uyurken baldıra kramp girmesi / uyurken bacağa kramp girmesi - ekşi sözlük

Uyurken Baldıra Kramp Girmesi

uyurken baldıra kramp girmesi

Bacaklara neden kramp girer? Gece krampları, huzursuz bacak sendromundan farklı mıdır?

Hareketsizleşen yaşam tarzının en belirgin özelliği olarak kabul edilen kramplar en çok bacaklarda ve ellerde görülür. Özellikle gece uyurken bacaklara kramp girmesi kişiyi epey bir rahatsız eder. Bunun süresinin ve şiddetinin uzun olması ise durumun tehlikeli olabileceğine işaret eder. Krampların süresinin ve acı dengesinin değişken olması kişiden kişiye göre değişir. Genel olarak bacaklarda baldır bölgesinde görülen kramp bacakların farklı kısımlarında da görülebilir.

Peki gece krampları neden oluşur? Bacaklara neden kramp girer? Huzursuz bacak sendromu ile gece krampları arasındaki farklar nelerdir? İşte ayrıntılar..

GECE KRAMPLARI, HUZURSUZ BACAK SENDROMUNDAN FARKLIDIR

Hem noktürnal bacak krampı hem de huzursuz bacak sendromu (HBS), uyuma saatleri esnasında görülür; ancak aralarındaki tek benzerlik budur. Bacak krampları ile huzursuz bacak sendromu arasında birçok farklılık bulunur:

  • HBS'de bacağı hareket ettirmek rahatlık sağlarken noktürnal bacak krampında hareket değil, esneme gereklidir.
  • HBS, ağrı ya da kramp yaratmazken, noktürnal bacak krampı ağrılıdır.
  • HBS, bacakları hareket ettirme arzusu doğurur; bacak krampı ise genelde hareketi engeller.

GECE GÖRÜLEN BACAK KRAMPLARININ SEBEPLERİ

Noktürnal bacak kramplarının sebebi tam olarak bilinmiyor; ancak potansiyel sebepler ve risk faktörleri şunlar:

  • Bacak kaslarının aşırı zorlanması
  • Beton zeminde ayakta durmak ya da çalışmak
  • Uzun süre boyunca oturmak
  • Yanlış bir biçimde oturmak
  • Alkolizm

Kişinin tıbbi durumu da noktürnal bacak kramplarında etkili olabilir. Örneğin;

  • Hamilelik
  • Düz tabanlık gibi yapısal bozukluklar
  • Diyabet gibi endokrin bozukluklar
  • İdrar söktürücü ilaçlar, statin, beta agonist
  • Susuz kalma
  • Parkinson hastalığı
  • Nöromüsküler hastalıklar

BACAK KRAMPLARI NASIL ÖNLENİR?

Bacak kramplarının tedavisi, krampın sebebine bağlıdır. Örneğin sebep susuz kalma ise çözüm bolca sıvı tüketmektir.

  • Magnezyum ve potasyum bakımından yetersizlik çekmediğinizden emin olun – bu minerallerin eksikliği kas krampları ile ilişkilidir.
  • Yatağa girmeden önce bacaklarınızı esnetin.
  • Bacak kaslarınızı güçlendirmek için su egzersizleri yapın.
  • Ergonomik ayakkabılar giyin, yüksek topuklulardan uzak durun.
  • Atkestanesi kullanın – bacaklara giden kan akışını hızlandırdığı kanıtlanmıştır.
  • Yatağa girmeden önce, gergin kaslarınızı rahatlatmak için sıcak bir banyo yapın.
  • Sorunlu bölgeye ısıtma yastığı koyun.
  • Gergin bacak kaslarınızı gevşetmek için akupunktur tedavisi deneyin.

KRAMPLAR BAŞLADIĞINDA NE YAPMAK GEREKİYOR?

Gece başlayan bacak krampları, son derece rahatsız bir gece uykusu demektir. Atağı düzgün bir şekilde idare etmeyi bilmek, rahatlamanızı ve sonrasında daha az ağrı çekmenizi sağlayacaktır. İşte size birkaç ipucu:

  • Yere oturup bacaklarınızı hafifçe yükseltin. Parmaklarınız dizlerinize bakacak şekilde ayaklarınızı bükün – daha iyi esnemek için ayaklarınızı çekebilirsiniz.
  • Yavaş yavaş ayağa kalkın ve biraz dolaşın – bacaklarınızı sallamak da kan akışını hızlandırabilir.
  • Dairesel hareketlerle bölgeyi ovalayın.
  • Bacak kaslarının gerilmemesi için çarşafların rahat olduğundan emin olun.
  • Rahatsızlığı azaltmak için 1 yemek kaşığı sarı hardal tüketin.

Uyku sırasında bacaklara neden kramp girer?

Kramp Belirtileri Nelerdir?

Bir kas kramp belirtileri şunlardır;

- Kasta kontrol edilemeyen ağrılar ve ani spazmlar hissi

- Kas seğirmesi

- Kaslara giden kanda ani azalmalar oluşu da bir krampa sebep olabilir, hatta uyku pozisyonumuz bile kramp sebebi olabilir.

- İnsanlar genellikle ayakları ve dizleri bükerek saatlerce başka bir pozisyona geçmeden yanları üzerine kıvrılıp uyurlar bu durum da kasların kasılmasına sebep olabilir.

- Bir başka ihtimal ise, yaşlanmayla meydana gelen tendonlardaki doğal kısalmalardır. Eğer ki bu bağ dokular çok kısa kalırsa, bu tendonlara bağlı kasların kasılmasına sebep olur –yaşlı insanlar bu yüzden sıklıkla kas kasılması deneyimler.–

- Hamile kadınlar da gece kramplarından muzdariplerdir ve bunun sebebi de bacak kaslarında gerilmeye sebep olan fazladan ağırlıktır.


- Bir diğer ihtimal ise; uterus (rahim) genişlemesi sonucu bacaklardan kalbe giden kan damarlarında baskı oluşması olabilir.

- Ancak, "ikincil" olarak tanımlayabileceğimiz; hassas ilaç tedavisinin yan etkileri (statinler, beta agonistler) ya da alkol bağımlılığı, Parkinson hastalığı, nöromüsküler hastalıklar, diyabet gibi iç salgı bezi hastalıklarının da sebep olabileceği bacak krampları görülebilir.


Nasıl Kurtulabilirsiniz?

Elbetteki birçok sebebi olduğuna göre; kas kasılmasını aniden durduracak herkese özgü bir yöntem yok ve dahası her kramp birbirinden farklıdır. Ancak krampı biraz hafifletecek bazı yöntemler mevcut:


Kasılan kası esnetin ya da gerin (genellikle krampın etkisini geçirecek en etkili yoldur)

Ellerinizle kasa hafif masaj uygulayın.

Kramp giren bacağınızı hafifçe sallayın.

Sıcak bir duş alın ya da banyo yapın.

Etkilenen bölgeye buz şoku uygulayın.


Krampları Engellemek İçin Ne Gibi Önlemler Alınabilir?

Öncelikle, yaşam stilinizi ve egzersiz düzeninizi gözden geçirin. Gün içerisinde saatlerce oturarak mı çalışıyorsunuz? Egzersizleriniz sırasında yeterince esnemiyor musunuz? Bu durumlar kramp girme ihtimalini artırır.

Bu süre zarfında, birkaç değişiklik krampları önlemek için size yardımcı olabilir: dehidrasyonu engellemek için bol sıvı ( bardak su) tüketin, bacaklarınızı ve ayaklarınızı yatmadan önce esnetin, yatak çarşafınızın iyice açık olduğundan emin olun böylelikle bacak ve ayaklarınız için rahatlıkla hareket edebilecekleri bir ortam hazırlamış olursunuz.


Böylesi durumlar kasılan kası germek ya da esnetmek ile düzelecek durumlar değildir, dolayısıyla durduğunuz rahatsızlık verici pozisyonu yavaşça değiştirin.

Öte yandan eğer ki, uyku sırasında meydana gelen kramplar sıklıkla uykunuzu bölüyorsa, doktorunuza başvurunuz.

Neden Bacağımıza Geceleri Kramp Girer?

Kramplar aniden ortaya çıkan, acı veren, şiddetli kas kasılmalarıdır. Vücudun herhangi bir bölgesindeki kas dokularında ortaya çıkabilen bu kasılmalar birkaç saniye ile birkaç dakika arasında devam edebilir. Kaslar kasılıp gevşeyerek vücudumuzun hareket etmesini sağlayan dokulardır. Ancak istemsiz olarak kasılıp belli bir süre gevşemediklerinde kramplar oluşur. Kaslardaki yorgunluğun, sinirlerdeki işlev bozukluklarının, kan dolaşımındaki problemlerin ve vücut sıvılarında bulunan bazı kimyasal maddelerin miktarındaki düzensizliklerin kramplara neden olduğu düşünülse de krampların sebebi ve nasıl oluştuğu tam olarak bilinmiyor.

Geceleri oluşan kramplar genellikle bacağımızda ortaya çıkar. Bu tür krampların istemli hareketlerden sorumlu sinir hücrelerinin istemsiz bir şekilde aşırı uyarılmasından kaynaklandığını gösteren çalışmalar var. Bazı bilim insanları uyurken ayakların genel pozisyonunun baldır kaslarının kısalmasına neden olduğunu, bu durumun sinir hücrelerinin uyarılmasının engellenememesine yol açtığını düşünüyor. Diğer bir görüş ise günümüzdeki yaşam tarzı nedeniyle bacak kaslarının daha az kullanılmasının bu durumun nedeni olduğu.

Bacak kaslarında ortaya çıkan krampların diğer bir nedeni kas yorgunluğu. Kasların aşırı kullanılmasının sinirlerin hasar görmesine ve sinirlerde işlev bozukluklarının ortaya çıkmasına neden olduğu düşünülüyor.

Genel olarak sıvı kaybının ve vücut sıvılarındaki bazı kimyasal maddelerin (örneğin sodyum, potasyum, magnezyum) miktarındaki azalmanın sinirlerin ve kasların uyarılmasında etkili olduğu bilinir. Ancak gece ortaya çıkan krampların sıvı kaybıyla ve vücut sıvılarındaki bazı maddelerin miktarındaki düzensizlikle ilişkili olduğu düşünülmüyor.

class=media-image


paylaş

Geceleri bacaklara giren krampların 8 nedeni

Kramplar kabus haline gelebilir. Gece aniden sizi uykudan uyandırıp bütün gecenizi mahvedebilir.

Geceleri yaşanan bacak krampları dizin alt kısmında yani baldırda oluşan istem dışı kasılmalardır. Bu kasılmalar ayak tabanında veya diğer kaslarda da görülebilir.

Bir kaç saniye sürebildiği gibi dakikalarca da kramp devam edebilir. Yoğun acı geçtikten sonra kas ağrısı bir süre daha hissedilebilir.

Her yaştan insanın başına gelebilir. Ama orta yaşlı ve daha yaşlı insanlarda görülme sıklığı daha fazladır. Akşamları spor yapan gençlerde ve yetişkinlerde de görülür.

Gece kramplarının ana nedeni halen tam olarak bilinmese de oluşmasına katkı sağlayan bazı faktörler vardır. Bunlara dikkat ederseniz bu sıkıntıyı azaltabilirsiniz.

Gece Kramplarının Nedenleri

1. Susuzluk

Bol su içmenin hem fiziksel hem de zihinsel olarak ne kadar sağlıklı ve önemli olduğunu biliyoruz. Kas dokularının %75’i sudan oluşmaktadır ve kas hareketlerine yardımcı olur. Yani kas performansı üzerinde de etkisi vardır.

Gün içerisinde yeterli miktarda su içmezseniz geceleri bacak krampları yaşama ihtimaliniz artar. Su aynı zamanda besinlerin doğru şekilde vücutta dolaşmasını da sağlar.

Vücutta su olmazsa kaslar gerekli olan besinleri alamazlar bu da vücuttaki elektrolit dengesini bozar (potasyum, magnezyum, kalsiyum ve sodyum).

2. Besin eksikliği

Mineral elektrotlarının her türlü dengesizliği – potasyum, sodyum, magnezyum ve kalsiyum – vücutta gece kramplarına ve egzersiz sonrası kramplara neden olabilir.

Bu mineraller hem kasların hem de sinir sisteminin düzgün çalışmasından sorumludurlar. Sodyum vücuttaki sıvı dengesinin sağlanması, kasların çalışması ve sinirlerin uyarılması için önemlidir.

Potasyum, sodyum ve klorür ile beraber çalışarak kasları ve sinirleri uyarmaya yardımcı olur. Kalsiyum da aynı şekilde çalışır.

Magnezyum, adenozin trifosfatı (ATP) yani kasların kasılması sonucu ortaya çıkan enerji kaynağını düzenlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda vücut sıvılarındaki elektrot görevini de görür.

Eğer bu minerallerden herhangi biri vücudunuzda eksik ise kramp ve diğer kas sorunları ile karşılaşmanız mümkündür. Ayrıca B12 gibi bazı B vitaminleri de kasların çalışmasına etki eder.

3. Aşırı yorgunluk veya uzun süre ayakta durma

Uzun süre ayakta durma ve bunu yaparken kötü ayakkabılar giyme veya topuklu ayakkabı ile durma kas yorgunluğuna ve aşırı yorgunluğa neden olabilir, bu da geceleri bacak kramplarına sebebiyet verir.

’de yapılan bir araştırmaya göre çalışırken uzun süre ayakta durmak varis ve gece bacak krampı riskini arttırıyor. Bu sorunları önlemek için uzun süre ayakta çalışmamaya ve kalmamaya özen göstermelisiniz.

Gece giren bacak kramplarını bir sebebi de düzgün oturmamaktan veya uyurken bacakları garip ve rahatsız pozisyonlara sokmak da olabilir.

4. Hamilelik

Hamile kadınların geceleri bacak krampları yaşamaları daha yüksek ihtimaldir. Bu durum ikinci 3 aylık süreçte başlar ve hamilelik boyunca devam eder.

Kramplar farklı yoğunluklarda görülebilir. Yorgunluk, rahmin bazı sinirlere baskı yapması veya bebeğin yarattığı baskı nedeniyle kan dolaşımının azalması sebebiyle kramplar oluşabilir.

5. Hipotiroid

Tiroid hormonunun düşük seviyelerde olması kasların güçsüzleşmesine ve geceleri baldırlara kramp girmesine neden olabilir. Tiroid hormonları kalsiyum emilimini ve kullanımını etkiler. Kalsiyum eksikliği kas zayıflığı, ağrı, kramp ve uyuşmaya neden olabilir.

Düşük tiroid hormonu metabolizmanın yavaş çalışmasına da sebep olabilir. Metabolizmanın hızlı çalışması vücut enerjisi ve spor sonrası kasların iyi hissetmesi için çok önemlidir. Düşük tiroid hormonu enflamasyonu arttırabilir, bu da kramplara ve kas ağrılarına katkıda bulunur.

6. Kontrol edilmeyen diyabet

Diyabet de bacak kaslarına kramp girmesine neden olabilir. Aslında şeker hastalığının bir belirtisidir, bir çeşit sinir hasarı. Diyabet hastaları bacak kaslarında keskin bir ağrı, karıncalanma ve uyuşma yaşayabilirler.

Düşen kan şekeri akabinde susuzluğa ve fazla idrar yapmaya neden olabilir. Bu da gece kramplarına yol açar. Diyabete bağlı olarak kas krampları yaşamanız durumunda hemen bir doktora başvurmalısınız.

7. Fazla alkol tüketimi

Fazla alkol tüketimi sinir sistemine zarar ve bacak ağrılarına ve kramplarına neden olur.

Alkolün idrar söktürücü özelliği vardır, fazla alkol tüketmek susuzluğa yol açar. Ayrıca magnezyum eksikliğine de sebep olur.

Fazla alkol tüketmek vücuttaki laktik asit miktarını da arttırır. Fazla laktik asit ağrı ve kramplara neden olabilir.

8. Kullanılan bazı ilaçlar

İlaçlar da gece kramplarına neden olabilir. Kolestrol düşürücü ve idrar söktürücü ilaçlar vücudun su ve elektrot kaybetmesine yol açabildikleri için kramp girme riskini arttırırlar.

Antidepresanlar, doğum kontrol hapları ve steroidler kramplara yol açabilir. Eğer yeni bir ilaç kullanmaya başladıktan sonra kramplar girmeye başlıyorsa hemen bir doktora başvurmalısınız.

”yan group

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası