vücuttaki elektrik belirtileri / Elektrik Çarpmasında İlk Yardım | Elektrik Çarpması Belirtileri

Vücuttaki Elektrik Belirtileri

vücuttaki elektrik belirtileri

Vücutta Elektriklenmenin Zararları Ne Statik Elektrik Nasıl Atılır

Vücutta elektrik çarpması durumu, vücudun aniden elektriklenmeye maruz kalmasından dolayı kaynaklanır. Bir nesneyle dokunulduğunda yahut biriyle el teması kurulduğunda bazen çat çut sesleri duyulur ve sanki elektrik çarpmış hissi yaşanır. Bu durum günlük hayatta hemen hemen herkesin yaşadığı bir durumdur.

Vücutta Elektriklenme Neden Olur?

Statik akım yani vücutta elektriklenme olayı hemen hemen herkesin yaşadığı bir durumdur. Bazen biriyle tokalaşırken bazen kapı kolu kavrandığında çat çıt gibi sesler duyulur ve vücut anlık elektrik sarsıntısı yaşar. Vücutta fazla biriken elektrik boşalarak, kişide anlık elektrik çarpma hissine sebep olur. Vücutta fazla elektik birikimine neden olan durumlar şunlardır;

Vücutta elektrik çarpmasına neyin neden olduğu bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Ancak yapılan bilimsel araştırmalar; başta elektronik cihazlar, yüksek gerilim hatları gibi zararlı elektromanyetik dalga yayan cihazların, vücutta elektrik yüklemesine sebep olduğunu açıklamıştır. Daha çok telefon, tablet, televizyon gibi elektronik aletlerle haşır neşir olanların ve elektronik ortamlarda bulunan kişilerin vücutta elektriklenme yaşadığı görülmüştür. Bununla birlikte sinir sistemine bağlı olarak da vücut statik elektrik yüklenir.

Vücutta biriken statik elektriğin bazı yollarla vücuttan atılması gerekir. Statik elektrik vücuttan atılamadığında vücutta birikir ve genelde yün kazak, demir kapı kolu, araba kapısı kulpu gibi elektriği çeken nesnelere temas edildiğinde vücuttaki fazla elektrik boşalır. Bu elektrik boşaltma sırasında çat çıt sesleri çıkar ve vücutta elektrik çarpma hissine neden olur.

Vücuttaki Elektriklenmenin (Statik Elektriğin) Zararları Nelerdir?

Herkesin vücudunda, vücudun doğası gereği belirli miktarda elektrik bulunur. Bu elektrik vücudun çalışması için gerekli olan bir enerjidir. Fakat yukarıda bahsettiğimiz gibi telefon, bilgisayar gibi elektronik aletlere maruz kalmak vücutta fazla elektrik yüklenmesine neden olur. Statik elektriğin vücuttan atılması gerekir, atılamadığı taktirde elektrik vücutta birikir ve kişiye zarar veren bir durum haline gelir.

Vücudun fazla statik elektriğe maruz kalması kişinin yaşamını olumsuz etkiler. Kişide bedensel ve zihinsel yorgunluğa, kas ağrılarına ve kaslarda krampa neden olabilir. Vücudun fazla elektrik yüklü olması cilt sağlığının bozulmasına ve zamanla ciltte sarkmalara neden olabilir. Aynı zamanda strese ve psikolojik sorunlara da yol açabilir. Vücuttaki statik elektriğin bir diğer zarar ise, kişi herhangi bir nesneye dokunduğunda elektrik çarpmasının meydana gelmesidir.

Vücuttaki Statik Elektrik Nasıl Atılır?

Banyo Yapmak

Vücuttaki statik elektriği atmanın en kesin ve etkili yolu banyo yapmak hatta gusl abdesti almaktır. Vücudun tamamının su ile buluşmasıyla, vücutta biriken statik elektrik boşalır. Kişi gusül abdesti alarak, bedenin tamamını yıkamış olur ve bu sayede vücuttaki statik elektrik vücuttan atılır.

Abdest Almak

Gün içinde hemen hemen herkes elektronik aletlerin yaydığı elektriğe maruz kalır. Elektronik aletlerin yaydığı elektrik dalgaları nedeniyle vücuda statik elektrik yüklenir. Gün içerisinde banyoya giremediğiniz durumlarda yalnızca ellerinizi yıkayabilir yahut abdest alarak vücuttaki statik elektriği atabilirsiniz.

Toprağa Basmak

Toprağa basmak eskilerden beri bilinen bir yöntemdir. Kişi çıplak ayakla temiz toprağa basarak vücudundaki statik elektriği atmayı sağlayabilir. İmkanı olanlar haftada birkaç kez temiz toprağa yalın ayak basarak vücuttaki statik elektriği boşaltabilirler.

Stresten Uzak Kalmak

Vücuttaki statik elektriğe neden olan durumlardan biri de strestir. Kişi ne kadar stresten uzak kalmaya çalışırsa, vücudundaki statik elektrik de o kadar azalacaktır.

Elektronik Cihazlardan Uzak Kalmak

Günmüz çağında elektronik aletlerden uzak kalmak mümkün değildir. Ancak olabildiğince telefonda durulan süreyi azaltmalı ve elektronik cihazlarla yakın temas kurulmamalıdır.

Doğal Taş Kullanmak

Vücuttaki statik enerjiyi atmaya yardımcı olan bazı doğal taşlar vardır. Bu doğal taşları el bileğinide ve boynunuzda kullanarak, vücuttaki statik elektriğin atılmasını sağlayabilirsiniz.

Metal Maddelere Dokunmak

Vücuttaki statik elektriği atmanın bir diğer yolu ise metal nesnelere dokunmaktır. Demir kapı kolu, demir sandalye gibi, metal nesnelere dokunarak vücuttaki statik elektriği atabilirsiniz. Zaten vücudunuzda fazla statik elektrik varsa, demir maddelere dokunduğunuzda vücudunuzda elektrik çarpma sarsıntısı olacaktır.

SARIZEYBEK İlk Yardım Eğitimi SARIZEYBEK İlk Yardım Eğitimi SARIZEYBEK İlk Yardım Eğitimi

Elektrik Çarpmasında İlk Yardım uygulamaları günümüzde insanların yaşam içerisinde her an karşılaşabilecekleri Elektrik Çarpması vakalarında yapması gerekenlerin öğretildiği Temel İlk Yardım Eğitimi konu başlığıdır.

Elektrik Çarpması gündelik yaşamda insanların karşılarına beklemedikleri anda çıkabilen ve hayati riskler barındıran bir durumdur. Bu vakalarda ilk müdahalenin Elektrik Çarpmasında İlk Yardım prosedürüne uygun olarak yapılması kişinin sağlığı için çok önemlidir.

İçinde bulunduğumuz çağda elektronik cihazların kullanımın yaygınlaşması sonucu kazalar veya farklı nedenlere bağlı olarak oluşan Elektrik Çarpması vakalarının sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

İnsan sağlığında ve hayatında çok ciddi tehlikelere yol açan bu durumda Elektrik Çarpması İlk Yardım ilkeleri doğrultusunda yapılacak doğru müdahale büyük önem arz etmektedir.

SARIZEYBEK İlk Yardım Kursu olarak İzmir ve Ankara&#;daki merkezlerimizde verdiğimiz Temel İlk Yardım Eğitimi kapsamında Elektrik Çarpmasında İlk Yardım konusunda kişilerin bilmesi gereken teorik ve uygulamalı bilgileri vermekteyiz.

Uzman İlk Yardım Eğitmenimiz tarafından kaleme alınan bu yazımızda;

  • Elektrik Çarpması Nedir
  • Elektrik Çarpması Belirtileri
  • Elektrik Çarpmasında İlk Yardım Nasıl Yapılır
  • Elektrik Çarpması Tedavisi

gibi birçok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Elektrik Çarpması Nedir

İnsanların kaza veya farklı sebepler sonucunda dokulara zarar verecek ve hayati risk oluşacak seviyede elektriğe maruz kalmasına Elektrik Çarpması denir.

İnsanların vücut yapısını oluşturan dokular belirli seviyedeki elektrik akımını geçirecek özelliğe sahiptir. Yani uygun koşullarda Elektrik Akımı insan vücudundan geçebilir. Bu durum vücutta dokularda ciddi hasarlara ve 3. Derece Yanıklara yol açabilir.

Elektrik Çarpması nedeniyle oluşan doku hasarları insan sağlığında ciddi tehlikelere yol açabilecek boyutta olduğu için Elektrik Çarpmalarında İlk Yardım uygulamasının doğru yapılması çok değerlidir.

Elektrik Çarpması sonucu insan vücuduna giren Elektrik Akımının oluşturacağı hasar seviyesi;

  • Elektrik akımının voltajına,
  • Elektrik akımının şiddetine,
  • Elektrik akımına maruz kalınan süreye,
  • Alternatif akımın olup olmamasına,
  • Elektrik akımının vücutta geçiş yoluna,

bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Yukarıda belirttiğimiz tüm faktörler kişinin Elektrik Çarpması sonucu alabileceği hasarı ve vaka sonrası uygulanması gereken Elektrik Çarpması İlk Yardım prosedürünü etkiler.

Elektrik Çarpması insanlarda kazalar sonucu oluşabileceği gibi evdeki priz ve elektronik cihazlarda oluşan kaçaklar nedeniyle de meydana gelebilir. Ayrıca bir doğa olayı olan yıldırım düşmesi de Elektrik Çarpmasına yol açabilir.

Elektrik Çarpması Belirtileri

İnsanlarda Elektrik Çarpması vakalarında maruz kalınan elektrik akımının süresi ve şiddeti oluşan etkileri değiştirmektedir. Elektrik Çarpması sonrası oluşan belirtiler arasında;

  • Bilinç Bulanıklığı ya da Bilinç Kaybı,
  • Kaslarda Görülen Şiddetli Kasılmalar,
  • Vücut Bölgelerinde His Kaybı ya da Uyuşma Hissi,
  • Solunum Bozukluğu ve Nefes Darlığı,
  • Görme ya da İşitme Duyuların Oluşan Kayıplar,
  • Dereceye Varan Cilt Yanıkları,
  • Cilt Altı Dokularda Yanık,
  • İç Organlarda Yüksek Isıya Nedeniyle Oluşan Hasar,
  • Kasılma Görülebilen Epileptik Nöbetler,
  • Kalp Ritminde Bozukluk ya da Kalp Durması,
  • Baş &#; Karın &#; Göğüs Ağrısı,

gösterilebilir.

Elektrik Çarpmasında İlk Yardım

Elektrik Çarpmasında İlk Yardım Nasıl Yapılır

Elektrik Çarpması vakalarında yapılması gereken ilk müdahale olayın İlkyardımcının başına gelmesi veya İlkyardımcının şahit olduğu bir duruma müdahale etmesi şeklinde 2 farklı sınıfta incelenebilir.

Elektrik Çarpması olayına maruz kalan İlkyardımcı kendisine şu basamakları inceleyerek Elektrik Çarpmasında İlk Yardım prosedürünü uygulamalıdır;

  • Elektrik kaynağı ile olan temas en hızlı şekilde sonlandırılmalıdır.
  • Acil Servis aranarak en yakın sağlık kurumundan tıbbi yardım talep edilmelidir.
  • Sağlık ekibi ulaşana kadar istirahat ederek beklenmelidir.
  • Eğer Elektrik Çarpması sonucu yanık oluşan vücut bölgeleri varsa üzeri nemli, steril gazlı bir bez ile örtülmelidir.

Eğer İlk Yardım Sertifikası sahibi bir İlkyardımcı olarak Elektrik Çarpmasına maruz kalan kişi siz değilseniz ve şahit olduğunuz bir vakaya müdahale etmeniz gerekiyorsa;

  • Öncelikle vücuduna elektrik akımı gelmeye devam eden kişiye asla dokunmayın. Kazazedeyi Elektrik Çarpmasına neden olan kaynaktan elinizle ayırmaya çalışmayın.
  • İmkan dahilinde ise elektrik kaynağını kapatın. Bu durum mümkün değilse elektrik kaynağını kazazededen uzaklaştırmaya çalışın.
  • Yukarıda belirttiğimiz işlemleri elektrik akımının iletilmesini engelleyen ahşap maddeler kullanarak yapın. Metal veya ıslak hiçbir madde kullanmayın.
  • Zaman kaybetmeden Acil Servisi arayarak tıbbi destek talep edin.
  • Elektrik Çarpması yaşayan kişiyi güvenli bir ortama taşıdıktan sonra nabzını, solunumunu ve bilincini kontrol edin.
  • Eğer kişide solunum durduysa ve nabız alınamıyorsa Elektrik Çarpmasında İlk Yardım prosedürü gereği olarak kalp masajına başlayın.
  • Kazazedede bulantı, kusma, halsizlik, soluk cilt görünümü gibi belirtiler söz konusu ise bacaklarını kalp seviyesinin üzerine kaldırarak şok pozisyonu verin.
  • Eğer Elektrik Çarpması nedeniyle vücutta yanıklar oluşursa yanan bölgenin üstüne nemli ve gazlı bir bez örtün.

Elektrik Yanıklarında İlk Yardım

Kişilerde yaşanan yanık olayları elektrik kaynaklı olabilmektedir. Elektrik nedeniyle gerçekleşen yanık vakalarına Elektrik Yanıklarında İlkyardım prosedürüne uygun şekilde müdahale edilmelidir.

Elektrik Yanıklarında İlk Yardım süreci şu şekilde ilerlemektedir;

  • Öncelikle çok sakin ve soğukkanlı olunmalıdır.
  • Yaralanan kişiye dokunmadan önce elektrik akımı kesilmelidir.
  • Elektrik akımını kesme olanağı yoksa yalıtkan bir madde (plastik, tahta) kullanılarak kişinin elektrik ile olan teması engellenir.
  • Yaralının solunumu ve solunum yolu açıklığı değerlendirilir.
  • Yaralı asla kımıldatılmamalıdır.
  • Vücudun hasar görmüş kısmı örtülür.
  • Yaralının bilinci açık dahi olsa Acil aranarak tıbbi yardım talep edilmelidir.

Elektrik Çarpması Tedavisi

Elektrik Çarpması vakalarında insan vücuduna giren elektrik akımı cilt ve cilt altı dokularda yanıklar oluşmasına neden olur. Ayrıca kas yapısında hasarlara yol açarak organ yetmezliğine yol açabilir.

İnsanlar kendilerince basit gördükleri bir Elektrik Çarpması vakası sonrasında dahi en yakın sağlık kuruluşuna giderek uzman bir doktor tarafından muayene edilmelidir.

Elektrik Çarpmasına maruz kalan hastalarda yaşanan hasarın çeşidi ve boyutuna bağlı olarak Elektrik Çarpması Tedavisi uygulanmaktadır. Elektrik Çarpması Tedavisi basamakları;

  • Eğer yanık varsa yanan bölgelere antibiyotik, antiseptik ve dermatolojik tedaviler uygulanması,
  • Ağrının yok edilmesi için ağrı kesiciler verilmesi,
  • Yoğun sıvı kaybı oluşan durumlarda damardan sıvı takviyesi yapılması,
  • Tetanos riskini engellemek için tetanos aşısı olunması,
  • Kalp ritim bozukluğu görülen durumlarda ritim düzenleyicilerin kullanılması,

şeklinde belirtilebilir.

• Elektrik kaynağı ile olan temas en hızlı şekilde sonlandırılmalıdır.
• Acil Servis aranarak en yakın sağlık kurumundan tıbbi yardım talep edilmelidir.
• Sağlık ekibi ulaşana kadar istirahat ederek beklenmelidir.
• Eğer Elektrik Çarpması sonucu yanık oluşan vücut bölgeleri varsa üzeri nemli, steril gazlı bir bez ile örtülmelidir.
Elektrik Çarpması sonrası kazazedeye su içirilmemeli, hastaya asla su ile müdahale edilmemelidir. Zaman kaybedilmeden Acil Servis aranarak tıbbî yardım talep edilmelidir.
Elektrik Çarpması vakalarında en ciddi hasar sinir dokularında oluşur. İnsan vücudundaki dokuların elektrik akımına gösterdiği direnç sinir dokusundan sonra kan damarları, kas, cilt, tendon, yağ tabakası ve en son olarak da kemik doku olarak sıralanır.
Elektrik Çarpması sonucunda insanlarda damarlar ve deri üzerinde geçici veya kalıcı sonuçlar görülmektedir. Oluşan hasarlar arasında;

• Farklı seviyelerde yanıklar oluşması,
• Solunum ve dolaşım sisteminin bozulması,
• Bilinç kaybı sonucu düşme ve buna bağlı kırıklar oluşması,

gösterilebilir.
İnsanların Elektrik Çarpması ile vücutlarına giren statik elektriği atmalarının en kesin ve etkili yolu banyo yapmak hatta gusül abdesti almaktır.

Vücudun tamamının su ile buluşmasıyla vücutta biriken statik elektrik boşalır. Kişi gusül abdesti alarak bedenin tamamını yıkamış olur ve bu sayede vücuttaki statik elektrik vücuttan atılır.
Elektrik akımına maruz kalmış yaralının vücudunda meydana gelen doku hasarlarına Elektrik Yanığı denir. Elektrik vücudun değişik noktalarından patlatarak da çıkabilir.
İlk Yardım Eğitimi Facebook
Sarızeybek Kurumsal Facebook
En Son Eklenenler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası