safra kesesi ameliyatı izle kapalı / Safra Kesesi Taşı Belirtileri Nelerdir? Safra Kesesi Ameliyatı Riskli Mi? | Güven Hastanesi

Safra Kesesi Ameliyatı Izle Kapalı

safra kesesi ameliyatı izle kapalı

Safra kesesi ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler: Safra kesesi ameliyatı sonrası iyileşme süresi ne kadar?

Safra kesesi içerisinde sağlık için faydalı besinler bulunur. Bir denge içerisinde bir arada bulunan bu maddeler zaman içerisinde farklı hastalıklar nedeni sorun yaşanmasına yol açabilir. Bu dengenin bozulması sonucunda safradaki akışkanlık olumsuz etkilenir ve tıkanıklığa yol açan birikintiler ortaya çıkar. Birikintiler de büyüyerek taş oluşumuna yol açar. Bu taşlar ameliyat ile alınmadığı takdirde sindirim sisteminde daha ciddi sorunlara yol açabilir. Peki, safra kesesi ameliyatı nedir ve nelere dikkat edilmelidir?

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Safra kesesi ameliyatının ardından kişiler hem günlük yaşamındaki hareketlerine hem de beslenme düzenine dikkat etmelidir. Ameliyatın ardından ilk bir ay çok önemlidir. Bu kapsamda beslenme düzeninde yağlı, baharatlı, asitli yiyecekler tüketilmemeli; kahve, alkol ve sigaradan da uzak durulmalıdır.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme

  • Safra kesesi ameliyatının ardından kişiler beslenme düzenlerine dikkat etmelidir.
  • Ameliyattan sonra birkaç saat sade sıvı tüketimi yapılmalıdır.
  • Ameliyattan bir gün sonra kişiler katı gıda ile beslenmeye geçebilir.
  • Beslenme düzenine ameliyattan sonra 1 ay devam edilmelidir.
  • Gaz oluşmasına neden olan baharatlı ve aşırı yağlı gıdaların tüketiminden uzak durulmalıdır.
  • Lifli gıdalar sindirimi rahatlattığı için tüketilebilir.
  • Kahve tüketimi bırakılmalıdır.
  • Yumurta ve yumurta içeriği olan besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Alkollü ve asitli içecekler tüketilmemelidir.
  • Hazır paket gıdaların tüketimi tercih edilmemelidir.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Ağrı Kaç Gün Sürer?

Safra kesesi ameliyatlarından sonra ağrının kaç gün süreceği kişiler tarafından merak edilen konular arasında yer alır. Safra kesesi ameliyatları genellikle kapalı olarak yapılır. Bu kapalı ameliyatların iyileşme süresi oldukça kısadır. Ağrı ilk birkaç gün sürer. Sonrasın eğer kişi beslenme düzeninde doktorun verdiği diyet listesine sadık kalırsa ağrı görülmez.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi

Safra kesesi ameliyatından sonra hasta 2 ya da 3 saat yatağından doğrulmamalıdır. Ardından tek başına yataktan kalkabilir. Hastanın hastanede kalması gereken süre ise 1 gündür. Ameliyatın ikinci günü doktor tarafından kontrol edildikten sonra hasta taburcu edilir. Hastanın ameliyatın ilk 4 ila 5 günü ağrı kesici almaması önerilir. Ağrı seviyesi çok yüksek ise iğne yolu ile ağrı kesici alabilir. Hasta 1 haftanın sonunda ise iş hayatına ve normal rutinine dönebilir.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Sarılık Neden Olur?

Safra kesesi hastalığı ile ilgili merak edilen konulardan biri de Safra kesesi ameliyatı sonrası sarılık neden olur? olarak karşımıza çıkmaktadır. Safra kesesi sonrasında meydana gelen rahatsızlıklardan biri olarak sarılık ifade edilir ancak sarılık hastalığının ortaya çıkmasıyla kendini gösterir. Safra kesesinde meydan gelen tıkanıklıklar safra kesesinin şişmesine yol açar. Bu da karaciğerin düzgün çalışmasını engelleyerek sarılığın ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Bu yüzden kişilerin safra kesesi ameliyatı olduktan sonra sindirim sistemindeki dengesizlikler ortadan kalkar ve böylelikle tıkanıklık son bulur. Bu da sarılığın iyileşmesini sağlar.

Zaman zaman sağlığımızı kaybetmemiz ve vücudumuzun çeşitli bileşenlerinin rahatsızlanması mümkündür. Bu kapsamda düzenli olarak bazı tedavileri alırız.

Safra kesesi ameliyatı da karşımıza çıkan bu tedavi türlerinden bir tanesidir. Safra, karaciğerde üretilen bir sıvıdır. Buradan bağırsağa dökülen bir salgı olarak vücutta yer alır. Salgı vücutta bulunan yağ ve yağda eriyen vitaminlerin eritilmesiyle ilgilenir.

Karaciğerde ortalama ml safra üretilerek bu safra bağırsağa gider. Safra kesesi ameliyatı burada oluşan sorunları gidermek amacıyla uygulanan bir işlemdir. Özel kliniklerde yapılacak operasyonlar söz konusu olduğunda ise safra kesesi ameliyatı fiyatları doğal olarak merak edilen bir unsudur.

Safra kesesi ameliyatı fiyat bilgisini, açık kaynaklarda belirtmek mümkün değildir. Kaldı ki, her ameliyatın fiyatının aynı olması ve herkes için tek bir fiyatın geçerli olması gibi bir durum da söz konusu olamaz. İnternette yapacağınız en ucuz safra kesesi ameliyatı ücreti gibi aramalar, çoğunlukla güncel bilgiler değildir ve zaten resmi sağlık kuruluşları bu tip yayınlar yapmazlar.

Safra kesesi ameliyatı fiyatları, yapılacak konsültasyonun ardından, sizin için belirlenecek tedavi süreci netleştikten sonra verilebilir. Operasyonun hangi klinikte yapılacağı, uygulamayı hangi doktor ve sağlık ekibinin yapacağı, komplikasyon seviyesi (hastanın genel durumu dikkate alınarak) gibi hususlar safra ameliyatı fiyatlarını değiştiren unsurlardandır.

Safra Kesesi Ameliyatı

Diğer adı kolesistektomi olan safra kesesi ameliyatı, safra kesesinin tümünün cerrahi operasyon ile alınması işlemidir.  Genel cerrahi uzmanları tarafından uygulanır. Genellikle laparoskopi yöntemi ile karın boşluğuna dört delik ile giriş yapılarak kapalı olarak ameliyat gerçekleştirilir.

Laparoskopi cihazının ucundaki kamera ile karın boşluğu ve safra kesesi kolaylıkla görüntülenerek ilgili işlem gerçekleştirilir. Daha önce karından operasyon geçirmiş kişilerde açık ameliyat tercih edilebilmektedir.

Safra Kesesi Ameliyatı Nedenleri nelerdir?

  • Safra kesesinde biriken atık maddelerin sebep olduğu birikintiler
  • Safra kesesinde taş oluşumu
  • Safra kesesinin iltihaplanması
  • Safra kanallarının çeşitli nedenlerden dolayı tıkanması
  • Safra kesesinde veya kanallarında polip ve kist oluşumları
  • Kanser ve metastaz durumlarında
  • Safraya bağlı pankreas iltihaplanması durumlarında
  • Mideye sık sık safra kaçması durumlarında
  • Safra salgısının aşırı salgılanması sonucu patojenik etkiye sebep olduğu durumlarda

Yukarıda sıralanan sebepler ameliyat için bilinen spesifik belirtilerdir. Bunların dışında birçok neden de safra ameliyatı olmayı gerektirebilir.

Safra Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyat için ön hazırlık testleri ve anestezi onamı da yapıldıktan sonra hasta için ameliyat öncesi en az 8 saatlik açlık süresine dikkat edilerek ( post-op) hazırlıklar tamamlanır. Daha sonra hastaya anestezi verilerek işleme başlanır.

Safra kesesi ameliyatlarında sıklıkla kapalı ameliyat olarak da bilinen laparoskopik kolesistektomi yöntemi uygulanmaktadır. Safra kesesinin tamamı kapalı yöntem ile alınır. Safra kanallarında taş olması durumlarında ise ilk önce kanaldaki taş kırılarak çıkarılır daha sonra safra kesesi tamamıyla alınır. Safra kesesinin bir kısmının veya sadece safra kesesinin içindeki taşların alınması söz konusu değildir.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Süreç Nasıl İlerler?

Operasyon genellikle 1 saat civarında sürmektedir. Fakat hastanın kronik hastalıklarının olduğu veya çok kilolu olduğu durumlarda ameliyat süresi uzayabilmektedir.

Ameliyat sonrası yaklaşık saat sonra hastanın ağızdan (oral) sıvı alımına başlanır. İlk saatlerde bulantı kusma görülebilir. Genellikle başka komplikasyonlar yoksa 1 gün hastanede yatış yeterli olmaktadır. Hastaya ameliyat sonrası özel bir diyet önerilmez. Çok sindirim problemi yaşayan hastalara özel geçici tedaviler uygulanabilmektedir.

Ameliyat Türüne Göre Safra Kesesi Ameliyatı Fiyatları değişir mi?

Günümüzde her ne kadar çoğunlukla laparoskopik olarak yapılıyor olsa da safra kesesi ameliyatının uygulanma türü de fiyatları değiştirecektir. Gerçekleşecek işlemin detaylarına bağlı olarak hem işlemin uygulama maliyetleri hem de uygulama sonrası iyileşme sürecinde sarf edilecek maliyetler değişebilir.

Hastanın genel sağlık durumu, yapılacak işlemin komplikasyon seviyesini yükseltebilir. Bu bakımdan daha fazla tetkik yapılması ve değerlendirmelerin daha detaylı olması istenebilir. Bu gibi durumlarda uygulama maliyetlerine, tetkik ve izleme maliyetleri de dahil olacağından, fiyatlar da değişir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, ameliyatın türü de fiyatlar üzerinde etkili olacaktır.

Tabii safra kesesi ameliyatı fiyatları üzerinde etkili olan etkenlerin başında, uygulamayı yapacak hekim ve sağlık ekibinin kim olduğu gelecektir. Her ne kadar ameliyatlarda meslek kuruluşu tarafından belirlenen bir alt fiyat limiti olsa da üst limit gibi bir durum söz konusu olmadığından, her hekim ve/veya klinik kendi fiyatlarını belirleme yetkisine sahiptir.

Safra Kesesi Ameliyatını SGK öder mi?

Sosyal Güvenlik Kurumu, anlaşmalı olduğu özel hastaneler ve polikliniklerde belli tedaviler için değişen oranlarda sağlık hizmetlerinin maliyetlerini karşılar. Ancak bu konuda kesin ifadeler kullanmak, kurumun ödeme politikaları değişiklik arz ettiği doğru olmaz.

Özel sağlık sigortaları ise yine anlaşmalı oldukları sağlık kuruluşları ve hekimlerin yapacağı tedavilerde, safra kesesi ameliyatı fiyatları ne olursa olsun, tam sağlık sigortası veya tamamlayıcı sağlık sigortası ile limitleri kapsamında ödeme yapabilir. Bu konuda kesin bilgiye erişebilmek için sağlık kuruluşu veya sigorta şirketine başvuru yapılabilir.

Safra kesesi ameliyatı hakkında genel bilgileri de inceleyerek, fiyatların ne şekilde oluştuğunu anlayabilmemiz mümkündür.

Safra Kesesi Ameliyatı Olası Komplikasyonları

Tüm ameliyatlar belli riskleri de beraberinde getirebilmektedir. Tüm cerrahi operasyonlardan sonra gözlenebilecek kanama, ödem/sıvı toplanması ya da anestezi sorunları riskleri bu ameliyatın gerçekleşmesinden sonra az da olsa görülebilmektedir.  Sağlığa zararlı alışkanlıkları olan kimselerin iyileşme sürelerinde uzamalar meydana gelebilir.

Ayrıca hastalarda az da olsa enfeksiyon gelişme riski olabilir vardır. Bu süreçte ameliyat öncesi kadar sonrası da büyük bir önem taşımaktadır. Ameliyat sonrasında idrar yollarında aşırı iltihaplanmaya ortaya çıkabilmektedir. Safra kesesi ameliyatı ciddi bir ameliyattır. Bu sürecin iyi bir şekilde atlatılması hastanın sorunsuz bir şekilde iyileşmesinde önemli bir noktadır.

Safra Kesesi Ameliyatı Süresi

Hastanın cinsiyetine, kilosuna ve cerrahın tecrübesine göre süre değişiklik gösterse de safra kesesi ameliyatları genelde kısa sürede bitirilen ameliyatlar arasında yer alır. Bir saatten kısa bir sürede genellikle bitirilmektedir.

Ancak ameliyat bazen 1 saatin üzerinde gerçekleşebilir. Hastanın ameliyat süresi hastanın safra kesesinin durumuna göre değişiklik gösterebilir.  Bu noktada önemli olan hastanın tedavisinin düzgün bir şekilde yapılmış olmasıdır. Hasta ne kadar kaliteli bir ameliyat geçirirse iyileşmesi de o oranda kolay olur.

Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Süreç

Safra kesesi ameliyatı sonrasında hasta bir saat sonra kendine gelmeye başladıktan sonra 5 saat sonra yemek yemeye hazır hale gelmektedir. Ameliyat olduğu gün hafif derecede karın ağrısı, sırt ağrısı gibi şikayetler meydana gelebilmekle birlikte bu bazı hastalarda görülebilmektedir. 

Ağrı kesici ilaçlar sayesinde bu ağrıların giderilmesi mümkün olmakta ve hastanın daha kolay bu durumu atlatması sağlanmaktadır. Hastanın ameliyat sonrası belli bir süre hastanede kalması gerekmektedir.

Safra kesesi ameliyatı olanlar için hastanın dikkat ve özen göstermesini gerektirecek önemli noktalar bulunmaktadır. Bakım ve temizliğe önem gösterilmesi, işlem yapılan bölgeye dikkat edilmesi, ilaç kullanımını düzenli şekilde yapılması, doktor kontrolleri ve istirahat dikkat edilmesi gereken önemli noktalar arasında yer alır.  Kişi iyileşmek için ne kadar dikkatli olursa o kadar kısa sürede iyileşmesi de mümkün hale gelir.

Safra Kesesi Ameliyatı Fiyatları Ne Kadar? 

En başta belirttiğimiz üzere, safra kesesi ameliyatı fiyatları koşullara göre değişkendir. Bu nedenle ameliyatlara ait fiyat bilgilerini edinebilmek için hekiminize veya sağlık kuruluşuna başvuru yapmanız gerekir.

Yapılacak ön değerlendirmelerin fiyatları ayrı tutulmak üzere size safra kesesi ameliyatı fiyatı ile ilgili bilgi bu şekilde verilebilir. Ancak tüm tıbbi prosedürlerde ek tedavilerin gerekmesi ihtimalinin olduğunu unutmamalı, bu maliyetlerin artabileceği ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız. Size tedavi hizmetini verecek hekim veya sağlık kuruluşunun finans birimi detaylı bilgiyi verecektir.

Safra Kesesi Ameliyatlarının İstanbul, Ankara ve İzmir Fiyatları

istanbul

Hastaların ameliyat olmadan önce yaptığı ilk iş ameliyat fiyatlarının araştırılmasıdır. Ancak bu tarz bilgiler internette net olarak yazılması doğru değildir. Çünkü ameliyatlar hastanın durumu, yapılacak hastaneye, doktora göre farklılıklar içerebilir. Fiyatların değişkenlik göstermesinin biri de rekabet ortamı olmasıdır.

Ayrıca İstanbul’da bu ameliyatı yapacak doktor ve hastane sayıları İzmir ve Ankara olmak üzere diğer illere oranla daha fazladır. Bütün bunlar düşünüldüğünde ameliyat fiyatlarının da birebir aynı olması beklenemez. İstanbul kozmopolit bir şehir olması bakımından İzmir ve Ankara’ya göre daha fazla doktor, hastane ve hasta barındırır.

İstanbul’da safra kesesi ameliyatı olmak için birçok seçeneğiniz bulunabilir. Siz kendinize uygun doktor ve hastane seçtiğinizde ameliyatı tercih edebilirsiniz. Sadece safra kesesi ameliyatlarında değil yapılacak her işlemin fiyatı hastaneye, doktora ve ameliyatın yapılacağı şehre göre değişiklik gösterebilmektedir.

Ameliyat fiyatlarını belirleyen bu unsurlar ameliyatı yaptıracak kişinin tercihine göre belirlenir. Hastalar kendilerini iyi hissedecekleri ameliyat ekibi ile kendilerini daha rahat hissedebilir. Burada ameliyat kararı hastanın kendi tercihine bağlıdır.

Devlet Hastanesinde Safra Kesesi Ameliyatı Yapılır Mı?

Günümüzde safra kesesi ameliyatları her ne kadar laparoskopik olarak yapılıyor olsa da ameliyatın türü de fiyatı da değişiklik göstermektedir. Devlet hastanelerinde de safra kesesi ameliyatları yapılabilmektedir.

Bazı istisnai durumlarda devlet hastaneleri bu ameliyatlar için başka doktor ve hastaneleri önerebilir. Bu durumlar dışında safra kesesi ameliyatları devlet hastaneleri bünyesinde de yapılabilmektedir. Tabi ki bu devlet hastanesinin teknik ve fiziki yapısına göre de farklılık gösterebilir. Çünkü bu ameliyatın yapılması için ameliyat ekibinin ve genel cerrahi uzmanlarının hastane bünyesinde hizmet veriyor olması gerekmektedir.

özel hastane

Özel Hastanede Safra Kesesi Ameliyatları Ne Kadar?

Her ameliyatın fiyatları değişkenlik gösterebileceğinden safra kesesi ameliyatı içinde net bir fiyat vermek doğru değildir. Safra kesesi ameliyatının fiyatları ile ilgili olarak internet üzerinden edinilecek bilgilerinde sağlıklı olmayacağı düşünülürse fiyat konusunda hizmeti alacağınız hastane ve doktor ile iletişime geçmeniz daha doğu bir adım olabilir.

Üstelik internette bulacağınız fiyatların güncelliği ve geçerliliği konusunda da emin olunamayacağı için hastane danışmanları ile iletişime geçilmesi gerekmektedir. Kaldı ki fiyat bilgisi ile ilgili olarak sağlık kuruluşları hastayı görmeden fiyat vermezler. Hastalar bu konuda yanılmamaları adına hastane ile iletişim içinde olmalılardır.

Özel Hastanelerde Safra Kesesi Ameliyatını Sigorta Karşılar Mı?

sigorta

Sosyal güvenlik kurumu (SGK) anlaşmalı olduğu özel hastaneler ve polikliniklerde bazı tedaviler için değişen oranlarda maliyetleri karşılayabilmektedir. Ancak bu konuda kesin ifadeler vermek hastaları yanıltabilir.

Özel sağlık sigortaları ise anlaşmalı oldukları sağlık kuruluşları ve hekimlerin uygulayacağı tedavilerde, safra kesesi ameliyatı fiyatları ne olursa olsun, tam sağlık sigortası veya tamamlayıcı sağlık sigortası ile ödeme yapabilir. Bu konuda da kesin bilgiler elde etmek ve ameliyatın sigortadan karşılanıp karşılanmadığını öğrenmek için özel hastane ya da poliklinikler ile iletişime geçilmesi daha doğru olacaktır.

Safra Kesesi Ameliyatları Kredi Kartı İle Ödenir Mi?

Kredi kartları kullanım açısından çok geniş bir alanı kapsamaktadır. Hemen hemen kredi kartı kullanılmayan alan yok denilebilir. Post cihazının bulunduğu her işletmede kredi kartı ile ödeme yapılabilmektedir.

Ancak kredi kartında taksit yapılması işlemi kredi kartının geçerli olmasından farklı bir işlemdir. Sağlık hizmetlerinde kredi kartı ile ödeme yapılabilirken kredi kartına taksit işlemi yapılması ne yazık ki mümkün değildir.

Kredi kartına taksit yapılamayan durumlarda borç ödemesinin taksitlendirilmesi için banka ile iletişime geçilmesi gerekmektedir. Ancak hastane ve polikliniklerde kredi kartından sadece tek çekim işlemi yapılabilmektedir.

 

Prof. Dr. Gürkan Yetkin

yılında İstanbul’da doğan Prof. Dr. Gürkan Yetkin, orta öğretimini Galatasaray Lisesi’nde tamamladı. yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olan Prof. Dr. Gürkan Yetkin, yılında Genel Cerrahi Uzmanı monash.pw Dr. Gürkan Yetkin; yılında Genel Cerrahi Doçenti, yılında ise Eğitim Görevlisi oldu.  yılında, Sağlık Bakanlığı’nca verilen Onkolojik Cerrahi Yandal Uzmanlık Belgesi’ni almaya hak kazandı.Meme Cerrahisi, Endokrin (Tiroid ve Guatr) Cerrahisi, Onkolojik Cerrahisi (Kanser Cerrahisi) ve Laparoskopik Cerrahi alanında çalışmalar yürüten Prof. Dr. Gürkan Yetkin; yılının sonuna kadar Genel Cerrahi alanında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Öğretim Üyesi olarak çalıştıktan sonra, yılı itibari ile İstanbul Fulya’da kendi kliniğinde hasta görmekte ve çeşitli hastanelerde ameliyatlar gerçekleştirmektedir.

Safra Kesesi Cerrahisi

Safra Kesesi Cerrahisi
Safra karaciğerde üretilen bir vücut sıvısıdır. Safra sadece sindirimde önemli bir rol oynamaz aynı zamanda karaciğerde metabolize edilen maddelerin vücuttan atılımı için de bir yol oluşturur. Safra yolları adeta dev bir çınar ağacına benzer; küçük ve orta boy dallar karaciğerin içinde, büyük dallar ve gövde karaciğerin dışında yerleşiktir. Safra kesesi de karaciğer dışında yer alan safra yollarının bir parçasıdır.

Safra kesesi ameliyatı olacağım ama çok korkuyorum; haksız mıyım?
Kesinlikle haklısınız. Bundan daha doğal bir tepki olamaz. Boyutu ne olursa olsun, ameliyat olacak her insan bundan az ya da çok endişe duyar. Hele bir de bu konuyu ameliyatlarla ilgili kötü deneyimleri olan kişilerle konuştuysanız, çok daha endişeli hale gelmiş olabilirsiniz. Ama durun, bu kadar endişelenmeyin, bir de benden dinleyin neler olup biteceğini.

Eğer safra kesesi ameliyatı olmanız için tıbben açık ve net bir gerekçe mevcut ise içiniz rahat olsun çünkü siz keyfi veya basit bir nedenle değil, gayet ciddi bir hastalık nedeniyle ameliyat oluyorsunuz demektir. Safra taşına bağlı hafif veya orta düzeyde şikayetleri olan hastalar bu gerçeğin çok farkında olmasalar da, safra taşına bağlı ciddi bir atak geçiren hastalar olayın ciddiyetinin fazlasıyla farkındadırlar ve bir daha aynı tabloyu yaşamamak için her türlü tedavi için gönüllü olurlar.

Kaç tip safra kesesi ameliyatı vardır?
Açık, kapalı, kansız, laparoskopik, tek delikten, robotik gibi birçok terim var ve haliyle kafanız karıştı. Karışmasın. Ben size hepsinin ne olduğunu anlaşılabilir bir dille anlatacağım.

Açık yöntem karnın sağ-üst kısmında yapılan yatay bir kesi veya karnın ortasından yapılan dikey bir kesiden yapılan ameliyatlara verilen isimdir. Cerrah elleri ve klasik cerrahi aletlerle ameliyatı yapar.

Kapalı ameliyat, kansız ameliyat, lazerle ameliyat gibi terimler minimal invaziv cerrahi yöntemlerin halk arasında bilinen isimleridir. Karın ile ilgili ameliyatlarda uygulanan minimal invaziv cerrahiye “laparoskopik cerrahi” adı verilir. Laparoskopik ameliyatlarda cerrah ameliyat alanını doğrudan gözleri ile değil, karın içine girilen bir kamera vasıtasıyla görür. Laparoskopik yöntemlerle yapılan karın ameliyatlarının farkı, ameliyatın büyük bir kesiden değil, küçük kesiler ( mm arasında) vasıtasıyla yapılmasıdır.

Klasik laparoskopik yöntemle yapılan safra kesesi ameliyatı iki adet 10 mm’lik ve iki adet 5 mm’lik kesiden yapılır. Buna karşın, tek kesiden yapılan laparoskopik laparoskopik (SILS, incision laparoscopic surgery) safra kesesi ameliyatında göbek içinde mm uzunluğunda bir kesi yapılır ve tüm cerrahi aletler bu kesiden girilir. Robotik ameliyatlar ise cerrah tarafından yönetilen robotik kollar aracılığıyla gerçekleştirilir. Robotik safra kesesi ameliyatları hem klasik laparoskopik yönteme benzer kesilerden hem de tek kesiden yapılabilir.
Bilimsel veriler, safra kesesi ameliyatı söz konusu olduğunda, kapalı yöntemin açık yönteme göre bariz bir şekilde üstün olduğunu gösterir. Bu nedenle, safra kesesi ameliyatı için altın standart olarak kabul edilen kapalı yöntem gerek ülkemizde gerekse dünyada ilk ve en sık olarak tercih edilen cerrahi yöntem haline gelmiştir.

Safra kesesi ameliyatında kapalı yöntemin avantajları nelerdir?
Aslında bu noktada esas belirleyici en az santimetrelik, sıklıkla karın kaslarının bazılarını kesmeyi gerektiren bir kesi yerine en büyüğü 1 santimetre olan üç veya dört kesiden ameliyatın yapılmasıdır. Bunun bir sonucu olarak da kapalı yöntemle yapılan ameliyatlarda;
• Az ağrı,
• Kısa yatış süresi ve hızlı iyileşme,
• İyi kozmetik sonuçlar söz konusudur.

Safra kesesi ameliyatı için kapalı yöntemler arasında en iyisi hangisidir?
Söz konusu safra kesesi ameliyatı olduğunda, mevcut bilgi ve deneyimlerle bunlardan biri daha üstün demek şu an için mümkün değildir. Klasik laparoskopik yöntem, tek kesiden yapılan laparoskopik yöntem ve robotik yöntemin farklı avantajları ve dezavantajları mevcuttur. Dolayısıyla, bu anlamda esas belirleyici hastanın beklentileridir. Bu nedenle, benim nacizane tavsiyem bu konuyu bizzat hekiminizle ayrıntılı olarak konuşmanızdır.

Tüm safra kesesi ameliyatları kapalı yöntemle başlanıp, kapalı yöntemle tamamlanır mı?
Gerek kapalı ameliyat için uygun olmama kriterleri gerekse kapalı ameliyatta açık yönteme geçme kriterleri sorumlu cerrahın tecrübesi ve kurumun olanakları ile değişiklik gösterir. İleri düzey laparoskopik cerrahi becerisi ve safra kesesi ameliyatları konusunda yoğun deneyimi olan cerrahlar, tıbbi (yoğun bakım ünitesi, deneyimli ekip, vs.) ve teknik (gelişmiş laparoskopik cihazlar, vs.) donanımı üst düzey olan kurumlarda safra kesesi ameliyatlarının neredeyse tamamını kapalı yöntemle başlayıp, kapalı yöntemle tamamlarlar.  

Safra kesesi ameliyatı öncesinde bir hazırlık yapmam gerekir mi?
Ameliyattan önceki akşam duş almanızı tavsiye ederim; zira, en az iki gün duş alamayacaksınız ve ayrıca sabunlu bir banyo sayesinde ameliyat bölgesinin de temizliği sağlamış olursunuz. Ek olarak, ojelerinizi de temizlemeniz önerilir. Ancak, sakın herhangi bir nedenle karın bölgesi ve çevresini tıraş etmeye kalkmayın. Ameliyattan hemen önceki akşam tıraş için uygun bir zaman değildir çünkü tıraş nedeniyle ameliyat alanındaki cilt tahriş olabilir, deri florası değişebilir ve ameliyat sonrası enfeksiyon oluşumu riski artabilir. Ameliyat alanının tıraşı, ameliyathanede ameliyatın başlangıcında sağlık çalışanları tarafından yapılmalıdır.

Tercihimiz sekiz saatlik tam açlık olmakla birlikte, ameliyattan altı saat öncesine kadar katı ve iki saat öncesine kadar sıvı gıdaları tüketebilirsiniz ancak bu süreden sonra ağızdan herhangi bir şey almamanız gerekir. Bunun tek istisnası doktorunuzun size kullanmanızı veya zaten kullanıyorsanız devam etmenizi istediği ilaçlardır (tansiyon ilaçları gibi). Bunları sabah az bir miktar su ile içebilirsiniz. 

Hastaneye giderken takılarınızı (yüzük dahil) evde bırakmanızı öneririm çünkü bunlar ameliyat sırasında çıkartılacaktır. Her ne kadar bunların muhafaza edilmesine özen gösterilse de, hiç takmayarak kaybolma riskini tamamen ortadan kaldırabilirsiniz. 

Bir safra kesesi ameliyatının süreçleri nelerdir?
Her ameliyat için ortak süreçler şunlardır: Hastanın ameliyathaneye indirilme süreci, ameliyat öncesi hazırlıkların yapılma süreci, anestezi (narkoz) süreci, cerrahi işlemlerin yapıldığı süreç, hastanın uyandırılma süreci, derlenme süreci, hastanın yeniden yatağına veya yoğun bakım ünitesine alınma süreci.
Öncelikle servis hemşiresi tarafından size ameliyathane için uygun giysiler giydirilir. Yine servis hemşiresi eşliğinde yatağınızla ameliyathane indirilirsiniz.

Bu aşamada, Anestezi hekimleri sizi kabul ederek gerekli hazırlıklara başlarlar. Damardan ilaç verilmesi için kullanılan kanül takılarak (eğer daha önceden takılmamış ise) endişenizi ve heyacanınızı bastıracak sakinleştirici bazı ilaçlar uygulanır. Daha sonra ameliyathane masasına alınırsınız. Burada gerekli hazırlıkları takiben, Anestezi hekimi sizi tamamen uyutacak ilaçlar uygular. Bilincinizin kapanmasını takiben de, ağzınızdan soluk borunuza anestezi yani narkoz gazlarının verileceği tüp yerleştirilir. Anestezik gazların akciğere verilmesi ile tam bir anestezi hali (bilinç tamamen kapalı, ağrı hissi yok, kaslar tamamen hareketsiz) oluşturulur. İşte bu aşamadan sonra cerrah devreye girer.

Cerrahi işlemlere başlamadan önce karın bölgesi, memebaşından kasığa dek, antiseptik (mikrop öldürücü) solüsyonla temizlenerek ameliyat bölgesi zararlı mikroplardan arındırılır. Antiseptik solüsyon olarak sıklıkla povidon iyot veya klorheksidin kullanılır. Aynı zamanda, Anestezi hekimi tarafından, ameliyatın ve hastanın özelliklerine uygun olarak, damardan da uygun antibiyotik uygulanır. Alan temizliğinin ardından steril örtülerle ameliyat sahası sınırlandırılır; diğer bir deyişle, ameliyatın gerçekleşeceği alanlar dışındaki vücut alanları steril örtülerle örtülerek ameliyat sırasında ameliyat alanına mikropların geçişi engellenir.

Açık yöntemle yapılan safra kesesi ameliyatı için genellikle iki tip kesiden biri tercih edilir: karnın sağ üst kısmında yapılan yatay ve eğik bir kesi veya karnın üst kısmında tam orta hat üzerinde yapılan dikey bir kesi. Karnın içine girildikten sonra safra kesesi bulunur. Safra kesesinin kanalı ve damarı bulunur, bağlanır ve kesilir. Daha sonra safra kesesi yapışık olduğu karaciğerden ayrılarak çıkartılır. Son olarak da, karın kesisi uygun olarak kapatılarak ameliyata son verilir.

Buna karşın, laparoskopik (kapalı) yöntemle yapılan safra kesesi ameliyatının aşamaları daha farklıdır. Tüm laparoskopik ameliyatlarda olduğu gibi, laparoskopik safra kesesi ameliyatının başlangıç aşamasını da karnın şişirilmesi oluşturur. Bunun için karında yapılan bir kesiden özel aletler vasıtasıyla karnın içine karbondiyoksit gazı verilir. Böylece karın duvarı çadırlaşır ve cerrahın karnın içinde çalışabilmesi için yeterli boş alan oluşur. Klasik laparoskopik safra kesesi ameliyatında karında toplam üç veya dört tane küçük kesi (genellikle iki tane 10 mm’lik ve iki tane 5 mm’lik kesi)  yapılır. Buna karşın, tek kesiden yapılan laparoskopik (SILS, incision laparoscopic surgery) safra kesesi ameliyatında ise göbek içinde kalacak mm’lik bir kesi yapılır ve tüm cerrahi aletler bu kesiden girilir. Hem klasik hem de tek kesiden yapılan laparoskopik ameliyatlar aynı zamanda robotik olarak da gerçekleştirilebilir. Karın şirildikten sonra, öncelikle kamera girilir. Günümüzde laparoskopik ameliyatlarda kullanılan kamera sistemlerinin çoğu yüksek çözünürlükte görüntü sağlamaktadır. Cerrah kameradan elde ettiği görüntü eşliğinde diğer laparoskopik aletleri kullanır ve ameliyatı gerçekleştirir. Açık cerrahiden farklı olarak, safra kesesi kanalı ve damarının kapatılması için genellikle metalik klipler kullanılır. Bu klipler titanyumdan yapılır; bu nedenle, hem MR (manyetik rezonans) görüntülemesi için engel oluşturmaz hem de güvenlik kapılarından geçişte sorun yaratmaz. Safra kesesi 10 mm’lik kesilerin birinden dışarı çıkartılır. Bunu kolaylatırmak için, steril ve sağlam bir torba içine alınan safra kesesinin içindeki safra boşaltılır ve büyük taşlar kırılır. Buna rağmen safra kesesi bu kesiden çıkartılamazsa, kesiyi bir miktar genişletmek gerekebilir.

Gerek açık gerekse kapalı ameliyatta bazı durumlarda karnın içine “dren” adı verilen bir tüp yerleştirilmesi gerekli olabilir. Dren yerleştirilmesindeki amaç, ameliyat sonrasında sızabilecek kan ve safra gibi sıvıların karın dışına alınması ve böylece bu sıvıların karın içinde birikmesini önlemektir. Ameliyat sonunda kesiler kapatılarak ameliyata son verilir.

Safra kesesi ameliyatında çıkartılan safra kesesi ve safra taşları ne yapılıyor?
Tercihen safra kesesinin içi açılmaksızın ve içindeki safra taşları çıkartılmaksızın, bir bütün halinde çıkartılması tercih edilir. Ancak, bu her zaman mümkün olmaz. Ameliyat sonunda, çıkartılan safra kesesi ve safra taşları özel bir solüsyonla dolu bir kaba yerleştirilerek patoloji bölümüne yönlendirilir. Zaten, temel bir kural olarak, cerrahi yolla çıkartılan her doku patolojik incelemeye gönderilir. Patoloji bölümünde bu parçalar incelemeye alınır ve hastalığın nihai tanısı konur.

Safra kesesi ameliyatı ne kadar sürer?
Daha önce bahsettiğim üzere, her ameliyatın belli aşamaları vardır: Hastanın ameliyathaneye indirilme süreci, ameliyat öncesi hazırlıkların yapılma süreci, anestezi (narkoz) süreci, cerrahi işlemlerin yapıldığı süreç, hastanın uyandırılma süreci, derlenme süreci, hastanın yeniden yatağına alınma süreci. Bu süreçlerin herbiri hastadan hastaya ve ameliyattan ameliyata farklılık gösterir. Ancak, bu süreçler içinde belki de en değişken olanı cerrahi işlemlerin yapıldığı süreçtir; zira, bir safra kesesi ameliyatında bu süreç 15 dakika gibi kısa bir zaman da alabilir, dört saat gibi uzun bir süre de.  

Sıkıntılı ve istisnai durumlar haricinde, kapalı yöntemle yapılan bir safra kesesi ameliyatında cerrahi işlemlerin yapıldığı süreç ortalama 30 dakika ve toplam süreç dakika civarındadır. Ancak, yukarıda da belirttiğim üzere, ortalamadan sapmalar sıkça meydana gelir. Ek olarak, hastanın ameliyathanede kaldığı sürenin verilen  bu ortalama sürelerin üstüne çıkması mutlaka ciddi bir sorun olduğu anlamına gelmez. Ben beklenenden daha uzun sürmesi söz konusu olan ameliyatlarda uygun bir aşamada, hasta yakınlarının haklı endişelerini ortadan kaldırmak amacıyla, hasta yakınlarına ameliyatın uzayacağını ve uzama nedenini açıklamayı tercih ediyorum.

Safra kesesi ameliyatından sonra çok iz kalır mı?
Ameliyattan sonra ne kadar iz kalacağını belirleyen hastaya ait ve işleme ait birçok unsur vardır. Hastanın alışkanlıkları, ek hastalıkları, kullandığı ilaçlar ve bünyesel özellikleri gibi unsurlar yara iyileşmesini olumsuz yönde etkileyebilir. İşleme ait unsurlar arasında en önemlileri ameliyatın hangi yöntemle yapıldığı ve enfeksiyon gelişip gelişmediğidir. Örneğin, açık yöntemle yapılan safra kesesi ameliyatlarından sonra belirgin ölçüde daha büyük bir yara izi kalır.

Safra kesesi ameliyatı olduğum gün beni hangi sıkıntılar bekliyor?
Anestezinin (narkozun) etkisinden çıktığınız zaman sizi normal yatağınıza alacaklar. Anestezi uzmanı ameliyat bitiminde size güçlü bir ağrı kesici uygulayacağı için bu işlemler sırasında ciddi bir ağrınız olmayacaktır. Daha sonra sorumlu hemşire size düzenli aralıklarla ağrı kesici, bulantı giderici, vb. ilaçlar uygulayacaktır. Ameliyat sırasında sürekli aynı pozisyonda durduğunuz için, özellikle de ameliyat uzun sürerse, bazı bölgelerinizde kas-kemik-eklem ağrıları olabilir ancak bunlar çok kısa sürer ve ağrı kesicilere çok iyi yanıt verirler. Kapalı yöntemle yapılan ameliyatlardan sonraki 24 saat çekilen sıkıntılar, en karamsar haliyle, grip gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçirirken çektiğiniz sıkıntılar kadardır. Eğer ameliyatta her şey yolunda gitmişse, bulantısı olmadığı takdirde hasta ameliyattan saat sonra sıvı gıdalar almaya başlayabilir. Açık yöntemle yapılan ameliyatlardan sonra ise, ağrı biraz daha belirgin olabilir ancak ağrı kesicilere iyi yanıt verir. Yine, bağırsak hareketlerinin başlaması ve bulantı hissinin geçmesi açık yöntemle yapılan ameliyatlardan sonra biraz daha vakit alır.

Safra kesesi ameliyatından sonra ne zaman hareketlenebilirim?
Safra kesesi ameliyatı laparoskopik (kapalı) yöntemle yapıldı ise, ameliyatın bitiminden birkaç saat sonra gündelik zaruri ihtiyaçlarınızı (yürümek, yemek yemek, tuvalete gitmek) yerine getirebilirsiniz. Bu süre açık ameliyatlardan sonra biraz daha uzun sürebilir.

Safra kesesi ameliyatından sonra ne zaman normal beslenmeye geçebilirim?
Aslında ameliyatın ertesi gününde dahi normal beslenmeye geçebilirsiniz. Ancak, bazı kişilerde bu durum ciddi rahatsızlık yaratabilir. Bu sorun açık yöntemle yapılan ameliyatlardan sonra daha belirgindir. Bu nedenle, en azından saat boyunca ağır yemeklerden kaçınmanızı öneririm. Bu konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi aşağıdaki “Safra kesesi ameliyatı yaşam kalitemi nasıl etkiler?” ve “Safra kesesi ameliyatından sonra yemek konusunda nelere dikkat etmeliyim?” sorularının cevapları içinde bulabilirsiniz.

Safra kesesi ameliyatından sonra ne zaman duş alabilirim?
Ameliyattan sonraki saatin sonunda,  sorumlu hekim aksi yönde bir bilgi vermediği sürece, duş almaya da başlayabilirsiniz. Duş alırken yara yerlerine su değmesinde veya yara yerlerini sabunla nazikçe ovalamanızda herhangi bir sakınca yoktur ancak kese veya tırnak ile temizlik yapmamalısınız.
Safra kesesi ameliyatı sonrasında taburculuğu takiben ne ile karşılaşırsam yeniden hastaneye başvurmalıyım?

Bu anlamda sizi uyarması gereken belirti ve şikayetleri hekiminiz taburculuk öncesi size anlatacaktır. Bunları şöyle özetleyebiliriz;
• Ameliyat kesilerinin olduğu yerlerde veya karında ciddi ağrı
• Ameliyat yarasında açılma veya dışa doğru balonlaşma
• Ameliyat yarasından iltihabi, kötü kokulu veya kanlı akıntı
• Ateş
• Sarılık
• Kusma
• Üç ila dört gün içinde bağırsak hareketlerinin başlamaması (gaz ve dışkı çıkaramama)
• Karında rahatsız edici düzeyde şişkinlik
• Nefes darlığı, göğüs ağrısı
• İdrarda yanma
• Kanlı kusma veya kanlı dışkılama

Bu liste daha da genişletilebilir ancak en sık görülen ve en ciddi olanları sıralamakla yetindim. Ben taburculuk sırasında bunları hastalarıma anlatmakla birlikte, iki önemli bilgiyi de ekliyorum. Birincisi, bunlar dışında da olsa sizi rahatsız eden en ufak bir sorunda bana danışın. İkincisi, bunlardan herhangi birinin varlığı mutlaka bir sorun olduğuna işaret etmez ancak olası sorunlar açısından daha erken davranmamızı sağlar.

Safra kesesi ameliyatından sonra dikişlerimi ne zaman aldırmalıyım?
Eğer yara kendiliğinden eriyen iplerle dikildi ise, dikişleri aldırmanız gerekmez; zira; bu ipler ya dışarıdan görülmezler ya da görünüyorsalar dahi gün civarı kendiliğinden düşerler. Eğer yara kendiliğinden erimeyen iplerle dikilmişse, dikişler genellikle ameliyattan sonraki günler arasında alınır.

Dikişlerin ne zaman alınacağı konusunda sorumlu hekim farklı bir öneride bulunabilir. Örneğin, yaranın yeterli iyileşmediği durumlarda dikişleri daha geç alabilir veya apse oluşması halinde dikişleri daha erken alıp yarayı açık bırakabilir. Son olarak, bazı hastalar dikiş aldırmak için birkaç gün gecikince aşırı derecede endişelendiklerine şahit oluyorum. Bu yersiz bir endişe. Birkaç gün gecikme ile ciddi bir sorun oluşmaz. Ancak, bu süre uzadıkça kötü yara izi kalması ve dikiş hattında küçük apseler oluşması riski giderek artar.

Safra kesesi ameliyatından sonra ne zaman normal hayatıma dönebilirim?
Laparoskopik ameliyatlardan sonra hafif fiziksel aktiviteler (yürüyüş, merdiven çıkma gibi) birinci haftanın sonunda rahatlıkla yapılabilir. Ancak, birinci ayın sonuna dek ağır fiziksel aktivitilerden (mekik çekme, ağırlık kaldırma gibi) uzak durmak gerekir.

Açık yöntemle yapılan ameliyattan sonra ise iyileşme ve normal yaşantıya dönüş süresi nispeten daha uzundur. Yara bölgesinde ağrıyı tetiklediği için günlük olağan faaliyetlere geçmek günler alabilir. Ancak, yarada sorunsuz iyileşme olsa dahi, ağır fiziksel aktivitelerden ay süre ile uzak surmak gerekir.

Safra kesesi ameliyatından sonra yemek konusunda nelere dikkat etmeliyim?
Hiçbir şeye. Neden olduğunu da kısaca açıklayayım…
Safra yapımından sorumlu olan organ karaciğerdir. Safra kesesi, karaciğer üretilen safrayı depolama ve safraya kıvam verme görevini üstlenir. Dolayısıyla, safra kesesi ameliyatından sonra da safra yapılmaya ve onikiparmak bağırsağına akmaya devam eder. Ancak, depo ortadan kalktığı için tabiri caiz ise safra “akmaz, damlar”. Takiben, genellikle safra yollarında zaman içinde bu duruma uyum sağlamak amacıyla bir miktar genişleme meydana gelir.

Safra kesesi ameliyatından sonra sıklıkla yaşam kalitesinde belirgin bir düşme meydana gelmez. Bazı kişiler hiçbir değişiklik hissetmezken, diğer kişilerde değişen derecelerde hazımsızlık belirtileri (üst karın ağrısı, şişkinlik, vb.) orataya çıkar. Hazımsızlık belirtileri herhangi bir gıda ile tetiklenebilir ancak genellikle tetikleyici gıdalar yağ içeriği belirgin olan gıdalardır. Hazımsızlık şikayetleri genellikle aylık bir süre içinde hafifleyerek ortadan kalkar. Ne yazık ki, safra kesesi ameliyatı olan bireylerin bir kısmında bazı besinler yıllarca veya ömür boyu hazımsızlığa yol açabilir ancak bu kişiler oldukça küçük bir azınlığı oluşturur.

Benim nacizane kanaatime göre, bu konu fazlasıyla abartılan bir konu; zira, karşılaşacağınız en ciddi şey bir süre hazımsızlık çekmek. Birçok kaynak ve hekim farklı görüşler sunsa da (ki bunlarla ilgili hiçbir ikna edici kanıt olmadığı halde), tecrübelerim gösterdi ki bu durum kişiden kişiye ciddi farklılık gösteriyor. Bir tarafta beş tane yumurta kırıp yiyenler, yağlı kızartmaları gönül rahatlığıyla tüketenler varken, diğer tarafta bu besinlere veya diğer bazı besinlere karşı aşırı hassas olduğunu söyleyenler var. Dolayısıyla, ben artık safra kesesi ameliyatlarından sonra herhangi bir diyet önerisinde bulunmuyorum. Bunun yerine, deneyip görün ve eğer bir gıdayı tükettikten sonra hazımsızlık şikayetleri ortaya çıkıyorsa, o besinden ay kadar uzak durun, sonra yeniden deneyin diyorum.
 
Safra kesesi ameliyatından sonra düzenli kontrol gerekli midir?
Genellikle hayır. Safra kesesi ameliyatının sadece safra kesesinde sınırlı safra taşları için yapıldığı kişilerin ameliyattan sonraki iyileşme döneminden sonra sadece bu açıdan tıbbi kontrol altına girmeniz gerekmez. Ancak, bazı durumlarda (eşlik eden hastalıklar, şüpheli bulgular) sorumlu hekim belli aralıklarla kontrole gelmenizi önerebilir.
 
Safra kesesi ameliyatı olmadan önceki şikayetlerim aynı şekilde devam ediyor; bu normal mi?
Hayır. Biz bu duruma “kolesistektomi sonrası sorunlar” diyoruz. Peki nedir bu kolesistektomi sonrası sorunlar? Şu senaryoya verilen isimdir: Bir hasta hazımsızlık veya üst karna ait şikayetlerle hekime başvurur; hekim bazı tetkikler ister; tetkiklerde safra kesesi taşları tespit edilir; hekim hastaya safra kesesi ameliyatı önerir; hasta ameliyat olur ve kısa bir süre şikayetlerinde düzelme olur ancak daha sonra aynı şikayetler yeniden başlar.

Üst karında yerleşik organların hepsi benzer şikayetlere yol açabilir ve bazen hekim bu şikayetlerin hangi organ kaynaklı olduğunu net olarak ayırt edemeyebilir. Bu tip şikayetlerle başvuran hastalarda en sık tercih edilen incelemeler karın ultrasonu ve mide endoskopisidir. Endoskopinin aksine, ultrason kolay ulaşılabilir, düşük maliyette, kişiye ciddi bir rahatsızlık vermeyen ve herhangi bir yan etkisi olmayan bir incelemedir. Bu nedenle, hastalar sıklıkla ultrason yaptırmakla yetinirler. Ne yazık ki, ultrason boşluklu organları (mide, onikiparmak bağırsağı, ince ve kalın bağırsak) değerlendirmede yetersiz kalır. Ultrasonda safra kesesi taşları görülünce şikayetler buna atfedilir ve hastaya ameliyat önerilir. Oysa, bu safra kesesi taşları tamamen masumdur ve incelemeler sırasında tesadüfen saptanmıştır, şikayetlere yol açan aslında başka bir hastalıktır. Bu durumda, hasta safra kesesi ameliyatı olsa da şikayetleri düzelmez.
 
Peki en sık hangi hastalıklar bu duruma yol açar? 
Bahsettiğim üzere, en sık nedenler üst karında yerleşik organlara ait hastalıklardır. Bunlar şöyle özetlenebilir:
• Yemek borusu ve mide hastalıkları
 Reflü hastalığı
 Mide fıtığı (diyafram fıtığı, hiatal herni)
 Gastrit (mide iltihabı)
 Mide ülseri
• Onikiparmak bağırsağı hastalıkları
 Duodenal ülser
 Duodenit
• Safra yolu hastalıkları
 Oddi sfinkter disfonksiyonu (safra yollarının alt kısmındaki kapak mekanizmasında bozukluk)
 Safra kanalı taşları
• Pankreas hastalıkları
• Karaciğer hastalıkları

Peki bu durum ön görülebilir ve önlenebilir bir durum mudur?
Bazen. Tipik şikayetleri olan ve ultrasonda safra kesesi taşları olan her hastada endoskopi ve diğer bazı ileri incelemeler rutin olarak yapılmaz. Eğer hastanın hikayesinde şüpheli noktalar varsa, hekim ileri incelemeye gerek görebilir. İleri inceleme içinde endoskopi, tomografi, manyetik rezonans ve diğer bazı tetkiler yer alır. Eğer safra taşları dışında bir hastalık saptanırsa, tedavi planı saptanan hastalığa göre yapılır.
 
Örneğin, hazımsızlık şikayetleri olan bir hastadan ultrason istedim, ultrasonda 3 mm'lik bir safra taşı görüldü, ben şikayetlerine bu taşın yol açtığına ikna olmadım ve endoskopi istedim, onikiparmak bağırsağında ülser tespit edildi, ne yaparım? Bu durumda, benim kişisel tercihim, önce ülseri tedavi etmek. Eğer başarılı bir ülser tedavisine rağmen şikayetleri aynı şekilde devam ediyorsa hastaya ameliyat öneririm. Ancak, hastanın şikayetleri tamamen düzeldi ise ve sessiz safra kesesi taşı için ameliyat gerektirecek özel bir duruma sahip değil ise, hasta ile risk ve faydaları konuşarak takip önerebilirim.


 

Safra Kesesi Cerrahisi

Safra Kesesi Nedir?

Safra kesesi sırtı karaciğere yapışık olan boyutu bir çay bardağına benzer olan sindirim sistemine ait bir organdır. Safra kesesi safra üretiminde yer almaz. Özellikle yağlı yiyeceklerin sindirilmesini kolaylaştırmak için depoladığı safrayı 12 parmak barsağına boşaltır.

 

Safra Taşları Neden Oluşur?

Safra taşlarının oluşmasının farklı sebebleri vardır. Çoğunlukla kolestrol taşları gelişir. Safra içerisinde kolestrol oranının artması safra çamuruna ve taşa sebeb olabilir. Yine safra yollarında gelişen enfeksiyonlar safra kesesi taşına yol açabilir. Kan hücrelerinin aşırı yıkımının olduğu kan hastalıklarında da safra kesesi taşları gelişebilir.

 

Safra Taşı Kimlerde Oluşur?

Ailesinde safra kesesi taşı olan kişilerde safra kesesi taşı daha sık görülür. Kadınlarda daha safra kesesi taşı daha sık oluşmaktadır. Kan hastalıkları olanlarda, karaciğer hastalığı olanlarda ve mide ameliyatı geçirenlerde daha sık safra kesesi taşı  gelişebilmektedir.

 

Safra Taşı Belirtileri Nelerdir?

Sindirim sisteminin en sık görülen hastalıklarından biri olan safra kesesi taşında özellikle yemek sonrası gelişen karın ağrısı en önemli belirtisidir. Karnın sağ üst tarafında şiddetli ağrı gelişmonash.pwımsızlık ve gaz şikayetide yapabilir.

 

Safra Taşı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Safra kesesi taşı hastalığının tedavisi cerrahidir. Eğer safra kesesi taşı ana safra kanalına düşmüşse ERCP ile bu taş çıkarılmalıdır. Laparoskopik (kapalı), açık ve robotik cerrahi ile tedavi yapılabilmektedir.

 

Açık Kolesistektomi (Açık Ameliyat)

Açık safra kesesi ameliyatı laparoskopikl cerrahi (kapalı) yöntem çıkmadan önce bu hastalığın tek cerrahi tedavi yöntemiydi. Günümüzde laparoskopik cerrahi yapılamayan hastalarda açık cerrahi yapılır. Laparoskopik cerrahi sırasında bir sorun yaşanırsa yine açık cerrahi yapılmak zoruunda kalınabilir.

 

Kapalı Kolesistektomi (Kapalı Ameliyat)

Günümüzde safra kesesi taşı için cerrahi yöntemler arasında altın standart teknik laparoskopik cerrahidir. Laparoskopik cerrahiye mani bir durum yoksa safra kesesi taşı için uygulanacak yöntem laparoskopik cerrahidir.

 

Herkes Laparoskopik Safra Kesesi Cerrahisi Ameliyatı Olabilir mi?

Laparoskopik cerrahi cerrahi açıdan ve anestezi açısından bir kontraendikasyon yoksa her kese uygulanabilir. Ancak geçirilmiş karın ameliyatı, kan sulandırıcı kullanımı, akciğer ve kalp kapasitesinin laparoskopi açısında yeterli olmaması, hastanın laparoskopi istememesi ve anatomik zorluk gibi sebeplerden dolayı yapılamayabilir.

 


Sizden gelen sıkça sorulan soruları Prof. Dr. Bahadır EGE cevaplıyor…

 

Safra Kesesi Ameliyatı Fiyatı Nasıl Belirlenir?

Cerrahi maliyet hastanın ameliyat öncesi anesteziye hazırlık durumu, açık veya kapalı tekniknten hangisinin uygulanacağı, hastane maliyeti, hastanede yatış süresine göre farklılık göstermektedir.

 

Safra kesesi ameliyatı sonrası komplikasyonlar oluşur mu?

Safra kesesi ameliyatı sırasında kanama, karın içi organlarda yaralanma ve safra yollarında yaralanma gibi ciddi komplikasyonlar gelişebilir. Bu nedenle cerrahın deneyimi komplikasyonların önlenmesinde en önemli kriterdir.

 

Safra kesesi taşı ameliyat olmazsa ne olur?

Safra kesesi taşı tedavi edilmezse, safra kesesi iltihabı, ana safra yolu tıkanıklığı, pankreatit ve safra kesesi perforasyonu gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

 

Safra kesesi ameliyatının riski var mı?

Safra kesesi ameliyatı her ameliyat gibi bazı risklere sahiptir. Ancak bu riskler deneyimli cerrahlar tarafından son derece düşük ve kabul edilebilir oranlara indirilir.

 

Safra kesesi ameliyatı olmak şart mı?

Safra kesesi ahstalıkları medikal tedavi ile tedavi edilemiyorsa cerrahi tedavi gerektirebilir.

 

Kapalı safra kesesi ameliyatında safra kesesi alınıyor mu?

Kapalı ve açık safra kesesi taşı ameliyatlarında kolesistektomi yapılır. Yani her

İki yöntemdede yapılan cerrahi işlem aynıdır. Kapalı yani laparoskopik cerrahide bu ameliyat karna açılan küçük deliklerden yapılabilmektedir.

 

Kapalı safra kesesi ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli?

Erken dönemde yeme içme alışkanlıklarında bazı değişikler yapmakta fayda vardır. Yoğun yağlı ve çok miktarda yemek tüketimini ilk 1 haftada yapmamak daha doğru olacaktır.  Trokar giriş deliklerinin iyileşmesi ve bu alandan fıtık gelişmemesi için erken dönemde aşırı ağır yük kaldırlmaması doğru olacaktır.

 

Laparoskopik Safra kesesi ameliyatı sonrası gaz ne zaman geçer?

Bu tip şikayetler genelde kişiden kişiye çok değişmektedir. Genelde gün içinde bu şikayetlerde rahatklama beklenir.

 

Laparoskopik Safra kesesi ameliyatı sonrası dikişler ne zaman düşer?

Bizim kullandığımız yöntemde estetik dikişler oluyor ve kendi kendine eriyorlar.

 

Laparoskopik Safra kesesi ameliyatı sonrası cinsel ilişkiye ne zaman gidilir?

Ameliyat sonrası cinsel ilşkiye bir mani durum yoktur ancak bu durumda kişiye göre değişmektedir.

 

Laparoskopik Safra kesesi ameliyatı sonrası iz kalır mı?

Laparoskopik cerrahide en büyük kesi 1 cm olmaktadır. İşlemin doğası gereği iz minimaldir. Genelde belirgin bir iz kalmaz.

 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır