yolcu koltuğu emniyet kemeri cezası / Otobüslerde de "emniyet kemeri" takmak zorunlu - Son Dakika Haberleri

Yolcu Koltuğu Emniyet Kemeri Cezası

yolcu koltuğu emniyet kemeri cezası

Emniyet Kemeri Faydaları ve Emniyet Kemeri Cezası 2023

emniyet kemeri

Yasal zorunluluğu ve cezai yaptırımlarına rağmen sürücülerin birçoğu emniyet kemeri kullanmayı alışkanlık haline getirmemekte direniyor. Oysa pek çok kişinin yaşamını kaybetmesine neden olan trafik kazalarında emniyet kemeri kurtarıcı olabiliyor. Emniyet kemerini kullanmayan kişiler ise hayatını kaybedebiliyor veya ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalabiliyor.

Emniyet kemeri kullanılmadığında kişiler çarpmanın etkisiyle zarar görebilecekleri gibi araç dışına da savrulabilir. Üstelik bu durumda zarar gören sadece sürücüler olmayabilir. Seyir halinde sürücünün yanında bulunan kişiler de ağır yaralanabilir. Dolayısıyla emniyet kemeri tüm yolcular için gereklidir.

Herhangi bir kaza ya da yaralanma olmasa da trafik kurallarına göre emniyet kemeri takmak bir zorunluluktur. Takılmaması durumunda ceza kesilir ve ödeme yapılması gerekir.

Emniyet kemerinin kullanılmamasının altında birçok farklı düşünce yatar:

  • Kısa süreli yolculuklarda emniyet kemeri takmaya gerek yok.
  • Ben iyi bir sürücüyüm, kaza yapma ihtimali olanlar düşünsün.
  • Kaza esnasında araç emniyet kemerinin kilitlenmesinden korkuyorum.
  • Düşük hızda giderken emniyet kemerine gerek yok.

Bu tip yanlış bilgilendirmeler ve inanışlarla emniyet kemeri kullanılmıyor. Peki, emniyet kemerini kullanmak neden bu kadar önemli ve bize ne faydası var?

Emniyet Kemeri Takmanın Önemi

Emniyet kemerinin güvenli sürüşe katkısı, yapılan araştırmalarda da kanıtlanmış durumda. Örneğin ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların %24,8’i hiçbir zarar görmezken emniyet kemeri kullanmayanların sadece %6,3’ü yara almadan kurtulabiliyor. İşte emniyet kemerinin faydaları! 

  • Çarpmanın neden olduğu sarsıntıların azalmasını sağlar.
  • Çarpma etkisi vücudumuzdaki tek noktaya değil, bütün noktalara yayıldığı için vücudumuzdaki tek bir bölgenin şiddetli darbe görmesi engellenmiş olur.
  • Emniyet kemeri kişileri araç içinde tutar, savrulmanın önüne geçer.
  • Göğüs, baş, omurilik gibi vücudun hassas bölgelerinin bir yere çarpmasını engeller.
  • Ufak çaplı kazalarda ciddi yaralanmaların önüne geçilmesini sağlar.
  • Çarpmanın neden olduğu sarsıntıların azalmasını sağlar.
  • Çarpma etkisi vücudumuzdaki tek noktaya değil, bütün noktalara yayılır. Dolayısıyla vücudumuzdaki tek bir bölgenin şiddetli darbe görmesi engellenmiş olur.
  • Emniyet kemeri kullanmayan kişilerin kaza esnasında araçtan fırlamaları sıklıkla yaşanan bir durumdur. Emniyet kemeri kişileri araç içinde tutar, savrulmanın önüne geçer.
  • Göğüs, baş, omurilik gibi vücudun hassas bölgelerinin bir yere çarpmasını engeller.
  • Ufak çaplı kazalarda ciddi yaralanmaların önüne geçilmesini sağlar.

Emniyet Kemeri Takmamanın Zararları

Emniyet kemeri kullanılmadığında karşılaşılabilen olumsuzluklar şunlar:

  • Aniden çarpışma sonucu kişi öne fırlar. Ön cam, torpido veya direksiyona çarpma sonucunda yaralanmalar meydana gelir.
  • Yaralanma ihtimali %30 oranında yükselir.
  • Baş ve göğüste ciddi yaralanmalar yaşanır.
  • Çarpma sonucu iç organlar zarar görür.
  • İç kanamalar ve travmalar görülür.
  • Çarpışma ölümle sonuçlanabilir.

Emniyet Kemeri Nasıl Takılmalıdır?

Emniyet kemeri takarken kemerin üst kısmının boyunla temasından kaçınmalı, alt kısmı ise göbek bölgesinin altından, kalça hizasından geçirmelisin. Emniyet kemeri kesinlikle gergin bir vaziyette olmalı ve vücudunu iyice kavramalıdır.

Emniyet Kemeri Kullanımı Hakkında Yanlış Bilinenler

Her yıl meydana gelen kazalarda sürücü ve yolcuların emniyet kemeri kullanmadığı durumlarda ölüm oranının daha yüksek olduğu görülüyor. Emniyet kemeri ile ilgili bilinen yanlışlar şunlar:

  • Kısa mesafelerde kullanılması gereksiz: Ölümle sonuçlanan kazaların %80’i yolculuğun ilk 30-40. kilometrelerinde meydana geliyor. Saatte 90 km hız ile giden bir araç için bu mesafe sadece yarım saatlik yol demek.
  • Yavaş gidiliyorsa emniyet kemerine ihtiyaç olmaz: Meydana gelen trafik kazalarının yarıdan fazlası saatte ortalama 60 km hız ile giden araçlar tarafından yapılıyor. 50 km hız ile giden bir araçta emniyet kemeri kullanımının ihmal edilmesi durumunda yaralanma riski %70’tir. Bu hızda meydana gelen bir çarpma, 4. kattan düşmek ile eşdeğerdir.
  • Arka koltukta oturanların kullanmasına gerek yok: Kazalardaki ağır yaralanmalarda arka koltukta emniyet kemeri takmanın, yaralanma şiddetini %50 azalttığı yapılan araştırmalarla kanıtlanmış durumda. Ayrıca emniyet kemeri takma zorunluluğu, Karayolları Trafik Kanununa göre sürücü dahil tüm yolcular için geçerlidir.
  • Kemer, kaza esnasında araçta sıkışmaya sebep oluyor: Trafik kazası esnasında bulunulabilecek en güvenli yer, aracın içidir. Araç dışına fırlayan bir yolcunun ölüm riski çok daha fazladır.
  • Hava yastığım var, emniyet kemerine gerek yok: Hava yastığı, emniyet kemerinin faydasını %40 oranında artırır ancak tek başına emniyet kemerinin sağladığı güvenliği sağlamaz ve savrulmayı durdurmaz.

Günümüzde emniyet kemerleri omuzdan çapraz gelerek kilit noktasına ve kilit noktasından yana doğru bağlantı noktasına olmak üzere üç güvenlik noktası üzerine inşa edilmiştir. Önceki yıllarda kullanılan ve yalnızca omuzdan çapraz gelerek kilit noktasına ulaşan emniyet kemerlerinin yetersiz kalması üzerine Volvo tarafından geliştirilen bu sistem ile bir kaza anında emniyet kemeri 2 tonun üzerinde bir etkiye direnç sağlayabilmektedir.

Bu etkiye engel olmak için 75 kg’lık bir kol gücü gerekiyor ki bir insanın sağlayabileceği azami kol gücü 25 kg’dir. Bu nedenle kaza sırasında emniyet kemerinin takılı olması, emniyette olduğun anlamına gelir.

Emniyet Kemeri Cezası 2023

Emniyet kemeri kullanımı, sürücüler için bir tercih değil zorunluluktur. Emniyet kemeri takmamanın bir cezası vardır ve her yıl trafik cezaları listesinde yer alır. Trafik cezaları arasında yer alan emniyet kemeri takmama cezası, sürücülerin güvenliğini sağlama ihtiyacından uygulanır. Peki, 2023 yılında emniyet kemeri cezası ne kadar? Ehliyet ceza puanı hakkında bilgi almak için diğer sayfamızı ziyaret edebilirsin.

2023 emniyet kemeri cezası için güncel ödenmesi gereken tutar 436 TL’dir. Emniyet kemeri cezası ödeme için işlemlerini 15 gün içinde yaparsan emniyet kemeri takmama cezası tutarında %25 oranında indirim uygulanır. Yani 436 TL ceza tutarı, 327 TL olarak ödenir. 

Araç plakana yazılan cezalar var mıdır, trafik cezası ödemesi yapman gerekiyor mu öğrenmek için trafik cezası sorgulama yazımızdan detaylı bilgi alabilirsin.

Araçlara Göre Emniyet Kemeri Takma Zorunluluğu

Emniyet kemeri cezası, kullanma zorunluluğundan kaynaklanır. Ancak bazı araçlar ve kişiler için emniyet kemeri zorunluluğu yoktur. Emniyet kemeri takma zorunluluğu olmayanlar, Karayolu Trafik Yönetmeliği’nin Sürücülerin ve Yolcuların Tertibat Kullanma Mecburiyeti” başlıklı 150. Maddesinde tanımlanmıştır. Peki, kimlerin emniyet kemeri takma zorunluluğu yoktur? 

  • Yerleşim yeri içerisinde ticari amaçla yolcu taşımacılığı yapan minibüs ve otobüsler ile dolmuş yolcuları
  • Geri gitme veya park etme yerlerinde 25 km/s hızını geçmeyen sürücüler
  • Ambulanslarda hasta veya yaralılara müdahale nedeniyle özel pozisyonlarda bulunan kişiler

Sağlık Sorunları Nedeniyle Emniyet Kemeri Takmama

Sağlık sorunlarından dolayı emniyet kemeri takamayacak olan kişilerin Devlet Hastanesi Sağlık Kurulundan emniyet kemeri takamayacağına ilişkin olarak Sağlık Kurulu Raporu alması gerekir. Bu kişiler, raporda belirlenen süre boyunca emniyet kemeri takmaktan muaf tutulurlar. 

Her gün binlerce kazanın yaşandığı trafikte pek çok insan emniyet kemeri kullanmadığı için yaşamını kaybediyor. Bu nedenle hem bu kayıpların önüne geçecek hem de emniyet kemerinin önemini pekiştirecek uygulamalara önem vermeli, emniyet kemeri takma zorunluluğunu ihlal etmeden kurallara uymalısın

Hemen Kasko Sigortası Yaptır, Güvenle Seyahat Et!

Kaza riskine karşı emniyet kemerini kullandığın gibi aracının güvencesi olan kasko sigortanı da mutlaka yaptırmalısın. Kasko güvencesine en uygun kasko fiyatlarıyla sahip olmak için dilersen Sigortam.net’te online kasko sorgulama yapabilir, dilersen de 444 24 00 numaralı Sigorta Destek Hattımızdan 7/24 yardım alabilirsin.

Yolcu Emniyet Kemeri Cezası Kime Yazılır?

Şahsi araçların gün geçtikçe arttığı bir dönemde yaşıyoruz. Geçmişte gerek maddi durumlar nedeniyle gerek araç çeşitliliğinin az olması sebebiyle ve yolların, otobanların pek bulunmaması gibi nedenlerden dolayı şahsi araçlar daha azdı. Artık birçok farklı çeşitte araç bulunması, düzenli ve rahat kullanılabilen yolların olması; insan hayatını daha hızlı ve rahat yaşanır hale getirmektedir. Gelişen teknoloji ile beraber araçların birçok farklı çeşidi de çıkmakta ve gün geçtikçe şahsi araçlara olan ilgi de artmaktadır. Artık her bütçeye ve her kesime uygun araçlar, şahsi araçlara ilgi duyanların odağı haline gelmekte ve gün geçtikçe trafikteki araç sayısı da artmaktadır.


Motorlu araçların insan hayatını kolaylaştırdığı göz ardı edilemeyecek kadar büyük bir gerçektir. Fakat bu gerçeğin bir de bir diğer yüzü vardır. Trafik denilen olgunun belli kurallara uygun şekilde ve gerektiğinde cezai müeyyideler uygulamak yoluyla yasalaştırılması gerekmektedir. İnsan hayatının korumaya yönelik bu kurallar trafik kuralları olarak adlandırılmaktadır. 
Bu kurallara uymak kişi ayırt etmeksizin herkes için mecburidir. Uyulmadığında ise cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Her kuralın çiğnenmesi durumunda farklı cezai işlemlere başvurulur.

 

Emniyet Kemeri Takmanın Önemi


Trafikte hareket halindeki motorlu taşıt ile yolculuk yapan şoför ve yolcuların can güvenlikleri nedeniyle emniyet kemeri takmaları mecburidir. Bu mecburiyet yasalarla korunmuştur. Yani trafiğe çıkarken dikkat edilmesi gereken başlıca önemli kurallardan biri muhakkak emniyet kemerinin takılı olmasıdır. Bu kural kimisi için can sıkıcı gözükse de aslında tamamen insan sağlığını koruyabilmek amaçlıdır. Olası kaza durumlarında daha az yara ile kurtulmamızı sağlayacak ve araç içinden fırlamayı önleyecek olan elbette emniyet kemeridir. Emniyet kemerinin takılı olmadığı durumlarda, kaza anında yolcu araçtan fırlayarak daha büyük darbeler alabilir ve hatta hayati tehlikesi büyük boyutta söz konusu olabilir. Bunların önüne geçmek için emniyet kemerinin takılı olması zorunlu hale getirilir ve yasalarla bu zorunluluk korunarak yapılmadığı takdirde ceza uygulanabilir.

 

 

Emniyet Kemeri Takmamanın Cezası


Yolculuk esnasında emniyet kemerinin takılı olması sürücülerin ve yolcuların hayatını korumayı sağlar. Aksi takdirde cezai işlem uygulandığında ise sürücü bu cezayı ödemekle yükümlüdür. Emniyet kemeri takmamanın cezası ceza ücretlerine göre değişiklik gösteren konulardan biridir. Ekonomik durumlar sebebiyle her konuda olduğu gibi ceza konularında da zam söz konusudur.

 

Genellikle her yıl belli bir zaman içinde ceza uygulamaları için de belli derecede zam yapılır. Her cezanın ödemesi aynı şekilde çıkmaz, kural ihlalinin büyüklüğüne göre ödenecek ceza tutarı da değişiklik göstermektedir. Kara Yolları Trafik Kanunu’nda belirtilen ceza miktarına göre ceza kesilmektedir. Bu miktar sürücünün emniyet kemerini takmaması ve yolcunun emniyet kemerini takmaması durumlarına göre iki farklı ceza olarak değişiklik gösterir. Sürücünün emniyet kemerini takmaması durumunda 2021 yılı itibari ile 144 TL ceza kesilirken yolcunun emniyet kemerini takmadığı durumlarda ise 108 TL olarak değişiklik gösterir. Emniyet kemerinin takılmaması durumunda ise cezalar otomobil sahibine kesilmektedir ve cezayı ödemekle yükümlü olan kişi şahsi aracın sahibi olarak görünür. 


Her yıl gelen zamlarla beraber 2021 yılında gelen son zam ile birlikte emniyet kemeri takılmaması durumunda sürücüler için 144 TL ve yolcular için ise 108 TL ceza kesilmesi uygun görülmüştür ve yolcuya kesilen emniyet kemeri cezasını ise yolcu öder. 


Emniyet kemerinin takılmasının zorunlu hale getirilmesi, küçük ama oldukça önemli bir noktadır. Trafikte hem yayaların hem sürücülerin hem de diğer yolcuların sağlığını korumak ve en önemlisi de kaza olması durumunda can kaybı ihtimalini en aza indirmek için emniyet kemerinin takılı olması gerekir. Sağlığınız için trafikte emniyet kemerinizi mutlaka takın. 
 

Not: İçerik tamamen bilgi amaçlıdır. Yer alan bilgiler ile kanuni hükümler arasında farklılıklar olabilir.

Emniyet kemeri takmama cezası ne kadar oldu 2023?

Yeniden Değerleme Oranı'nın yüzde 112,9 olarak belirlenmesiyle birlikte 2023 yılında trafik cezaları da belli oldu. Buna göre emniyet kemeri takmamanın cezası da netleşti.

2023 EMNİYET KEMERİ TAKMAMANIN CEZASI NE KADAR?

Birçok sürücünün uymadığı emniyet kemeri ihlaline de yüksek ceza geliyor. 2022 yılında 196 TL olan emniyet kemeri takmamak, yapılan değerleme oranıyla bu yıl 436 TL'ye yükseldi.

EMNİYET KEMERİ TAKMAMA CEZASI

Emniyet kemeri takmayan sürücülere 2023 yılı için 436 TL kemer takmama cezası verilir ve sürücünün ehliyetine 15 ceza puanı işlenir. Emniyet Kemeri takmayan sürücülere verilecek ceza Trafik Kanunu 78. maddesinde belirtilmiştir; "Madde 78 – Belirli sürücülerin ve yolcuların, araçların sürülmesi sırasında koruyucu tertibat kullanmaları zorunludur. Kullanma ve yolların özelliği gözetilerek hangi tip araçlarda sürücülerinin ve yolcularının şehiriçi ve şehirlerarası yollarda hangi şartlarda hangi koruyucu tertibatı kullanacakları ve koruyucuların nitelikleri ve nicelikleri ile emniyet kemerlerinin hangi araçlarda hangi tarihten itibaren kullanılacağı yönetmelikte belirtilir. (Değişik: 21/5/1997-4262/4 md.) Bu madde hükmüne uymayanlar 1 800 000 lira para cezası ile cezalandırılırlar."Ceza PuanıEmniyet kemerini takmama cezası 15 puandır ve verilen ceza puanı ehliyetinize işlenir. Ceza puanı 100 olan sürücülerin ehliyetleri 2 ay süreyle geri alınıyor ve ehliyetinizi tekrar geri alabilmek için bir sürücü kursundan 40 saatlik bir eğitimin sonunda uygunluk belgesi almanız gerekiyor.

KEMER TAKMAYAN YOLCU CEZASI VAR MI?

Geçmiş yıllarda yalnızca kemer takmayan yolcuya ceza yazılıyordu ancak artık emniyet kemeri takmayan yolculara da para cezası kesiliyor. Ceza araç sahibi ya da şoföre değil yasağı ihlal eden yolcuya yazılır ve ceza yolcu tarafından ödenir.

ARKA KOLTUKTA EMNİYET KEMERİ TAKMAK ZORUNLU MU?

İçişleri bakanlığınca , valiliklere gönderilen genelgelerde ön koltukta olduğu gibi arka koltuklardaki yolcularında emniyet kemeri takması gerektiği vurgulandı. 01.01.1998 tarihinden sonra üretilen minibüslerin arka koltuklarında, kamyon, kamyonet, çekici ve şehirlerarası otobüslerde emniyet kemeri kullanımı yönetmelik kararı ile zorunlu kılındı.

Otomobiller de olduğu gibi şehirler arası otobüslerde de bütün yolcuların emniyet kemeri takması gerekmektedir. Araç hareket etmeden önce muavinin yolcuları kontrol ederek, emniyet kemerini takmayan yolcuları uyarması gerekmektedir.

EMNİYET KEMERİ NEDEN TAKILMALI?

Yapılan araştırmalarda, yapılan kazalarda emniyet kemerinin ölüm ve yaralanmaları %50 oranında azalttığı belirlenmiştir. Özellikle yaralanmaları büyük ölçüde azaltmaktadır. Biz Türk milleti olarak emniyet kemeri takmayı pek sevmeyiz, hatta takanlarla ezik diye dalga geçilir. Ancak unutulan şey emniyet kemerinin sizi koltuğa değil hayata bağladığıdır. Önemsemediğiniz hızlarda dahi yapılan trafik kazalarında kemeriniz takılı değilse ağır yaralanabiliyorsunuz belki de ölümle sonuçlanabiliyor. Kemeriniz takılı olsa burnunuz dahi kanamayacakken kemeriniz takılı olmadığı için kendinizi yoğun bakımda bulabiliyorsunuz.Türkiye’de emniyet kemeri kullanım oranı sürücünün yaşı arttıkça artmaktadır. Kadınların emniyet kullanma oranı da erkeklere göre daha fazladır. Ayrıca şehirlerarası yollarda emniyet kullanım oranı da şehir içindeki emniyet kullanım oranına göre daha fazladır. Yapılan bir araştırmada, 30 km hızla giden bir araçta ön koltukta oturan bir kişi, ani fren durumunda 3.5 tonluk bir güçle öne fırlamaktadır. Tabiki bu durumda camdan fırlamanız içten bile değildir. Yani şehir içinde düşük bir hızla seyrederken ani bir frende camdan fırlayabilirsiniz.

EMNİYET KEMERİ TAKMAK İLE İLGİLİ BAZI ARAŞTIRMA SONUÇLARI

Üç noktalı emniyet kemerleri, otomobilde seyahat edenlerin ağır yaralanma risklerini % 45 kamyonetlerde de % 60 oranında azalmaktadır.

İleri düzey araştırmalarda arka koltukta emniyet kemeri kullanımının, arka koltukta meydana gelen ölüm ve yaralanmaların 2/3'nün ve ön koltukta ölümlerin ise % 6'sını önlediği saptanmıştır. Bütün ağır yaralanmalarda ise, arka koltuk emniyet kemerleri yaralanmanın şiddetini % 50 oranında azaltmaktadır.

TRL (İngiltere Ulaşım Araştırma Laboratuarı) analizleri, ön koltuk yolcularının tamamına yakınının emniyet kemeri takmasına karşılık, daha düşük oranda emniyet kemeri kullanan arka koltuk yolcularının yaralanma riskinin 2 kat, fırlatılma riskinin ise 7 kat daha fazla olduğu ortaya koymuştur. Emniyet kemeri takmamış arka koltuk yolcuları en çok kafa, yüz ve boyun zedelenmelerine maruz kalmaktadır. Arka koltuk yolcularının en büyük yaralanma nedeni fırlatılmadır.

Genel bir ifade ile belirtecek olursak emniyet kemeri kullanımının zorunlu olduğu ülkelerdeki ölüm ve yaralanma oranları, kullanımın zorunlu olmadığı ülkelere göre % 40 daha azdır.

Avustralya'nın bir eyaleti olan Viktorya'da emniyet kemeri kullanımı 1970 yılında zorunlu hale getirilmiştir. Bundan 4 yıl sonra 1974 istatistiklerinde ölümlerde % 37'lik azalma, yaralanmalarda % 41'lik azalma ve omurilik zedelenmelerinde ise % 27'lik azalma meydana gelmiştir.

1995'te Amerika'da ise emniyet kemerleri 9.797, hava yastıkları 475, çocuk koruma sistemleri ise 279 kişinin hayatını kurtarmıştır. Kanada'da, 1989'dan bu yana emniyet kemerleri 2.400 kişinin hayatını, 55.000 kişinin yaralanmasını önlemiş, sosyal ve sağlık maliyetlerinde 3 milyon dolar tasarruf sağlamıştır. Yine aynı ülkede ise 1995 yılında ölümlü kazalarda, koruma sistemi kullanmayanların (Emniyet kemeri, araç çocuk koltuğu vs.) % 25'i aracın dışına fırlatılmıştır.

Ölümlü kazalarda emniyet kemeri kullananların % 24.8'i hiç zarar görmeden kazayı atlatırken, emniyet kemeri kullanmayanlarda bu oran % 6.3'tür.

Emniyet kemeri takmama cezası ne kadar? 2023 emniyet kemeri cezası ücreti

Emniyet kemeri bazılarımızı rahatsız ediyor olsa da trafikte hem kendi güvenliğimiz hem de aracımızda taşıdığımız kişilerin güvenliği açısından hayati önem taşımaktadır. Seyir halindeki aracın içerisindeki yolcular araçla aynı hızda ve istikamette hareket etmektedir. Aracın olası ani duruşunda aracın hızı düşse dahi içindekiler aynı hızda hareketlerine devam etmektedir. Bu durum araç içindeki yolcuların ani bir kaza durumunda aracın hızıyla aynı hızda kendilerini ilk durduracak objeye çarpmalarına sebep olur. Bu da genellikle aracın ön camına veya arka koltuktaki yolcular için ön koltuğa şiddetli çarpmaları anlamına gelir. İşte tam da bu gibi kazalarda emniyet kemeri takmak hayat kurtarır. Emniyet kemeri takmama cezası ne kadar? Emniyet kemeri cezası plakaya yazılır mı? İşte tüm bunların cevaplarını sizler için araştırdık.

Kemer Cezası Ne Kadar?

Ülkemizde emniyet kemeri kullanımı Karayolları Trafik Konunu ile yasal olarak düzenlenmiş ve cezai yaptırımları belirlenmiştir. İlgili kanun;

  • Otomobil ve tescil bakımından otomobil gibi işlem gören arazi taşıtlarında sürücüsü ile ön ve arka koltuklarda;
  • Minibüslerde ise sürücüsü ile yanında oturan yolcuların;
  • Kamyon, kamyonet ve çekicilerde sürücü ve sürücü yanındaki koltuklarda;
  • Şehirlerarası otobüslerde (sınıf III) arka koltuklar hariç olmak üzere, sürücüsü dahil en ön ve önünde boşluk olan arka koltuklarda, önünde boşluk olan kapı önü koltuklarında;
  • İki katlı şehirlerarası otobüslerde merdiven önü, en ön ve önünde boşluk olan en arka koltuklarda, masa etrafında bulunan koltuklardan aracın gidiş yönüne doğru olanlarda oturan yolcular için emniyet kemeri, bulundurulması ve kullanılması mecburidir. şeklindedir.
  • Aynı kanunla 10 yaşından küçük çocukların araçlarda ön koltukta seyahat etmeleri yasaklanmıştır. Peki emniyet kemeri takmamanın cezası nedir?

Emniyet kemeri cezası 2023 yılında 436 TL para cezası ve 5 ceza puanı olarak belirlenmiştir. Ceza tutarı eğer ceza ilk 15 gün içinde yatırılırsa yüzde 25 indirim sağlanır.

Emniyet Kemeri Takmama Cezası Kime Yazılır?

Emniyet kemeri cezası trafikte içerisinde kemer bağlamamış yolcu bulunan araçların şoförlerine yazılır. Eğer bir trafik denetimi esnasında kemersiz yolcu tepsi edilir ise şoföre cezai işlem uygulanır ve 5 ceza puanının yanı sıra 436 TL para cezası kesilir.

Emniyet Kemeri Cezası Plakaya Yazılır Mı?

Eğer elektronik trafik denetleme sistemleri ile araç içinde emniyet kemersiz yolcu veya sürücü tespit edilirse araç plakasına cezai işlem uygulanabilir.

Radar Emniyet Kemeri Cezası Yazabilir Mi?

24 saat gözlem yapan kamera ve radarlar aracılığıyla trafik güvenliğini tehlikeye sokan araçlara ceza kesilebilir. Emniyet kemeri cezası da bu tür elektronik denetleme sistemlerinin kesebildiği cezalar arasındadır.

Emniyet Kemeri Cezası Ne Zaman Gelir?

Emniyet kemeri cezası aracın sürati ne olursa olsun hareket halindeki araç içinde kemerin takılı olmadığı tüm yolcu ve sürücüler için kesilir. Kesilen ceza bir trafik denetimi sırasında yazılmışsa zaten ceza o anda size tebliğ edilmiş olur. Eğer ceza elektronik denetleme sistemleri ile kesildiyse internet ortamından cezayı aynı gün kontrol edebilirisiniz. E-devlet uygulaması kesilen cezaları mail olarak da bildirmektedir. Bu bilgilendirmeleri almıyorsanız E-devlet üzerinde gerekli ayarların yapıldığından emin olmalısınız.

Emniyet Kemeri Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Eğer bir yanlışlık sonucu haksız yere emniyet kemeri cezası aldığınızı düşünüyorsanız bu cezaya itiraz etme hakkına sahipsiniz. Haksız yere kesildiğini düşündüğünüz cezalara, şahsa veya plakaya cezanın kesilmesini takip eden 15 gün içinde Sulh Ceza Mahkemeleri’ne itirazda bulunabilirsiniz. Mahkeme tarafından cezanın sabit olduğuna karar verilirse bu sefer mahkeme masraflarını da ödemek durumunda kalabilirsiniz. Kesilen cezaya itiraz için gerekli belgeler aşağıdadır;

  • Araç sahibinin kimlik ve ehliyeti fotokopisi
  • Trafik cezası kesilen aracın ruhsat fotokopisi
  • Trafik idari para cezası karar tutanağı fotokopisi
  • Sulh Ceza Hâkimliği’ne yazılan dava dilekçesi
  • Ceza ödemesini belgeleyen banka dekontu

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası