epidural anestezi yan etkileri nasıl geçer / Epidural anestezi nedir? - Güncel yaşam haberleri – Sözcü

Epidural Anestezi Yan Etkileri Nasıl Geçer

epidural anestezi yan etkileri nasıl geçer

Anestezi doktoru komplikasyonları önlemek için çeşitli önlemler alır. Yan etkiler nadiren görülmekle beraber bazen şunları içerebilir. Bazı yan etkiler geliş durumunuza özel olabileceği için anestezi doktorunuzla bunları tartışmalısınız.

Titreme:

Titreme sık görülen bir reaksiyondur. Bazen anestezik ilaçlar kullanılmadığı halde travay ve doğum sırasında görülebilir. Sizi sıcak tutmak bunun azalmasına sıklıkla yardımcı olmaktadır.

Kan basıncı düşüklüğü:

Size intravenöz (iv) sıvılar verilecek ve kan basıncınız dikkatlice takip edilip, gerektiğinde düzeltilecektir. Kan basıncındaki düşmeler hızlı bir şekilde düzeltilecektir.

Travay sırasında hafif kaşıntı:

Bu durum epidural ve spinal anestezide kullanılan narkotikler sonucu meydana gelir. Eğer kaşıntı rahatsız edici boyuttaysa, anestezi doktorunuz bunu ilaçlarla tedavi edebilir. Kadınların çoğunda kaşıntı hafif miktarda olmaktadır.

Lokal anestezik reaksiyonu:

 Lokal anestezik reaksiyonu nadir görülmekle beraber ciddi olabilir. Daha önce lokal anesteziklere karşı herhangi bir reaksiyon gelişmişse anestezi doktorunuza mutlaka söyleyin.

Solunum problemleri :

 Nadir durumlarda anestezik ilaçlar göğüs kaslarını etkileyerek nefes almanızı güçleştirebilir. Bu durumu düzeltmek ve nefes almanıza yardımcı olmak için oksijen verilebilir.

Venler içine enjeksiyon:

Gebelikte epidural aralıkta yer alan venler genişlemektedir. Anestezik ilaçların bunların içine enjekte edilme riski bulunmaktadır. Buna bağlı meydana gelecek istenmeyen reaksiyonları önlemeye yardımcı olmak için, anestezi doktorunuz önce test dozu ilaç uygulayarak size baş dönmesi, ağızda sıra dışı bir tad, kulaklarda çınlama veya çarpıntı olup olmadığını sorabilir.

Bazı bölgelerde devamlı ağrı/ ağrının giderilememesi:

Bazen anestezik ilaç bir bölgeye ulaşamayabilir ve hala ağrılı olan bir alan kalabilir. Anestezi doktoru yatakta pozisyonunuzu değiştirebilir veya ağrınızı gidermek için epidural kateteri çıkarabilir. Ağrınız yeterli derecede geçmiyorsa bazen epidural kateterin çıkarılıp yeniden yerleştirilmesi gerekebilir. Anestezi doktoru sizi rahat ettirebilmek için sizinle işbirliği yapacaktır.

Parestezi:

Epidural kateter yerleştirilirken epidural aralıktaki sinirlere dokunması sonucu geçici olarak “sinirin hissedilmesi/elektrik çarpması hissi” olabilir. Epidural enjeksiyonlar sırasında sıklıkla bu tarz duyu hissedilse de kalıcı sinir hasarı oldukça nadirdir.

Sırt ağrısı:

İğnenin yerleştirilmesine bağlı yaklaşık bir gün süren lokalize bir sırt ağrınız olabilir. Bunun dışında yaygın sırt ağrınız da olabilir ki, bu mutlaka epidurale bağlı değildir. Çeşitli çalışmalarda doğal yolla doğum yapan annelerde, epidural yapılanlara göre birkaç gün süren yaygın sırt ağrısının benzer sıklıkta görüldüğü gösterilmiştir. Gebeliğin kendisinin ligamentlerde (bağlarda) gevşemeye bağlı sırtta gerilme nedeniyle sırt ağrısı sıklığını artırdığı görülmektedir.

Baş ağrısı:

Travay ve doğumdan sonra epidural anestezi ile ilişkisi olmayan baş ağrısı şikayetinizin olmasının çeşitli nedenleri bulunabilir. Ancak, nadir olmakla beraber epidural bloğu takiben baş ağrısı gelişebilir (<% 1). Bu, epidural işlem sırasında spinal sıvı içeren keseye yapılan iğne deliğine bağlı gelişmektedir. Spinal sıvının epidural aralığa sızması baş ağrısı ile sonuçlanabilir. Epidural iğne yerleştirilirken mümkün olduğunca hareketsiz durmanız, baş ağrısı olasılığını azaltmaya yardımcı olur. Genellikle baş ağrısı epidural bloğu takip eden 24 saat içinde meydana gelir. Baş ağrısı tipik olarak oturur pozisyonda olmakta, yatar pozisyonda azalmaktadır. Bazen bir kaç gün sürebilen bu baş ve boyun rahatsızlığı yatmak, sıvı içmek ve ağrı kesici tablet kullanmak gibi basit yöntemlerle azaltılabilir veya tamamen ortadan kaldırılabilir. Bazen baş ağrısı devam ederse veya beraberinde bulantı, ışığa bakmakta zorluk ve kulata uğultu/sesler duyulması eşlik ederse ek tedavi gerekebilir.

Sinir hasarı, epidural veya spinal alana kanama, felç ve enfeksiyon gibi büyük komplikasyonlar oldukça nadirdir.

Epidural anestezi iğnenin bele yerleştirilmesi yoluyla yapıldığı için, doğum sonrası görülen sinir problemlerinin epidural anesteziye bağlanması eğilimi vardır. Ancak travay ve doğumu takiben görülen sinir problemlerinin çoğu, bebeğin doğum kanalında hareketiyle sinirlerin etkilenmesine bağlı, nadiren de rejyonel anesteziye bağlı meydana gelmektedir. Bacaklarda güçsüzlük veya başka sinir problemleri yaşarsanız, anestezi doktoru problemi değerlendirilmesi ve uygun takibin yapılması konusunda yardımcı olacaktır.

 

Bir sonraki bölüm için tıklayınız

Sıkça sorulan sorular (SSS)

 

AĞRISIZ NORMAL DOĞUM ( EPİDURAL ANALJEZİ )

Epidural nedir? 

Epidural, alt omurgadaki sinirlerden beyne giden ağrı sinyallerini engelleyerek doğum öncesi ve doğum sırasında ağrıyı hafifleten bir anestezi türüdür. Prenses doğum nedir sorusunun cevabı hamile anneler tarafından doğum hakkında en çok araştırılan konulardan biridir. Epiduralli normal doğum sırasında epidural uterus, vajina ve pelvis bölgesinde ağrının büyük ölçüde veya tamamen kaybolmasına (analjezi) neden olur. Ağrısız doğuma prenses doğum adı verilmektedir. Anestezinin seviyesi, daha fazla veya daha az uyuşma sağlayacak şekilde ayarlanabilir. Bu sayede normal doğumlar deneyimi hastanın tercihlerine göre ayarlanır. Epiduralin amacı tam uyuşma oluşmadan ağrının giderilmesini sağlamaktır, anneyi rahatlatmak ve epiduralli doğum sırasında annenin aktif bir katılımcı olmasını sağlamaktır. Anne epidural sonrası kasılmaları çok az veya hiç ağrısız hisseder ve zamanı geldiğinde bebeği itebilir.


Epidural Analjezi Türleri

Genel olarak, üç tip epidural vardır:

Epidural kateter 

Anestezi ilacı, omurganın yakınındaki epidural boşluğa yerleştirilen bir kateter aracılığıyla verilir . Anestezi uzmanınız, işlem sırasında hissedebileceğiniz rahatsızlığı azaltmak veya ortadan kaldırmak için uyuşturucu ilaç kullanacaktır. Anesteziyologlar epidural analjezi uygulamada oldukça tecrübelidir ve önemli komplikasyonların görülme riski son derece nadirdir.   

Spinal enjeksiyon

Uyuşturma ilacı doğrudan omurilik sıvısına verilir, bu nedenle bu yöntem çok daha hızlı etki gösterir, ancak aynı zamanda etkisi de daha çabuk geçer. Anesteziyologlar genellikle spinal enjeksiyonu bir epidural kateter ile birleştirir, böylece ani bir ağrı kesici etkisi olur ve kateter yoluyla epidural boşluğa yerleştirilen ilaç sürekli ağrı kesici etkisi sağlayabilir. 

Spinal ve epidural anestezi benzerdir ve kolayca karıştırılabilir. İkisi arasındaki önemli farklılıklar şunları içerir:

  • Epidural ile spinal analjeziden (ağrı kesici) daha büyük ilaç dozu gereklidir.
  • Epidural kullanımında analjezinin başlangıcı ile spinal analjeziye göre daha yavaştır ve bu da kan basıncında daha kademeli bir düşüşe neden olur.
  • Epiduraller, vertebral kolon boyunca herhangi bir yerde (servikal, torasik, lomber veya sakral) yapılabilirken, spinaller genellikle ikinci lomber vertebral gövdenin altında gerçekleştirilir. 
  • Epidural yolla segmental analjezi veya anestezi elde etmek spinal yol kullanmaktan daha kolaydır.
  • Spinal enjeksiyon genellikle tek atımlık enjeksiyon olarak verilirken, epidural için verilen ilaçlar doğum sancıları ve doğum sırasında ayarlanıp ameliyat sonrası kateter aracılığıyla devam ettirilebilir.

Kombine spinal epidural (CSE). Spinal ve epidural analjezinin bu kombinasyonu sıklıkla “yürüyen epidural” olarak adlandırılır ve doğum analjezisi sağlamak için en yaygın kullanılan yöntemdir. Ağrının giderilmesi çok hızlı bir biçimde sağlanır ve analjezi durumu gerektiği kadar uzatılabilir. Hastalar vücudun alt yarısında biraz daha fazla hisse sahip olduğundan kişinin hareket etme ve pozisyon değiştirme özgürlüğü daha fazladır.  


Epidural Yapılırken Acı Hissedilir Mi?

Bazı kadınlar epidural alırken hiç bir rahatsızlık hissetmezken, bazı kadınlar ise ağrı hissettiklerini söylemektedir. Anesteziyoloğunuz bölgeyi lokal anestezi ile uyuşturacaktır, bu nedenle yaklaşık saniye boyunca bir batma hissi duyabilir ve ardından epidural kateter yerleştirildiğinde ağrı hissetmeden baskı hissedebilirsiniz.


Epidural Ne Kadar Hızlı Etki Gösterir ve Etkisi Ne Kadar Sürer?

Epiduralin etki etmesi genellikle dakika sürer ve ilaç kateter yoluyla uygulandığı için, doğum boyunca gerektiği kadar verilebilir. Yani doğumunuz normalden uzun sürse bile epidural ağrı kesici almaya devam edebilirsiniz. 


Epidural Artıları ve Eksileri

Her tıbbi müdahalenin artı ve eksileri vardır, bu nedenle normal doğum sırasında epidural almayı düşünüyorsanız, konu hakkında bilgi sahibi olmak için olabildiğince çok şey öğrenmeniz sizin yararınızadır.

Epiduralin Artıları

  • Ağrı kesici etkisi. Epidural, doğum sırasında güvenli, etkili, iyi bir ağrı kesici seçimidir. 
  • Doğum sırasında annenin aktif kalabilmesi. Hem epiduralli sezaryen hem de epiduralli normal doğum sırasında epidural uyanık ve aktif olmanızı sağlar. 
  • Rahatlama. Özellikle ilk bebeğinizin doğumunda, süreç uzun sürebilir ve sürecin sonunda oldukça bitkin hissettirebilirsiniz. Epidural, normal doğum sırasında bebeği itme zamanı gelmeden önce dinlenmeniz, yeniden odaklanmanız ve enerjinizi geri kazanmanız için size fırsat sağlar. 
  • Bebek üzerinde olumsuz bir etkisi yoktur. Narkotikler gibi yenidoğanlarda solunum sıkıntılarına neden olabilen bazı intravenöz ilaçların aksine, epidural bebeği etkilememektedir. 

Epiduralin Eksileri

  • Hareket sınırlandırma. “Yürüyen epiduraller’’ doğum sırasında daha fazla harekete ve daha fazla hisse izin verse de bu etki sınırlıdır. Çoğu kadın epidural aldıktan sonra aşırı hareket edebilecek durumda olmaz. Epidural aldığınızda, hareket kabiliyetinizi daha da sınırlandıran bir damar yolu ve bağlı olduğunuz bir fetal monitör olacaktır. 
  • Doğumun biraz daha uzun sürmesi. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, epidural alan kadınlar, almayanlara göre normal doğumun ikinci aşamasını (bebeğin itildiği kısım) daha uzun geçirmektedir. 
  • Doğum sonrası uyuşukluk. Epidural etkisinin tamamen geçmesi birkaç saat sürebilir, bu nedenle normal doğumdan hemen sonra kalkıp yürümek istiyorsanız epidural sizin için doğru karar olmayabilir. 
  • İdrar kateteri. Epiduralde kullanılan ilaç vücudunuzun alt kısmını uyuşturacağından, doğumun birkaç saatten fazla sürdüğü durumlarda idrar sondası takılması gerekebilir. Epiduralin etkisi geçtikten sonra kateter çıkarılacaktır.

Epiduralin Risk ve Uzun Vadede Olası Yan Etkileri

Özellikle hamileyken herhangi bir tıbbi karar vermek sizin için stresli olabilir. Epidural almanın genel riski son derece düşüktür. Standart bakım uygulaması takip edildiği sürece, epidural sonrası uzun vadeli yan etkilerin görülme olasılığı çok düşüktür.

Riskler ve yan etkiler arasında annede hipotansiyon (kan basıncında ani bir düşüş), titreme, mide bulantısı, enjeksiyon bölgesinde ağrı veya morarma ve çok nadiren kateterin yerleştirildiği bölgede kalıcı sinir hasarı sayılabilir. doğumdan birinde post-dural baş ağrısı adı verilen tedavi edilebilir şiddetli bir baş ağrısı gelişebilir.


Epidural Analjezi Sık Sorulan Sorular

S: Epidural yaptırmam gerekiyor mu?

C: Hayır. Epidural doğum sırasında kullanılabilecek ağrı kesici bir seçenek olmakla birlikte, isteğiniz üzerine yapılır. 

S: Başka hangi ağrı kesici yöntemler mevcut? 

C: Bazı kadınlar için masaj ve nefes alma teknikleri yeterli olabileceği gibi ağrı kesici narkotik ilaçlar da mevcuttur, ancak epidural kadar etkili bir ağrı kesici etkisi sağlamayabilir. 

S: Epidural kimlere uygulanamaz? 

C: Kanama bozuklukları, epidural bölgesindeki enfeksiyonlar, omurga ameliyatı veya sinir sistemi hastalığı gibi bazı tıbbi durumlar epidural kullanımını engelleyebilir. 

S: Epidural uygulanması ağrılı bir işlem midir? 

C: Epidural yerleştirilmeden önce cilt altına enjekte edilen lokal anestezik sizi epidural uygulaması sırasında daha rahat ettirir. Katater yerleştirme sırasında sırtınızda bir baskı hissi yaşayabilirsiniz. 

S: Epidural doğumu yavaşlatır mı? 

C: Bir epiduralin dozu ve zamanlaması, doğum sırasındaki ihtiyaçlarınıza göre dikkatle belirlenir. Aslında epidural, ağrıyı dindirerek ve pelvik kasları gevşeterek bebeğinizin doğumunu hızlandırabilir. 

Epidural ve spinallerin doğumu yavaşlatıp yavaşlatmayacağı konusunda tartışmalar bulunmaktadır.  Bu tekniklerin doğumun ikinci evresinin süresini (tam servikal genişlemeden bebeğin doğumuna kadar) birkaç dakika uzatması mümkündür. 

Obstetrik anestezinin zor olan tarafı, bebeğinizi itme yeteneğinizden ödün vermeden sizi olabildiğince rahat ettirmektir. İtme yeteneğini kaybetmemeniz için, epidural ilacın infüzyonunu yavaşlatılarak veya durdurularak, itme ve / veya kas gücü hissini yeniden kazanmanız sağlanabilir. Epidural kateter yerinde kaldığı için, gerektiğinde her zaman ek dozlar uygulanabilir.  

S: Epidural ne zaman yapılmalı?

C: Çoğu hasta, aktif doğum eylemine girdikten sonra epidural alabilecek haldedir. Doktorunuz, durumunuza bağlı olarak sizin için ilacı alacak en iyi zamanı belirlemeye yardımcı olacaktır. 

S: Epiduralin etki etmesi ne kadar sürer? 

C: Normalde epiduralin tam etki göstermesi 10 ila 15 dakika sürer. Doğum eyleminin aktif aşamasında epidural alan kadınlarda analjezi ( ağrısızlık hissi ) oluşması 20 dakikaya kadar sürebilir. 

S: Epidural tamamen uyuşturur mu? 

C: Epidural anestezinin amacı, bebeği dışarı itme yeteneğinin azalmasına yol açabilecek tam uyuşukluk durumunu oluşturmadan ağrıyı gidermektir. Çoğu hasta, ilacın ilk dozundan sonra uyuşma veya karıncalanma yaşar, ardından kademeli olarak uyuşma azalır, ancak ağrı kesici etki devam eder. Hastalar genellikle kasılmalarının farkındadır, ancak kasılmadan ağrı hissetmez. 

S: Epidural / spinal etkisi yeterince uzun sürer mi? 

C: Evet. Epidural kateterler, sadece bebek doğduktan sonra durdurulan sürekli bir ilaç infüzyonuna bağlanır. Nadir durumlar dışında, spinal anesteziklerin etkisi sezaryen için gereken süreyi büyük ölçüde aşar. 

S: Ya epidural işe yaramazsa? 

C: Anestezi ekibi, hastanın ilk ilaç dozuna verdiği yanıtı değerlendirecektir. Ağrı kesici etkisi tatmin edici değilse, epidural yeniden değerlendirilir. Seçenekler arasında ek ilaç verilmesi, kateterin ayarlanması veya kateterin değiştirilmesi yer alır. 

S: Ya sezaryana ihtiyacım olursa?

C: Sezaryenden sırasında kullanılacak anestezi seçiminde bir çok faktör etki göstermekte, ancak genellikle prosedür epidural veya spinal anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Acil bir durum nedeniyle hızlı doğum yapılması gerekiyorsa genel anestezi kullanımı gerekebilir. 

S: Bu ilaçlar bebeğimi etkileyecek mi? 

C: Doğum için kullanılan ilaçlar güvenlidir ve normalde bebeği etkilemez. Omurga ve epidural ilk birkaç dakika annenin kan basıncının düşmesine neden olabilir, ancak bu sırada anestezi uzmanınız ve hemşireniz yaşamsal belirtilerinizi dikkatle takip eder ve gerekli durumlarda kan basıncı düşüşüne karşı tedavi uygular.

S: Epiduralin (veya spinalin) riskleri ve yan etkileri nelerdir? 

C: Bazı kadınlarda güçlü bir baş ağrısı gelişebilir. Diğer komplikasyonlar arasında etkisiz anestezi, düşük tansiyon, titreme ve mide bulantısı bulunur. Son çalışmalar, sırt ağrısının epidural anestezinin bir yan etkisi olmadığını göstermektedir. 

Ağrısız Normal Doğum ( Epidural Analjezi ) Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Konular

Spinal ve Epidural anestezi

 

Doğum insanoğlunun bilinen en büyük ağrısı olarak tariflenir. Uzun yıllardır doğum sancısını azaltacak ya da kesecek çeşitli yöntemler denenmiştir. Tıbbın en büyük buluşlarından biri ağrıyı kesmek olarak kabul edilmekte olup sancıları veya ağrıları kesmek suretiyle yaptırılan doğumlar özellikle normal doğumun teşviki açısından da önem kazanmıştır.

 

Normal doğumda kullanılacak yöntem epidural anestezidir. Halk arasında ağrısız doğum olarak bilinir. Anestezi uzmanı tarafından oturur ya da yan yatar pozisyondaki hastanın bel bölgesine steril şartlarda özel bir iğne yerleştirilir. Bu bölgeden anestezi ilacı verilerek doğum sancıları kesilmiş olur. Epidural anestezi uygulanan gebe, bacaklarını hareket ettirebilir. Ancak bacaklarda karıncalanma ve uyuşma hissedebilir. Bel bölgesine yerleştirilen kateter sayesinde verilecek ilacın dozu ve süresi ayarlanabilir. Epidural anestezide bebek ilaçtan etkilenmez.

 

Sezaryen ameliyatlarında 2 tip anestezi yöntemi uygulanabilir. Bir tanesi hastanın tamamen uyuduğu genel anestezi, diğeri uyanık olduğu ancak belden aşağısını hissetmediği spinal funduszeue.info anestezide sezaryen sonrası ağrının tam giderilememesi , bulantı, kusma, bir iki saat süren kendine tam gelememe hali bu yöntemin olumsuz yanlarıdırSpinal anestezide hasta bacaklarını hissedemez ve oynatamaz. Bu durum ameliyattan sonraki saate kadar sürer sonra oynatabilir. Hastanın bilinci açıktır ,ağrısı yoktur saat sonra ağrı başlamadan yapılan ek ağrı kesicilerle ağrı  genel anesteziye göre daha kolay kontrol funduszeue.info sayede bebeğini doğduktan hemen sonra görebilir. Bebek ilaçtan etkilenmez.

 

Spinal anestezi ile epidural anestezinin teknikleri hemen hemen aynıdır. Epidural anestezide iğnenin ve kateterin ucu sinirin omurilikten çıktığı yere yerleştirilirken spinal anestezide ilaç direkt olarak omurilik zarının arkasındaki sıvının içerisine verilir. Epidural anestezinin etkisi dakika sonra başlar, ilacın verildiği miktara göre uzun sürebilir. Spinal anestezinin etkisi ise daha çabuk başlar ancak daha kısa sürer. Bu nedenle spinal anestezi normal doğum için uygun değfunduszeue.info doğumda ortalama doğum ağrısı süresi 12 saat iken spinal anestezinin etki süresi saat oldundan yeterli funduszeue.info anestezide ameliyat sonrası baş ağrısı görülme riski epidural anesteziden daha fazladıfunduszeue.info anestezi nedeniyle felç riski tecrübeli ellerde de bir gibi çok azdıfunduszeue.infolu sezaryan ve normal doğum için hastalar spinal ve epidural anesteziye cesaretlendirilmelidir.

Epidural Anestezi

Vücudumuzda ortaya çıkan bazı hastalıkların tedavisi ancak cerrahi girişimlerle mümkündür. Cerrahi müdahale öncesinde, operasyon yapılması planlanan bölgenin uyuşturulması veya genel olarak vücudun his duyularının geçici olarak engellenmesi anlamına gelen anestezi uygulaması büyük önem arz eder. Bu doğrultuda, günümüzde uygulanan anestezi yöntemlerinden biri de epidural anestezidir.

Epidural Anestezi Nedir?

Vücudumuzdaki ağrı ve dokunma duyuları, ilgili uzuvlardaki sinir iletilerinin önce omuriliğe; ardından omurilik üzerinden beyne iletilmesi yoluyla hissedilir. Beyin ve omurilikteki sinir dokuları; beyin zarları (meninks) adı verilen üç farklı özellikteki zar dokusuyla çevrilidir. Bu zarlara içten dışa doğru sırasıyla pia mater, araknoid mater ve dura mater adı verilir. Araknoid mater ile dura mater arasında çeşitli özellik ve görevleri olan beyin omurilik sıvısı bulunur. Beyin zarları, başta sinir dokularının korunması ve desteklenmesi olmak üzere çeşitli görevlere sahiptir.

Belirli cerrahi operasyonlarda; ameliyat yapılacak bölge kısıtlı bir alan ise ve anestezinin sadece bu bölgeye uygulanması yeterli olacaksa, tüm vücudun uyutulması anlamına gelen genel anestezi uygulaması tercih edilmez. Bunun yerine; operasyonun çeşidi ve büyüklüğüne göre ya işlem bölgesinin kısıtlı olarak uyuşturulması sağlanır (lokal anestezi) ya da vücudun bir yarısı geçici olarak anestetik hale getirilir. Bu ise beyin zarları arasındaki boşluklara anestetik maddelerin enjekte edilmesi ile yapılır.

Eğer anestetik madde, beyin omurilik sıvısının da bulunduğu dura mater ile araknoid mater arasındaki boşluğa uygulanırsa buna subdural veya spinal anestezi adı verilir. Eğer anestezik madde; dura mater ile bunun dışındaki bağ dokularının arasındaki kısıtlı boşluğa uygulanırsa, buna epidural anestezi adı verilir. Bu bağlamda, epidural anestezi uygulamasında beyin zarları hasar görmez ve beyin omurilik sıvısının boşaltılması gerekmez. Teknik olarak, epidural anestezi subdural anesteziye göre daha kolaydır ve daha az yan etkiye sebep olur. Bunların yanında farklı pek çok avantajı da bulunmaktadır.

Epidural anestezi, sıklıkla normal doğum veya sezaryen ameliyatları için gündeme gelse de; vücudun alt yarısını ilgilendiren çok çeşitli cerrahi işlemler için de güvenle uygulanabilen bir yöntemdir. Bu anlamda, epidural anestezi her türlü cerrahi branşın ilgi alanına girmektedir.

Epidural Anestezi Nasıl Yapılır?

Epidural anestezi omurganın bel bölgesindeki lomber omurlardan uygulanır. Bu bölgedeki omurilik dokusunun sinir uzantılarını göstermesi sebebiyle, uygulama esnasında olası bir hasarın önüne geçilmiş olur. İşlem esnasında hasta oturur şekilde vaziyet alır ve omurgasının belli olmasını sağlayacak şekilde öne doğru eğilir.

Uzman hekim, eliyle muayene ederek doğru seviyeyi tespit eder ve girişim yapılacak bölgeyi antiseptik solüsyonla temizler. Bir enjektör iğnesiyle doğru seviyeden girişim yaparak, epidural boşluğa ulaşıncaya kadar yavaş ve yumuşak hareketlerle iğneyi ilerletir. Epidural boşluğa ulaşıldıktan sonra iğne içinden plastik bir kateter gönderilir ve kateter sabitlenir. İğne çıkarılır ve anestezi madde sabitlenen kateter üzerinden enjekte edilir. Kateter, cerrahi esnasında ek anestezi uygulamalarına ihtiyaç duyulması ihtimaline bağlı olarak sabit şekilde bırakılabilir. Uygulama yapıldıktan sonra anestezik etkilerin ortaya çıkması dakikayı bulabilir. Anestezi sayesinde vücudun alt yarısındaki ağrı ve dokunma duyuları tamamen kaybolurken, hasta bilincini kaybetmez ve uyanık kalır. Bu esnada yapılacak cerrahi girişimin hazırlıklarına devam edilir.

Tüm bu süreç esnasında, hastada ortaya çıkabilecek her türlü yan etkiyi kontrol etmek amacıyla, hasta sürekli olarak takip edilir ve anestezi hekimi hazır bulunur. Hastanın anestezi durumu sürekli kontrol edilir ve ancak uyuşmanın tam olarak elde edilmesi sonrası cerrahi işleme başlanır. İşlem sonrasında, anestezi için yerleştirilen kateter çıkarılır ve hasta takibe alınır.

Epidural Anestezi Neden Tercih Edilir?

Her anestetik uygulama, kendine göre avantaj ve dezavantajlara sahip olduğu gibi belirli yan etkilere de sebep olma riski taşır. Anestezi yöntemi seçiminde hastanın ek hastalıkları ve özel durumları da nihai karara etki eden faktörlerdir. Bu bakımdan, epidural anestezinin diğer yöntemlere göre tercih edildiği koşullar mevcuttur.

Buradaki en temel ayrım, genel anestezi ile bölgesel anestezi arasındaki farktır. Genel anestezi daha ciddi yan etkilerin ortaya çıkma riskini bünyesinde barındırır ve uygulaması daha meşakkatlidir; uygulama esnasında ve sonrasında sıkı takip gerektirir. Bunun yanında bölgesel anestezi, kısa sürede uygulanması sebebiyle yan etki ortaya çıkarma olasılığı az olan bir yöntemdir. Kolaylıkla uygulanabilir; hasta işlem sonrasında kısa sürede hareket edecek duruma gelebilir.

Aşağıdaki özellikleri bakımından epidural anestezi çeşitli avantajlara sahiptir:

•Ağrı duyusu tamamen engellenir. Bu sayede cerrahi işlemde veya doğumlarda ağrı olmaksızın kişi kolay bir operasyon geçirir.

•Ağrının olmaması sayesinde, kişi cerrahi işlem sonrası daha verimli ve rahat bir şekilde dinlenebilir.

•Epidural anestezi uygulanan kişi, cerrahi esnasında ağrı ve acı duyumsamaksızın uyanık halde kalabilir. Bu sayede, doğum gibi özel cerrahilerde ameliyat ortamından haberdar olabilir ve doğum sonrasında bebekle anne buluşturulabilir.

•Spinal anestezi yönteminde, anestetik madde verilmeden önce beyin omurilik sıvısının bir miktar boşaltılması gerekir. Bu; hem beyin zarlarına girişim yapılmasına yol açar hem de boşalan sıvı nedeniyle baş ağrısı gibi yan etkilerin ortaya çıkmasına neden olur. Epidural anestezide beyin zarlarına bir işlem yapılmadığından, bu riskler ortadan kalkar.

Epidural anestezi ile vücudun belden aşağısı tamamen uyuşturulduğundan bu bölgeyle alakalı her türlü küçük cerrahi işlemler yapılabilir. Bu bağlamda aşağıdaki cerrahi girişimlerde epidural anestezi tercih edilebilir:

•Normal doğum

•Sezaryen doğum

•Rahmin çıkarılması gibi çeşitli jinekolojik ameliyatlar

•Taş çıkarma, prostat ameliyatları gibi çeşitli girişimler

Kasık fıtığı ameliyatları

•Küçük ortopedik cerrahiler

•Bazı bölgesel damar cerrahileri

Epidural Anestezi ile Doğum Yapılabilir Mi?

Epidural anestezinin en sık kullanıldığı girişimler normal doğum ve sezaryen ameliyatlarıdır. Bazı anne adayları; ağrısız bir normal doğum yapabilmek, sezaryen ameliyatı esnasında uyanık kalmak ya da genel anesteziden kaçınmak için epidural anesteziyi tercih edebilir. Epidural anestezi; doğum esnasında hissedilen ağrı ve acı hissini ortadan kaldırırken, rahim kasılmalarının meydana gelmesini engellemez. Bu sayede anne adayı daha rahat bir şekilde doğum yapabilir.

Anne, doğum esnasında yapılan epizyotomi kesisi veya doğum sancısı gibi süreçleri hissetmese bile normal doğum esnasında yine ıkınmaya devam eder; ancak bazı durumlarda da epidural anestezinin ıkınma sürecini zorlaştırdığı görülmüştür.

Bunun yanında, epidural anestezi yardımıyla yapılan doğumun tamamlanmasının ardından anne ile bebek ameliyat odasında hemen buluşturulabilir. Annenin sağlıklı bebeğini görmesi, anne sağlığı ve doğum sonrası depresyon gibi çeşitli rahatsızlıkların önlenmesi açısından oldukça faydalıdır. Ayrıca anne, epidural anestezi sonrası daha kısa sürede anestetik etkilerden kurtularak, kolay ve etkili bir dinlenme süreci geçirebilir; sancısız doğum yaptığı için de doğum kaygıları ile ilişkili problemlerden korunmuş olur.

Epidural Anestezinin Riskleri Nelerdir?

Her türlü anestetik girişimde olduğu gibi epidural anestezinin de arz ettiği çeşitli riskler mevcuttur. Bu bakımdan, anestezi uygulaması öncesinde hekim tarafından kapsamlı bir değerlendirme yapılarak hastanın anesteziye uygunluğu incelenir. Aşağıdaki özelliklere sahip hastalarda epidural anestezinin uygulanması doğru değildir:

•Kanama bozukluğu olan veya kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler

•Epidural anestezinin uygulanacağı bölgede enfeksiyonu olanlar

•Anestezide kullanılan ilaçlara alerjisi olanlar

•Alt sırt bölgesinde ameliyat geçirmiş olanlar

Bu özellikleri barındırmayan ve uygun cerrahi işlemlerin planlandığı hastalarda, hekim onayı ve gözetimi ile epidural anestezi gerçekleştirilebilir.

Epidural Anestezinin Yan Etkileri Nelerdir?

Epidural anestezide kullanılan anestetik maddelere bağlı olarak, cerrahi esnasında veya sonrasında çeşitli yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu yan etkilerin bazıları ciddi olup müdahale gerektirebilirken, bazıları takip edilir ve zamanla etkisini kaybeder. Epidural anestezi ile beraber görülen etkiler arasında şunlar sıralanabilir:

•Kan basıncının düşmesi veya yükselmesi

•Çarpıntı

•Sırt ağrısı

•Şiddetli baş ağrısı

•Bulantı, kusma

•Kaşıntı

•Baş dönmesi

•Anestezinin uygulandığı bölgede kanama, morarma veya şişlik

•Çok nadiren sinir hasarı

Bu belirtilerin ortaya çıkma ihtimali oldukça düşüktür. Epidural anestezi genellikle herhangi bir yan etki görülmeden, kolaylıkla ve güvenle uygulanabilir. Operasyon esnasında ortaya çıkan yan etkiler söz konusu olduğunda ise anestezi hekimi tarafından kontrol altına alınabilir. Cerrahi sonrası, vücudun alt yarısındaki uyuşukluk bir süre daha devam edebilir veya daha hafif yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu durumda geçici olarak ortaya çıkan rahatsızlıklar ek tedavi yöntemleri ile giderilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası