aspartan içeren ilaçlar / Aspartam içeren ilaçlar

Aspartan Içeren Ilaçlar

aspartan içeren ilaçlar

Labmedya - Laboratuvar ve Sağlık Gazetesi

Aspartam, piyasada bulunan en popüler yapay tatlandırıcılardan biridir. Tatlandırıcı popülerliğini korusa da son yıllarda tartışmalarla da karşı karşıya kalmıştır. Birçok rakip, aspartamın sağlık için gerçekten kötü olduğunu iddia etmiştir. Aspartam tüketiminin uzun vadeli yansımaları hakkında da iddialar bulunmaktadır. Ne yazık ki, aspartam üzerinde kapsamlı testler yapılmış olsa da aspartamın sizin için "kötü" olup olmadığı konusunda bir fikir birliği bulunmamaktadır. 

Aspartam, farklı markalar altında satılmakta ve ayrıca ambalajlı ürünlerde, özellikle “diyet” gıdaları olarak etiketlenenlerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Aspartamın bileşenleri aspartik asit ve fenilalanindir. Her ikisi de doğal olarak oluşan amino asitlerdir. Aspartik asit vücut tarafından üretilir ve fenilalanin ise gıdalarımızdan aldığınız temel bir amino asittir.

Vücut aspartamı işlediğinde, bunun bir kısmı metanole parçalanır. Meyve, meyve suyu, fermente içecekler ve bazı sebzelerin tüketimi de metanol üretimi içerir veya bununla sonuçlanır. Metanol büyük miktarlarda tüketildiğinde toksiktir. Ancak artan absorpsiyon nedeniyle serbest metanol ile birleştirildiğinde daha küçük miktarlar toksik özelliği söz konusu olabilir. Bazı gıdalarda serbest metanol bulunur ve ayrıca aspartam ısıtıldığında da oluşur. Düzenli olarak tüketilen serbest metanol, vücutta bilinen bir kanserojen ve nörotoksin olan formaldehite parçalandığından bir sorun olabilir. Bununla birlikte, Birleşik Krallık'taki Gıda Standartları Ajansı, yüksek aspartam tüketicisi olan çocuklarda bile, maksimum metanol alım düzeyine ulaşılmadığını belirtmektedir. Ayrıca meyve ve sebze yemenin sağlığı iyileştirdiği bilindiğinden, bu kaynaklardan metanol alımının araştırma için yüksek bir öncelik olmadığını belirtmektedirler.  Dr. Alan Gaby, yılında Alternative Medicine Review'da ticari ürünlerde veya ısıtılmış içeceklerde bulunan aspartamın nöbet tetikleyicisi olabileceğini ve zor nöbet yönetimi vakalarında değerlendirilmesi gerektiğini bildirmektedir. 

Aspartam onayları

Bir dizi düzenleyici kurum ve sağlıkla ilgili kuruluş, aspartam konusunda olumlu görüş bildirmiştir. Aspartam aşağıdaki kuruluşlardan onay almıştır:

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)

Amerikan Kalp Derneği (AHA)

Amerikan Diyetisyenler Derneği (AND)

yılında, Avrupa Gıda Güvenliği

Otoritesi (EFSA), aspartam çalışmalarından elde edilen 'den fazla veri setinin incelemesini sonuçlandırmıştır. Sonuç olarak aspartamı piyasadan çıkarmak için hiçbir neden bulamamıştır. İnceleme, normal veya artan alımla ilişkili herhangi bir güvenlik endişesi bildirmemiştir. 

Aynı zamanda, yapay tatlandırıcılar uzun bir tartışma geçmişine sahiptir. Aspartam, FDA'nın yapay tatlandırıcılar olan siklamat ve sakarini yasakladığı sıralarda geliştirilmiştir. Laboratuvar testleri, bu iki bileşiğin yüksek dozlarının laboratuvar hayvanlarında kansere ve diğer rahatsızlıklara neden olduğunu göstermiştir. 

Aspartam, FDA tarafından gerçekten onaylanmış olsa da tüketici savunucusu kuruluş Center for Science in the Public Interest, Harvard Halk Sağlığı Okulu tarafından yapılan bir çalışma da dahil olmak üzere tatlandırıcı ile ilgili sorunlara işaret eden çok sayıda çalışmaya atıfta bulunmaktadır. yılında Ulusal Sağlık Enstitüleri, sakarinin kansere neden olan maddeler listesinden çıkarılabileceğine karar vermiştir. Siklamat, 50'den fazla ülkede mevcut olmasına rağmen, Amerika Birleşik Devletleri'nde satılmamaktadır.

Aspartam içeren ürünler

Bir ürün "şekersiz" olarak etiketlendiğinde, bu genellikle şeker yerine yapay bir tatlandırıcı olduğu anlamına gelir. Tüm şekersiz ürünler aspartam içermese de hala en popüler tatlandırıcılardan biridir. Ambalajlanmış ürünlerde yaygın olarak bulunur. Diyet meşrubatlar, şekersiz dondurma, kalorisi azaltılmış nektarlar, meyveli ve aromalı içecekler, sakız aspartam içeren ürünlerin bazı örnekleridir. Diğer tatlandırıcıları kullanmak, aspartam alımınızı sınırlamanıza yardımcı olabilir. Bununla birlikte, aspartamdan tamamen kaçınmak istiyorsanız, ambalajlanmış ürünlerde de buna dikkat etmeniz gerekir. Aspartam çoğunlukla fenilalanin içerdiği şeklinde etiketlenir.

Aspartam yan etkileri

Amerikan Kanser Derneği'ne göre aspartam şekerden yaklaşık kat daha tatlıdır. Bu nedenle, yiyecek ve içeceklere tatlı bir tat vermek için çok küçük bir miktar yeterlidir. FDA ve EFSA'dan kabul edilebilir günlük alım (ADI) önerileri şu şekildedir;  

FDA: vücut ağırlığının kilogramı başına 50 miligram

EFSA: Vücut ağırlığının kilogramı başına 40 miligram

Bir kutu diyet meşrubat yaklaşık miligram aspartam içerir. 68 kilogram ağırlığındaki bir kişinin FDA günlük alımını aşması için günde 18 kutudan fazla meşrubat içmesi gerekir. Alternatif olarak, EFSA tavsiyesini aşmak için yaklaşık 15 kutuya ihtiyaçları olacaktır. Ancak fenilketonüri (PKU) adı verilen bir rahatsızlığı olan kişiler aspartam kullanmamalıdır. Şizofreni için ilaç kullanan kişiler de aspartamdan kaçınmalıdır.

Fenilketonüri: PKU'lu kişilerin kanlarında çok fazla fenilalanin bulunur. Fenilalanin et, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi protein kaynaklarında bulunan esansiyel bir amino asittir. Aynı zamanda aspartamın iki bileşeninden biridir. Bu durumdaki insanlar fenilalanin'i düzgün bir şekilde işleyemezler. Bu rahatsızlık varsa, aspartam oldukça zehirlidir.

Tardif diskinezi: Tardif diskinezinin (TD) bazı şizofreni ilaçlarının bir yan etkisi olduğu düşünülmektedir. Aspartamdaki fenilalanin, TD'nin kontrolsüz kas hareketlerini hızlandırabilir.

Aspartam karşıtı aktivistler, aspartam ile aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok sayıda hastalık arasında bir bağlantı olduğunu iddia etmektedirler: kanser, nöbetler, baş ağrısı, depresyon, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), baş dönmesi, kilo almak, doğum kusurları, lupus, Alzheimer hastalığı ve multipl skleroz (MS). Bu rahatsızlıklar ve aspartam arasındaki bağlantıları doğrulamak veya geçersiz kılmak için araştırmalar devam etmektedir. Ancak şu anda çalışmalarda hala tutarsız sonuçlar vardır. Bazı araştırmalar, artan risk, semptomlar veya hastalık hızlanması bildirirken, diğerleri aspartam alımı ile olumsuz sonuçlar bildirmemektedir. 

Aspartamın diyabet ve kilo kaybı üzerindeki etkileri

Diyabet ve kilo verme söz konusu olduğunda, birçok insanın attığı ilk adımlardan biri, diyetlerinden boş kalorileri kesmektir. Bu da genellikle şeker içermektedir. Aspartamın diyabet ve obezite düşünüldüğünde hem artıları hem de eksileri bulunmaktadır. Mayo Clinic, genel olarak yapay tatlandırıcıların şeker hastaları için faydalı olabileceğini belirtmektedir. Yine de bu, mutlaka aspartamın tercih edilen en iyi tatlandırıcı olduğu anlamına gelmez ve kullanımından önce doktorunuza sormalısınız.

Tatlandırıcılar da kilo verme çabalarına yardımcı olabilir, ancak bu genellikle sadece kilo vermeye çalışmadan önce çok fazla şeker içeren ürün tüketirseniz geçerlidir. Şekerli ürünlerden yapay tatlandırıcılar içerenlere geçiş, diş çürümesi riskini de azaltabilir. Yapılan bir çalışmaya göre, aspartam ile beslenen sıçanların genel olarak daha düşük vücut kütleleri belirlenmiştir. Aynı farelerde daha fazla bağırsak bakterisinin yanı sıra artan kan şekeri olması da saptanmıştır. Kan şekerindeki bu artış aynı zamanda insülin direnciyle de bağlantılıdır. Araştırma, aspartam ve diğer besleyici olmayan tatlandırıcıların bu hastalıkları ve diğerlerini nasıl etkilediği konusunda kesin olmaktan uzaktır.

Aspartam için doğal alternatifler

Aspartam üzerindeki tartışmalar devam etmektedir. Mevcut kanıtlar uzun vadeli olumsuz etkiler önermemektedir. Kalorisi yüksek ve besin değeri olmayan şekere geri dönmeden önce, aspartamın doğal alternatifleri düşünülmelidir. Yiyecek ve içeceklerin bal, meyve suyu, pekmez ve stevia ile tatlandırmayı deneyebilirsiniz. Bu tür ürünler aslında aspartam gibi yapay versiyonlara göre daha “doğal” olsa da yine de bu alternatiflerin sınırlı miktarlarda tüketmeli önemlidir. Şeker gibi, aspartamın doğal alternatifleri çok az veya hiç besin değeri olmayan çok fazla kalori içerebilir.

Sonuç olarak aspartam hakkında halkın endişesi bugün canlı durumdadır. Bilimsel araştırmalar, tutarlı bir zarar kanıtı göstermemekte ve bu nedenle günlük kullanım için kabul görmektedir. Yoğun eleştiriler nedeniyle birçok kişi yapay tatlandırıcılardan tamamen kaçınmak için adımlar atmaktadır. Yine de şeker alımı konusunda bilinçli insanlar tarafından aspartam tüketimi artmaya devam etmektedir. Aspartam söz konusu olduğunda, en iyi seçeneğiniz, şeker ve diğer tatlandırıcılarda olduğu gibi sınırlı miktarlarda tüketmektir.

kaynağı değiştir]

Aspartam Maddesi 86&#;°F ulaşınca aspartam içindeki metil alkol eformaldehite, sonra da formik aside dönüşür, bu da metabolik asidosise yol açar. MS Ölümcül değil fakat Metanol zehirlenmesi öldürüyor. MS Hastaları üzerinde veya Etiketinde Aspartam (Suni tatlandırıcı) yazan bütün gıdalardan uzak durmalılardır.

kaynağı değiştir]
  1. ^Merck Index, 11th Edition, .

Dış bağlantılar[değiştir kaynağı değiştir]

Aspartam aleyhtarı siteler[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası