alerjik burun eti şişmesi / Alerjik Burun Eti Şişmesi Tedavisi | Avicenna Hastanesi

Alerjik Burun Eti Şişmesi

alerjik burun eti şişmesi

Alerjik burun eti şişmesi, adından da anlaşılacağı üzere burun etinin alerjik nedenlerle büyümesidir. Hastanın günlük yaşamdaki konforunu büyük oranda düşüren alerjik rinit burun eti şişmesi, mutlaka tedavi edilmelidir. Tedaviye alerjik rinitle ilgilenerek başlanmalıdır. Alerjinin kontrol altına alınmasıyla, genellikle alerjik burun içi eti şişmesi de ortadan kalkar. Ancak burun eti (konka şişmesi) problemi devam ediyorsa, farkı bir konka büyümesi tedavi yürütülmelidir. Avicenna Hastanesi KBB (Kulak Burun Boğaz) bölümü uzman hekimleri, alerjik burun eti büyümesi hakkında merak edilenleri anlattılar.

Alerjik Burun Eti Şişmesi Nedir?

İnsan burnunda toplam 6 adet burun eti (konka) bulunur. Bunlardan 3&#;ü sol, 3&#;ü sağ taraftadır. Burun eti şişmesi, genellikle en altta bulunan etlerde meydana gelir. Burun etlerinin görevleri şunlardır:

  • Havanın ısıtılması
  • Süzülerek filtrelenmesi
  • Hava akışının nemlendirilmesi

Konka büyümesi genellikle alt konkalarda ortaya çıkar. Zaman zaman orta konka büyümesi görülebilse de, üst konkanın şişmesi nadiren meydana gelir. Şişmeler kimi zaman yapısal, kimi zaman da gelişimsel anomalilere bağlıdır. Burun eti büyümesinin çok sayıda sebebi olsa da, genellikle alerjik nedenlerle ortaya çıkmaktadır.

Burun Eti Büyümesi Nedenleri

Genellikle alerjisi olan insanlarda, burundaki enflamasyona bağlı olarak burun eti şişmesi görülmektedir. Alerji, burun eti dokusunda kanlanmaya, ödem oluşumuna ve hücre sayısının artmasına neden olarak, burun etinin büyümesine sebebiyet verir. Burun eti büyümesinin bir diğer nedeni de, septum deviasyonu denilen burnun orta bölümündeki eğriliktir. Eğrilik, burnun bir tarafındaki kanalın daha geniş olmasına neden olur. Bu da oradaki etin, görevlerini yerine getirebilmek için şişmesini sağlar. Bu duruma telafi edici büyüme de denebilir. Kimi zaman alerji ve septum deviasyonu birlikte görülebilen problemlerdir. Hamile kadınlarda hormon seviyelerinde yaşanan değişimlere bağlı şekilde burun eti büyümeleri meydana gelebilmektedir.

Alerjik Konka Şişmesi Belirtileri

İster alerjik, ister diğer sebeplere bağlı olarak gerçekleşsin, burun eti şişmesinin en büyük belirtisi, burun tıkanmasıdır. Bu tıkanma genellikle geceleri çok daha yoğunlaşarak kendisini gösterir. Yine gün içerisinde sürekli devam eden solunum güçlüğü de belirtiler arasındadır. Diğer belirtiler ise şu şekildedir:

  • Burun tıkanıklığı
  • Burun içerisinde bir şey varmış hissiyatı
  • Koku hissinin azalması
  • Baş ağrısı
  • Geceleri horlama
  • Ağız kuruması
  • Alın ve göz çevresinde basınç hissi

Alerjik Burun Eti Şişmesi Tedavisi

Alerjik reaksiyon, alt konka şişmesine sebep olarak, burun tıkanıklığına neden olmaktadır. Bu mekanizma, hastanın burnunun alerjenle karşılaşmasıdır. Bu alerjik mekanizma, en fazla tepkimeyi alt konkalar üzerinde verir. Alerji tedavisi ilaçla yapılır. Alerji için geliştirilen özel bir ameliyat tekniği yoktur. Ancak alerjiye bağlı olarak zamanla burun dokusu ve yapısı değişebilir. Ancak böyle durumlarda cerrahi tedavi yapılabilir.

Aşırı şişmiş alt konkalara radyofrekans ya da lazer tedavisi uygulanabilir. Ancak bu uygulamalar alerjiyi ortadan kaldırmak için değil, alt konkanın küçülmesi içindir. Böylece burun tıkanıklığı, akıntı ve hapşırık nöbetleri azaltılabilir. Peki, alerjik burun eti şişmesi nasıl geçer? Özetle alerjinin tedavisi ameliyatla değil, ilaçla yapılır. Hastalar, ilaç kullanımıyla rahatlama yaşarlar.

Burun eti şişmesinin evde rahatlama sağlaması için uygulanması tavsiye edilen bir takım bitkisel tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Burun eti şişmesi tuzlu su ile rahatlatılabilir. Aynı şekilde burun eti şişmesi sirke ile azaltılabilmektedir. Çünkü tuzlu su ve sirke gibi uygulamalar, o bölgenin temizlenip rahatlamasını sağlamaktadır. Yine papatya çayı kürü buharının da, konka büyümesine iyi geldiği belirtilmektedir. Bitkisel yöntemlerin yanında, geceleri ortaya çıkan burun tıkanıklığına karşı, yüksek yastık kullanmaya başlamanın da çözüm üretici olduğu ortaya koyulmuştur.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Burundaki et neden şişer?

Alerjisi olan kişiler toz, polen, küf mantarı vb. gibi alerjik madde soluduklarında, burun etleri özellikle de alttaki et şişer. Hava kirliliği, sigara, sinüzit, burun iltihapları ve burun kemik eğriliği de burun etlerinin şişmesine yol açar.

Burunda et olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Burun tıkanıklığı, burundan rahat nefes alamayıp ağızdan nefes alma ve horlama gibi şikayetleri bulunur. Aynı zamanda burun etlerinin büyük olmasından dolayı burun içerisinde alerji ve sinüzit gibi rahatsızlıklar da meydana gelebilir.

Burundaki et nasıl küçülür?

Endoskopik yöntemle ve lazer kullanılarak burun etindeki damar yapıları yok edilir.

 

Avicenna Hastanesi Kulak Burun Boğaz

Geniz Eti

Toplumda, özellikle çocukluk döneminde sık görülen hastalıkların başında üst solunum yolu ile ilgili sağlık sorunları gelir. Özellikle çocuklarda solunum yollarının dar olması ve bu dönemde çeşitli viral enfeksiyonlarla ilk defa karşılaşılması, bu rahatsızlıkların daha yaygın görülmesine yol açar. Bu konuyla alakalı en çok karşılaşılan problemlerden biri de geniz etinde görülen sorunlardır.

Geniz Eti Nedir?

Geniz eti veya adenoid; burun boşluğunun arkasında yer alan geniz bölgesinde bulunan, bağışıklık sisteminin önemli elemanlarından biri olan lenfositlerin görev aldığı özel bir lenfoid dokudur. Toplumda yaygın bilinenin aksine geniz etinin varlığı anormal bir durum değildir; sağlıklı her bireyde geniz eti bulunur. Geniz eti, solunum yoluyla vücuda girebilecek zararlı maddelerin ve mikroorganizmaların tutularak yok edildiği önemli bir savunma organıdır.

Bununla birlikte, geniz eti çeşitli koşullarda veya rahatsızlıklarda büyüme gösterir ve geniz bölgesinde tıkanmalara veya hava pasajının daralmasına neden olur. Bu durum, solunum sistemi başta olmak üzere çeşitli konularda şikâyetlere neden olabileceği gibi; belirli durumlarda ciddi hastalıkların kaynağı da olabilir. Bu nedenle, geniz eti büyümelerinde hastanın kişisel özellikleri ve altta yatan duruma bağlı olarak tedavi uygulanması gerekir.

Geniz Eti Büyümesi Nasıl Gelişir?

Geniz eti, bünyesinde özellikle viral enfeksiyonlarla mücadelede önemli görevler yapan lenfositleri barındıran, özel bir lenfoid dokudur. Burun ve ağız boşluğunda benzer özellikte altı adet lenfoid doku bulunur. Waldeyer halkası olarak adlandırılan bu altı doku; dış ortamdan vücuda temel giriş noktaları olan burun ve ağız bölgelerini yabancı maddelerden ve mikroorganizmalardan korumakla görevlidir. Waldeyer halkasını; adenoid (geniz eti), iki bademcik, iki adet tubal tonsil (östaki borusunun girişinde bulunur) ve bir adet lingual tonsil (dil kökünde bulunur) oluşturur.

Geniz etinin de yer aldığı Waldeyer halkasını oluşturan dokular, yabancı maddelere ve mikroorganizmalara bağışıklık yanıtı oluşturarak büyüme gösterir. Bu büyüme reaksiyonu enfeksiyon süresince devam edebilir. Sağlıklı kişilerde doğumda var olan geniz eti dokusu, 5 yaşına kadar büyümeye devam eder. 7 yaş itibariyle küçülmeye başlayan doku, yetişkinlik döneminde oldukça küçülür.

Özellikle küçük çocuklarda, hayatın erken döneminde viral etkenlerle ilk defa karşılaşıldığı veya yoğun viral enfeksiyon meydana geldiği için bu dokular daha büyük olma eğilimindedir. Benzer nedenlerle ortaya çıkan büyüme uzun süre devam edebilir. Bazı durumlarda ise başta adenoid ve bademcikler olmak üzere, dokular doğuştan büyük boyutlu gelişebilir. Yine alerjik bünyeye sahip kişilerde geniz eti alerjik reaksiyona bağlı büyüyebilir ve uzun süre bu şekilde kalabilir.

Büyüyen geniz eti, eğer solunum yolunu daraltıyorsa ve uzun dönemde çeşitli şikâyetlere yol açıyorsa, tedavi gerektirebilir. Burada önemli olan nokta, geniz etinin klinik olarak ne ölçüde soruna neden olduğu, geniz etinin küçültülmesi sonucu hastanın ne kadar fayda göreceği ve tedavisiz takipte geniz etinin küçülme ihtimalinin olup olmadığıdır. Bu bakımdan her geniz eti büyümesinde tedavi verilmediği gibi, geniz eti yaklaşımlarında tedavi her zaman cerrahi olmayabilir. Bu anlamda, hastanın tedavi açısından uzman bir hekim tarafından değerlendirilmesi son derece önemlidir.

Geniz Eti Büyümesi Neden Olur?

Geniz eti dokusu bağışıklık sistemi elemanlarıyla dolu olduğundan, büyümesinde etken olan sebepler sıklıkla bu hücreleri harekete geçiren durumlardır. Aşağıdaki durumlar geniz etinde büyümeye yol açan nedenler olarak özetlenebilir:

    Enfeksiyonlar: Her türlü viral veya bakteriyel enfeksiyon varlığında, bağışıklık yanıtına bağlı olarak geniz etinde büyüme görülebilir.

    Alerji: Özellikle alerjik rinit gibi burun boşluğu ve genizde yaygın alerjik reaksiyonun ortaya çıktığı durumlarda geniz etinde büyüme gelişebilir.

    Genetik: Birinci derece akrabalarında geniz eti büyümesi olan kişilerde, doğuştan büyük geniz eti meydana gelebilir.

    Kimyasallara maruz kalmak: Sigara dumanı ve kirli hava gibi geniz etini tahriş edebilecek kimyasalların solunumunda, reaksiyon olarak geniz eti büyüyebilir.

    Kanser: Geniz etini tutan lenfoma veya nazofarenks (üst yutak) kanserlerinde geniz eti tümöral büyüme gösterebilir.

Geniz Eti Büyümesi Belirtileri Nelerdir?

Geniz eti büyümesi; sıklıkla burun boşluğu ile ağız ve gırtlak bölgesini bağlayan genizdeki hava pasajında daralmaya neden olarak, bununla alakalı şikâyetlerin gelişmesine yol açar. Bu bağlamda, geniz eti büyümelerinde aşağıdaki belirtiler görülebilir:

    • Burun tıkanıklığı
    • Burun ve geniz akıntısı
    • Kulak ağrısı, işitme kaybı, kulakta dolgunluk gibi kulakla alakalı problemler
    • Horlama veya uyku apnesi
    • Ağız açık uyuma
    • Ağız kuruluğu ve buna bağlı yaygın diş çürükleri
    • Çocukluk döneminde ağız ve burun anatomisinin gelişme bozuklukları
    • Boğaz ağrısı
    • Boğazda şişlik
    • Yutma güçlüğü

Geniz Eti Büyümesi Tedavisinde Neler Yapılır?

Geniz eti büyümelerinde tedavi kararı sıklıkla hastanın kişisel özelliklerine ve altta yatan sebebe bağlı olarak alınır. Fizik muayene, gerekli tetkikler ve görüntüleme yöntemleri ile elde edilen veriler doğrultusunda hastaya uygun tedavi planlanır.

Özellikle küçük çocuklarda geniz eti büyümesi viral enfeksiyonlar nedeniyle gelişebildiğinden, enfeksiyon etkisiyle kızarıp büyüyen geniz etlerinde takip kararı alınabilir. Takip esnasında enfeksiyonun iyileşmesi ile geniz eti boyutunda normale dönme gözlenen hastalarda ek bir tedaviye gerek yoktur. Adenoid dokusunun ilerleyen yaşla birlikte küçülmesi beklenir.

Bununla birlikte, günlük hayatta ciddi olumsuz etkilere maruz kalan, solunum problemleri yaşayan veya şiddetli belirtiler gösteren hastalara öncelikli olarak steroid içerikli burun spreyleri reçete edilebilir. Nazal steroidler ile geniz etinin küçültülmesi ve semptomatik iyileşme hedeflenir.

İlaç tedavisine rağmen klinik iyileşme sağlanamayan vakalarda ise cerrahi yönteme başvurulabilir. Adenoidektomi adı verilen geniz eti alınması işlemi, ancak çeşitli koşulları sağlayan hastalarda uygulanır. Bu koşullar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

    • Kronik burun tıkanıklığı veya solunum zorluğu yaşayan hastalar
    • 6 ay içinde; birbirinde ayrı, dörtten fazla adenoid iltihaplanması geçiren hastalar
    • Tekrarlayan sinüzit veya orta kulak iltihabı geçiren hastalar
    • Uyku apnesi olanlar
    • Solunum zorluğuna bağlı ağızdan nefes alma sonucu, çeşitli dental problemler veya ağız gelişim sorunları yaşayan kişiler
    • Beslenme veya konuşma bozuklukları olanlar
    • Geniz etinde kanser şüphesi görülen hastalar

Geniz eti alınması işlemine, gerekli görüldüğü takdirde, bademciklerin alınması (tonsillektomi) işlemi de eklenebilir. Bademcikler geniz etine benzer şekilde ve koşullarda büyüme gösterebildiğinden, gerekli görülen durumlarda geniz eti ve bademciklerin tek bir ameliyatla birlikte alınması faydalı olabilir.

Bu ameliyat; genel anestezi altında, burun içinden kapalı olarak yapılan, kısa süreli bir işlemdir. Genellikle önemli bir komplikasyona yol açmamaktadır. Bununla birlikte, cerrahi sonrası kısa süreli boğaz ağrısı, hafif kanama, kulak ağrısı ve burun tıkanıklığı görülebilir. Ameliyat sonrası dönemde hekim, bölgeyi enfeksiyondan korumak amacıyla antibiyotik ve hastanın şikâyetlerini dindirmek için ağrı kesici ilaç reçete edebilir. Bu dönemde, kanama ve ödem şikâyetlerinin azaltılması için soğuk içecek ve gıdaların tüketilmesi tavsiye edilebilir. Kanamayı tetiklememesi adına sıcak içecek ve gıdalar tüketilmemelidir.

Burun eti b&#;y&#;rse ne olur?

Burun vücudun kliması gibi çalışır. Koku alma gibi yaptığı pek çok görev yanında solunan havayı filtre eder tozlardan ve mikroplardan arındırır, ısıtır vücut sıcaklığına getirir, nemlendirir ve sonuçta akciğerlere tertemiz ideal havayı gönderir.


Bu kadar işlemi saniyeler içinde ve ortamın sıcaklığına, kirliliğine ve nemine göre vaziyet alarak yapar. Emsey Hospital’dan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Suat Turgut konuyla ilgili görüşlerini aktarıyor.

Burun vücudun kliması gibi çalışır

Koku alma gibi yaptığı pek çok görev yanında solunan havayı filtre eder tozlardan ve mikroplardan arındırır, ısıtır vücut sıcaklığına getirir, nemlendirir ve sonuçta akciğerlere tertemiz ideal havayı gönderir. Bu kadar işlemi saniyeler içinde ve ortamın sıcaklığına, kirliliğine ve nemine göre vaziyet alarak yapar.

Burun solunumu vücudun rahat etmesi için gereklidir. Burun içinde konka denilen, solunan havayı akciğere yönlendiren ve termostat görevi gören içleri kan damar ağı ile dolu olan etler vardır.

Ortamın sıcaklığına göre bu etler şişer veya küçülür. Soğuk havalarda kan damarlarının içi kanla dolar şişerler ve soluna soğuk havayı ısıtırlar. Sıcak havalarda kan damarlardan çekilir etler küçülür solunan sıcak hava vücut sıcaklığına düşürülür. Ayrıca bu etleri ve burun içini döşeyen mukoza denen doku tabakası içinde salgı hücreleri vardır ve sümük denen sıvıyı salgılarlar.

Bu salgılar teneffüs edilen havadaki toz ve mikropları tutarak temizlerler. Ayrıca burun içinde etlerle (konkalar) hava temas eder etmez akciğer hava keseleri (alveol) otomatik olarak açılır ve bir efor sarf etmeden temiz hava akciğerlere ulaşır.

Burun deliklerinden biri saatte bir sırayla açılıp kapanarak akciğerlerin çalışmasını düzenler. Normal şartlarda burun deliklerinin ikisi birden tam açık olmaz. Bu normal fizyolojik bir durumdur. Burun yapısı normal olan bir insan bu durumun farkına varmaz.

Açık olan burun deliği tarafındaki akciğer daha fazla hava çekip açılarak çalışır, diğeri ise dinlenmeye geçer. Bu şekilde gün içinde vücut, burun sayesinde, akciğerleri dönüşümlü çalıştırarak kendini dinlendirir.

Burun eti (konka) neden büyür?

Burun içi etleri (konka) sağ ve sol burun boşluğunda 3’er adet olmak üzere toplam altı tanedir.

En çok çalışan burunun en altında yerleşen alt konka denen organdır. Teneffüs edilen havanın sıcak, soğuk veya kirli oluşuna göre büyüyüp küçülür. Alerjisi olanlarda alerjik madde (toz, polen, küf, mantar. vb.) solunduğunda burun etleri en fazla da alttaki et şişer. Hava kirliliği, sigara burun etlerinin şişmesine yol açar.

Bunun yanında sinüzit, burun iltihapları, burun kemik eğriliği burun etlerinin şişmesi de buna sebep olabilir.

En çok kimlerde görülür?

Burun etleri en çok sigara içenlerde ve alerjik bünyelilerde şişer. Ayrıca burun kemiğinde kırık ve eğrilik nedeniyle burun deliklerinden biri devamlı tıkalı olanlarda açık olan burundaki etler devamlı çalıştığı için şişer. Bu nedenle bir süre sonra her ki burun deliği de tıkanır.

Belirtileri nelerdir?

En bariz belirtisi burun tıkanıklığıdır. Burundan alınan hava yetmediği için ağız istem dışı açılarak ağızdan soluk alınır. Bu sebeple ortamın havası ağzı ve üst solunum yollarını kurutur.

Bu uyku sırasında belirginleşir. Burun solunumu yeterli olamadığı için akciğerler yeterli hava alamaz, dolayısıyla vücut yeterli oksijen sağlayamaz. Bunun sonucu olarak dokular ve organlar yeterli oksijen alamadığı için vücut yeterince dinlenemez. Sabahları yorgun uyanma olur. Gece boyunca ağız solunumu yapıldığı için sabahları ağız kuruluğu ve tat bozukluğu olur.

Nasıl teşhis konur? Burun tıkanıklığı teşhis koymak için yeterli bir belirti midir?

Teşhisi kolaydır. Hastanın verdiği bilgiler, çalışma ve yaşam ortamı, alerji ve sigara hikâyesi teşhis için önemlidir. Yapılan endoskopik burun muayenesi ile teşhis konur. Ayrıca alerji testleri de yapılarak alerjik durumun olup olmadığı belirlenir.

İlaç tedavisi ne kadar yeterlidir?

İlaç tedavileriyle şişen etlerin küçültülmesi uzun süren tedaviler gerektirir. Kortizonlu burun spreylerinin uzun süre kullanılması gerekir.

Fakat uzun kullanımlar burunda kuruma kanama gibi yan etkilere de sebep olabilir. Genellikle ilaç tedavileri pek sonuç vermez, bu nedenle önleyici tedbirler almak daha önemlidir. Tedavi et şişmesine neden olan durumun belirlenmesine bağlıdır.

Çevresel nedenlere ve sigaraya bağlı olanlarda sigaranın kesilmesi, yaşam ve çalışma ortamının düzeltilmesi durumu düzeltip iyileşme sağlayabilir.

Alerjisi olanlarda alerji sebebi olan madde belirlenirse ondan uzak durmak, alerjiyi önleyen ilaçlar burun spreyleri rahatlama sağlar.

Ayrıca sigara dumanından, tozdan uzak durmak, yatak odalarında toz üreten halı yünlü eşyaların kaldırılması, yünlü kıyafetlerden ziyade pamuklu ve alerjik olmayan kıyafetlerin tercih edilmesi evcil hayvanlardan uzak durulması alerjik bünyelilerde burun etlerinin devamlı uyarılmasını ve şişmesini önleyici tedbirlerdir.

Ameliyat hangi durumlarda yapılır?

İlaç tedavilerinin yeterli olmadığı ve burun tıkanıklığının devam ettiği durumlarda ameliyat tercih edilir. Burun etleri (konkalar) herkeste bulunan ve vücut için gerekli organlardır. Bunların anormal şekilde büyüdüğü ve ilaçlarla tedavi edilemediği durumlarda ameliyatla küçültülerek orijinal boyutlarına getirilmesi gerekir.

Eskiden bu etler kesilerek tamamen çıkarılarak ameliyatlar yapılırdı. Ancak bu etlerin tamamen çıkarılmasının burunda kuruma kabuklanma, teneffüs edilen havayı hissedememe burun açık olduğu halde tıkanıklık hissetme gibi yan etkilere yol açtığı anlaşılmıştır.

Bu nedenlerle günümüzde bu etler lazerle veya radyofrekans yöntemleriyle küçültülerek tedavi edilmektedir. Burun etinin çok büyük olduğu durumlarda bir kerede bu küçülme sağlanamayabilir iki veya üç seans uygulama gerekebilir.

Bir kerede yüksek enerji vererek burun etini küçültmek ette yanmaya ve tamamen etin kömürleşmesine yol açar bu nedenle en az iki seanslı işlem yapılmalıdır.

Ameliyatın riskleri var mıdır?

Ameliyat riski yapılan cerrahi yönteme göre değişir. Tamamen uyutularak (genel anestezi) yapılan işlemde anestezi riski çok nadiren olabilir. Bu risk yaşa ve eşlik eden hastalık (şeker, kalp hastalığı gibi) olup olmamasına göre değişir. Ameliyat sonrası nadiren kanama olabilir. İyileşme döneminde burun içinde kabuklanma ve kuruluk görülür.

Ameliyat yöntemleri nelerdir?

Ameliyat yöntemleri yukarda sayıldığı gibi soğuk cerrahi (keserek etin çıkarılması) , lazer ve radyofrekans şeklindedir. Soğuk cerrahide şişen etler kesilerek çıkarılır.

Bu yöntem günümüzde pek fazla kullanılmamaktadır. Et büyümesinin çok fazla olduğu burun arka kısmına taşarak büyüdüğü durumlarda kısmi olarak çıkarma tercih edilir. Radyofrekans yönteminde büyüyen etin içine yerleştirilen bir elektrotla radyo dalgaları ile ısı verilir.

Yaklaşık dereceye kadar ısıtılan doku küçülür. Lazer yönteminde küçülme yapılabilir. Lazer ışınıyla burun eti içine ışın gönderilerek yeterli küçültme sağlanabilir.

Ameliyattan sonra dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Ameliyattan sonra hafta sonunda iyileşme tamamlanır. Bu süre zarfında şiddetli sümkürme yapma kanamaya yol açabilir. Burunda kuruma ve kabuklanma olduğu için nemlendirici spreyler, deniz suyu spreyler iyileşmeye yardımcı olur.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı

Prof. Dr. Suat Turgut

Konka (Burun Eti) Nedir, Ne İşe Yarar?

Konkalar her iki burun boşluğunun yan duvarlarında aşağıdan yukarıya doğru üçer adet (alt, orta, üst konka) sıralanmış yapılardır. Bu yapıların iç kısmı kemik dış kısmı mukoza denen örtü ve her ikisi arasında yumuşak dokudan oluşur. Konkaların en büyüğü en altta ve önde olan alt konkadır. Konkalar havanın ısıtılması, nemlendirilmesi ve filtre edilmesine yarar. Ayrıca konka mukozası burun içi mukozayla beraber immunglobulin, lizozim, laktoferrin gibi çeşitli enzimler ve koruyucu proteinler üreterek burnun immun fonksiyonunu  sağlar.  Burundan giren hava geniz bölgesine ulaşana kadar 25 derece sıcaklığa ve %90 neme ulaşır. Bu işlevi yaparken özellikle alt konka zaman zaman büyür veya küçülür. Büyüme ve küçülme konkanın kan dolaşımının artıp azalmasıyla olur. Sağlıklı erişkinlerin %80 inde nazal siklus denen bir döngü vardır. Bu döngüde burnun bir tarafındaki alt konka büyürken diğer tarafdaki küçülür. Bu döngü saatte bir tekrarlanır. Burundan geçen toplam hava değişmediğinden bu döngü sıklıkla fark edilmez.

Konka Hipertrofisi (Burun Eti Büyümesi) Neden Olur?

• Alerjik Rinit; Konka hipertrofisinin en önemli nedeni burun alerjisi (alerjik rinit) dir.
• Hormonal nedenler; Hipotiroidi, Şeker Hastalığı, Akromegali (büyüme hormonunun aşırı salgılanması)

• İlaçlar; Tansiyon ve Kalp ilaçlarının bazıları (Alfa antagonistler, Beta blokürler, Anjiyotensin Converting Enzim (ACE) inhibitörleri), Metil Dopa, Oral Kontraseptifler (doğum kontrol hapları), Psikotropik ilaçlar, Aspirin ve diğer nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar(NSAİ), Rinitis medikamentoza (kısa sürede burnu açan burun spreylerinin uzun süre kullanımı sonrası rebound etki oluşur. Yani normalde burun etlerini büzüştürecekken tam tersi etki ile burun etlerini şişirmeye başlar.)

• Kompansatris hipertrofi; Septum deviasyonu olanlarda deviasyon olan tarafın karşı tarafındaki konkanın şişmesidir.

• Yapısal büyüme; Alt konkanın kemik kısmı yapısal olarak büyük olabilir, Orta konkada gelişimi esnasında içi hava dolu balonlaşma (konka bülloza) oluşabilir.

• Enfeksiyonlar; Nezle, Grip, Sinüzit gibi enfeksiyonlarda burun etleri şişer.

• Çevresel faktörler; Kirli hava, Sigara dumanı, Boya, Çamaşır suyu, bazı parfüm kokuları, Kimyasal gazlar

• Vazomotor rinit; Özellikle yaşından sonra soğuk ve kuru hava, yüksek nem, sigara, kimyasal irritan kokular, yorgunluk, stres, ani ısı ve nem değişimi ile burun etlerinin sinirsel uyarılımında ani değişim olur. Buna bağlı olarak burun etleri şişer ve burun mukozasından aşırı salgı üretilir. Burun tıkanıklığı ve burun akıntısı olur. Semptomlar ani başlar ve kısa sürer.

• Fizyolojik ve geçici büyüme yapan nedenler; Nazal siklus, Egzersiz (sempatik deşarja bağlı olarak konkalarda kan toplanır ve şişer), Gebelik (gebeliğin özellikle son haftalarında artar, gebelerin % sinde olur, doğumdan 2 hafta sonra geçer), Ergenlik (hormonal değişime bağlı olarak konkalar şişer), Pozisyonel (yan yatma durumunda altta kalan konkada kan göllenir ve şişmesine neden olur, dik pozisyona geçince göllenen kan boşalır ve burun tıkanıklığı azalır), Cinsel Uyarılma ve Orgazm(genitonazal reflex denen bir mekanizma ile konkalar şişer)

Ne Gibi Şikayetlere Neden Olur?

• Burun tıkanıklığı, ağzı açık uyuma, horlama; Genellikle yatar pozisyonda burun tıkanıklığı artar. Nedeni yatar pozisyonda konkaların daha çok kanlanmasıdır. Ağzı açık uyumaya bağlı olarak özellikle sabahları boğazda kuruma, yapışıklık hissi olur. Uyku kalitesi olumsuz etkilenir ve genellikle dinlenmemiş uyanılır. Ayrıca burundan rahat nefes alamama durumu efor kapasitesini bir miktar düşürür.
• Koku alma güçlüğü; Burun tıkanıklığı yapan diğer nedenler gibi konka hipertrofisi de koku moleküllerinin burun içinin üst kısmındaki koku bölgesine ulaşmasını engelleyerek koku alma güçlüğüne sebep olabilir.
• Yüz bölgesinde ağrı; Mukozal temas bölgeleri oluşturarak kontakt baş ağrısına neden olabilir. Bu tür ağrılar genelde yüzün ön bölgesinde ve künt karakterlidir. Çok şiddetli değildir ancak rahatsız edicidir.
• Geniz akıntısı

Teşhis Nasıl Konulur?

Burun spekulumu denen aletle burun kanatları biraz açılarak burun içi muayene edilir. Bu muayene ile alt konkaların ön ve orta kısmı, orta konkanın ön kısmı rahatça görülebilir. Burun etlerinin arka kısmının görülmesi için endoskopik muayene yapılır. Endoskopik muayenede burun endoskopu denen, ucunda minik kamera ve ışık bulunan 2,7 veya 4 mm kalınlığında bir aletle burun içinden muayene yapılır. Her iki muayene yöntemi de ağrısızdır ve kısa sürer. Konka hipertrofisi teşhisi sıklıkla tetkik gerektirmez, ancak burun etlerinin kemik kısmındaki büyümelerin veya konka bülloza dediğimiz orta konkanın içi hava dolu balonlaşmasını görebilmek için sinüs tomografisi çekilerek detaylı değerlendirme yapılabilir.

Tedavi Nasıl Yapılır?

• Önlemler; Yatak başını yükseltmek, Odayı nemlendirmek, Tuzlu su ile burun yıkama yapmak,

• İlaç Tedavisi; Kortizonlu burun spreyleri, Dekonjestanlar (ağızdan veya burun spreyi şeklinde kullanılabilir. 5 günden fazla kullanılmamalı, ağızdan hap şeklinde olanları; yüksek tansiyon, kalp hastalığı, ritim bozukluğu, prostat, göz tansiyonu olanlarda ve gebelikte kullanılmamalı), Antihistaminikler (alerji ilaçları)

• Radyofrekans uygulaması; Lokal anesteziyle kolaylıkla yapılabilir. Alt konkaya 3 farklı noktadan bir iğne batırılır. İğnenin ucunda sınırlı bir alanda ısı oluşur. Isı oluşumu sınırlı bir alanda olduğundan konka mukozasına zarar vermez. İşlem her bir konka için ortalama dakika sürer. Önce konka ödemlenerek şişer, 3. haftadan sonra uygulama alanlarında büzüşme başlar ve 1,5 ay sonra büzüşme tamamlanır. Kanama pek olmaz. Hastanede yatış gerektirmez, ertesi gün işinize dönebilirsiniz. Literatürde % lara varan etkinliği olduğu söylense de kişisel deneyimim bundan daha az olduğu ve birkaç kez tekrar gerektirdiği, uzun vadede de cerrahi küçültmenin yerini tutmadığıdır. Konkalar tekrar şişerse 2 şer ay arayla kez tekrarlanabilir. Radyofrekans uygulamasından hemen sonra konkaların yanlara doğu kırılması etkinliğini artırır. Kişisel olarak radyofrekansı; çocuklarda, kan sulandırıcı kullanan hastalarda, burun tıkanıklığının sebebinin sadece konka hipertrofisi olduğunu düşündüğüm hastalarda, konka kemiğinin büyük olmadığı hastalarda, genel anestezi alması riskli olan hastalarda, cerrahi tedaviyi istemeyen veya kısa sürede işine dönmesi gereken hastalarda tercih ediyorum.

• Cerrahi Tedavi; Konka cerrahisi genel anestezi, lokal anestezi veya sedasyon dediğimiz tam uyutulmadan yapılabilir. Günümüzde konka mukozasını koruyarak burun etinin içerden küçültüldüğü teknikler; yan etkisi en az, iyileşme süresi daha kısa, ameliyat sonrası kanama ve kabuklanmanın daha az ve sonuçlarının daha başarılı olduğu tekniklerdir. Endoskopik submüköz konka redüksiyonu dediğimiz ameliyatta; mikrodebrider denen aletle konkanın üzerini örten mukozaya zarar vermeden altındaki yumuşak doku fazlalığı bir yandan traşlanır bir yandan vakumla çekilerek ortamdan uzaklaştırılır. Konka kemiğinin büyük olduğu durumlarda kemiğinde bir kısmı alınır. Ameliyat her bir konka için ortalama dakika sürer. Ameliyat sonrası burun içine gün durmak üzere tampon konur. Hasta aynı gün evine gönderilebilir. Tamponlar çıkarıldıktan sonra gün hafif sızıntı şeklinde kanama olabilir. İyileşme süresince birkaç hafta burun içinde kabuklanma olabilir. Bu kabuklar serum fizyolojik ile yumuşatılarak temizlenebilir. Ameliyat sonrası gün istirahat önerilir. Ancak efor gerektirmeyen bir iş yapacaksanız ve ameliyat sonrası herhangi bir olumsuzluk yaşamadıysanız 5. günden sonra çalışabilir, seyahat edebilirsiniz. Ameliyattan 10 gün sonra burnunuza normal su çekebilirsiniz, hafifçe sümkürebilirsiniz. Geçmiş yıllarda küçültme için  sıkça lazer kullanılmış ancak, ameliyat sonrası kabuklanma, ağrı, ek maliyeti nedeniyle ve günümüzde kullanılan tekniklere üstünlüğü olmadığından artık tercih edilmemektedir. Konkalar burun fonksiyonlarının vazgeçilmez yapılarıdır. Bu nedenle aşırı küçültme veya tamamının alınması çok sakıncalıdır. Böylesi bir durumda “boş burun sendromu” oluşur. Burundan rahat hava geçse bile kişi havanın geçtiğini hissetmez, burunda sürekli kuruma, kabuklanma ve kötü koku oluşur. Çocuklarda cerrahi tedavi yerine radyofrekans ile küçültme tercih edilir. Cerrahi tedavi daha etkili ve daha kalıcıdır, ancak radyofrekansa göre iyileşme süresi daha uzundur.

Konka Ameliyatından Sonra Ne Gibi Komplikasyonlar Görülebilir?

Konka ameliyatında komplikasyon nadirdir, olası komplikasyonlar;
• Kanama; Müdahale gerektiren kanama oranı %1 in altındadır.
• Enfeksiyon
• Burun içinde yapışıklık
• Boş burun Sendromu; Burun etinin aşırı veya tamamının alınması durumunda gelişir. Burundan rahat hava geçse bile kişi havanın geçtiğini hissetmez, burunda sürekli kuruma, kabuklanma ve kötü koku oluşur.

Konka Hipertrofisi (Burun Eti Büyümesi) Ameliyattan Sonra Tekrarlar mı?

 Ameliyatta konka mukozası korunduğundan özellikle alerjik riniti olan hastalarda nadir de olsa konkalar tekrar büyüyebilir. Radyofrekans yönteminde tekrar büyüme oranı daha yüksektir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.