öğrenim kredi borcu ödenmezse ne olur / KYK borcunu ödemeyenler dikkat! - Güncel Haberler

Öğrenim Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur

öğrenim kredi borcu ödenmezse ne olur

Dünya’da meydana gelen küresel ekonomi kriz ülkemizi de vurmuş durumda. Özellikle malum salgın hastalık, bütün dünya ülkeleri olumsuz etkiledi. Ülkemizde de üniversite mezunu bir çok vatandaş, eğitim yıllarında aldıkları KYK Kredi borçlarını ödeme sıkıntısına düştüler. İşsizlik oranının da bayağı artmasıyla beraber, üniversite mezunu milyonlarca vatandaş şu anda işsiz durumda. Bu durumda olan insanların aklına gelen sorulardan bir tanesi de, KYK Kredi borcunu ödemezsem ne olur sorusu olmakta.

Hali hazırda bir süre sonra bu borçların geri ödemesi başlıyor ve o dönem geldiği zaman işsizlik devam ediyorsa, KYK Borcu ödenmezse ne olur sorusuda bu insanların sıkıntılarından bir tanesi oluyor. Lafı daha fazla uzatmadan, bu durum karşısında meydana gelecek prosedürleri anlatmaya başlayalım.

KYK Kredi Borcunu Ödemezsem Ne Olur

KYK Kredi borçları ödemesi; devlet tarafından sağlandığı için geri ödemesi de gelir idaresi başkanlığı ile vergi daireleri tarafından yapılmaktadır. Durum böyle olunca, KYK Kredi borcunu ödemezsem ne olur konumuzda ilk muhattabınızın bu kurumlar olacağını söyleyebiliriz. Hem ödeme işlemlerini yaparken, hem de ödeyememe durumunda vergi dairesi ile icra dairesine sık sık gidebilirsiniz. KYK borcu ödenmezse ne olur konusunda şimdi bu aşamalarda nelerle karşılacağınızı maddeler halinde açıklayalım.

  1. Üniversite tamamlandıktan sonra bu borçların ödemesi için 2 yıl süreniz var. Bu süreçte sizden herhangi bir para talep edilmiyor ancak siz isterseniz erken kapatma yapabiliyorsunuz.
  2. Bu iki yılın sonunda geri ödemeler tıpkı KYK Kredi ödemesi almanız gibi taksitler halinde gerçekleşir.
  3. KYK borcu ödenmezse ne olur konusunda en son işlemde yasal takip ve faiz işleme süreci başlamaktadır.
  4. KYK Öğrenim Kredisi Yapılandırma işlemleri isimli konumuzda, KYK Borcu Ödememe sürecinde yapabileceğiniz ve size avantaj sağlayacak yapılandırma süreci anlatılmaktadır. KYK Borç Yapılandırma işlemi, borç taksitlerinin ödenemesi durumunda bir süre sonra tüm borcun tekrar taksitlendirilerek belli faizlerinde silinmesiyle gerçekleşen bir olaydır.

Genel olarak süreç bu şekilde işlemektedir. Burada bilmeniz gereken önemli olayda, yapılandırma işlemini her zaman yapamamanızdır. Devlet belli aralıklarla af çıkarır ve borçların yapılandırılmasına olanak tanır. Eğer af ve yapılandırma yasası çıkmadıysa, KYK Kredi borcu yapılandırması gerçekleştirmeniz mümkün değildir. KYK borcu ödenmezse ne olur 2022 başlığında, aktif olarak mevcut yapılandırma mevcuttur ve sizde yararlanabilirsiniz.

KYK Borcu Ödenmezse Ne Olur 2022

KYK Kredi Borcu Gecikme Faizi Ne Kadar

KYK kredi borcu gecikme faizi her yıl değişiklik göstermektedir. Bunun nedeni, faizin belirlenmesinde yıllık Yi-ÜFE oranlarına bakılmasıdır. Yani yurtiçi üretici firmaları endeksi, bu borca gelecek olan faiz oranını belirler. Bunun dışında toplam borca sabit olarak 1.40 oranın da aylık gecikme zammı da uygulanmaktadır. Aylık borç gecikme zammı, ödenmemiş toplam borç üzerinden esas alınmaktadır. Maddelerle bir örnek vermek gerekirse;

  • Zeynep toplam da 20.000 TL KYK Kredi ödemesi yapacak.
  • Zeynep bu tutarın 10.000 TL ödemesini yaptı, 10.000 TL ödeme ise yapılamadı ve aradan zaman geçti.
  • Bu borç yapılandırma da, veya geri ödeme de 10.000 TL kalan tutar + faizler üzerinden işlem görecektir.
  • KYK Öğrenim Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır

İşte KYK Kredi borcu gecikme faizi bu şekilde alınmaktadır. KYK Kredi borcunu ödemezsem ne olur isimli başlığımızda, gecikme zammı uygulaması bu şekilde gerçekleştirilmektedir.

KYK Kredi Borcu Gecikme Faizi

KYK Kredi Borcu Ödenmezse Eve Haciz Gelir mi?

Eve haciz işlemleri, son yasal düzenlemeler ile beraber bayağı bir zorlaştı. KYK Kredi borcunu ödemezsem ne olur konusunda, eve haciz gelmeyeceğini belirtmek isteriz. Haciz işlemleri genellikle özel kurumlara olan borçlarınız karşısında uygulanan bir durumdur. Devlet, kendi alacakları için eve haciz uygulamasını son 10-15 yıldır uygulamaya koymuyor. Peki yasal takip süresince bu borç nasıl tahsil edilir?

  1. Öncelikle kişinin sigortalı bir işi varsa, maaşından kesinti yapılarak tahsilat gerçekleştirilir. KYK Borcu ödenmezse ne olur kısmında, maaş haciz işlemleri uygulanabilir.
  2. Taşınmazlar ve eve haciz gerçekleştirme hakkı varken devlet bunu artık yapmıyor, aracınız varsa ona haciz işlemi başlatılabilir.
  3. Yeni yapılandırma seçenekleri sunarak taksitler halinde ödeme imkanı seçenekler arasında gösterilebilir.
  4. Şirketiniz varsa, şirket mal varlığına bloke konulabilir veya banka hesaplarınız kısıtlanabilir.

KYK Borcunu ödemezsem ne olur sorusunda, sık karşılaşacağınız durumlar bu şekilde listelenmektedir.

KYK Kredi Borcu Yapılandırmasını Ödemezsem Ne Olur?

KYK Kredi borcu yapılandırması ödenmezse, yine yasal takip ile haciz süreçleri başlatılır. KYK Kredi Borcu Yapılandırması genellikle 2 ayda bir taksit ödeme şeklinde gerçekleştirilir. Bu durumda, normal bir banka borcunda 3 ay ödenmemesi durumunda yasal takip süreci başlarken, KYK Kredi Borcu Yapılandırması sürecinde bu zaman 6 aydan oluşur. Ödemelerin 60 günde bir yapılması, her iki ayı bir ay olarak tanımlamasını sağlar. Buda borçluya borcu ödemek için ek bir zaman kazandıracaktır.

Bazı durumlarda, yapılandırmayı da ödeyemeyen vatandaşlar yeniden yapılandırma işlemi yapabilir. Bu durum için ek bir yasanın çıkmasına gerek yoktur. Mevcut yapılandırma yasası çıktığı anda, bu durumda olanlar da bu taksitlendirme işleminden yararlanabiliyor. Yani buradan anladığımız kadarıyla, devlet kendi alacakları için bayağı bir sabır gösteriyor ve seçenekler sunuyor.

KYK Kredi Borcunu Ödemezsem Ne Olur makalemizde, devlet alacaklarının her zaman için banka alacaklarından daha avantajlı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, devlet nasıl olsa anlayışlı diye borçları sürekli ertelemek büyük bir hata olur. Bu süreçte faiz ile borç artacağı için, bu yöntemi kullanmanızı önermiyoruz.

Kyk Borcu Ödenmezse ne olur haber içeriğimizin sonunda önerimiz ise; mevcut durumunuzun ödeme yapmaya müsait olduğu anlarda bir an evvel bu borçtan kurtulmanız olacaktır.

KYK borcu icralık olur mu, KYK borcuna icra gelir mi? KYK kredi borcunu ödemezsem ne olur?

KYK borcu olan 5 buçuk milyon için yeni bir yapılandırma Meclis’ten geçerek Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Yasaya göre, vergi cezaları, SGK prim borçları, gümrük cezaları yeniden yapılandırılabilecek. 30 Nisan tarihinden önceki kesinleşmiş borçlar için gelen yapılandırma başvurusu 31 Ağustos'a kadar geçerli olacak, ilk taksit ödemesi ise eylül sonuna kadar yapılacak. KYK borcu yapılandırması yeniden gündeme gelince KYK borcu olanlar, KYK borcu icralık olur mu? KYK borcuna icra gelir mi? KYK kredi borcunu ödemezsem ne olur?

KYK borcu ödenmezse ne olur?

KYK borcu ödenmezse günlük gecikme zammı uygulanır. Gecikme zammıyla beraber borç şu şekilde hesaplanır: Alınan toplam kredi + Yİ-ÜFE ilavesi + borç ödenmezse aylık %1.40 gecikme zammı uygulanır.

KYK borcuna icra gelir mi?

Taksitleri daha sonraki bir tarihte ödeyenler zamanında ödememiş sayılırlar. Bu durumda gecikme faizi eklenmesinin yanı sıra ilk aşamada borçların bir yıllığı, tekrarında ise tamamı ödenmediği takdirde borç Vergi Dairesi Müdürlüklerine devrediliyor. Devir işlemi sonrası borçların bankaya değil ilgili vergi dairesine ödenmesi gerekiyor. Yine ödenmemesi durumunda ise icra işlemi başlatılıyor.

KYK borcunu ödemeyenler dikkat! Anayasa Mahkemesi o hükmü iptal etti: Karar Resmi Gazete'de yayınlandı

Resmi Gazete'de yer alan karara göre, Antalya'da bir kişi, yükseköğrenim kredi borcunun birden fazla taksitinin ödenmemesi nedeniyle tüm taksitlerin tahsili için düzenlenen ödeme emrinin iptali istemiyle dava açtı.

KYK borcu zamanında ödenmezse tüm taksitler peşin mi ödeniyor?

Davaya bakan Antalya 2. İdare Mahkemesi ise davada uygulanan kanun hükmü olan 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu'nun 17'inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan bazı hükümlerin, Anayasa'ya aykırı olduğu kanısına vararak, Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Başvuruda, itiraz konusu kuralda, yararlanılan yükseköğrenim kredilerinin birden fazla taksitinin zamanında ödenmemesi durumunda, alacağın tamamının peşin ödenmesinin öngörüldüğü, bunun da sosyal devlet ilkesini ve mülkiyet hakkını ihlal ettiği ileri sürüldü.

Anayasa Mahkemesi KYK borç düzenlemesini iptal etti

Başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi, kanunun ilgili kısmının Anayasa'ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verdi.

İptali istenen kuralın da bu kredilerin birden fazla taksitinin ödenmemesi durumunda tüm borcun muaccel hale gelmesini (peşin ödenmesini), tüm borcun vade tarihi beklenmeksizin tahsilini düzenlediği aktarılan kararda, şunlar kaydedildi:

"6183 sayılı Kanun'a tabi diğer alacaklar açısından taksitlerin ödenmemesi durumunda borcun tamamı muaccel hale gelmemekte, borç vade tarihinde gecikme zammı ile birlikte tahsil edilmektedir. Bu yönüyle 6183 sayılı Kanun'a tabi diğer alacaklar açısından söz konusu müdahale aracı kullanılmazken, eğitimi destekleme yönünden sosyal yanı ağır basan bir alacakta böylesine ağır bir tedbirle meşru amaca ulaşılmaya çalışılmasının son çare ve bu amaca ulaşmak için gerekli olduğu söylenemez."

Kararda, bununla birlikte, birden fazla taksitin ödenmemesi durumunda borcun muaccel hale gelmesi yanında, borç, 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre tahsil edildiğinden, vadesi dolan taksitlerin gecikme zammıyla birlikte ödendiği de aktarıldı.

Bu sayede, alacağın zamanında tahsil edilmemesi nedeniyle uğranılan zararların giderildiği aktarılan kararda, bu yolla, borçluların da ek maliyetle karşılaştıklarından borcu zamanında ödemek durumunda kaldığı belirtildi.

  • Yüksek Mahkemenin kararında, şu tespitler yapıldı: "Bu kapsamda birden fazla taksiti ödenmeyen borcun sürüncemede kalmaması için borcun tamamının ivedilik kazanmasının kamu yararının sağlanmasına yönelik amacın gerçekleştirilmesi için tek araç olduğu söylenemez.

  • Dolayısıyla anılan meşru amacın gerçekleştirilmesi açısından seçilen araçlar değerlendirilirken borcun gecikme zammı ile birlikte tahsili sayesinde, alacağın zamanında tahsil edilmemesi nedeniyle uğranılan zararların giderildiğinin ve ek maliyetle karşılaştıklarından borçluların borcu zamanında ödemek durumunda kaldığının, bu aracın söz konusu amacın gerçekleştirilmesi açısından yeterli olduğunun da göz önünde bulundurulması gerekir. Bu itibarla kuralın 'gereklilik' ölçütü ile bağdaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır."

Öğrenim kredisi kaç taksitte ödeniyor?

Taksitle ödeme durumunda yapılandırılmış borçlara 6 taksitte 12 ayda yapılacak ödemelere 1,09 oranında, 9 taksitte 18 aylık ödemelerde 1,135 oranında, 12 taksitte 24 aylık ödemelerde 1,18 oranında, 18 taksitte 36 aylık ödemede de 1,27 oranında katsayılar uygulanarak tahsilat gerçekleştirilecek.

KYK kredi geri ödemesi ne zaman başlar?

Kredi almaktan vazgeçen öğrenciler kredi borcunu, devam ettiği öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden iki yıl sonra başlamak üzere kredi aldığı kadar sürede ve aylık taksitler halinde ödemektedir.

  • Gençlik ve Spor Bakanlığı Öğrenim / Katkı Kredisi Geri Ödeme

KYK Borcu Ödenmezse Ne Olur? KYK Borcuna İcra Gelir Mi?

Haberler

Gündem

KYK Borcu Ödenmezse Ne Olur? KYK Borcuna İcra Gelir Mi?

Üniversite okuyan birçok kişi, KYK kredisini kullanmıştır. Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından sağlanan kredi imkanı, okulun bitmesinden iki yıl sonra geri ödenmesi isteniyor. Milyonlarca vatandaş, KYK borçlarını ödemekte zorlanırken, gecikme zammı ile de karşı karşıya kalıyor. Geçtiğimiz aylarda Resmi Gazete’de yayımlanan yasa ile KYK borçları da dahil birçok vergi borcuna taksitlendirme fırsatı gelmişti. KYK borç yapılandırma süresi, 31 Ekim tarihine kadar uzatıldı. Peki, KYK borcu ödenmezse ne olur? KYK borcuna icra geliyor mu? İşte KYK ile ilgili tüm detaylar…

Bu Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır