scooter için ehliyet gerekir mi / cc'nin altındaki motorlar için ehliyet düzenlemesi

Scooter Için Ehliyet Gerekir Mi

scooter için ehliyet gerekir mi

Facebook

WhatsApp

Pinterest

E-Mail

Merhaba Arkadaşlar. Bu yazımızda sizlere kısaca “Elektrikli Bisiklete ve Motosiklete Ehliyet, Ruhsat ve Plaka Gerekir mi?” sorusuna yanıt vermeye çalışacağız.

Biliyorsunuz son zamanlarda “elektrikli bisikletler, motosikletler” ile ilgili kulaktan dolma bilgiler halk arasında hızla yayılmış durumda. Özellikle elektrikli bisiklet veya motosiklet sahibi kişiler, bu araca ehliyet, ruhsat ve plaka gerekmediğini belirtiyorlar. Tabi “Trafik Polisi” cezayı basınca gerçeği anlıyorlar. Polisin bazı konularda biraz esnek davrandığı düşüncesiyle “elektrikli bisiklet ve motosiklet” sahiplerinin bir çoğu ehliyetsiz, ruhsatsız, plakasız bir şekilde sokaklarda, caddelerde geziniyorlar.

Arkadaşlar, trafiğe çıkan her türlü motorsuz/motorlu araç, yönetmelik ve yasalara tabidir. İster at, eşek olsun, ister bisiklet olsun, ister f savaş uçağı olsun her araç için, sürücü için yönetmelik, kanunlarla ayrıntılı bir şekilde bilgi verilmiştir. 

Bisiklet ve Elektrik Bisiklet Nedir?

Öncelikle “Bisiklet Nedir?” sorusuna cevap verelim. Bisiklet, motorsuz veya elektrik motorlu, iki veya üç tekerlekli, pedallı, (bazen elektrik motor destekli) insan gücü ile ilerleyen bir ulaşım aracıdır.

Bisiklet (Karayolları Trafik Kanuna Göre): Üzerinde bulunan insanın adale gücü ile pedal veya el ile tekerleği döndürülmek suretiyle hareket eden motorsuz taşıtlardır.

Şimdi “Elektrik Bisiklet Nedir?” sorusuna cevap verelim. Elektrik Bisiklet, saatte en fazla 25 km hıza kadar çıkabilen, motor gücü Watt ve altında bir elektrik motoru bulunan, iki tekerlekli pedallı ulaşım aracıdır.

Elektrikli Bisiklet (Karayolları Trafik Kanuna Göre): Azami sürekli anma gücü KW’ı ( Watt) geçmeyen, hızlandıkça gücü düşen ve hızı en fazla 25 km/saate ulaştıktan sonra veya pedal çevrilmeye ara verildikten hemen sonra gücü tamamen kesilen araçlara Elektrikli Bisiklet denir.

Not: Kanunda KW’ı ( Watt) geçmeyen ibaresi kullanılmış olmasına rağmen şu anda bazı elektrikli bisikletler KW’ı ( Watt) geçtiğini görüyoruz. Bunlarla ilgili bilgiyi yazının sonuna doğru vereceğiz.

Elektrikli Motosiklet (Moped) Nedir?

Bu kısımda ise “Elektrikli Motosiklet (Moped) Nedir?” sorusuna cevap verelim. Elektrikli Motosiklet (Moped); motor gücü KW’ı ( Watt) ile 4 KW ( Watt) arasında olan, iki tekerlekli elektrikle çalışan bir motora sahip olan binek ulaşım aracıdır. Ülkemizde bulunan tüm elektrikli mopedler tip onay belgesine tabidir. Bu sebeple elektrikli mopedlerin testleri Avrupa Birliğince akredite olmuş test ofislerince yapılır. Ancak Ehliyet, Ruhsat ve Plaka ile trafikte sürülebilir.

Motorlu Bisiklet — MOPED (Karayolları Trafik Kanuna Göre): Azami hızı saatte 45 kilometreyi, içten yanmalı motorlu ise silindir hacmi 50 santimetreküpü, elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 KW’ı ( Watt) geçmeyen iki veya üç tekerlekli taşıtlar ile aynı özelliklere sahip net ağırlığı kilogramı aşmayan dört tekerlekli motorlu taşıtlardır. Elektrik ile çalışanların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz.

Motosiklet Nedir?

Motosiklet (Karayolları Trafik Kanuna Göre); Azami tasarım hızı saatte 45 km ve/veya silindir kapasitesi 50 santimetreküpten fazla olan sepetli veya sepetsiz iki veya üç tekerlekli motorlu taşıtlar ve net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı kilogramı, yük taşımacılığında kullanılanlar için ise net ağırlığı kilogramı aşmayan dört tekerlekli L3, L4, L5 ve L7 sınıfı motorlu taşıtlardır. Elektrik ile çalışanların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz.

Bisiklet, Elektrikli Bisiklet Yaş Şartı Nedir?

(Karayolları Trafik Kanuna Göre): Sürücü belgesi almaları zorunlu olmamakla beraber, bisiklet kullananların 11, elektrikli bisiklet ve elektrikli skuter kullananların 15, motorsuz taşıtları kullananlar ile hayvan sürücülerinin 13 yaşını bitirmiş olmaları, bedensel ve ruhsal bakımdan sağlıklı bulunmaları zorunludur.

Not: Bu cümleyi müstakil nitelikteki evin önünde, boş arazide, parkta vs. bisiklet süren çocuklarla karıştırmayın. Buradaki konu 11 yaşında altındaki bir çocuk bisikletle trafiğe çıkamaz demektir.

Hangi Elektrikli Bisikletler Ehliyet Gerektirmez?

Azami sürekli gücü 0,25 KW’ı ( Watt) geçmeyen, hızlandıkça gücü düşen ve hızın en fazla 25 km/saate ulaştıktan sonra veya pedal çevirmeye ara verildikten hemen sonra gücü tamamen kesilen elektrikli bisikletler tescile tabi olmayıp herhangi bir sınıf sürücü belgesi gerektirmeden kullanılabilmektedir.

Ancak, azami gücü 0,25 KW’ı ( Watt) ve üzerinde olan elektrikli bisikletler tescile tabi olup, sürücülerinin (A) sınıfı sürücü belgesine sahip olmaları gerekmektedir.

1 Ocak ’dan itibaren Watt ve üzeri elektrik motoru ile hareket eden tüm araçlar ruhsatlandırılacak ve plaka takacak. Bu motor türüne ait araçların Trafik Tescil Şube Müdürlüğü’ne giderek kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir.

Sonuç!

Basit bir ifade ile saatteki hızı 45 km’nin üstüne çıkan ve Watt üzerinde elektrik motoru ile hareket eden tüm bisiklet, elektrikli bisiklet (moped) vs.“Ehliyet, Ruhsat Bulundurmak ve Plaka” takmak zorunludur. 

Not: Burada ben saatte 45 km hıza çıkmıyorum, bisikletim watt gücü kullanamıyor olayı değil. Sizin motorun belirtilen özelliği eğer saatte 45 km üzerine çıkıyor veya Watt güç üzerinde ise “Ehliyet, Ruhsat Bulundurmak ve Plaka” takmak zorunludur.

Saatteki hızı 45 km’nin üzerine çıkamayan ve motor gücü Watt altında elektrikli ve motorlu bisikletler için “Ehliyet, Ruhsat ve Plaka” zorunlu değildir.

Bildiğiniz veya henüz öğreneceğiniz üzere Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde gerçekleştirilen yeni düzenlemelerle birlikte, ehliyet sınıfları da yeniden şekillendirildi. Buna göre; elektrikli bisikletler artık M Sınıfı Ehliyet statüsünde ele alınacak. Bu da elektrikli bisiklet sahibi olmanız için sürücü belgesinin gerekliliğini ortaya koymaktadır.

50 cc Altındaki Motosikletlerde Ehliyet!

50 cc’nin altındaki motosikletler ehliyetsiz kullanılabiliyormuş… gibi söylentiler halk arasında oldukça yaygın. Bu doğru bir bilgi olmadığını hatırlatalım. Eski tip B ehliyeti olan herkes MOPED sınıfına giren 50cc’ye kadar olan tüm motosiklet, motorlu bisiklet gibi taşıtları kullanabilir.

Yapılan yeni düzenlemeye göre; Eski “B Sınıfı Sürücü” belgelerine sahip olanlar “B, B1, M, D1 ve F Sınıfı Sürücü Belgesine” sahip olmuş olacaklardır.

M sınıfı sürücü belgesi 2–3–4 tekerlekli motorlu bisiklet (MOPED) kullanır. M sınıfı ehliyet almak istiyorsanız, bu ehliyetle sadece MOPED olarak adlandırılan araçları kullanabilirsiniz. 2, 3 ya da 4 tekerlekli olarak üretilmektedir. M sınıfı ehliyet alabilmeniz için ilk olarak 16 yaşını tamamlamış olmanız gerekiyor.

Açıklamak gerekirse bütün ehliyet sınıfları MOPED yani M sınıfını kapsar. Elektrikli MOPED kullanmak için motosiklet ehliyeti olan A sınıfı ehliyeti almaya gerek yoktur.

Eski B Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

öncesinde Motosiklet kullanmak isteyen birisinin A2 sınıfı ehliyet alması yeterliydi ancak değişen yönetmelikle motosiklet ehliyetleri kendi içerisinde çeşitlere ayrıldı.

Bu nedenle “Motosiklet ehliyeti almak istiyorum” diyorsanız, öncelikle kullanmak istediğiniz motosikletin silindir hacmi, motor gücü ve ağırlığı gibi özelliklerine uygun bir ehliyet sınıfı üzerinde karar vermelisiniz.

A1 Sınıfı ( cc ye kadar)  – A2 Sınıfı ( cc ye kadar) – A Sınıfı (bütün motosikletler)

Motosiklet ehliyeti çeşitleri ve hangi ehliyetle hangi motosikletleri kullanabileceğiz gibi sorularınıza yanıt alabilmeniz ve alacağınız ehliyete doğru kararı vermenize yardımcı olabilmemiz için sizleri ADALAR Sürücü Kursuna bekliyoruz.

MOTOSİKLET EĞİTİMLERİMİZ


Bisiklet kullanmayı bilen herkes motosiklet ehliyeti almak için kursumuza müracaat edebilir. Daha önce motosiklet kullanmış olmanız gerekmez. Kursumuzda verilen eğitimler sınavı geçebilmenin ötesinde olup, trafikte motosiklet kullanmaya başlamanız için yeterli düzeydedir.

14 SAAT EĞİTİM

Motosiklet eğitimlerine teorik bilgilendirme ile başlanır. Teorik eğitimlerde motosikletler ve koruma ekipmanları tanıtılır. Daha sonra trafiğe kapalı alanda 12 saat temel sürüş ve hakimiyet eğitimi verilir.  Hakimiyet eğitimi tamamlanınca 1 saat akan trafikte sınav provası yapılarak eğitimler tamamlanır.

Eğitimlerimizde her katılımcı için  ayrı bir motosiklet, hijyenik başlık, kask, dizlik, dirseklik, eldiven,  korumalı motosiklet montu, kulaklıklı telsiz ve yağmurluk  tahsis edilir.

A1 SINIFI EHLİYET

Silindir hacmi cc ye kadar olan motosikletler A1 sınıfı ehliyet ile kullanılabilir.

A1 sınıfı ehliyete müracaat etmek için 16 yaşını doldurmuş olmak yeterlidir.

A1 sınıfı motosiklet ehliyetini genellikle 18 yaşına ulaşmamış motosiklet sürücüleri tercih etmektedir. Eğer 18 yaşını doldurmuşsanız size A1 yerine A2 sınıfını öneriyoruz.  A2 sınıfı ehliyet alarak piyasada yaygın olarak kullanılan motosikletlerin büyük çoğunluğunu kullanabilirsiniz.

A2 SINIFI EHLİYET

Motor gücü 35 kw ‘ya kadar olan (47 beygire kadar)motosikletler A2 sınıfı ehliyetle kullanılabilmektedir.  Bunu cc silindir hacmine kadar motosikletlerin A2 ehliyetle kullanılabildiği şeklinde de düşünebiliriz.

A2 sınıfı ehliyet almak için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir.

Eğitimlerde öncelikle trafiğe kapalı alanda daha küçük boyut ve ağırlığa sahip olan A1 sınıfına uygun motosikletlerle çalışılır. Yeterli seviyeye gelindikten sonra A2 sınıfı motosikletle eğitiminiz tamamlanır.

A SINIFI EHLİYET

A sınıfı ehliyet alarak istisnasız bütün motosikletleri kullanabilirsiniz.

A sınıfı ehliyete müracaat etmek için 24 yaşını doldurmuş olmanız gerekmektedir. Ya da 20 yaşını doldurmuş olup iki yıllık A2 sınıfı ehliyete sahip olmanız da yeterlidir.

Kursumuzda A sınıfı eğitim ve sınav aracı olarak Özel Üretim Yamaha MT CAGE motosiklet kullanılmaktadır.

Eğitimlere öncelikle trafiğe kapalı alanda A1 sınıfı eğitim araçları ile başlanır. Ardından A2 sınıfı eğitim araçları ile motosiklete tamamen hükmetmeniz sağlandıktan sonra A sınıfı motosiklete geçilir ve akan trafik çalışmalarıyla eğitimleriniz tamamlanır. 

EHLİYET ALMA SÜRECİ

Daha önceden herhangi bir ehliyetiniz yoksa hem teorik, hem direksiyon sınavına girmeniz gerekir. Ancak daha önceden alınmış bir ehliyetiniz varsa (örneğin otomobil ehliyeti) bu durumda sadece direksiyon sınavına girmeniz yeterli olur.

DİREKSİYON SINAVI

Direksiyon sınavı 35 dakika sürer. İlk 5 dakikada motosiklet ile ilgili teorik bilgiler verilir. Ardından trafiğe kapalı alanda slalom, engelden kaçma ve platform üzerinden geçme uygulamaları yapılır. Bu uygulamaları başarı ile tamamlayan sürücü adayları akan trafiğe çıkarılır ve araçla takip edilir. Trafik sürüşünde de başarılı olanlar ehliyet almaya hak kazanır.

NEDEN ADALAR SÜRÜCÜ KURSU

Eskişehir ADALAR sürücü kursunda motosiklet eğitimleri klasik sürücü kurslarına göre çok farklıdır.  Sizden daha önce motosiklet kullanmış olmanız beklenmez. Siz de ilk deneyiminizi Adalar Sürücü Kursu’nda güvenle yaşayabilir, güvenli ve defansif motosiklet kullanan  bir sürücü olarak mezun olabilirsiniz.

ÖNCE GÜVENLİĞİNİZ

Motosiklet sürücü adaylarının eğitimi diğer araçlardan çok farklıdır. Düşme, çarpma neticesinde yaralanma ihtimaliniz bulunmaktadır. Eğitim alacağınız kurumu tercih ederken en önemli nokta güvenliğiniz olmalıdır.

Bu nedenle eğitimlerimizde güvenliği ön planda tutuyoruz. Güvenliğiniz için uyguladığımız sistem basamakları:

- Seviyenize uygun eğitim aracı ile başlangıç

– Kolaydan zora kademeli eğitim

– Eğitim alanının güvenli fiziki koşulları

– Gücü sınırlandırılmış eğitim araçları

– Düşmeyi engelleyen özel aparat kullanımı

– Tam teşekküllü koruma ekipmanı

– Uzman eğitimciler eşliğinde çalışma

– Telsizle kulaklıktan yönlendirme

SERTİFİKALI EĞİTMENLER

  Tamamı “İleri ve Güvenli Sürüş Teknikleri” sertifikalı, tam donanımlı, tecrübeli, sabırlı ve anlayışlı eğitmenlerimiz eşliğinde motosiklet kullanmanın keyfini süreceksiniz…

 UNUTMAYIN! MOTOSİKLETE BİNMEK BAŞKA,   MOTOSİKLET SÜRMEK BAŞKADIR…

                                                                                 ADALAR SÜRÜCÜ KURSU

Lisans Sınavı sitesi &#; Sürüş okulu ve sürüş

Hızlı Cevap: Scooter Için Hangi Ehliyet?

Contents

Scooter Hangi ehliyet?

Bu tip araçları kullanan sürücülerin M sınıfı ehliyete sahip olması gerekir. Kw ( Watt) olan Elektrikli bisiklet, scooter, motorsiklet, E-Bike ve motor gücü daha az olan araçlar ehliyetsiz ve plakasız olarak kullanılabilir.

B ehliyet kaç cc motor kullanabilir ?

B sınıfı ehliyetiniz varsa 50 cc. motosiklet kullanmak serbest.

B sınıfı ehliyeti olan motosiklet kullanabilir mi?

M grubundaki yani “ MOPED ” olarak tabir edilen, silindir hacmi 50 cc&#;ye kadar olan scooter, cub ve touring motosikletleri B sınıfı ehliyeti olanlar kullanabiliyorlar. Bu noktada B sınıfı ehliyet ile kullanılabilen motosikletlerin, yani B sınıfı motosikletlerin genel kapsamını silindir hacmi oluşturuyor.

cc ehliyet ister mi?

yılından itibaren yürürlüğe geçen yasada belirtildiği gibi 50 cc motosikletlerin bir çoğuna bazı sınırlar dahilinde özel ehliyet isteniyor fakat motosiklet satışı yapan firmalar bazı cc motorlar için kw ve hız değerlerini belirttikleri motorlara ehliyet, sigorta, vergi gerektirmeyen ibareler kullanıyorlar.

B ehliyet cc motor kullanır mı?

B sınıfı ehliyet ile; Motorlu bisiklet (L1 sınıf) olarak geçen, 50cc&#;ye kadar motorları kullanabilirsiniz. Bu motorlara sigorta yapılmaz ve vergi ödenmez.

E sınıfı ehliyet ile hangi araçlar kullanılır?

E sınıfı ehliyetine sahip olan sürücüler aynı zamanda M, B, B1, D1 ve F sınıfı araçları sürme yetkisine sahiptir. E sınıfı sürücü ehliyetine sahip olan adaylar, otobüs, kamyon, kamyonet ve otomobil kullanma hakkına sahiptirler.

B ehliyetiyle hangi motorlar kullanılır?

Bilindiği üzere B sınıfı ehliyet ile M yani Moped sınıfı motosikletler kullanılabilmektedir. Moped sınıfı hacmi 50 cc ve 45k/s hızı geçmeyen motosiklet anlamına gelir. Ayrıca B1 ATV araçlarını da kullanabilmektedirler. Bu araçlar motorlu taşıt vergisinden ve zorunlu trafik sigortasından muaftırlar.

cc motor için ehliyet gerekli mi?

Silindir hacmi cc ye kadar olan motosikletler A1 sınıfı ehliyet ile kullanılabilir. Motor gücü 35 kw &#;ya kadar olan (47 beygire kadar)motosikletler A2 sınıfı ehliyetle kullanılabilmektedir.

50 cc&#;lik motor en fazla kaç km gider?

50cc Scooter: Şehir İçin Mükemmel Model kilometrede 2 ila 4 litre yakıt tüketimi ile 50 cm3, cüzdanı rahatlatmak için kesinlikle iyi bir seçenek. 45 km /s azami hıza sahip 50cc scooter, şehirlerde kullanım için ideal araç türüdür. Dolu bir benzin deposu, sürüş tarzına bağlı olarak kilometreye kadar yol alabilir.

cc motoru B ehliyet kullanabilir mi?

Bilindiği gibi, cc aralığındaki motosikletler B sınıfı ehliyetle de kullanılabiliyor. MOTED Başkanı Başarı Erbaş, “ cc &#;ye kadar olan hafif güçteki motosikletlerin B sınıfı ehliyetle kullanılabilmesi için TMF Eğitim Kurulu ile çalışma yapacağız.

B ehliyeti ne sürebilir?

B sınıfı ehliyet otomobil veya kamyonet kullanmak isteyen kişilerin aldıkları bir ehliyet türüdür. B sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler M, B1 ve F sınıfı araçları kullanabilirler. Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı gram olan birleşik araçlardır.

E sınıfı ehliyet hangi motosiklet kullanabilir mi?

E &#; Sınıfı ehliyet almak için Motor, Trafik, İlkyardım ve Direksiyon sınavına girerek başarılı olduktan sonra ehliyete sahip olunur. E &#; Sınıfı Sürücü Belgesi ile Tır, Motosiklet ve İş Makineleri dışındaki bütün araçları kullanabilirler.

Kaç cc ye kadar motora ehliyet gerekmez?

Otomobil ehliyet sahibi olan sürücüler 50 cc motosiklet kullanabilirler. Ehliyet gerektirmeyen 50cc motorlara b ehliyet ile kullanılabilen denilmesi daha doğru olacaktır. Ehliyet ve ruhsat gerektirmeyen araçlar watt altında olanlar ve 45 kilometre saatin üstüne çıkamayan araçlar içindir.

M sınıfı ehliyet kaç cc motor kullanır?

50cc motosikletleri kullanılabilir. seafoodplus.info&#;deki yazısı: M sınıfı sürücü belgesi iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacaklara verilir. Bu motosikletler tam bir motosiklet olarak görülmüyor fakat sizi bir yerden biryere götürmek için yeterli düzeydedir.

Kaç cc lik motora ehliyet gerekmez?

50 cc motor ehliyet gerekmiyor. Eğer trafiğe çıkacaksanız mutlaka ehliyet gerekiyor. Kaza geçirmeyeceğiniz ise size kalmış, sigorta yaptırmanız iyi olacaktır. 50 cc motor tavsiyesi için yukarıdaki modellere bakabilirsiniz veya sitemizde örnek verdiğimiz bir çok yazı ve motosiklet modeli var.

Motor Ehliyeti Nedir? Kimler Motor Ehliyeti Alabilir?

Karayollarında motorlu taşıt kullanabilmek için sürüş yetkinliğini gösteren ehliyet belgesine sahip olmak gerekiyor. Otomobil, kamyon ve iş makinesi gibi farklı araç türleri için 17 farklı ehliyet sınıfı bulunuyor. Motor ehliyeti hangisidir ve nasıl alınır sorularına cevap arıyorsanız, aradığınız tüm bilgiler bu rehberde. 

Motor Ehliyet Sınıfları Nelerdir?

1 Ocak tarihinden önce motosiklet ehliyeti denince akıllara A1 ve A2 sürücü belgeleri geliyordu. Ancak günümüzde motosiklet sürücüleri için 5 farklı ehliyet sınıfı bulunuyor. Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre motosiklet kullanmak isteyenlerin M, A1, A2, A veya B1 grubu sürücü belgesine sahip olmaları gerekiyor. Şimdi gelin bu ehliyet sınıflarının ne olduğunu yakından inceleyelim.

M sınıfı sürücü belgesi

M grubu sürücü belgesi motor ehliyetleri arasında en dar kapsamlı sınıfı temsil ediyor. Bu ehliyete sahip sürücüler moped olarak adlandırılan motorlu bisikletleri kullanabiliyor. 

Moped, saatlik hızı 45 km’yi, silindir hacmi ise 50 cc’yi aşmayan iki, üç veya dört tekerlekli motosikletleri temsil ediyor. Buna ek olarak herhangi bir sürücü belgesine sahip olan kişilerin ayrıyeten M sınıfı ehliyet alması gerekmiyor. 

A1 sınıfı sürücü belgesi

A1 ehliyet motor silindir hacmi maksimum cc olan motosikletleri kullanmak için gerekiyor. A1 grubu motor ehliyeti yaş şartı 16 olarak belirlenmiş durumda. 

A2 sınıfı sürücü belgesi

Motor silindir hacmi maksimum cc olan iki tekerlekli motosikletleri kullanabilmek için A2 ehliyet gerekiyor. Bu ehliyete sahip sürücüler güç sınırı 12 KW ve 16 beygiri aşmayan üç tekerlekli motosikletleri de kullanabiliyor. Motor ehliyeti kaç yaşında alınır diye merak ediyorsanız, A2 ehliyete başvurmak isteyen adayların 18 yaşını doldurmuş olması gerekiyor.

A sınıfı sürücü belgesi

M, A1 ve A2 olmak üzere diğer motosiklet ehliyeti sınıflarını kapsıyor. A sınıfı sürücü belgesiyle silindir hacmi cc, motor gücü 48 beygir olan tüm motosikletleri kullanmak mümkün. Geniş kapsamı sayesinde diğer motosiklet ehliyetleri arasında en avantajlı sınıfı temsil ediyor. A sınıfı sürücü belgesi almak için 20 yaş şartı bulunuyor. Bununla birlikte 24 yaşın altındaki adayların en az 2 yıllık A2 ehliyeti deneyimine sahip olması gerekiyor. 24 yaşını doldurmuş sürücü adayları için herhangi bir deneyim şartı aranmıyor.

B1 sınıfı sürücü belgesi

B grubu ehliyetler otomobil ve kamyonet sürücüleri için gerekse de bu sınıfta yer alan B1 ehliyeti motosikletleri kapsıyor. 16 yaşını dolduranların başvurabileceği B1 sınıfı sürücü belgesiyle ATV gibi dört tekerlekli motosikletler kullanılabiliyor. Tabii, kullanılan taşıtın maksimum 15 KW motor gücü ve kilogramın ağırlığa sahip olması gerekiyor.

Motosiklet Ehliyeti Nasıl Alınır?

Motosiklet kullanmak için hangi ehliyeti almanız gerektiğini öğrendiyseniz, geriye eğitim ve başvuru süreçleri kalıyor. Motor ehliyeti yaş ve en az ilkokul düzeyinde eğitim şartlarını da taşıyorsanız, aşağıdaki motor ehliyeti alma adımlarını takip edebilirsiniz:

  • Diğer sürücü belgelerinde olduğu gibi ehliyet almanın ilk aşaması sürücü kursuna kaydolmakla başlıyor.
  • Sürücü kursundaki teorik eğitimin ardından MEB tarafından hazırlanan ehliyet sınavına giriliyor.
  • Ehliyet sınavına başvuru yapabilmek için harç ücretini yatırmış olmanız gerekiyor. yılı itibariyle A-A1-A2 sınıfları için TL ehliyet harcı ödeniyor.
  • Sınavı geçebilmek için 50 sorunun en az 35’ini doğru tamamlayarak üzerinden minimum 70 puan almanız gerekiyor. 
  • Sınav sorularının 12’si ilk yardım, 23’ü trafik ve çevre, 9’u araç tekniği ve 6’sı trafik adabı konularından oluşuyor.
  • Sınavı geçtikten sonra sürücü kursunda pratik eğitim başlıyor ve ardından uygulama sınavı yapılıyor. 
  • Direksiyon sınavının ardından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden sürücü belgesi randevusu alınarak evrak işleri tamamlanıyor. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.