biruni nin hayatı kısaca / Biruni kimdir, neyi bulmuştur? Biruni hakkında bilinmeyenler… - Galeri - Fikriyat Gazetesi

Biruni Nin Hayatı Kısaca

biruni nin hayatı kısaca

Biruni kimdir, neyi bulmuştur? Biruni hakkında bilinmeyenler…

Astronomi, matematik, fizik, tıp, coğrafya, tarih ve dinler tarihi alanlarında önemli eserler veren, bilim ve matematiğin temel taşı Biruni, çağının ötesinde evrensel bir dehaydı. Çalışmalarına 17 yaşında başladı. Güneşin hareketlerinden, mevsimlerin ne zaman başladığını belirledi. Dünya tarihinde ilk kez sezaryen doğumun nasıl yapılacağını gösterdi. Peki, Biruni kimdir, neyi bulmuştur? Hangi alanlarda çalışmalar yapmıştır? İşte Biruni hakkında bilinmeyenler…

Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:

Orta Asya'da yaşamış evrensel deha

Orta Asya’da yaşamış evrensel deha
Biruni kimdir?

Ay tutulmasını gözlemledi

Ay tutulmasını gözlemledi

Son teorik çalışması ferâiz hesaplamaları

Son teorik çalışması ferâiz hesaplamaları

Matematik ilimlerdeki başarısı

Matematik ilimlerdeki başarısı
BİZE ULAŞIN

Biruni Kimdir? Biruni'nin Matematiğe Katkıları, Çalışmaları, Eserleri ve Hayatı

Biruni, Batı'nın ancak 'lerde ilgisini yönelttiği ve hala anlamak için çalıştığı, üzerine düşüp önem verdiği bir kişiliktir. Kendisi o yıllarda çok büyük bir deha olarak çeşitli coğrafyalarda bulunarak çalışmalarını sürdürdü ve dünyaya çok büyük katkılar yaptı. Birçok disiplinin literatürünü genişletti ve olağanüstü katkılarda bulundu. Biruni, tanınmaya ve eserleri anlaşılmaya değer olan, çok nadide bir zekadır ve yaşamı boyunca da, vefat ettikten sonra da, her zaman saygı duyulan ve bu saygıyı da hak eden bir kişilik olmuştur.

Biruni Kimdir?

Biruni, çok yönlü bir bilim adamı ve çağının ötesinde bir entelektüeldir. İlk çalışmalarını Ebu Nasr Mansur tarafından kollanırken, Yunan bir bilginden almıştır. Kendisinin ilk eseri, "Asar-ül Bakiye"dir.

Toplam yüz seksen kadar eser vermiş olan El – Biruni, yetmiş civarı Astronomi ve yirmi civarı Matematik kitabı yayınlamıştır. Tıp hakkında, biyoloji, madenler, yararlı otlar, bitkiler, hayvanlar hakkında dizinler meydana getirmiştir. Fakat bunlardan sadece yirmi yedisi günümüze gelmiştir.

Biruni'nin eserleri özellikle Ortaçağ'da Latince'ye çevrilemedi çünkü onun dili gerçekten de ağır ve anlaşılması zor bir biçimdeydi. Fakat Biruni yapıtlarını sıradan kişiler için yazmıyor, bilim insanları için ve bilim alemi için yazıyordu. Bu nedenle onun neden bu kadar ağır bir dil tercihi yaptığını anlayabiliyoruz.

Tüm bunların yanında "Zici'nin Temelleri" adlı yapıtı Yüzyılda Abrahan ben Ezra aracılığıyla İbranice'ye çevrilmiştir. Batı, Biruni'ye ancak 'lerde ilgi duymaya başlamıştır. 'den bu yana da Biruni'nin bütün eserleri Almanca ve İngilizce'ye çevrilmiştir.

Biruni, dediğimiz gibi çağının çok ötesinde bir entelektüeldi. Mektuplarından anladığımız kadarıyla o Aristo'yu da biliyordu. İbn Sina gibi çok önemli ve müstesna bir bilginle de çalışma şansı bulmuştur. Biruni yaşamı boyunca Hindistan'a çok sefer yolculuk yapmıştır ve bunun sonucunda Hindistan'ı konu alan bir eser de yayınlamıştır. Zaten kendisi Hint Toplumu ve Kültürü üzerine çok fazla düşünen ve üreten biriydi. Biruni aynı zamanda bir tane de roman yazmıştır.

Biruni Hayatı

Biruni, Orta Asya bölgesinde bulunan ve tarihi bir bölge olan Harezim'de doğmuştur. Küçük yaşta babasını kaybeden Biruni, Harzemşahlar tarafından korunarak büyütülmüştür. Saray içerisinde Matematik ve Astronomi gibi alanlarda eğitim alarak gelişti. Ona burada hocalık yapan kişiler İbn-i Irak ve Abdussamed Bin Hakim olmuştur.

Kendisi, daha 17 yaşındayken ilk kitabını yazarak bilim dünyasına çok erken bir giriş yapmıştır. Bu zamanlar arasında Harzemşah Devleti Me'muniler tarafından fethedilince Biruni İran'a geçmiş ve burada hayatını sürdürmüştür. Akabinde Ziyariler tarafından değeri fark edilerek himaye altına alınıp korunmuştur. El Asar'ul Bakiye kitabını da bu dönemde, sarayda yazmıştır. Kendisi Ziyariler ile yaşayıp iki sene bilim üretimine devam ettikten sonra memleketine dönerek Ebu'l Vefa ile birlikte gök bilimi hakkında çalışmalara başlamıştır.

yılında Gazneli Mahmut Harzm devleti'nin yıktı. Böyle olunca Biruni Gazni şehrine geldi ve Gazneliler himayesi altında yaşadı. Gazneliler bilime ve bilim insanına değer veren bir topluluktu. Bu nedenle burada büyük bir itibar görerek çalışmalarını gerçekleştirdi. Gazneli Mahmut ile birlikte Hindistan seferine de katılma şansını buldu. Hint bilim insanları onu burada keşfetmişlerdir. Hin ülkesi Gazneliler tarafından alınınca o da Nendene şehrine geçti. Burada bilim için çalışırken bi yandan da Sanskritçeyi öğrendi ve Hint toplum kültür ve yaşamı üzerine çalışmalar gerçekleştirdi.

Nendene şehrinde yeteri kadar kaldıktan sonra Biruni, yeniden Gazni'ye döndü ve kalan hayatını burada tamamladı. Gazni şehirde geçirdiği zaman Biruni'nin en verimli çağı olmuştur. Çok uzun süre üzerinde çalıştığı Tahdidu Nihayet'i Emakin isimli eseri bu dönemde senesinde yayınlandı. AKanun-Mesu'udi isimli Astronomi ile ilgili olan kitabı da Gazneli Mahmud'un oğlu Sultan Mesud'a ithaf etti. Gazneliler Biruniyi, Biruni Gaznelileri çok sevdi ve karşılıklı saygı sonuna kadar sürdü. Kendisi 13 Aralık yılında hayata gözlerini yumdu.

Biruni Neyi Bulmuştur?

  • Biruni, hangi doğal ilaçların hangi hastalıklara iyi geldiğini çok detaylı bir biçimde anlatmıştır.
  • İlk defa sezaryen doğumu o tanıtmıştır.
  • Matematik biliminde çok büyük başarılara imza attı, onun bu başarılarından dolayı kendisinden sonra gelen alimlerin işi çok kolaylaştı.
  • Feraiz hesaplamaları'nı yaptı. İslam Hukuku hakkında çalıştı.
  • Ay tutulmasını gözlemlemiştir.
  • Matematik, tıp, doğa bilimleri, astroloji, fizik, tarih ve felsefe konularında literatüre çok fazla katkı yaptı.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası