150 km ne kadar benzin yakar / Yakıt Hesaplama Aracı: Araç Yakıt Tüketimini Hesapla - Generali

150 Km Ne Kadar Benzin Yakar

150 km ne kadar benzin yakar

1 Litre Benzin Kaç Km Gider? Araç Yakıt Hesaplama Aracı İle 1 LT LPG, Mazot ve Benzin İle Kaç Kilometre Yol Gidilir?

1 litre mazot kaç kilometre yol gider sorusunun yanıtlarını genelde mazotlu araç sahipleri bilmek zorundadır. Yolda kalmamak ya da istenilen yere kolayca bulaşabilmek için araç yakıt hesaplama işleminin doğru yapılması son derece önemlidir. 1 litre benzinle kaç km gidilir sorusuna bu bakımdan net olarak yanıt verebilmek gerekir. Araç yakıt hesaplama aracı ile 1 LT LPG, mazot ve benzin ile kaç kilometre yol gidilir yanıtlarını paylaştık.

1 Litre Benzin Kaç Km Gider?

Araç sahipleri yakıt fiyatlarının yükselmesi ile birlikte araçlarını çok daha idareli bir şekilde kullanmak istemektedir. Böyle durumlarda alınan benzin ya da mazotun aracı ne kadar süre idare edeceği en çok merak edilenler arasındadır. Bir litre benzin ile ne kadar yol alınacağı bilindiğinde araç sahipleri özellikle uzun yolda ne kadar yakıta ihtiyaç duyacaklarını hesaplayabilirler.

Ancak yakıt hesaplama sırasında aracın türü ve modeli son derece önemli konular arasında yer almaktadır. Bir litre benzin büyük ve küçük çaplı araçlarda aynı oranda sonuç vermeyebilir. Trafiğe çıkmadan ya da uzun yola gitmeden önce mutlaka 1 litre benzin ile kaç kilometre yol gidebileceğinizi detaylı olarak hesaplamanız gerekir.

1 Litre Benzin/ Motorin/ LPG Kaç Km Yol Gider?

Yakacağınız yakıtın türü alacağınız mesafe üzerinde son derece önemlidir. Her yakıt türünün özellikleri farklıdır. Aynı zamanda aracın teknik özellikleri de harcanan yakıt miktarı üzerinde son derece etkilidir. Bazı araçlarda daha az yakıt tüketimi gerekirken bazı araçlarda bu miktar daha fazla olabilmektedir. Bu süreçte yakıt hesaplamanız gereken durumlarda ufak bir formül kullanarak harcanacak yakıt miktarını kolayca bulabilirsiniz. Bu işlemlerde şu formül kullanılabilir: yapılan kilometre/ yakılan yakıt miktarı=1 litre. Yakıt tüketimi her araca göre değişse de ortalama olarak bu konuda bilgi vermek mümkün olabilir. Bu konuda şunlar söylenebilir:

  • 1 litre benzin ile ortalama olarak km yol kat etmek mümkün olur.
  • 1 litre otogaz- LPG ile km yol kat etmek mümkün olur.
  • 1 litre mazot yani motorin ile km yol gidilebilir.

Yakıt tüketimi üzerinde birçok faktör öne çıkar. Aracın içerisindeki ağırlık, mekanik ve teknik donanım unsurları en önemlileridir. Lastik basıncı, sürekli olarak frene basmak ve bakımı geciktirmek yakıt konusunda araçları fazlası ile zorlamaktadır.

CANLI BORSA TAKİP EKRANI İÇİN TIKLAYIN!
ANLIK HİSSE SENETLERİ VERİLERİ, BORSA GRAFİK VE TEKNİK ANALİZ!

piyasalar

Yakıt Hesaplama

Akaryakıt ücretleri, araçların kullanımında en büyük harcama kalemlerinden biridir. Bu nedenle araç alırken veya kullanırken yakıt tüketimi değerlerine dikkat edilir, aracın “kaç yaktığı” hesaplanır. Yakıt ücreti hesaplama konusunda ise kilometre ortalaması veya kilometre başına yakıt ücreti hesaplaması gibi farklı yöntemler izlenebilir. Ancak Türkiye’de yaygın olan KM yakıt hesaplama yöntemidir. Yani kilometre başına aracın kaç kuruş yakıt tükettiğinin hesaplanmasıdır. 

Yazımızda mesafe yakıt hesaplama hakkında örnekleri inceleyebilir, güncel yakıt ücretleri ve aracı kullandığın kilometreye göre kendi yakıt hesaplama sonuçlarına ulaşabilirsin.

Yakıt Hesaplama Nasıl Yapılır?

En basit haliyle araç yakıt tüketimi hesaplama işlemi, depo tamamen doldurulduktan sonra aracın ayarlanabilir kilometre sayacının sıfırlanması ile yapılır. Sıfırlama işlemi yapıldıktan sonra depo boşalana kadar katedilen mesafe kaydedilir. Ardından deponun tam dolum ücreti, araç ile katedilen mesafeye bölünür. Örnek vermek gerekirse TL’lik akaryakıt ile kilometre seyahat etmiş ol. ’yi ’ye böldüğün zaman karşına 0,33 sonucu çıkar. Yani aracı kullanırken 1 kilometrede 33 kuruş akaryakıt tükettiğin sonucuna ulaşabilirsin. 

KM yakıt hesaplama için diğer bir yöntem ise  kilometrede kaç litre yakıt tüketildiği sonucunu verir. Deponun kapasitesini, katettiğin kilometreye bölüp ile çarptığın zaman kilometrede ortalama yakıt tüketimi verisine ulaşmış olursun. Örneğin aracının 50 litrelik deposu varsa ve depoyu tam doldurup kilometre yol katettiysen aracın  kilometrede ortalama 7,1 litre yakıt tüketiyor demektir. 

“Arabam Kaç Yakar?” Diyenler İçin Örnek Hesaplar

“Otomobilin kaç yaktığı” sorulduğunda iki farklı cevap verilebilir. Bunlardan ilki aracın kilometrede kaç litre yakıt tükettiğidir. Örneğin aracının deposu 60 litre olsun. Bir depo ile kilometre yol katettiğini varsayalım. Bu örnekte aracının kilometrede tükettiği yakıt litredir. 

İkinci hesaplama yöntemi ise yukarıda da kullandığımız kilometre başına TL cinsinden yakıt hesaplamasıdır. TL’lik yakıt aldığını ve bu yakıt ile kilometre katettiğinizi varsayalım. Bu durumda ’ü ’e bölerek 0,33 değerine ulaşacaksın. Bu durumda da aracının ne kadar yaktığını soranlara “kilometrede 33 kuruş” cevabını verebilirsin.

Araç Yakıt Hesaplamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Araç yakıt tüketimini hesaplarken alınan yakıt miktarı ve ücreti ile katedilen mesafenin hatasız olarak hesaplanması gerekir. Buna ek olarak sürüş tarzı değiştirilmemeli veya düzenli olarak araç kullanılan saat ve alanda aracın kullanıldığından emin olunmalıdır. Yani genelde aracı sakin ve çok fazla gaza basmadan kullanıyorsan yakıt tüketimini hesaplarken de agresif şekilde kullanmaman önerilir. 

Ayrıca aracı büyük oranda İstanbul ve İzmir gibi trafiğin yoğun olduğu büyük şehir merkezlerinde kullanıyorsan yakıt tüketimi hesaplamasını yine aynı şartlarda yapman gerekir. Çünkü yoğun trafikte sarf edilen akaryakıt, açık yollarda veya otoyollarda harcanan akaryakıt tüketimine göre daha fazla olabilir. 

Araç Yakıt Tüketimini Etkileyen En Önemli Faktörler Nelerdir?

Aracının yakıt tüketimini hesapladın ve tasarruf etmek istiyorsun. Bunu sağlamak için araç yakıt tüketimini etkileyen faktörleri öğrenip tasarruf edebilirsin. Araç yakıt tüketimini artıran faktörler şunlardır: 

  • Aracın tekerleklerini, ideal basınç değerlerinin altında veya üstünde şişirmek
  • Mevsime uygun lastik tercih etmemek
  • Araca fazla yükleme yapmak
  • Klima açıkken camları açmak
  • Yüksek süratlerde camları açmak
  • Sık sık fren yapmak
  • Sık sık ani bir şekilde hızlanmak veya yavaşlamak
  • Motor yağını düzenli aralıklarla değiştirmemek

Son olarak aracı sürekli tam dolu depo ile kullanmak, araca fazladan ağırlık katar. Bu nedenle depoyu tamamen doldurmak yerine deponun ¾ gibi bir oranını doldurabilir ve aracın ağırlığını azaltabilirsin. 

Yakıt Tüketimi Hesaplama ile Tasarruf Edilebilir mi?

Yakıt tüketimi hesaplama ile tasarruf arasında doğrudan bir ilişki yoktur. Ancak normale göre daha az ani hızlanma veya yavaşlama yaparak yakıt tüketimini azaltmayı deneyebilirsin.

Yakıt tüketimi hesaplamanın en büyük avantajı, normal şartlar altında kaç kilometre gidebileceğini bilmektir. Böylece günlük hayatta hangi sıklıkla benzin, motorin veya LPG alacağını önceden bilir ve buna göre hareket edebilirsin. 

Benzin veya Motorin Hesaplamada Bir Fark Var mı?

Motorin veya benzin gibi yakıt türleri arasında tüketim hesaplama konusunda herhangi bir fark bulunmaz. Aracın katettiği kilometre ve alınan yakıtın miktarı veya tutarı not edilerek yakıt tüketimi hesaplaması kolayca yapılabilir. Bunun dışında ekstra bir not alınmasına gerek yoktur. 

Benzinli araçlar, genellikle dizel araçlara göre daha çok yakıt tüketir. Bu nedenle de aynı marka ve model olmasına rağmen benzinli araçların kilometre başına tükettiği yakıt ücreti, dizel araçlara göre daha yüksek olabilir. Aynı zamanda benzin ve dizel ücretleri de değişkenlik gösterir, bu durum da belirli farklara neden olabilir.

Son olarak az yakıt tüketen araçlar hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsan “En Az Yakan Arabalar Listesi” yazımıza göz atabilirsin.

Motosikletin Yakıt tüketimi Nasıl hesaplanır?

Merhabalar sevgili motosiklet severler. Özellikle cc üzeri ve yeni üretilen bir çok motosikletin yol bilgisayarı tadında anlık yakıt tüketimi ortalama yakıt tüketimi gibi verileri gösterebilme özellikleri mevcut.

Yine de trafikte yürür halde ki motosikletlerin büyük çoğunluğunda bu tip dijital özellikler mevcut değil.

 

Bu yazıda;

&#; km/lt tüketimini

-Kilometrede kaç kuruş harcadığımızı

-1 litre benzinle ne kadar mesafe gider nasıl hesaplayabileceğimizi öğreneceğiz.

 

Öncelikle motosikletin yakıt tüketimini ölçmek maddi bir hesaptan fazlasıdır. Aslında en son kazanımınız bu bile olabilir. Motosikletin yakıt tüketimini hesaplamak, motosiklet performansını ve verimliliğini ölçmede son derece önemli bir parametredir.

 

Yakıt tüketiminin diğer kullanıcıların veya üreticinin paylaştığı ideal fabrika verisinin üzerinde olduğunu gözlemlediğimizde motosiklette bir şeylerin ters gittiğini varsaymamız çok doğal olacaktır. Bu yüzden hiç maddi hesap yapmayan sürücülerin bile arada sırada yakıt tüketimini gözlemlemesini önerebilirim.

 

 

yıl daha geriye gidersek kawasaki ve bmw’nin bazı modellerinde benzin göstergesi olmayan motosikletlere bile rastlayabilirsiniz. Saçma bir benzin ışığı veya rezerve vanası koymayı benzin göstergesi koymaktan daha yararlı bulmuşlar.

 

Örnek modeller;

 

Bmw fst- funduro modelinde ne bir yakıt azaldı ışığı nede gösterge mevcut. Benzin deposundan motora ulaşan tek şey sadece benzin. Bu modelde rezerve vanasıyla sürücü kendi hesabını kendi yapmalıydı.

 

 

 

 

 

Motosikletin km/litre tüketimini Nasıl hesaplayabiliriz?

 

Birkaç farklı yöntemle hesaplayabilirsiniz. İhtiyacınız olanlar not alabileceğiniz bir kağıt veya hesap makinesinden daha fazlası değil. Hatta yöntem 1 de bu bile gerekmiyor.

Lütfen ben anlamam kafam karışıyor deyip geçmeyin ehliyet alabilecek beceriye sahip herkesin hesaplayabileceği yöntemler mevcut.

 

1.Yöntem

Oldukça basittir. Hiç matematik gerektirmez.

 

 

-Yakıt deposunu olması gereken maksimum seviyeye kadar doldurun (gırtlak değil üreticinin koyduğu olması gereken seviyeye kadar)

 

 

-Tripmetre, sıfırlanabilir kilometre kadranı artık adını ne koyuyorsanız genellikle her motosiklette minimum 1 adet bazılarında tane kadar sıfırlanabilir, tripmetre kadranı olur.

 

 

Ben her benzin aldığımda tripmetreyi mutlaka sıfırlarım sıfırlamadığım asla olmadı. Böylelikle kullanım tecrübelerimden benzin ibresine bakmadan bile aşağı kaç kilometre gideceği yol bilgisayarından daha iyi şekilde tahmin edebiliyorum. Yılların alışkanlığı

 

 

-Bundan sonra ki adım tripmetre de km gelmesine yakın bir zamanda en yakın benzinlikle rotanızı kesiştirerek kilometre sapmalı olarak benzinliğe gitmeniz ve deponuzu doldurmanız.

 

 

-Deponuz daha önce ideal doluluk oranındaydı şimdi tekrar aynı maksimum çizgisine kadar doldurursanız pompacı arkadaşın size vereceği fişinizde kilometrede kaç litre yaktığınıza dair net bir fikriniz oluşur. Benzinin fiyatına bakmadan veya herhangi sayıyı herhangi bir sayıya bölmeden km/ lt tüketiminize ulaşmış olursunuz.

 

 

Yöntem 2

 

Benim en çok kullandığım yöntem budur. Ufak bir not kağıdı ve ufak bir hesap makinesi işinizi kolaylaştıracaktır ki son 15 yıldır bu işlemleri cep telefonumuz üzerinden yapıyoruz. Yani ekstra bir şeye gerek yok.

 

-Depoyu ideal çizgiye kadar dolduruyoruz, yine tripmetremizi sıfırlıyoruz ki ne kadar yol kat ettiğimizi bilelim.  Bu arada tripmetreniz yoksa veya çalışmıyorsa ana kilometre ibresini bir kenara not alabilirsiniz.

 

 

 

-Yakıtımız azaldığında tekrar benzinliğe gidip yakıt depomuzu aynı doluluk çizgisine kadar  dolduruyoruz ve benzinliğe gelene kadar ki trip veya kilometreyi not alıyoruz. (km neyse artık)

 

 

Yakıt deponuz 5 litrelik bir depoda olabilir benim gibi 23 litrelik bir depoda olabilir. Bu yüzden çıkan sonuç motosiklet verisine özeldir.

 

Örnek çözerek devam edelim.

 

 

 

Örnek 1

-Benzinliğe geldiğinde litre yakıt alan ve litre yakıtla km yol kat etmiş bir motosiklet kilometre mesafede kaç litre yakıt tüketir?

 

(Kaç litre olduğunu nereden biliyoruz (benzinlikteki ekranda veya fişte yazıyor buradan öğreneceğiz)

 

Çözüm  1

 

Öncelikle bizim litre hesabındaki hiçbir soru ve çözümde, benzinin fiyatıyla işimiz yok benzin 5 lirada olabilir 8 lirada olabilir bizden fiyatını isteyen yok bize zaten litresi lazım.

kilometrede litre yakıt tüketmiş.
litre / km= Bize neyi verir? (1 kilometredeki yakıt tüketimini)

0,   kilometre de yakıt tüketimi x  = litre km deki yakıt tüketimi  (sayının küsüratları devam ediyor)

 

-Hesap makinesi ekranından hiç silmeden kilometreyi litreye bölüp x sayısı ile çarpmanız size kilometredeki yakıt tüketimini verecektir.

 

Bir tane bölme bir tane çarpma işlemi yapıyorsunuz çıkan sonuç litreniz. Hepi topu bu kadar.

 

Çözüm 2

 

litreye fazladan bir yüzler basamağı eklersek. Otomatik olarak le çarpmış oluruz. Fazladan işlem yapmamız gerekmez. (kısacası litre x )

/ km = litre

 

Çözüm 3

 

 

Hesap makinesiyle bile uğraşamam diyorsanız düz kafa ilerleyin. km yi km kabul edelim.

km de litre yakmışsa.  litreyi 3 e bölerim. Aşağı yukarı 3litre litre arasında yaktığını kafamdan hesaplayabilirim.

 

Yöntem 3

 

Kilometre ölçümü için Rezerv Kullanmak

Eğer motosikletinizde rezerv vanası varsa. Motosiklet rezerviyle de ölçüm yapabilirsiniz.

-Motosiklet rezerve düşer düşmez en yakın benzinlikten 1 litre benzin alın ve kilometreyi not edin.

 

-Motosikleti rezervden çıkartın bitene kadar ana yakıtı kullanmaya devam etsin.

 

-1 Litre benzin bitip rezerve geçtiğinde ki kilometre farkı. Sizin 1 litre benzinle kaç kilometre yol yapabileceğinizi gösterir.

 

İsterseniz bu bilgiyi ham olarak 1 litre yakıt /km olarak kullanın isterseniz kilometreye indeksleyin. (Aşağıda bahsedilecek )

 

 

km/lt HESABINDAN 1 LİTREYLE NE KADAR YOL GİDECEĞİNİ HESAPLAMAK

 

 

Öncelikle matematik sevmeyenler için rezerv yöntemi oldukça elverişlidir bunu söyleyebilirim.

 

1 litre benzinle ne kadar gideceğini hesaplamak için yukarıdaki km/litre yöntemlerinden herhangi biriyle km/litre tüketimini bulmuş olmalısınız. Buyduysanız devam edelim

 

Örnekler

1)

km /7litre tüketen motosiklet 1 litre yakıtla ne kadar yol gider?

Çözüm

km / 7 litre = 1 litre yakıtla kat edilecek yol km

Yani tek yapmanız gereken kilometreyi yakıta bölmek. 1 litre yakıtla kat edilen yolu bulmuş olursunuz.

2)

km/ lt  =km 1 litreyle alabileceği yol

3)

km/lt  = km bir litre yakıtla alabildiği yol.

Eğer;

 

1 Litre yakıtla alabildiği yolu biliyor ama kilometredeki yakıt tüketimini bilmiyorsak bir bilinmeyenli denklem mantığıyla sonuca ulaşırız.

Soru;

 

1 litre yakıtla 11km yol kat edebilen bir motosikletinin km deki yakıt tüketimi nedir?

Çözüm

km mesafe /11km mesafe = lt (km/9lt yakıt tüketimi varmış)

 

 

Motosikletin Kilometrede Kaç kuruş yaktığını nasıl hesaplarız?

 

 

Yukarıdaki işlemlerle kardeş işlemlerdir. Aslında daha basit bile olabilir. 2 Yöntem var.

 

Yöntem 1

 

İşin hiç litresine girmeden çözebilirsiniz.

-Depoyu tam doldurduk kilometremizi not aldık ve yola çıktık.

&#; Tekrar benzinliğe döndüğümüzde tekrar tam doldurduk.(İster yarım depo ister çeyrek depo ister tam boş olsun fark etmez bizim bunlarla işimiz yok)

 

Örnek

kilometre yol gitmişiz. Benzinliğe de tl para ödemiş olalım.

lira/km = kuruş yani kilometrede 33kuruş yakmışız.

 

50tl/km= kuruş yakmışız.

En basit en işlevsel en mantıklı yöntem budur.

 

 

Kuruştan litre hesaplamak

 

 

Yöntem 1

 

Motosikletin kilometredeki tükettiği benzin fiyatından kilometredeki litre tüketimini hesaplayabilirsiniz.

Tek bilmeniz gereken benzinin güncel fiyatını bilmek.

20 kuruş yaktıysa kilometrede 20 lira yapar. 20 lira / benzinin fiyatı = kilometredeki yakıt tüketimi…

 

 

Yöntem 2

 

km/ litrenin cevabını biliyoruz kaç kuruş yaktığını hesaplamak istiyoruz.

 

Genellikle şu durumda kullanılır; Hiç kullanmadığınız bir motosikletle karşı karşıyasınız. Ve internette km /litre verilerine ulaştınız. Aşağı yukarı kaç kuruş yaktığını hesaplamak istiyorsunuz.

 

 

Örnek
km/lt yakıt tüketen bir motosiklet benzin fiyatı tl iken kaç kuruş yakar?

Çözüm

Oldukça basittir.

litre x tl =km deki maliyeti bu çıkan sonucu da e bölersek

1 kilometrede kaç kuruş yaktığını buluruz Sonuç 48 kuruş olmalı.

 

 

Kapanış

 

Dilerim Keyif almışsınızdır

Yorumlara marka model  ve yakıt tüketimi verilerinizi bekliyorum.

Keyifli sürüşler

Yakıt Hesaplama

Örnek Yakıt Tüketimi Hesaplama

Aracınızın yakıt tüketimini hesaplamak için, yakıt tüketimi hesaplama işlemine dair birkaç örnek görmek, bu hesabı anlamanızı kolaylaştırır. Söz ettiğimiz iki metoda dair vereceğimiz örneklerden faydalanarak kendi aracınızın yakıt tüketimi hesaplamasını yapabilirsiniz.

Tüketilen yakıt hesaplaması için ilk metodu kullanırken; yakıt deposunun maksimum kapasitesi, dolu depo ile katedilen en uzun mesafeye bölünür. Ardından sonucu ile çarparak aracınızın kilometrede ne kadar yakıt tükettiğiniz öğrenebilirsiniz. Depo kapasitesi 70 litre olan bir araç ile kilometre yol gidildiğini düşünelim. Bu durumda 70/ işlemi ile 0, sonucuna ulaşılır. Bu sayıyı ile çarparsak alacağımız sonuç kilometre için yakıt tüketimini 7,7 litre olarak gösterir. Bu da aracınızın km mesafede 7,7 litre yakıt harcadığı anlamına gelir.

Yakıt hesaplaması için ikinci metodu takip ederken aracın kaç liralık yakıt ile ne kadar yol gittiğine bakılır. TL değerinde yakıt ile kilometre yol gidildiğini düşünelim. Bu şekilde hesaplama yaparken yakıta harcanan miktar, gidilen mesafeye bölünür. Yani / işlemini yaparak aracın kilometre başına 0,28 TL yakıt tükettiği sonucuna ulaşabilirsiniz.

Yakıt tüketimini pratik olarak hesaplayarak, firmalar tarafından sağlanan verilerin yerine kendi hesapladığınız yakıt tüketimini ilk elden öğrenebilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası