ygs formülleri / YGS Coğrafya Formül Test - Kolektif

Ygs Formülleri

ygs formülleri

YGS&#;de şifreli kopya skandalı!

'Basına görme engelliler kopyası verildi'

ygs%%jpg



YGS soru kitapçıklarını basan Meteksan Genel Müdürü Altın, "Basın için hazırlanan kopyanın, görme engellilereverilen kopya aynı olmaması için soruların yerini aynı bırakıp sadece cevap seçeneklerini değiştirdik. Başka bir neden aranmasın" dedi.

METEKSAN Matbaacılık ve A.Ş. Genel Müdürü Bilal Altın, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'ndaki (YGS) şifreleme iddialarına ilişkin ''Soru kitapçıkları hazırlanırken matbaadaki kapalı dönemde, rastgele sıralardan oluşmuş soru kitapçığı metinleri, rastgele cevaplardan oluşmuş cevap anahtarları oluşturulup her bir adayla ilişkilendirilmiştir. Dolayısıyla dışarıdan birisinin herhangi bir soru kitapçığı numarasını, soru kitapçığının içindeki soruların hangi sırayla geleceğini, cevap anahtarının ne olacağını bilmesi söz konusu değildir'' dedi.

METEKSAN Matbaacılık A.Ş'nin ÖSYM'nin yürütmekte olduğu sınavların sorularını basan ve organizasyonunu yapan yüklenici şirket olduğunu söyleyen Altın, son günlerde basında çıkan bir takım iddialar ve söylentiler üzerine bu açıklamayı yapmayı zaruri gördüklerini ifade etti. YGS sorularının METEKSAN matbaasında basıldığını belirten Altın, bu konuyla ilgili aydınlatmak ve gerekli bilgileri vermek üzere basın toplantısını düzenlediğini söyledi.

Altın, sınav sorularının Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından hazırlandığını ve METEKSAN'ın ''yüksek güvenlikli'' binasında, bu konuyla ilgili personelin matbaanın içinde kaldığı ve dış dünyayla bütün iletişimlerinin soyutlandığı, yasaklandığı bir binada yapıldığını anlattı.

ÖSYM'DEN 14 GÖREVLİ Soruları matbaaya getiren ÖSYM personelinin de kendileriyle birlikte bu yüksek güvenlikli binada kaldıklarını vurgulayan Altın, şöyle devam etti;

''Soruları bilen, hazırlayan kişilerden dışarıda kimse yoktur, kimse kalmıyor. Bu sene ilk defa kişiye özel soru kitapçığı ve cevap kağıdıyla dijital ortamda bu soru kitapçıklarını basıp sınavı uyguladık. Bu prosedürün nasıl işlediği konusunda da bilgi vermek istiyorum; Sorular ÖSYM'den bizim 'kapalı dönem' diye adlandırdığımız dönemde binaya geldikten sonra ilgili arkadaşlar ve ÖSYM'den gelen arkadaşlarla beraber bütün sorular ve cevapları, seçenekleri, dijital ortama aktarılmaktadır. Bu sene bu iş için ÖSYM'den 14 görevli arkadaş gelmiştir. Dolayısıyla bütün sorular dijital ortama bizim 'kapalı dönem' diye adlandırdığımız bölgede aktarılmış ve soru kitapçıkları hazırlanmıştır. Soru kitapçıkları hazırlanırken kapalı dönemde yine rastgele sıralardan oluşmuş soru kitapçığı metinleri, rastgele cevaplardan oluşmuş cevap anahtarları oluşturulup her bir adayla ilişkilendirilmiştir. Dolayısıyla dışarıdan birisinin herhangi bir soru kitapçığı numarasını, soru kitapçığının içindeki soruların hangi sırayla geleceğini, cevap anahtarının ne olacağını bilmesi söz konusu değildir.

Biz bütün bu düzenlemeleri ÖSYM'den gelen arkadaşlarla beraber, daha önceden belirlenmiş bir algoritmayla oluşturulduktan sonra soru kitapçıkları dijital makinalarda basılıp ciltlenir ve daha sonra cevap kağıtlarıyla eşlenerek, paketlenerek ilgili merkezlere gönderilir. Dolayısıyla gönderilen soru kitapçığının hangi adaya gideceği, hangi adayın hangi sırada soruları göreceği ve cevap anahtarının ne olacağını, sınav bitip kapalı dönemde çalışanlar dışarı çıkıncaya kadar hiç kimse bilmemektedir. Dolayısıyla iddialarda sözü geçen bir takım şifreleme işlemlerinin yapılıp dışarıya dağıtılması, daha önceden bunun hazırlanması mümkün değildir.''

Altın, YGS'de soru kitapçığındaki ''şifre''nin, ''basın için hazırlanan kopyanın, görme engelli adayların kullandığı soru kitapçığı ile aynı olmaması için, basına verilen kopyada soruların yerini değiştirmeden cevap seçeneklerini değiştirerek, başka bir master soru kitapçığı yaratılmak istenilmesinden kaynaklandığını'' bildirdi.

HANGİ ADAYA HANGİ SORU KİTAPÇIĞININ GİDECEĞİ, HANGİ CEVAP ANAHTARININ KULLANILACAĞINI, KAPALI DÖNEMDEKİLER DIŞINDA KİMSE BİLMİYOR''

Altın, sözlerine şöyle devam etti;

''Her bir adaya ayrı bir soru kitapçığı üretilmiştir ve bunun için her bir adayın bir cevap anahtarı vardır. Fakat görme özürlü bin civarındaki aday için, kanun gereği, 14 punto özel soru kitapçıkları hazırlanmıştır. Bu 14 punto soru kitapçıkları, ÖSYM'nin getirdiği soru metni üzerinden büyütülerek yapılmış ve sorular karıştırılmamış. Dolayısıyla, bin civarındaki görme özürlü adaylar için tek tip soru kitapçığı kullanılmıştır ve bu adı geçen 'master' dediğimiz soru kitapçığıdır. Basın için hazırlanan kopyada ise görme engellilerle basına verilen kopyanın aynı olmaması için bizim soruların yerini aynı bırakıp sadece cevap seçeneklerini değiştirerek, başka bir 'master' yaratmak istememizden kaynaklanmıştır. Herkes bilsin ki, bu sorular hazırlanırken hangi adaya hangi soru kitapçığının gideceği, hangi cevap anahtarının kullanılacağını, kapalı dönemdekiler dışında hiç kimse bilmiyor.''

"EĞER ŞİFRE VARSA, 40 SORUNUN TAMAMINDA BİR ALGORİTMAYI UYGULADIĞINIZDA BÜTÜN SEÇENEKLERİ BULMANIZ LAZIM" Altın, açıklamalarının ardından gazetecilerin soruların yanıtladı.

''Basına soru kitapçığı ne zaman dağıtıldı?'' sorusu üzerine Altın, kitapçığın ''kapalı dönem'' içinde basıldığını, kitapçığın 26 Mart'ta hazırlandığını anlattı.

''Sizce bu şifreleme iddiaları bir tesadüf mü?'' sorusuna Altın, ''Soru kitapçıklarının dijital olarak her bir adaya rastgele soruların oluşturulması ve cevap anahtarların rastgele oluşturulması belli bir algoritma içeriyor'' yanıtını verdi. Altın, ''Biz bu prosedürü yaklaşık 4 aydır ÖYSM ile çalışıyoruz. Şifreleme yapılabilmesi için sadece 26 veya 40 soruda değil geri kalan bütün soruların da dahil edilmesi gerekir. ' sorudan sadece matematik içerisindeki 26 veya 30 soruda bunu yapalım geri kalanda bir şey yapmayalım' demek çok anlamlı değildir'' diye konuştu.

Bir gazetecinin, ''ÖYSM Başkanı sözel soruların yanıtlarındaki, 'yalnız-I, yalnız-II' cevaplı şıklarda da sıralama yapılarak bulunabileceğini söylemişti bu konuda ne düşünüyorsunuz?'' sorusu üzerine Altın, cevabın bu şekilde bulunabileceğini belirterek, geçmiş yıllarda soru kitapçıkların 10 tür olduğunu fakat hiçbir sorunun seçeneklerinin değiştirilmediğini anımsattı.

''Rastgele cevap seçeneklerinin değiştirilmesi halinde algoritmayla bütün seçeneklerin doğru cevaplarının bulunabileceğini'' belirten Altın, bunun Matematik testinde kolay, Türkçe testinde zor olduğunu anlattı.

Altın, ''Soru kitapçıklarının üzerinde veya cevap şıklarında bir şifre aramak çok anlamsız birşey. Bunu herkes yapabilir. Eğer bir şifre varsa, 40 sorunun tamamında bir algoritmayı uyguladığınızda bütün seçenekleri bulmanız lazım. Eğer bulamıyorsanız böyle bir şey söylemenin bir anlamı yoktur'' diye konuştu.

"İKİ TANESİ EŞİT ÇIKARSA BU 1 MİLYON BİN KİŞİYE FARKLI SORU KİTAPÇIĞI ÜRETİLMEMİŞ Mİ DEMEK OLACAK?

"Altın, ''1 milyon bin farklı soru kitapçığı var mıdır derken, biz bunu rastgele dağıtıyoruz. Sonuçta iki tanesi eşit çıkarsa, bu 1 milyon bin kişiye farklı soru kitapçığı üretilmemiş mi demek olacak? Ben size şunu sorayım, Milli Piyango'da arka arkaya iki tane aynı numaranın, arka arkaya iki ayrı çekilişte büyük ikramiye çıkma ihtimali nedir? O kadar ihtimal var'' dedi.

Altın, ''Basına verilen kopyadaki sıralamanın o zaman sorumluluğunu siz mi almış oluyorsunuz?'' sorusuna ''Eğer bunun için bir suçlu arıyorsanız, evet suçlusu biziz'' karşılığını verdi.

''Kendi inisiyatifinizle mi yaptınız?'' sorusu üzerine Altın, ''Hayır ÖSYM'nin talimatıyla yaptık. Biz kendi inisiyatifimizle hiçbir şey yapmıyoruz'' dedi.

Bir gazetecinin ''Hangi kitapçığın adaya verileceği nasıl belirleniyor?' sorusuna karşılık, bunun bilgisayar tarafından rastgele dağıtıldığını söyleyen Altın, ''Bütün dağılımlar yapıldıktan sonra, sıralar oluşturulduktan sonra rastgele adaylarla soru kitapçıkları birbirleriyle eşleştiriliyor. Dolayısıyla buna hiç kimsenin karar vermesi diye bir şey söz konusu değil, çünkü bilgisayar bunu kendisi yapıyor'' diye konuştu.

Altın, ''Bilgisayara bunu 'Şu kişiyi şu kitapçığa eşle' şeklinde bir yazılımla yaptırmak mümkün mü?'' sorusuna ''Hayır, mümkün değildir'' yanıtını verdi. Altın, ''Desem ki, 'İşte Ayşe'ye şu numaralı soru kitapçığını eşle', ne fark edecek?'' diye konuştu.

Altın, ''Kişiye özel kitapçık düzenleniyorsa ve kişiye dense ki, 'Bu şekilde soruları çözebilirsin', o kişi soruları uğraşmadan çözebilecek'' değerlendirmesini yapan gazeteciye, ''O kişileri bulun, ismini alın, kitapçığı hangi kişinin ise çıkartın. Söylenen yöntemle kaç tane doğru soru bulunabileceğine bakın'' karşılığını verdi. Gazetecinin ''Biz bulamıyoruz'' sözü üzerine, Altın ''Siz bulamıyorsanız ben mi yaratacağım onları? Ben de bulamıyorum. 1 milyon bin tane aday var, hepsine tek tek bakıp bulabilirsiniz'' dedi.

''Cevap anahtarı bu sayıda mı basıldı?'' sorusuna Altın ''Evet, cevap anahtarını basmıyoruz biz. Cevap anahtarını değerlendirmek için sadece hazırlayıp ÖSYM'ye veriyoruz'' diye konuştu.

Altın, bir gazetecenin ''1 milyon bin aday varsa eğer, 1 milyon bin de cevap anahtarı var mı?'' sorusuna ''Evet, vardır'' karışılığını verdi.

''BİZ HERKES İÇİN BİR CEVAP ANAHTARI OLUŞTURMAK ZORUNDAYIZ

''Altın, ''1 milyon bin farklı soru kitapçığı var mıdır derken, biz bunu rast gele dağıtıyoruz. Sonuçta iki tanesi eşit çıkarsa bu 1 milyon bin kişiye farklı soru kitapçığı üretilmemiş mi demek olacak. Ben size şunu sorayım, Milli Piyango'da arka arkaya iki tane aynı numaranın arka arkaya iki ayrı çekilişte büyük ikramiye çıkma ihtimali nedir? O kadar ihtimal var'' diye konuştu.

Bir gazetecinin ''ÖSYM Başkanı 'İki kişiye aynı kitapçık gelmediğini söyledi'' sözleri üzerine, Altın ''Evet doğrudur, biz bunu iddia ediyoruz. Bu doğrudur. Ama bunun aykırı olduğunu düşünen varsa, ispat etmek için eğer ÖSYM izin verirse 1 milyon bin kitapçığın hepsini basabilirsiniz'' dedi.

Cevap anahtarı sayısına ilişkin soruya Altın, ''Biz herkes için bir cevap anahtarı oluşturmak zorundayız, çünkü herkesin soru kitapçığı farklı. Bunun teknik detayları var. Bu teknik detayları eğer isterseniz, bunu ben oluşturmadığım için bir şey söyleyemem, ÖSYM teknik algoritmasının nasıl olduğunu soru kitapçıklarının nasıl hazırlandığını, cevap anahtarının nasıl hazırlandığını size söyler. Bunun kararını vermek onların işi, bizim işimiz değil'' yanıtını verdi.

Kapalı dönemde matbaada yaklaşık kişinin çalıştığını belirten Altın, her sınavda ayrı bir algoritmanın kullanılmadığını, ''algoritmanın tek, soruların ve seçeneklerinin farklı olduğunu'' anlattı. Bundan önce yapılan Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı ile YGS'nin hiçbir farkı olmadığını ifade eden Altın, her iki sınavın da aynı algoritma ile aynı şekilde üretilen kitapçıkları olduğunu söyledi.

Basına verilen soru kitapçığının hiçbir adaya verilmediğini ifade eden Altın, ''Bunu çok iddialı söylüyoruz. Böyle bir şey olmamıştır. Basına verilen soru kitapçığını, görme özürlü adayların soru kitapçığından farklılaştırmak için, sadece seçeneklerin üzerinde manipülasyon yapılmıştır, aynı soru kitapçığı olmasın diye. Çünkü biz master soru kitapçığının hiçbir yerde kullanılmadığını söylüyorsak görme özürlü adaylar için kullanılan bir soru kitapçığını da master olarak veremezdik. Dolayısıyla üzerinde, seçeneklerde oynadık ama oynarken özellikle matematik sorularında, rakamsal sorularda seçenekleri kaydırarak belli bir yere getirmek zaten mümkündür. Bunun teorisini oluşturabilirsiniz'' diye konuştu.

Bir gazetecinin, ''Seçeneklerle oynadık dediniz. Sadece yanlış seçeneklerle mi oynadınız?'' sorusuna Altın, sadece yanlış seçeneklerin yerlerinin değiştirildiğini söyledi. Altın, ''Doğru seçeneklerle neden oynanmadığı'' sorusu üzerine, ''Soru kitapçıkları ve seçenekleri oluşturulurken ayrı bir algoritması var. Bu algoritmaya bağlı kalarak yapıldı ve öyle bir şey ortaya çıktı. Yani özellikle doğru seçenekleri aynı koyalım, diğerlerini değiştirelim, şifre oluşturalım diye bir şey hiç aklımıza gelmedi'' dedi.

''BU UYGULAMANIN KAFA KARIŞTIRDIĞINI DÜŞÜNMÜYORUM''

''Sizce bu uygulama kafa karışıklığına yol açtı mı?'' sorusu üzerine Altın, ''Ben bu uygulamanın kafa karıştırdığını düşünmüyorum ama bu sonuçları çıkarmanın kafa karıştırdığını düşünüyorum. Bu sonuçları çıkartmanın hiçbir bilimsel geçerliliği yok. Bütün bu iddiaları bilimsel olarak açıklasın birisi. Desin ki, 'Bu yöntem yanlıştır, bu yöntemi şöyle yapmak gerekir.' ÖSYM de buna karar versin. Biz yapmayız, biz çok meraklı değiliz bunu böyle yapmaya. ÖSYM bizden ne talep ederse biz onu yapmaya çalışıyoruz'' dedi.

Bir soru üzerine Altın şöyle konuştu;

''Böyle bir şeyin (basına verilen master kitapçığın) oluşturulması bizim hiç aklımızda yoktu. Yani 'böyle master oluşturalım ve bunları basına verelim' diye bizim önceden bir hazırlığımız yoktu fakat sonradan böyle bir talep gelince biz bunu böyle yapmayı düşündük, böyle uygun gördük ama böyle bir sonuç doğuracağını hiç düşünmedik.''

Altın, ''Ana sorular oluşturulduktan sonra basına verilen kitapçığın sınavdan bir gün önce hazırlandığını'' söyledi.

''Basına verilen kitapçıkta, cevap anahtarı değişmesin ama seçeneklerin yeri değişsin önerisi ÖSYM'den mi geldi'' sorusuna Altın, ''Hayır. Öyle bir şey gelmedi. Bu bizim takdirimiz. Biz öyle yaptık. Bunun arkasında bir suçlu aranıyorsa onu biz yaptık. Bunun gerekçesi son derece basit. Belli kuralları uygulamak için yapılmış bir gerekçe. Yoksa şifre oluşsun, ortalığı gerelim, insanları huzursuz edelim diye bir amacımız yoktu'' yanıtını verdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma kapsamında kaç örnek soru kitapçığı aldığı sorusu üzerine Altın bu konuda bilgileri bulunmadığını, şu anda soru kitapçıklarının kendilerinde olmadığını belirtti.

''Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının sizdeki incelemesinin boyutu neydi?'' sorusuna Altın, ''Bazı sorular soruldu. Biz onlara cevap verdik ve basına verilen soru kitapçığının pdf formatındaki dosyasını elektronik ortamda verdik, o kadar'' karşılığını verdi. Altın, bir ''ifade almanın'' söz konusu olmadığını söyledi.

Altın, matbaada kapalı dönemin ne zaman başladığı konusundaki bilgiyi güvenlik gerekçesiyle açıklayamayacağını ifade etti.

Bu yıl ilk kez soru kitapçıklarının dijital olarak basıldığını, her adaya özgü soru kitapçığının hazırlanması için matbaada dijital ortama aktarıldığını anlatan Altın, ''Daha önce hiçbir zaman biz dijital ortama aktarmadık. Sorular bize nasıl geliyorsa o şekilde basıp onlara teslim ettik'' dedi.

Altın, ''Şifre koymak sadece belli soruların seçeneklerini karıştırarak, belli bir sıraya sokarak, insanlara veya belli bir gruba çıkar sağlamak amacıyla yapılmış bir şey değildir. Böyle bir şey yoktur ve hiç kimsenin aklının ucundan geçmemiştir. Bu tip iddiaları eğer bilimsel gerçeklere dayandıramıyorsak 1 milyon bin kişinin ailelerini, kamuoyunu, herkesin dikkatini buraya çekerek ortalığı bulandırmaya gerek yok'' diye konuştu.

''Basına verilen kitapçığı sisteme yükleyip adaylardan herhangi birine gidip gitmediği karşılaştırmasını yapmak mümkün mü, teknik olarak böyle bir imkan var mı?'' sorusuna Altın, ''Teknik olarak vardır ama bu aylarca sürebilir çünkü 1 milyon bin soru kitapçığının her biri 10 megabite civarında yer tutar. Toplam 17 terabite civarındaki bir bilgiyi tek tek 'bu bunun aynısı mı' diye kontrol etmek mümkün değil. Bu aylarca sürebilir. İsteyen varsa bunu yapabilir. Bence hiçbir mahsuru yok'' dedi. Altın, matbaanın böyle bir çalışma başlatmadığını sözlerine ekledi.

 

YGS'DE ZİHİN AÇICI FORMÜLLER

A.A

İşte Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na girecek öğrencilere zihinlerini açacak ve sınav heyecanını yatıştıracak öneriler.


KONYA'daki özel bir hastanede görev yapan diyet ve beslenme uzmanı Hilal Acar, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) girecek öğrencilere uyarılarda bulundu. Acar, “Sınava girecek öğrencilerimiz sınav öncesi ve sınav sırasında kan şekerini dengede tutmak için şeker ve çikolata yerine kuru kayısı ve üzüm tüketmesi kan şekerini daha dengede tutar” dedi.

YGS, 11 Nisan Pazar günü tüm yurtta yapılacak. Diyet ve beslenme uzmanı Hilal Acar, öğrencilerin sınav için dengeli beslenmeleri gerektiğini belirtti. Acar, şu uyarılarda bulundu:

“Sınava hazırlanan öğrenciler doğru beslenerek, zihinsel performansını, fiziksel gelişimini ve psikolojisini olumlu yönde artıracaklardır. Beynimizin enerji kaynağı glikozdur. İhtiyacımız olan glikozu, karbonhidrat yoğunluğu yüksek besinlerden karşılarız. Glikoz denilince akla gelen çikolata, tatlı, reçel gibi besinler kan şekerini hızlı yükseltip çabuk düşürdüğü için beynimizin uzun süre düzenli çalışmasını engeller. Kan şekeri dengesi bozulduğu zaman ise uyku hali, stres ve yorgunluk gibi belirtiler oluşur. Bu tip olumsuzluklarla karşılaşmamak için glikoz kaynağı olarak kan şekerimizi dengeli yükseltecek taze meyveler, süt, makarna, bulgur, tam tahıllı ekmekler ve kuru baklagilleri tercih etmeliyiz. Sınav öncesi ve sınav sırasında da genelde şeker ve çilota tercih ediliyor. Ama bunun yerine kuru üzüm ve kayısı tüketilmelidir. Bu gıdalar kan şekerini daha iyi dengede funduszeue.infoıca sınavdan bir gün önce çok yağlı ağır gıdalar yerine hafif gıdalar tercih ediniz.”

Hilal Acar, öğrencilerin kahvaltı yapmadan sınava gitmemeleri konusunda uyarıda bulunurken, kan şekirinin dengede tutulması içinde kahvaltı da süt, yoğur, peynir, tam tahıllı ekmeğin tüketilmesini önerdi. Sınav öncesi sıvı tüketimine de dikkat çeken Hilal Acar, şunları söyledi:

“Konsantrasyonumuzu sağlamak için günlük en az litre su tüketilmeliyiz. Geri kalan sıvı ihtiyacımızı çorba, ayran, taze sıkılmış meyve suları, bitki çayları ve soda gibi içeceklerle karşılayabiliriz. Gerek sınav öncesi ders çalışırken, gerek sınav esnasındaki konsantrasyonumuzu dengede tutabilmek için vücuda ki sıvının önemi büyüktür. Özellikle çay ve kahve gibi kafein içeriği yüksek olan içeceklerin fazla tüketilmesi huzursuzluk, uykusuzluk ve kalp çarpıntısı yapacağı için çalışmamızı olumsuz etkileyecektir” diye konuştu.


YÖK katsayı formülünü açıkladı

ANKARA - YÖK Genel Kurulu, üniversite giri&#; s&#;nav&#;nda aday&#;n kendi alan&#;nda bir program&#; tercih etmesi halinde A&#;&#;rl&#;kl&#; Ortaö&#;retim Ba&#;ar&#; Puan&#;'n&#;n , alan&#; d&#;&#;&#;nda bir program&#; tercih etmesi halinde katsay&#; ile çarp&#;lmas&#;n&#; kararla&#;t&#;rd&#;.

Üniversiteye giri&#; için yap&#;lacak birinci ve ikinci a&#;ama s&#;navlar&#;nda Türkiye genelinde ilk bine giren adaylara lise türü gözetilmeksizin yüksek olan katsay&#; () uygulanacak.

YÖK Genel Kurulu toplant&#;s&#;n&#;n ard&#;ndan al&#;nan kararlar&#;, YÖK Ba&#;kan&#; Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan aç&#;klad&#;. Özcan, aç&#;klamas&#;nda &#;unlar&#; kaydetti:

''YÖK Genel Kurulu'nun 21 Temmuz tarihinde ald&#;&#;&#; karardaki 3,4 ve 5. maddeleri hakk&#;nda Dan&#;&#;tay 8. Dairesi taraf&#;ndan yürütmenin durdurulmas&#; karar&#; verilmesi üzerine ortaya ç&#;kan hukuki bo&#;lu&#;un doldurulmas&#; zorunlulu&#;u kar&#;&#;s&#;nda herhangi bir kar&#;&#;&#;kl&#;k olmamas&#; için 3,4 ve 5. maddeler kald&#;r&#;lm&#;&#;t&#;r. Yüksekö&#;retime Geçi&#; S&#;nav&#; (YGS) puanlar&#;yla yerle&#;tirme yap&#;lan programlar ile Lisans Yerle&#;tirme Program&#; (LYS) puanlar&#; esas al&#;narak, yerle&#;tirme yap&#;lan programlarda ilgili AOBP aday&#;n kendi alan&#;nda bir program&#; tercih etmesi halinde , alan&#; d&#;&#;&#;nda tercih yapmas&#; halinde ile çarp&#;l&#;r. Ortaya ç&#;kan say&#;n&#;n s&#;nav sonucuna eklenmesi suretiyle bu a&#;amadaki yerle&#;tirmeye esas olacak puan belirlenir.

Adaylardan ö&#;retmen lisesi ve meslek lisesi mezunu olanlar&#;n s&#;navs&#;z kay&#;t hakk&#; olanlar d&#;&#;&#;nda kendi alanlar&#;ndaki programlar&#; tercih etmeleri halinde ilgili AOBP'lerinin ile çarp&#;m&#; sonucunda bulunan puan, di&#;er puanlar&#;na ayr&#;ca eklenir.

Meslek Yüksekokullar&#;n&#;n s&#;navs&#;z geçi&#;ten bo&#; kalan kontenjanlar&#;na, aç&#;kö&#;retim programlar&#;na ve meslek liselerinin devam&#; niteli&#;indeki lisans programlar&#;na YGS puanlar&#; esas al&#;narak yerle&#;tirme yap&#;l&#;r.

S&#;navs&#;z geçi&#; d&#;&#;&#;ndaki önlisans ve aç&#;kö&#;retim programlar&#;n&#; tercih edebilmek için en az YGS puan&#; gerekir. YGS puan türlerinden en az birinden puan alan adaylar, LYS s&#;navlar&#;ndan istediklerine girme hakk&#; kazan&#;rlar. Lisans programlar&#;n&#; tercih edebilmek için ilgili puan türünde en az puan almak gerekir.

YGS ile LYS sonucu olu&#;an her puan türünde Türkiye genelinde ilk bin ki&#;i aras&#;na giren adaylar&#;n yerle&#;tirme puan&#; hesaplan&#;rken AOBP'lerinde tercih edece&#;i bütün programlar için alan içi katsay&#; de&#;eri () kullan&#;l&#;r.'' 

''Ölçülülük'' ilkeleri esas al&#;nd&#;

YÖK Ba&#;kan&#; Prof. Dr. Özcan, katsay&#; fark&#; belirlenirken Dan&#;&#;tay karar&#;nda belirtilen ''yönlendirme'' ve Anayasa'n&#;n maddesinde belirtilen ''ölçülülük'' ilkelerinin esas al&#;nd&#;&#;&#;n&#; söyledi.

Özcan, y&#;l&#;nda üniversiteye giri&#; sisteminde esasl&#; bir de&#;i&#;ikli&#;e gidildi&#;ini an&#;msatarak, '' y&#;l&#;na kadar ortaö&#;retim müfredat&#;n&#;n tamam&#;na dayal&#; bilgi ölçmeye yönelik bir s&#;nav sistemi uygulan&#;yorken, bu de&#;i&#;iklikle s&#;nav sistemi ilkö&#;retimin tamam&#; ile ortaö&#;retim kurumlar&#;n&#;n birinci s&#;n&#;flar&#;nda okutulan ortak derslerden edinilen bilgiye dayal&#; bir yetenek s&#;nav&#;na dönü&#;türülmü&#;tür'' dedi.

Ortaö&#;retimin di&#;er s&#;n&#;flar&#;nda okutulan derslerdeki ba&#;ar&#;n&#;n ve ortaö&#;retimdeki alanlardan yüksekö&#;retime yönlendirmenin ise katsay&#; uygulamas&#;yla sa&#;lanmaya çal&#;&#;&#;ld&#;&#;&#;n&#; anlatan Özcan, ''Ancak bu uygulama ö&#;rencilerin yetenek s&#;nav&#;na odaklanmas&#;na yol açm&#;&#; ve ortaö&#;retimin di&#;er s&#;n&#;flar&#;ndaki derslere ilgiyi azaltm&#;&#;t&#;r. Bu durum da ö&#;rencilerin yüksekö&#;retime daha az donan&#;mla gelmeleri sonucu do&#;urmu&#;tur'' diye konu&#;tu.

Bu olumsuzluklar&#; gidermek amac&#;yla y&#;l&#;nda yetenek s&#;nav&#;n&#;n yan&#;nda ortaö&#;retim müfredat&#;n&#;n tüm derslerinde verilen bilgiyi ölçmeyi amaçlayan yeni bir s&#;nav sistemine geçildi&#;ini dile getiren Özcan, y&#;l&#;nda ise bu sistemin daha da geli&#;tirildi&#;ini ve s&#;nav&#;n iki a&#;amal&#; hale getirildi&#;ini anlatt&#;.

Bilgi ölçmeyi amaçlayan bu sistemde her bir alana ili&#;kin soru say&#;lar&#;n&#;n art&#;r&#;ld&#;&#;&#;n&#; belirten Özcan, farkl&#; puan türleri olu&#;turularak, ö&#;rencilerin belirli alanlara yönlendirilmelerinin ve daha donan&#;ml&#; olarak yüksekö&#;retim programlar&#;na yerle&#;tirilmelerinin amaçland&#;&#;&#;n&#; kaydetti.

Özcan, döneminde uygulanan s&#;nav sistemlerinde ''adaylar&#;n ortaö&#;retimden kazand&#;&#;&#; alan bilgileriyle tam örtü&#;meyen, ayn&#; puan türü içinde de&#;erlendirilen ama farkl&#; yeterlilikler gerektiren programlara yerle&#;tirme yap&#;ld&#;&#;&#;n&#;'' söyleyerek, ''Art&#;k y&#;l&#;nda uygulanacak olan yeni sistem ile her program&#;n gereksinim duydu&#;u yeterlilikler esas al&#;nm&#;&#;t&#;r. Böylece yeni yerle&#;tirme sistemiyle ö&#;renciler do&#;al olarak, ortaö&#;retimdeki alan ve kazan&#;mlar&#; do&#;rultusunda yüksekö&#;retim programlar&#;na yerle&#;me imkan&#;na kavu&#;mu&#;lard&#;r'' dedi.

Yüksekö&#;retime giri&#; s&#;nav sisteminde döneminde ortaya ç&#;kan bu geli&#;melerin y&#;l&#;nda al&#;nan kararla olu&#;turulan katsay&#; sisteminin y&#;l&#; itibar&#;yla uygulanmas&#;n&#; imkans&#;z hale getirdi&#;ini ifade eden Özcan, YÖK'ün 21 Temmuz tarihindeki say&#;l&#; karar&#;n&#;n bu gerekçeyle al&#;nd&#;&#;&#;n&#; söyledi.

Özcan, Dan&#;&#;tay'&#;n, söz konusu karar&#;n katsay&#;ya ili&#;kin düzenlemelerinin yürütmesini durdurdu&#;unu hat&#;rlatarak, Dan&#;&#;tay karar&#; nedeniyle olu&#;an hukuki bo&#;lu&#;u gidermek amac&#;yla yeni bir karar al&#;nmas&#; gere&#;inin ortaya ç&#;kt&#;&#;&#;na dikkati çekti.

Yeni düzenleme yap&#;l&#;rken, yarg&#; karar&#;n&#;n gerekçelerinin irdelendi&#;ini belirten Özcan, Anayasa'n&#;n 2, 5, 12, 13 ve maddelerinin, say&#;l&#; Milli E&#;itim Temel Kanunu'nun ve say&#;l&#; Yüksekö&#;retim Kanunu'nun ilgili hükümleriyle yüksekö&#;retime giri&#; s&#;nav sistemindeki geli&#;melerin bir bütün halinde ve kar&#;&#;la&#;t&#;rmal&#; olarak de&#;erlendirildi&#;ini vurgulad&#;.

Özcan, &#;öyle devam etti:

''Bu do&#;rultuda her ne kadar iki a&#;amal&#; yeni s&#;nav sisteminde s&#;nav sorular&#; ve puan türleri yoluyla yönlendirme yap&#;l&#;yor ise de Dan&#;&#;tay karar&#; uyar&#;nca, bu yönlendirmenin farkl&#; katsay&#; uygulamas&#;yla desteklenmesi yoluna gidilmi&#;tir. Katsay&#; fark&#; belirlenirken, Dan&#;&#;tay karar&#;nda belirtilen 'yönlendirme' ve Anayasam&#;z&#;n maddesinde belirtilen 'ölçülülük' ilkesi esas al&#;nm&#;&#;t&#;r. Nitekim Anayasa'n&#;n maddesinde ortaya konulan ölçülülük ilkesi esas olarak bireyin temel haklar&#;n&#; devlete kar&#;&#; korumay&#; amaçlamaktad&#;r. Bu çerçevede yönlendirme amac&#;yla getirilen s&#;n&#;rlama, hiçbir zaman bireyin yüksekö&#;retim hakk&#;n&#; ortadan kald&#;rmamal&#;. Sadece istedi&#;i takdirde beklenebilecek makul seviyede bir gayretle bu s&#;n&#;rlamay&#; a&#;abilmesine imkan vermelidir. Tersine bir uygulama hem yönlendirme hem de ölçülülük ilkesinin amaçlad&#;&#;&#; s&#;n&#;rlar&#; a&#;an, bireyi katlamayaca&#;&#; bir sorumluluk alt&#;na sokarak, Anayasa'n&#;n be&#;inci maddesinde güvence alt&#;na al&#;nan bireyin maddi ve manevi varl&#;&#;&#;n&#;n geli&#;mesini engelleyecek bir niteli&#;e dönü&#;ebilecektir. Bu temel ilke ve yakla&#;&#;m, farkl&#; katsay&#;lar&#;n belirlenmesinde ölçüt olarak al&#;nm&#;&#;t&#;r.'' 

YÖK yetkilileri, ve olarak belirlenen kat say&#;lar aras&#;ndaki fark&#;n ''sembolik'' olmad&#;&#;&#;n&#; bildirdi.

Öte yandan, bugün gerçekle&#;tirilen YÖK Genel Kurulu Toplant&#;s&#; sürerken Ö&#;renci Seçme ve Yerle&#;tirme Merkezi (ÖSYM) Ba&#;kan&#; Prof. Dr. Ünal Yar&#;ma&#;an da YÖK'e geldi.

Yar&#;ma&#;an, toplant&#;n&#;n ard&#;nd&#;n YÖK'ten ayr&#;l&#;rken gazetecilerin sorular&#; üzerine,  toplant&#;ya kat&#;lmad&#;&#;&#;n&#; ancak teknik baz&#; konularda kendisine görü&#; sorduklar&#;n&#; kaydetti.

Ünal Yar&#;ma&#;an, gazetecilerin ''Al&#;nan kararlardan memnun musunuz?'' sorusuna, ''memnunum'' kar&#;&#;l&#;&#;&#;n&#; verdi.

Yar&#;ma&#;an, s&#;nav takviminin de daha önce planland&#;&#;&#; &#;ekilde uygulanaca&#;&#;n&#;, herhangi bir de&#;i&#;iklik olmayaca&#;&#;n&#; bildirdi.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası