pamukkale üniversitesi 2 öğretim harçları / D20Haber - Denizli Haberleri – PAÜ’de yüksek harçlar öğrencilerin tepkisini çekti

Pamukkale Üniversitesi 2 Öğretim Harçları

pamukkale üniversitesi 2 öğretim harçları

22 Haziran CUMA

Resmî Gazete

Sayı :

YÖNETMELİK

Pamukkale Üniversitesinden:

PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS, LİSANS

EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve kapsam

MADDE l - (1) Bu Yönetmeliğin amacı ve kapsamı; Pamukkale Üniversitesinin Tıp Fakültesi dışındaki fakülte ve yüksekokullarında öğrenci kayıtları, eğitim-öğretim ve sınavlar, izin, kayıt silme ve diploma işlemlerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.

Dayanak

MADDE 2 - (1) Bu Yönetmelik; sayılı Yükseköğretim Kanununun 14 üncü maddesi ile 44 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 3 - (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Üniversite: Pamukkale Üniversitesini,

b) Rektörlük: Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğünü,

c) Senato: Pamukkale Üniversitesi Senatosunu,

ç) İlgili Kurul: Fakültelerde fakülte kurulu, yüksekokullarda yüksekokul kurulunu,

d) İlgili Yönetim Kurulu: Fakültelerde fakülte yönetim kurulu, yüksekokullarda yüksekokul yönetim kurulunu,

e) Danışman: Öğrencilerin eğitim-öğretim ve Üniversite yaşamıyla ilgili sorunlarıyla ilgilenmek üzere bölüm başkanının önerisi ve yönetim kurulu kararı ile görevlendirilen öğretim elemanını,

f) Ders kredisi: Bir kredi, bir yarıyıl içinde haftada bir saatlik teorik ders, saatlik seminer, 2- 4 saatlik laboratuvar (atölye veya klinik) çalışması ve benzeri uygulamaları ifade eden ölçü birimini,


g) Ön şartlı ders: Alınabilmesi için alt yarıyıl veya yıllarda yer alan derslerden bir veya birkaçının başarılması şartı aranılan dersi,

ğ) Ortak zorunlu ders: sayılı Kanunun 5 inci maddesinde belirtilen Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve yabancı dil hazırlık sınıfı olmayan programlardaki yabancı dil derslerini,

h) Ekle-sil: Öğrencilerin aldığı/almak istediği dersi/dersleri, akademik takvimde belirlenmiş süreler içinde son defa kontrol etme ve düzeltme işlemini

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Eğitim ve Öğretim Dönemleri, Kayıt ve Kayıt Yenileme, Hazırlık

Eğitim ve öğretim dönemleri

MADDE 4 - (1) Eğitim ve öğretim yarıyıl esasına göre düzenlenir. Ancak, ilgili kurullarca bir dersin iki yarıyıl okutulmasına karar verilebilir.

(2) Akademik yıl güz ve bahar olmak üzere iki yarıyıldan oluşur. Güz ve bahar yarıyıllarına ek olarak staj ve yaz kursları veya yaz dönemi açılabilir. Bunların süresi ve şekli ilgili birimlerin önerisi üzerine Senato tarafından karara bağlanır.

Üniversiteye kayıt

MADDE 5 - (1) Üniversitenin fakülte ve yüksekokullarına öğrenci olma hakkı kazanan aday; Rektörlükçe belirlenen ve ilan edilen süre içinde, istenen belgelerle kesin kaydını yaptırır. Süresi içinde kaydını yaptırmayan aday hakkını kaybeder.

(2) Kesin kaydını yaptıran öğrenci, internet üzerinden veya ilgili fakülte/yüksekokuldaki bilgisayar laboratuvarlarından faydalanarak yerel ağ üzerinden, akademik takvimde gösterilen süre içinde derslerini seçip kayıt onayı vermek zorundadır.


Kayıt yenileme

MADDE 6 - (1) Öğrenci her yarıyıl başında harcını, akademik takvimde belirtilen kayıt bitiş süresinden bir gün öncesine kadar yatırmak zorundadır. Öğrenci harcını yatırdıktan bir gün sonra; internet veya yerel ağ üzerinden, ders seçimi için açılan kayıt ara yüzünde, öncelikle alttan alması gerekli olan başarısız olduğu ders/dersler ile varsa, hiç almadığı alt yarıyıla ait dersler olmak üzere, programına uygun olan dersleri seçmekle yükümlüdür. Ders seçim işlemlerini tamamladıktan sonra kaydını onaylayarak işlemini bitiren öğrencinin seçtiği derslere, danışmanının onay vermesi ile kayıt yenileme işlemi tamamlanmış olur. Danışmanların seçilen derslere ilişkin herhangi bir sorumluluğu bulunmaz.

(2) Öğrenci, ilgili yönetim kurulunca kabul edilmiş bir mazereti yoksa kaydını kendisi yapar. Ders kaydını mazereti nedeniyle belirlenen tarihte yaptıramamış olan öğrenci, mazeretini belgeleyen dilekçesinin ilgili yönetim kurulunca kabul edilmesi halinde ekle-sil dönemi içinde yapabilir. Bu süre içinde de kaydını yenilemeyen öğrencinin bunu izleyen yarıyılın başında kaydını yenilemesi gerekir. Yenilemediği takdirde öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. Bu hak, öğrenim süresi içinde bir defadan fazla kullanılmaz. Bu şekilde kaybedilen süre, öğrenim süresinden sayılır. Kayıt yenileme işlemlerinin tümünden öğrenci sorumludur.


(3) Mazeretli ders kayıt işlemi, eğitim-öğretim süresi içinde iki defa yapılabilir, üçüncü defa mazeretli ders kayıt talebi kabul edilmez.

(4) Öğrenci, ders kaydı için; akademik takvimde belirtilen süreler içinde harcını yatırıp, internetten ders seçimini ve ders ekleme-silme işlemi döneminde de, varsa ders değişiklik işlemlerini form üzerinde yapmak zorundadır. Mezuniyeti için sadece staj zorunluluğu bulunan veya tek ders, ek süre, ek sınav ve sınırsız sınav haklarını kullanan öğrencilerin de internetten ders kayıt ara yüzüne giriş yaparak ders seçimi yapmaları gerekir.

(5) Harcını yatırıp akademik takvimde belirtilen sürelerde ders kaydı ve ekle-sil yapmamış öğrencilerin derslere devam etmeleri ve sınavlara girmeleri halinde devamları ve sınavları geçersiz sayılır.

(6) Yarıyıl sonu başarı durumu, teknik imkansızlıklar nedeniyle belirlenemeyen öğrencilerin kayıtları bir sonraki yarıyıla geçici olarak yapılır. Kesin belirlemeler sonucunda başarılı olan öğrencilerin kesin kayıtları yapılır, başarısız olan öğrencilerin ise ilgili yönetim kurulu kararı ile ilişiği kesilir. Ancak o yarıyıl için yatırmış oldukları öğrenim harçları varsa kendilerine iade edilir.

Yabancı dilde eğitim

MADDE 7 - (1) Eğitim programı tamamen ya da kısmen yabancı dilde olan öğrenciler ile yabancı dil eğitimi programı öğrencileri Üniversiteye kayıtta yabancı dilde yeterlik-seviye tespit sınavına katılırlar.


(2) Yeterlik-seviye tespit sınavını başaranlar yada Senato tarafından belirlenen koşulları sağlayarak yeterli görülenler kayıtlı oldukları eğitim programına başlarlar. Yeterlik-seviye tespit sınavında başarılı olamayanlar ile bu sınava girmeyenler ya da yeterlik koşullarını sağlayamayanlar, yabancı dil hazırlık sınıfına devam eder. Bu öğrenciler hakkında Senato tarafından belirlenen kriterler uygulanır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eğitim-Öğretim Programları ve Süresi, Ek Süreler, Ders Alma,

Devam Zorunluluğu, Ders Tekrarı

Eğitim-öğretim, yan dal programları ve stajlar

MADDE 8 - (1) Eğitim-öğretim, yandal ve staj programlarıyla ilgili esaslar şunlardır:

a) Eğitim-öğretim programları; ilgili bölüm/anabilim/anasanat dalı kurulunun önerisi üzerine ilgili kurullarca karara bağlanıp Senatoya sunulur. Bir sonraki akademik yılla ilgili değişiklikler her yıl en geç Mayıs ayı içinde aynı yolla belirlenir. Ortak zorunlu dersler dışında dört yıllık eğitim öğretim programının en az , meslek yüksekokulu programının ise en az 64 kredilik dersi kapsaması gerekir. Öğretim programı, teorik dersler ve/veya seminer, atölye, laboratuvar, klinik çalışma, arazi uygulaması ve benzeri uygulamalardan oluşur. Hangi dersler için uygulama yapılacağı veya hangi uygulamaların ders sayılacağı ilgili kurullarca kararlaştırılır. Öğretim programları, haftalık toplam kredisi; lisans programlarında en az 15 ve en çok 19 kredi, meslek yüksekokullarında en az 17 ve en çok 29 olacak şekilde düzenlenir. Bu kredi miktarı ve sınırlamaya, ortak zorunlu dersler Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil dersleri ile seçmeli derslerden olan beden eğitimi, resim ve müzik dersleri dahil değildir ve zorunlu durumlarda Senato kararı ile söz konusu kredi sınırı aşılabilir.


b) Yan dal programları; herhangi bir programa kayıtlı öğrencilerden isteyenlere kendi lisans programına ek olarak bir yan dal programını izleme izni verilebilir. Yan dal programı ayrı bir lisans programı değildir. Yan dal eğitim-öğretim programı açılması ilgili bölümün isteği üzerine, fakülte/yüksekokul kurulunun önerisi ve Senatonun kararı ile kesinleşir ve ilgili bölümlerin işbirliği ile yürütülür. Yan dal eğitim-öğretimi en az 18 krediden oluşur. Yan dal eğitim öğretimine kaydolmak için öğrencinin akademik ortalamasının en az olması gerekir. Yan dal programına ait diğer hususlar Senato tarafından belirlenir.

c) Staj zorunluluğu olan programlarda stajlar; öğrencinin tercih edeceği ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile bunlara eşdeğerliği ilgili yönetim kurullarınca kabul edilen özel kuruluşlarda da yapılabilir. Ancak ilgili kurullarca, teorik derslerle bir bütünlük oluşturan, bu derslerin devamı ve tamamlayıcısı niteliğinde kabul edilerek uygulamaları yetkili fakülte veya yüksekokulun öğretim üyeleri veya onların görevlendirdiği Üniversite personelinin gözetim ve denetiminde yapılması kararlaştırılan pratik ders ve stajlar Üniversitenin ilgili birimlerinde yapılır. Staj yapma zorunluluğu olan öğrenciler, stajlarını azami öğrenim süresini tamamladıkları dönemi takip eden dönem başlangıcına kadar tamamlamak zorundadır.

Eğitim-öğretim süresi ve ek süreler


MADDE 9 - (1) Eğitim-öğretim süresiyle ilgili esaslar şunlardır:

a) Öğrenciler, iki yıllık önlisans programlarını en çok dört, dört yıllık lisans programlarını da en çok yedi yılda tamamlamak zorundadır. Öğrenim süresinin hesaplanmasında, bu Yönetmeliğin 26 ncı maddesinde belirtilen süreler dikkate alınmaz. Üniversiteden uzaklaştırma cezası alan öğrencilerin bu süreleri ise öğrenim süresinden sayılır. Bu süreler için de öğrenci katkı payı ödenir.

b) Önlisans programlarında dört, lisans programlarında da yedi yıllık öğrenim süreleri sonunda haklı ve geçerli nedeni olmadan süresinde öğrenimini tamamlayamayan ya da tamamlayamayacağı tespit edilen öğrencilerin, ilgili yönetim kurulu kararıyla Üniversite ile ilişiği kesilir. İlişik kesme işlemleri aşağıdaki esaslar çerçevesinde yürütülür:

1) Önlisans programlarında dört, lisans programlarında yedi yıllık öğrenim süresi sonunda, sorumlu olduğu tüm dersler için, iki ek sınav hakkı verilir. Bu sınavlar sonunda, mezun olması için başarması gereken ders sayısını, hiç kayıt yaptırmadığı ve devam koşulunu yerine getirmediği dersler de dahil olmak üzere, beşe indiremeyen öğrencinin ilişiği kesilir.

2) Ek sınavlar sonunda, mezun olması için başarması gereken toplam ders sayısını beşe indiren öğrenciye üç yarıyıl ek süre verilir. Bu ek sürenin sonunda başarısız olduğu ders sayısını üçe indiremeyen öğrencinin ilişiği kesilir.


3) Azami öğrenim süresi sonunda, ek sınav hakkını kullanmadan, mezun olması için başarması gereken toplam ders sayısını beşe indiren öğrenciye dört yarıyıl ek süre verilir. Ek süre sonunda başarısız ders sayısını üçe indiremeyen öğrencinin ilişiği kesilir.

4) Azami öğrenim süresi sonunda ya da yukarıdaki (1) ve (2) nolu bentlerde belirtilen ek süreleri kullanarak, mezun olması için başarması gereken ders sayısını üçe indiren öğrencinin ilişiği kesilmez ve bu üç ders için sınırsız sınav hakkı verilir. Sınav hakları ancak bu derslerin devam koşulunun yerine getirilmesiyle kullanılabilir.

5) Sınırsız sınav hakkı kullanma durumuna gelen öğrenci, bu haklarını, derslerin ilk açıldığı yarıyıldan/yıldan başlayarak, bunların genel sınavlarına diğer öğrencilerle birlikte girerek kullanır. Öğrenci bu sınavlara üst üste ya da aralıklı olarak toplam üç öğretim yılı hiç girmezse sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve öğrencinin ilişiği kesilir.

c) Bu maddede belirtilen ders sayısı sınırlamalarına, öğrencinin kayıtlı bulunduğu öğretim programında yer alan ortak zorunlu dersler dahil değildir. Ancak, ortak zorunlu derslerin, bu maddede belirtilen süreler içinde başarılması gerekir.

ç) Ek süre veya sınırsız sınav haklarının kullanımı sırasında; uygulamalı dersler, uygulaması olan dersler ile daha önce devam koşulu yerine getirilememiş dersler dışındaki derslerde devam koşulu aranmaz. Sınırsız sınav hakkı kullanan öğrenci, öğrenci katkı payını ödemeye devam eder, ancak sınav hakkı dışındaki öğrencilik haklarından yararlanamaz.


Ders alma

MADDE 10 - (1) Öğrenci yarıyıl başında, interneti kullanarak ders kayıt ara yüzünden dersleri seçerek ve onaylayarak ders kaydını yapar. Ekle-sil döneminde ise, ekle-sil formu üzerinde kontrol ve düzeltme işlemlerini yapar. Kayıt ve/veya ekle-sil döneminde öğrenci; öncelikle başarısızlığı nedeniyle tekrarlamak zorunda olduğu dersleri, varsa hiç almadığı alt yarıyıla ait dersleri almak zorundadır. Öğrenci ön şartlı olmayan dersler ile üst yarıyıl programından da ders alabilir. Bu Yönetmelikte öngörülen esaslara aykırı olarak ders/dersler alan öğrencilerin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca tespit edilmesi durumunda, öğrencinin aldığı bu dersler yönetim kurulu kararıyla silinir. Önceki yarıyıllarda başarılan ders tekrar edilmez, tekrar edilen dersten alınan not geçersiz sayılır. Bu şekilde alınan derslerin ortak zorunlu dersler hariç kredi toplamı 15'ten az ve 22'den çok olamaz. Ancak, öğrencinin mezuniyet aşamasında olduğu veya ortak zorunlu dersler hariç kodlu derslerin tamamını başaramadığı için üçüncü ve dördüncü sınıf derslerini alamadığı durumlarda, öğrencinin alabileceği ders kredisi 15'in altında kalıyorsa bunun için fakülte/yüksekokul yönetim kurulu kararı gerekli değildir. Mezuniyet durumunda da ilgili yönetim kurulu kararı ile birbirini izleyen güz-bahar/bahar-güz yarıyıllarında 25 krediyi geçmemek üzere bu sınır aşılabilir. İlk yarıyılda ders kaydı yaptırılan 25 kredilik dersin tümünden başarılı olunamaması halinde, bunu izleyen yarıyılda en fazla 22 kredilik ders kaydı yaptırılabilir.


(2) Meslek yüksekokullarında bir dönemde alınan derslerin ortak zorunlu dersler hariç kredi toplamı 32'den çok olamaz. Ancak, mezuniyet durumunda birbirini izleyen iki yarıyılda 36 krediyi geçmemek üzere bu sınır aşılabilir. İlk yarıyılda ders kaydı yaptırılan 36 kredilik dersin tümünden başarılı olunamaması halinde, bunu izleyen yarıyılda en fazla 32 kredilik ders kaydı yaptırılabilir.

Devam zorunluluğu

MADDE 11 - (1) Derslerin % 70'ine ve uygulamaların % 80'ine devam zorunludur. Derslerin % 30'undan, uygulamaların da % 20'sinden fazlasına katılmayan öğrenci o dersin genel sınavına alınmaz. Devamsızlıkları nedeniyle sınava girme hakkı kazanamayanların listesi; yarıyılın son haftası içinde, fakülte/yüksekokul yönetimi aracılığıyla öğrencilerin görebileceği yerde ilan edilir.

(2) Önceki dönemde devam şartı yerine getirilmiş olan tekrarlanan derslerde uygulamalı dersler haricinde, ara sınavlara girmek kaydıyla devam şartı aranmaz.

Ders tekrarı ve üst sınıftan ders alma

MADDE 12 - (1) Birinci sınıfta öğrenimine başlayan öğrenci, kayıtlı olduğu yarıyıla ait bütün dersleri almakla yükümlüdür. Bir yarıyıla/yıla ait ders programında başarılamayan dersler, o derslerin verildiği ilk yarıyılda/yılda tekrarlanmak şartıyla bir üst yılın programından da kredi sınırı içinde ders alınabilir. Ancak, ortak zorunlu dersler hariç, birinci yıla (birinci ve ikinci yarıyıla) ait dersler ile öğrencilerin yıl kapsamında seçtiği kodlu derslerin tümü başarılmadan üçüncü ve dördüncü yıla ait ders alınmaz.


Danışman

MADDE 13 - (1) Her öğrenci için, ilgili birim başkanı tarafından bir danışman görevlendirilir. Danışman öğrenciyi izler, eğitim-öğretim çalışmaları ve Üniversite yaşamı ile ilgili sorunlarının çözümünde öğrenciye yardımcı olur. Öğrencinin kayıt yenileme, ders alma-bırakma işlemleri danışman onayı ile yapılır. Danışmanlığın etkin bir şekilde yürütülebilmesi için her birimde öğrenci izleme dosyası tutulur.

Değişim programları

MADDE 14 - (1) Avrupa Kredi Transfer Sistemine (ECTS) dahil üniversiteler arasında yapılacak geçişler ve alınan derslerin transferi Yükseköğretim kurulunun belirlediği usul ve esaslar ile ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılır.

(2) Üniversite ile yabancı ülkelerdeki bir yükseköğretim kurumu arasında yapılan anlaşma uyarınca öğrenci değişim programları uygulanabilir. Bu programlar çerçevesinde öğrenciler bir veya iki yarıyıl yurtdışındaki üniversitelere gönderilebilir.

(3) Avrupa Birliği Yükseköğretim Programları (ERASMUS) çerçevesinde öğrenci değişimi ile yurtdışındaki üniversitelere öğrenim görmek üzere gönderilen öğrencilerin alacağı dersler bölüm kurulu tarafından belirlenir. Belirlenen bu derslerden, öğrenim gördüğü lisans programı derslerine eşdeğer olan veya yerine saydıracağı ders varsa bunlar, Yönetim Kurulu kararı ile birlikte Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına gönderilir. Bu eşdeğerlikler; yurt dışında aldığı notlar dahil kendi kataloğunda bulunan dersler transkriptte gösterilir. Eşdeğer veya yerine sayılan ders yoksa, alınan ders trankriptte gösterilmez. Öğrencinin istemesi halinde kendisine, AB Ofisi tarafından yurt dışında aldığı dersleri ve notları gösteren bir belge verilir.


DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Sınavlar, Başarı Notları, Değerlendirme ve Diploma

Sınavlar

MADDE 15 - (1) Sınavlar; ara sınav, genel sınav, tek ders sınavı, ek sınav, mazeret sınavı ve muafiyet sınavıdır. Bu sınavlar yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak yapılır. Teorik özelliği olmayan sadece uygulamaya yönelik derslerin sınavlarının sözlü olarak yapılmasına, ilgili anabilim dalı/bölüm başkanlığının teklifi üzerine, ilgili yönetim kurulu karar verir. İlgili dekanlık veya yüksekokul müdürlüğünce uygun görülen genel ve ek sınav tarihleri ilgili bölümlerce sınavlardan en az bir hafta önce ilan edilir. Ara sınavların sayı ve tarihleri ise dersin sorumlu öğretim elemanının önerisi üzerine, ilgili dekanlık veya yüksekokul müdürlüğünce uygun görülmesi halinde o yarıyılın ilk ayı içinde ilgili bölüm veya anabilim dalı başkanlığınca öğrencilere duyurulur. Gerekli hallerde ilgili yönetim kurulu kararı ile Cumartesi ve Pazar günleri de ders ve sınav yapılabilir.

(2) Öğrenciler sınava ilan edilen gün, saat ve yerde girmek ve kimlik belgeleri ile istenecek başka belgeleri yanlarında bulundurmak zorundadır.

(3) Yazılı sınav evrakları en az iki yıl saklanır.

(4) Öğretim yılı boyunca yapılacak sınavlar şunlardır:

a) Ara sınav: Her ders için en az bir yazılı ara sınavı yapılır. Ders sorumlusu öğretim elemanınca ayrı ders niteliğindeki proje, bitirme ödevi, laboratuvar, atölye ve benzeri çalışmalar da öğrencinin başarısında ayrıca dikkate alınır. Ara sınav sonuçları, genel sınav döneminden en az bir hafta önce ilan edilir.


b) Genel sınav (Yarıyıl sonu sınavı): Bir dersin yarıyıl sonu sınavı o dersin tamamlandığı yarıyıl sonunda yapılır. Ders kaydını yaptıran ve devam zorunluluğunu yerine getiren öğrenciler yarıyıl sonu sınavına girebilir.

c) Tek ders sınavı: Mezuniyetleri için devam koşulunu yerine getirmiş oldukları tek dersi kalan öğrenciler, dilekçeyle başvurmaları halinde, ilgili yönetim kurulu kararıyla, bu tek dersin genel sınavına, bu duruma geldikleri yarıyılı izleyen ilk güz ya da bahar yarıyıllarının ders kayıt haftası ile ekle-sil haftası arasında girebilir. Tek ders sınavlarının yapılacağı hafta, her yıl akademik takvimde belirtilir. Tek ders sınav hakkını her öğrenci bir kez kullanabilir. Bu sınavlarda alınan not tam notun en az % 60'ı ise öğrenci başarılı sayılır.

ç) Ek sınav: Önlisans programlarında dört, lisans programlarında da yedi yıllık öğrenim süresi sonunda mezun olamayan öğrencilere, dilekçeyle başvurmaları halinde, ilgili yönetim kurulu kararıyla, bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesindeki kapsam ve koşullarda, iki ek sınav hakkı verilir. Öğrenciler ek sınav haklarını, önlisans için dört, lisans için yedi yıllık öğrenim sürelerini tamamladıkları yarıyılı izleyen ilk ve ikinci genel sınav dönemlerinde kullanır. Sınav hakkı dışında öğrencilik haklarından yararlanamazlar, ancak öğrenci katkı paylarını ödemeye devam ederler. Ek sınavlar iki yarıyıl içinde tamamlanır. Uygulamalı ve uygulaması olan derslerle ilgili ek sınav koşullarının nasıl yerine getirileceği ilgili yönetim kurulunca belirlenir. Ek sınavlarda alınan not, tam notun en az % 60'ı ise öğrenci başarılı sayılır.


d) Mazeret sınavı: Mazeret sınavı, ara sınavlar yerine kullanılabilir. Tek ders, genel sınav, ek sınav ve sınırsız sınavlar için mazeret sınav hakkı verilmez. Ara sınava girme hakkı olduğu halde bu sınava giremeyen öğrencilerden haklı ve geçerli mazeretleri ilgili yönetim kurulunca kabul edilen öğrenciler, ara sınav haklarını aynı yarıyıl içinde dekanlık, yüksekokul müdürlüğü veya bölüm/anabilim/anasanat dalı başkanlığınca belirlenen gün, yer ve saatte kullanır. Mazeret sınavları için ikinci bir mazeret sınav hakkı verilmez.

e) Muafiyet sınavı: Senato tarafından belirlenen dersler için açılan ve öğrencilerin dersleri ilk kez alacakları yarıyıl başında girilen sınavdır.

Muafiyet sınavı ve ders muafiyeti

MADDE 16 - (1) Muafiyet sınavları, Senato tarafından belirlenen dersler için açılır. Öğrenciler bu sınavlara, dersleri ilk kez alacakları yarıyıl başında girebilirler. Öğrenciler bu haktan her ders için bir kez yararlanır. Muafiyet sınavında geçer not alan öğrenciler, dersi/dersleri normal dönemde tekrar alamaz, alan öğrencilerin bu dersi/dersleri Yönetim Kurulu Kararı ile silinir.

(2) Ders muafiyetleri için fakülte/yüksekokula ilk kez kayıt yaptıran öğrenci, daha önce öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumlarında aldığı ve başarılı olduğu derslerden muaf olmak için kayıt yaptırdığı öğretim yılının veya yarıyılın başlamasından itibaren en geç ilk kayıttan sonraki ders başlangıç haftasına kadar ilgili fakülte/yüksekokul idaresine başvurabilir. Bu tür derslerden muaf olabilmek için, yatay ve dikey geçişlerle gelenler hariç derslerin alınmasının üzerinden iki yıldan fazla süre geçmemiş olması gerekir. Öğrencinin muaf sayıldığı derslerden aldığı notlar, Öğrenci İşleri Daire başkanlığı tarafından M (Muaf) notlara dönüştürülerek transkriptinde ayrı bir bölüm halinde gösterilir ve akademik ortalamalara dahil edilir.


Ders başarı notu

MADDE 17 - (1) Bir dersteki başarı durumu ders başarı notu ile belirlenir. Ders başarı notu tam notun en az % 60'ıdır. Ders başarı notu genel sınav, laboratuvar, atölye ve diğer uygulamalı çalışmalar ile ara sınavların birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir. Ders başarı notunun içinde, ara sınav ve/veya ara sınav yerine geçen diğer çalışmaların ağırlığı % 40'tır.

(2) Bir dersin başarılmış sayılabilmesi için, genel sınav puanının, tam puanın en az % 60'ı olması ve ders başarı puanının da bu Yönetmeliğin 18 inci maddesinde belirtilen geçer notlara karşılık olan puanlardan biri olması gerekir.

(3) Yarıyıl akademik ortalamasının hesabında G ve K notları verilen dersler dikkate alınmaz.

Başarı notunun hesaplanması

MADDE 18 - (1) Başarı notlarının hesaplanmasında kullanılan harf notları, katsayıları ve anlamları şunlardır:

a) Geçer notlar: A1, A2, B1, B2, C ve G olup bu notlara karşılık olan puan ve katsayılar aşağıdaki gibidir:

Puanlar Notlar Katsayılar Muafiyetler

A1 M1

A2 M2

B1 M3

B2 M4

C M5

G 0 Geçer,

M (Kredisiz derslerde başarılı)

b) Geçmez notlar: K ve F geçmez notlardır. Bunlardan;

1) K: Geçmez, kredisiz derslerde başarısız,

2) F1: Devamsızlık nedeniyle genel sınava girme hakkı yok. Bu not; bu Yönetmeliğin 11 inci maddesinde belirtilen devam zorunluluğu yerine getirilerek, fakülte/yüksekokul yönetimi aracılığı ile devamsızlıktan kalan öğrenci listesi yarıyılın son haftası içinde ilan edilmişse verilebilir,


3) F2: Genel sınava girme hakkı olduğu halde girmedi,

4) F3: Genel sınava girdi, ancak başarısız

olarak tanımlanır.

c) M1, M2, M3, M4, M5 (Muaf): Herhangi bir üniversiteden ya da yükseköğretim kurumundan dikey/yatay geçişle kabul olunan öğrencilerin ilgili programa intibaklarında, önceden izledikleri programda almış oldukları ve ilgili yönetim kurulu kararı ile başarılı sayıldıkları dersler için Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından kaydedilen nottur. Muafiyet sınavından başarılı sayılmak için; kredili derslerde 60 (C), kredisiz derslerde 60 (G) notu almak gerekir.

Sınav sonucuna itiraz

MADDE 19 - (1) Öğrenciler sınav sonuçlarına, ilanından itibaren iki hafta içinde dekanlığa/yüksekokul müdürlüğüne yazılı olarak başvurarak maddi hata itirazında bulunabilir. İtiraz üzerine ilgili bölüm başkanlığınca yaptırılacak inceleme sonucu maddi hata tespit edilirse, ilgili ders sorumlusunun da görüşü alınarak, gerekli düzeltme yapılmak üzere dekanlığa veya yüksekokul müdürlüğüne bildirilir.

(2) Bir yarıyıla ait ders başarı notları, en geç onu izleyen yarıyılın ekle-sil haftası sonunda kesinleşir.

İlişik kesme nedenleri

MADDE 20 - (1) Aşağıda belirtilen hallerde, öğrencinin, bu Yönetmelikte öngörülen eğitim-öğretim süresini tamamlayıp tamamlamadığına bakılmadan Üniversite ile ilişiği kesilir;

a) Bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesi hükümleri saklı kalmak kaydıyla üst üste veya aralıklı olarak iki dönem kaydını yenilememesi,


b) Başarısız olduğu dersi gerekçesiz olarak üst üste açıldığı iki yarıyılda programına almaması,

c) İlgili mevzuat hükümlerine göre Üniversiteden çıkarma cezası almış olması,

ç) Kendi isteği, yatay geçiş, ölüm ve benzeri bir durumun ortaya çıkması,

d) Sağlık raporu ile belgelenen ruhsal ve bedensel rahatsızlık nedeniyle normal, azami ve ek süreler dahil tüm öğrenim süresi içinde devamsızlığı iki yılı aşan öğrencilerden yeniden alınacak sağlık raporunun incelenmesi sonucunda, öğrenimlerine devam edemeyeceklerine karar verilmiş olması halinde ilgili yönetim kurulu kararıyla,

e) Bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde belirtilen, öğrenim süreleri içinde öğrenimini tamamlayamaması.

(2) Üniversiteden ilişik kesme kararı, ilgili yönetim kurullarınca alınır ve öğrencinin ilişiği kesilir.

Mezuniyet ve diploma

MADDE (1) Aşağıdaki koşulları yerine getiren öğrenci öğrenimini tamamlamış ve mezuniyeti için gerekli koşulları sağlamış sayılır. Mezuniyet işlemlerinin başlatılması için öğrencinin başvurusu beklenmeden mezuniyet komisyonu ve danışman onayı ile fakülte/yüksekokul yönetim kurulu kararı alınarak, mezuniyet kararı verilir ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına evraklar gönderilir.

(2) Mezuniyet işlemlerinin başlatılması için aşağıda belirtilen kriterler aranır;

a) Kayıtlı olduğu programın öngördüğü bütün dersleri, uygulamaları ve stajlarını bu Yönetmelik hükümlerine göre başarı ile tamamlamak,


b) Programın gerektirdiği minimum krediyi almak,

c) En az 2,00 genel akademik ortalamayı tutturmak,

ç) Bu Yönetmeliğin 20 nci maddesinde belirtilen nedenlerle Üniversite ile ilişiği kesilmemiş olmak.

(3) Mezuniyet hakkı kazanan öğrencilere ilgili mevzuat hükümlerine göre ilgili bölümün/programın diplomaları verilir.

Önlisans diploması

MADDE 22 - (1) Bir lisans programına kayıtlı öğrencinin önlisans diploması alabilmesi veya bir meslek yüksekokuluna intibak ettirilmesi, Yükseköğretim Kurulunca düzenlenen, 18/3/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Lisans Öğrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanların Önlisans Diploması Almaları veya Meslek Yüksekokullarına İntibakları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre yapılır.

(2) Bir meslek yüksekokulunun eğitim-öğretim programının mezuniyet için öngördüğü koşulları sağlayan öğrenciler de önlisans diploması almaya hak kazanır.

Lisans diploması

MADDE 23 - (1) Bir fakülte ve yüksekokulun sekiz yarıyıllık (dört yıllık) eğitim programının mezuniyet için öngördüğü bütün dersleri, uygulamaları ve stajları başarıyla tamamlayanlar ve ortaöğretim alan öğretmenliği birleştirilmiş lisans artı tezsiz yüksek lisans programlarının lisans kademesi olan; alan bilgisi dersleri ile öğretmenlik meslek bilgisi derslerinin ilk yarıyılını tamamlayan öğrenciler lisans diploması almaya hak kazanır.


Akademik ortalama

MADDE 24 - (1) Bir dersin kredisi ile o dersten alınan notun katsayısının çarpımı o dersin ağırlıklı puanını verir. Akademik ortalama öğrencinin bir fakülte veya yüksekokula kayıt olmasından itibaren başardığı bütün derslerin ağırlıklı puanlarının aynı derslerin kredi toplamına bölünmesiyle elde edilir. Bu hesaplamalarda yan dal derslerinden aldığı notlar dikkate alınmaz.

(2) Akademik ortalamanın hesaplanmasında, bölme işlemi virgülden sonra iki basamak yürütülür. Öğrencinin G, K ve F notu aldığı dersler dikkate alınmaz. Ancak, yarıyıl akademik ortalaması hesaplanırken F notları da dikkate alınır.

(3) Öğrencilerin mezuniyetleri sırasında yapılacak başarı sıralaması için, öğrencinin F aldığı dersler de göz önüne alınarak akademik ortalama hesaplanır.

BEŞİNCİ BÖLÜM

Mazeretler, Kayıt Dondurma, Yatay ve Dikey Geçişler

Mazeretler

MADDE 25 - (1) Öğrencinin mazeretli sayılmasına; haklı ve geçerli nedenlerin varlığı halinde, ilgili yönetim kurulunca karar verilir. Mazeretin kabulü için haklı ve geçerli nedenlerin, ispatlayıcı belgelerle beraber, mazeretin sona ermesinden itibaren beş gün içinde ilgili dekanlığa veya yüksekokul müdürlüğüne bildirilmesi gerekir. Zamanında yapılmayan başvurular kabul edilmez.

(2) Öğrencinin sağlık raporu ile mazeretli sayılabilmesi için hastalığının Pamukkale Üniversitesi hastanelerinden, bunun mümkün olmadığı hallerde herhangi bir resmi veya özel bir sağlık kuruluşundan alınacak rapor ile belgelendirilmesi gerekir. Öğrencilerin raporlu oldukları süre içinde girdikleri sınavlarda aldıkları notlar geçersiz sayılır. Sadece sınav gününü kapsayan bir günlük sağlık raporları kabul edilmez. Uzun süreli tedavi gerektiren ve devamsızlık sınırını aşan ruhsal ve bedensel rahatsızlıklarını sağlık raporu ile belgeleyenler ile, vatani görevini yapmak isteyen öğrencilere, talepleri halinde bu Yönetmeliğin 26 ncı maddesinde belirtildiği şekilde izin verilir ve kayıt dondurma işlemi uygulanır.


(3) Genel hükümlere göre kesinleşmiş bir mahkumiyet halinin olması veya Yükseköğretim Kurumu Öğrenci Disiplin Yönetmeliğine göre Yükseköğretim Kurumundan çıkarma veya uzun süreli uzaklaştırma cezası dışındaki hallerin olması ve öğrencinin başvurması halinde ilgili yönetim kurulu kararıyla öğrenci mazeretli sayılır.

İzinler ve kayıt dondurma

MADDE 26 - (1) Öğrencilere, kanıtlayacakları önemli nedenlerin veya eğitim-öğretimlerine katkıda bulunacak Üniversite dışı burs, staj, araştırma ve benzeri imkanların ortaya çıkması halinde ilgili yönetim kurulu kararı ile bir yıla (iki yarıyıl) kadar izin verilebilir ve kaydı dondurulabilir. Öğrenci eğitim süresi içinde bu imkandan bir kez yararlandırılabilir. İzinden yararlanabilmesi için, öğrencinin yarıyıl başlangıcından önce dekanlığa veya yüksekokul müdürlüğüne başvurması gerekir.

(2) Bir yarıyıl veya farklı eğitim-öğretim yıllarının birbirini izleyen iki yarıyılı için izinli sayılan öğrenciler, katkı paylarını ödemeye devam eder. Aynı eğitim-öğretim yılı içinde iki yarıyıl kayıt donduran öğrenciler harç ödemez. Kayıt dondurulan süre ile ilgili daha önce ödenmiş olan katkı payları varsa bu miktar iade edilmez. İzinli sayılan süreler eğitim-öğretim süresinden sayılmaz.

(3) Uzun süreli tedavi gerektiren ruhsal ve bedensel rahatsızlıklarını sağlık raporu ile belgeleyenlere en fazla dört yarıyıla kadar izin verilebilir. Askerlik görevini yapanlara askerlik süresinin bitimine kadar izin verilir.


Yatay geçişler

MADDE 27 - (1) Üniversitenin çeşitli fakülte/yüksekokullarında uygulanan programlar arasında ve diğer üniversitelerden Üniversitenin benzer programlarına; 21/10/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans ve Lisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine ve Senato tarafından belirlenen esaslara göre yatay geçiş yapılabilir. Yatay geçişlere ve intibak programına ilgili yönetim kurulu karar verir.

(2) Avrupa Kredi Transfer Sistemi (ECTS) dahil üniversiteler arasında yapılacak geçişler ve alınan derslerin transferi, Yükseköğretim Kurulunun belirlediği esaslar ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılır.

Dikey geçişler

MADDE 28 - (1) Meslek yüksekokulu mezunlarının lisans programlarına kabulleri, alacakları intibak programı, kayıtlarının hangi sınıf veya yarıyıla yapılacağı; 19/2/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak ilgili yönetim kurullarınca kararlaştırılır.

Özel öğrenciler

MADDE 29 - (1) Üniversitedeki dersleri izlemeye yeterli görülen kimseler ile diğer üniversite öğrencileri, belirli konularda bilgilerini artırmak amacıyla, ilgili yönetim kurulu kararıyla, özel öğrenci olarak bir yarıyılda ancak bir dersi izleyebilir. Bu öğrenciler yazıldığı ders için belirlenen bütün kurallara uymak zorundadır. Bu statüdeki öğrencilere diploma verilmez. Ancak, ilgili fakülte/yüksekokul tarafından kendilerine durumlarını gösteren bir belge verilir. Özel öğrenciler, dersi açan birimin o yarıyıl için belirlenen katkı payını öder.


(2) Daha önce herhangi bir yükseköğretim kurumundan ilişiği kesilen öğrenciler özel öğrenci olamaz.

ALTINCI BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Giyim ve genel görünüş

MADDE 30 - (1) Eğitim-öğretim ve staj süresince öğrenciler, giyim ve genel görünüş konusunda ilgili mevzuat hükümlerine uymak zorundadır.

Disiplin

MADDE 31 - (1) Eğitim-öğretim ve staj süresince öğrencilerin disiplin iş ve işlemlerinde, 13/1/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

Tebligat

MADDE 32 - (1) Her türlü tebligat, öğrencinin yükseköğretim kurumuna kayıt sırasında bildirdiği adrese taahhütlü olarak yapılmak suretiyle tamamlanmış sayılır.

(2) Yükseköğretim kurumuna kayıt olurken bildirdikleri adresi değiştirdikleri halde bunu Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına veya fakülte/yüksekokullarının ilgili birimlerine kayıt ettirmemiş bulunan veya yanlış ve eksik adres vermiş olan öğrencilerin yükseköğretim kurumundaki mevcut adreslerine tebligatın gönderilmesi halinde kendilerine tebligat yapılmış sayılır.

Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller

MADDE 33 - (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde; ilgili diğer mevzuat hükümleri, Senato ve ilgili kurulların kararı uygulanır.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 34 - (1) 27/8/ tarih ve sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Pamukkale Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.


Yürürlük

MADDE 35 - (1) Bu Yönetmelik eğitim-öğretim yılı başında yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 36 - (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Pamukkale Üniversitesi Rektörü yürütür.


Üniversite Harç Ödemeleri

Üniversite Harç Ödemelerinizde Halkbank Yanınızda !

Harç ödemelerinizi Halkbank Mobil (Ödemeler/Vergi > Fatura ve Kurum Ödemeleri > Eğitim), Halkbank İnternet Şubesi (Ödeme/Vergi > Eğitim Ödemeleri), Halkbank ATM’leri,  0 0 Halkbank Dialog veya size en yakın Halkbank Şubesi'nden kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Anlaşmalı Üniversiteler:

  • 19 MAYIS ÜNİVERSİTESİ            
  • ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ    
  • AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ   
  • AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ     
  • ALANYA ALAADDİN KEYKUBAT ÜNİVERSİTESİ    
  • AMASYA ÜNİVERSİTESİ    
  • ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ    
  • ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ    
  • ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ    
  • BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ    
  • BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ   
  • BARTIN ÜNİVERSİTESİ     
  • BAYBURT ÜNİVERSİTESİ    
  • BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ     
  • BOZOK ÜNİVERSİTESİ      
  • DÜZCE ÜNİVERSİTESİ      
  • EGE ÜNİVERSİTESİ        
  • ERCİYES ÜNİVERSİTESİ    
  • ERZİNCAN BİNALİ YILDIRIM ÜNİVERSİTESİ  
  • ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ    
  • GAZİ ÜNİVERSİTESİ
  • GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ    
  • GEBZE TEKNİK ÜNİVERSİTESİ    
  • GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ
  • HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ   
  • HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ    
  • HİTİT ÜNİVERSİTESİ      
  • IĞDIR ÜNİVERSİTESİ      
  • ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ 
  • İSKENDERUN TEKNİK ÜNİVERSİTESİ    
  • İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ    
  • İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ-CERRAHPAŞA    
  • KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ   
  • KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ   
  • KAYSERİ ÜNİVERSİTESİ    
  • KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ       
  • MALATYA TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ 
  • MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ     
  • MARMARA ÜNİVERSİTESİ    
  • MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ    
  • NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ       
  • NEVŞEHİR funduszeue.infoŞ ÜNİVERSİTESİ  
  • PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ     
  • SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ    
  • ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ     
  • ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ     
  • YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ   

Yönetmelik

Pamukkale Üniversitesinden:

Pamukkale Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve

Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması

Hakkında Yönetmelik

MADDE 1 — 27/8/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan PamukkaleÜniversitesiÖnlisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin 4 üncümaddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 4 —Pamukkale Üniversitesi fakülte ve yüksekokullarına öğrenci olma hakkı kazanan aday; Rektörlükçe belirlenen ve ilan edilen süre içinde, istenen belgelerle kesin kaydını yaptırır. Süresi içinde kaydını yaptırmayan aday hakkını kaybeder.

Kesin kaydını yaptıran öğrenci, internet üzerinden veya ilgili fakülte/yüksekokuldaki bilgisayar laboratuarlarından faydalanarak yerel ağ üzerinden, akademik takvimde gösterilen süre içinde derslerini seçip kayıt onayı vermek zorundadır."

MADDE 2 — Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 5 — Öğrenci her yarıyıl başında harcını, akademik takvimde belirtilen kayıt bitiş süresinden bir gün öncesine kadar yatırmak zorundadır. Öğrenci harcını yatırdıktan bir gün sonra; internet veya yerel ağ üzerinden, ders seçimi için açılan kayıt arayüzünde, önceliklealttan alması gerekli olan başarısız olduğu ders/derslerolmak üzere programına uygun olan dersleri seçmekle yükümlüdür. Ders seçim işlemlerini tamamladıktan sonra kaydını onaylayarak işlemini bitiren öğrencinin seçtiği derslere, danışmanının onay vermesi ile kayıt yenileme işlemi tamamlanmış olur. Danışmanların seçilen derslere ilişkin herhangi bir sorumluluğu yoktur.

Öğrenci, ilgili yönetim kurulunca kabul edilmiş bir mazereti yoksa kaydını kendisi yapar. Ders kaydını mazereti nedeniyle belirlenen tarihte yapamamış olan öğrenci, mazeretinin ilgili yönetim kurulunca kabul edilmesi halinde ekle-sil dönemi içinde yapabilir. Bu süre içinde de kaydını yenilemeyen öğrenci bir defaya mahsus olmak üzere bunu izleyen yarıyılın başında kaydını yeniler. Aksi halde, öğrencinin Üniversite ile ilişiği kesilir. Bu hak, öğrenim süresi içinde bir defadan fazla kullanılamaz. Bu şekilde kaybedilen süre, öğrenim süresinden sayılır. Kayıt yenileme işlemlerinin tümünden öğrenci sorumludur.

Yarıyıl sonu başarı durumu, fiili imkansızlıklar nedeniyle belirlenemeyen öğrencilerin kayıtları bir sonraki yarıyıla geçici olarak yapılır. Kesin belirlemeler sonucuna göre ilgili yönetim kurulu kararı ile ilişiği kesilen ve kayıtları geçici olarak yenilenmiş olan bu öğrenciler kazanılmış hak iddiasında bulunamazlar. Ancak o yarıyıl için yatırmış oldukları öğrenim harçları varsa kendilerine iade edilir."

MADDE 3 — Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Öğrencinin mezuniyet aşamasında olduğu veya ortak zorunlu dersler hariç kodlu derslerin tamamını başaramadığı için 3 ve 4 üncü sınıf derslerini alamadığı durumlarda, öğrencinin alabileceği ders kredisi 15’in altında kalıyorsa bunun için fakülte/yüksekokul yönetim kurulu kararına gerek yoktur."

MADDE 4 — Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 11—- Derslerin % 70’ine ve uygulamaların % 80’ine devam zorunludur. Derslerin % 30'undan, uygulamaların da % 20'sinden fazlasına katılmayan öğrenci o dersin genel sınavına alınmaz. Devamsızlıkları nedeniyle sınava girme hakkı kazanamayanların listesi; yarıyılın son haftası içinde, fakülte/yüksekokulyönetimiaracılığıyla öğrencilerin görebileceği yerde ilan edilir.

Önceki dönemde devam şartı yerine getirilmiş olan tekrarlanan derslerde (uygulamalı dersler haricinde), ara sınavlara girmek kaydıyla devam şartı aranmayabilir."

MADDE 5 — Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 14 — Notlar ve katsayılar aşağıda gösterilmiştir;

a) Geçer notlar: A1, A2, B1, B2, C ve G’dir. Bu notlara karşılık olan puan ve katsayılar aşağıdaki gibidir.

Puanlar NotlarKatsayılar

A

A

B

B

C

G0Geçer (Kredisiz derslerde başarılı)

b) Geçmez notlar: K ve F geçmez notlardır. Bunlardan;

1) K : Geçmez (Kredisiz derslerde başarısız),

2) F1: Devamsızlık nedeniyle genel sınava girme hakkı yok. Bu not; Yönetmeliğin 11 inci maddesinde belirtilen koşul yerine getirilerek, fakülte/yüksekokul yönetimi aracılığı ile devamsızlıktan kalan öğrenci listesi yarıyılın son haftası içinde ilan edilmişse verilebilir,

3) F2: Genel sınava girme hakkı olduğu halde girmedi,

4) F3: Genel sınava girdi, ancak başarısız

olarak tanımlanır.

c) H (Mazeretli) : İlgili yönetim kurulunca geçerli görülen mazereti nedeni ile genel sınava giremeyen öğrenciler için, ilgili yönetim kurulu kararı ile Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından kaydedilen nottur.

d) M (Muaf) : Herhangi bir üniversiteden ya da yükseköğretim kurumundan dikey/yatay geçişle kabul olunan öğrencilerin ilgili programa intibaklarında, önceden izledikleri programda almış oldukları ve ilgili yönetim kurulu kararı ile başarılı sayıldıkları dersler için Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından kaydedilen nottur.”

MADDE 6 — Aynı Yönetmeliğin 17 ncimaddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 17 — Üniversiteden ilişik kesme nedenleri şunlardır:

a) Aşağıda belirtilen hallerde, öğrencinin, bu Yönetmelikte öngörülen eğitim-öğretim süresini tamamlayıp tamamlamadığına bakılmaksızın Üniversite ile ilişiği kesilir;

1) Bu Yönetmeliğin 5 inci maddesi hükümleri saklı kalmak kaydıyla kaydını yenilememesi,

2)Başarısız olduğu derse, açıldığı iki yarıyılda üst üste kayıt yaptırmaması,

3)İlgili mevzuat hükümlerine göre Üniversiteden çıkarma cezası almış olması,

4)Kendi isteği, ölüm ve benzeri bir durumun ortaya çıkması.

b) Bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinde gösterilen, öğrencinin öğrenim süresi ve başarısızlığı ile ilgili ilişik kesme nedenleri.

Üniversiteden ilişik kesme kararı, ilgili yönetim kurullarınca alınır."

Yürürlük

MADDE 7 — Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 8 — Bu Yönetmelik hükümlerini Pamukkale Üniversitesi Rektörü yürütür.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası