nefes verememe hissi / Bu belirtiye dikkat! Sırt üstü yattığınızda nefes darlığı ortaya çıkıyorsa - Haberler

Nefes Verememe Hissi

nefes verememe hissi

Nefes Darlığı Panik Atağın Habercisi Olabilir!

Özellikle kalabalık ortamlarda yeterince nefes alamadığınızı, boğulduğunuzu hissediyorsanız ve bu durum özellikle stresli olduğunuz dönemlerde tetikleniyorsa dikkat edin! Anksiyetenin neden olduğu nefes darlığı / açlığını yaşıyor olabilirsiniz.

Biyolojik varlığımızın devamı için mutlak olan nefes alma canlılığın da temel göstergesidir. Yaşam, ilk nefesle sonuncusu arasındaki süre. Ne yazık ki anksiyeteye bağlı nefes açlığı olarak da bilinen nefes darlığı, kişinin yaşam kalitesini düşürmektedir.

Anksiyetenin önemli belirtilerinden biri olan nefes açlığını Hisar Intercontinental Hospital Psikiyatri Uzmanlarıyla konuştuk…

Günlük hayatımızda nefes almakla ilgili nefesi daralmak, derin bir nefes almak, nefes nefese kalmak, nefes aldırmamak, boşuna nefes tüketmek, nefesi kesilmek gibi onlarca deyim vardır. Tıpkı kalp atışımız, kan basıncımız, barsak hareketlerimiz gibi soluk alıp vermemiz de beynimizin tabanı (beyin sapı) tarafından kontrol edilir. Normal şartlarda bedenimizin kendi kendine yürüttüğü bu işlevlerin farkında olmayız. Ancak bazı ruhsal hastalıklar, nefes almamızla ilgili işlev bozukluğuna veya algı değişikliğine yol açar.

Anksiyete Nedir?

Günümüzde en sık rastlanan ruhsal hastalık kümesi olan Anksiyete bozukluluklarının önemli belirtilerinden biri nefes darlığı/açlığıdır. Zaten “Anxios” kelimesi “sıkıştırmak, boğmak” anlamına gelir. Birçok hasta eskisi gibi doya doya nefes alamamaktan, göğsünde baskı, boğazında düğümlenme hissinden muzdariptir.’

Anksiyete en çok kaygı ile benzeşir ve karşılaştırılır. Kaygının sınav gibi bilinen bir nedeni varken; anksiyete bastırılmış ruhsal çatışmaların bir ürünü olarak görülür. Endişe, huzursuzluk, korku karışımı nahoş bir duygu halidir. Anksiyete temelde bir duygu hali olmasına rağmen bedensel, düşünsel ve davranışsal yönleri de vardır. Çarpıntı, nefes darlığı, terleme, titreme, baş dönmesi, kas ağrısı/gerilimi ve göz bebeklerinde büyüme bedensel belirtileridir. Felaketleştirici düşüncelere, endişelere ve takıntılı düşüncelere bilişsel olarak neden olabilir. Davranışsal olarak bedensel huzursuzluk, takıntılı veya tekrarlayan davranışlar, yardım arama veya (durumdan) kaçınma belirtileri görülebilir.

Meşhur Panik Atak

Anksiyete bozukluklarının en ünlüsü Panik atak, anksiyetenin yoğun ve gürültülü halidir. Beklenmedik panik ataklar ve bu atakların tekrarlayacağına dair beklenti temel belirtilerdir. Panik atak sırasında anksiyetenin duygusal, bedensel ve bilişsel bulguları ortaya çıkar. Çarpıntı, terleme, titreme, nefes darlığı, soluğun kesilmesi, göğüs ağrısı, bulantı-karın ağrısı, baş dönmesi-sersemlik, uyuşma, kontrol kaybı (çıldırma) veya ölüm korkusu görülebilir. Genellikle oldukça yorucu ve endişelendirici bu durum, anksiyetenin çıplak ve şiddetli hissedilmesiyle ilgilidir. Kişiler bazen, kendilerini ve çevrelerini farklı algılayabilir. Bu durum genellikle dakika kadar sürer.

Panik atağın önemli ve zor yanlarından biri tekrarlamasına rağmen ataklara alışılamamasıdır. Yaşamdaki sorunlar, stres faktörleri panik atakların başlamasını tetikler. Panik atak geçirenler derhal hekime başvururlar. Kalple, göğüs kafesi ile ilgili sorunları olduğunu düşünürler. Çarpıntı ve nefes darlığı hastaları en çok korkutan belirtilerdir. Anksiyete sadece panik ataklarla kendini göstermez. Fibromiyalji, gastrit, sinirsel barsak, migren gibi hastalıklar anksiyete ile başlayabilir veya şiddetlenebilir. Takıntı hastalığı (Obsesif Kompulsif Bozukluk), hastalık hastalığı (Hipokondriya), fobiler Anksiyete Bozukluğu kümesinde yer alır.

Nefes Açlığı

Anksiyete Bozukluğu olan hastalar bedensel belirtiler nedeniyle psikiyatri dışı dallara giderler. Yapılan tetkiklerden sonra durumun psikolojik olduğu anlaşılır. Bazen belirtiler belirgin değildir. Süreğen bir huzursuzluk, sıkıntı, uzun süre bir yerde duramamak veya bir etkinliği sürdürememek gibi şüpheli yakınmalar görülür. Bir kısım hasta sadece huzursuzlukla artan nefes açlığı yakınmasından muzdariptir. Zaman zaman nefessiz kaldığını zannederek derin bir nefes alma ihtiyacı hissederler. Kalabalıkta ve kapalı alanda daralırlar.

Derin ve doyurucu nefes alamamak, nefes almayla ilgili dikkatte artış ve kendini dinlemek de altta yatan bir Anksiyete Bozukluğuna işaret edebilir. Genellikle kişiyi huzursuz eden stres faktörleri veya eşlik eden depresyon gibi ruhsal hastalıklar saptanır. Hasta durumu kabullenirse tedavi daha kısa sürede başarılı olur.

NEFES DARLIĞI DİSPNE

Herkesin arada bir nefesi kesilebilir. Dik bir yokuşu tırmandıktan, hızla bisiklet sürdükten ya da ağır bir fiziksel aktiviteden sonra, nefessiz kalmak zaten beklenen ve kontrol edilebilecek durumlardan biridir.

Nefes almanın beklenmedik şekilde zor ve rahatsız edici olduğu, durumun kontrolden çıktığı hissi yaşatan, nefes kesilmeleridir. Nefesin yetmemesi, derin alamama ve alıp-verirken zorlanma şeklinde tarif edilebilir. Tıp dilinde, ‘dispne‘ denir.

İster durup dururken yaşansın, ister her gün meydana gelsin, korkutucu bir deneyimdir. Sebebini anlayamadığı bir şekilde nefesi kesilen bir kişinin, bu durumdan dolayı kaygılanması da normaldir. Bazı kişilerin aynı sorunu yaşamamak için kimi aktivitelerden kaçınmaya başladıkları olur. Bu rahatsızlık, günlük işler sırasında yaşanıyor ve hatta buna engel olmak için çeşitli işlerden kaçınılıyor veya daha yavaş hareket etmek gibi önlemler düşünülüyorsa, atılacak en doğru adım doktora başvurmaktır. Efor sarf edilmediği ya da aşırı sıcaktan rahatsız olunmadığı halde yaşandığında, bu genellikle altta yatan bir sağlık sorununa işaret eder. Bir aydan daha uzun süren rahatsızlık, kronik sınıfına girer ve hayat kalitesini büyük oranda düşürür. Pek çok kişinin keyif alarak katıldığı aktivitelerden
mahrum eden bir şikayettir. Uzun süren
ve bir türlü geçmezse, büyük olasılıkla tıbbi bir sorunla ilgilidir. Aniden ve yoğun bir şekilde ortaya çıkan nefes darlığı da, kısa bile sürse, bir sağlık sorununun belirtisi olabilir.

Şikayetler:

- Dinlenme halindeyken nefes darlığı.

- Aktivite ve egzersiz sonrası nefesin kesilmesi.

- Uzanırken görülen nefes darlığı.

- Alerjen gibi çeşitli tetikleyicilerle ortaya çıkan nefes kesilmesi.

- Göğüs ağrısının eşlik ettiği nefes darlığı.

- Kol, çene ya da boyun ağrısıyla birlikte nefes alamama.

- Ayak ve el bileklerinde şişme.

- İştah kaybı, istem dışı kilo kaybı veya kilo alımı.

- Alışılmadık halsizlik hissiyle nefesin kesilmesi.

- Terleme.

- Ateş.

- Nefes alırken ıslık veya hırıltı benzeri seslerin olması.

- İnatçı öksürük.

- Sersemlik ve bayılma hissi.

Nedenleri:

Ani görülen nefes darlığıyla ilgili olabilecek çeşitli rahatsızlıkları ve sağlık sorunlarını şöyle sıralayabiliriz:

NEFES DARLIĞI DİSPNE

Akciğer veya solunum yolları rahatsızlıkları

- Astım: Aniden nefesin kesilmesi, bir astım krizi yüzünden kaynaklanabilir. Bunun anlamı, hava yollarının daralması, hırıltıya ve öksürüğe neden olacak şekilde balgamın artmasıdır.

- Zatürre: Akciğer iltihabı, öksürük ve nefes darlığına neden olabilir. Genellikle antibiyotik kullanılmasını gerektiren bir enfeksiyondan dolayı kaynaklanır.

- KOAH: Eğer kronik obstrüktif akciğer hastalığınız varsa, nefes darlığı, hastalığın
kötüleştiği anlamına gelebilir.

Kalp rahatsızlıkları

- Kalp krizi: Göğüs ağrısı gibi en bilinen belirtilerin görülmediği sessiz kalp krizinde, nefes darlığı şüphe çekebilecek
tek belirti olabilir.

- Kalp yetmezliği: Kalp, vücuda yeterince kan pompalayamıyor demektir. Genellikle zayıf kalp kası bu soruna neden olur. Ciğerlerde su birikmesiyle nefes almak zorlaşır. Yaşam biçiminde bazı değişiklikler ve ameliyat gibi tedavi biçimleri gerektirebilir.

- Kalp ritmi: Taşikardi ya da atriyalfibrilasyon gibi düzenli veya düzensiz ama hızlı kalp atışı, nefesin kesilmesine yol açabilir.

Panik atak ya da kaygı

Panik atak ya da kaygı, hızlı ve derin nefes almanıza neden olabilir. Yavaşlatmaya yoğunlaşmak ya da bir kese kağıdının içine nefes alıp vermek, normale döndürebilir.

- Anemi

- Akciğer embolisi

- Akciğer ödemi

- Akciğer kanseri

- Akciğer sönmesi

- Aritmiler (kalp ritm düzensizlikleri)

- Astım

- Boğulma

- Düşük kan basıncı (hipotansiyon)

- Epiglotit (gırtlak kapağı enfeksiyonu iltihabı)

- İnterstisyel akciğer hastalığı

- Kalp zarı iltihabı

- Karbonmonoksit zehirlenmesi

- Kardiyomiyopati (kalp kası bozukluğu)

- Kırık kaburga

- Kronik bronşit

- Krup hastalığı (gırtlağı tutan ve sıklıkla küçük çocuklarda görülen viral bir hastalık)

- Obezite

- Plörezi (akciğer zarında sıvı birikmesi)

- Tüberküloz

- Üst solunum yolu tıkanıklığı

NEFES DARLIĞI DİSPNE

Hastalığın teşhisi

Tedavisi için ilk olarak nefes darlığına yol açan nedenin tespit edilmesi gerekir. Şikayetlerle başvuran hastaya öncelikle yapılan fiziki muayeneyle, bazı anormallikler kontrol edilir. Atakların nasıl başladığı, ne kadar süreyle devam ettiği, ne sıklıkta ortaya çıktığı ve ne kadar şiddetli olduğu sorulur. Doktorlar, nefes darlığının daha belirgin bir şekilde teşhis edilmesi, kişinin kalbi, akciğerleri ve ilgili sistemlerin sağlığını değerlendirmek için göğüs röntgeni ve bilgisayarlı tomografi (BT) görüntüleri kullanabilirler. Bir elektrokardiyogram (EKG) kalp krizi belirtilerini gösterecektir.

Hava akışını ve hastanın akciğer kapasitesini ölçmek için yapılan testler, kaynağın ve nefes alma sorunlarının boyutunun belirlenmesine yardımcı olabilir. Ek testlerle, kandaki oksijen seviyesine ve kanın oksijen taşıma kapasitesine bakılır.

Neler yapılabilir?

Doktorun tavsiyeleri dışında, aşağıdaki şu tedbirler de işe yarayabilir: Sigara içiyorsanız, bırakın ya da yardım alın. Çeşitli nefes teknikleri vardır, öğrenin. Nefesiniz kesildiğinde faydasını görebilirsiniz. Alerjenlerden, sigara dumanından ve kirli havadan uzak durmaya özen gösterin. Eğer stres ya da kaygı gibi sorunlarınız varsa, psikiyatra danışabilirsiniz. Nefes darlığı obezite kaynaklı meydana gelmişse, kişiye uygun zayıflama yöntemleri seçilebilir. Doğru ilaç kullanımı önemlidir. Kendi kendinize ilaç kullanmamalı, doktorunuza danışmalısınız. İlaçların fayda sağlama dığını düşünüyorsanız, tekrar danışmaktan çekinmeyin.

Psikolojik Nefes Darlığı ve Çarpıntı

Psikolojik Nefes Darlığı ve Çarpıntı

Psikolojik nefes darlığı ve çarpıntı hakkında bilgi sahibi olmak veya bilgileriniz tekrardan tazelensin istiyorsanız bu yazı tam olarak sizler için hazırlanmıştır. Genel olarak psikolojik nefes darlığı ve çarpıntı nedir, neden oluşur gibi sorularımıza cevap bulacağız.

Psikolojik nefes darlığı ve çarpıntısı kişilerin gündelik yaşam kalitesini etkilemektedir. Bireyler öncelikle bu rahatsızlığı bedensel olarak düşünüp farklı bölümlere giderler fakat yapılan tetkikler sonucu bedensel değilde psikolojik olduğu anlaşılır. Genellikle huzursuzluk, sıkıntı, uzun süre bir yerde duramamak veya kalabalık bir ortama girememe gibi yakınmalara rastlanılır. Nefes darlığı ve çarpıntı anında bireyler nefessiz kaldığını hissederler. Kalabalıkta ve kapalı alanda durmak istemezler.

 Nefes almayla ilgili dikkatte artış, derin nefes alamamak, kendini dinlemek gibi altta yatan anksiyete bozukluğu psikolojik nefes darlığı ve çarpıntıyı işaret eder.

Duygu Durum Bozukluğu Testi Çöz
İlgili Psikoloğu Bul

Psikolojik Nefes Darlığı ve Çarpıntı Nedir?

Psikolojik nefes darlığı ve çarpıntı genel olarak nedir ilk önce bunu ele alalım. Sonrasında bu psikolojik rahatsızlıktan nasıl kurtulabiliriz bunlara cevap bulalım.

Günlük yaşantının etkisiyle endişe ve stres seviyemiz yükseldiğinde vücudumuz tepkimeye girerek ‘savaş, kaç ya da dön’ sistemini devreye sokar.

Bu esnada vücudumuzda şu etkileri gözlemleriz. Bunlar nelerdir?

Kalp atışı hızlanır.

Vücudun uyarılması artar.

Solunum hızı ve dolayısıyla oksijen ihtiyacı artar.

Göğüs gibi nefes almayı sağlayan kaslar gerilir.

 

Bu ve benzeri durumların görülmesi sonucunda birey psikolojik nefes darlığı ve çarpıntı yaşıyormuş hissine kapılır.

Nefes alamamak gibi hissetmek oldukça korkutucu geliyor kulağa. Kişi her stres anında bu duyguya kapılması ve nefes açlığı hissiyatını her an yaşayacak gibi hissetmesi kişiyi daha çok strese sokar. Bununla beraberde psikolojik nefes darlığı ve çarpıntısı tetiklenir. Böylelikle bir kısır döngü meydana çıkar.

Bireyler nefes darlığı ve çarpıntı durumunu kalp krizine benzetirler.

Fizyolojik olarak her şey yolunda dahi olsa kişiler bu duruma ikna olmakta güçlük çekerler.

Psikolojik nefes darlığı ve çarpıntı bireyin gündelik yaşam kalitesini olumsuz etkiler.

Strese dayalı psikolojik nefes darlığı ve çarpıntı hissediyorsanız online psikolog desteği almanızda yarar var.

Nefes Darlığının Fiziksel Nedenleri Nelerdir?

Nefes darlığının fiziksel birçok nedeni de mevcut.


Duygu Durum Bozukluğu Testi Çöz
İlgili Psikoloğu Bul

 Psikolojik nefes darlığı ve çarpıntının ortaya çıkmasının nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

Astım

Kalp krizi

Tansiyon düşüklüğü

Obezite

Kan kaybı

Akciğer hastalıkları

Solunum yolu tıkanmaları

Yaşlılık

Nefes Darlığının Belirtileri Nelerdir?

Nefes darlığı ve çarpıntı gibi durumları yaşayan bireylerin acilen nedenlerinin araştırılması gerek.

Görülen nefes darlığı ve çarpıntının belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:

Nefes alıp vermede güçlük

Yeteri kadar nefes alamama hissi

Göğüs ağrısı

Yorgunluk ve sürekli hâlsiz hissetme

Havasız kalma ya da boğulma hissi

Kronik ve aniden başlayan öksürük

Normalde rahatlıkla yapılan aktivitelerde zorluk çekme

Nefes alamadığını hissederek gece uykudan uyanma

Bilinç bozukluğu

Kalp çarpıntısı

Kilo kaybı

Baş ağrısı ve baş dönmesi

Duygu Durum Bozukluğu Testi Çöz
İlgili Psikoloğu Bul

Psikolojik Nefes Darlığı ve Çarpıntı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Psikolojik nefes darlığı ve çarpıntısı olan bireyler kendini iyi hissetmezler. Bu durumdan kurtulmak için uzman hekimlere gitmeleri gerekir. Hastalığın olumlu yönde devam etmesi için hastadan doğru bilgiler alınması, hastanın belirtileri iyi anlatması odak noktasıdır. Yaşanan olaylar ve belirtiler bireyin tedavi sürecini hızlandırmak için önemlidir.

Genellikle ilaç tedavisi uygulanır. Yaşanan problemler için kendini iyi hissetmesi sağlanır. Olumsuz düşüncelerden, kaygılardan arındırılması daha sakin ve huzurlu hissetmesi sağlanır. Bireyler kendilerini iyi hissedecek aktivitelere katılarak tedavinin seyrini hızlandırmış olur.

Online terapi ‘yi deneyimleyerek sorunlarınızı çözümleyebilirsiniz.

Kişiler psikoterapi ile kaygılarının ve bedensel belirtilerini kaynağını usetappy ile çözüme kavuşturulur. Psikolojik nefes darlığı ve çarpıntısı yaşayan bireyler için rahatlama ve nefes egzersizi yapmak nefes darlığı, çarpıntı ve göğüste sıkışma gibi rahatsızlıkları yönetir bununla birlikte bireyin yaşam kalitesini artırır.

Paylaşmak Güzeldir :)

Duygu Durum Bozukluğu Testi Çöz
İlgili Psikoloğu Bul

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası