tüm masraf yükünü üstlenmek zorundadır, poliçesi bulunmadığı için ekstra para cezası da ödemesi gerekir ve aynı zamanda aracı da trafikten menedilir. Araç sahibi gerekli prosedürleri uygulamadığı takdirde trafiğe çıkamaz ve poliçesine gecikme faizi uygulanır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası