rumi takvim ile ilgili bilgiler / RÛMİ TAKVİM | Sorularla İslamiyet

Rumi Takvim Ile Ilgili Bilgiler

rumi takvim ile ilgili bilgiler

RÛMİ TAKVİM

Osmanlı Devletinde Hicri () yılından itibaren malî işleri tanzim etmek için kullanılan takvimin adı. Osmanlılar, diğer İslam devletlerinde olduğu gibi bütün işlerini Hicri tarih esası üzerinde yürütüyorlardı. Daha sonraları bir takım, malî gerekçeler sebebiyle resmî işlemlerde Hicri tarihi bırakarak güneş esasına dayalı tarihleme sistemine geçilmiştir. Başlangıç tarihi M.S tür. Mart ayı ile başlamaktadır. Hicri takvim ayın hareketlerine göre tesbit edildiği için Şemsi takvime göre 1 yılı, on bir gün önce tamamlar. Bu fark 33 senede Şemsî takvime bir yıllık bir fark yapar. Bunun için her otuz üç yılda, bir yıl düşülerek Şemsî sene ile mutabakat sağlanmaktaydı. Düşülen bu seneye "Sıvış senesi" denir. Düzeltilmemiş Julien takvimine göre ayarlanmış olduğu için Rumî Takvim ile miladi takvim arasında 13 günlük bir fark vardır. Bu fark 'de Gregorien takviminde yapılan 10 günlük düzeltmenin yılında 13 güne çıkmasından doğmaktadır. yılında Cevdet Paşa, başkanlığında kurulan komisyon münasebetiyle kaleme aldığı "Takvimul-Edvar" adlı eserde, bu takvimin, Şemsî aylar esasına göre Kamerî hesapla tesbit edilmesinin doğurduğu mahzurları ortaya koymaktadır. Bu takvim Osmanlı Devleti'nin sonuna kadar yürürlükte kalmıştır.

Rumî takvim, 'de hicret esas alınarak yeniden şekillendirilmiştir. Başlangıç tarihi, Miladi 23 Eylül olarak alınmıştır. Aylar Şemsî olarak hesaplandığı işin Hicrî-Kamerî tarihe göre her otuz üç yılda bir yıl geri kalmaktadır.

İA

OYUN, Temmuz

Takvimler-8

Timur Karaçay

Başkent Üniversitesi

[email protected]

İyi Takvim Nedir?

Pratik olarak, sivil takvimler şöyle der: Dünya, Güneş etrafındaki devrini 1 yılda, Ay dünya etrafındaki devrini 1 ayda, Dünya kendi ekseni etrafındaki devrini 1 günde tamamlar. Bu devirler bize zaman algısını verir. Ne var ki, dünyanın güneş etrafındaki dönme zamanı tam gün, ayın dünya etrafındaki devri tam 30 gün değildir. Bu devirler için temel zaman dilimlerimiz olan yıl, ay, gün ve saat cinsinden bir ortak payda oluşturulamaz. Ortak payda için milisaniyelere (saniyenin binde biri) giden çok daha küçük zaman dilimlerine kadar inmek gerekir. O denli küçük zaman dilimlerine dayalı takvim pratik (sivil) olmaz; öyle bir takvimi halkların anlama zorluğu vardır, yaygın kullanılamaz. Bilim dünyası, zaten, öyle takvimleri kullanır, ama sokaktaki insan onlardan habersizdir.

Tabii, istediğiniz bir zaman dilimini birim seçip bir takvim yapabilirsiniz. Seçtiğiniz zaman birimi, gök cisimlerinin hareketine ne kadar iyi uyum sağlıyorsa pratik değeri o kadar artar. Günlük yaşantımızı en çok etkileyen üç gök cismi vardır: Güneş, dünya ve ay. Güneşi sabit sayarak, takvimlerimizi dünyanın ve ayın hareketlerine uydurmaya çalışırız. Biraz astronomi bilenlerin kabul ettiği bir gerçek vardır. Birden çok gök cisminin hareketlerine tam uyum sağlayan sivil bir takvim yapılamaz. Bunun nedeni, gök cisimlerinin devir periyotları arasındaki uyumsuzluktur. Gök cisimlerinin hareketlerine tam uyum sağlayan bir takvim yerine, pratik kullanımda halka zorluk yaratmayan ve gök cisimlerinin hareketlerine oldukça iyi uyum sağlayan ve halkın kolay anladığı takvimler kullanılır. Sayıları çok, nitelikleri farklı olan takvimler arasında, ülkemizde resmi takvim sayılan Gregoryan Takvimini ‘nin ne olduğunu açıklayacağız.

Güneş Takvimleri

Günün tarihini, dünyanın güneş etrafındaki eliptik yörüngesi üzerindeki konumuna göre belirleyen takvimlere güneş takvimleri denilir. Tabii, dünyadan bakınca, güneş zodyak takım yıldızlarının oluşturduğu kuşakta hareket ediyor görünür. Tarihi açıdan, güneş takvimleri, güneşin görünen bu hareketine göre günleri belirleyen takvimdir. Birincisi gerçek, ikincisi birinci hareketin dünyadan görünüşüdür. Dolayısyla pratik söylemlerde bu ikisi arasında fark görmeyiz.

Bir güneş takviminde dünyanın (güneşin) konumu ekinox noktalarına göre hesaplanıyorsa, o takvime tropikal güneş takvimi denilir. Çoğunlukla, ‘güneş takvimi’ deyince tropikal güneş takvimi anlaşılır. Biz de bu anlama uyacağız. Kimisi yaygın kullanılan, kimisi yerel ya da tarihi değer taşıyan tropikal güneş takvimlerinden bazıları şunlardır: Julian takvimi, Gregoryan takvimi, Bahai takvimi, Hint takvimi, İran takvimi.

Güneş takvimlerinin gelişiminin uzun ve ilginç bir geçmişi vardır. O geçmişi daha iyi anlamak için basit astronomi bilgilerine gereksinim var.

Dünya güneş etrafındaki eliptik yörüngesini gezerken, bahar ekinoksundan ardışık iki geçişi arasında geçen zaman dilimine 1 tropik yıl denilir. yılında 1 tropik yılın gün olduğu hesaplandı. Ayrıca, her tropic yılın saniye azaldığı biliniyor. Bu azalış bir yıl için hattâ bir insan ömrü için önemli sayılmayabilir. Ama milenyumlar için önemli olmaya başlar ve dolayısıyla takvim hesabına katılması gerekir.

Dünyanın kutuplar ekseninin presesyon denilen dairesel bir koni çizdiğini ve bu devrini yılda tamamladığını, presesyon nedeniyle, ekinoks noktalarının yörünge üzerinde her yıl biraz geriye gittiğini söylemiştik. Batı yönüne olan bu gidiş, her yıl yaklaşık saniye kadardır. Dolayısıyla, dünyanın bahar ekinoksundan ardışık iki geçişi yörünge üzerinde tam bir devir olmaz; saniye eksik kalır. Presesyondan arınmak istersek, dünyanın güneş etrafındaki eliptik yörüngesi üzerindeki bir tam devri için geçen zaman dilimini esas almalıyız. Bunun için astronomlar, uzak bir yıldızı nirengi noktası alıp, dünyanın kendi yörüngesinde aynı noktadan ardışık iki geçişi arasındaki zamanı hesaplarlar. Buna 1 yıldız yılı denilir. Yıldız yılı tropik yıldan saniye daha uzundur. Önemsiz görünebilir, ama bir insan ömründe yaklaşık 1 dakikalık fark yaratır. Böyle bir farkı, bilim adamları takvim hesabına katmak zorundadırlar.

Jülyen Takvimi

Mezopotamyalılardan başlayarak astronomik gözlemler sonunda mevsimler (ekinoks noktaları, yaz dönümü ve kış dönümü noktaları) M.Ö. yıllarında artık iyi biliniyordu. Eski Roma imparatorluğunda, devlet yönetiminde takvim çok önemli olmaya başlamıştı. Seçimle veya atamayla gelenlerin süreleri yıllara göre belirleniyordu. Ayrıca, büyük bir coğrafyada egemenlik kuran imparatorluğun tarım, ticaret, vergi ve askerlik işleri mevsimlere sıkı sıkıya bağlıydı. O nedenle, kullandıkları takvimin mevsimlere uyması önem taşıyordu. 12 aydan oluşan Roma takvimi, ay takvimine yakındı ve bir yıl gün uzunluktaydı. Mevsimlere uyumu sağlamak için, zaman zaman Şubat ve Mart ayları arasına ek bir ay sokulurdu. Bu karar siyasi otoritenin yetkisinde olduğu için istismar edilmeye başlanmıştı.

M.Ö yılında, Roma'nın kuruluşunun yıldönümünde, Jül Sezar (Julius Caesar) Roma takviminde bir reform yaptı. İskenderiyede yaşayan astronomi bilgini Sosigenes'in tavsiyesi üzerine Roma İmparatoru Julies Cesar tarafından yapılmıştır.

Jül Sezar takvimi yapacağı zaman, İskenderiye’de yaşayan astronomi bilgini Sosigenes’e danıştı ve onun önerilerini yasalaştırdı. Gökbilimci Sosigenes, Sezara şunu söyledi:

“Dünya güneş çevresindeki bir devrini yaklaşık olarak gün 6 saatte tamamlar. Dolayısıyla, normal yıllar gün sayılsın. Her dört yılda bir, yılın uzunluğu yerine gün sayılsın ve o yıla “artık yıl” denilsin. Artık yılın 1 günlük fazlalığı, o yılın Şubat ayına eklensin. Böylece, öteki aylar sabit kalırken, artık yıllarda Şubat ayı 28 yerine 29 gün çeker. Artık yıllar, 4 ün katları olan yıllara eklensin. Örneğin, 4, 8, 12, , , , artık yıl olsunlar.”

Bu öneriye uyarak Sezar, yılbaşı gününü 1 Mart'tan 1 Ocak tarihine çevirdi ve o yılın uzunluğunu bir defaya mahsus olmak üzere Gün'e çıkararak düzensizliği ortadan kaldırdı. Tabii, takvime düzen getiren bu yasa, tarihe bağlı işlemlerde bir çok karmaşaya neden oldu. O nedenle, o yıla ‘karmaşa yılı’ adı verilir. Elbette her sosyal devrim gibi, Jülyen takviminin başlangıçta toplumsal bir rahatsızlık yaratması doğaldır. Ama, Jülyen takviminin Avrupa’da yıl sorunsuz kullanıldığı gerçeğini bilmeliyiz. Bundan çıkarılacak sonuç şudur. Siyasi yönetimler, başlangıcı zor bile olsa, akla ve bilime dayalı kararlar alabilirse, o kararlar kalıcı olur ve topluma yarar sağlar.

Gregoryan Takvimi

Jülyen takvimi Roma imparatorluğunun egemenliği altında olan bütün coğrafyaya yayıldı. Kilise de onu kullanmaya başladı. Ancak, yukarıda söylediğimiz gibi, 1 tropik yılın günlük uzunluğu ile Jülyen takvimin günlük uzunluğu arasındaki fark, yıl sonra mevsimlerin sapmasına neden olmuştu. Günş bahar ekinoksunda iken 21 Mart olması gerekirken, Jülyen takvimi 11 Mart tarihini gösteriyordu. Bunun üzerine yılında Papa funduszeue.infoy, mevsimlerdeki bu sapmayı gidermek için, Sezar’ın yaptığı gibi, gök bilimcilerine danıştı. Gök bilimcileri, esas olarak, M.S yılında İznik Konsülü’nün takvim için yaptığı öneriyi esas alarak Papaya şu öneride bulundular:

“Dünyanın güneş etrafındaki dönmesi tam gün 6 saat değil, ondan biraz azdır. Buradan gelen zaman farkları yaklaşık olarak yılda 1 gün eder. O nedenle, her yılda bir tane artık yıl, ‘normal yıl’ sayılmalı; yani o yılların uzunluğu gün değil, gün olmalı. Bunu sağlamak için ile tam bölünebilen yıllar ‘artık yıl’ sayılmasınlar. Örnekse, , , artık yıl değil, gün çeken normal yıl olsunlar. “

Ama hepimiz biliyoruz ki ile bölünebilen yılı artık yıl sayıldı ve Şubat ayı 29 gün çekti. Bunun da nedeni var. Bir tropik yılın uzunluğunun gün olduğunu söylemiştik. Bu periyota göre, yukarıda yaptığımız gibiher yılda ‘1 artık yılı’ normal yıl saydığımızda, yılda bir tane günü fazladan atmış oluyoruz. O nedenle, her yılda atılması gereken yıllık artık yıllardan birisini yerinde bırakmamız gerekiyor.

Gregoryan takvimi diye adlandırılan bu takvim, Jülyen takvimindeki mevsim kaymasını düzeltme amacına yönelikti. Bu takvim, günümüzdeki sivil takvimler arasında güneşin hareketine en iyi uyantakvimdir. Halk arasında, çoğunlukla, Miladi Takvim diye adlandırılır.

Tabii, bilim adamlarının kullandığı çok hassas takvimler var. Onları sivil takvimler sınıfına değil, astronomik takvimler sınıfına sokuyoruz. Doğal olarak Katolik kilisesi ve ona bağlı ülkeler Gregoryan takvimini kullanmaya başladılar. Bazı protestan ve ortodoks kilise veya ülkeleri buna uymadılar.

Jülyen takvimi ve Gregoryan takvimi için söylediklerimizi bir araya getirerek, bu gün kullandığımız takvimin niteliklerini özetleyebiliriz:

  1. 4 yılda 1 tane artık yıl oluşur, o yıl yerine gün çeker. Artık yıllar 4 ile bölünebilen yıllardır. , , artık yıllardır. Artık yılların 1 günlük fazlalığı Şubat ayına eklenir. Artık yıllarda Şubat ayı 28 yerine 29 gün çeker.
  2. Birinci kurala göre artık sayılan yıllardan birisini her yılda bir kez normal yıl sayarız; bunlar ile bölünen yıllardır. , , , yılları normal ( günlük) yıllardır.
  3. İkinci kurala göre normal yıla indirgenen artık yıllardan birisini her yılda bir kez tekrar artık yıl yaparız. Bu yıllar ile tam bölünebilen yıllardır. Örneğin, , , yılları artık yıllardır.

Rumi Takvim

Önceleri Hicri Takvimi kullanan Osmanlı Devleti, 'den sonra maliye ile ilgili işlerde Rumi Takvimi de kullanılmaya başlamıştır. Rumi yıl, Gregoryan Takvimine göre yılında başlar, gün uzunluktadır ve yılın başlangıcı 1 Mart olarak kabul edilmiştir. Rumi Takvim her 33 yılda Hicri Takvimi bir yıl geçer. Bu farkı gidermek için Rumi Takvimden her 33 yılda bir hicret yılı düşülür; buna “sıvış senesi” denir. Her iki takvim arasında ayrıca 13 günlük bir fark bulunur. Rumi yılı bulmak için Gregoryan yıldan yıl çıkarmak gerekir. Aylar Mart, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Teşrini-evvel, Teşrini-sani, Kanuni-evvel, Kanuni-sani, Şubat olarak adlandırılır. Örneğin Miladi 1 Ocak tarihi Rumi 19 Kanuni-evvel tarihine karşı düşer. Osmanlı devletinin sonuna kadar mali işlemlerde kullanılmıştır.

yılında, Osmanlı devletinde, İttihat ve Terakki Partisi zamanında Takvim-i Garbi adıyla yürürlüğe konan Gregoryan Takvimi, Cumhuriyetin kurulmasıyla gerçekleştirilen köklü devrimler sırasında resmen kabul edilmiştir. 26 Aralık tarih ve sayılı "Takvimde Tarih Mebdeinin Tebdili" hakkındaki kanunla, Hicri Ocak ayının ilk günü 1 Ocak olarak değiştirilmiş ve bu tarihten itibaren yeni takvim yürürlüğe girmiştir. Çoğunlukla, Miladi Takvim diye adlandırılır.

Kanun No: Kabul tarihi:

Madde 1. Türkiye Cumhuriyeti dahilinde resmi devlet takviminde tarih başlangıcı olarak uluslararası takvim (milâdî Gregorien) başlangıç kabul edilmiştir.

Madde 2. senesi Kânûn-i evvelinin otuz birinci gününü takip eden gün, senesi Kânûn-i sânîsinin birinci günüdür.

Madde 3. Hicrî Kamerî takvim öteden beri olduğu üzere özel hallerde kullanılır. Hicrî Kamerî ayların başlangıcını rasathane resmen tesbit eder.

Madde 4. İşbu kanun neşri tarihinde muteberdir.

Madde 5. İşbu kanunun ahkâmını icraya İcra Vekilleri Hey'eti memurdur.

(T.B.M.M. Kanunlar Dergisi, c.1 V, Atatürk İnkılâbı, Kültür Bak. Yay. Ankara , s. ).

funduszeue.info

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/06/ tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: funduszeue.info

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler

Tümünü Göster

Rumi Takvim Nedir? Rumi Aylar ve Mevsimler Nelerdir?

İnsanlık tarihi boyunca o kadar farklı takvim çeşitleri kullanılmış ki birçoğunun adını bile duymamış olabiliriz, örneğin Tûfan takvimi ya da Filip takvimi veya Kıptî takvimi gibi. Rumi takvim ise Cumhuriyet’in hemen öncesine kadar bizlerin kullandığı bir takvim çeşidiydi. Dünya’nın Güneş etrafında dönüşünü esas alan fakat başlangıç tarihi olarak Hicret’in gerçekleştiği yılı, yani ’yi kabul eden bir takvim… Yakın zamana kadar hayatımızda olan bu takvim hakkında daha fazla bilgi istiyorsanız lütfen ekranınızı aşağı doğru kaydırın.

Rumi takvim Osmanlı döneminde Hicri takvimle birlikte kullanılmaya başlandı, bu da Miladi takvime göre 13 Mart tarihine denk geliyor. Aynı tarihin Rumi takvimdeki karşılığı ise 1 Mart ’dır. Anladığınız üzere Rumi takvim için yılbaşı 1 Mart’tır.

Kullanılan bu ikili takvim sisteminde her yıl sonu 11 günlük fark ortaya çıkar. Bu farkın karışıklığa neden olmasını önlemek için ’de Hicri takvim bırakılarak sadece Rumi takvim kullanılmaya başlanır. Ta ki Cumhuriyet’in kuruluşuna ve ’te yapılan değişikliğe kadar&#;

Zemheri, Gücük, Mart, Abrul, Mayıs, Kiraz, Ocak, Ağustos, İlk Güz, Orta Güz, Son Güz ve Karakış. Bunlar Rumi takvimin ayları&#; Ve her yeni ay 14’üncü günle başlayıp bir sonraki ayın 13’üyle bitiyor.

Zemheri ayı Miladi takvime göre 14 Ocak Şubat’a karşılık gelirken, gücük 14 Şubat Mart dönemini ifade ediyor. Bu arada “zemheri”nin kelime anlamı “kış ortası” iken “gücük” şubat ayı anlamına geliyor. Ve size eskilerden bir deyiş: Gücük çıkmayacağım, mart da ben gireceğim diye dövüşüyor!

Mevsimlere gelince&#; Rumi takvime göre iki mevsimden söz edebiliriz; Kasım Günleri yani Kış Günleri, Hızır Günleri yani Yaz Günleri. Kasım Günleri 8 Kasım’da başlayıp 5 Mayıs’ta biterken, Hızır Günleri 6 Mayıs’ta başlayıp 7 Kasım’da bitiyor.

Cemre düşmesi, Kocakarı Soğukları gibi halkın gözlemleri ve ifadelerinde yer bulan dönemlere bakalım biraz da. Örneğin Kocakarı Soğukları Rumi takvime göre Mart’ın 4’üne denk geliyor. Gündönümü Fırtınası Mart’ın 8’ine, Sitte-i Sevr Soğukları ise Rumi Abrul’a yani Nisan’a karşılık gelmekte.

 17, okunma

akin aksoy

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası