phd açılımı nedir / Phd Nedir? Phd Açılımı Ve Nasıl Yapılır Bilgi

Phd Açılımı Nedir

phd açılımı nedir

Phd ne demek? Kısaca Phd akademik eğitimde gelinen son aşamadır. Doctor Of Philosophy’nin kısaltması olan Phd günümüzde bilinen yaygın adıyla doktora programıdır. Akademik eğitimlerinde başarılı olan kişiler yüksek lisans ve ardından Phd yani doktora programına katılmaya hak kazanırlar.

Phd diplomaları dünya üzerinde geçerliliği olan diplomalardır. Bu hususta Phd diplomasına sahip biri tüm üniversitelere başvuruda bulunabilir. Doktora programına katılan bireyler sadece üniversitelerde akademik bir kariyer için değil dünya klasmanında bir standartta sahip olabilmek adına bu programı tercih ederler. sonsuzlukisareti ailesi olarak yazımızın devamında Phd başvuru şartları konusuna değineceğiz.

Phd Başvuru Şartları Nelerdir? (Doktora Başvuru Şartları Nedir?)

Phd programına başvurmak isteyen bireyler öncelikle lisans eğitimi ve ardından lisansüstü eğitimini tamamlamalıdır. Ancak istisnai durumlar da mevcuttur. Bazı üniversiteler başarılı öğrencileri lisans eğitimi sonrasında doktora programına kabul etmektedir. Bu husus üniversitelerin tüzük bağımsızlığı sebebiyle görülebilmektedir. Doktora programına başvuruda bulunacak öğrencilerin not ortalamasının iyi olması, başvuru yapabilecekleri üniversite seçeneklerini çoğaltacaktır. Buna bağlı olarak iyi bir not ortalaması iyi bir üniversitede doktora yapabilme imkânı sağlayacaktır.

phd ne demek, phd ne anlama gelir, phd nin açılımı nedir?

Phd Supervisor Nedir?

Phd Supervisor Phd programına katılmak isteyen kişilere yardım eden doktora danışmanlarıdır. Üniversiteler doktora programına başvuran kişilerin doktora danışmanlarının olup olmadığına dikkat etmektedir. Bunun nedeni doktora danışmanlarının üniversitelerin akademik kadrolarında görev yapan kişilerden oluşmasıdır. Doktora programına başvurmak isteyen kişiler mutlaka iyi bir doktora danışmanı edinmelidir.

Doktora Araştırma Süreci Aşamaları Nedir?

Doktora programı 3 ile 5 yıl arasında değişmektedir. Buna bağlı olarak doktora öğrencilerinin yapması gereken bir araştırma süreci vardır.

Doktora programı yapan bireyler için araştırma süreci aşağıdaki adımlardan oluşur;

  • Literatür Taraması Yapmak.
  • Özgün Sonuçlara Ulaşmak.
  • Sonuçlar Işığında Bir Tez Üretmek.
  • Tezinizi Kaleme Almak.
  • Tezinizi Sözlü Olarak Viva Sınavında Komisyon Üyelerine Sunmak.

Standart bir doktora sürecinde araştırma aşamaları bu şekilde ilerlemektedir. Ancak araştırma yapılacak konuya göre aşamalarda bazı değişiklikler meydana gelebilir.

Phd Programının Tarihi Nedir?

Doktora programı 19.yy’ da Almanya Modern Araştırma Üniversitesiyle başlamıştır. Lisans ve lisansüstü programlarından sonra yeni bir akademik unvan ihtiyacı duyan üniversite doktora programını ortaya çıkartmıştır. Kısa bir zaman içerisinde doktora programı tüm

Şu yazımız ilginizi çekebilir Fotosentez nedir? Fotosentez denklemi nedir?

Prof Dr PhD ne demek?

İçindekiler:

  1. Prof Dr PhD ne demek?
  2. PhD seviyesi nedir?
  3. PhD Candidate türkçe ne demek?
  4. PhD tıp nedir?
  5. MSc PhD ne demek?
  6. Lisans Ba Bs MA PhD nedir?
  7. MSc neyin kısaltması?
  8. PHD nasıl okunur?
  9. Tıp fakültesi mezunları yüksek lisans yapabilir mi?
  10. Yüksek lisans PHD ne demek?
  11. MSc ünvanı ne demek?
  12. Ingiltere'de doktora kaç yıl sürer?
  13. MSc biyolog ne demek?
  14. MSc'nin anlamı nedir?
  15. MSc Cruise kime ait?

Prof Dr PhD ne demek?

Phil., DPhil ), açılım olarak “Doctorof Philosophy”dir. Buradaki “Philosophy” ile, bildiğimiz modern Felsefe değil, eski Yunanca'daki karşılığı olan 'Bilgelik sevgisi' kastedilir. Doctorof Philosophy, pek çok üniversite tarafından belli alanlarda verilen ve mezuniyet sonrasında alınan akademik bir ünvandır.

PhD seviyesi nedir?

Doktora, bir lisans ve yüksek lisans programını bitirdikten sonra o bilim dalında sınav ve bilimsel bir eserle erişilen bir derece veya basamaktır. Bu dereceyle "bilim doktoru" veya uluslararası kısaltmayla "PhD" unvanı alınır.

PhD Candidate türkçe ne demek?

türkçesidoktora adayıdır.

PhD tıp nedir?

Çalışma alanlarında daha yüksek derece arayan tüm doktorlar, tıptadoktora yapmak için IDP ile bugün online başvuru yapın. “Doktor” terimi, bir üniversiteden en yüksek üniversite derecesi olan Doktora Derecesini kazanan kişiyi ifade eder. Genellikle Dokto of Philosophy olarak adlandırılır ve PhDolarak kısaltılır.

MSc PhD ne demek?

2. Derece – Yüksek Lisans (Master) Derecesi (M.A.; M.Sc.): En az 5 yıllık öğrenimden sonra ya da Lisans Derecesinden sonra en az 1 yıllık eğitimden sonra verilir. 3. Derece – Doktora Derecesi (Ph.D.; D.Sc.): Yüksek Lisans (Master) Derecesinden sonra en az 3 yıllık eğitimden sonra verilir.

Lisans Ba Bs MA PhD nedir?

1. Derece – LisansDerecesi (B.A.; B.Sc.): Öğretim planına göre en az 4 yıllık öğrenimden sonra verilir. ... Derece – Yüksek Lisans(Master) Derecesi (M.A.; M.Sc.): En az 5 yıllık öğrenimden sonra ya da LisansDerecesinden sonra en az 1 yıllık eğitimden sonra verilir.

MSc neyin kısaltması?

Master of Science, kısaca M.Sc. diye anılan üniversite yüksek lisans derecesi. Avrupa birliği ülkelerinde bu eğitim liseden sonra 3 yıllık Bachelor of Science üzerine 2 yıllık yüksek eğitimle, Amerika'da ise 4+2 yılda edinilir.

PHD nasıl okunur?

Doktora çoğunlukla sosyal bilimler alanında Ph.D. (Doctor of Philosophy ya da Philosophy of Doctorate[bu felsefe doktoru demek değildir!!]) olarak kısaltılır.

Tıp fakültesi mezunları yüksek lisans yapabilir mi?

Yükseköğretim kurumlarımız bünyesinde yer alan Tıp, Diş Hekimliği ve Veteriner gibi Fakültelerin lisansöğrenim sürelerinin en az 5 yıl (10 yarıyıl) olması nedeniyle söz konusu fakültemezunlarının görmüş oldukları öğrenim Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 2/b maddesinde yer alan hazırlık sınıfları hariç en ...

Yüksek lisans PHD ne demek?

Phd: (Doctor of Philosophy)Doktoraderecesi almaya hak kazananlara verilen ünvan.

MSc ünvanı ne demek?

MSckısaltmasının açılımı “Master of Science” şeklindedir. Kimya, fizik, biyoloji gibi fen bilimleri, matematik, tıp, mühendislik bölümleri, bilgisayar bölümleri gibi alanların yüksek lisans bölümleri MSctanımı altında toplanmaktadır.

Ingiltere'de doktora kaç yıl sürer?

İngiltereÜniversiteleri'nde PHD program süresi tipik olarak 3 yıldır ancak kimi zaman 4 yıl sürebilirya da 4 yıla uzatılabilir.

MSc biyolog ne demek?

MSckısaltmasının açılımı “Master of Science” şeklindedir. Kimya, fizik, biyolojigibi fen bilimleri, matematik, tıp, mühendislik bölümleri, bilgisayar bölümleri gibi alanların yüksek lisans bölümleri MSctanımı altında toplanmaktadır. ... Tam olarak Türkçe 'ye çevrilecek olursa Bilim Yüksek Lisansı olarak çevrilmektedir.

MSc'nin anlamı nedir?

Master of Science, kısaca M.Sc. diye anılan üniversite yüksek lisans derecesi. Avrupa birliği ülkelerinde bu eğitim liseden sonra 3 yıllık Bachelor of Science üzerine 2 yıllık yüksek eğitimle, Amerika'da ise 4+2 yılda edinilir. Eskiden Avrupa'da da 4+2 yıl idi.

MSc Cruise kime ait?

Gianluigi Aponte Mediterranean Shipping Company/Sahipler

Yurtdışı Doktora (PhD) Programı

Ön BaşvuruWhatsapp

Size En Yakın Zamanda Döneceğiz.

Global Vizyon Yurtdışı Eğitim'e göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkür ederiz. Göndermiş olduğunuz bilgi formuna istinaden konusunda uzman danışmanlarımız en kısa sürede sizinle iletişime geçecektir.

Anasayfa

İçeriği ve reklamları kişiselleştirmek, sosyal medya özellikleri sağlamak ve trafiğimizi analiz etmek için çerezleri kullanıyoruz. Devamını oku…

Global Visions International Education

Global Visions International Education tüm gün boyunca online ve ofis görüşmeleri ile sizlere hizmet vermektedir.


Yapmanız gereken tek şey online yada yüz yüze görüşmenizin randevusunu önceden oluşturmanız. Lütfen ofis görüşmeleriniz ya da online görüşmeleriniz için randevu oluşturunuz.


Ocak, Mayıs ve Eylül 2023 dönemi için ÇOK ÖZEL FİYATLARLA DIL OKULLARI, ÇALIŞMA İZİNLİ DİPLOMA PROGRAMLARI, WORK AND STUDY, WORK AND TRAVEL, MAAŞLI STAJ kayıtlarımız ve YURTDIŞI ÜNİVERSİTELERİNİN ÖZEL TÜRKİYE BURSLARIYLA GÜZ 2023 AKADEMIK KAYITLARI devam etmektedir.


Uzman danışmanlarımız sizlere aşağıdaki numaralardan telefon veya WhatsApp yoluyla destek vermekte, hem ofiste yüz yüze görüşme hem de çevrimiçi video kanalları ile görüşme yapmaktadır.


Work and Study ve Akademik Programlar hakkında detaylı bilgi almak için yapmanız gereken tek şey ofis yada online randevusu oluşturmak yada aşağıdaki numaralardan uzman danışmanlarımıza telefon yada WhatsApp ile ulaşmak.


Danışmanlarımızın uzmanlık alanlarını ve GSM/Whatsapp numaralarını aşağıda bulabilirsiniz . Dilerseniz yüz yüze yada online görüşme yapmak için kendileri ile direk iletişime geçebilirsiniz.

Türkiye'nin Her Yerinden Ulaşabileceğiniz Santral : 444 1 287Merkez Santral Hattı: +90 212 249 1981Merkez Santral CEP Hattı (Sadece Aramalar için):+90 533 747 64 21Merkez Whatsapp Hattı (Sadece Whatsapp Yazışmaları için): +90 535 643 31 81 


Çalışma İzinli Programlar – Work and Study – Akademik Programlar- Dil Okulları- Yaz Okuları- Work and Travel – Maaşlı Staj Tüm Departmanlar için Randevu oluşturabileceğiniz Direk Santral Numaralarımız


GSM & WhatsApp

+90 535 643 31 81 


(İngiltere, Kanada, İrlanda, Malta, Amerika, Dubai, Avustralya Çalışmalı Diploma Programları, Work and Study , Dil Okulları , Yaz Okulları- İngiltere Childcare Programları)


GSM & WhatsApp

+90 535 643 31 81 


Akademik Üniversite Departmanı

 

GSM & WhatsApp

+90 535 643 31 81 


Yurtdışı Lise Departmanı

Güler Taylan Akar : +90 533 276 58 82


Work and Travel Work and Study Departmanı

Merkez Santral: 444 1 287

Evrak Hatti(Sadece WhatsApp) : +90 507 388 4405


Global Vize Departmanı

Merkez Santral: 444 1 287


ŞUBELERİMİZ

Zekeriyaköy Şube – +90 533 276 58 82

Koç Üniversitesi Batı Kampüsü Şube - +90 535 643 31 81 

Göktürk Şube – +90 530 150 78 02

Ankara Şube – +90 541 571 03 90

Izmir Şube – +90 530 774 46 01

Antalya Şube – +90 242 316 48 87


TURSAB A grubu seyahat acentemiz uçak biletleri için:

Erkut Sahin - [email protected]


Muhasebe Departmani

Erkut Sahin - [email protected]


Ayrica mail adresimizden ya da web sitemizde yer alan başvuru formumuzdan da bizlere rahatlıkla ulaşabilirsiniz.


E-mail : [email protected]


Ön Başvuru Formu :globalvizyon.com/yurtdisi-egitim-ve-kariyer-programlari/



Hemen Bize Ulaş




Doktora (PhD) Programı

Yurtdışında Doktora (PhD) Programı akademik yetkinlik ve entelektüel birikimin son aşamalarından biridir. Açılımı Doctor of Philosophy olan PhD programlarına üst düzey akademik yeterliliğe sahip kişiler katılabilmektedir.Yurtdışında doktora (PhD) programları; akademik hedefleri olan ve modern/bilgiye dayalı bir iş hayatı isteyen kişilerin tercih ettiği bir programdır. Yurtdışı doktora (PhD) programları; öğrencilerin bağımsız araştırmalarını destekleyen, bilimselliğin birinci planda olduğu ve gelişimin sürekliliğinin esas alındığı bir eğitim sürecidir.

Yurtdışında doktora (PhD) programlarına genellikle master veya postgraduate diploma programı sonrası başlanır. Ancak bazı üniversiteler, çok başarılı öğrencileri lisans eğitimi sonrası doktora programlarına kabul etmektedirler.Yurtdışında doktora (PhD) programlarına giriş koşulları her ülkede, üniversitede ve aynı üniversitenin farklı fakültelerinde bile değişiklik gösterir. Yurtdışında doktora (PhD) eğitimi almak isteyenler, öncellikle gitmek istedikleri ülkede seçmiş oldukları üniversitede danışman hoca (PhD Supervisor) bulmak zorundadırlar. Yurtdışında doktora (PhD) eğitimi almak isteyen kişi; iyi bir lisans ve yüksek lisans not ortalamasına sahip olsa dahi bundan daha önemlisi güçlü bir araştırma teklifine (Reasearch Proposal) sahip olmalıdır. Doktora öğrenci adayı, üniversite seçimi yaparken kesinlikle başvurmak istediği üniversitenin uzmanlık alanı ile kendi “research proposal” konusunun uyumlu olmasına dikkat etmelidir.

Yurtdışında doktora programlarına başvurmak isteyenlerin en önem verecekleri konu, şüphesiz doğru danışmanı “PhD Supervisor” bulmaktır.  Pek çok üniversitenin doktora öğrencilerini kabul ederken ilk baktıkları şey, akademik kadrolarında öğrenciye uygun “doktora hocası” olabilecek danışman olup olmadığıdır. Pek çok başarılı doktora başvurusu, sadece uygun “doktora hocası” olmadığı için geri çevrilmektedir. Doktora hocasını bulmak çok zor değildir, ancak çok iyi bir ön araştırma yapılmalıdır. Üniversitelerin ilgili bölümü ve akademisyenleri ile bire bir irtibata geçilmeli ve doktora danışmanı olup olmayacakları sorulmalıdır. Pek çok üniversiteye doktora başvurusu resmi olarak yapılmadan önce “PhD Supervisor”ı mutlaka bulunmalı ve kendisinden “research proposal- araştırma teklifi” için onay alınmalıdır. Bu yurtdışında doktora (PhD) için kesinlikle göz önünde bulundurulması gereken bir maddedir. En iyi yönlendirme ve yol göstericilik için Global Vizyon’un deneyimli danışmanlarıyla iletişime geçilmesini öneririz. 

Devamını Oku

Doktora (PhD) Programında 1 Gününüz Nasıl Geçecek

Doktora eğitimi yapan bir kişi, ders izlemekten çok araştırmaya ağırlık verir. Bu sebeple öğrencilerin günleri daha çok araştırma yaparak geçecektir. Bu da öğrencilerin bir günlerini çoğunlukla supervisor’larıyla fikir alışverişi yaparak, kütüphanede ve webde araştırmak yaparak veya iş ortaklarıyla görüşmeler yaparak geçireceğini gösterir.

Yurtdışında doktora yapan öğrenciler eğitimlerinin ilk yıllarında sınıf derslerine katılır. İlk yıl teori ve araştırma metotları üzerine yoğun bir program izlerler. İlk yıl izlenen yoğun ders programı sonrasında, PhD öğrencisi 2- 4 yıl arası süren araştırma ve tez yazma aşamasına geçer. Bu süreç çok zorlu bir süreçtir ve düzenli olarak “PhD Supervisor”ı ile birlikte çalışmayı gerektirir. Bu süreç içerisinde binlerce kaynak, kitap ve tez inceleyen aday yaklaşık 80.000-100.000 kelimelik “özgün” bir tez yazarak doktora eğitimini tamamlamış olur.

Neden Yurtdışında Doktora (PhD) Programına Dahil Olmalısınız

Yurtdışında doktora (PhD) eğitimi sadece akademik kariyer isteyenler için zorunludur. Bunun haricinde bir kariyer isteyenler doktora eğitimi almak zorunda değildir fakat doktora eğitimi olan bir kişi iş dünyasında da güçlü pozisyonlara ulaşma imkânı yakalar. Yurtdışında doktora (PhD) eğitimi süreç olarak akademik ve maddi olarak öğrencileri zorlayan bir süreçtir. Kişinin bu süreci bilerek yola çıkması engelleri aşmasını kolaylaştıracaktır.

Akademik kariyer hedefleyen kişi yurtdışında doktora (PhD) programına katıldığı takdirde büyük bir avantaja sahip olur. Doktorasının yurtdışında yapan kişi; bilimin ve sanatın kalbinin attığı, yeniliklere hızla ulaşılabilen, araştırmalara destek bulunabilen, bilginin değer gördüğü topluluklarla iç içe çalışma imkânı yaklar. Modern ve bilgiye dayalı olan iş ve akademi dünyasında, yurtdışında doktora (PhD) eğitimi sadece üniversitelerde akademisyen olmak isteyenler için değil, iş dünyasında üst düzey pozisyonlarda yer almak isteyenler için de önem arz etmektedir. Yurtdışında doktora yapan pek çok kişi, çok büyük yerel veya uluslararası kurumlarda çalışabilir. Özellikle çok uluslu şirketler yurtdışında doktora eğitimi almış kişilere büyük olanaklar sağlamaktadır.

Akademik kariyer hedefleyen bir kişi eğitim almak istediği alanda ön plana çıkan ülkelerde doktora yaptığında büyük avantajların sahibi olur. Bu ülkelerdeki üniversitelerde yurtdışı doktora (PhD) eğitimi alan kişi en güncel gelişmelerle iç içe, en son teknolojiyi elinin altında bulundurarak ve yüksek araştırma bütçelerine sahip kurumlarda eğitim alma şansını yakalar. Ayrıca öğrenciler doktora yaptıkları üniversitelerden çalışma teklifi bile alabilir.

Doktora (PhD) Programını Kimler Tercih Etmeli

Öncelikli olarak yurtdışında doktora (PhD) programına akademik kariyer isteyenler başvurmalıdır. Doktora programları akademik kariyer dışında kariyer hedefi olanlar için zorunlu bir eğitim kademesi değildir.

 

Zorlu bir süreç olan yurtdışında (PhD) programlarını; bu sürece hazırlıklı, zor ve yorucu dönemlerin altından kalkabilecek yüksek potansiyeli olan kişiler tercih etmelidir. Akademik kariyer hedefleyen ve doktorasını alanın en iyisi olan akademisyenlerle geçirmek isteyenler yurtdışında doktora (PhD) programlarını tercih edebilir.

 

Alanında önde gelen üniversitelerinde güncel bilgilere ulaşmak, son teknolojiyi elinin altında bulundurmak ve yüksek araştırma bütçeleriyle çalışmak isteyenler için yurtdışında doktora (PhD) programları idealdir. Yurtdışında doktora (PhD) programlarına katılanların büyük bir kısmı dünya çapında bir akademik kariyer hedefine sahiptir.

Kampanyalı Programlar

Doktor programları lisans ve yüksek lisans programları gibi doğrudan başvurulabilecek programlar değildir. Başvuracak kişilerin başarılı bir eğitim geçmişine, iyi bir yabancı dil seviyesine ve etkileyici bir Research Proposal’a sahip olması gerekir. Bu sebeple üniversiteler doktora programlarında kampanyalar yapmazlar. Bunun yerine alanında en iyisi olmayı ve çığır açmayı hedefleyenleri, alanın en iyisi akademisyenlerle bir araya getirmeyi hedefler. Üniversitelerin kampanya yapması bir yana öğrencilerin doktora programlarına kabul edilebilmek için onlarla çalışmak isteyen akademisyenler bulması gereklidir.

Size Uygun Programı Danışmanlarımız
Karar Versin.

Yurtdışında Doktora (PhD) programlarından mezun olanları bekleyenler

Yurtdışında doktora eğitimi sonrası, mezunlar en çok üniversite veya kolejlerde akademisyen olarak görev alırlar. Ancak kamu ve özel sektör, son yıllarda doktora yapmış kişilere büyük önem vermektedir. Uluslararası firmalar, bankalar, sanayi kurumları, IT firmaları doktora eğitimi yapanlara kurumları içinde ayrı bir statü sağlamaktadır. Özellikle IT firmaları, doktora sahibi olanları bünyesine katmaya en istekli kurumlardır. Çünkü alanları gereği, araştırmaya ve son gelişmelere büyük önem vermek zorunda olup, üniversiteler ile çok yakından çalışmak zorundadırlar.

Yurtdışında doktora (PhD) eğitimi süresi ve maliyetleri?

Yurtdışında doktora eğitimi, 3-5 yıl arası sürer ve maliyeti çok yüksek bir programdır. Maliyetler üniversitelere ve bölümlere göre farklılık göstermektedir. 

Devamını Oku

Yurtdışında doktora (phD) eğitimi alırken burs olanağı mevcut mudur?

Yurtdışında doktora eğitimi için burs olanakları, genelde üniversiteler tarafından sağlanır. Bu burslar genelde doğrudan mali yardım veya “teaching assistanship” yani asistanlık şeklinde olur. Ancak, dünyanın en iyi 200 üniversitesinden doktora bursu almak için olağanüstü başarılı olmak gerekir. Bu nedenle burs veya asistanlık isteyen doktora öğrenci adayları, mutlaka diğer üniversitelere de başvuru yapmalıdırlar. 

Devamını Oku

Neden Global Vizyon?

Global Vizyon 1996’dan bu yana Türkiye’deki gençlere yurtdışı eğitim danışmanlığı hizmeti sunmaktadır. Her yıl binlerce öğrenci Global Vizyon’un yönlendirmeleriyle yurtdışında eğitim almaktadır. Global Vizyon; öğrencilerin kendileri için en doğru kararı almasını sağlayan eğitim danışmanlarına sahip, en kaliteli eğitim kurumlarıyla iş birliği içerisinde olan, akreditasyona sahip güvenilir kurumlarla çalışan, öğrencilerine en uygun fiyatı sunan köklü bir eğitim danışmanlığı şirketidir. Geleceğini kurgularken en doğru kararı vermek isteyenler için Global Vizyon en doğru adres olacaktır.

AKADEMİK TERİMLER SÖZLÜĞÜ

ABD(Anabilim Dalı) – ASD (Anasanat Dalı): Anabilim veya anasanat dalı en az bir çok yerde birden fazla, biribirine yakın bilim veya sanat dalını kapsayan,eğitim, öğretim uygulama ve araştırma faaliyetlerinin yürütüldüğü akademik birimdir.

Açık Eğitim: Öğrencilere radyo, televizyon ve eğitim araçlarıyla yapılan bir eğitim türüdür.

Akademik Takvim:  Akademik Takvimde üniversitelerin kayıt yenileme, ders ekleme ya da bırakma, akademik konular ile ilgili son başvuru tarihleri, sınav başlangış-bitiş tarihleri duyurulur.

Akademik Yarıyıl:  Akademik yıl bir eğitim yılını, akademik yarıyıl bir eğitim dönemini kapsar. (Her bir yarı dönem için akademik yarıyıl denir.)

ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı . Daha önceki yıllarda lisansüstü eğitimi giriş sınavı (LES) olarak yapılan sınav, 2007 yılından itibaren akademik lisansüstü eğitimi giriş sınavı (ALES) olarak değişmiştir.

Bachelor of Science(BS, BSc):  Fen Fakültesi Mezunu

Bachelor of Education (BEd): Eğitim Fakültesi Mezunu

Bachelor of Engineering(BE): Mühendislik Fakültesi Mezunu

Bachelor of Fine Arts(B.F.A): Güzel Sanatlar Fakültesi Mezunu

Bachelor of Music (B.M) : Müzik doktorundan önceki akademik ünvan

Bilim Dalı: Disiplin olarak da adlandırılır. Öğretim konusu olan veya olabilecek bilgilerin bütünü

Bilim Sınavı: Yüksek lisans başvuru aşamasında bazı programların başvuran öğrencilere uyguladığı, programla ilgili genel bilgilerin test edildiği genellikle yazılı uygulanan sınav.

Bilimsel Hazırlık: Yüksek Lisans, Doktora ve Sanatta Yeterlik programlarında adayların eksikliklerini gidermek amacıyla uygulanan eğitim programı. Bilimsel Hazırlık Programı’nda geçirilecek süre en çok bir takvim yılıdır

Bölüm:Amaç kapsam ve nitelik yönünden bir bütün oluşturan, birbirini tamamlayan veya birbirine yakın anabilim ve anasanat dallarından oluşan; fakültelerin ve yüksekokulların eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve uygulama birimidir. Anabilim ve anasanat dalları, bilim ve sanat dallarından oluşur.

Çift Anadal: İki farklı lisans programının aynı anda yürütülmesi. Yüksek lisans için aynı durum söz konusu değildir. Aynı anda iki yüksek lisans programının yürütülmesi YÖK tarafından kabul edilmemektedir.

Danışman:  Enstitüde kayıtlı öğrenciye ders ve tez (yüksek lisans tezi, doktora tezi, sanatta yeterlik tezi ve uygulaması) çalışması dönemlerinde rehberlik etmek üzere enstitü yönetim kurulu tarafından atanan öğretim elemanı

Doçent: Özgün bilimsel çalışmalar yapmış ve doçentlik sınavını başarmış kişidir.

Doktora:  Bir lisans veya yüksek lisans programını bitirdikten sonra o bilim dalında sınav ve bilimsel bir eserle erişilen bir derece veya basamaktır. Doktora öğretimi, lisansın ardından yapıldığı taktirde en az 6 yarıyıl, yüksek lisansın ardından yapıldığı taktirde en az 4 yarıyıl süresini kapsar. Bu unvanın Uluslararası İngilizcedeki resmi tanımlama terimi ise “Ph.D.”dir.  Doktora, en yüksek seviyeli akademik derecedir.

e-Learning: (okunuşu: i-lörning e-öğrenme, uzaktan eğitim) öğrenci ile öğretmenin fiziksel olarak aynı ortamda olmaması durumunda kullanılan eğitim teknolojisi. Bazı üniversitelerin uzaktan eğitim yüksek lisans programları mevcuttur.

e-MBA:(okunuşu embiey) e-Master of Business Administration Türkiye’de de üniversiteler İşletme yüksek lisans programlarına bu ismi vermeyi tercih etmektedirler. Çalışanlara yönelik MBA programlarına Executive MBA, (kısaca EMBA) denir. Uzaktan eğitim teknolojisi ile verilen MBA programına e-MBA denir.

Enstitü: Birbiriyle ilgili bilim dallarından oluşan ve lisansüstü düzeyde eğitim-öğretim veren bir yükseköğretim kurumudur. Örneğin, bir üniversitedeki sosyal bilimler enstitüsü, o üniversitede bulunan tüm sosyal bilim dallarındaki lisansüstü eğitim-öğretimi yürüten bir kurumdur.

Eş Danışman: Tez çalışmasının niteliğinin gerektirdiği durumlarda atanan ikinci danışman

Fakülte: Bu üniversiteye bağlı olarak yüksek düzeyde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayın yapan; kendisine birimler bağlanabilen bir yükseköğretim kurumudur. Örneğin, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi.

Formasyon:  İngilizce “formation” olan biçimlenme olarak çevrilebilen kelimedir.  Akademik anlamda “eğitimci olabilmek için gereken bilgi ve eğitime sahip olmak” şeklinde düşünülebilir.  Pedagojik formasyon da denilmektedir.

GMAT:(okunuşu ci’met) Graduate Management Admission Test GMAT, Yurt dışında işletme, pazarlama, finans gibi alanlarda eğitim veren çoğu okulun yüksek lisans, MBA veya doktorayapacak öğrencilerden istedikleri, bilgisayar üzerinde uygulanan bir testtir. Ülkemizde de bazı üniversiteler ALES yerine GMAT sonuçlarını kabul ediyorlar.

GPA: (okunuşu ci’pi’ey)  Grade Point Average.  Ağırlıklı not ortalaması. GPA, öğrencinin bir dönemde aldığı derslerden sağladığı toplam kredinin, aldığı derslerin kredi saat değerleri toplamına bölünmesi ile hesaplanır.

GRE: (okunuşu ci’ar’ i) Graduate Record Examinations  GRE, Amerika’da lisansüstü eğitim almak isteyen öğrenciler için düzenlenmiş bir sınavdır (İşletme bölümü hariç). Türkiye’de de bu sınava girebilirsiniz. Bazı üniversiteler ALES  sınavı yerine GRE sonuçlarını da kabul etmekteler.

IELTS: International English Language Testing System. İngilizce’nin geçerli olduğu ortamlardaeğitim almak veya çalışmak isteyen adayların İngilizce dil seviyesini ölçmek için hazırlanmış bir sınavdır. IELTS Türkiye’de, İstanbul, Ankara ve İzmir’de uygulanır fakat bu sınavın bütün başvuru işlemleri sadece British Council İstanbul ofisinden yapılmaktadır.

İkinci Öğretim: Bazı yükseköğretim kurumlarında normal-örgün, önlisans ve lisansprogramlarının bir kısmının eşdeğeri programlar açılmakta ve bu programlar örgün eğitim saatleri dışındaki zamanlarda (akşam saatlerinde, hafta sonunda) yürütülmektedir. İkinci öğretim adı verilen bu programları kabul edilen öğrenciler, normal öğretim öğrencilerinden daha yüksek öğrenim harcı öderler. İkinci öğretim öğrencileri normal programlara yatay geçiş yapamazlar.

Konservatuvar: Müzik ve sahne sanatlarında sanatçı yetiştiren bir yükseköğretim kurumudur. Örneğin, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Ankara Devlet Konservatuvarı veya İstanbul Teknik Üniversitesi İstanbul Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı.

KPDS: Kamu Personeli Yabancı Dil Sınavı ÖSYM tarafından yapılır. Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere senede iki kez yapılır.

Lisans: Ortaöğretime dayalı en az sekiz yarı yıllık (4 yıl) programı kapsayan bir yükseköğretimdir. Lisans düzeyinde örgün, açık ve dışarıdan eğitim verilmektedir.

Lisansüstü: Yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık ve sanatta yeterlik eğitimi kapsar.

MA: Master of Arts.  Sosyal bilimler yüksek lisansı

Master: Yüksek lisansın İngilizce karşılığıdır.

MBA: Master of Business Administration. Türkiye’de de üniversiteler İşletme yüksek lisans programlarına bu ismi vermeyi tercih etmektedirler. Çalışanlara yönelik MBA programlarına Executive MBA, (kısaca EMBA) denir.

Meslek Yüksekokulu: Belirli mesleklere yönelik ara insangücü yetiştirmeyi amaçlayan 2 yıllık 4 yarı yıllık eğitim-öğretim veren bir yükseköğretim kurumudur.

MSc – MS:  Master of Science. Fen bilimleri yüksek lisansı

Okutman: Eğitim-öğretim süresince tüm öğretim programlarında ortak zorunlu ders olarak belirlenen derslerden birini (örneğin inkilap tarihi) okutan veya uygulayan öğretim elemanıdır.

Öğretim Görevlisi: Belli bir alanda çalışmaları ile tanınmış ve üniversitelerde ders vermek üzere görevlendirilen elemandır.

Öğretim Üyeleri: Profesör, doçent ve yardımcı doçentler öğretim üyeleri olarak anılmaktadır.

Öğretim Yardımcıları: Yükseköğretim kurumlarında belli süreler için görevlendirilen araştırma görevlileri, uzmanlar, çeviriciler ve eğitim-öğretim planlamacılardır.

Önlisans: Ortaöğretime dayalı dört yarı yılı kapsayan ve ara insangücü yetiştirmeyi amaçlayan yani lisans öğretiminin ilk kademesini oluşturan bir yükseköğretimdir.

Örgün Eğitim: Öğrencilerin eğitim-öğretim süresince ders ve uygulamalara devam etme zorunluluğunda oldukları bir eğitim-öğretim türüdür.

Özel Öğrenci:  Bir yükseköğretim kurumu mezunu veya öğrencisi olup, belirli bir konuda bilgisini arttırmak isteyenler, ilgili enstitü anabilim dalı başkanlığının olumlu görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilir.

Phd: (Doctor of Philosophy)Doktora derecesi almaya hak kazananlara verilen ünvan.

Pedagojik Formasyon:  Pedagoji, İngilizce Pedagogy olan kelimenin Türkçe’ye girmiş biçimidir.  Kelime anlamı Eğitim Bilimi’dir.  Fen edebiyat ve ilahiyat fakülteleri mezunlarının öğretmen olarak atanabilmeleri için sahip olmaları gereken eğitime verilen isimdir.  Formasyon da denilmektedir.

Postgraduate: İngilizce’de “doktoradan sonraki çalışmaları kapsayan süreç” anlamına gelir.

Profesör: Üst düzeyde araştırma, eğitim ve yönetim faaliyetlerinde bulunan ve en yüksek düzeydeki akademik unvana sahip kişidir.

Program:  Akademik birimlerin uyguladıkları öğretim (teorik, pratik dersler, stajlar vb.) faaliyetidir. Programlar önlisans, lisans, yükseklisans ve doktora düzeyinde açılabilir. ÖSYM kılavuzunda belirtilen önlisans ve lisans programlarının bir kısmı fakülte düzeyinde (tıp, hukuk, ilahiyat) bir kısmı bölüm düzeyinde (psikoloji, sosyoloji) önemli bir bölümü ise anabilim dalı düzeyinde yürütülen programlardır.

Referans Mektubu: (Letter of Recommendation), hocalarınızın sizin için yazacakları tanıtıcı mektuptur. Yüksek lisans başvuruları için genelde 2 farklı hocanızdan referans mektubu almanız istenir.

Sanatta Yeterlik: Lisansa dayalı en az altı, yüksek lisansa dayalı en az dört yarı yıllık programı kapsayan ve orjinal bir sanat eserinin ortaya konulmasını, müzik ve sahne sanatlarında ise üstün bir uygulama ve yaratıcılığı amaçlayan doktora düzeyinde lisansüstü bir yükseköğretim eşdeğeridir.

Senato:  Üniversitelerde rektörün başkanlığında, rektör yardımcıları, dekanlar ve her fakülteden fakülte kurullarınca üç yıl için seçilecek birer öğretim üyesi ile rektörlüğe bağlı enstitü ve yüksekokul müdürlerinden oluşur. Senato, her eğitim-öğretim yılı başında ve sonunda olmak üzere yılda en az iki defa toplanır.

Tez:  Bilimsel yöntemde belli ön bilgilere dayanılarak, henüz kanıtlanmamış fakat mevcut bilgilerle mantıksal olarak çelişmeyen, bilimsel araştırma sürecinde doğrulanmaya çalışılan düşüncelerdir.

Tez Danışmanı: Tezli yüksek lisans programında, enstitü anabilim dalı başkanlığı ilk yarıyılın başında her öğrenci için bir tez danışmanı saptar ve bunu ilgili Enstitüye önerir.

Tezli Yüksek Lisans: Tamamlama süresi 4 yarıyıl olan iki yarıyılı ders, iki yarıyılı tez çalışmasıyla geçen yüksek lisans programı.

Tezsiz Yüksek Lisans: Üç yarıyıldan oluşan, tez hazırlanmadan bitirilen yüksek lisans programı.

Tıpta Uzmanlık: Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen esaslara göre yürütülen ve tıp doktorlarına belirli alanlarda özel yetenek ve yetki sağlamayı amaçlayan bir yükseköğretimdir

Transkript:  Transkript belgesi; üniversiteye kayıtlı olunan süre içersinde alınan dersler, bu derslere ait başarı notları, yarıyıl sonu  notları ve Mezuniyet Genel Ağırlıklı Başarı Notu’nu  gösteren belgedir.

Undergraduate: Lisans öğrencisi anlamına gelir.

Üniversite: Yükseköğretim kurumlarının temel birimi olan üniversite, kendisine bağlı fakülte, yüksekokul, konservatuvar, meslek yüksekokulları ve enstitülerle bunların alt bölümlerinden oluşmaktadır. Ülkemizde halen 54 üniversite bulunmaktadır.

Uzaktan Eğitim: Öğrenci ile öğretmenin fiziksel olarak aynı ortamda olmaması durumunda kullanılan eğitim teknolojisidir.  Uzaktan eğitim yüksek lisans programları mevcuttur.

Yardımcı Doçent: Doktora çalışmalarını başarıyla tamamlamış, tıpta uzmanlık veya belli sanatdallarında yeterlik belge ve yetkisini kazanmış ilk kademedeki akademik unvana sahip kişidir.

Yatay Geçiş: Bulundukları programda, varsa hazırlık sınıfları dışında, en az iki yarıyıl öğrenim görmüş öğrenciler başarılı olmak ve disiplin cezası olarak üniversite ile ilişkileri kesilmiş olmamak koşulu ile, kendi üniversitelerinde veya başka bir üniversitede, asıl programlarına yakın başka bir programa geçiş yapabilirler. Yatay geçiş koşulları ve kontenjanları yönetmelikler doğrultusunda, ilgili bölümler tarafından belirlenmektedir.

YÖK:  Yüksek Öğretim Kurulu “Yükseköğretim kurumlarının öğretimini planlamak, düzenlemek, yönetmek, denetlemek, yükseköğretim kurumlarındaki eğitim,öğretim vebilimsel araştırmafaaliyetlerini yönlendirmek bu kurumların kanunda belirtilen amaç ve ilkeler doğrultusunda kurulmasını, geliştirmesini ve üniversitelere tahsis edilen kaynakların etkili bir biçimde kullanılmasını sağlamak ve öğretim elemanlarının yetiştirilmesi için planlama yapmak maksadı ile kurulmuş olan kurum.

Yüksek Lisans (bilim uzmanlığı, master, yüksek mühendislik, yüksek mimarlık): Bir lisans öğretimine dayalı en az iki yarı yıl süren 12 kredilik eğitim-öğretim ve alanla ilgili araştırmanın sonuçlarını ortaya koyacak bir tez gerektiren yükseköğretimdir. Doktora: Lisansa dayalı en az altı veya yüksek lisansa dayalı en az dört yarı yıllık programı kapsayan ve orjinal bir araştırmanın sonuçlarını ortaya koymayı amaçlayan bir yükseköğretimdir.

Yüksekokul:Belli bir mesleğe yönelik eğitim-öğretime ağırlık veren, bir fakülteye veya doğrudan rektörlüğe bağlı olan bir yükseköğretim kurumudur. Örneğin, Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu veya Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye-Meslek Yüksekokulu.

Yükseköğretim: Ortaöğretime dayalı ve en az dört yarı yılı kapsayan her kademedeki eğitim-öğretimin tümüdür. Yükseköğretimde önlisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde eğitim yapılmaktadır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır