adet yaklaşınca rahim nasıl olur / Regl Belirtileri Nelerdir? Adet (Regl) Olunacağı Önceden Nasıl Anlaşılır? - Sağlık Haberleri

Adet Yaklaşınca Rahim Nasıl Olur

adet yaklaşınca rahim nasıl olur

Adet ağrısı ve adet öncesi sorunlar

Adet ağrısı ve adet öncesi sorunlar

Kadınların çoğu ergenlik döneminde, genellikle ilk adet döneminden sonraki dört ila beş yıl içinde adet ağrısı yaşamaya başlar.

Ağrılı adet kanaması (dismenore) nedir?

Dismenore olarak da bilinen ağrılı âdet kanaması, kadınların en yaygın sorunlarından biridir. Kadınlar yaşlandıkça ağrılı dönemler azalır.

Adet ağrısı neden oluyor?

Regl döneminiz boyunca vücudunuz &#;&#; adı verilen kimyasallar üretir. Bu kimyasallar rahmin kasılmasına ve rahme giden kan akışını ve oksijeni azaltan kas kasılmalarına neden olur. Doğum sancılarına benzer şekilde, bu kasılmalar ciddi ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir. Prostaglandinler ayrıca bazı kadınların yaşadığı mide bulantısı ve ishale de katkıda bulunabilir.

Bazı tıbbi durumlar, adet dönemi boyunca ağrıyı daha da kötüleştirebilir. En yaygın olanı &#;endometriozis &#; çikolata kisti&#; olarak adlandırılır. Bu durumda sadece rahim içinde büyümesi gereken dokular rahim dışında büyür.

Ağrılı âdet kanamalarının belirtileri nelerdir?

Ağrılı dönemleri olan kadınların alt göbeğinde kramplar olur. Kramplar hafif veya şiddetli olabilir. Sırtınızda veya uyluklarınızda da ağrı olabilir. Ağrı genellikle adet döneminizle birlikte veya adet döneminizden hemen önce başlar, bir ila üç gün içinde kademeli olarak azalır.

Bazı kadınlarda ayrıca şunlar bulunur:

  • Mide bulantısı
  • İshal
  • Aşırı yorgunluk
  • Baş ağrısı ve baş dönmesi
  • Şişkinlik (karın bölgesinde dolgunluk hissi)
  • Grip benzeri his

Adet ağrısı nedeni nasıl belirlenir?

Adet ağrısının nedenini belirleyebilmek için dikkatli bir muayene yapılmalı ve ayrıntılı bir tıbbi geçmiş öyküsü alınmalıdır. Ergen kızlarda iç pelvik muayene gerekli olmayabilir. Ayrıca, ultrasonografi yapılarak rahim ve yumurtalıklar ile bunları çevreleyen yapılarda herhangi bir sorun olup olmadığı incelenir. Nadiren, basit tedavilere yanıt vermeyen adet ağrısı varlığında doktorunuz cinsel ilişki sırasında kapmış olabileceğiniz enfeksiyonlar için testler veya karın içinde adet ağrısına neden olabilecek diğer hastalıkların teşhis edilmesi için laparoskopi önerebilir.

Adet ağrısı nasıl tedavi edilir?

Öncelikle kendi başınıza yapabileceğiniz bazı tedaviler olabilir, bunları deneyebilirsiniz:

  • Ağrı kesiciler
  • Karnın alt kısmına sıcak uygulama (sıcak su torbası veya ısıtma yastığı vb)
  • Düzenli egzersiz

Ancak tüm yukarda sayılanları uygulamanıza rağmen ağrılar gittikçe kötüleşiyor, ağrı kesiciler faydalı olmuyor veya adet döneminden çok önce veya sonra da ağrınız varsa bir doktor ile görüşmelisiniz.

Ağrı kesiciler, âdet kanaması başlar başlamaz başlanırsa ve daha sonra iki ila üç gün boyunca düzenli bir şekilde alınırsa en etkilidir.

Ağrı kesicilere yanıt vermeyen ağrılar için ikinci bir seçenek olarak doğum kontrol hapları düşünülebilir. Doğum kontrol hapları prostaglandin adı verilen kimyasalların oluşturduğu rahim kasılmalarını ve âdet kanamalarını azaltarak etki eder. Bazı kadınlar ağrı şiddetini azaltmak amacıyla hem ağrı kesicileri hem de doğum kontrol haplarını kullanmayı tercih edebilir. Doğum kontrol hapları, genellikle başladıktan sonraki birkaç ay içinde adet ağrılarını azaltır.

Adet ağrısı hafifletilmesi için ilaç dışında neler kullanılabilir?

Adet ağrısının rahatlatılması için çeşitli diyet ve vitamin tedavileri çalışılmıştır ancak etkinlikleri konusunda bilgimiz azdır. Bazı araştırmalar zencefil tozunun bir miktar etkisi olabileceğini öne sürmektedir ancak genel olarak adet ağrısı için diyet, vitamin veya bitkisel ilaçlar önermiyoruz.

Yoga veya akupunktur gibi tamamlayıcı tıp uygulamalarının ağrılı dönemleri azaltmada etkili olabilir. Bununla birlikte, bu tedavilerin güvenliğini ve etkinliğini doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

TENS (transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu) adı verilen bir uygulama ile ağrı bölgesine yakın deriye çok küçük elektrik akımları verilir. TENS, birçok durumun neden olduğu ağrıyı tedavi etmek için kullanılmıştır ve bazı kadınlarda adet ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir. Bu tedavi hastane ve kliniklerde uygulanabileceği gibi, bireysel formlarında hasta, elektrotlara giden hafif bir elektrik akımı üreten bir kemer üzerinde küçük bir pil takımı takar. Elektrik akımının, ağrılı sinir uyarılarını engelleyen veya azaltan kimyasalların salınmasını uyardığına inanılmaktadır.

Adet ağrısını tedavi etmek için en az iki cerrahi işlem geliştirilmiştir. Bu ameliyatların her ikisi de, ağrı sinyallerinin iletilmesini engelleyen rahim sinirlerinin kesilmesini veya yok edilmesini içerir. Bununla birlikte, ağrının uzun vadeli olarak giderilmesini sağlayan hiçbir ameliyat gösterilmemiştir. Sonuç olarak, adet ağrısı için cerrahi tedaviler genellikle önerilmemektedir.

ADET ÖNCESİ SENDROM (PMS)

Adet öncesi gerginlik sendromu (PMS) nedir?

Adet öncesi (premenstrüel) sendrom (PMS), adet döngüsünün ikinci yarısında her ay ortaya çıkan bir grup fiziksel ve davranışsal belirtidir.  Hafif veya şiddetli olabilir. En yaygın belirtiler arasında, günlük aktivitelere müdahale edecek kadar şiddetli olan öfke, asabiyet, depresyon ve iç gerginlik yer alır.

Adet öncesi sendrom ne sıklıkla izlenir?

Düzenli adet kanamaları olan kadınların yüzde 75&#;inde hafif PMS yaygındır; ancak kadınların yüzde 3 ila 8&#;inde şiddetli adet öncesi sorunlar izlenir. Bu durum, herhangi bir sosyoekonomik, kültürel veya etnik kökene sahip kadınları etkileyebilir. Şiddetli PMS genellikle kronik bir durumdur ve bir kadının yaşam kalitesi üzerinde ciddi bir etkisi olabilir. Neyse ki, çeşitli tedaviler ve kişisel bakım önlemleri çoğu kadında belirtileri etkili bir şekilde kontrol edebilir.

PMS nedenleri nelerdir?

Vücudun her yerindeki dokular, bir kadının adet döngüsü boyunca değişen hormon seviyelerine duyarlıdır. Araştırmalar, yükselen ve düşen hormon seviyelerinin beyindeki, ruh halini etkileyen serotonin adı verilen bir madde de dahil olmak üzere kimyasalları da etkileyebileceğini göstermektedir. Özellikle şiddetli adet öncesi sendrom yaşayan kadınların hormon seviyelerindeki normal değişikliklere oldukça duyarlı oldukları gösterilmiştir.

PMS belirtileri nelerdir?

En yaygın belirtiler yorgunluk, şişkinlik, sinirlilik, depresyon ve endişedir. Diğer belirtiler arasında:

  • Üzüntü, umutsuzluk veya değersizlik duyguları
  • Gerginlik, endişe veya sinirlilik
  • Sık sık ağlamaklı değişken ruh halleri
  • Aile, iş arkadaşları veya arkadaşlara karşı öfke ve çatışma
  • Olağan faaliyetlere olan ilginin azalması
  • Konsantrasyon zorluğu
  • Yorgunluk, uyuşukluk veya enerji eksikliği
  • İştahta, aşırı yemek yemeyi veya belirli yiyecekleri özlemi içerebilen değişiklikler
  • Aşırı uyumak veya uyumakta zorluk
  • Bunalmış veya kontrolden çıkmış olma hissi
  • Göğüslerde hassasiyet veya şişme, baş ağrısı, eklem veya kas ağrısı, kilo alımı

PMS nasıl teşhis edilir?

Adet öncesi gerginlik sendromunu teşhis edebilecek tek bir test yoktur. Belirtiler, adet döngüsünün yalnızca ikinci yarısında, çoğunlukla adet döneminden önceki beş ila yedi gün arasında ortaya çıkmalı ve fiziksel ve davranışsal belirtiler bulunmalıdır. PMS&#;li kadınlarda, bu belirtiler 28 günlük bir adet döngüsünün 4 ila günleri arasında mevcut olmamalıdır.

PMS nasıl tedavi edilir?

Düzenli egzersiz, gevşeme teknikleri ve vitamin ve mineral takviyesi dahil olmak üzere ilk olarak adet öncesi sendrom (PMS) için konservatif tedaviler önerilebilir. Bu tedaviler bazı kadınlarda semptomları hafifletir ve çok az veya hiç yan etkisi yoktur. Bu tedaviler yeterli rahatlama sağlamazsa, ikinci bir seçenek olarak reçeteli ilaçlar düşünülebilir.

Egzersiz, stresi, gerginliği, kaygıyı ve depresyonu azaltmaya yardımcı olabilir.

PMS stres, anksiyete, depresyon ve diğer psikolojik durumlar tarafından daha da kötüleştirilebilir. Ayrıca, PMS ile yaşamak, kişilerarası ilişkilerde, işte veya okulda ve genel günlük yaşamda zorluklara neden olabilir. Gevşeme terapisi, günlük yaşamın stresini ve endişesini hafifletmeye yardımcı olabilir ve meditasyon, ilerleyen kas gevşemesi, kendi kendine hipnoz veya biofeedback gibi teknikleri içerebilir.

B6 vitamini ( mg/güne kadar), hafif PMS&#;si olan kadınlar için küçük bir fayda sağlayabilir. Günde mg&#;dan fazla B6 vitamini alınmamalıdır.

Doğum kontrol hapları PMS tedavisi için verilebilir. Bazı kadınlar iyileşme bildirirken, bazıları ise belirtilerin daha da kötüleştiğini bildirmiştir. Bu durumda alternatif bir tedaviye geçilmelidir.

Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) adı verilen bir grup ilaç PMS belirtilerinin azaltılmasında oldukça etkilidir. Özellikle şiddetli adet öncesi sendrom yaşayan kadınların yüzde 60 ila 75&#;i bir SSRI ile iyileşir. İlacı her gün almak gerekmeyebilir. SSRI&#;yi sadece adet döngüsünün ikinci yarısında almak yeterli olabilir.

Bazı kadınların SSRI&#;larla cinsel yan etkileri vardır. En yaygın cinsel yan etki, orgazm güçlüğüdür. Bu meydana gelirse, daha düşük bir doz kullanılması veya aynı ilaç sınıfından alternatif bir ilacın denenmesi önerilir.

Yararlarını ölçmek için SSRI&#;lar en az iki adet döngüsü için alınmalıdır. Kadınların yaklaşık yüzde 15&#;i iki döngüden sonra bu ilaçlarla rahatlama yaşamıyor, bu durumda alternatif bir tedavi öneriyoruz.

Diğer bir tedavi seçeneği de antidepresan adı verilen bir başka grup ilacın alınmasıdır. Ancak tüm antidepresan ilaçlar aynı şekilde etkili değildir.

Etiketler: adet ağrısıadet ağrısı nedeniağrılı adetaşırı adet kanamasıdismenoredoğum kontrol hapıdüzensiz adetlaparoskopipmsprostaglandinregl dönemitens uygulaması

Adet Düzeniniz ile İlgili Bilmeniz Gereken Birkaç İpucu

Adet Düzeniniz ile İlgili Bilmeniz Gereken Birkaç İpucu

Gebe kalmaya çalışırken adet düzeniniz ile ilgili bilmeniz gereken birkaç ipucu bulunuyor.  

Bazal vücut ısısı

Yumurtlamayı tespit etmek için en önemli faktördür. Yumurtlamadan önce ısıda – derecelik artış olmaktadır. Adet takvimi hesaplamak için önemli bir durumdur.  

Servikal değişiklikler

Eğer serviks yani rahim ağzı, kuru, sert ve kapalıysa adetinizin döllenmeye elverişli olmayan dönemindesiniz. Serviks yukarıda, kısa, yumuşak, açık ve ıslak ise adetinizin döllenmeye müsait dönemdesiniz demektir. Rahim ağzı değişikliklerini değerlendirme adet takvimi hesaplama için önemli bulgudur.  

Servikal salgı

Servikal salgı serviksten salgılanan bir yapışkan sıvı olup spermlerin rahimde kalmasını sağlamakta ve döllenmeye yardımcı olur. Adetin başından sonuna kadar sırayla;

  • Kuru: Adetten sonraki 4 – 5 gün az ya da hiç sıvı
  • Yoğun - koyu: 2 – 3 gün süreyle adet döneminde salgı bu şekilde olmakta ve döllenme bu sırada uygun olmamaktadır.
  • Krem şeklinde: 2 – 4 gün süreyle adetin bir döneminde bu şekilde olmakta ve el kremine benzer yapı taşır. Bu dönem döllenmeye müsait bir dönemdir.
  • Yumurta beyazı şeklinde: Döllenmenin en uygun olduğu bir dönemdir. Şeffaf ve yumurta beyazı görünümündedir ve elastik kıvamdadır. Yumurtlama genellikle bu dönemde olur.
  • Kuru(tekrar): Adet öncesi döneme gelmektedir. Ovulasyonla hormonlar tekrar düşmekte ve gebe kalma şansı ise çok azalmaktadır.

 

Adetin ilk günü

Adet gününü referans aldığımızda tüm hesaplamalar ve ilaç kullanımında adetin ilk günü önem taşır. Adetin ilk günü ile kastedilen kanamanın başladığı ilk gün olmaktadır.  

Adet uzunluğu

Normal olarak kabul edilen 28 gün olmakla beraber bazı kadınlarda daha uzun ya da daha kısa bir şekilde sürmektedir.  

LH artışı

Tipik olarak yumurtlamayla beraber artar ve yumurtlamanın tespiti için testlerde bu artış izlenebilir.  

Foliküler faz

Yumurtlama öncesi dönem olup normalde 14 gündür ve bu süre değişkenlik gösterebilir.  

Luteal faz

Bu dönem yumurtlamadan sonra diğer adet başlayana kadar olan dönemdir. Süresi sabit olmasıyla birlikte tam 14 gündür.  

Ovulasyon

Yumurtanın yumurtalıktan bırakılarak fallop tüpleri tarafından yakalanma sürecidir.  

Döllenme dönemi

Yumurta atıldıktan sonra 24 - 48 saat yaşamaktadır. Buna rağmen sperm ise 3 - 5 gün kadar kadının rahminde canlı olarak kalır. Döllenmenin en güçlü olduğu dönem yumurtlamanın 3 gün öncesi ve 2 gün sonrasıdır.  

Adet dönemi

Gebelik oluşmadığı zaman kalınlaşan endometriyumun rahim içi dokusundan kanayarak atılmasıdır.

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Adet döngüsü (siklus) ve adet kanaması

Resim: adet döngüsü boyunca rahim iç tabakasının kalınlığındaki değişiklikler.

Yumurtlama (ovulasyon) nasıl gerçekleşir?

KADININ 28 GÜNÜ

Üreme çağında olan bir kadında ortalama 28 günde bir tekrar eden sürece adet döngüsü adı verilir.

Adet kanamasını tarif etmek için dilimizde halk arasında farklı ifadeler kullanılmaktadır. Bunlar arasında en sık rastlanılanları "aybaşı olmak", "adet olmak", "adet görmek", "regl olmak", "menstruasyon kanaması görmek" (menstruasyon İngilizce'de adet kanamasının tam karşılığı olan menstruation kelimesinden dilimize aktarılmıştır), "mens olmak", "kanama görmek", "peryod" ve "hastalanmak" ifadeleridir.

Daha ender rastlanan ve olayın tam karşılığı olmaktan uzak olanlar ise "kirlenmek" ve "renkli olmak" şeklinde olanlardır.

Adet döngüsü veya siklus, son adet tarihinin ilk gününden bir sonraki adet tarihinin ilk gününe kadar geçen zamanı ve bu zaman içinde kadın vücudunda gerçekleşen olayları ifade eder.

Bir adet döngüsü kadında genellikle 28 gün sürmekle birlikte 21 ile 35 gün arası normalin alt ve üst sınırlarıdır. Adet kanaması ortalama 4 gün devam eder ve 1 ile 7 gün arası normalin alt ve üst sınırları olarak kabul edilir. Adet kanaması esnasında 20 ile 80 mililitre arasında miktarda kan kaybedilir.

Adet döngüsü ergenlik döneminden, yumurtalıklarda olgunlaşabilecek yumurta hücrelerinin tümüyle tükendiği menopoz dönemine kadar devam eder. Bu zaman dilimi içerisinde gebelik döneminde ve emzirmenin devam ettiği sürenin büyük kısmında geçici olarak duraklar.

Adet Kanamasının Ay İle İlgisi Var mı?

Kadınların bir kısmı adet kanamasını "aybaşı" olarak tarif ederler. Bu, insanoğlunun ay ile kadının adet döngüsünü çok önceden beri ilişkilendirdiğini gösteren önemli bir bulgudur. Aynı ilişkilendirme yabancı dillerde de yaygındır.

"Menses" Latince'de "adet kanaması" anlamına gelmekle beraber yine bu dilde aynı zamanda "ay" anlamına gelen "mensis" kelimesinin çoğuludur yani "aylar" anlamına da gelmektedir. Bu kelime Latince'ye muhtemelen Yunanca'da "ay" anlamına gelen "mene" kelimesinin aktarılmasıyla türetilmiştir.

Ay ile adet döngüsü ve kanaması arasındaki en önemli benzerlik dünyanın uydusu olan Ay'ın da aynen adet döngüsü gibi kendine özgü bir döngüsü olmasıdır. Bu döngünün başından sonuna doğru ay dünyamızda farklı şekillerde görünür. Ay'ın bir döngüsü gün sürer ve bu döngüde bir şaşma olmaz.

Bazı kültürlerde tüm kadınların aynı zamanda adet gördüklerine ve kadınların hepsinin Ay ile birlikte çeşitli ruhsal ve bedensel evrelerden geçtiklerine inanılmaktadır. Bilimsel olarak kanıtlanmamış, ancak Amerikan halkının kullandığı bir yönteme göre adet düzensizliği olan kadınlar odalarında ay ışığını temsil eden hafif bir ışığı açık bırakarak uyumakta ve iddialarına göre adetleri düzene girmektedir. Yine eski bir Amerikan geleneğine göre adet sorunları olan kadınlar ayla konuşmaktadırlar.

İlk "Adet Kanaması"

Çocukluk çağından ergenlik çağına geçiş döneminde, ortalama olarak yaşında kız çocuğu ilk adet kanamasını görür. Bu "ilk kanama" henüz yumurtlama süreci devreye girmediğinden, gerçek ve düzenli aralıklarla oluşan bir adet kanaması olmaktan uzaktır. Kız çocuğunun hormon salgı mekanizmaları ve genital organları olgunlaştığında yumurtlama süreci de başlar ve oluşan adet kanamaları, adet döngüsünün bir parçası olarak düzenli hale gelir.

Adet kanamasının işlevi nedir?

Adet döngüsü esnasında beyinde, yumurtalıklarda ve rahim iç tabakasında farklı olaylar meydana gelir. Beyinden salgılanan hormonların yumurtalıklardan birini uyarmasıyla başlayan süreç, uyarılan yumurtalıktan döllenmeye hazır bir yumurta hücresinin serbestleşmesine neden olur, bu esnada rahim iç tabakası da kendini muhtemel bir gebeliğe hazırlar. Döllenme gerçekleşmediğinde serbestleşen yumurta hücresinin ömrü biter ve gebelik için hazırlanmış rahim iç tabakasının adet kanamasıyla dışarı atılmasını takiben yeni bir adet döngüsü başlar.

Adet kanamasının amacı her adet döngüsünde oluşabilecek muhtemel bir gebeliğin yerleşebilmesi ve uygun şartlarda gelişebilmesi için rahim iç tabakasının "tazelenmesi" olarak değerlendirilebilir.

Adet döngüsünde beyinde gerçekleşen olaylar

Jinekolojik Sorununuz İçin Muayene Randevusu Alın:

 

 

 

 

 

 

 

 

Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe'den mesai günlerinde arası randevu almak için:

13 13
45 02​

Telefonla tıbbi sorularınıza yanıt verilememektedir.

​​

Adres: Nispetiye Cd. 36/3

Levent II Apt. - Kat 2 Daire

Etiler - 1. Levent / İstanbul

Muayene Saatlerimiz:

  • Pazartesi:

  • Salı:

  • Perşembe:

  • Cuma:

  • funduszeue.info:

Daha fazla bilgi >>

Adet kanamasının ilk günü yeni bir adet döngüsünün başlangıcıdır. Bu aşamada beyin dokusunun derinlerinde yer alan hipotalamusadlı bölgeden salgılanan GnRH adı verilen hormon, hipotalamusa yakın yerleşimli hipofizadı verilen salgı bezinden folikül uyarıcı hormon (FSH) salgısını başlatır. FSH hormonu etkisiyle yumurtalıklardan birinde yeni bir yumurta hücresi folikül adı verilen bir kesecik içinde olgunlaşmaya başlar. Bu olgunlaşma süreci tamamlandığında, olgun folikül içinde üretilen yüksek miktarlarda östrojen hormonu etkisiyle bir yandan rahim iç tabakası gelişmeye başlar, öte yandan hipofiz bezinden LH adı verilen başka bir hormon salgılanır. LH hormonu yumurta hücresini barındıran folikülü "çatlatır" ve yumurta hücresini serbest bırakır. Yumurta hücresinin serbest kalmasına yumurtlama (ovulasyon) adı verilir.

Üstteki şekli ortadan ayıran kesikli çizgi yumurtlamanın oluştuğu anı, eğriler ise LH ve FSH hormonlarının kan seviyesini göstermektedir. Hemen yumurtlama öncesinde LH hormonunun ne kadar keskin bir yükselme gösterdiğine dikkat ediniz. Bu ani yükselmeye LH piki (pik, ingilizcede doruk anlamına gelen peak kelimesinden dilimize uyarlanmıştır) adı verilmektedir. LH pikinin oluşamadığı durumlarda folikül olgunlaşsa dahi, yumurtlama gerçekleşemez. Halk arasında "çatlatıcı iğne" olarak bilinen ilaçlar LH hormonu içerirler.

Yumurtlama olduktan sonra gebelik oluşursa salgılanan hormonlar beyindeki hormonların işlevlerini durdururlar ve böylece gebelik döneminde ve lohusalık döneminde yumurtlama ve adet kanaması geçici olarak durur.

Gebelik gerçekleşmediğinde belli bir süre sonra oluşan adet kanaması sonrasında beyindeki hormonlar yeni bir adet döngüsünü başlatmak amacıyla yeniden salgılanırlar.

Görüldüğü gibi yumurtlama ve adet kanaması temel olarak beyin tarafından yönetilen işlevlerdir. Bu işlevin merkezi olan hipotalamus beyin dokusunun duygulanımlarla ilgili olan bölümleriyle çok yakın komşuluktadır. Bu yakın komşuluk nedeniyle ruhsal kaynaklı stres kadında yumurtlama işlevinin olumsuz etkilenmesine ve bu da adet kanamasının zamansal özeliklerinin değişmesine neden olabilir (adet kanamasının gecikmesi veya erken gerçekleşmesi gibi).

Adet döngüsünde yumurtalıkta gerçekleşen olaylar

Her adet döngüsünün başında yumurtalıklardan birinde yumurtalığın dış yüzeyine yakın yerleşimli yumurtalık hücrelerinden biri beyinden salgılanan FSH hormonu etkisiyle olgunlaşma sürecine girer. Olgunlaşan yumurta hücresi bu süreçte içi berrak bir sıvı dolu olan ve folikül adı verilen bir kesecik içindedir.

Başlangıçta birkaç milimetre olan folikül, adet döngüsünün ortasına yaklaşıldığında milimetre çapına ulaşır.

Folikül içinde adet döngüsünün ilk günlerinden itibaren giderek artan miktarlarda salgılanan östrojen hormonu folikül olgunlaştıkça ve büyüdükçe daha da çok miktarlarda üretilir ve kana geçer. Kandaki östrojen en yüksek seviyeye ulaştığında beyinde luteinize edici hormon (LH) salgısını uyarır.

LH salgısı 12 saat gibi kısa bir sürede hızla artar ve doruk noktasına ulaşır. LH hormonu seviyesinin bu denli hızlı artmasıyla olgun folikül yapısı en ince noktasından çatlar ve içindeki yumurta hücresini serbest bırakır. 28 günlük adet döngüsü olan bir kadında yaklaşık gün gerçekleşen bu olaya yumurtlama adı verilir.

Serbestleşen yumurta hücresi komşu Fallop tüpünün saçakları tarafından yakalanarak tüp içine alınır.

 

Resimde bir Fallop tüpünün kesiti görülmektedir.

 

Fallop tüpü saçakların bulunduğu uçta karın boşluğuyla, diğer uçta rahim içi boşlukla temas halindedir.

Saçakların aktif hareketleri yumurta hücresinin karın boşluğuna düşmesini engeller ve tüp içine giren yumurta hücresi, tüpün içinde bulunan silya adlı tek yönde harekete izin veren özel "tüycükler" yardımıyla Fallop tüpünün içinde rahim içi boşluğa doğru ilerler.

Folikül çatladıktan sonra "çatlama bölgesinde" Sarı Cisim (lat: Corpus Luteum) adı verilen bir yapı oluşur ve bu yapı progesteron hormonu üretmeye başlar.

Sarı Cisim gebelik oluştuğunda bebeğe hormon desteği vermek üzere yaklaşık gebelik haftasına kadar progesteron hormonu salgılamaya devam eder. haftadan itibaren bebek kendi progesteron hormonunu kendisi üretebilecek hale gelir ve görevi devralır.

Gebelik oluşmazsa Sarı Cismin işlevi 14 günde biter ve sarı cisim geriler. Sarı Cismin hormon salgısının durmasıyla kanda progesteron hormonu seviyesi kısa sürede düşer ve bu rahim iç tabakasının desteğini kaybederek "yıkılmasına" neden olur. Bu "yıkılma" adet kanamasıyla birlikte olur ve "yıkılan" doku kanamayla birlikte vücuttan atılır.

Adet kanamasıyla birlikte yeni bir adet döngüsü başlar.

Yumurtalık dokusunda adet döngüsünün ilk yarısında östrojen hormonu hakimiyetinde gerçekleşen folikül olgunlaşması foliküler evre, ikinci yarısında Sarı Cisim (Corpus Luteum) tarafından salgılanan progesteron hormonu hakimiyetinde gerçekleşen evre luteal evre adını alır.

Rahim iç tabakasında gerçekleşen olaylar

Rahim iç tabakası adet döngüsünün ilk gününden itibaren salgılanan östrojen hormonu etkisiyle kalınlaşır. Yumurtlama gerçekleştiğinde salgılanan progesteron hormonu bir yandan östrojen hormonunun bu kalınlaştırıcı etkisini frenler, öte yandan rahim iç tabakasını özel bazı maddeler salgılamaya yönelterek döllenmesi muhtemel bir yumurta hücresinin yerleşmesi ve gebeliğin başlaması için elverişli duruma getirir.

Rahim iç takasında adet döngüsünün ilk yarısında östrojen hormonu hakimiyetinde gerçekleşen kalınlaşma proliferatif evre (proliferasyon=kalınlaşma), ikinci yarısında progesteron hormonu hakimiyetinde gerçekleşen salgılama ise sekresyon evresi (sekresyon= salgılama) adını alır.

Neden kanama olur?

Yumurtlama sonrası yumurtalıkta oluşan Sarı Cismin ömrü 14 gündür. Sarı Cisim "yaşlandıkça" salgıladığı progesteron hormonu azalır. Kandaki progesteron hormonu belli bir seviyenin altına indiğinde rahim iç tabakası desteğini kaybederek "yıkılmaya" başlar. İşte bu "yıkılma" kanamayla birlikte olduğundan adet kanaması adını alır.

Sarı Cismin ömrünün sabit olarak 14 gün olmasının özel bir anlamı vardır: 28 günde bir adet kanaması gören bir kadında yumurtlama günde olmaktadır, halbuki 30 günde bir adet kanaması gören bir kadında yumurtlama günü = gündür. Aksine 26 günde bir adet kanaması gören bir kadında ise yumurtlama günü = gündür.

Üstteki resim rahim iç tabakasında adet döngüsünün ilk gününden itibaren başlayan kalınlaşma sürecini şematik olarak göstermektedir. Alttaki şemada ise adet döngüsünün günlerine göre vücutta oluşan hormon seviyeleri görülmektedir.

Östrojen hormonunun kanda artmasından hemen sonra LH hormonunun da bariz bir şekilde arttığına dikkat ediniz.

Şemada ayrıca progesteron hormonu salgısının yumurtlamadan önce oldukça düşük olduğu, yumurtlamadan sonra ise bariz bir şekilde arttığı gözlenebilir.

 

Adet Döngüsü Uzunluğu

Adet döngüsünün süresi, yani adet kanamasının ilk gününden bir sonraki adet kanamasının ilk gününe kadar geçen zaman ortalama 28 gündür. Kadınların %15'i 28 günde bir adet kanaması görürlerken, %'i 21 günden daha kısa, %1'i 35 günden daha uzun bir zamanda kanama görürler.

Adet kanamasının ilk başladığı zamanı takip eden yıllık süre içerisinde adet döngüsü genellikle daha uzundur. Hormon salgılayan sistemler olgunlaştığında üreme çağına özgü düzenli kanama paterni ortaya çıkar.

Kadın 40'lı yaşlara geldiğinde hormon salgısındaki doğal değişiklikler döngünün yeniden uzamasıyla sonuçlanır. yıl devam eden bu süre sonunda menopoz ortaya çıkar. Bu süre içerisinde adet döngüsünün uzamasını belirleyen temel olay yumurta hücresinin olgunlaşmasına kadar geçen sürenin uzamasıdır.

Şekilde üst üste yer alan üç eğriden ortada olanı kadınların çoğunda görülen adet döngüsü süresini gösterirken bu eğrinin üstünde ve altında yer alan eğriler kadınların %5'inden daha azında görülen adet döngüsü süresinin kadının yaşına göre dağılımını göstermektedir.

&#;det d&#;nemi ve oluşma evreleri

Âdet döngüsünün düzeni kişinin tamamen hormonları ile alakalı bir durumdur. Tıp dilinde regl olarak adlandırılmaktadır. Âdet yaşamadan önce rahim iç tabakası kalınlaşır ve kalınlaşan bölüme ise proliferasyon denilir. Eğer gebelik gerçekleşmezse vücut kalınlaşan bu dokuyu kan ile vücuttan dışarı atar. Âdet döneminin ilk gününden sayacak olursak 2 âdet dönemin ortasında gerçekleşen bölüme ise yumurtlama dönemi denmektedir. Âdet döneminden sayacak olursak, kadınlar gün ve gün arası yumurtlama evresi geçirirler. Bazılarında bu dönemde belirtiler yaşanırken bazıların da ise hiç yaşanmaz. Bu tamamen kişiden kişiye değişir. İlk kez âdet gören bazı genç kızlar bu konu hakkında bilinçlendirilmedikleri için korku ve utanç duymaktadırlar. Asla korkulmaması ve utanılmaması gereken bir durumdur. Çünkü bu durum oldukça doğaldır, her kadın aynı döngüyü yaşar. Âdet döngüsünün olmaması anormal bir durumdur, asıl âdet olmamaktan korkmak gerekir.

Âdet döneminde neler yaşanır?

Kişi her ay âdet olmaya gün sayarken düzenli bir şekilde âdet oluyor ise her ay âdet öncesi sendromunu yaşar. Memelerde hassasiyet, baş ağrısı, kasıklara giren ağrı, halsizlik, mide bulantısı, kabızlık ya da ishal, şişkinlik gibi belirtiler görülebilir. Düzenli âdet gören bir kişi 3 ile 7 gün arasında kanama yaşar. Düzensiz olan bir kişi ise bu durum değişmektedir. Düzensiz âdet görenler bir kadın doğum uzmanına giderek sorunun nerden kaynaklandığını araştırmalıdır. Gereken tahlil sonuçlarından doktor hekim inceleme yapar ve hastaya tedavi uygular. Âdet dönemini düzenli hale getirir. Kişi âdet olmadığı zaman ya da düzensiz olduğu zaman kendini fiziksel ve psikolojik anlamda rahatsız hissedebilir. Ya da geciken bir âdet gebelik anlamına da gelebilir. Fakat her âdet gecikmesi gebelik ile yorumlanamaz.

Âdet döneminde ağrılara dikkat

Âdet döneminde bazı kişilerin sancılı bir şekilde kasık, karın ve bel ağrıları olur. Bazı kişiler de ise bu tip belirtiler hiç yaşanmayabilir. Eğer eğer âdet dönemlerinde geçmeyen ağrılarla mücadele ediyorsanız bir jinekologa görünmeniz tavsiye edilir çünkü bu ağrılar kist, miyom ya da iltihap kökenli de olabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası