sapanca gölü turna avı / Sapanca Kıyıdan Av. | BALIK AVI

Sapanca Gölü Turna Avı

sapanca gölü turna avı

Sportif olta balıkçılığı hakkında çalışmaları olan Serhan Ögel, İstanbul için içme suyu kaynağı olarak da düşünülen Sapanca Gölü’ne balık avı yapmaya gitti. Rüzgârlı ve dalgalı bir günde yaptığı avda Ögel’in oltasına 16 kilo 200 gramlık bir sazan balığı takıldı. Ögel, fotoğraflarını çektikten sonra balığı göle geri bıraktı.

Yakaladığı balığı tekrar suya bırakarak sürdürülebilir olta balıkçılığına katkı sağladığı için mutlu olduğunu dile getiren Ögel, o anları şu sözlerle anlattı:

“Sapanca Gölü’nde yapmış olduğum avda rüzgârlı ve dalgaların yüksek olduğu bir anda oltama vuran 16 kilo 200 gramlık sazan balığını zorlu bir mücadele arkasından kıyıya almayı başardım. Bu güzel pullu sazanı ve bunun haricinde çeşitli boylarda sazan ve yayın balığı yakalayıp fotoğrafladım. Balıkları daha sonra ait oldukları yere geri saldım. Hem sürdürebilir olta balıkçılığına bir kez daha katkıda bulunmanın hem de böyle güzel boylarda balık yakalamanın sevinciyle avımı sonlandırdım.”

SAZAN BALIĞI TUTMA YARIŞMASI


YARIŞMADA REKOR OLARAK 1 METRE BOYUNDA, 16 KİLOGRAM 200 GRAM’LIK SAZAN  BALIĞI YAKALANDI.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla, Sapanca, Kartepe Belediyeleri ve Kamader(Kocaeli Sportif Olta Balıkçıar ve Doğal Hayatı Koruma Derneği) tarafından 04-08 Kasım tarihleri arasında 5 gün boyunca süren 9.Ulusal ve Uluslararası Sazan Balığı Tutma Yarışması sona erdi.
6’sı yurtiçinden toplam 52  takım, en çok ve en büyük balığı tutmak için yarıştılar. Büyük ödülü Fox Lodos ekibi kazandı.

Yarışmaya takımlar 3' er kişiden oluşan 52 takımla katıldılar. Toplam olarak 156 olta balıkçısı sporcusunun katıldığı yarışmanın Sapanca Gölü kıyısındaki mekanları ise Kartepe Eşme Sahili, Sapanca Kırkpınar ve Uzunkumpark Sahili ve Serdivan Esentepe Sahili oldu. Geçen yıla göre sporcu sayısının 3 kat arttığına dikkat çekilen yarışmada en büyük balık olan 16 kilogram 200 gram ve 1 metre boyundaki sazan, Kartepe Eşme sahilinde yakalandı. Yarışmada tutulan tüm balıklar gerekli gerekli kayıtlardan sonra göle bırakıldı.

Yurtdışında katılımcı ülkeler Bulgaristan, Romanya, Rusya ve Belarus. En çok sazan balığını ise 35 kilogram 875 gramla ve 4 adet sazan balığıyla Extreme Carp Team takımı yakaladı.

5 gün boyunca Sapanca Gölü' nün çeşitli sahil kesimlerinde en fazla ve en  büyük Sazan Balığı' nı tutabilmek için yarışılan etkinliğin bitiminden sonra Kartepe' de düzenlenen ödül törenine Kartepe Kaymakamı Ayhan Durmuş, Sapanca Belediye Başkanı Doç. Dr. Aydın Yılmazer, Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, Sapanca Belediye Başkan Yardımcısı Özcan Yavuz, Kamader Başkanı Engin Uztürk ile olta balıkçılığı sporcuları ve olta balıkçılığına meraklı olanlar katıldılar.

Yarışmacıları 2 gün boyunca ziyaret eden Sapanca Belediye Başkanı Doç. Dr. Aydın Yılmazer : ‘’Sapanca Gölü için olta balıkçılığını özendirmek amacıyla yeni etkinlikler de hayata geçecek.’’

9.Ulusal ve Uluslararası Sazan Balığı Tutma Yarışması ödül töreninde bir konuşma yapan Sapanca Belediye Başkanı Doç. Dr. Aydın Yılmazer, yarışmaya Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’ nın katkılarının çok önemsenmesi gerektiğini, Kamader ve Kartepe Belediyesi’ nin Sapanca Belediyesi ile ortaklaşa hayata geçirdikleri yarışmanın Sapanca Gölü’ nün kullanılıp korunması bağlamında da örnek bir etkinlik olduğunu vurguladı. Yarışmaya geçen yıla göre katılımın çok artmış olmasından büyük bir memnuniyet duyduğunu da belirten Başkan Yılmazer, önümüzdeki yıllar için Sapanca Gölü’ nde olta balıkçılığını canlandırmak ve yaygınlaştırmak için daha büyük bir çaba göstereceklerini ifade ederek, Kamader ile yurtiçi ve yurtdışından yarışmaya katılan tüm sporculara ilgilerinden dolayı teşekkür etti ve yarışmada dereceye giren sporculara Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez, Kamader Başkanı Engin Uztürk ile birlikte çeşitli ödüller takdim edildi.


Bu haber 5558 kez görüntülendi

Tatlı sularda, göl ve baraj göllerinde yaşamını sürdüren turna balığı, tatlı su balıkçılığına meraklı avcıların en gözde avlarından biridir. Bulunduğu habitatta yaman bir avcı olan turna balığı, saldırgan yapısı nedeniyle yeme atlayışı tatlı su balıkçılığına meraklı balıkçılar için oldukça heyecanlı anlar yaşatmaktadır. Dünyanın pek çok noktasında tatlı su balıkçılarının sezon açılışını dört gözle beklediği turna avı, Türkiye’de de oldukça popülerdir. Göl ve baraj gölleri açısından hiç de az sayılmayacak derecede avlağa sahip olan Türkiye’de tatlı su balıkçılığına gönül vermiş veya tatlı su avını deneyimlemek isteyen balıkçılar için turna balığı avı heyecanlı dakikalarla birlikte anılmaktadır. Dilersen sezonda en yüksek performansı almak için sana önereceğimiz avlaklardan kendine yakın olanı seçerek bu deneyimi yaşayabilirsin.

Marmara Bölgesi’nde ve İstanbul’da Turna Balığı Nerelerde Avlanılır?

Marmara bölgesinin birçok noktasında bolca baraj gölü mevcuttur. Bu baraj göllerinin bulunduğu noktalarda turna balığına rastlanmaktadır. Belirli avlak noktaları Marmara’da bulunan birçok şehre yakındır, bu yüzden sezon boyunca eğer ulaşım sorunun yoksa bu meraları gezebilir, her meranın yapısı hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsin. 

İstanbul’da turna balığı nerede tutulur sorusuna cevap olarak Terkos, Sazlıbosna, Darlık Barajı ve Büyükçekmece Gölü sayılabilir. Yoğun şehirleşme ve her geçen gün bozulan doğal yapısına rağmen, İstanbul turna balığı avcılarına bazı saklı vahalar sunmaktadır. Bu avlakların Darlık Barajı dışındakileri Avrupa yakasında bulunmaktadır. Eğer tatlı su balıkçılığına meraklıysan ve şehrin yoruculuğundan kurtulup doğa ile baş başa kalarak turna avı ile kendine keyifli bir hafta sonu kaçamağı ayarlayabilirsin. Bu noktalar, gerek kişisel araçla gerekse toplu taşımayla da ulaşmanın zahmetsiz olması açısından da kolaylık sunmaktadır.

İstanbul’a yakınlığı ile özellikle Anadolu yakasında ikamet eden turna avcıları için keyifli avlaklara sahip olan Kocaeli ve Sakarya da tercihler arasında olabilir. Ütük Gölü Kocaeli’nde; Mollaköy ve Ütük Göletleri ve Sapanca Gölü de Sakarya’da bulunmaktadır. Her bir nokta doğal yapısı ile hem avlak hem de dinlenme alanı olarak görülebilir, ayrıca hem turna avlayıp hem de kamp yapma şansı sunan bu bölgeler şehir hayatından bunaldıysan tercihlerin arasında yer alabilir. 

Trakya Bölgesi de tatlı su balıkçılığı açısından zengin baraj göllerine ve göletlere sahiptir. Armağan Barajı, Umurca ve Sarılar Göletleri zengin turna meraları arasında sayılabilir.

Güney Marmara hem tuzlu su hem de tatlı su balıkçılığı açısından balıkçılar için bolca mera sunmaktadır. Balıkesir şehrindeki Manyas Gölü turna balığının yanı sıra birçok farklı balık türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Çanakkale Bölgesinde tuzlu su avı yerine farklılık yapmak isteyen balıkçılar için Atik Hisar Barajı hem kamp alanı hem de zengin avlağı ile balıkçılar için ideal bir tercih olabilir. Tabii ki bu avlaklarda doğru ekipmanla avlanmak da son derece önemlidir. Eğer bölgelere göre turna balığı av malzemeleri hakkında daha fazla bilgi istiyorsan, bizlerin hazırlamış olduğu En İyi Turna Makinesi Hangisidir? Ve En İyi Turna Kamışı Hangisidir? makalelerimize göz atabilirsin. Özellikle Turna Avı Nasıl Yapılır? Teknikler ve İpuçları adlı makale de sana çok yardımcı olacaktır.

Ege Bölgesi’nde Turna Balığı Nerede Avlanır?

Ege Bölgesi, turna balığı avı için birçok farklı şehrinde meralara sahip bölgelerin başında gelmektedir. Özellikle İzmir, Manisa ve Afyon şehirlerindeki göl ve baraj gölleri, Ege bölgesinde bulunan Avşar ve Seferihisar Baraj Gölleri; Karamık ve Eldere Gölleri başlıca turna meraları olarak görülmektedir. Özellikle geniş göllere sahip bu meralar, turna balıkları açısından zengindir. 

İç Anadolu Bölgesi’nde Turna Balığı Nerede Avlanır?

Balıkçılar için yalnızca tatlı su balık avının mümkün olduğu İç Anadolu Bölgesi, heyecanlı bir av deneyimi sunan turna balığını barındıran meralara sahiptir. Özellikle Kızılırmak Deltasında bulunan baraj gölleri, turna balığının İç Anadolu Bölgesindeki doğal yaşam alanlarını oluşturmaktadır. Özellikle Ankara ve çevre illeri ve Kayseri’de bulunan muhtelif baraj gölleri, İç Anadolu Bölgesi’ndeki balıkçılar için saklı birer cennettir. Kesikköprü, Köprüköy, Kurt Boğazı ve Sarıyar Baraj Gölleri, İç Anadolu Bölgesi’ndeki ideal turna avlakları olarak görülmektedir.

Karadeniz Bölgesi’nde Turna Balığı Nerelerde Avlanır?

Bol yağışlı Karadeniz Bölgesi, balıkçılık için oldukça zengin bir bölgedir. Geniş sahil şeridi, tuzlu su balıkçılığı için uçsuz bucaksız meralar sunarken; tatlı su balıkçılığı yapacaklar için de farklı karakteristik özellikleri olan meralara sahiptir. Karadeniz Bölgesi, turna avlakları açısından zengin bir bölgedir. Özellikle baraj gölleri ve bazı doğal göller, turna balığının sevdiği habitatlara sahiptir. Samsundaki Lâdik Gölü, turna balığının Karadeniz Bölgesi’ndeki en büyük doğal yaşam alanıdır. Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Yedikır, Boyabat, Hasanlar ve Altınkaya Baraj Gölleri de Karadenizli turna balıkçıları için alternatif avlaklar olarak görülebilir. Bu avlaklarda hangi ekipman ile maksimum performans alacağını merak ediyorsan, hazırlamış olduğumuz Turna Avı İçin En İyi Suni Yemler Nelerdir?ve Turna Avı İçin En İyi Misina ve İğne Rehberimakaleleri de sana yardımcı olacaklardır. 

Turna avı Türkiye’nin birçok bölgesindeki göl ve baraj göllerinde turna avı balıkçılar tarafından sevilerek yapılmaktadır. Turna balığı avına başlamadan önce turna balığı hangi saatlerde avlanır ve turna balığı nerede tutulur gibi ipuçlarını da avlanacağın mera özelinde öğrenmende fayda olacaktır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır