pompayla süt artar mı / “Yetersiz Süt Üretimi mi ?” Giriş Dersi - La Leche League Türkiye

Pompayla Süt Artar Mı

pompayla süt artar mı

Anne Sütü Nasıl Artırılır?

Bebeğinizin Yeterli Anne Sütü Aldığının İşaretleri

Süt üretim miktarınızıhesaplamak yerine bebeğinizin yeterince süt alıp almadığının işaretlerine dikkat etmek daha önemlidir. Şu soruları cevaplamaya çalışın:

  • Bebeğiniz kilo alıyor mu?Bebeğinizin doğduktan sonraki birkaç gün kilo kaybedebileceğini (genellikle doğum kilosunun en fazla yüzde yedisi kadarını)unutmayın,ancak bu kilolar birkaç hafta içinde geri alınmalıdır.

  • Bebeğiniz yeterince bez değiştiriyor mu?Yenidoğanların değiştirdiği bez sayısı, yeterince beslenip beslenmediğiyle ilgili iyi bir göstergedir. Günde ortalama altı bez değiştirmeli, bunların üç ya da dördünde cıvık kaka olmalıdır. Doğduktan sonraki birkaç gün boyunca kakası koyu renk ve yapışkan kıvamlı olacaktır,ama sonrasında daha yumuşak ve sarımsı bir renge dönecektir. İdrar rengi koyu sarı ya da turuncu değil, açıksarı olmalıdır.

  • Bebeğinizin emme sıklığı nedir?Yenidoğanlar genellikle günde 8 ila 12 kere, ortalama iki üç saatte bir beslenirler. Bu sıklık büyüme ataklarıyla birlikte artabilir.

  • Bebeğiniz beslenmeler arasında mutlu görünüyor mu?Bebeğiniz emzirildikten sonra (huysuz ve mutsuz değil de) doymuş, mutlu, atik ve aktif görünüyorsa, yüksek ihtimalle ihtiyacı olan besini almış demektir.

Bebeğiniz yeterli süt alamıyorsa, sürekli ya da çoğunlukla uykulu olduğunu da fark edebilirsiniz. Eğer öyleyse,mutlaka doktorunuza danışın.

Anne Sütü Üretimini Ne Etkiler?

Yenidoğan bebeğiniz ihtiyacı olan besini alamıyorsa, bu durum sütünüzün yeterli olmamasından çok bebeğinizin memeyi doğru kavramamasından kaynaklanıfunduszeue.info birkaç ipucu için, memeyi doğru kavramasını nasıl sağlayacağınızı okuyun. Yine deanne sütü üretimininazalmasına neden olabilecek bazı faktörler bulunmaktadır:

  • Emzirmeye başlamak için fazla beklemek (doğum sonrasında ideal olarak yaklaşık saatte bir emzirmeyi hedefleyebilirsiniz, ama bazı durumlarda bu mümkün olmayabilir)

  • Yeterince emzirmemek (uzmanlar günde yaklaşık 8 ila 12 kez emzirmeyi öneriyor)

  • Psödoefedrin içeren belli bazı ilaçlar, hatta bazı belli tip hormonal doğum kontrol haplarını kullanmak

  • Bebeğiniz memeyi doğru kavramıyor ve böylece süt üretimini teşvik etmiyorsa

  • Göğüs ameliyatı olduysanız

  • Bebeğiniz prematüre doğduysa

  • Gebeliğe bağlı yüksek tansiyonunuz varsa

  • Obezite

  • nsülin almanızı gerektiren diyabetiniz varsa

Sütüm Nasıl Daha Fazla Gelir?

İyi haber, süt üretiminizi artırmanınyolları olması. Aşağıdaki fikirler size yardımcı olabilir:

  • Mümkün olduğunca sık emzirin.Yapabilirseniz, doğumdan sonra emzirmeye başlamak için çok fazla beklemeyin. İdeal olan, hemen bir iki saat içinde başlamanızdır. Ancak bazı durumlarda, örneğin sezaryen sonrası iyileşirken emzirmeye daha geç başlayabilirsiniz. Eğer öyleyse endişelenmeyin çünkü yazımızda sütünüzü artırmakiçin daha pek çok ipucu var.

  • Sütünüzü düzenli olarak sağın.Ne kadar çok sağarsanız, sütünüz o kadar çok gelir. Çalışıyorsanız, saat başı 15 dakika boyunca sağmaya çalışın. Ayrıca ikili pompa ile aynı anda iki göğsünüzü birden sağarsanız, zaman kazanabilirsiniz.

  • Sık sık emzirin.Bebeğiniz muhtemelen günde 8 ila 12 kez emmek isteyecektir. Eğer sık emzirir ya da emzirmeler arasında göğüs pompası kullanırsanız, göğüsleriniz daha fazlasını üretmek için uyarılmış olacaktır.

  • Memeyi doğru kavradığından emin olun.Bebeğinizin memeyi doğru kavraması ve emerken sütü yutması önemlidir. Eğer şüpheniz varsa doktorunuz ya da bir emzirme uzmanı bebeğinizin memeyi kavrayıp kavramadığı ve sütü güzelce yutup yutmadığından emin olmanız içinsize yardımcı olacaktır.

  • İki göğüsten de emzirin.Göğüsler arasında geçiş yapmayı unutmayın. Daha fazla süt üretmek için ikisinin de boşalması gerekiyor. Ayrıca, birikmiş sütünüzü sağmak için göğüs pompası kullanabilirsiniz.

  • Emzirme zamanlarını atlamayın.Emzirme planınıza funduszeue.inforken çalışmaya başladıysanıve sütünüzü sağıyorsanız, süt miktarınızı etkileyeceği için, sağma seanslarını kaçırmamaya çalışın.

  • Bir emzirme uzmanından yardım alın.Eğer hala bebeğiniz için yeterli süt üretip üretmediğinizden emin değilseniz, bir emzirme uzmanı ya da doktorunuza size özel bir çözüm için danışabilirsiniz.

Sonuç olarak endişelenmeyin! Sütünüzün az olduğunu düşünüyor olsanız bile, süt üretiminizi artırmak için atılabilecek adımlar bulunmaktadır. Bu ipuçlarını kullanarak ve doktorunuzla konuşarak bebeğinizin ihtiyacı olan besini aldığından emin olabilirsiniz.

Anne sütünün sağılmasında vakumlu silikon el pompaları hakkında bir bakış

Emzirme ürünleri piyasasında son zamanlarda yeni çıkmış olan “Vakumlu silikon el pompasını” mutlaka görmüşsünüzdür. Bu pompa gerçekten çok akıllı bir şekilde icat edilmiştir; hafif, kolay temizlenen ve pratik Bütün emzirme aksesuarlarında olduğu gibi bu pompanın da artıları ve eksikleri var. Hiçbir aksesuar herkese veya her zaman uygun olmaz. Lütfen aklınızda tutun; ürünler hakkında yapılan bilgilendirmeler çoğu zaman doğrudan reklam veya sponsorlu post, yani iş birliğinden dolayı sonuçta reklamdır! Onlarca anneyi dinleyip, ürün inceleyip, yabancı kaynaklara baktıktan sonra sizlere bağımsız bilgi vermek istedik; umarız bilinçli kullanmanız için bu yazı size yardımcı olur.

Yeni doğum yapmış çoğu annede bebeği emzirirken öteki memeden kendiliğinden süt akması görülür. Bu olay tamamen normal bir reflekstir. Bebek emmeye başladığında annenin beynine bir sinyal gider ve beyin memeye “süt ver” emri verir. Bebeğin emmeye başlaması bile gerekmeyebilir. Belki de bebeğiniz memeyi aradığında veya ağlamaya başladığında da aynı refleksin tetiklendiği görürsünüz hatta başka bir bebeği duymak bile süt inme refleksini tetikleyebilir. Merak etmeyin, bu olay tüm emzirme döneminde sürmeyecek. Memeden kendiliğinden süt akması durumu kadından kadına değişse de genelde bebeğin kırkı çıktıktan sonra, süt üretiminiz oturduğunda sütünüz pek kendiliğinden sızmaz ve göğüs pedlerden uzak kalabileceğiniz günler gelir.


Bebeği emzirirken öteki memeden süt akmasını gören anne genelde “sütüm var” diye sevinir. Anneler genellikle “ziyan olur” diye spontane olarak üzülmez. Emzirirken öteki tarafta akan süt bebeğin burnunu, gözlerini, yüzünü ve annenin meme uçlarını silmek için kullanılabilir. Anne sütünün antibakteriyel özelliği kanıtlanmıştır. Cilde zarar verebilecek ıslak mendil ve sabunları kullanmak yerine anne sütünü kullanabilirsiniz.

Vakumlu silikon el pompası, aslında ne süt toplayıcı ne de süt pompası değildir. Bu ürünün vakum etkisi ayarlanabilir. Pompanızı, ağzını kavrayarak ve pompa içinde bulunan havayı çıkarıp (elle sıkıştırarak) memenizde yerleştirdiğinizde vakum etkisi güçlü olur. Yumuşak hafif vakum gücüyle kullanıyorsanız da vakum etkisi vardır, vakum etkisi ile süt salgılanması tetiklenir. Memenizin altına bir bardak tutarsanız ona “süt toplayıcı” diyebilirsiniz ama vakum uygulanan bu aksesuarlara “süt toplayıcı” demek doğru değildir. Verimli de sağmadığı için bu aparat gerçek süt sağma makinesi yerine geçmez. Gerçek anlamda süt sağmanız gerekiyorsa, örneğin bebeğinizden ayrı kalırsanız veya bebeğiniz emmiyorsa, vakumlu silikon pompa kullanmanız önerilmez. İlk 6 hafta, yani bebeğinizin kırkı çıkana kadar, bebeğiniz sağlıklı gelişiyorsa ve emzirmede sıkıntınız yoksa süt sağmak ve gereksizce pompa kullanımı önerilmez. Bu konudaki birkaç riski anlatalım.





Söz konusu olabilecek riskler şunlardır;


Fazla süt

Hiperlaktasyon yani fazla süt üretimi hiç hoş olmayan bir durumdur. Tıkanmış kanallar, mastit, aylarca süt sızması gibi rahatsızlıklara neden olur. Bebeğiniz için de fazla ve tazyikli süt ciddi sorun yaratır. Gereksizce vakumlu silikon el pompası kullanan annelerin süt üretimi fazlasıyla tetiklenmiş olabilir ve sonuç olarak bebekleri memede boğulmuş ve meme ile kavga ediyor gibi davranabilir, bebek memedeyken huysuzluk görülebilir. Unutmayın, sütünüzün miktarı arz talep kuralına göre ayarlanır. Bize gelen anneleri dinleyince birçok emzirme danışmanları gibi bu vakumlu pompaların fazla süt, hiperlaktasyon ve tazyikli süt nedeni olabileceğini düşünüyoruz. Özel bedeniniz, özel bebeğiniz için yeterince süt üretmek için tasarlanmıştır. Yetersiz süt üretimi tespit edilmiş bir sorununuz varsa o zaman süt sağmak süt arttırmak stratejilerden biri olabilir ama her şey yolundayken ekstra süt sağmak gereksizdir.


Meme reddi - Biberona alışma

Tazyikli süt gelişi bebeğin meme reddine sebep olabilir. Emmeye çalıştıklarında akışla başa çıkamadığı için bebekler ya memeyi iterler ya da vücutlarını yay gibi bükerek emmeyi reddederler. Bu durumdaki anneler bu kadar güçlü reddetme durumlarında çoğu zaman derin üzüntü ve çaresizlik hissederler. İçeride süt var, bilirler ama bebekleri alamıyordur. Sonrasında sütü alamayan bebek memedeki sütün azalmasına sebep olur ve anne kendini yeniden bir kısır döngü içinde bulur. Konuştuğumuz birçok anne, vakum pompadan elde edilen sütü takviye olarak veriyor. Çoğu zaman, kilo alımı iyi olsa da bebeğin yetersiz emdiğini düşünüyorlar. Garanti olsun diye biberonla, pompayla toplanan süt vermek istiyorlar. Biberona alışan bebeklerde meme reddi riski daha yüksektir. Sağlıklı gelişen bir bebeğe ayrıca takviye yapmanın gereksiz olduğunu ve bunun meme reddine yol açabileceğini tekrardan vurgulayalım. Tüm anneler erken dönemde, bebeklerine ve bedenlerine güvenmek için destek ve bilgiye ihtiyaç duyar. Bilgi ve destek yetersiz olunca her ihtimale karşı, gereksiz sağma ve gereksiz takviye yaygın görülür.


Bebekte az kilo alımı

Bebeğin yaşı ne olursa olsun, bebek çoğu zaman bir emzirme seansında iki meme emer. Yeni doğan bebekler kolayca memede uykuya kalabilir. Süt canlı akıyorken bebekler daha uyanık daha aktif emer. Diyelim ki sol memenize bebeğinizi, sağ memenize de el pompanızı yerleştirdiniz. 20 dk. sonra bebeğiniz meme bırakıyor, memeleriniz yumuşamış, bebek belki gaz çıkarıyor ve tekrar emmek istiyor. Bebeğiniz böyle kendiliğinden meme bıraktığı zaman öteki memeyi emmek isteyebilir fakat el pompanız kolay akan, fışkıran sütü almıştır ve artık bebeğinizin süt çekmek için çabalaması gerekir. Yorgun düşüp çabalamak yerine uykuya dalabilir… Bebeğiniz ikinci memeyi emecekti ama uyudu, bu durum da az kilo alımı nedeni olabilir.


Gereksiz yük ve kaygı

Pompanın yıkanması kolay olsa da yıkama, kurutma ve süt saklama ile uğraşmak gerekir. İster istemez çoğu anne miktara takılır, yetersiz süt salgıladığına inanır ve korkar. Bebek ile daha az göz teması kurulur ki bebekle iletişim oksitosin salınımı (süt inme refleksini tetikleyen hormon) etkiler. Diğer yandan öbür memedeki pompalama ile ilgilenmekte gerekir. Lohusa döneminde yük ve kaygı yaratabilen her şeyden olabildiğince uzak kalmakta fayda olduğunu düşünüyoruz.




Gerçekten yetersiz süt salınımı yaşayan anneler, bir emzirme danışmanına danışarak bu seçeneği gözden geçirebilirler. Vakumlu silikon el pompası, diğer süt sağma makineleri kadar verimli değildir, o yüzden yeteri kadar süt artırmak için bu aletin uygun olup olmadığını iyice değerlendirmek gerekir. Bu pompa, ilk günlerde oluşabilen angorjmanla başa çıkmakta yardımcı olabilir. Kolostrum ile olgun sütün geçişi olunca birçok anne “memelerim taş gibi oldu” diye şikâyet eder. Genelde gergin memeleri yumuşatmak için elle sağmayı ve bebeği bol bol emzirmeyi önermekteyiz ama bazı anneler için bu pompa geçici olarak daha kolay bir yöntem olabilir. Zaten fazla süt ve hiperlaktasyon yaşayan anneler için silikon vakumlu el pompaları yardımcı olabilir. Mastit ile tıkanmış kanalları önlemek için anne fazla sütten rahatsız olursa, bebek emmeye hazır değilse, biraz elle sağması genelde önerilir. Bu sağma işinin kısır döngü ve ters etki yaratmaması için sadece rahatlayana kadar elle sağmayı genelde önermekteyiz. Silikon vakumlu el pompası da iş görür, fazla sütten rahatsız olan ve rahatça elle süt sağamayan anneler için iyi bir seçenek olabilir. Annenin süt kanalları tıkalı olursa bu pompalar harika bir yardımcı olabilir. Uygulama önerisi olarak bir tatlı kaşığı Epsom tuzu bir tatlı kaşık, sıcak su üç kaşık sıcak su ile önce biraz ısıtılmış silikonlu el pompanıza ekleyin ve 10 dakika memeyde 10 dakika yerleştirin. (İngiliz tuzu “Epsom salt” aktarlarda bulunur). Hemen etkisini görmezseniz, günde birkaç defa tekrarlayabilirsiniz. Yakında işe başlayacak anneler için bu pompa yeterli olmayabilir ama ‘dolapta biraz süt bulunsun’ diyen anneler ve örneğin birkaç saat bebekten ayrı kalacak anneler için bu pompalar kullanışlı olabilir.


Sonuç olarakŞu anda bu pompalarla elde edilen sütün besin değeri ile ilgili bir araştırma yok. Bebek ve diğer pompalar kadar güçlü çekmediği için yağ oranının düşük olduğunu düşünüyoruz. Bu yeni pompalarla ilgili de henüz yeterince araştırma yok, o yüzden, emzirme uzmanı Nancy Mohrbacher’ın dediği gibi “ihtiyat garantilidir”.Unutmayalım ki anne sütü canlıdır ve sürekli bebeğin ihtiyacına göre değişir. Her şey yolunda olursa, doğal süreci bozmamak, müdahale etmemek gerekir. Bu ürünü de diğer bütün süt sağma makineleri gibi gerekmediği sürece kullanmamalıyız; gereksiz sağım anne sütü bileşenleri ve salınımı ile oynamak demektir. İhtiyaç halinde, tespit edilmiş bir emzirme sorununuz olursa, bir profesyonelin desteğiyle veya bilinçli bir şekilde bu tür ürünler kullanılabilir lakin geçici olmalıdır. Uzun süreli kullanım emzirme sürecini olumsuz etkileyebilir. Bu pompalarla ilgili bilimsel çalışmaları dört gözle beklemekteyiz. Herkesin kendisi için artıları ve eksikleri tartarak doğru kararlar verebildiğine inanıyoruz. İhtiyacınız olursa bir emzirme danışmanından destek almaktan çekinmeyin.




Yazı:

Charlotte Codron, IBCLC, La Leche League Lideri

Nurhayat Taş, Hemşire, Emzirme Danışmanı


Referanslar:


Smillie, Christina M. et al. “Hyperlactation: How Left-brained ‘Rules’ for Breastfeeding Can Wreak Havoc With a Natural Process.” Newborn and Infant Nursing Reviews 5 ():


Nancy Mohrbacher, IBCLC FILCA Breastfeeding Answers, 2nd edition, NBSolutions, , page


Gibbs JH, Fisher C, Bhattacharya S, Goddard P, Baum JD. Drip breast milk: it's composition, collection and pasteurization. Early Hum Dev. Dec;1(3) doi: /(77) PMID:


Lucas A, Gibbs JA, Baum JD. The biology of human drip breast milk. Early Hum Dev. Dec;2(4) doi: /(78) PMID:


Kent J., Mitoulas L.,Cregan M., Ramsay D., Doherty D., Hartmann P. Volume and Frequency of Breastfeeding and Fat Content of Breast Milk Throughout the Day. Pediatrics Mar , (3) ee; DOI: /pedsBreastfeeding Made Simple, Nancy Mohrbacher,


How To Use Epsom Salt For A Clogged Milk Duct, Lisa Williams,


So, when I can use my Haakaa ? Johanna Sargeant, IBCLC,


How NOT to use a Haakaa, Johanna Sargeant, IBCLC




Türkiye deki hemşireler arasında ilk uluslararası sertifikal

Süt Pompası Başlığı Seçimi Hakkında Herşey

Düzenli sağım yapıyor ama sütünüz az çıkıyorsa

Sağarken yanma ve ağrı hissediyorsanız

Pompa sonrası meme uçları hassas ve çatlaklar oluştuysa

Bu yazı sizin için, dikkatle okumanızı tavsiye ederim.

 

Yanlış bir şey mi yapıyorum? Neden daha fazla süt sağamıyorum?

 

Flanş veya pompa başlığı pompalama için memenin üzerine yerleştirilen huni benzeri parçadır. Flanşlar, sahip olduğunuz pompanın türüne bağlı olarak çeşitli boyutlarda gelir.

Birçok kadın, pompa başlıklarının farklı boylarda olabileceğini ve ölçüsünü neye göre belirleyebileceğini bilmiyor.

Bunu belirlemek deneme yanılma gerektirebilir.

 

Kaliteli bir pompa makinası kullanın

Pompalar basitçe 3’e ayrılır:

1-    Manuel (el pompaları): Elle sürekli aynı hareketi yapmak yorucu olabilir.

2-    Elektrikli ev tipi pompalar: Kullanım ömrü genelde 2 yıldır, birinden ödünç almış ya da önceki bebeğinizden kalmışsa, miladını aşmış olabileceğini göz önünde bulundurun. Bu tip pompaları genel kullanım amaçlı kullanabilirsiniz yani bebeğinizin kilosu iyi ve süt arttırmak ya da depolamakla ilgili bir kaygınız yoksa, sizin için uygundur.

3-    Hastane tipi pompalar: Genelde kiralanır. Bebekte kilo alımı yetersizse, süt yapım azlığı varsa, mama takviyesi azaltılmak isteniyorsa bu tip bir makine kullanın ancak kiralarken, firmaya farklı boyda pompa başlığı göndermelerini isteyin ve sağım esnasında hangisinde daha rahat ediyorsunuz deneyerek, değerlendirin.

 

 

Uygun pompa başlığı seçerken, pompalama sırasında başlık ölçüsünü belirleyin

Meme ucu esneme özelliğine sahiptir. Bu nedenle pompayı çalıştırıp, her bir başlığı deneyin ve en rahat ettiğinizi seçin.

Not: Süt verme döneminin farklı aşamalarında, ölçünüzün değişebileceğini de göz önünde bulundurun. Örneğin, doğum sonrası ilk hafta, memelere ani süt dolması (engorjman) nedeniyle, anne daha büyük flanş boyutu ile daha rahat olabilir. İlerleyen dönemlerde süt yapımı düzene girdikçe daha küçük bir başlığa geçebilir.

 

 

İlk olarak, meme ucunu, pompa başlığının ortasına konumlandırın

Meme ucunun, pompa başlığının ortasındaki boru gibi ince kısımda serbestçe hareket etmesi gerekir. Buraya çekilen areola miktarını en aza indirin, boru ve göğüs arasındaki boşluklardan veya sıkışan havadan kaçının.

İlk birkaç saniye sonrasında annenin acı çekmemesi gerekir. Meme uçları iyi ortalanmalı ve boru kısmında serbestçe hareket etmelidir.

 

Meme ucu ortada değilse, meme ucu hasarı, ağrı veya memenin boşalmasını etkilenebilir. Meme ucunu merkeze almak için birkaç deneme gerekebilir. Pompalama yaparken pratik yaptıkça daha kolay hale gelir.

 

Resim 1’deki gibi flanşa az miktarda yağ sürmek (zeytinyağ ya da Hindistan cevizi yapı gibi) meme ucunun rahatça kaymasına izin verir ve konforunuz artabilir.

 

Resim 1. Flanşa az miktarda yağ sürmek @IABLE

 

 

Resim 2. Uygun boyda flanş (pompa başlığı) @IABLE

 

Resim 2’de uygun ölçüde bir pompa başlığı görmekteyiz. Bu iyi bir uyum.

 

 

Resim 3. Büyük gelmiş bir flanş @IABLE

 

Resim 3’te ise, çok büyük olan bir flanşın (pompa başlığı) çok fazla areola dokusunu (kahverengi doku) çektiğini görüyoruz, bu da potansiyel ağrıya neden oluyor ve muhtemelen pompalanan süt hacminin azaltıldığını görüyoruz.

 

Meme ucunun büyüklüğüne bakın, memenin değil

Kadınlar genelde memeleri büyükse büyük bir pompa başlığına ihtiyaçları olduğunu düşünür. Oysa asıl olan; meme ucunun büyüklüğüdür.

 

Pompa başlığının çok küçük geldiğinin belirtileri:

Meme başının serbestçe içeri çekilmemesi, sürtünmesi

Meme ucunun flaşa sürtünmesi sonucu ağrı

Sürtünmeye bağlı meme başı travması (çatlak, yara gibi)

Meme başında morumsu renk değişiklikleri

Meme başının tabanında flanşın izinin çıkması (soluk halka)

Az süt toplama

 

Pompa başlığının çok büyük geldiğinin belirtileri:

Fazla miktarda areola dokusunu çekmesi

İçeri çekilmeye bağlı hassasiyet/ağrı hissi

Meme ve flanş arasında çok fazla hava veya boşluk olması

Az veya yavaş süt toplama, elle sağım yapmaya ihtiyaç duyma

Yeterli sütü boşaltmak için vakum basıncını yükseltememe (ağrıdan dolayı)

Pompalamadan sonra areola etrafında basınç halkası oluşması

 

 

 

Resim 4. Hava sıkışması @IABLE

 

Resim 4. Sağda meme dokusu ile flanş arasına hava sıkışmış. Bu istenmedik bir durumdur.

Solda ise uygun şekilde memeye yerleştirilen bir flanş görüyoruz:

- meme ucu ortalanmış

- meme ucu serbestçe hareket ediyor

- çok az areola dokusu çekiliyor

- ağrı yok, süt akışı iyi.

 

Süt sağmak bir sanat gibidir. Pek çok ayrıntısı var.

Çoğu anne çok süt çıkaramamaktan şikayetçi. Sebeplerden biri; uyun olmayan pompa başlığı olabilir. 

  • Daha bir sürü ince detay için, danışmanlık almanızı öneririm.
  • Farkındalıkla Emzirme kitabımı edinebilir ya da
  • Süt arttırma teknikleri uzaktan eğitimi için funduszeue.info’den kayıt olabilirsiniz. Hafta içi mesai saatlerinde Karsem’e ulaşabilirsiniz. Bu eğitime 3 yıldır zam yapılmadığını da ayrıca belirtmek isterim.

Pompa başlık görseli-2

Pompa başlık görseli-1

Pompa başlık görseli-3

Pompa başlık görseli-4

Pompa başlık görseli-5


Anne sütü hakk&#;nda bilinmesi gereken gerçekler

• Anne sütü üretimi ilk haftalarda hormonal, sonra mekanik bir hal al&#;yor: Memelerin bir zekas&#; var. Meme bo&#;ald&#;kça, doluyor. Yani siz memeyi s&#;k s&#;k bo&#;altarak ona ''süt laz&#;m, yetmiyor'' diyorsunuz. O da kollar&#; s&#;vay&#;p, daha çok üretmeye ba&#;l&#;yor. E&#;er dolu kal&#;rsa, "demek bu kadar laz&#;m de&#;il" diyerek üretini yava&#;lat&#;yor. Anlayaca&#;&#;n&#;z, biraz arz talep meselesi

• Bütün anne sütü artt&#;rma teknikleri, yukar&#;daki “memeyi bo&#;latma” prensibine dayan&#;r. Süt yapt&#;&#;&#; ya da kesti&#;i kan&#;tlanm&#;&#; herhangi bir besin yoktur. Beslenmeyle ilgili dikkat edilmesi gereken tek &#;ey; çok s&#;v&#; tüketmek ve normalde alman&#;z gereken kaloriden bir miktar daha fazla kalori almakt&#;r. Zira, kaloriyi ya da suyu k&#;sarsan&#;z; bu mekanizma önce annenin ihtiyaçlar&#;n&#;, sonra süt üretimini dü&#;ünür. Süt üretimine yetecek su ve kalori kalmaz.

Pompadan ç&#;kan süt ile çocu&#;un emerek ald&#;&#;&#; süt miktar&#; aras&#;nda fark var. Pompalar bebeklerin emi&#;ini taklit ediyor, ama dedim ya, memeler zeki, yemiyor. Bebek, o memeden pompayla sa&#;d&#;&#;&#;n&#;zdan daha fazla süt ç&#;kar&#;yor.

• Memelerin sadece zekas&#; de&#;il hisleri de var. Emzirdi&#;inizde ya&#;ad&#;&#;&#;n&#;z çocu&#;unuzla o yak&#;nl&#;k hissi, süt üretimini co&#;turuyor. Siz bir istiyorsunuz, meme iki veriyor. Sizin gibi memeler de pompaya kar&#;&#; ayn&#; hisleri beslemiyor.

• Anne sütü üretimi üçüncü ayda regüle oluyor. Yani ilk üç ay kontrolsüzce süt üreten meme, bebek üç ayl&#;k olunca ‘yetecek kadar’ süt üretmeye ba&#;l&#;yor. Fazla üretiyorsa, bu üretimi k&#;s&#;yor. Etraf&#;m&#;zdaki annelerin ço&#;u, üçüncü ayda mamaya ba&#;l&#;yor. Süt üretiminin azald&#;&#;&#;n&#; görünce, çocu&#;a yetmedi&#;ini dü&#;ünüyor. &#;lk aylardaki gibi memeler balon gibi &#;i&#;medi&#;i için, sütü bitti san&#;yor. Memede yetecek kadar süt olmas&#; için, balon gibi &#;i&#;mesi gerekmiyor. • Regl olunca, süt üretimi hormonal olarak azal&#;yor. Ama regl dönemi bitince, eski halini al&#;yor.

• Yetecek kadar süt olmas&#; için, memeden süt s&#;zmas&#; gerekmiyor. Süt s&#;zmas&#;, süt miktar&#;ndan çok meme ucunun yap&#;s&#;yla ilgili.

• Bebeklerde ak&#;am huysuzlu&#;u denen bir özellik var. Baz&#; bebeklere, ak&#;am olunca afakanlar bas&#;yor. Yine ak&#;am oldu&#;u için, memeleriniz sabahki kadar süt dolu olmuyor. Bunlara etraftan gelen, bu çocuk aç yorumlar&#; eklenince, mamaya genelde ak&#;am saatlerinde ba&#;lan&#;yor. Emzirme uzmanlar&#; uyar&#;yor; ak&#;am huysuzlu&#;u açl&#;k de&#;ildir.

• Süt memelerden bir kaç farkl&#; ak&#;&#;ta gelebiliyor. Bu durum, özllikle pompayla sa&#;arken anneleri yan&#;lta biliyor. Süt önce geliyor, sonra ak&#;&#; duruyor, bir kaç dakika sonra tekrar bir ak&#;&#; oluyor. Yani süt art&#;k gelmiyor olsa bile, en az be&#; dakika daha sa&#;maya devam etmek gerekiyor.

• Memeden ilk gelen sütün su oran&#;, daha sonra gelen sütün ya&#; oran&#; yüksek oluyor. S&#;k s&#;k az az emerse, bebek kilo almada bu nedenle sorun ya&#;ayabiliyor, anneler sütü az zannediyor. Bir memeyi sonuna kadar emzirmek ya da sa&#;mak gerekiyor.
 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası