doğum kontrol hapı hamileliğe engel mi / Gebelikten korunma yöntemleri nelerdir?

Doğum Kontrol Hapı Hamileliğe Engel Mi

doğum kontrol hapı hamileliğe engel mi

Her yıl, gebeliklerin önemli bir bölümü istenmeden meydana geliyor. Çoğu zaman, bunun nedeni kadınların doğum kontrol hapını almayı unutması ya da olması gerektiği gibi kullanmamasıdır. Ancak, kadınlar yaklaşık %5’i de, düzenli olarak doğum kontrol hapı kullanmalarına rağmen beklenmedik bir şekilde hamile kalırlar. Bunun nedeni, bu yöntemin yüksek bir koruma oranına sahip olmasına rağmen, doğru kullanım oranının oldukça düşük olmasıdır. Bir hap kullanmayı unutmak oldukça kolaydır.

Doğum Kontrol Hapları Ne Kadar Etkilidir?

Bir doğum kontrol hapı; yumurtalıkların döllenme için bir yumurta bıraktığı zaman, yumurtlamayı önleyen hormonlar içerir. Kadının servikal mukusunun kalınlaşmasına neden olarak sperm ve yumurtanın buluşma ihtimalini önemli ölçüde azaltır.

Doğum kontrol hapları, kişi onu doğru bir şekilde ve kaçırmadan kullanırsa son derece etkilidir. Uzmanlara göre, doğum kontrol haplarının koruma oranı %’in üzerindedir. Bu oran, hap kullanan her kadından 1’inden azının hamile kalacağı anlamına gelir. Bununla birlikte, tipik kullanıma bağlı olarak hapın etkinliği %91’e kadar düşmektedir. Bu oran da, her kadından 9’unun bir yıl içerisinde hamile kalacağı anlamına gelmektedir.

Doğum Kontrol Haplarının Etkinliği Neden Azalır?

Doğum kontrol hapları, bir doğum kontrol yöntemi olarak genellikle çok etkili olsa da; bazı durumlar etkinliğini azaltabilir ve bazen istenmeyen bir gebelikle karşılaşılmasına neden olabilir. Peki, bu hapların etkinliği ne zaman azalır?

Üreticiler, hapın etkinliğinin en yüksek oranda olması için günlük ve düzenli olarak alınmasını istiyor. Bir kadın, bir gün boyunca hapı almayı unutursa, hormon seviyeleri hamileliği engellemede yeterince başarılı olmayabilir.

Günlük olarak hap kullanmayı zor buluyorsanız, diğer doğum kontrol yöntemleri sizin için daha uygun olabilir. Alternatif seçenekler hakkında tavsiyeler için doktorunuza danışabilirsiniz.

  • Hapı aldıktan sonra kusma

Bazen, bir doğum kontrol hapı hastalık zamanında alınabilir ve kişi hapı aldıktan sonra kusabilir. Bu durumda, hap vücut tarafından tamamen emilmemiş olabilir. Hapı aldıktan kısa bir süre sonra kustuysanız, en yakın zamanda yeni bir hap almalı ve daha sonra normal düzeninize devam etmelisiniz.

.- Her gün aynı saatte kullanmamak

Doğum kontrol hapları, her gün düzenli olarak kullanılmasının dışında, aynı zamanda her gün yaklaşık aynı saatte alınmalıdır. Bu sayede, hormon seviyeleri de gebeliği engellemek için daha tutarlı seviyelerde olacaktır. Her gün, aynı 3 saatlik zaman diliminde alınmalıdır. Bu saat aralığını kaçırdıysanız, 48 saat boyunca korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmalısınız. Hapı almanız gereken saatte almak konusunda sorunlar yaşıyorsanız, bir hatırlatıcı ya da günlük alarm kurmak iyi bir fikir olabilir.

  • Hapla etkileşime giren ilaçlar

Kullandığınız bazı ilaçlar, doğum kontrol haplarının etkisini azaltabilir. Bazı mantar önleyici ilaçlar ve antibiyotikler bu gruba girmektedir. Bu nedenle, doktorunuz herhangi bir ilaç reçete ettiğinde, ona doğum kontrol hapı kullandığınızı belirtmelisiniz. Bu ilaçları kullandıktan sonra, 48 saat boyunca korunmasız cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Bu ilaçlar arasında; HIV tedavisinde kullanılan ilaçlar ve epilepsi ilaçları da yer almaktadır.

Doğum Kontrol Hapları Nasıl Düzenli Kullanılır?

Doğum kontrol hapları, düzenli ve doğru bir şekilde kullanılırsa, etkinliği % civarındadır. Bu da, kullandığınız süre boyunca gebe kalma riskinizin son derece düşük olduğu anlamına gelir. Aşağıdaki ipuçları, hapı alırken istenmeyen gebeliklerin önlenmesine yardımcı olabilir:

  • İlacın üzerindeki talimatları dikkatlice takip etmek
  • Hapı her gün aynı 3 saat aralığında almak
  • Hap hatırlatıcı bir uygulama kullanmak
  • Paketin bitmesinden en az 7 gün önce yeni bir hap paketi almak
  • Kaçırılan ve unutulan hapları mümkün olan en kısa sürede almak
  • Arka arkaya 2 ya da daha fazla kez unutulursa, korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmak

Hapları düzenli bir şekilde kullanamamak konusunda endişeleriniz varsa, diğer doğum kontrol yöntemleri sizin için daha uygun olabilir.

Gebeliğin Erken Dönem Belirtileri

Doğum kontrol hapı kullanırken sık sık hapı almayı unutuyorsanız ya da doğru şekilde kullandığınız konusunda endişeleriniz varsa, aşağıdaki belirtiler hamile kalmış olup olmayabileceğiniz konusunda bir fikir verebilir. Gebeliğin erken dönem belirtilerinden bazıları şöyledir:

  • Vücutta şişkinlik, genellikle adet öncesinde görülse de, hamileliğin erken bir belirtisi de olabilir.
  • Hamilelik ile birlikte vücutta östrojen ve progesteron hormonlarının seviyeleri yükselir. Bu da, bir kadının göğüslerinde hassasiyet yaratır. Bazı kadınlarda, göğüslerde şişkinlik ve karıncalanma da görülebilir.
  • Bir yumurtanın rahim duvarına yapışması ile birlikte, anne adayı bir miktar kanama fark edebilir. İki adet döngüsü arasında kanama fark ederseniz, bir gebelik testi yapmanız önerilmektedir.
  • Hamilelikle birlikte vücutta meydana gelen hormonal değişimler, kadının kendisini sürekli yorgun hissetmesine neden olabilir.
  • Yine bu hormonal değişiklikler, kendinizi daha sık idrara çıkarken bulmanıza neden olabilir.

Hamile kalmış olabileceğinizden şüpheleniyorsanız, evde bir gebelik testi uygulayabilirsiniz. Bununla birlikte, ev tipi gebelik testleri çok erken dönemde yapıldığında ya da doğru bir şekilde yapılmadığında güvenli olmayabilir. Doğum kontrol hapı kullanıyorsanız, en güvenilir sonuçlar için, hapı almayı unuttuğunuz tarihten itibaren ortalama gün sonra test yapmalısınız.

Doğum Kontrol Hapları Bebeğe Zarar Verir Mi?

Doğum kontrol hapı kullanırken gebe kaldıysanız, bu hapların gelişmekte olan bebeğinize zarar vermiş olabileceğinden endişe edebilirsiniz. Ancak, uzmanlar durumun böyle olmadığını belirtiyor.

Bazı araştırmalarda; gebeliğin erken dönemlerinde doğum kontrol hapı kullanmanın bebeklerde daha düşük bir doğum kilosu, idrar yollarında anormallik ve erken doğum riskini arttırabileceği gösterilse de, klinik olarak çok az şey gözlemlenmiştir. Bu noktada, gebelikten şüphelendiğiniz andan itibaren doğum kontrol hapı kullanmayı bırakmanız önemlidir. Ancak, genel olarak bebeğinizde bir doğum kusuru olma riski daha yüksek değildir.

Sonuç olarak…

Düzenli ve doğru şekilde kullanılırsa, bir doğum kontrol hapı gebeliği önlemek konusunda oldukça başarılıdır. Ayrıca, adet sancılarını hafifletmek ve sivilceleri azaltmak gibi bir dizi başka duruma da yardımcı olmaktadır. Her ilaçta olduğu gibi, tasarlandığı şekilde kullanılması önemlidir. Bu olmadığında, gebelik riski artmaktadır. Bu hapların gebelikten başarıyla kaçınma şansını nasıl arttırdığını anlamak, kendiniz için en iyi kararları vermenize yardımcı olacaktır.

Doğum kontrol hapına son verdikten ne kadar sonra hamile kalınır?

Doğum kontrol hapı, her gün ve aynı saatte alınırsa gebeliği yüzde 'e yakın önler. Doğum kontrol hapı kullanmanız, asla gebelik istemediğiniz anlamına gelmez. Ama yine de pek çok genç kadın hap kullanmaya son verdikten ne kadar sonra gebe kalabileceğini merak ediyor. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, bu konuda şu bilgileri verdi: "Kadın, gebelik arzu ettiğinde hap almayı bırakması yeterlidir. Hatta yapılan çalışmalarda doğum kontrol hapını daha uzun süre kullananların, daha kısa süre kullananlardan daha erken gebe kaldığı gözlendi. Bazen doğum kontrol hapları adetteki düzensizlikleri maskeler. Hapı bıraksalar bile adetleri düzene oturmadıkça gebe kalamayacaklardır."

ADET DÖNGÜSÜNÜN YENİDEN YAPILANMA SÜRESİ

Yapılan çalışmalara göre, hapı bıraktıktan sonraki üç ay düzensiz adet döngüsüyle karşılaşılabilir. Hapın bırakılmasını takip eden ilk periyoda "çekilme kanaması" adı verilir. Bu kanama hap kullanırken olandan daha farklı olabilir. Bu takip eden periyod ise daha doğala yakındır.

HAPIN KULLANIM SÜRESİ GEBELİĞİ OLUMSUZ ETKİLEMEZ

Human Reproduction Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada, hapla korunan kadınların, hapı bıraktıktan sonra gebe kalma sürecinde, diğer yöntemlerle korunanlara göre aylık bir gecikme olabileceğini ortaya koymuştur. Çalışma, yaş aralığındaki 3 bin kadını kapsamaktadır. Katılımcılar hapı bıraktıktan sonraki 12 ay boyunca aylık olarak sorgulanmışlardır. Çalışmada doğum kontrol hapını daha uzun süre kullananlar, daha kısa süre kullananlardan daha erken gebe kalmışlardır. Yani hapın kullanım süresi gebeliğin oluşumunu olumsuz etkilemez.

21 YAŞINDAN ÖNCE HAP KULLANMAYA BAŞLAYANLAR

21 yaşından önce hap kullanmaya başlayanlar, daha ileri yaşlarda hap kullanmaya başlayanlardan daha zor gebe kalmaktadır. 21 yaşından önce hap kullananlarda, zeminde daha ciddi problemler olduğu için, hap bırakıldıktan sonra bu sorunlar tekrar ortaya çıkmakta ve gebe kalmaları zorlaşmaktadır.

HAPI BIRAKIRKEN NELERİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMALI

Genel kadın sağlığı: Troid fonksiyonları, PCOS ve hipofiz bezi hastalıkları gebe kalma sürecini etkiler. Aşırı kilo veya aşırı zayıf olmak da gebe kalmayı güçleştirir.

Üreme sağlığı: Pelvik enfeksiyonlar, tıkalı tüpler, endometriosis gebe kalmayı engelleyebilir.

Erkeğin üreme sağlığı: Düşük sperm sayısı önemli bir faktördür.

Seks yapma sıklığı: Gebelik olasılığını maksimumda tutmak için çiftlerin günde bir seks yapması gerekir.

Kadın yaşı: Gebelik olasılığı 35 yaş sonrasında azalır. Bir yıl korunmadan seks yapan yaş aralığındaki kadınlarda gebelik olasılığı yüzde 92 iken, yaş aralığında bu oran yüzde 82'dir.

Sonuç olarak, gebe kalabilmek bir çok faktörle alakalı bir durumdur. Hap kullanmayı bırakmak en önemli adımdır. Ama bu kararı verirken vücut sağlığınızın uygun durumda olması çok önemlidir. Sağlıklı bir gebelik için; vitamin ve folik asit desteği, sigaranın bırakılması, alkol kullanımından kaçınmak, stresi minimumda tutmak önemlidir.

Gebelikte sağlıksız beslenme bebeğin gelişimini nasıl etkiler? Gebelikte tansiyon problemi anne adayları için ciddi risk
bebegimvebiz

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası