parol içtikten sonra alkol alınır mı / Etol fort nedir? Ne için kullanılır? Dozu ve yan etkileri

Parol Içtikten Sonra Alkol Alınır Mı

parol içtikten sonra alkol alınır mı

alkol ile alınmaması gereken ilaçlar

  • alkolün pekçok ilaç üzerinde çeşitli etkileri görülür.alkolle birlikte bazı ilaçların sindirim işlevini yavaşlatıcı dolayısıylada,midenin barsaklara boşalma süresinide uzatıcı etkisi vardır.bu durumda alınan ilacın emiliminin gecikme durumu ortaya çıkabilir.antiemetik dediğimiz bazı ilaçlarda bu süreyi kısaltır ve alınan bir diğer ilacın emilimini arttırabilir.görüldüğü gibi alkol veya bir ilaçla bir diğer ilacın bir arada kullanılması,en azından ilacın etki şiddetinde bir değişikliğe yol açmaktadır.
    bu nedenle alkolle ilacın birlikte kullanımın çok dikkatle incelemek gerekir.
    vücuda alınan alkolün hemen hemen tamamı karaciğer tarafından elimine edilir.
    karaciğer vücuda aynı anda alınan maddelerin içinde ilk önce alkolle ilgilenir.
    buda aynı anda alınan diğer maddelerin (ilacın) deyim yerindeyse,sırasını beklemesi
    vücutta kalış süresinin uzaması anlamına gelir.ilacın vücutta kalış süresinin uzaması etkisinin potansiyalize olmasından,midede alkolle bozulmasına kadar pekçok şeye neden olabilir.alkol insulinin hipoglisemik etkisini arttırırarak kan şekerinin şiddetli bir şekilde düşmesine neden olabilir.özellikle santral sinir sistemine etki eden ilaçların alkol ile son derece tehlikeli etkileşimleri olabilir.ayrıca herhangi bir kaza yada acil ameliyat durumunda alkol kullanan kişilerin anesteziye ne cevap verecekleri bile belli olmayabilir.
    alkol bir santral sinir sistemi depresanı olduğu için barbituratlar,analjezikler,antihistaminikler,sedatifler,trankilizanlar uyku ilaçları gibi
    ilaçlarla birarada kullanılması sakıncalıdır.bu tip ilaçların kullanımı süresinde zaten sık görülen uyku hali,sersemlik,konsantrasyon ve dikkat kaybı,denge bozukluğu gibi yan etkilerin , alkolle birlikte alınması halinde komaya neden olabileceği gözönünde bulundurulmalıdır.
    alkolle birlikte salisilatların kullanım mide kanaması olasılığını arttırmaktadır.
    dextropropoksifen dediğimiz ve grip ilaçlarında ve öksürük şuruplarında çok kullanılan bir maddenin alkolle birlikte alımı sonucunda dextropropoksifenin narkotik etkisinin ölüme yol açacak kadar artabileceği görülmüştür.
    yine çok kullanılan bir mide ilacı simetidin'in alkolün sistemik etkilerini şiddetlendirdiği bilinmektedir.
    sizlere türk eczacıları birliğinin anadolu üniversitesi eczacılık fakültesinin değerli öğretim üyelerine hazırlattığı alkolle alınmaması gereken ilaçların bir listesini sunuyoruz.bu listede ilaçların etken maddeleri yeralmaktadır.bu nedenle biz yinede bir ilaçla birlikte alkol kullanma zorunluluğunuz varsa durumu mutlaka eczacınıza yada doktorunuza sormanızı öneririz.

    alkolle birlikte kullanilmamasi gereken ilaçlar:

    alfa adrenoseptör antagonistleri
    antidepresanlar
    antikoagülanlar
    antikolinerjikler
    asetaminofen
    aspirin
    benzodiazepin
    betanidin
    bromfeniramin
    deksbromfeniramin
    barbitüratlar
    debrizokin
    difenhidramin
    dekstroamfetamin
    dextropropoksifen
    dietilpropion
    dikloralfenazon
    disulfiram
    etiyonamid
    etklorvinol
    fenilbutazon
    fenitoin sodyum
    fenoprofen
    fenotiazinler
    fentermin
    furazolidin
    furosemid
    genel anestezikler
    glutetimid
    griseofulvin
    guanetidin
    haloperidol
    hidralazin
    hidroklorotiazid
    hidroksizin
    hipoglisemik ilaçlar
    ibuprofen
    insulin
    isosorbid dinitrat ve diğer nitritler
    isoniazid
    karbamazepin
    kloramfenikol
    lityum
    mao inhibitörleri
    meklizin
    mepakrin
    meprobamat
    metamfetamin
    metiklotiazid
    metildopa
    metilfenidat
    metotreksat
    metronidazol
    monosulfiram
    naproksen
    nifuratel
    nitrofurantoin
    orfenadrin
    oksazepam
    oksifenbutazon
    pentazosin
    perfenazin
    pethidin
    prokainamid
    prokarbazin
    promethazin
    propandiol türevleri
    propranolol ve beta blokerler
    rauwolfia alkoloidleri
    salisilatlar
    sefalosporinlerin bazıları,sefoperazon
    simetidin
    spirinolakton
    sitratlı kalsiyum karbamid
    sulfadimidin
    sulfametoksazol
    sulfizoxazol
    tetrasiklinler
    tetrakloroetilen
    tolazolin
    trifluoperazin
    triamteren
    triplolidin

    kaynak: www.cagdaseczane.com

  • (bkz: a$k)*

  • agri kesiciler de bu kategoriye dahildir yamulmuyorsam.

  • (bkz: böcek ilacı)

  • bazı ilaçlar ise alkol ile özel bir etkileşime girer ve beraberinde alkol alındığında ateş basması, ciltte kızarma, kan basıncında düşme, baş dönmesi, bulantı, kusma, göğüste sıkışma, nabızda hızlanma, terleme gibi zehirlenme belirtileri ortaya çıkarır. bu belirtiler ilk yarım saatte giderek artar, önlem alınmazsa bilinç kaybı, dolaşım yetmezliği gelişebilir ve ölümle sonuçlanabilir. bu belirti grubu ilaç prospektuslerinde 'disülfiram benzeri etki' adı altında geçer. hatta bu etkisinden dolayı disülfiram alkol bağımlılığının tedavisinde kullanılır. bağımlı olan hastaya devamlı olarak disülfiram verilir, akabinde 'yiyorsa iç' denir.
    (bkz: engizisyon)

    nasıl oluyor da oluyor dendiğinde, disülfiram ve benzer etkiyi ortaya çıkaran söz konusu ilaçlar karaciğerde aldehid dehidrogenaz enzimini baskılayarak alkolün yıkımını asetaldehid düzeyinde durdurur, bu belirtiler de aslında asetaldehid zehirlenmesi belirtileridir.

  • (bkz: perma ilacı)

  • "anti depresan ilaç kategorisinde bir alprazolam olan xanax alkolle birlikte alınmamalıdır" der doktorlar ve eczacılar.. ancak bir gaflete düşüp de xanax ın üzerine alkol alınca, aslında o kadar da korkulacak birşey olmadığı **, sadece sabaha kadar uyanık kalındığı * halde bu karışımın türlü türlü hayaller görmeye sebep olduğu, yani bir nevi uyuşturucu etkisi yaptığı belirlenmiştir..

    bu durumda xanax ın alkolle alınması tabi ki tavsiye edilmez, kullanıldığı halde sorumluluk da kabul edilmez..

  • kokain. yanlış anlamayınız kokain aslında bir lokal anesteziktir. ilaç olarak kullanılmışlığı vardır. fakat hepimizin bildiği gibi uyuşturucu olarak kullanımı çok ön plandadır.
    neden alınmaması gerektiğine gelirsek; kokainin etkili türevi metil esteridir. alırsın , etkisi gosterir, metabolize olur , atılır. ancak (!) alkol ile birlikte alındıgında , vücutta alkol ile etkileşerek etil esteri oluşur. bu türev kokainden 100 kat kadar uzun süre kalıcıdır (ayrıca etkilidir de diyebiliriz ama kötü anlamda) , etki süresi haddinden fazla uzar. kokaine bağlı ölümlerin %90 ı alkol ile birlikte alan kişilerde görülür. şimdi "oo süpermiş hacı kokaini alkolle iççekmişsin acaip kafa yapıyomuş" diyenler de çıkar aranızdan (olur mu olur). hatırlatmak isterim ki kokain çok düşük gramajlarda etkili bir maddedir. örneğin 10 mg gibi. alkolle bereber alırım dozajı da ayarlarım diyenler önceden ölmeden önce yapmak istedikleri şeyleri yapıp bunu denemeleridir.

    son bir not olarak asetaminofen in parasetamol olduguna dikkat çekmek istiyorum. onun da alkol ile birlikte alınmaması gerekir. cok yaygın kullanılan bir agrı kesicidir*. aman dikkat.

  • ben geçen gün parol aldıktan 3 saat sonra alkol aldım bişey olmadı diycem.yarın hıyarın biri mahşerde yakama yapışır diye korkuyorum.
    esas itibariyle, öyle bülent ersoy'un şarkısında söylediği gibi, kuru ile sulu karıştırılmaz.

    not:şarkıda geçen kurudan kastın ilaç olmadığının bilincindeyim.bu entrimde kelimeyi, ingilizcedeki anlamıyla drug olarak kullandım.

  • (bkz: efexor)
    şaftınız kayıyor arkadaşlar.

ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.

Selectra Nedir? Ne İçin Kullanılır?

İçindekiler

Selectra Nedir?

Selectra Ne İçin Kullanılır?

Selectra Nasıl Kullanılır?

Selectra Yan Etkileri Nelerdir?

Selectra Hangi İlaçlarla Kullanılmaz?

Kimler Selectra Kullanmamalı?


Selectra Nedir?

Selectra, SSRI (seçici serotonin geri alım inhibitörleri) grubuna ait antidepresanlardan biridir. Etken maddesi sertralin olan Selectra, depresyon başta olmak üzere, obsesif kompulsif bozukluk (OKB), kaygı bozukluğu, panik atak, travma sonrası stres bozukluğu hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Etken maddesi sertralin ile beyindeki serotonin miktarını artırıcı etki gösterir.

Piyasada 25, 50 ve 100 mg’lık tablet formlarda bulunabilen Selectra, bitkisel bir sakinleştirici ya da uyku ilacı değildir. Mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gereken bu antidepresan ilacın, sürekli uyku hali, uykusuzluk, mide sorunları, sindirim sorunları ve iştahsızlık gibi yan etkileri var. Bu sık görülen etkilerin dışında ilacın farklı ilaçlar ile kullanılarak etkileşime girmesi vücutta serotonin birikmesine yol açarak tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Depresyon başta olmak üzere çeşitli psikolojik hastalıklarıntedavisinde yaygın olarak kullanılan ilaçlardan biri olan Selectra tedavisinin yanı sıra bir terapiye ihtiyaç duyuyorsanız, Psikologofisi üzerinden deneyimli isimlerle görüşmeye hemen başlayabilirsiniz. Sesli ya da görüntülü gerçekleştireceğiniz online terapiseansları ile hayatınızdaki sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz.

Selectra Ne İçin Kullanılır?

Selectra yaygın olarak aşağıdaki durumların tedavisinde kullanılabilir;

  • Depresyon
  • Obsesif kompulsif bozukluk (OKB
  • Panik atak
  • Anksiyete
  • Travma sonrası stres bozukluğu
  • Sosyal fobiler
  • Adet öncesi stres (Premenstrüel disforik bozukluk)

Depresyon hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için “Depresyon Nedir? Depresyon Belirtileri ve Türleri Nelerdir?” içeriğimizi okuyabilirsiniz.

Selectra Nasıl Kullanılır?

  • Selectra, aç ya da tok karna mutlaka her gün aynı saatte alınmalıdır.
  • İlacın bir bardak su ile birlikte çiğnenmeden ya da ezilmeden bütün olarak yutulması gerekir.
  • İlaç, fazla etkin ya da yetersiz geldiğinde doktora danışmadan kesinlikle doz değişimi yapılmamalı, süreç ile ilgili ilacı veren doktor bilgilendirilmelidir.
  • İlacın doktora danışmadan birden bırakılması son derece sakıncalıdır. Tedavinin aniden kesilmesi ciddi yan etkilere neden olabilir.
  • Eğer ilaç uyku hali gibi bir yan etki gösteriyorsa, yatmadan önce alınması günlük hayatın akışını engellememek ve kazalara sebebiyet vermemek için önemlidir.  
  • İlacın her gün aynı saatte alınması önemlidir. Eğer bir doz ilaç unutuldu ya da atlandıysa, o dozu atlayıp bir sonraki dozu normal zamanında almanız gerekir Atlanan dozu dengelemek için kesinlikle aynı anda çift doz alınmamalıdır.
  • Selectra’nın 6 yaşından küçüklerde kullanımı son derece tehlikelidir, çocukların ulaşamayacağı yerlerde tutmaya özen gösterilmelidir.
  • İlacın ana etken maddesi olan sertralin, dikkat dağınıklığı, uyuşukluk gibi yan etkiler gösterebilir. Bu etkilerin hissedildiği durumlarda araç ya da makine kullanılmaması gerekir.
  • Selectra’nın hangi dozda kullanılması gerektiği kişiden kişiye değişeceği için mutlaka ilacı reçete eden doktorun talimatlarına göre kullanılması gerekir.
  • İlaç reçete edilmeden önce doktorun yakın zamana kadar ya da halihazırda kullandığınız bitkisel takviyeler dahil tüm ilaçlar ile ilgili bilgilendirilmesi çok önemlidir.
  • Selectra, doktor kontrolü altında kullanılan bir ilaçtır. Bir başkası ile paylaşılması ya da başka birinin tavsiyesi ile kullanılması tehlikelidir. Kötü amaçlı kullanım ihtimallerinin önlenmesi için güvenli bir yerde saklanması tavsiye edilir.

Selectra Doz Hesabı

Yetişkinler için önerilen başlangıç dozu genellikle sabah ya da akşam günde bir kez olacak şekilde 25 mg’dır. Aşamalı olarak ilacın dozu günde 50 mg’a çıkarılabilir. Kullanılabilecek maksimum doz günde 200 mg’ı aşmaz.

Selectra, sadece yetişkinlerde değil obsesif kompulsif bozukluğu (OKB) olan 6 ile 18 yaş arası çocuk ve ergenlerde de kullanılabilir. Kullanılması gereken uygun doza, doktor çocuğun vücut ağırlığına göre karar verir.

İlacın doz hesaplaması, kullanacak olan kişinin genel sağlık durumuna, hastalığının şiddetine, hangi hastalık için kullanıldığına, hastanın yakın zamana kadar kullandığı ya da kullanmaya devam ettiği ilaçlara göre değişir. Selectra’nın kullanım dozuna ve tedavinizin ne kadar süreceğine kara vermesi gereken kişi ilacı reçete eden doktordur. Aldığınız dozun yetersiz ya da fazla olduğunuz düşünüyorsanız, kendiniz doz değişimi yapmamalı, mutlaka doktorunuza danışmalısınız.  

Selectra Doz Aşımı

Eğer Selectra’yı reçete edilenden fazla aldıysanız sersemlik, uyuma isteği, mide bulantısı ve buna bağlı kusma, baş dönmesi, taşikardi, titreme ve bilinç kaybı gibi ciddi tehlikeleri olan yan etkiler yaşayabilirsiniz. Böyle bir durumda hemen takibinizi yapan doktorunuza bilgi vermeniz ve zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşunun acil servisine, ilaç bilgileriniz ile birlikte başvurmanız gerekir.

Selectra Yan Etkileri Nelerdir?

Selectra’da de her ilaçta olduğu gibi çeşitli yan etkilerin görülme riski vardır. Ancak bu ilaçtan görülecek faydanın da unutulmaması gerekir. Çoğu yan etki birkaç haftalık kullanımdan sonra geçse de arttığı durumlarda doktorunuza bildirmeniz gerekir. Bireysel kararlarla asla ilacın aniden kesilmemesi tedavinin sürekliliği için çok önemlidir. Ayrıca, her hastada yan etki görülmeyebilir. Aşağıdaki yan etkilerden birini yaşadığınızda hemen doktorunuza bilgi vermeniz ve size en yakın hastanenin acil servisine başvurmanız gerekir

  • El, yüz ve ayaklarda kızarıklık
  • Yüz ve dilde şişme olarak görülen alerjik reaksiyon
  • Kaşıntı
  • Nefes darlığı
  • Serotonin sendromu
  • Cilt ya da gözlerde sararma belirtileri gösteren karaciğer hasarı:
  • İntihar düşüncesi
  • Nöbet

Nadir görülen ancak ciddi tehlikeleri olan bu etkilerin dışından ilacın en sık görülen yan etkileri şu şekildedir;

  • Uyku sorunları
  • Mide sorunları
  • İştahsızlık ve kilo kaybı
  • İshal ve hazımsızlık gibi sindirim problemleri
  • Aşırı terleme hali
  • Cinsel isteksizlik
  • Titreme
  • Halsiz hissetme
  • Huzursuzluk,
  • Görme sorunları

Selectra Hangi İlaçlarla Kullanılmaz?

Selectra’nın Monoamin Oksidaz (MAO) inhibitörleri ve Pimozid ilaçları ile birlikte kullanımı ciddi yan etkilere ya da ilaçların etkilerinde azalmalara yol açabilir. Bu ilaçlardan birini kullanılıyorsa, Selectra kullanılmaması gerekir. Ayrıca, aşağıdaki ilaçlardan herhangi biri kullanılıyorsa Selectra kullanmadan önce mutlaka doktora bilgi verilmelidir.

  • Triptofan içeren ilaçlar
  • Çok güçlü bir tür opioid analjezik olan Fentanil
  • Çok güçlü ağrı kesiciler
  • Migren ilaçları
  • Kan sulandırıcı ilaçlar
  • Aspirin gibi non-steroid anti inflamatuvar ilaçlar
  • Diazepam
  • İdrar söktürücü etki gösteren ilaçlar
  • Epilepsi ilaçları
  • Diyabet ilaçları
  • Simetidin
  • Lityum
  • Antidepresan ilaçlar
  • Antipsikotik ilaçlar
  • Antiaritmik ilaçlar
  • Sarı kantaron

Bu ilaçlar dışında alkol ile kullanımı da uygun değildir. Çünkü alkol ilacın yan etkilerini büyük ölçüde artırır. Greyfurt ya da greyfurt suyu da ilacın ana etken maddesi olan sertralinin vücuttaki miktarını artıracağı için tüketilmemesi gerekir. Diğer yandan herhangi bir gıda takviyesi kullanmadan önce de mutlaka doktora danışılmalıdır.

Kimler Selectra Kullanmamalı?

Selectra’nın etken maddesi sertraline ya da ilacın içeriğinde bulunan diğer maddelerden birine alerjisi olanların ilacı kullanması gerekir. Ayrıca, aşağıdaki durumlara sahip kişilerin mutlaka doktora bilgi vermeleri önemlidir;

  • Daha önce vücutta, kullanılan ilaçlar nedeniyle yüksek düzeyde serotonin birikmesi sonucu oluşan serotonin sendromunu yaşamış olan kişiler,
  • Sodyum düşüklüğü riski yaşayan özellikle ileri yaştaki kişiler,
  • Aşırı hareketlilik, dikkat artışı, yüksek enerji gibi belirtiler ile kendini gösteren hipomani öyküsü olanlar,
  • Selectra kan şekeri seviyelerinde değişikliklere yol açabileceği için diyabet hastaları,
  • Epilepsi hastaları,
  • Karaciğer rahatsızlığı olan kişiler,
  • Kanama problemi yaşayanlar,
  • Daha önce elektroşok (elektrokonvülsif) tedavisi görmüş kişiler.

Bu durumların dışında hamilelik döneminde de Selectra kullanımı önerilmemektedir. İlacı kullanan kadınların, kullanım süreci boyunca güvenli bir doğum kontrol yöntemi kullanmaları önemlidir. Buna rağmen, ilacı kullanırken hamilelik yaşanması halinde mutlaka doktor bilgilendirilmelidir. Selectra, özellikle hamileliğin son üç ayında kullanıldığında bebeğin dirençli pulmoner hipertansiyon (akciğeri besleyen damarlarda kan basıncı yüksekliği) ile dünyaya gelme riski artmaktadır. İlacın ana etken maddesi olan sertralin anne sütüne de geçtiği için doğumdan sonraki emzirme döneminde de çok gerekli olmadıkça kullanılmaması tavsiye edilir.

Online terapi almak, uzmanlarımız ve platformumuz hakkında daha fazla bilgi edinmek için 15 dakikalık ücretsiz seanslarımıza hemen başvurabilirsiniz.

 

Tarih : 18.11.2021
Yazar :

Etol fort nedir? Ne için kullanılır? Dozu ve yan etkileri

Etol Fort (etodolak), vücutta iltihap ve ağrıya neden olan hastalıkların tedavisinde kullanılan steroid olmayan anti-enflamatuar bir ilaçtır. Osteoartrit (kireçlenme), romatoid artrit, ankilozan spondilit ya da akut gut artritinde görülen ağrı, şişlik, eklem sertliği gibi belirtilerin azalmasını sağlar. Etol fort’un 18 yaşından küçüklerde, hamilelerde ve emziren annelerde kullanımı önerilmez. Ayrıca uzun süreli kullanıma uygun değildir. Belirtileri kontrol altına almayı sağlayan minimum doz ve minimum süre tercih edilmelidir. Kabızlık ya da ishal, mide rahatsızlıkları, gaz, baş dönmesi ve baş ağrısı en yaygın görülen yan etkilerindendir.

Etol fort (etodolak) nedir?

Etol fort, iltihapla kendini gösteren hastalıkların tedavisinde kullanılan steroid olmayan anti-enflamatuar bir ilaçtır (NSAİİ). Etkin maddesi etodolak, vücutta iltihap ve ağrıya neden olan hormonların üretimini engelleyerek ağrı, şişlik, eklem sertliği gibi belirtilerin azalmasını sağlar. Etol Fort’u piyasada 200, 300, 400 ve 600 mg’lık tablet formlarda bulabilirsiniz.

İltihap neden olur? Belirtileri, tedavisi ve kurutan diyetler

Etol fort ne için kullanılır?

Bu hastalıkların neden olduğu ağrı, şişlik, eklem sertliği gibi belirtilerin tedavisinde kullanılır. Ayrıca ameliyat sonrası ağrı ve adet ağrısı gibi kısa süreli ağrıların tedavisinde de etkilidir.

Etol fort nasıl kullanılır?

Etol fort doğru kullanımı nasıl olmalı?

  • İlacınızı aç veya tok karnına alabilirsiniz. Bir bardak suyla, ezmeden ya da çiğnemeden için.
  • Etol Fort’un baş dönmesi veya sersemlik gibi yan etkileri olabilir. Bu tür etkiler hissediyorsanız araç ya da makine kullanmayın.
  • İlacınızı mutlaka doktorunuzun önerdiği dozda ve şekilde kullanın. Ona danışmadan doz değişikliği yapmayın ya da tedaviyi sonlandırmayın.
  • İlaç laktoz anhidrat içerir. Eğer şekerlere karşı hassasiyetiniz varsa kullanmadan önce doktorunuza danışın.
  • 18 yaşından küçük çocuklarda kullanılmaz.
  • Yaşlılarda mide kanaması ve böbrek sorunları riskinde artışa neden olabileceği için dikkatli kullanılmalıdır.
  • İlacınızın bir dozunu almayı unutursanız, hatırlayınca hemen alın. Ancak sonraki doz zamanı yakınsa bekleyip normal düzende devam edebilirsiniz. Unutulan dozu dengelemek için çift doz almayın.

Romatoid artrit nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri

Etol fort dozları ve kullanılacak doz hesabı

  • Ağrı tedavisi: Önerilen günlük doz her 6-8 saatte bir 200-400 mg’dır. Günlük 1000 mg’ı aşmamak gerekir.
  • Kireçlenme (osteoporoz): Önerilen günlük doz her 8-12 saatte bir 600-1000 mg’dır.
  • Romatoid artrit: Önerilen günlük doz her 8-12 saatte bir 600-1000 mg’dır.

Etol fort doz aşımı

Yüksek doz etodolak, bilinç kaybı, sersemlik hissi ya da şiddetli baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma (kahve telvesi gibi), idrara az çıkma, nöbet, karın ağrısı, nefes darlığı, kanama gibi belirtilere neden olabilir. Eğer kullanmanız gerekenden fazla ilaç aldıysanız mutlaka doktorunuzu ya da eczacınızı arayın.

Etol fort kullananlar nelere dikkat etmeli?

Etol fort hangi ilaçlarla kullanılmaz?

  • Kan sulanmasına neden olan ilaçlar (varfarin, aspirin, kortikosteroidler, fluoksetin içeren antidepresanlar vb.): Bu ilaçların birlikte kullanılması mide kanaması riskini arttırabilir.
  • Fenilbutazon veya probenesid
  • Siklosporin (Organ naklinde kullanılır),
  • Digoksin (kalp ilacı)
  • Lityum (bazı duygudurum bozuklukların tedavisinde kullanılır),
  • Romatoid artrit ya da sedef hastalığı tedavisinde kullanılan metotreksat, kinolonlar (siproflaksasin vb.) veya sülfonilüreler (glipizid vb.),
  • ADE inbibitörleri (enalapril)
  • İdrar söktürücü (diüretik) ilaçlar (furosemid, hidroklorotiazit hidroklorotiyazid),
  • Diğer steroidal olmayan antiinfiamatuvar ilaçlar (ibuprofen, naproksen, diklofenak vb.)
  • Mifepriston (kürtaj hapı).

Kireçlenme (osteoartrit) nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilaç kullanıyorsanız tedaviye başlamadan önce mutlaka doktorunuza bilgi verin.

Etol fort alkol ile kullanılır mı?

Mide hasarına neden olabileceği için Etol fort’un alkol ile birlikte kullanımı önerilmiyor.

Etol fort formları ve türleri

  • Etol: Tablet – 200,300 mg
  • Etol Fort: Film tablet – 400 mg
  • Etol SR: Uzatılmış salımlı tablet – 600 mg

Etol fort eşdeğer (muadili) ilaçlar

  • Barca: Film tablet – 500 mg // Barca SR: Film tablet – 600 mg
  • Dolarit: Film tablet – 300, 400 mg
  • Edolar: Film tablet – 300,400, 500, 600 mg
  • Esodax: Film tablet – 400, 500 mg
  • Etodin: Film tablet – 200, 300, 400 mg
  • Etotac: Film tablet 400 mg // Etotac SR: Uzatılmış salımlı film kaplı tablet – 600 mg
  • Lodine: Film tablet – 300 mg
  • Maxdol SR: Film tablet – 600 mg
  • Tadolak: Film tablet – 200, 400, 500 mg // Tadolak SR: Uzatılmış salımlı film kaplı tablet – 600 mg
  • Tilac: Film tablet – 400 mg // Tilac SR: Uzatılmış salımlı tablet – 600 mg

Ankilozan spondilit (AS) nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Kimler Etol fort kullanmamalı?

  • İlacın etkin maddesi etodolaka ya da içerdiği herhangi bir maddeye alerji,
  • Steroidal olmayan antiinfiamatuvar ilaçlardan herhangi birine alerji,
  • Mide ülseri,
  • Ölümcül olabilecek ciddiyette kalp ve kan damarı sorunlarına sahip olmak ya da risk altında olmak,
  • Son zamanlarda by-pass kalp ameliyatı geçirmiş ya da geçirecek olmak,
  • Hamileliğin son ayında olmak.

Etol fort hangi durumlarda sakıncalıdır?

Aşağıdaki durumlardan herhangi birine sahipseniz Etol Fort’u dikkatli kullanmalısınız. Mutlaka doktorunuza hastalığınız hakkında bilgi verin:

  • İlaç, besin veya farklı maddelere karşı alerji,
  • Böbrek veya karaciğer hastalığı,
  • Diyabet
  • Mide veya barsak problemleri,
  • Lupus,
  • Astım,
  • Yüksek tansiyon,
  • Kanama veya pıhtılaşma sorunları,
  • Kalp sorunları,
  • Dehidrasyon (su kaybı),
  • Kanda sodyum düşüklüğü
  • Alkolizm

Emzirme ve hamilelik döneminde Etol fort kullanımı

İlacın etken maddesi etodolak anne karnındaki bebeğe zarar verebilir. Ayrıca anne sütüne de geçebilir. Hamileyseniz, hamile kalmayı planlıyorsanız ya da emziriyorsanız Etol fort’u kullanmayın. Tedavi sırasında hamile kaldığınızı far ederseniz hemen doktorunuza danışın.

Gut hastalığı nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi

Etol fort yan etkileri ve zararları

Ciddi yan etkiler

Aşağıdaki yan etkiler nadir görülür ancak son derece ciddidir. Bunlardan herhangi birini yaşarsanız hemen ilacı kullanmayı bırakın, doktorunuzu arayın ya da size en yakın hastanenin acil servisine başvurun. Acil tıbbi müdahaleye ihtiyacınız olabilir:

  • Mide kanaması ya da mide ülseri belirtileri: Şiddetli mide ya da sırt ağrısı, kanlı veya siyah dışkı, kanlı ya da kahve telvesi gibi kusma, şişkinlik
  • Şiddetli alerjik reaksiyon belirtileri: Deri döküntüsü, kurdeşen, kaşıntı, nefes almada zorluk, göğüste sıkışma, ağız, yüz, dudaklar veya dilde şişme.

Ayrıca:

  • İdrar miktarında değişiklik
  • Göğüs ağrısı
  • Sersemlik hissi ya da bayılma
  • Koyu renkli idrar
  • Depresyon veya ruh hali değişiklikleri
  • Kalp atışı düzensizliği,
  • Kol ya da bacakta uyuşma ya da tek taraflı güçsüzlük,
  • Kulak çınlaması,
  • Eller, bacaklar veya ayaklarda şişme,
  • Kanama bozuklukları
  • Şiddetli eklem ya da kas ağrısı
  • Cilt veya gözlerde sararma da ciddi yan etkilerdendir.

Hafif yan etkiler

Lupus hastalığı nedir? Kimlerde görülür? Belirtileri ve tedavisi

Etol fort reçetesi / prospektüs

İlaç hakkında daha detaylı bilgi edinmek için linki tıklayabilirsiniz>>>

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır