basur için hangi bölüme / Hemoroid (Basur) Tedavisine Hangi Doktor, Bölüm Bakar?

Basur Için Hangi Bölüme

basur için hangi bölüme

Basur için hangi doktora gidilir?

Tıp dünyasının gelmiş olduğu nokta dâhilinde artık basur problemi kısa bir süre içerisinde ortadan kalkmakta olduğu bildirildi. Tabii burada önemli olan zamanında ve doğru bölüm ile doktora başvurulması gerekliliği vurgulandı.

BASURA HANGİ BÖLÜM BAKAR?

Tıp dilinde hemoroid olarak da bilinen basur problemine Genel Cerrahi bölümü bakar. Bu konuda Uzman Doktor kontrolünde gerçekleşen tetkik ve teşhis ile beraber sonuç ortaya çıkarılır. Böylece iç ya da dış basur problemine bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Bu yöntemleri eşliğinde sorun Kısa bir süre içerisinde ortadan kaldırılır. Çünkü günümüzde problemine karşı çözüm yöntemleri bulunmaktadır.

BASUR İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLİR?

Basur problemi ile karşı karşıya kalan kişiler genel cerrahi uzmanlarını başvurmaktadır. Alınacak olan randevu dâhilinde genel cerrahiye yönlendirilen kişiler, Uzman Doktor kontrolünde tedaviye alınır. Bu konuda iç ve dış basur çeşitlerine bağlı olarak değişik tedavi yönteminde ele alınır. Genel cerrahi bölümünün sorumluluğu dâhilinde gerçekleşen bu tedavi yöntemleri, hemoroid sorununu kısa bir süre içerisinde ortadan kaldırır. Özellikle geçirebilecek olası probleme karşı erken zamanda Uzman doktora başvurmak en önemli husustur.

BASUR MUAYENESİ NASIL YAPILIR?

Öncelikle hastanın herhangi bir şekilde utanmasını sebep olmayacak bir biçimde basur muayenesi gerçekleşir. Makat bölgesi ve kalın bağırsağın olduğu noktaya, uzman doktor parmak yöntemi üzerinden muayene gerçekleştirir. Böylece akla gelebilecek olan diğer farklı sağlık sorunları konusunda da teşhis gerçekleştirme imkânı elde edilir. Erken zamanda tedavi edilmesi gereken önemli sağlık sorunları arasında bulunur.

İlgili Haberler

Basur İçin Hangi Doktora Gidilir? Hemoroid Basura Hangi Doktor Bakar, Nereden Randevu Alınır?

Günümüzde yayın olarak görülen ve yetişkinlerin ortalama dörtte birinde rastlanan basur, günlük yaşantıyı oldukça çok etkilemektedir. Tuvalet yaparken, ağır bir cismi kaldırmaya ya da itmeye çalışırken, otururken ağrıya neden olur. Hastalığın yaygın olarak görülmesi nedeniyle çoğu kişi basur için hangi bölüme gidilir sorusunu sormaktadır. Gelişen teknoloji ile bu hastalığın tedavisinde pek çok farklı yöntem uygulanmaktadır. Ayrıca cerrahi operasyonların yanı sıra hastalığın ilerlemediği vakalarda evde tedavi yöntemleri de etkili olmaktadır. Bunun için önce uzman bir doktora görünerek tedavi sürecini başlatabilirsiniz. Hemoroid basura hangi doktor bakar ve hangi bölüme gidilir? Merak edilen soruların yanıtlarına şimdi bakalım.

Basur İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Basur için gideceğiniz Genel Cerrahi doktoru tıbbi geçmişi ve semptomlar hakkında çeşitli sorular soracaktır. Sonra mevcut olan birkaç muayeneden birisini veya vakaya göre tamamını gerçekleştirecektir. Hemoroid (basur) için Genel Cerrahi bölümüne gitmeniz gerekecektir. Genel Cerrahi doktoru hemoroid (basur) hastalığına bakmaktadır.

Basur İçin Hangi Doktora Gidilir?

Dışkıda açık kırmızı renkte kanama, kaşıntı, ağrı, anüs çevresinde akıntı ve ıslaklık, anüs çevresinde ağrılı şişlik gibi belirtiler varsa hemoroid (basur) hastalığından şüphelenebilirsiniz. Hastalığın yerleşim yerine ve evresine göre farklı belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Bu konuda hastanelerin Genel Cerrahi bölümünden uzman bir doktordan randevu alabilirsiniz.

Hemoroid (Basur) İçin Evde Uygulanabilecek Çözümler

  • Lif tüketimi besinlerin bağırsaklardan geçişini kolaylaştıracaktır.
  • Meyve, sebze ve tahıllara ağırlık verilerek diyet yapılabilir.
  • Daha fazla su tüketmek ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Ilık su ile yapılan banyolar basura iyi gelmektedir.
  • Sorunlu noktalara buz ile masaj yapmak ağrı ve kaşıntıyı hafifletebilir.
  • Zeytinyağı içmek iyi gelebilir.
  • Kabız olmamak için uygun beslenmelidir.
  • Fındık, kuruyemiş, tam buğday, nohut, fasulye ve baklagiller tüketebilirsiniz.
  • Her gün yarım saat yürümek gibi fiziksel aktiviteler bağırsakları harekete geçirebilir. Bağırsak hareketlerinde zorlanma riskini azaltır.
  • Tuvalete ihtiyaç anında uğramakta gecikmemek önemlidir.
  • Çeşitli bitkisel kremler ve pomatlar doktor tavsiyesi ile kullanılabilir.

Basur tedavisi için muhakkak uzman doktor tavsiyesi ile hareket etmelisiniz. Cerrahi operasyon gerekliyse uzman doktor gerekli tetkikleri yaparak sizi yönlendirecektir.

Basur İçin Hangi Doktora Gidilir?

Makat bölgesinin sıkça karşılaşılan hastalıklarından biri olan basur tamamen insanların ihmalkar davranışları doğrultusunda ortaya çıktığı gibi kanama, kaşıntı ve ileri derecelerde ağrı şikayetlerinin ortaya çıkmasında rol oynar.

İnsanlar basurun neden ve nasıl meydana geldiğini bilmediği ve doktora başvurmaktan utandıkları için evde kendileri çözüm arar. Bu süreç içinde yanlış davranışlara devam ettikleri için maalesef bir çözüm bulunamaz ve hastalık gittikçe ilerleyerek daha büyük sonuçlar doğurur.

ilk başlarda sadece kanama ya da kaşıntı gibi sorunlara sebep olan hemoroid ileri ki aşamalarda çeşitli sebeplerle ağrı oluşumuna yol açar. Halbuki kişi ilk başlangıç safhasında doktora başvursa hem hastalığın neden oluştuğunu ve nasıl korunacağını öğrenecek, hem de tedavi olarak kısa sürede kurtularak eziyet çekme zorunda kalmayacaktır.

Basurun neden ve nasıl oluştuğunu buraya tıklayarak ayrıntılı şekilde öğrenebilirsiniz.

Hemoroide Hangi Bölüm Bakar?

Basur kendi kendine ya da evde uygulayacağınız yöntemlerle gerileyecek ya da tamamen düzelecek bir problem değildir. Düzelmesi ve tamamen yok olması için er ya da geç tedavi olmak gerekir. Hangi doktora gideceğini bilmeyen insanlar genel cerrahi bölümlerine başvurabilir. Ancak! mümkünse proktoloji konusunda uzman olan bir proktologa başvurulması ısrarla tavsiye edilir.

Neden Proktoloji (Makat Hastalıkları) Uzmanı

Proktoloji uzmanları makat bölgesinde meydana gelen basur, makat çatlağı, kıl dönmesi ve anal hematom gibi hastalıklar ile yakından ilgilenerek tedavi adına teknolojiyi güncel şekilde takip etmektedir. Dolayısıyla bu hastalıkların tedavisinde tecrübeleri daha fazladır ve ameliyatsız tedavi yöntemleri uygulamaktadırlar.

Hemoroid Muayenesi Nasıl Yapılır?

Basur muayenesi esnasında doktorunuz hastalığınızın evresine göre farklı yöntemler tercih edebileceği gibi kesin tanı koymak için sırayla tümünü uygulayabilir.

Doktorunuz muayene masasında ilk olarak aşağıda ki pozisyonlarda durmanızı isteyecektir.

1. pozisyon normal hastalar 2. pozisyon ise yaşlı ve hamile olan hastalar içindir.

Hasta muayene masasına alındıktan sonra yapılacak muayene çeşitleri şunlardır;

Gözle Muayene

Daha önce hemoroid neden olur yazımızda da bahsettiğimiz gibi hastalık iç ve dış olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Ayrıca iç basur da dört evreye ayrılır. Doktorunuz ilk olarak yapacağı göz muayenesi ile iç veya dış hemoroid olduğunu saptayacaktır.

İç basur söz konusuysa göz ile yapacağı muayenede ilk evre hariç teşhis edebilir. Ancak göz ile yapılan muayene teşhisi koymak için tatmin edici bulguların tespit edilmesinde net bir rol oynayamayacağından diğer muayene yöntemlerine de başvurulur.

Parmak Muayenesi

Dışarıdan net bir şekilde görülemeyen meme parmak yordamıyla kolayca hissedilebilir. Ancak memenin hemoroid kaynaklı olup olmadığını anlamak için en net uygulama anoskop muayenesidir.

Anoskop Muayenesi

Anoskop ismi verilen aparat makat hastalıklarının tümünün teşhisinde kullanılır ve anüsün iç kısmının net bir şekilde görülmesini sağlar.

Bu şekilde örneğin makat çatlağı (anal fissür) ve basur (hemoroid) hastalıkları karıştırılmamış olur.

Ayrıca anoskop muayenesi sonucunda hastalığın hangi evrede olduğu da netleştirilerek doktorunuz hangi tedavi yönteminin kullanılması gerektiği hakkında detaylı bilgi verebilir.

Basur hastalığının ameliyatsız yöntemlerle dakika kadar kısa bir sürede tedavisi mümkündür. Ayrıca bu yöntemlerin uygulanmasının ardından hasta tedavi merkezinden ayrılarak günlük hayatına geri dönebilmektedir.

Tedavinin tecrübeli ve uzman bir proktolog tarafından yapılması önerilir.

[su_accordion][su_spoiler title=&#;Referanslar&#; open=&#;no&#; style=&#;default&#; icon=&#;plus&#; anchor=&#;&#; class=&#;&#;] funduszeue.info
funduszeue.info[/su_spoiler][/su_accordion]

Op. Dr. Seher ŞİRİN

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher ŞİRİN İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Mezunudur. İstanbul Bakırköy&#;de bulunan muayenehanesinde Proktoloji, ben, nasır ve siğil gibi vakıaların tedavisini ameliyatsız yöntemlerle gerçekleştirmektedir.

Hemoroid nasıl olur? Hemoroid için hangi doktora gidilir?

Halk arasında mayasıl veya basur olarak bilinen hemoroid, makat çevresinde ve rektumda varis benzeri genişlemiş damar yumakları ile karakterizedir. Çoğunlukla neden kaynaklandığı anlaşılamayan hemoroid, yetişkinlerin yaklaşık olarak dörtte birinde görülür. Makat kanaması, dışkılamanın normalden farklı veya düzensiz olması ve dışkılama sırasında ağrı gibi belirtilerle seyreden rahatsızlık, cildin alt kısmında ve anüsün dış kısmında olduğunda eksternal hemoroid olarak tanımlanır. Kalın bağırsağın son kısmı ya da tıp dilindeki adıyla rektumda oluşan rahatsızlık ise internal hemoroid olarak adlandırılır. Bazı durumlarda anal fissür olarak bilinen makat bölgesindeki çatlakla ya da makat çevresindeki apselerle karıştırılan hemoroid, kişinin yaşam kalitesinin düşmesine yol açan bir hastalıktır. Basurun neden oluştuğu konusuna geçmeden önce hemoroidin ne olduğu iyi anlaşılmalıdır.

Hemoroid Nedir? Her insanda bulunan hemoroid dokusu, kişinin istemsiz olarak dışkılamasına, gaz ve sıvı çıkışına engel olan yastık benzeri bir dokudur. Çoğunlukla oturarak ya da sürekli ayakta hareketsiz durarak çalışanlar kişilerde görülen hemoroid, anüs çevresindeki toplardamarın gevşemesi ve bir doku parçasının dışarı doğru sarkmasıyla oluşan bir rahatsızlıktır. Anüs ya da makat bölgesinde damarların şişmesi veya büyümesiyle de oluşan hemoroid zaman zaman sıkışarak kanamaya yol açabilir. Hastalığın ilk safhalarında herhangi bir belirtiye yol açmayan hemoroid varlığında kişi, bu durumu fark etmez. Ancak hastalığın ilerlemesiyle birlikte kaşıntı, rahatsızlık hissi, ağrı ve kanama gibi belirtiler ortaya çıkar. Hemoroidin iç kısmında pıhtı oluşması durumunda ise ağrı çok şiddetli olabilir. Bazı durumlarda cerrahi müdahale gerektiren hemoroid varlığında öncelikli olarak kişinin yaşam tarzını değiştirmesi önerilir. İnternal hemoroid genellikle ağrısızken, dış hemoroidler son derece şiddetli ağrılara neden olabilir. 
Basur (Hemeroid) için Hangi Doktora Gidilir?
Hemoroid, kişiye bağlı olarak farklı belirtiler gösteren bir rahatsızlıktır. Buna göre hemoroidin başlıca belirtileri; anüs çevresinde kaşıntı, burada ele gelen yumru ve şişkinlik, hemoroid bölgesinde ağrı ve dışkıdan kan gelmesidir. Hemoroidli bölgenin kaşınması ya da temizlenmesi çoğu zaman hasta şikayetlerinin artmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle basur oluştuktan sonra hiç müdahale etmeden bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Hemoroid problemi olan hastalar ile genel cerrahi uzmanları ilgilenmektedir. Alınan randevu sonrasında, hasta muayene edilerek tedaviye yönlendirilmektedir. Hemoroid muayenelerinde iç ve dış basur çeşidi için farklı yollar kullanılmaktadır.

Hemoroid tedavisi genel cerrahi bölümünün sorumluluğunda yapılmaktadır. Basur tedavilerinin odak noktası, hastalığın sebep olduğu belirtilerin hafifletilmesine yöneliktir. Yani, hastanın yaşamını etkilemeyen hemoroidler için genellikle bir önlem alınmamaktadır. Düşük sevilerde ilerleyen iç hemoroidler için; ağrı kesici, fitil, krem ve mendil gibi ilaç formlarından yardım alınmaktadır. Boğulma ve tromboz gibi komplikasyonlar geliştiren hemoroidler içinse cerrahi müdahaleye başvurulmaktadır.

Hemoroid, bazı ufak önlemler ile korunması mümkün bir rahatsızlıktır. Kabız olmamaya özen göstermek, lif ağırlıklı beslenmek, bol su tüketmek ve uzun süre oturmamak; hemoroide karşı alınabilecek önlemler arasındadır.

Hemoroid Evreleri Nelerdir?

Rektumda oluşan internal hemoroid dört farklı evrede incelenir:
  • 1. Evre: Dışkılama sırasında hemoroidin oluşturduğu meme şeklindeki doku parçası, makat içinde doğru hareket etse de sonradan eski hâline döner. Küçük kanamalara yol açan bu durumu kişi, tuvalet kağıdında lekelenme şeklindeki kanama ile fark eder. Bu evrede oluşan hemoroidler dışarıya doğru sarkma yapmadığından yalnızca rektoskopi ile görüntülenebilir.
  • 2. Evre: Dışkılama sırasında hemoroidin oluşturduğu doku parçası, ıkınma ile birlikte dışarı çıkar ve dışkılama sona erdiğinde tekrar içeri girer.
  • 3. Evre: Hemoroid memesi, anüs dışına sarkma yapar. Bu doku ancak parmakla itildiğinde anüs içine girebilir. Sıklıkla ödem oluşumuna ve ağrı hissedilmesine neden olur.
  • 4. Evre: Hemoroidin makattan dışarı doğru sarktığı bu evrede meme oluşumları çoğunlukla büyüktür. Bu doku parçaları içeri doğru itilemez. Dışkılama sonrasında yeterince temizlenemediği için çamaşırda dışkı lekeleri görülebilir. Kişi otururken makat bölgesinde ağrı hissedebilir.

Hemoroid Belirtileri Nelerdir?

Hemoroid hastalığı erken dönemde belirtiye neden olmasa da ilerleyen aşamalarda şu belirtilere yol açabilir:
  • Rektal kanama,
  • Makat bölgesinde akıntı, şişkinlik ya da ıslaklık hissi,
  • Kaşıntı,
  • Dışkılama düzeninde değişim,
  • Dışkılama sırasında ağrı veya yanma.
Hastalığın erken döneminde ağrı olması çoğunlukla hemoroid rahatsızlığından kaynaklanmaz. Bu durum çoğunlukla tromboze hemoroid, perianal apse ve anal fissür gibi farklı hastalıkların belirtisidir. Ayrıca makatta oluşan kanama, anal fissür, perianal fistül, perianal apse, tromboz ve rektum kanseri gibi nedenlerle de oluşabilir. Makattan gelen taze ve parlak kırmızı renkte olan kanamanın neden kaynaklandığı ancak hekim kontrolüyle anlaşılabilir. Bu yüzden kanama şikayeti olan kişilerin hekime başvurması son derece önemlidir.

Hemoroid Neden Olur?

Sağlıklı her bireyin makat bölgesinde damar bakımından zengin yastık benzeri yapı bulunur. Bu yapı, kişinin dışkısını tutmasına yardımcı olur. Ancak hemoroid varlığında bu doku parçaları, şişebilir, dışa doğru sarkabilir, kanayabilir, ağrı ve acıya yol açabilir. Çoğunlukla orta yaş grubunda görülen bu rahatsızlık nadiren 20 yaşından küçüklerde de görülebilir. Hemoroid oluşumunun temel nedeni, kabızlık ve buna bağlı olarak tuvalette uzun süre zaman geçirmektir. Uzun süre ile ıkınmaya neden olan bu duruma ek olarak ishal, sedanter yaşam tarzı, ileri yaş, aşırı alkol tüketimi, binicilik ve bisiklet sürmek gibi spor faaliyetleri, şoförlük ve pilotluk gibi uzun süre oturarak yapılan mesleklere sahip olmak, gebelik ve doğum, pelvik bölgede oluşan kanser türleri ve kolon kanseri de hemoroid oluşumuna neden olabilir.

Gebelikte Hemoroid

Hamilelik döneminde anne adayının vücudundaki kan hacmi %25 ila %40 oranında artar. Rahmin giderek büyümesine bağlı olarak toplardamarlar üzerinde baskı oluşur. Bu da varis ve hemoroid gibi problemlerin oluşmasına sebep olabilir. Hamilelik döneminde artışa geçen progesteron hormonu, damar duvarlarının bir miktar gevşemesine yol açar. Tüm bunlara ek olarak rahmin büyümesi ve hormonal düzenin farklılaşmasıyla bağırsak hareketleri yavaşlayarak kabızlığa yol açabilir. Bu etkenlerin tümüne bağlı olarak anne adaylarında hemoroid oluşabilir. Bu yüzden gebelerin, bol sıvı alması ve posalı gıdalar yönünden zengin beslenmesi önerilir. Kabızlık döneminde uzun süre ile tuvalette oturulmamalı ve ıkınılmamalıdır. Tekrarlayan kabızlık varlığında hekime başvurulmalıdır.

Hemoroid Tanısı Nasıl Koyulur?

Hemoroid belirtilerinin neden olduğu şikayetlerle kişinin hekime başvurmasının ardından hekim, öncelikle kişinin öyküsünü dinler ve anal muayene yapar. Kanama şikayeti olan hastalara, diğer hastalıkların ekarte edilmesi için rektoskopi yapılır. 40 yaşından büyük hastalarda hemoroid tanısının netleştirilmesinin ardından hekim, hastaya kolonoskopi yapılmasını önererek kalın bağırsak tümörü varlığının araştırılmasını talep edebilir. Tüm verilerin ışığında kişiye hemoroid tanısı koyulur.

Hemoroid Doğal Yöntemlerle Tedavi Edilebilir Mi?

Hemoroid, erken dönemde ilaç kullanmadan doğal yöntemler ile tedavi edilebilir. İnsanlık tarihi boyunca uzun yıllardır kullanılan propolis, yara iyileştirme özelliği ile hemoroid tedavisi için de kullanılabilir. Yapılan araştırmalar, propolis kullanımının sindirim sistemi problemlerinin tedavisinde etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Propolis, antienflamatuar etkisinin yanı sıra kılcal damarları güçlendiren, antioksidan ve antibakteriyel özelliğiyle erken dönem hemoroid tedavisinde kullanılabilir. Saf vazelin ve lanolin içerikli propolis kremleri, hemoroid oluşumuna bağlı olarak görülen kanama, yanma ve kaşıntı gibi belirtilerin giderilmesinde etkili olabilir. Lifli gıdalar bakımından zengin beslenilmesi, bol sıvı tüketimi, dışkılama sırasında fazla ıkınılmaması, tuvalette uzun süre ile oturulmaması gibi günlük hayatta kolayca uygulanabilen yöntemler sayesinde de başlangıç dönemindeki hemoroid iyileşebilir. Ancak ileri dönem hemoroid varlığında mutlaka hekime başvurulmalıdır.

Hemoroid Nasıl Tedavi Edilir?

Kişinin hayat kalitesinin düşmesine neden olan hemoroid ilaçla, girişimsel tedavi yöntemleriyle ve/veya cerrahi operasyonla tedavi edilebilir. Birinci ve ikinci evrede olan hemoroid vakaları için tercih edilen ilaçlı tedavi yöntemlerinde kortizon içerikli pomatlar, ağrıyı azaltmaya yönelik analjezik kremler, kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı diğer ilaçlar kullanılır. İlaçlara ek olarak hekim, ılık suya oturma banyosu da önerebilir. Girişimsel tedavi yöntemlerinden biri olan skleroterapi, halk arasında iğne tedavisi olarak da bilinir. Skleroterapi yönteminde ilaç, direkt olarak hemoroid dokusunun içinde bulunan damarlara enjekte edilir. Bant ligasyonu ya da bantla boğma yönteminde tedavi birkaç seansta yapılır. Hemoroid oluşumunun boyun kısmı bantla boğularak hemoroidin düşmesi sağlanır. Lazerle yakma tekniği de bir diğer girişimsel tedavi yöntemidir. Birkaç seansta yapılan lazerle tedavi yönteminde damar yumağının kapanması hedeflenir. Cerrahi yöntemle tedavi sırasında hekim, longo metoduyla hemoroid dokusunu makatın iç kısmına çeker ve kan akımını keser. Böylece hemoroidlerin sönmesi sağlanır.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:

Gündem

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası