4c nedir / 4A, 4B, 4C Nedir? Farkları Nelerdir?

4c Nedir

4c nedir

4A, 4B ve 4C Nedir, Kimleri Kapsar?

Haberler

Teknoloji

4A, 4B ve 4C Nedir, Kimleri Kapsar?

Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı 3 farklı sigorta sistemi bulunmaktadır. Bunlar 4A eski adıyla SSK, 4B eski adıyla BAĞKUR ve 4C eski adıyla Emekli Sandığı olarak sayılmaktadır. Sigorta sistemleri vatandaşlara ileriki zamanlarda emeklilik hakkı verirken aynı zamanda çeşitli haklardan ücretsiz yararlanmasını sağlar. Bir nevi kendini garanti altına almak için önemli bir konuma sahip sigorta sistemlerinin hepsi farklı meslek gruplarına göre belirlenmektedir. Yani özel sektörde çalışan biriyle devlet kadrosundaki memurun bağlı olduğu sigorta sistemi birbirinden farklıdır. Ayrıca farklı sigorta sistemlerin kendi adına farklı özellikleri ve kuralları bulunmaktadır. Birçok vatandaş 4A, 4B ve 4C sigorta sistemlerinin ne olduğunu ve kimleri kapsadığını internet üzerinden araştırıyor. Peki, 4A, 4B ve 4C nedir? 4A, 4B ve 4C kimleri kapsar? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik

Çalışmaya hayatına atılan birçok vatandaş hem geleceğini hem de bugününü garanti altına almak istiyor. Bu gibi durumlar için Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı çeşitli sigorta sistemleri bulunuyor. Sigorta sistemleri çalışanların kendini güvence altına alması için büyük bir role sahip. Sağlık hizmeti gibi birçok devlet hizmetinden ücretsiz yararlanmayı sağlayan sigorta sistemleri ayrıca gelecekte emekli olma hakkı da sağlıyor. Sigorta sistemleri 4A, 4B ve 4C olarak üçe ayrılmaktadır ve bu sistemlerin eski adı sırasıyla SSK, BAĞKUR ve Emekli Sandığı olarak bilinmektedir. Vatandaşlar çalışma hayatına girmelerinden itibaren bu isimleri oldukça duysalar da tam olarak ne anlama geldiğini bilmeyebiliyorlar. Birçok çalışan vatandaş 4A, 4B ve 4C'nin ne olduğunu araştırıyor. 4A, 4B ve 4C'nin kimleri kapsadığına ve ne olduğuna dair tüm detaylara içeriğimizden ulaşabilirsiniz

4A, 4B ve 4C Nedir, Kimleri Kapsar?

4A, 4B ve 4C Nedir, Kimleri Kapsar?

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

4a, 4b ve 4c Sigortalı Nedir? Farkları Nelerdir?

4a, 4b, 4c sigortası

İş hayatına başladığınızda, çalıştığınız iş yerine bağlı olarak farklı sistemlerde sigortalandırılırsınız. Bu sayede hem bugününüzü hem yarınınızı güvence altına alırsınız. Sigortanız siz çalışırken veya emekli olduğunuzda bazı haklar sunar ve bu haklar çalıştığınız kuruma bağlı olarak değişir.

SGK kapsamında çalışıyorsanız  4a, 4b ve 4c sigortalarından birine sigorta priminiz yatırılıyor demektir. O halde şimdi, 4a, 4b, 4c tam olarak ne demek ve 4a, 4b, 4c kimleri kapsar açıklayalım.

4a, 4b, 4c Nedir, Kimleri Kapsar?

4a, 4b ve 4c, Türk vatandaşı olan ve çalışma hayatında yer alan kişilerin sosyal güvencelerden yararlanabilmesini sağlayan sigorta sistemleridir. Bu 3 farklı sigorta sistemi de Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) bağlıdır. 

4A Sigorta Nedir?

4a sigortası, Eskiden Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) çatısı altında olan ve SSK’ya prim ödeyenleri dahil eden bir sigortaydı. Ancak SSK, SGK’ya bağlandığında halk arasında bilinen SSK sigortası da 4a sistemi adını aldı. 4a sisteminin kapsamı ise özel bir iş yerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilerdir. 

4B Sigorta Nedir?

4B sistemi eski adıyla Bağ-Kur sigortasıdır. Bu sisteme kayıtlı kişiler, kendi mesleğini icra eden yani bağımsız olarak çalışan kişilerdir. 4B sisteminine esnaf (iş yeri sahipleri), sanatkar veya serbest meslek grupları dahil olabilir.

4C Sigorta Nedir?

Birçoğunuzun aşina olduğu Emekli Sandığı, SGK’ya dahil olduktan sonra 4c adını aldı. 4c sistemi, devlet memuru olarak hizmet eden kadrolu çalışanları kapsar. Ayrıca Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı’nın ortak görüşüne göre belirli bir adet ve ücret sınırı içinde sözleşme ile çalışanlar da bu gruba dahildir. Yani bu kapsamı, 1 yıldan az süreli ya da mevsimlik hizmet verenler şeklinde düşünmek mümkün.

4a, 4b, 4c sistemlerinin tümü Türkiye’de çalışan vatandaşların sosyal güvencelerden faydalanmalarını ve emeklilik şartlarını yerine getirmeleri halinde emeklilik maaşlarını alabilmelerini sağlayan yapılardır. 4a ve 4b sigortadan yararlanmak için işverenin kendisi ve çalışanları için yatıracağı prim ödemelerinin yasaların belirttiği şekilde yapılması gerekir.

SGK Hizmet Dökümü Nedir?

SGK hizmet dökümü, sigortalı kişinin sigortasına dair tüm bilgileri görebildiği sisteme verilen addır. SGK Hizmet dökümünde sigorta bilgileri, gün sayısı, prim miktarı gibi çalışma dönemine ait tüm bilgiler görülebilir. Hangi sigorta türüne göre çalışıldıysa hizmet dökümü de ona göre sorgulanarak bilgiler öğrenilebilir. Yani örneğin 4A sigortalı isen, hizmet dökümün de 4A şeklinde olacaktır.

4a, 4b, 4c Hizmet Dökümü Nedir?

SGK hizmet dökümleri; 4a hizmet dökümü, 4b hizmet dökümü ve 4c hizmet dökümü olacak şekilde sigorta ve prim bilgilerini barındıran belgelerdir. Bu dökümlerde yer alan bilgiler genel olarak şu şekildedir:

  • Sigortalının işe giriş ve çıkış tarihi
  • Aylara göre yatırılan prim miktarları
  • Toplam prim ödeme gün sayısı
  • Çalışılan iş yeri
  • Tescil kaydı
  • 4b sigortalı kişiler için basamak bilgisi

SGK hizmet dökümleri içerisinde 4A hizmet dökümü ise günümüzdeki SGK'ya bağlı çalışan işçileri ifade eden sigorta grubudur. Bu açıdan 4A sigorta ve hizmet dökümü en çok araştırılan konulardan biridir. 

4A Hizmet Dökümü Nedir, Nasıl Alınır?

4A hizmet dökümü, SGK'ya bağlı çalışanların sigortalarının başlama tarihleri, prim miktarları ve toplam gün sayılarını öğrenebildiği bilgi sistemini ifade eder. 4A hizmet dökümü alarak sigortanıza dair tüm bilgileri listeyebilir, gerekli işlemler için bu bilgileri kullanabilirsin. 4A hizmet dökümü online olaral e-devlet üzerinden alınabilir.

e-Devlet Sigorta Sorgulama Nasıl Yapılır?

4a, 4b, 4c hizmet dökümü nasıl sorgulanır sorusu, sigorta bilgilerini öğrenmek isteyenlerin en sık sorduğu konuların başında gelir. E-Devlet üzerinden sigorta hizmet dökümü sorgulaması yapmak mümkün. SGK hizmet dökümü sorgulama için TC kimlik numarası ve şifre ile e-Devlet SGK Tescil ve Hizmet Dökümü / İşyeri Unvan Listesi sekmesi üzerinden hizmet ve prim bilgilerine ulaşılabilir. Diğer sigorta sorgulama işlemlerini ise bu adresten takip edebilirsiniz.

Ek olarak emeklilik süreciniz için merak ettiğiniz; emeklilik işlemleri evrak takibi, emekli aylık ödemesi, emekli aylığı kesintileri gibi birçok bilgiyi de e-devlet SGK sayfasında bulabilirsiniz. TSS ve diğer sağlık sigortası ürünlerini ise funduszeue.info'ten yaptırabilirsiniz. 

SGK Hizmet Dökümü Nedir?

SGK hizmet dökümü, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hazırlanan ve vatandaşların sigorta ve prim bilgilerinin yer aldığı belgedir. 4A, 4B ve 4C olarak üçe ayrılan belgeyi Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olan vatandaşlar alabilmektedir. Eski sistemde SGK’ya bağlı olanlar 4A hizmet dökümünü, Bağ-Kur’a bağlı olanlar 4B hizmet dökümü ve Emekli Sandığı’na bağlı olan vatandaşlar ise 4C’yi alabilmektedir.

SGK Hizmet Dökümü Belgesi Hangi Durumlarda İstenir?

Sigorta dökümü belgesi birtakım resmi süreçlerde ve işlemlerde vatandaşlardan talep edilebilmektedir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • SGK borç sorgulama,
  • “Ne zaman emekli olurum?” uygulaması,
  • Emekli maaşı sorgulama ve hesaplama,
  • Vize başvuru süreci,
  • Mahkeme ve diğer resmi kurumlar istenebilmektedir.

SGK Hizmet Dökümünde Hangi Bilgileri İçerir?

SGK hizmet dökümünde yer alan bilgileri maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Temel sigorta bilgileri,
  • Sigortalı olarak çalışılan gün sayısı,
  • İlk sigortalı bir işe girilen ve çıkılan tarih,
  • Sigortalı olunan dönemdeki hizmetler,
  • Aylara göre yatan prim tutarları bilgisi,
  • Çalışılan şirket,
  • Sigortanın ödenip ödenmediğini göstermesi için hangi aylarda yattığı gibi bilgiler yer almaktadır.

e-ticaret entegrasyonu banner görseli

4A Sigorta Nedir?

4a yürürlükte olan sigorta çeşitlerinden biridir. Bu sigorta çeşidi önceden SSK’ya, günümüzde ise SGK’ya bağlı olarak çalışanların dahil olduğu sigorta çeşididir. SSK, daha önceden buraya prim ödeyenlerin dahil olduğu bir sistemdi. Ancak yılında, sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu kanunu ile SGK’ya devrolmuş ve SSK sigortası da 4A sigortasına dönüşmüştür. Bu sigorta, çalışanların sosyal güvenlik haklarını korumak için zorunlu olarak ödedikleri primlere dayanır. 4A sigorta kapsamında, işverenler tarafından çalışanların SGK’ya primleri ödenir. Bu primler, kişilerin yaşlılık, sağlık, işsizlik, hastalık ve ölüm gibi durumlarda sosyal güvenlik hizmetlerinden faydalanmalarını sağlar.

4A Hangi Meslekleri Kapsar?

Bu sigorta kapsamında prim ödemesi yapılan çalışanlar genellikle özel sektörde çalışan kişilerdir. Özel sektörde çalışan işçiler, memurlar, öğretmenler, sağlık çalışanları, avukatlar, mühendisler ve diğer meslek grupları da yer almaktadır.

4A Sigortalının Hakları Nelerdir?

SGK tarafından 4A sigortası kapsamındaki çalışanlara bir takım haklar sunulmaktadır. Bu haklar şunlardır:

  • Sağlık hizmetleri: 4A sigortalı çalışanlar, ücretsiz sağlık hizmetlerinden ve indirimli ilaç fiyatlarından yararlanabilir. Bu hizmetler SGK tarafından belirlenmiş hastane ve sağlık kuruluşlarında geçerlidir.
  • Malullük maaşı: Sigortalı çalışan, iş göremez hale geldiği takdirde malullük maaşı almaya hak kazanır.
  • Emeklilik maaşı: Çalışan, belli bir prim ödeme süresini tamamladıktan sonra emekli olur ve emeklilik maaşı almaya hak kazanır.
  • Ölüm aylığı: Sigortalı çalışanın vefatı durumunda, aile bireyleri ölüm aylığı alabilmektedir.
  • İşsizlik maaşı: Sigortalı çalışan, işsiz kaldığında şartları sağlaması halinde belirli bir süre boyunca işsizlik maaşı alabilmektedir.
  • Bu haklar, 4A sigortalının çalışma koşullarına, ödenen prim tutarlarına göre değişebilir. Haklardan yararlanabilmek için ayrıca bir takım şartların da sağlanması gerekebilir.

4A Sigorta Hizmet Dökümü Nedir?

4A hizmet dökümü, SGK’ya bağlı olarak çalışan sigortalıların, sigorta sürecine dair hazırlanan belgeye denir. Bu hizmet dökümü ile çalışanlar, sigortasına dair tüm bilgileri görebilir.

4A Sigorta Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?

4A hizmet dökümü e-Devlet Kapısı sistemi üzerinde alınabilmektedir. Şifreniz ile giriş yaparak aramaya 4A yazın ve çıkan sonuçlardan SGK Tescil ve Hizmet Dökümü seçeneğine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Freelence çalışanların ödemesi gereken vergileri temsil eden görsel

4B Sigorta Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında olan bir diğer sigorta çeşidi olan 4B, serbest meslek sahipleri ve bir iş yerine bağlı çalışmayan bağımsız çalışanların prim ödediği sigortadır. Bu sigorta türü, prim ödemelerinin yapıldığı dönemlerde geçerlidir. Prim ödemesinin yapılmaması durumunda sigortalının hakları korunamaz.

4B Hangi Meslekleri Kapsar?

4B sigortasına bağlı olan kişiler, bir işyerine bağlı çalışmayan ve kendi mesleğini yapan çalışanlardır. Sanatkarlar, mühendisler, serbest meslek grupları, işyeri sahibi esnaf ve güvenlik kadroları bu sigorta türüne dahildir.

4B Sigortalının Hakları Nelerdir?

4B sigortası kapsamında prim ödeyen vatandaşlar, prim ödeme süresini tamamladıklarında emeklilik maaşı almaya hak kazanabilirler. Ayrıca sağlık hizmetleri, malullük ve ölüm aylığı gibi diğer sosyal güvenlik haklarından da yararlanabilirler.

4B Sigorta Hizmet Dökümü Nedir?

4B hizmet dökümü, 4B sigortalısı olan çalışanların prim ödeme ve sigortalılık sürelerini takip etmek için alabilecekleri belgedir. Bu belge, sigortalının prim ödemelerini takip etmesi ve eksik günlerini tamamlaması açısından önemlidir. 4B hizmet dökümü ayrıca, sigortalının sağlık hizmetlerinden yararlanma haklarını belirlemek için de kullanılır.

4B Sigorta Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?

4B hizmet dökümüne, e-Devlet hesabınıza giriş yaptıktan sonra “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü” sayfasından ulaşabilirsiniz.

4C Sigorta Nedir?

Emekli Sandığı, SGK bünyesine girdikten sonra 4C sigorta adını almıştır. sayılı kanuna göre, hizmet akdi ile çalışanlar, muhtarlar, serbest meslek çalışanları, tarım çalışanları, anonim ve komandit şirket ortakları, devlet memurları 4C kapsamına girmektedir. Bunun yanı sıra bir yıldan az sürekli mevsimlik çalışanlar da 4C kapsamındadır.

4C Hangi Meslekleri Kapsar?

Eskiden Emekli Sandığı’na bağlı olarak çalışanlar 4C sigortası kapsamında değerlendirilir. Bunun dışında gelir vergisinden muaf olan esnaflar, komandit şirket ortakları, köy ve mahalle muhtarları, sayılı kanuna göre hizmet akdi ile çalışanlar, serbest meslek çalışanları ve anonim şirket ortakları 4C sigortası kapsamında prim ödemektedir. Tarım çalışanları ve kamu personelleri de bu sigorta kapsamına girmektedir.

4C Sigortalının Hakları Nelerdir?

4C kapsamında olan çalışanların da emekli olma, ölüm aylığı, malullük aylığı gibi hakları vardır. İşçi olarak çalışan 4C sigortalılar, çalıştıkları işin bitimin tazminatlarını alabilir, ayda iki gün hastalık izinleri bulunur, eğitim durumları değil nitelikleri önemlidir.

4C sigortalısı olan devlet memurlarının hakları ise şunlardır:

  • 4C sigortalısı, sözleşme süresi boyunca iş güvencesi hakkına sahiptir.
  • Sağlık sigortası, işsizlik ve emeklilik sigortası hakları yer almaktadır.
  • İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması ve uygulanmasını talep edebilir.
  • Resmi tatiller ile yıllık izinlerden yararlanır.
  • Sendika kurma, sendikaya üye olma, sendikal faaliyette bulunma ve toplu sözleşme hakkına sahiptir.

4C Sigorta Hizmet Dökümü Nedir?

4C sigorta hizmet dökümünde, 4C sözleşmesi ile çalışan personellerin çalışma süreleri ve ödedikleri sigorta primleri hakkında detaylı bilgiler yer alır. Bu belge, kişinin çalıştığı kurum tarafından düzenlenir.

4C Sigorta Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?

4C sigorta hizmet dökümüne diğer dökümlerde olduğu gibi e-Devlet üzerinden ve SGK’nın resmi internet sitesinden talep edilebilir. Sigortalının çalıştığı kurumda görevi tamamlandığı ya da kurumu değiştiği zamanlarda talep edilebilir. Bu belge, çalışanın emeklilik ve işsizlik gibi durumlarda haklarını koruması açısından çok önemlidir. Ayrıca, kamu personeli atanacağı yeni bir kurumda çalışma talebinde bulunduğunda da sigorta hizmet dökümünü beyan etmelidir.

4A, 4B ve 4C Farkları Nelerdir?

4A sigortalı çalışanların brüt maaşları üzerinden yapılan prim ödemeleri işvereni tarafından yapılır. 4B sigortalı çalışanlar ise prim ödemelerini işverenleri olmadığı için kendileri yapar. 4A sözleşmeli çalışanlarda sürekli bir görev yaparken, diğer sözleşme türlerine bağlı olanlar geçici görevde olabilir.

4A sözleşmesi iş güvencesi sağlar ve personelin işine son verilmesi için yasal bir gerekçe olması gerekir. Ancak 4B ve 4C’de sözleşme süresi bitiminde çalışanın işi sonlandırılabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası