ehliyetsiz kazaya karışma 2019 / Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası 2023 - 18 Yaş Altı | İtiraz | Dilekçe

Ehliyetsiz Kazaya Karışma 2019

ehliyetsiz kazaya karışma 2019

Ehliyetsiz araç kullanma cezası ne kadar? 2019 güncel ceza tutarı

Ehliyetsiz araç kullanma cezası, Karayolları Trafik Kanunu kapsamında ehliyeti olmadan trafiğe çıkan sürücülere ve araç sahibine kesilen cezadır. 2019 yılı için belirlenmiş ceza miktarları haberimizde.

Ehliyetsiz araç kullanan sürücüye ceza kesildiği gibi aracın sahibine de ceza kesilmektedir. Örneğin babanızın arabasını ehliyetsiz bir şekilde aldınız ve uygulama noktasında yakalandınız. 2018 TL ehliyetiniz olmadığı için size ve 2018 TL'de babanıza ceza kesilir. Kesilen cezanın da geri dönüşü yoktur.

Para cezasından önemlisi de ehliyetsiz olarak kullandığınız arabayla bir trafik kazasına karışmanız. Eğer ehliyetsiz olarak araç kullanıp karşı tarafın yaralanmasına yada ölmesine neden olursanız çok ağır tazminatlar ve para cezaları ile karşı karşıya kalırsınız. Özetle ehliyetsiz araba kullanmayın ve kullandırtmayın.

Eğer ehliyetiniz var fakat yanınızda değilse bunun da 235 TL cezası var.

Ehliyetsiz araç kullanma cezası nereye ödenir?

Trafik cezası ödeme işlemleri vergi dairesi yada Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden yapılabilmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinde yapacağınız ödemeleri kredi kartı veya bankamatik kartı ile yapabilirsiniz.

EHLİYETSİZ ARAÇ KULLANMA CEZASI TAKSİTLENDİRME

Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası fazla olduğu için dilerseniz cezayı taksitlendirebilirsiniz. Cezaların taksitlendirme işlemleri vergi daireleri aracılığı ile yapılmaktadır. Size kesilen park cezasını taksitlendirmek istiyorsanız vergi dairesine başvurun.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası 2023. Bu içeriğimiz , Ehliyetsiz araç kullanma cezası, 18 yaş altı ehliyetsiz araç kullanma cezası, Ehliyetsiz araç kullanma cezası iptali, Ehliyetsiz araç kullanma cezası taksitlendirme nasıl yapılır konuları hakkında olacaktır.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun “Sürücü belgesi alma zorunluluğu” başlıklı 36’ ncı maddesi uyarınca motorlu araçların karayollarında kullanılması ancak sürücü belgesi, yani ehliyetin varlığı ile mümkündür. İlgili madde hükmü şu şekildedir:

Motorlu araçların, sürücü belgesi sahibi olmayan kişiler tarafından karayollarında sürülmesi ve sürülmesine izin verilmesi yasaktır. Araçlar, Yönetmelikte sınıfları belirtilen sürücü belgelerine sahip sürücüler ile çok taraflı anlaşmalara göre sürücü belgesi bulunan veya geçerli uluslararası sürücü belgesi olan kişilerce sürülebilir.

Buna göre;

  1. Sürücü belgesi olmayanların,

Mahkemelerce veya Cumhuriyet savcılıklarınca ya da bu Kanunda belirtilen yetkililerce sürücü belgesi geçici olarak ya da tedbiren geri alınanların,

2) Sürücü belgesi iptal edilenlerin,

araç kullanarak trafiğe çıktıklarının tespiti hâlinde, bu kişilere … Türk Lirası idari para cezası verilir. Ayrıca, aracın sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine izin veren araç sahibine de tescil plakası üzerinden aynı miktarda idari para cezası verilir.

İlgili maddede görüldüğü üzere sürücü belgesi olmayan, geri alınan ya da iptal edilen kişilerin bu hâlde araç kullanmaları hâlinde haklarında idari para cezası uygulanacaktır. Bu para cezasının miktarı ihlâlin niteliğinde göre değişmekte ve her yıl güncellenmektedir. Her ihlâl için ayrı ayrı olmak üzere bu para cezalarının miktarının ne kadar olduğu aşağıda ayrıca açıklanacaktır.

Ehliyetsiz Arac Kullanma Cezasi Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat

İlgili: Alkollü Araç Kullanma Cezası

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası 2023

  • Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası 2023 yılı için 8.190 TL,
  • Ehliyetsiz araç kullandırma cezası 2023 yılı için 8.190 TL,
  • Ehliyet sınıfına uygun olmayan bir araç sürülmesi cezası 2023 yılında 4.060 TL,
  • Ehliyet sınıfına uygun olmayan araç kullandırma cezası 2023 yılı için 4.060 TL,
  • Ehliyeti yanına almama cezası 2023 yılı için 951 TL

olarak belirlendi.

YENİ TRAFİK CEZALARI 2023

  • Kırmızı ışıkta geçme: 951 TL
  • Hız sınırını %10-%30’a kadar aşma: 951 TL
  • Hız sınırını %50’den fazla aşma: 4 bin 64 TL
  • Alkollü araçla ilk yakalanma: 4 bin 64 TL
  • Ehliyetsiz araç kullanma: 8 bin 90 TL
  • Drift atma: 20 bin 342 TL

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin (KTY) 81’inci maddesi uyarınca sürücü belgelerinin düzenlenmesi, kişiselleştirilmesi, basımı ve ilgililerine teslimi Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilir. Sürücü belgelerinin ilgililere teslimi, bu kurum tarafından belirlenen kamu kurum veya kuruluşları ile özel hukuk tüzel kişilerine de yaptırılabilir.Ancak bunun için motorlu taşıt sürücü sertifikasının alınması gerekir.

Sürücü belgeleri sürücünün yaşına ve kullanılacak aracın cinsine göre sınıf sınıf düzenlenmiştir. Hangi araçların hangi sınıf sürücü belgeleri ile kullanılabileceği Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin “Sürücü Belgelerinin Sınıfları” başlıklı 75’ inci maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre belli bir sınıf sürücü belgesine sahip olan kişiler kural olarak başka sınıflara ait araçları kullanamayacaklardır. O araçları kullanabilmeleri, ilgili sınıfa ait sürücü belgelerini almalarına bağlıdır. Aksi takdirde bu kişiler hakkında idari para cezası uygulanır (KTK md. 39/2) Bununla birlikte bazı sınıflar, diğer sınıflara ait araçları kullanma hak ve yetkisine de sahiptirler. Örneğin C sınıfı sürücü belgesi ile M, B, B1, C1 ve F sınıfına dahil araçlar kullanılabilir. Bu husus, aynı yönetmeliğin “Araçların Sürülmesinde Yetki Durumu” başlıklı 85’ inci maddesinde düzenlenmiştir.

Bununla birlikte kimi durumlar da vardır ki bu durumlar gerçekleştiği takdirde sürücü belgeleri trafik görevlilerince geri alınabilir. Bu haller ile şartları Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 90. Maddesinde düzenlenmiştir.

Öte yandan alkol, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin tesiri altında araç sürmek de yasak olup, bu yasağa uymayanların ehliyetleri para cezasına ek olarak, yasada belirtilen süreler kadar geri alınır (KTK 48/5; KTY 97). Bu süreler:

  • 0.50 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullandığı (Hususi otomobil dışındaki araçlar için 0.21 promil) tespit edilen sürücülerin sürücü belgesi altı ay

Alkollü olarak araç kullanma nedeniyle sürücü belgesi geri alınan kişiye, son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru beş yıl içinde;

  • İkinci defasında iki yıl süreyle,
  • Üç veya üçten fazlasında ise her seferinde beşer yıl süreyle

Sürücü belgesi geri alınır.

Sürücü belgelerinin herhangi bir nedenle geçici olarak geri alınmış olması hâlinde belirtilen süreler, geçici alma süresinin bitiminde başlayacaktır.

Uyuşturucu veya uyarıcı madde aldığı tespit edilen sürücülerin ehliyeti 5 yıl süre ile geri alınır (KTK 48/8)

Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılıp kullanılmadığı ya da alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla, kollukça teknik cihazlar kullanılmasını kabul etmeyen sürücülerin ehliyeti de 2 yıl süre ile geri alınır (KTK m. 48/9).

İlgili: Araç Değer Kaybı Şartları

Ayrıca ifade etmek gerekir ki sürücü belgesi almak için sürücülerin belli sağlık şartlarına sahip olması ve bu şartları muhafaza etmeleri gereklidir. Bu sağlık şartları “Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik” kapsamında düzenlenmiştir. Bu şartları kaybetmiş olan kişilerin de ehliyeti geri alınır ve bu süre zarfında araç kullanmaları aynı şekilde yasaktır.

Bunun yanında kırmızı ışık ihlali, hız sınırının aşılması gibi ihlâllerin belli sayılarda tekrarlanması ya da ceza puanının dolması hâllerinde de sürücü belgesi yasada belirtilen süre kadar geri alınır.

Sürücü Belgesine İlişkin Trafik Cezaları (2023 yılı)

  1. Aşağıda belirtilen durumlarda sürücüye, sürücü araç sahibinden başkası ise aynı zamanda ona bu hâlde araç kullandırtan araç sahibine 2473 TL (%25 indirimli 1854,75 TL) idari para cezası uygulanır:
  • Sürücü belgesi olmaksızın araç kullanmak ve kullandırmak (KTK 36/3-a).
  • Mahkemelerce veya Cumhuriyet savcılıklarınca ya da Karayolları Trafik Kanununda belirtilen yetkililerce sürücü belgesi geçici olarak ya da tedbiren geri alındığı halde araç kullanmak (KTK 36/3-b).
  • Sürücü belgesi iptal edildiği halde motorlu araç kullanmak (KTK 36/3-c).
  1. Aşağıda belirtilen durumlarda sürücüye, sürücü araç sahibinden başkası ise aynı zamanda ona bu hâlde araç kullandırtan araç sahibine 1228 TL (%25 indirimli 921 TL) idari para cezası uygulanır:
  • Sürücü belgesi sahiplerinin, sürücü belgelerinin sınıfına göre sürmeye yetkili olmadıkları motorlu araçları sürmeleri (KTK m. 39/2)
  • Sürücü sertifikasını sınıfına uygun sürücü belgesine dönüştürmeden karayolunda araç kullanmak (KTK m. 42/11)
  1. Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesi ile araç kullanan (KTK m. 39/3 ) sürücülere 498 TL (%25 indirimli 373.50 TL)
  1. Araç kullanırken sürücü belgesini yanında bulundurmamak ve yetkililerin her isteyişinde göstermeyen sürücülere (KTK m. 44/1-b) 288 TL (%25 indirimli 216 TL)

Para cezası uygulanır.

Ehliyetsiz Arac Kullanma Cezasi 2 Tahancı Hukuk Bürosu - Ankara Avukat

18 Yaş Altı Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası 2023

Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 76’ ncı maddesine göre M, A1 ve B1 sınıfı sürücü belgelerini alabilmek için 16 yaşını bitirmiş olmak yeterlidir. Bunun dışındaki sınıf sürücü belgeleri için en az 18 yaşını bitirmiş olmak (bazı sınıflar için daha yüksek yaş şartı aranır) şarttır.

Öncelikle ifade etmek gerekir ki 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 11’inci maddesi uyarınca fiili işlediği sırada 15 (onbeş) yaşını doldurmamış çocuk hakkında herhangi bir idarî para cezası uygulanamaz Bu çocuklar –yasal olarak ehliyet de alamayacaklarından- araç kullandıran araç sahipleri para cezasının muhatabı olacaklardır.

Eğer 16 yaşını bitirmişlerse M, A1 ve B1 sınıfı sürücü belgesi alma hakları mevcuttur.

Fakat gerek bu ehliyetleri almadan ve gerekse diğer sınıflara dahil araçları ehliyetsiz olarak kullandığı tespit edilen kişiler hakkında 1228 TL (%25 indirimli 921 TL) idari para cezası uygulanacaktır.

Ehliyetsiz araç kullanma cezası iptali

Ehliyetsiz araç kullanan sürücüler hakkında uygulanan para cezasına karşı, kararın tebliği veya tefhimi tarihinden itibaren en geç 15 (onbeş) gün içinde, sulh ceza mahkemesine itiraz başvurusunda bulunulabilir. Bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idarî yaptırım kararı kesinleşir.

Başvuru, bizzat, kanunî temsilci veya avukat tarafından sulh ceza mahkemesine verilecek bir dilekçe ile yapılır. Başvuru dilekçesi, iki nüsha olarak verilir.

Başvuru dilekçesinde trafik cezasına ilişkin bilgiler, bu karara karşı ileri sürülen deliller açık bir şekilde gösterilir. (5326 s. K.K, m. 27)

İlgili: Araç Değer Kaybı Hesaplama Formülü Trafik Sigortası Genel Şartlarında Yapılan Değişiklikle Değişti

Ehliyetsiz araç kullanma cezası taksitlendirme

Kişinin ekonomik durumunun müsait olmaması halinde, trafik para cezasının, ilk taksitinin peşin ödenmesi koşuluyla, bir yıl içinde ve dört eşit taksit halinde ödenmesine karar verilebilir. Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi halinde, idarî para cezasının kalan kısmının tamamı tahsil edilir (5326 s. K.K, m. 17/3)

İkinci kez ehliyetsiz araç kullanma cezası 2023

5326 sayılı Kabahatler Kanunu’na göre aynı kabahatin birden fazla işlenmesi halinde her bir kabahatle ilgili olarak ayrı ayrı idarî para cezası verilir. Kesintisiz fiille işlenebilen kabahatlerde, bu nedenle idarî yaptırım kararı verilinceye kadar fiil tek sayılır. (5326 s. K.K, m. 15/2)

İlgili: Ankara Ceza Avukatı

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası İtiraz Dilekçesi

……NÖBETÇİ SULH CEZA HAKİMLİĞİ’NE

İTİRAZ EDEN                    : (İsim ve TC numarası yazılmalıdır.)

ADRES                                 :

VEKİLİ                                :

ADRES :

DAVALI İDARE :

İTİRAZ KONUSU KARAR:

İŞLEM TARİHİ                  : …/…/…

KONU                                   : Sürücü belgesinin …. süreyle geri alınması ve … TL para cezası kesilmesine ilişkin yaptırımın itirazen iptali istemidir.

AÇIKLAMALAR               :

…/…/… tarihinde saat …:…’da …………. gerekçesiyle müvekkil hakkında …… TL idari para cezası uygulanmış ve ayrıca sürücü belgesinin …… süreyle geri alınmasına karar verilmiştir. Bu karar usul ve yasaya aykırıdır, şöyle ki:

1-

2-

3-

HUKUKİ NEDENLER      :    2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu (madde …), Karayolları Trafik Yönetmeliği (madde…)

SONUÇ VE İSTEM            : Yukarıda belirttiğimiz sebeplerle idare tarafından müvekkil hakkında tesis edilmiş olan …/…/… tarihli …. TL idari para cezası ve sürücü belgesinin geri alınmasına ilişkin işlemin iptal edilmesini, ayrıca yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin davalı idareye  yükletilmesi bilvekale arz ve talep olunur. …/…/…

İtirazda Bulunan Vekili

EKLER                                 :

1-) 

2-)

3-) 

Sıkça Sorulan Sorular:

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası 2023 yılında ne kadar ?

Ehliyetsiz araç kullanma cezası 2023 yılında gelen zamlarla 8090 TL olmuştur. Detaylar yazımızın devamındaki gibidir.

Ehliyetsiz araç kullanma cezası iptali nasıl olur ?

Başvuru, bizzat, kanunî temsilci veya avukat tarafından sulh ceza mahkemesine verilecek bir dilekçe ile yapılır. Başvuru dilekçesi, iki nüsha olarak verilir.

İkinci kez ehliyetsiz araç kullanma cezası nedir?

5326 sayılı Kabahatler Kanunu’na göre aynı kabahatin birden fazla işlenmesi halinde her bir kabahatle ilgili olarak ayrı ayrı idarî para cezası verilir.

Aynı Araçta Trafik Kazası Yaşayanların Tazminat Süreçleri

Trafik kazaları hayatımızın bir parçası. Araçların artması insanların arabalara olan ilgisi bununla birlikte gelişen teknoloji ve bizlerin sürüş kurallarını bazen es geçip aşırılık yapmamız sonrası ortaya çıkan kazaları her gün duymaktayız. Kazalarda en fazla dikkat çeken kusurlar ise şöyledir.

  1. Hız
  2. Alkol
  3. Kırmızı ışıkta geçme
  4. Kavşaklarda hız düşürmeme
  5. Hatalı sollama
  6. Uykusuzluk

Bu yukarıda belirttiğimiz şeyler aslında kazaların temel nedenlerini oluşturmaktadır. İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir gibi büyük şehirleri baz alarak baktığımızda genelde kazalarda temel nedenler alkol, kırmızı ışık ihlali ve hatalı sollama gibi temel etkenlere dayalı daha çok kazanın yaşandığını görmekteyiz. Ülkemizde yaşanan kazalardan sonra maalesef henüz emekleyen sistemden ötürü vatandaşlar iki kez mağdur edilmektedirler. İlk olarak bakıldığında trafik sigortası veya kasko gibi şahıs ve aracını koruyan temel etkenler yapılmış olsa bile kaza sonrası bunların size sağladığı tazminatları hemen almanız pek mümkün olmayacaktır. Zira Türkiye’de maalesef işleyen sistem tamamen haklı olanın kazanması üzerine kurulduğundan hakkınızı talep ettiğinizde de kırk dereden su getirtecek işlemlere maruz kaldığınızdan tazminata kavuşmak öyle kolay olmamaktadır. Gelelim bugün bize bu yazıyı kaleme aldıran asıl konumuza. Aynı arabada yolcu iken kaza yaşadığınızda ve bu kaza özellikle tek taraflı ise araç sürücüsü zarar görür mü meselesine. Bu konu çok farklı yönlerden işlenmesi gereken bir durumdur. Zira insanların farklı bakış açılarından ötürü tazminatlarından vazgeçme durumları söz konusu olmaktadır. Bundan ötürü bu durumla karşılaşmama adına yapılması gereken konuyu iyice araştırıp sonradan karar vermek olmalıdır.

Bulunduğunuz Aracın Sürücüsü Hangi Hallerde Tam Kusurlu Olur

Öncelikle belirtmek isterim ki eğer kazada kasta yakın kusur yoksa aracın sürücüsüne her hangi bir sıkıntı olmaz. Araçta yolcu olanlar içinse değişen bir durum yoktur. Onlar her halükarda haklarını alabilirler. Önce kusur durumlarına bakalım sonrasında da sigorta üzerinden tazminat isterken bulunduğunuz aracın sürücüsü zarar görür mü o konuyu irdeleyelim.

  • Kasıt varsa: Kişi arabayı bilerek ve isteyerek bir yere başka bir araca çarptı ise.
  • Ehliyet: Kişi kullandığı aracı kullanma belgesine sahip değil ise.
  • Ehliyetine El Konulmuş ise: Daha önce her hangi bir sıkıntıdan ötürü ehliyetine devletin kolluk kuvvetlerince ehliyeti alınmış ise.
  • Alkol ve Uyuşturucu madde: Burada da kişi akli melekelerini vücudunu tam kontrol edemediğinden kasıtla kusurlu görülür.
  • Yolcu Taşıması Olmayan Araçlarda Seyahat: Burada da tek başına kullanılması gereken benzin tankerleri vb. diğer araçlarda bir yerden bir yere giderken arabaya yolcu almak kusur nedeni sayılır.

Eğer trafik kazasında bu durumlardan birini içeriyorsa burada aracın sürücüsünün sizlerin başına gelen olaylardan sorumlu olduğu aşikardır. Çünkü ilk maddedeki kasıtlı aracı kullanmak, ehliyetsizlik veya ehliyetin süreli olarak alınmış olması kolluk kuvvetlerince ya da alkol ve diğer maddeler son olarak ta seyahate uygun olmayan araçlarda yolculuk gibi durumlarda araç sürücüsü yada ruhsat sahibi sıkıntı yaşar.

Kazada Sürücü Tam Kusurlu İse Araç Sahibinden Zarar Bedeli İstenir Mi?

Yukarıdaki durumların dışında sürücü tam kusurlu ise yani birçok nedenden kaynaklı olabilir. Yolda seyir halinde iken arkadan bir araca çarpabilir. Anlık bir durumda direksiyon hakimiyetini kaybedip araç ve aracın içindeki kişilerin yaralanmasına neden olabilir. Işık ihlalleri, hız, kavşaklarda dikkatsizlik vb. birçok durumdan ötürü kazalar yaşanmış olabilir. Bu ve benzeri durumlarda sorumlu araç sürücüsü veya ruhsat sahibi olmazken ödemeler ilgili sigorta şirketlerince yapılmaktadır.

Arkadaşımın Aracında Kaza Yaptım Tazminat Alabilir Miyim?

Aslında bu soru şöyle sorulmalı arkadaşım kazada kusurlu bende araçtaydım tazminat için başvursam arkadaşıma zarar gelir mi? Bu herkesin kafasında soru işareti bıraktıran bir durumdur. Anlattığımız gibi eğer ehliyet veya alkol gibi etkenler kazada yoksa arkadaşınız bir sıkıntı yaşamaz. Zira sigorta sizin kazada maluliyetinizi tespitinizin ardından ödemenizi yapar ve her hangi bir şekilde arkadaş veya ruhsat sahibine bir yaptırım yapmaz.

Tanıdığın Aracında Yakınım Vefat Etti Tazminat Alabilir Miyiz?

Bu soruyu da açarak sorarsak tanıdık bir akrabamız veya dostumuzun aracında araç sürücüsünden veya ruhsat sahibinden kaynaklı bir kaza meydana geldi. Bu kazada yakınım vefat etti. Bizlerde vefat eden kişinin yakınları olarak tazminat talebinde bulunsak tanıdıklarımız zarar görür mü? Bu soruda da aynı mantık geçerlidir. Eğer kazada kasıt yani ehliyetsizlik ve alkol gibi durumlar söz konusu değilse sigorta ödeme noktasında aracın işleteni veya sürücüsüne bir zarar getirmez. Vefat edenin yakınları olarak ta sizlerde tazminatınızı gönül rahatlığı ile alabilirsiniz.

Sonuç olarak trafik kazalarında eğer sizin bulunduğunuz araç kusurlu ise ve bu kusur alkol ve ehliyet gibi temel nedenlerden dolayı değilse ister yaralanmalı trafik kazası tazminatı isterse de ölümlü kaza tazminatı olsun her iki tazminat içinde talepte bulunabilirsiniz. Bu taleplerin ardından da kazayı yapan kişi veya ruhsat sahibi sorun yaşamadan süreç tamamlanır.

Yakını veya tanıdığı uzak akrabası vs. gibi durumlarda trafik kazası yaşayanların kafalarına takılan genel sorular şunlardır.

  • Soru: Tazminat alsam sürücü arkadaşım zarar görür mü?
  • Cevap: Görmez kasıt yoksa.
  • Soru: Arkadaşım arkadan diğer araca çarptı yaralandım sigortadan tazminat istesek sürücü yada ruhsat sahibi sorun yaşar mı?
  • Cevap: Yaşamaz. Kazada alkol veya ehliyet gibi durumlarda sorun yok ise kasıtta yoksa kazada problem yoktur.
  • Soru: Tek taraflı kazada arabamız yoldan çıktı arkadaşımın hatası var (hafif hızlı) ama kasıt yok trafik sigortası alacağım tazminatı araç ruhsat sahibinden ister mi?
  • Cevap: İstemez. Zira kazada kasıt veya alkol gibi durumlar söz konusu değil.
  • Soru: Kazada akrabam vefa etti. Ancak sürücüde alkol vs. gibi durumlar yok tazminat talebinde bulunsak sigorta parayı sürücüden ister mi?
  • Cevap: Burada da vefat eden kişinin yakınları tazminat alabilir. Bu tazminatta sürücü kasıtlı kazaya karışmadı ise aynı zamanda alkol ve ehliyet durumlarında sorun yok ise burada da sigorta ödemeyi yapar ve ruhsat sahibi ile uğraşmaz.
  • Soru: Abimin kullandığı araba ile kaza geçirdik. Abim yağmurlu havada kavşağa girerken araba kaydı bende kazada yaralandım. Tazminat alsak abime zarar gelir mi?
  • Cevap: Gelmez. Kazada rücu nedeni olabilecek durumlar olmadığından ödemenizi sigortadan alma noktasında rahatça hareket edebilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır