elle ip oyunu / GELENEKSEL OYUNLAR: İPLE OYNANAN OYUNLAR

Elle Ip Oyunu

elle ip oyunu

Son Güncellenme:

Cüneyt Sadıç [email protected] “Baba bir şey istesem alır mısın? Elbette yavrum, söyle ne istersin? Aşık isteyeceksin besbelli.” (Aristophanes, Eşek Arıları - M.Ö. )

Haberin Devamı

 yüzyılın dünyasında sokaklarda oynayan çocuklara rastlamak zor artık. Genç beyinler kendilerini ruhsal ve fiziksel olarak geliştiren oyunlar yerine bir hayal dünyası içinde harcamakta zamanlarını. Binlerce yıla kafa tutarak günümüze kadar gelmiş pek çok oyun ve oyuncak, artık kitap ve makalelerde mi yaşayacak, yoksa teknolojiye kafa tutarak tarihsel yolculuğunu bugüne kadar olduğu gibi mi sürdürecek? Oyun ve oyuncaklar çocukları hayata hazırlayan, kendilerini ifade etmeyi öğreten, onları sosyalleştiren adımlar esasında. Oyun, “serbestçe kabul edilmiş fakat bağlayıcı kuralları olan, belli bir alan ve zaman süreci içinde sürdürülen, gerilim ve sevinç duygularını içeren, gerçek hayattan farklı olduğu bilinci ile yapılan gönüllü hareket ya da faaliyet” şeklinde tanımlanırken, oyuncaklar ise bu oyunlar sırasında kullanılan tüm araç ve gereçlere verilen genel addır.

Haberin Devamı
Binlerce yılı aşmış oyunlar

Yoyo oynayan çocuk, M.Ö. (Altes Museum)

Tarihi serüveni

Genel olarak oyuncak denilebilecek araçların Tarihi Çağların başlangıcı olan Antik Çağ ile birlikte ortaya çıktığı kabul edilse de, Tarih Öncesi Çağlara ait duvar resimleri, taş ve kemik aletler ya da çıngırakların oyuncak olabileceğini iddia eden akademisyenler de var. Oyun ve oyuncağa dair buluntuların Klasik Antik Çağ ile birlikte arttığı görülüyor. Vazo resimlerinde, mezar buluntularında, yazılı kaynaklarda oyun ve oyuncaklarla çeşitli bilgilere ulaşılabiliyor. Sokrates, Herodotos, Demosthenes, Aristophanes gibi Antik Çağ yazar ve filozoflarının eserleri de, dönemlerinde oynanan oyun ve oyuncaklar hakkında bizlere bilgiler veriyor. Her ne kadar eldeki arkeolojik bilgiler oyun ve oyuncağın çocukların yanı sıra yetişkinler arasında çok yaygın olduğunu gösterse de oyun, oyuncak ve oynamak kelimeleri genellikle çocuklarla birlikte anılıyor tarih boyunca. Örneğin eski Yunancadaki “pais” (çocuk), “paizo” (oynamak) ve “paidia” (oyun) kelimeleri aynı kökten türetilmişlerdir. Dolayısı ile de her daim oyun çocuğu, çocuk ise oyunu getiriyor aklımıza. Oyun ve oyuncaklar bebeklikten başlayarak çocukların el becerilerini geliştirir, onlara sosyalleşmeyi, mantıklarını kullanmayı öğretir. Platon’a göre oyuncakların çocuklar üzerinde gelecekteki mesleklerini ve toplum içindeki rollerini benimsemeleri gibi önemli bir işlevi vardı. Bu görüş günümüz pedagogları tarafından da destekleniyor. Çocukların yetişkinliklerindeki rollerine oyun ve oyuncaklarla hazırlanabildiklerinin farkına varan ana babalar, Antik Çağ’dan bu yana çocuklarına oyunlar öğretmiş, oyuncaklar almışlardır. Saklambaç, salıncak, ip atlama, top sektirme, körebe, bilye, topaç çevirme gibi pek çok oyun da günümüze kadar adları dahi değişmeden gelebilmiştir.

Haberin Devamı
Binlerce yılı aşmış oyunlar

Aias ve Akhilleus’u zarla oynanan bir oyun oynarken gösteren bir amfora çizimi, M.Ö. (British Museum)

Antik Dönem oyunları

Aiora: Bildiğimiz salıncak o dönem de çocukların çok sevdiği bir oyundu.

Askoliasmos: Ayak üzerinde sekerek mümkün oldukça çok mesafe kat etmek, en çok seken kişi olmaya çalışmak, ebenin tek ayak üzerinde zıplayarak kaçan kişileri ebelemeye çalışması gibi çeşitleri olan bir oyundu.

Haberin Devamı

Epostrakismos: Antik Yunan’da suda taş kaydırma oyunudur.

Kryptinda: Günümüzdeki saklambaç oyununun antik dünyadaki karşılığıdır.

Miada: Bugün körebe olarak bilinen bu Antik Yunan oyununun Roma zamanındaki adı “collabizare” olup bugüne kadar değişmeden gelen oyunlardan biridir.

Micatio: Aynı anda iki oyucunun sağ elinin parmaklarıyla bir sayı oluşturduğu ve her ikisinin oluşturduğu sayının toplamını doğru tahmin eden oyuncunun kazandığı bir oyundu.

Ostrakinda: İstiridye kabuğu ile oynanan bir takım oyunuydu. Kabuğun iç yüzeyine gece, dış yüzeyine ise gündüz denirdi. Ortaya bir çizgi çizilir ve çizginin iki tarafına geçen takımlardan biri istiridye kabuğunu gece veya gündüz diyerek çizgiye atar, doğru tahmin eden takımın oyuncuları kaçarken, bilemeyen takım oyuncuları onları kovalar, tümünü yakaladıklarında ise oyun biterdi.

Binlerce yılı aşmış oyunlar

Elinde bir çıngırakla lazımlıkta oturan çocuk. (British Museum)

Topla oynanan oyunlar

Top oyunları tarihin her döneminde vazgeçilmez olmuştur. Antik Çağ’da da çok popülerdiler. Bu oyunlardan biri “ourania” idi. Kuralları bilinmeyen bu oyunda top yukarıya doğru fırlatılır, düşerken oyuncular topu tutarak tekrar yukarı atmaya çalışırdı. “Phaininda” ise dikdörtgen bir sahada oynanırdı. Bu oyunda amaç kuştüyü ile doldurulmuş deri veya bezden yapılmış, Yunanlıların “harpaston”, Romalıların “paganica” adını verdikleri yumuşak bir topun şaşırtmalı bir şekilde karşılıklı atılıp düşürülmeden tutulmasıydı. “Trigon” da topların havaya atılarak döndürüldüğü bir oyundu. Bu oyun günümüzdeki üç top çevirme oyununu anımsatır. Oyunun Roma versiyonunda yere bir üçgen çizilir, üçgenin köşelerine geçen oyuncular deri veya kumaştan yapılmış “pila” veya “follis” adı verilen topu yere düşürmeden bir elleri ile tutup diğer elleri ile birbirlerini yanıltarak atmaya çalışırlardı.

Haberin Devamı
Binlerce yılı aşmış oyunlar

Skyphos kabı üzerinde satyr bir kızı salıncakta sallarken.

En eski oyuncaklar: Kurutulmuş meyveden bilyeler

Bu dönemde çocuk oyuncaklarına, oynamak, eğlenmek anlamına gelen “athiro” fiilinden türetilen “athirma” denmiştir. Romalılar ise büyüklerin kullandığı oyuncaklara “ludi maiores”, çocukların oynadığı oyuncakları “ludi minores” diyordu. En eski oyuncaklar taştan, kilden ya da kurutulmuş meyveden yapılan bilyelerken, ilerleyen yıllarda bunları kil, kemik ya da pişmiş topraktan yapılan hayvan ve bebekler izler. M.Ö. 5. yüzyıla kadar elle, sonrasında ise kalıp kullanılarak üretilen oyuncakların malzemeleri de doğal olarak ailelerin alım gücüne göre değişiyordu. Antik Çağ’dan bazı oyuncaklar şöyle:

Iygks: Üzerinde iki veya dört delik bulunan ince bir disk şeklinde olan bu oyuncağın deliklerinden geçirilen ipin uçlarından tutulur, kendi etrafında döndürdükten sonra ipin uçlarının zıt yönlerde çekilmesiyle ters yöne dönen diskin çıkardığı sesle çocuklar eğlenirdi.

Kore, nymphe, plangones: Romalıların pupa adı verdikleri oyuncak bebekler bugün olduğu gibi o zaman da kız çocuklarının en önemli oyuncağı idi. En eski Yunan bebeği ise Troya’da kazılarda bulunmuştur.

Krotalos: Çoğu hayvan biçiminde olan, ahşap, kemik, pişmiş toprak ve bronz gibi malzemelerden yapılan çıngıraklar. Çoğunlukla bebeklerin ilgisini çekip oyalamak için kullanılırlardı. Ses çıkarması için pişmiş toprak parçacıkları, tohum, boncuk veya kurt dişi kullanılırdı.

Peteuron: Çocuklarca çok sevilen bu oyuncağın bugünkü adı tahterevalli.

Strobilos: Her yaş grubunun favorisi olan topaçlar ahşap ve pişmiş topraktan yapılıyor ve çevrilme yöntemlerine göre farklı isimlerle anılıyordu.

Yoyo: Antik Çağ’daki ismi bilinmeyen yoyo, ahşap, pişmiş toprak, bronz veya fildişi iki parçadan yapılır, bu iki parçayı birbirine bağlayan çubuk üzerine bir ip sarılırdı. Ucu parmağa geçirilen ipten aşağı sarkıtılan makara, inerken kazandığı enerjiyi kullanarak kendisini yukarı çekerdi.

1. BALONU VURMA OYUNU

Oyun süresi: 15 dk

Oyuncu sayısı:  kişilik  veya daha kalabalık bir grup

Materyal: İp, balonlar ve top

Nasıl Oynanır?

Balonu Vurma oyununa geçmeden önce çocuklarla beraber oyun mekânını hazırlanır. Öncelikle elde bulunan bütün balonlar şişirilir. Ardından, hepsini bir ipin üzerine bağlanır. En son olarak da birbirine uygun mesafede olan iki ağacın arasına bunları asılır. Oyunu oynamaya başlamadan önce çocuklar  balonlardan uzak olan bir yerde sıraya geçer. Sonra öğretmenin komutuyla topla balonlara atış yapmaya başlarlar. Çocuklara 5 hak verilerek en çok balon vuran çocuk alkışlanır. Oyun grup şeklinde de oynanabilir.

2. İPLE SÜSLEME



Oyun süresi: 10 dk.

Oyuncu sayısı: İki kişi

Oyun materyali: Küçük ip

Nasıl Oynanır?

İp şekildeki gibi ele alınır. Daha sonra ip çapraz olarak orta parmaklardan geçirilir. Daha sonra diğer oyuncu tarafından ipteki çaprazlıklar diğer yerlerden geçirilerek çeşitli şekiller ortaya çıkar. İp kimde çözülürse o kaybeder. Yukarıda oluşan birkaç şekil verilmiştir.

3. İP ATLAMA-1
Oyun Süresi:10 dk.
Oyuncu Sayısı: kişi
Oyun Materyali:
İp

Nasıl Oynanır?
İki çocuk karşılıklı olarak ipin ucundan tutarak çeviriler. Sıra ile öğrenciler ipten atlamaya çalışırlar. İp atlarken aşağıdaki tekerlemeleri söylerler.
Laleli belkız
İçeriye gir kız İpten çık kız Dışarıya çık kız
Eteğini topla, rahat otur abla
Etek bluz, İngiliz turist
Nereden çıktı bu iki kız
Laleli on kırmızı on

Denizde dalga, hoş geldin abla


4. İP ATLAMA-2

Oyun Süresi:  dk.

Oyuncu Sayısı: En az Üç kişi

Materyal: İp

Nasıl Oynanır?

İki oyuncu yaklaşık beş altı metre uzunluğundaki ipi ucundan tutarak sallar. Önce bir sayı atlanır. Sonra iki, üç ve dördüncü sefer döne döne atlanır. Beşincide eller beşik gibi sallanır. Altılarda ağız kapanır, yedilerde ağız açılır. Sekizlerde sek sek yapılır. Dokuzlarda eller yumruk yapılarak birbirine funduszeue.info da oturarak yapılır. Sonra onbirlerde ip, ayak ucunun altına alınır. Onikide ip ayak ökçesinin altına alınır. Sonra ellerin parmakları makas şeklinde yapılır, ip parmakların arasına alınır. Bunu yaptıktan sonra son olarak &#;arslan, kaplan ağzını aç, geri yum&#; denir. İki el arasında sallanan ip alın maya çalışılır. İp alınamazsa veya ayağa takılırsa, oynayan kişi yanar vu tutanlardan birisine sıra gelir. Aynı şekilde oyun devam edip gider.

5. İP ATLAMA-3

Oyun Süresi: 10 dk.

Oyuncu Sayısı:  kişi

Oyun Materyali: İp

Nasıl Oynanır?

İki çocuk karşılıklı olarak ipin ucundan tutarak çeviriler. Sıra ile öğrenciler ipten atlamaya çalışırlar. İp atlarken aşağıdaki tekerlemeleri söylerler.

Laleli bir, içeriye gir

Laleli iki, ormandaki tilki

Laleli üç, üç kardeşler

Leleli dört, eteğinini ört

Leleli beş, beş kardeşler

Leleli altı altınımı çaldı

Leleli yedi, yemeğimi yedi

Leleli sekiz seksek olup gitti

Leleli dokuz doktor olup çıktı

6. İP ATLAMA-4

Oyun süresi: 10 dk.

Oyuncu sayısı:  kişi

Materyaller: İp

Nasıl Oynanır?

İki kişi ipi çevirirler. Diğer kişiler sıra oluştururlar. Sırayla ipin içine girip bir kere atlayıp beklemeden çıkarlar. Sıradaki de kişi, öndeki oyuncu çıkar çıkmaz ipi atlamaya girer. Ayağı takılan ve ya bekleyen ipi çevirir.

7. İP ATLAMA-5

Oyun süresi: 10 dk.

Oyuncu sayısı: En az 3 kişi

Materyaller: İp

Nasıl Oynanır?

İki kişi ipi normal hızda çevirir. Daha sonra birden hızlandırırlar. Bir hızlı bir yavaş yaparak ip atlayan oyuncuyu, ipe takılmaya zorlarlar. İpe takılan oyuncu ip çeviren oyuncuların yerine geçer. Bu oyun şu şekilde de oynanabilir. Bir oyuncu ip atlamaya başlar. Fır-tı-na-lar denilerek 4 kere normal hızda atlar. Daha sonra ip hızlandırılır. En çok atlayan oyuncu kazanır.


8. DOMUZ ÇUKURUNA TOP SOKMACA

Oyun süresi:  dk

Oyuncu sayısı: 5 kişi

Materyaller: Bir yumak ip. Erik ya da kızılcık gibi sert olan ağaçlardan elde edilen dallar.

Nasıl Oynanır?



Yarım çember üzerinde çeşitli aralıklarla dört adet çukur kazılır. Oyuna başlamadan önce çöp çekilir ve kısa çöpü çeken ebe olur. Diğer dört oyuncu kendi çukurlarının başında ellerinde değneklerle beklerler. Ebe, yarım çemberin merkezinde yumağını sürerek oyunculardan birinin çukuruna bu yumağı sokmaya çalışır. Çukurun başında bekleyen oyun da buna engel olmaya çalışır, yumağı kendi elindeki değnekle çukurundan uzaklaşmak için çabalarlar. Ebe, yumağı hangi oyuncunun çukuruna sokarsa yeni ebe o olur.

9. ÇİFT İP ATLAMA

Oyun süresi: 10 dk.

Oyuncu sayısı: En az üç kişi

Materyaller: Uzun bir ip

Nasıl Oynanır?

İpin iki ucu bir oyuncunun eline verilir. İpin ortasından iki noktadan da diğer oyuncu tutar. Oyuncular ipin iki tarafını da çevirirler. Üçüncü oyuncu da bu ipin iki tarafından da atlamaya çalışır. Ayağı takılan oyuncu ipi çevirir.

İSTANBULLULAR



Oyun süresi: 10 dk.

Oyuncu sayısı: En az üç kişi

Materyaller: İp

Nasıl Oynanır?

İp ortadan ikiye bağlanır. İki oyuncunun iki ayağından da geçirilir. Oyunda &#;İs-tan-bul-lu-lar&#; denilerek çeşitli hareketler yapılır. Birlerde ortadaki oyuncu birinci harekette ipi iki ayağının ortasına alacak şekilde önce sağ, ikinci harekette yine aynı şekilde sol taraftan, üçüncüde ipin ortasına iki ayağı gelecek şekilde, dördüncüde iki ayağı da ipin dışına çıkacak şekilde, beşincide de ayaklarını şekli bozmadan birleştirir. Bu hareketler ip yukarı doğru çekilerek yapılır. Daha sonraki oyunlarda ipin üzerine basarak, değişik şekillerde &#;İstanbullular&#; ı heceleyerek beş adet hareket yapılır. Oyunun sonuna gelen ilk oyuncu aşağıdaki tekerlemeyi söyler:

İstanbul&#;un parkında

Yıldızların altında

Ben bir oğlan sevdim

yaşında

Bisiklete binersin

Bizim orta inersin

Annen- baban sorunca

Lastik patladı dersin

Sepet sepet yumurta

Sakın beni unutma

Unutursan küserim

Mektubunu keserim

ÇEMBERLE İP ATLAMA

Oyun Süresi: 20 dk.

Oyuncu Sayısı:  kişi

Oyun Materyali: İp

Nasıl Oynanır?

Oyuncular çember dizilişine geçerler. Aralarında birer adım mesafe vardır. Oyuncular arasından bir lider seçilir ve çemberin merkezine yerleşir. Liderin elinde bir atlama ipi vardır. Lider kendi ekseni etrafında dönerek, ipi çevirmeye başlar. İpin serbest ucu, çember dizilişindeki oyuncuların ayakları altından geçecek şekilde ayarlanmalıdır. Bu ipin ayaklara takılmaması için, oyuncular ipin üzerinden atlamak zorundadırlar. Eğer ip birinin ayağına takılırsa, o oyuncu oyun dışı kalır. En son kalan kişi oyunu kazanmış olur



ÜÇGEN

Oyun süresi:  dk.

Oyuncu sayısı: 5 ya da 6 kişi

Materyaller: İp


Nasıl Oynanır?
Oyun için uzunca, esnek bir ip gerekir. İpin iki ucu birbirine düğüm atılarak bağlanır. Üç kişi ipin iç kısmına gelerek ayaklarını koyar ve üçgen oluşturur, üçgenin her kenarında bir kişi ve dışarda toplam üç kişi olur olan kişi ipin üstüne düz olarak atlar. 2. ve 3. kişi aynını yapar ve 1. kişi ipe bastıktan sonra yana döner 2 ve 3. kişi de yapar ve herkes kenarlarda kendi kenarına gelene kadar döner ve 1. kişi kendi kenarına gelince atlayarak arkasına döner herkes bunu yapar ve bir daha dönüldükten sonra 1. kişi 3 kez düz sonra da çapraz olarak geriye atlar ya da çapraz atlama yapmazsa 6 defa geriye atlar diğerleri de bunu yapar. 6 defa atladıktan sonra ipin içine girilir ve dışarı çıkılır bölümde ip diz kapağının arkasına konulur. Burada çatapat olduğu için zıplama yapılmaz bir ayak ipe basılır ve sonra öbür ayak yanına koyulur bölüme leylek adı verilir. Bu bölümde ipten dönerken atlama hareketi yapılmaz ipin ortasına oturulur ve sağ ayak sol tarafa sol ayak sağ tarafa atılır ve arkaya dönülür. 4. bölümde ip koltuk altına 3. bölümde bel hizasına 5. bölümde ise boyun hizasında tutulur. 5. bölümden sonra tekrar birlerden başlanır ama bu sefer ters atlanır yani ters-birler yapılır.



DEPME TURA

Oyun Süresi:  dk.

Oyuncu Sayısı:  kişi

Oyun Materyali: 2 metre kadar halat, 1 metre boyunda tahta bir kazık, bir tane havlu ve

&#;tura&#; kabul edilen herhangi bir nesne.

Nasıl Oynanır? 
Depme Tura oyunu için öncelikle hazırlıklar yapılır. Geniş bir alana kazık çakılır, urgan kazığa bağlanır ve iki ucundan tutulacak uzunlukta bırakılır. Ardından gönüllü olan iki kişi ebe olur ve urganı karşılıklı tutar. Tam ortaya da bir tura atılır. Dışarıdaki oyuncular yerdeki turayı kap maya çalışırlar. Ebelerden birinin elinde havlu vardır. Turayı oyunculara kaptırmamak için onlara havluyla vurup, tekme atan ebenin görevi onları uzaklaştırmaktır. Dışarıdaki oyuncular tekme yedikleri anda ebe olurlar. Eğer tekme yemeden turayı alırlarsa, oyun kazanılır ve aynı ebelerle tekrar devam edilir. Ardından ortaya yeni bir tura konulur ve oyunun sonunda kim daha fazla tura kazanmışsa, oyunun gâlibi gelir.

KIRDI BASTI OYUNU

Oyun Süresi:  dk.

Oyuncu Sayısı: 6 kişi

Oyun Materyali: Urgan

Nasıl Oynanır?

Kırdı Bastı oyunu için öncelikle kızlar ve erkekler olmak üzere iki gruba ayrılınır. Ardından her gruptan birer ebe seçilir ve taş ıslatılarak havaya atılır. &#;Yaş mı, kuru mu?&#; denir. Bilen taraf oyuna başlar. Oyuna başlayan grup kızlarsa, erkekler grubundan ebenin gözü kapatılır ve kızlar saklanır. Bu aşamadan sonra, erkekler ellerindeki urganla yerde oturmaya başlarlar. Gözleri kapalı olduğu için erkek ebenin kaybolduğundan emin olan kızlar, ipin ucunu almak için erkekleri döverler. Dayak yiyen erkekler &#;Kırdı bastı! Kırdı bastı!&#; diye bağırınca, erkek ebe gözlerini açar ve kızlara doğru koşmaya başlar. Amacı onları yakalamak ve yeni ebeliği onlara geçirmektir. Eğer erkek ebe, kızların herhangi bir yerine değerse, ebelik rakip tarafa geçer. Değemezse, yeni oyunda ebe yine erkekler grubundan seçilir.




SIÇRATAN İP

Oyun Süresi: 20 dk.

Oyuncu Sayısı:  kişi

Oyun Materyali: İp

Nasıl Oynanır?



Oyuncular çember dizilişine geçerler. Aralarında birer adım mesafe vardır. Oyuncular arasından bir lider seçilir ve çemberin merkezine yerleşir. Liderin elinde bir atlama ipi vardır. Lider kendi ekseni etrafında dönerek, ipi çevirmeye başlar. İpin serbest ucu, çember dizilişindeki oyuncuların ayakları altından geçecek şekilde ayarlanmalıdır. Bu ipin ayaklara takılmaması için, oyuncular ipin üzerinden atlamak zorundadırlar. Eğer ip birinin ayağına takılırsa, o oyuncu oyun dışı kalır. En son kalan kişi oyunu kazanmış olur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası