araç tutmasına kesin çözüm / Yolculukta araç tutmasını önlemek için neler yapabilirsiniz?

Araç Tutmasına Kesin Çözüm

araç tutmasına kesin çözüm

Giriş Yap/Üye Ol

Keyifli bir tatil için uzun yola çıktınız, yolculuk sırasında tatil yerine vardığınızda gerçekleşecek tatlı hayaller kuruyorsunuz; fakat o da ne? Mideniz bulanmaya başladı.

Birçok insan yolculuk uzun ya da kısa olsun midesinin sorun çıkarmasından şikayetçidir. Peki yok mudur bunun çaresi? İşte detaylar:

1. Ağır Yiyeceklerden Kaçının

Yolculuğa kesinlikle aç çıkmamaya özen gösterin; ancak aç çıkmayın dediysek ağır yiyecek çeşitleri ile midenizi doldurun demiyoruz. Hamur işi, ağır yağlı, kırmızı et gibi sindirimi zor yiyecekler yerine hafif, zeytinyağlı, beyaz et gibi seçimler ile mide rahatlığınızı koruyun.

sandvicin-tarihi

2. Sallantının Az Olduğu Kısma Geçin

Sürekli olarak araba tutmasından şikâyet eden biriyseniz kullanacağınız aracın yolculuk sırasında daha az sallantıda olacağı bölgeyi iyi tanımanız gerekir. Örneğin ulaşım için uçak kullanacaksanız kanatların yakınına, araba kullanacaksanız ön koltuğa, gemi kullanacaksanız orta kısımlara, tren kullanacaksanız gidiş yönüne doğru bir koltuğa oturmaya özen göstermelisiniz.

araba

 

3. İlaç Kullanın

“Kendimi iyi tanıyorum, hiçbir yöntem benim işime yaramaz.” diyorsanız uzmanınıza danışarak bulantı önleyici ilaçlardan yararlanabilirsiniz. Bu ilaçlardan birini yolculuğa çıkmadan önce kullanıp kendinizi garantiye alabilirsiniz.

araba-secerken

4. Mola Verin

Arabanın tutacağını hissettiyseniz en yakın noktada mola verin. Güzel bir hava alın, birkaç tuzlu kraker tüketin, maden suyu için, gerekirse gözünüz kapalı bir şekilde bir süre uzanın. Böylece olası kötü sonuçları baştan engelleyebilirsiniz.

araba

5. Göz Takibine Dikkat

Arabanın tutacağını hissettiyseniz telefonunuzdan bir şeyler takip etmeyi, kitap okumayı, yan camdan dışarıyı seyretmeyi bırakın. Bunun yerine gözlerinizi kapatmayı ya da etrafı yan camdan değil karşınızdaki camdan izlemeye devam edin. Uzak ve sabit noktalara bakmaya çalışın.

araba

6. Havalandırın

Yolculuk sırasında hava soğuk olsa ya da hava sıcak olup klima kullansanız da mutlaka belirli aralıklarla arabanızı havalandırmayı ihmal etmeyin. İnanın temiz hava çok iyi gelecektir.

arabayla-seyahat

7. Kolonya ve Naneli Şeker Bulundurun

İyice bunaldığınızı hissettiğinizde ferahlatıcı bir limon kolonyası ve ağzınıza atacağınız naneli bir şeker ya da sakız midenizin bulanmasını önlemeye yetecektir.

DERGİ - Araç tutmasının tedavisi var mı?

  • Katia Moskvitch
  • BBC Future

Araç tutması yeryüzünde her üç insandan birini etkiliyor. Hareket halindeki araçlar neden bulantıya yol açıyor ve bu sorunun tedavisi var mı?

Bu sorunu yaşamayanlar, araç tutması sonucu hissedilen bulantıyı, rahatsız edici ama insanı da öldürmeyen önemsiz bir sorun olarak görür. Ama onu yaşayanlar için gerçek bir sorundur bu.

’de Oxford Üniversitesi’nden psikolog Michale Treisman, araç tutmasının insanın gıda zehirlenmesine karşı gösterdiği evrimsel bir tepki olduğunu iddia etmişti. Treisman’a göre, eğer bir yiyeceğin bozuk olduğunu tadından anlamamış isek, baş dönmesi ve kusma yoluyla tedbir sistemi devreye girmiş oluyor.

Bu teori henüz kanıtlanmış değil. Fakat hareket halindeki araç tutması hakkındaki en yaygın açıklama bu sorunu, vizüel-vestibüler sistemler arası uyumsuzluğa dayandırıyor.

Daha anlaşılır bir ifadeyle söyleyecek olursak merkezi sinir sistemi, vücudun denge reseptörlerinden çelişkili mesajlar alır. Bu reseptörler iç kulak (vestibüler sistem), gözler (vizüel sistem) ve vücudun arka kısmından ayaklara kadar inen kaslardan (propriyoseptif sistem) oluşur. Hareket halindeki otomobil ya da uçağa bindiğinizde iç kulağınız harekete geçtiğiniz sinyalini verir; ama gözleriniz tersini söyler; çünkü vücudunuz kendisini çevreleyen ortamla (koltuğunuz, yer, öndeki koltuk vb.) düşünülünce hareketsizdir.

Yani araç tutması için işleyen bir vestibüler sistem şarttır. ’deki bir araştırmada, sağırların böyle bir sorun yaşamadığını göstermişti.

Duruş sorunu mu?

’larda araştırmacılar daha farklı bir teori geliştirdi: “postüral istikrarsızlık” teorisi. Buna göre insanın vücuduna henüz net bir duruş yerleştiremediği durumlarda bulantı baş gösterir. Vücudumuz hiçbir zaman tamamen hareketsiz değildir. Sabit durduğumuzda bile kaslarımız aktiftir. Bu, beden salınması olarak bilinen belli belirsiz hareketlerde bulunmamıza neden olur ve dengede kalmak için bilinçsiz olarak sürekli bunu yaparız.

Fakat gemide denge sağlamak için, ayaklarımızı bastığımız yerin de hareket halinde olduğunu bilerek vücudumuzu kontrol etmenin yeni yollarını bulmamız gerekir. Bunu öğrenmesi zaman alır ve bu öğrenme sürecinde beden kontrolü optimum seviyede olmaz. İşte bazı uzmanlar da bu geçici istikrarsızlığın araç tutulmasına neden olduğuna inanıyor.

Bu teorilerden hangisinin doğru olduğunu henüz bilmesek de ikisinin de aynı soruna dayandığı söylenebilir: Vücudun tecrübe ettiği şeyle normal olarak gördüğü şey arasında bir uyumsuzluk. Fakat kimde araç tutulması görüleceğini veya ne zaman ortaya çıkacağını önceden kestirmek mümkün değil.

Kadınlarda daha yaygın

Bu sorunun kadınlar arasında erkeklerden daha yaygın ve kalıtsal olduğunu gösteren güçlü veriler var.

Ancak duyumlar arasındaki bu çatışmanın neden kusmaya yol açtığını bilmiyoruz.

Bazı sinir yollarının omurganın üst kısmında beynin medülla adı verilen iliksi kısmında olduğu tahmin edilen kusma merkezini harekete geçirdiğine inanılıyor.

Bulantı nasıl giderilir?

Araç tutmasının yol açtığı bulantı nasıl giderilir? Uzmanlar bu soruna yönelik birçok ilaç olduğunu, ancak bunların çoğunun psikolojik etkide bulunduğunu belirtiyor. Bazıları basınç özellikli bileziklerin, bazıları ise zencefil ve nanenin bulantıyı kestiğine inanıyor.

Fakat araç tutulmasını önleyici ve tedavi edici bir ilaç henüz bulunmuş değil.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’da uçuş uzmanı olan James Locke antikolinerjik, antihistamin, amfetamin veya serotonin içeren ilaçların vestibüler sistemi ve diğer beyin işlemlerini bastırma yoluyla işe yaradığını, ancak bazı yan etkilerinin olduğunu belirtiyor.

Locke çok sayıda insanı dönen sandalyelere oturtarak yaptığı deneylere katılanların yüzde 70’inde aynı noktada bulantı başladığını tespit etti. Kusmayı önlemek için skopolamin ve bu ilacın yarattığı baş dönmesini gidermek için dekstroamfetamin verdiği kişilerde ilacın işe yaradığını ve araç tutmasının yüzde 70’den 12’ye düştüğünü belirtiyor.

Genlerin hatası

Geçen yıl 23andMe adlı genetik araştırmalar şirketinden Bethann Hromatka’nın başkanlık ettiği bir ekip araç tutmasına hangi genin neden olduğunu bulmaya çalıştı. Human Molecular Genetics dergisinde yayımlanan sonuçlara göre, bu bulantı ile denge, göz, kulak ve kafatası gelişimi arasında bir bağlantı bulundu. Yani araç tutması kalıtsal bir soruna benziyor.

Hromatka gelecekte özel risk faktörlerinin belirlenerek yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilebileceğine inanıyor. Fakat o gün gelene kadar bulantıyı önlemek için şunları sayıyor: Yeterince uyumak ve kandaki glikoz seviyesini sabit tutmak için renksiz karbonatlı içecekler içmek.

Alışılıyor mu?

Ayrıca arabanın ön koltuğunda oturarak uzaklara bakmanın, geminin güvertesinde ya da orta yerinde oturmanın ya da uzanmanın, uçakta hareketin en az olduğu kanat hizasında oturmanın işe yaradığı belirtiliyor. Yolculuk sırasında okumaktan ve gidiş yönüne ters oturmaktan kaçınılması salık veriliyor.

Bazı uzmanlar ise araç tutmasının ilaçla ya da doğru yere oturmakla çözülemeyeceğini, asıl önemli olanın uyum sağlamak olduğunu söylüyor. Kontrollü bir şekilde kişide hafif bulantı yaratacak egzersizler yoluyla dayanma eşiğinin yükseltilebileceğine inanılıyor.

Denizciler geminin sallanmasına öylesine alışıyor ki karaya çıktıklarında ‘kara tutulması’na uğruyor ve yeni ortama uyum sağlamaları zaman alıyor.

Bu makalenin İngilizce aslını BBC Future’da okuyabilirsiniz.

Dergideki diğer makalelere buradan ulaşabilirsiniz.

Araba tutmasının sırrı &#;ocuklukta saklı! Denemeyen kalmadı, &#;&#;z&#;m&#; yara bandı mı?

Haberin Devamı

"Savunma tepkisi sonucu refleks olarak bulantı yaşanır ve kusma yoluyla mide boşaltılır. Ayrıca kalp ve beyin gibi hayati organlara daha çok kan pompalandığı için de yüz ve eller soluklaşır, soğuk soğuk terleme ortaya çıkar. Bu esnada haliyle kalp ritmi de hızlanır."

Araba tutmasının sırrı çocuklukta saklı Denemeyen kalmadı, çözümü yara bandı mı

İŞİTME ENGELİ OLANLARDA YOL TUTMASI YAŞANMIYOR

İşitme engelli kişilerde yol tutması görülmediğini ancak bunun sebebinin de net olarak izah edilemediğini dile getiren Uzm. Dr. Mehmet Yavuz, yol tutmasının kadınlarda erkeklere nazaran daha fazla ortaya çıktığını da aktardı. Yol tutmasının genellikle taşıtın durmasıyla yatışıp şikayetlerin ortadan kalktığını söyleyen Yavuz, “Ancak bazı durumlarda seyahatten birkaç gün sonrasında bile bulantı hissi gibi şikayetler devam edebiliyor. Denizciler uzun gemi seyahatleri yüzünden geminin sallanmasına öylesine alışıyor ki karaya çıktıklarında bu sefer de 'kara tutması'na uğruyor ve ortama uyum sağlamakta zorlanıyorlar. Diğer taraftan sıcak hava, benzin, mazot gibi kötü kokular, aşırı gürültü, araç içinde kitap okunması, telefonla veya bilgisayarla uzun süre meşgul olunması, gidiş yönüne ters oturulması ve stres de yol tutmasını tetikleyebiliyor. Aşırı inişli çıkışlı veya virajlı yollar, uçağın türbülansa girmesi ve geminin çok sallanması da yol tutmasını kolaylaştıran etkenlerden” dedi.

BU YİYECEKLERE DİKKAT!

Yol tutması yaşamamak için dikkat edilmesi gereken yiyeceklerin olduğuna dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, “Ağır ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Aynı zamanda kafeinli içeceklerden ve alkolden de sakınmak önemli. Zencefil ve naneli ürünler ise mide bulantısını geçirmede etkili olabiliyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Dikkatin sürekli yola verilmesi sebebiyle araç kullananlarda yol tutmasının hemen hemen hiç görülmediğinin bilgisini paylaşan Uzm. Dr. Mehmet Yavuz, yol tutmasını önlemek için yapılacakları sıraladı:

"Yol tutmasını önlemede şoförün yanındaki ön koltuğa oturmak nispeten faydalı olabilir. Yolculuk esnasında yanlara veya arkaya değil, ufuk çizgisine doğru bakılmalı. Yol tutmasından muzdarip olanlar yolculuk esnasına kitap, gazete okumamalı, telefonla veya bilgisayarla meşgul olmamalı, yanındakine dönüp konuşmamalı. Mümkün olduğunca ön taraflara ve cam kenarına oturmalı."

Araba tutmasının sırrı çocuklukta saklı Denemeyen kalmadı, çözümü yara bandı mı

'SAVAŞ PİLOTU EGZERSİZLERİ YAPILMALI'

Yavuz'un sürekli seyahat etmek zorunda olup yol tutması yaşayanlara önerisi ise savaş pilotu eğitiminde kullanılan egzersizlerden faydalanmaları. Başın öne, arkaya, yanlara olan hızlı şekilde hareket ettirildiği bu egzersizlerin 3 hafta boyunca her gün en az 10 dakika yapılması gerekiyor. Peki bazı kişiler neden yol tutması problemi yaşamıyor? Araba tutan ve tutmayan kişiler arasında önemli bir farklılığın bulunmadığına değinen Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, bu durumu şöyle açıkladı:

"Bazı kişileri neden hiç yol tutmadığı anlaşılmış değil. Bu konuda genetik bazı yatkınların olduğu düşünülüyor. Ancak bizim kanaatimiz bebekken veya çocukken geçirilen kulak enfeksiyonları veya kulak bölgesine alınan darbelerin daha sonrasında yol tutmasına yol açabildiği."

YARA BANDI ÇÖZÜM MÜ?

Sosyal medyada hızla yayılan, ailelerin yolculuk öncesi çocuklarına uyguladıkları yara bandı yöntemi hakkında da bilgi veren Uzm. Dr. Mehmet Yavuz, “Göbek deliğinin çapraz şekilde iki yara bandıyla kapatılması özellikle çocuklarda yol tutmalarını önleyebiliyor. İşleyiş mekanizması tam olarak anlaşılamasa da zararsız bir yöntem olduğu için denenebilir"bilgisini paylaştı.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası