yeni motor yapilan araç nasıl kullanılır / Rodaj Nedir, Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Bilgiler | Otoshops

Yeni Motor Yapilan Araç Nasıl Kullanılır

yeni motor yapilan araç nasıl kullanılır

Rektifiye Nedir, Ne Zaman Yapılır? Hangi Par&#;alar Motor Rektifiye (Yenileme) Kapsamına Girer?

Rektifiye diğer adıyla motor yenileme olarak bilinir. Rektifiye işlemi uygulanan araçların performansında ciddi oranda artış gözlemlenir.

Rektifiye Nedir, Ne Zaman Yapılır?

Rektifiye Fransızcada "rektifier" olarak bilinen bir kelimedir ve bu kelimenin Türkçedeki tam karşılığı "düzeltme" olarak tanımlanır. İngilizcesi "rectify" ya da "rebuild" olan rektifiye "düzeltme, yeniden inşa etme" anlamlarında kullanılır. Yani rektifiye sadece motor için değil pek çok şeyde düzeltme anlamına gelen bir kelimedir.

Araç kullanımında özel bir anlamı olan rektifiye "motor yenileme" anlamına gelir. Diğer bir deyişle araçların kalbi motorların zaman içinde çalışma koşullarının bozulması ve aşınması sonucu uygulanan yenileme işleminin bütünü rektifiye olarak tanımlanır. Aşınmış bir motordaki silindir, krank mili ve piston gibi parçaların değiştirilmesi ve motorun eski gücüne kavuşması işlemidir.

Hangi Parçalar Motor Rektifiye (Yenileme) Kapsamına Girer?

İşlevini tam olarak yerine getiremeyen ve uzun süredir kontrol edilmeyen motorlara rektifiye işleminin uygulanması gerekir. Zaman içinde aşınan ve performansı düşen motorlarda uygulanan rektifiye, araç ve motor sağlığı açısından son derece önemlidir. Rektifiye sırasında motorun çalışmasına engel olan parçaların kısmen ya da tamamen yenilenmesi gerekebilir. Bu parçalar bazı durumlarda tamir edilerek onarılır, bazı durumlarda ise yeni parçalarla değiştirilir.

Rektifiye kapsamına giren parçalar şu şekilde sıralanır:

Haberin Devamı

Segmanlar

Silindir kapağı

Piston kafası

Piston kolu (Biyel kolu)

Supablar

Eksantrik mili

Krank mili

Yaylar

Manifoldlar

Motor bloğu

Dişliler

Kayışlar

Külbütör mekanizması

Parçalar arasında kalan sızdırmazlığı sağlayan contalar

Rulmanlar

Silindir gömlekleri (bazı motorlarda)

Kaymalı yataklar (Burçlar)

Motoru Yıpratmamak İçin Tavsiyeler

Yakıt seçiminden, araç kullanımına kadar motor ömrünü uzatmak için işe en çok yarayan tavsiyeler. 10 Numara Fiat'lılar için hayat da motor bakımı da çok kolay!

Eğer araçların bir kalbi varsa, bu şüphesiz ki aracın motorudur. Aracın hareket ve güç kaynağı olan motor, tüm sistemin de üzerine kurulu olduğu bir yapıdır. Bu nedenle de motor için arabanın kalbi denilebilir. Peki, günlük hayatta kendi kalbimize gösterdiğimizin özeni aracımızın kalbine de gösteriyor muyuz? Uzun vadeli araç kullanmanın önünü açacak ve sürüş keyfini de maksimuma çıkartacak bazı tüyolarla motorunuzu uzun süre dikkatlice korumak mümkün. İşte aracınızı kullanırken motoru yıpratmamak için değerlendirebileceğiniz bazı tavsiyeler:

Motorun Ömrü Aracın Ömrü

Her şeyden önce yeni alınan aracın motorun yıpratılmaması çok önemlidir. Bu nedenle motorun zarar görmemesi için başlangıçta çok yüksek ve çok düşük devirlerden kaçınmak gerekmektedir. İlk km kat edilene kadar motorun rodajı bu şekilde sağlanmış olur.

Yüksek Devirden Kaçınmalı

Yüksek devirlerde motor kullanmak kompresörü yıpratacağı için bundan kaçınmak gerekir.

Eski Alışkanlıklar Çöpe!

Eski alışkanlıklardan olan motor çalıştırıldıktan sonra 5 dakika süresince beklemek günümüzde işe yaramamaktadır. Artık araçlar motorun çalıştırılması ile beraber hareket etmeye hazır hale gelir.

Yüksek devirde araç kullanmak yerine kısa aralıklarda ekstradan güç için araç devirli kullanılabilir. Sürekli devirli araç kullanımı silindirlerin aldığı yakıtı da yanmadan dışarı atacağı için tasarruf açısından da olumsuz bir sonuç yaratır ve araç hararetini ciddi anlamda arttırır.

Benzinde İstikrar Önemli

Motorun bir numaralı gıdası olan benzinin kalitesi yine motorun randımanlı kullanılmasını sağlamaktadır. Kalitesiz benzin her zaman için ilk zararı motora verir. Mümkün mertebe tek tip benzin marka ve çeşidi tercih edilmelidir. Bu sayede motorun gereksiz hararet yapması, segmen kayması gibi hasarlardan kaçınılmış olur.

Motor Yağına Özen Gösterilmeli

Motor yağının sıkça kontrol edilmesi ve bu konuda aracın verdiği uyarıların çok dikkatlice değerlendirilmesi gerekmektedir. Motor yağını mümkün mertebe kaliteli ve motor ömrünü uzatan cinsten seçmek uzun vadede ciddi avantaj ve katkı sağlayacaktır. Eksik yağlamadan kesinlikle kaçınılmalıdır.

Bunların dışında kısa mesafeler için araç kullanımından kaçınmak ve rutin bakım işlemlerini aksatmamak da yine motor ömrünü uzatacaktır. Harareti arttırmamak için araç kullanımında dikkatli olunmalı ve özellikle dur kalk hareketlerinde motora özen göstermek yine motoru yıpratmamak için önemlidir.

Rodaj Nedir? Nasıl Yapılır?

Yeni bir otomobil aldığınızda performansını test etmek veya hızlı sürüşlerle tadını çıkarmak isteyebilirsiniz. Ancak aracınızı böylesi bir kullanıma hazırlamanız gerekiyor.

Üretim sonrası fabrikadan çıkan otomobillerde bazı parçalar yüzde yüz hassasiyetten uzak olabiliyor. Her zaman düşük de olsa belirli bir hata payıyla üretilen bu parçalar genellikle aracın itici gücü olan motorda bulunuyor. Bu durumda motordaki kimi parçalar, olması gerekenden daha büyük veya pürüzlü yapılara sahip olabiliyor. Pürüzlü ve çıkıntılı yapılara sahip bu parçalar motorun diğer bileşenleriyle daha sıkışık çalışarak uzun vadede bazı aşınmalara sebep oluyor. Bundan kurtulmanın tek yolu da rodaj yapmak.

Rodaj, yeni alınan bir otomobilin motor ve aktarma aksamlarındaki hareketli parçaların birbiriyle uyumlu bir şekilde çalışabilmesi için uygulanması gereken sürüş kurallarına deniyor. Rodaj motorun yanı sıra lastik, fren ve debriyaj gibi sistemlerde de uygulanabiliyor. Doğru şekilde yapılan rodaj motorun ömrünü uzattığı gibi güç ve tork üretiminde daha verimli performanslar sunuyor. Peki otomobiller için hayati öneme sahip olan rodaj nasıl yapılır?

Rodaj nasıl yapılır?

Yeni bir motorun rodajına başlamadan önce dikkat edilmesi gereken noktaların başında rodajın süresi geliyor. Rodaj süresi ne kadardır veya rodaj kaç kilometrede yapılır diye merak ediyorsanız bu soruların cevabı otomobilden otomobile değişebiliyor. En doğru sonuca ulaşmak için üreticilerin kullanım talimatında belirlediği değerlere bakmak gerekiyor. Ancak rodaj mesafesinin genellikle ila kilometre arasında değiştiği söylenebilir.

Rodaj süresi boyunca arabayı yüksek devirlerde kullanmaktan kaçınmak gerekiyor. Özellikle ilk bin kilometre içinde arabayı en yüksek devir seviyesinin 2/3’si oranına kadar olan devirlerde kullanmak gerekiyor. Örnek vermek gerekirse 6 bin devirli benzinli bir otomobilde rodaj yaparken 4 bin devrin üzerine çıkmamak gerekiyor.

Rodaj sırasında uygulanması gereken sürüş kurallarından birini de gaz pedalı kullanımı oluşturuyor. Hızlanmaya çalışırken tam gaz kullanımından kaçınmak gerekiyor. Aracınızı düşük devirde kullanıyor olsanız bile gaz pedalına birden yüklenmemeniz gerekiyor. Ani gaz yüklenmeleri silindir içinde gerçekleşen yanmayı daha kuvvetli hale getirerek basınç artışına neden oluyor. Yanlış rodaj davranışlarından biri olan bu durum ilerleyen zamanlarda basınç kaybı oluşturarak motor ömrünün kısalmasına neden olabiliyor. Bu sebeple ilk kilometre içindeki sürüş tarzınız oldukça önemli.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise ilk bin kilometre içinde mümkün olduğunca değişken hızlarla hareket edilmesi. İdeal devir sınırları içinde kalmak şartıyla aracı farklı devirlerde kullanmak daha sağlıklı bir rodaj yapmanızı sağlıyor. Dolayısıyla hız sabitleyiciyi kullanmaktan ve sabit hızla gidilen uzun yolculuklardan kaçınmak gerekiyor.

Rodaj döneminde kalkış yapmadan önce motorun yeteri kadar ısınmış olmasına da oldukça önemli. Arabayı çalıştırdıktan sonra saniye kadar bekleyerek motorun ısınmasını sağlayabilirsiniz. kilometrelik ideal rodaj süresi tamamladıktan sonra aracı yüksek devir ve hızlarda kullanmaya başlayabilirsiniz.

Rodaj yapmak gerekli midir?

İleri seviye üretim teknolojileri rodaj sürelerini kısaltsa da bunu tamamen ortadan kaldırmakta yetersiz kalıyor. İster dizel ister benzinli olsun yeni alınan bir otomobilin rodaj sürecinden mutlaka geçmesi öneriliyor Rodajı yapılmayan araçlar bazı kötü sonuçları da beraberinde getirebiliyor. Peki rodajı yapılmayan araçlarda ne gibi sorunlar görülüyor?

Motordaki pistonların etrafında segman adı verilen parçalar bulunuyor. Conta görevi gören bu segmanlar yağ ve yanma odasını birbirinden ayırarak sızmaları önlüyor. Yeni otomobillerin motorundaki segmanlar sıkışık bir yapıda olduğundan silindir duvarını daha hızlı aşındırma eğilimde oluyor. Rodaj yapılmadığında segmanlar ideal esnekliğe ulaşamadığı için silindir duvarlarındaki aşınmayı sürdürüyor. Silindirlerdeki bu aşınmalar da basınç kaybına neden olarak hem performansı düşürüyor hem de motorun ömrünü kısaltıyor. Son olarak silindirdeki hasarlar uzun vadede motorun bazı parçalarının değiştirilmesini gerektirebiliyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası