fizik enerji kaynakları / Enerji Kaynakları ve Tüketim | Çevre Bilimleri | Khan Academy

Fizik Enerji Kaynakları

fizik enerji kaynakları

kaynağı değiştir]

Ana madde: Güneş enerjisi

Güneş enerjisi güneş ışığından enerji elde edilmesine dayalı teknolojidir. Güneş'in yaydığı ve Dünya'ya da ulaşan enerji, güneşin çekirdeğinde yer alan füzyon süreci ile açığa çıkan ışıma enerjisidir, Güneş'teki hidrojen gazının helyuma dönüşmesi şeklindeki füzyon sürecinden kaynaklanır. Dünya atmosferinin dışında Güneş ışınımının şiddeti, aşağı yukarı sabit ve W/m² değerindedir, ancak Yeryüzünde W/m² değerleri arasında değişim gösterir. Bu enerjinin Dünya'ya gelen küçük bir bölümü dahi, insanlığın mevcut enerji tüketiminden kat kat fazladır. Güneş enerjisinden yararlanma konusundaki çalışmalar özellikle 'lerden sonra hız kazanmış, güneş enerjisi sistemleri teknolojik olarak ilerleme ve maliyet bakımından düşme göstermiş, güneş enerjisi çevresel olarak temiz bir enerji kaynağı olarak kendini kabul ettirmiştir. Dünyada yararlanılan en eski enerji kaynağı güneş enerjisidir. Güneş enerjisinin de diğer enerjiler gibi kullanım sorunları ve koşulları vardır. Güneş enerjisi her tüketim modelinde kolaylıkla kullanılamaz. Her tüketim dalında kullanılabilmesi için bu sorunlarının tüketim modellerine göre çözülmesi gerekmektedir. Güneş enerjisinin depolanması ya da diğer enerjilere dönüşebilmesi, ısıl, mekanik, kimyasal ve elektrik yöntemlerle olur. Güneş enerjisinin, diğer enerjilere çevriminde kullanılan çevrimler;

Ekoloji bilimi açısından temel enerji güneş enerjisidir. Fosil yakıtlar dahil, rüzgâr gücü, hidrolik enerji, biyogaz, alkol, deniz, termik, dalga gibi tüm enerji kaynakları güneş enerjisinin türevleridir. Fizikçi Capra’ya göre fosil yakıtlar ve çeşitli sorunlar yaratan nükleer enerji geçmiş dönemin enerji kaynaklarıdır. Buna karşılık güneş ve türevleri geleceğin enerji kaynaklarıdır.

Günlük güneş enerjisinden yararlanılması, Dünya'da günlük trilyon ton kömür yakılmasına eşdeğerdir. Başka bir hesaplamayla Dünya'ya bir yılda düşen güneş enerjisi, Dünya'daki çıkarılabilir fosil yakıt kaynakları rezervlerinin tamamından elde edilecek enerjinin yaklaşık katına eşdeğerdir.

Rüzgâr enerjisi[değiştir

Enerji Nedir? Enerji Kaynakları Nelerdir?

Enerji Nedir? Enerji Kaynakları Nelerdir?

Türkçesi “Erke” olan enerji, en basit anlamıyla hareket ettirici güç demektir. Bunu, iş yapma anlamında da düşünmek mümkündür. Dolayısıyla her üretim faaliyeti, belli bir enerji harcamasını gerektirir.

Hemen hemen yaptığımız her şey için enerjiye ihtiyaç duyarız. Kuvvetli olabilmek için yemek yeriz ve enerjimizi yemek yiyerek alırız. Yemek yapmak için fırın ve/veya ocak kullanırız ve bu cihazları enerjiyle çalıştırırız. Yemeğimizin hammaddelerini yetiştirmek, toplamak ve yemeye hazır hale getirmek için enerjiye ihtiyaç duyarız.


Enerji Çeşitleri Nelerdir?

  1. Depolanmış veya potansiyel enerji 
  2. Hareket halinde veya kinetik enerji

Bu iki halden biri olarak yaşamımızda yer alan enerji çok farklı formlarda olabilmektedir. Mühendislik ve ekonomik açıdan en çok kullanılan enerji formları ise şu şekildedir:

  • Termal (Isıl) Enerji,
  • Işınım Enerjisi (Isıl Enerji, Nükleer Enerji),
  • Hareket Enerjisi (Kinetik Enerji),
  • Elektrik Enerjisi,
  • Kimyasal Enerji,
  • Manyetik Enerji,
  • Nükleer Enerji
  • Yer Çekimi

Enerji Kaynakları Nelerdir?

enerji kaynakları

Yenilenebilen enerji kısaca özetlemek gerekirse; enerji üretimi için doğal süreçlerden yararlanılan, kullanılan kaynakların tükenme hızından çok daha hızlı bir sürede kendini yenileyebilen enerji kaynaklarıdır. Yenilenemez, fosil enerji kaynakları ise, organik bazı kaynakların belli jeolojik zamanlarda ve devirlerinde, fosilleşmesi sonucu oluşan ve tüketildikçe yenilenemeyen enerji kaynaklarıdır.


Enerji Kaynakları Nasıl Sınıflandırılmaktadır?

enerji kaynakları

Çeşitli yöntem ve teknikler kullanılarak ekonomik amaçlarla enerji elde edilebilen kaynaklara enerji kaynakları denir.

Enerji, çok çeşitli formlarda olabildiği için sınıflandırılması da farklı şekillerde yapılmaktadır. Bu yüzden enerjideki sınıflandırmalar bazı kriterlere göre yapılmaktadır. Yaygın olarak enerji kaynakları aşağıdaki şekilde sınıflandırılmaktadır:

  • Sürdürülebilirlik (Tükenebilirlik) Durumlarına Göre Enerji Kaynakları: Bu sınıflandırmayı, enerji kaynağının kendini yenileyebilme durumuna göre yapılan sınıflandırma olarak adlandırabiliriz.
    • Yenilenebilir (Alternatif) Enerji Kaynakları: Yenilenebilir enerji kaynağı, enerji kaynağından alınan enerjiye eşit oranda veya kaynağın tükenme hızından daha çabuk bir şekilde kendini yenileyebilmesi ile tanımlanır. Güneş enerjisi, Rüzgar enerjisi, Hidrolik (hidroelektrik) enerjisi, Jeotermal enerjisi, Biyokütle enerjisi, Hidrojen enerjisi, Dalga enerjisi, Gelgit enerjisi, Piezoelektrik Enerjisi yenilenebilir enerji kaynakları olarak sıralanabilir.
    • Yenilenemeyen (Fosil, Kovansiyonel, Geleneksel) Enerji Kaynakları: Bunlara, birincil kaynaklar, primer kaynaklar, konveksiyonel kaynaklar gibi adlar da verilir. Klasik, alışılmış, veya geleneksel anlamında olan konvansiyonel enerji kaynakları terimi, günümüzde daha yaygın olarak kullanılmaktadır.
      Bu grup enerji kaynaklarının en dikkat çekici özelliği, yenilenemez olmaları, yani bir kez kullanılabilmeleri ve tükenir olmalarıdır. Pek çok uzman, bu kaynakların yeni rezervlerin keşfi yoluyla çoğaltılabilir olmasına rağmen günün birinde mutlaka tükeneceğini kanaatindedir.
      Kömür, petrol, doğal gaz, uranyum ve toryum gibi nükleer kaynaklar ve bitümlü şistleri bu grupta yer alan kaynaklar yenilenemeyen enerji kaynakları olarak sıralayabiliriz.
  • Dönüştürülebilirliklerine Göre Enerji Kaynakları: Enerji kaynaklarının doğrudan/dolaylı olarak enerji kaynağı olarak kullanılması durumuna göre yapılan sınıflandırmadır.
    • Birincil Enerji Kaynakları: Kullanıldıklarında esas nitelikleri değiştirilmeden doğrudan doğruya enerji veren kaynaklar bu kategoride yer almaktadır. Kömür, nükleer, biyokütle, hidrolik, dalga enerjisi bu kategoride sayabileceğimiz enerji kaynaklarıdır.
    • İkincil Enerji Kaynakları:Doğal nitelikleri farklı bir enerji kaynağı durumuna getirildikten sonra yararlanılan enerji kaynakları bu kategoride yer almaktadır. Elektrik, benzin, mazot, ikincil kömür, kok, LPG enerjisi bu kategoride sayabileceğimiz enerji kaynaklarıdır.
  • Yeraltı-Yerüstü Kaynaklı Olmalarına Göre Enerji Kaynakları: Enerji Kaynağının yerüstünde/yeraltında oluşmasına göre yapılan sınıflandırmadır.
    • Yeraltı Enerji Kaynakları:Bunlar, çeşitli kömürler, petrol, doğalgaz, termo-nükleer petrol, jeotermal kaynaklar, şistler, nükleer enerji kaynakları olarak nispeten çeşitlidir. Uranyum ve toryum gibi metalik olanlarla, jeotermal kaynaklar hariç, bunlara, fosil enerji kaynakları da denir.
    • Yerüstü Enerji Kaynakları:Güneş, rüzgar, biyokütle kaynakları gibi kaynaklar bu kategoride yer almaktadır. Bu kaynaklar sürdürülebilir kaynaklar olarak büyük önem taşırlar.
  • Organik-İnorganik Olmalarına Göre Enerji Kaynakları: Enerji kaynaklarını, genetik açıdan da sınıflandırmak mümkündür.
    • İnorganik Kökenli Enerji Kaynakları: En tipik örnekleri, uranyum ve toryum metalleri grubudur.
    • Organik Kökenli Enerji Kaynakları: Jeolojik zamanlarda yetişmiş olan dev yapılı çeşitli bitkilerin (Lepidodendronlar, Siggillarialar, Pecopterisler, Galamitesler, Filicalesler gibi), zamanla yer kabuğu katmanları içinde kalarak, fosilleşmeleri sonucu oluşmuşlardır.
  • Fiziksel Haline Göre Enerji Kaynakları: Enerji kaynağının oda koşullarındaki fiziksel durumuna göre yapılan sınıflandırmadır.
    • Katı Enerji Kaynakları: Kömür, odun funduszeue.info biyokütle atıkları, uranyum gibi kaynaklar burada yer alır.
    • Sıvı Enerji Kaynakları:Petrol, LPG, Mazot,biyodizel gibi kaynaklar burada yer alır.
    • Gaz Enerji Kaynakları:Doğalgaz, Metan Gazı, Biyogaz gibi kaynaklar bu kategoride yer alır.

Enerji kaynaklarını makro bazda yenilenebilir ve yenilenemeyen enerji kaynakları olarak sınıflandırmak en kullanışlı olan sınıflandırmadır. Fosil kaynaklar ve nükleer enerji yenilenemeyen enerji kaynaklarını oluştururken; hidrolik enerji, rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi yenilenebilir enerji kaynaklarının en önemlileridir.


Enerji Formülü Nedir ?

Enerji formülü, enerjinin formülü E=mc2 dir.

E= Enerji &#; M=Kaybolan Kütle &#; C= Işık Temsil etmektedir.

Potansiyel Enerji Formülü, Ep=m. g. h &#;dir.

EP= Potansiyel Enerji &#; M= Kütle &#; g= Yer çekimi ivmesi h= Yükeklsik

Kinetik enerji formülü,Ek=1/2 mv2&#;dir.

Ek= Kinetik enerji  &#; m= Kütle (kg) &#; V= Hız (m/s)

Geçmişten Günümüze Enerji Kaynaklarının Kullanımı Nasıl Olmuştur?

Geçmişte insanlar, kendilerine ilk yardımcı kuvveti çevrelerindeki hayvanlardan sağlamışlardır. Zamanla bazı hayvanları disipline eden insanlar, toprağın sürülmesinde ve kendi gücünün yetmediği ağırlıkların taşınmasında hayvanlardan yararlanmışlardır.

Daha sonra suyun taşıyıcı ve rüzgarın itici gücünden de yararlanan insanlar, yelkenli gemiler ve yel değirmenleri yapmışlardır. Ancak rüzgar ve akarsu gücünden Dünya’nın her kesiminde aynı oranda yararlanma olanağı olmadığından bu enerji kaynaklarının kullanımı sınırlı olmuştur. Bu sınırlılık özellikle rüzgar gücünde daha fazladır. Bu yüzden her ikisinden yararlanma olanağı bulunan bölgelerde, akarsu gücü, rüzgar gücüne göre daha çok tercih edilmiştir.

Endüstri kuruluşlarının oluşturulmasında daha kolay kontrol edilebilen akarsuların çevreleri tercih edilmiş ve bunlardan yararlanılmıştır. Ilıman ve nemli iklim bölgelerindeki akarsular, rejimleri düzgün ve bol su taşıdıkları için sıcak ve az yağışlı bölgelerdeki akarsulara göre daha çok tercih edilmiştir. İnsanın bu dönemde yüksekten düşen sudan ve sel karakterli akarsulardan yararlanacak araçları henüz tanımamış olmalarıdır. Böylece, insan, hayvan ve bitkilerden sağlanan enerji, yüzyıllar boyunca Dünya’da kullanılan enerji kaynağının temelini oluşturmuştur. Şüphesiz bunlara insanın az da olsa o dönemdeki bilgi seviyesi ve teknik imkânları çerçevesinde yararlandığı, rüzgâr ve akarsu gücü de ilâve edilebilir.

Dünya enerji ekonomisindeki asıl gelişmeler, yüzyıl ortasında kömür ve demirin işbirliği ile gerçekleşen Sanayi Devrimi ile başlamıştır. Bu yüzyılın sonlarına doğru maden kömürü, hem ısı hem de enerji kaynağı olarak büyük önem kazanmıştır. Sanayi Devrimi’nin başlamasında önemli rolü olan bu enerji kaynağı, aynı zamanda endüstrinin coğrafi dağılışını da etkilemiştir. Bu gelişmeden sonra her türlü endüstri kuruluşu, kömür havzalarında ya da yakın çevrelerinde toplanmaya başlamıştır.

yüzyılın ikinci yarısında türbin ve dinamonun bulunuşu ile enerji çeşitleri arasına yeni bir enerji türü olan beyaz kömür katılmıştır. Bununla birlikte o zamana kadar kontrol altına alınamayan büyük akarsu kaynaklarından elektrik üretiminde yararlanılmaya başlanmış ve akarsular günümüzdeki önemini kazanmıştır. Yine dinamonun bulunuşu ile elektriğe dönüştürülen su gücü, uzağa nakli ve parçalara ayrılabilir özelliği nedeniyle endüstrinin dağılışında etkili olmuştur.

yüzyılınbaşında ise enerji ekonomisine yeni bir enerji kaynağı olan “petrol” girmiştir. yüzyıl ortalarında ilk kez petrol ticari anlamda üretilmeye başlanmıştır. yüzyıla gelinceye kadar petrol sadece aydınlatmada kullanılıyordu. İçten yanmalı motorların keşfi ile enerji kaynağı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca çok kısa bir sürede Petro-Kimya endüstrisinin aranan önemli bir hammaddesi olmuştur.

yüzyılın başında doğalgaz, özellikle ısınmada ve mutfaklarda kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonra termik santraller başta olmak üzere kullanım alanı genişlemiştir.

yüzyılın ortalarına doğru ise, nükleer enerji elektrik üretiminde ve bazı özel kullanım alanlarında büyük önem kazanmıştır.

Kaynaklar:

  • Dr. Mustafa ACAROĞLU, Alternatif Enerji Kaynakları, Nobel Yayın Dağıtım
  • Dr. Eralp ÖZİL, Doç.Dr. Sedat ŞİŞBOT, Dr. Alper ÖZPINAR ve Dr. Burak OLGUN, Elektrik Enerjisi Teknolojileri ve Enerji Verimliliği, TESAB (Türkiye Elektrik Sanayi Birliği) Yayınları
  • Gül TAYLAN, Enerji Kaynaklarının Tanımı ve Sınıflandırılması Sunumu

Bu konular da ilginizi çekebilir:

Daha Fazla Benzer Teknik Makaleler İncelemek İçin funduszeue.info Bağlantısını Ziyaret Edebilirsiniz.

energyenerjiEnerji Çeşitleri Nelerdir?Enerji formülüEnerji Kaynakları Nelerdir?enerji ne demekEnerji Nedir?Potansiyel EnerjiPotansiyel enerji nedirYenilenebilir EnerjiYenilenebilir Enerji KaynaklarıYenilenemez EnerjiYenilenemez Enerji Kaynakları

kaynağı değiştir]

Hidrojen Enerjisi[değiştir

Coğrafya disiplinini dahilinde; enerji kaynaklarının mekânsal dağılımını, üretilen enerjinin nakliyatını, ticaretini, ülke politikaları üzerindeki etkisini, tüketiminin mekânsal analizini ve neden olduğu düşünülen çevre sorunlarının etkileri gibi konuları ele almaktadır. Enerji kaynakları insanlık için sahip olduğu önem nedeniyle, iktisat, jeoloji, kimya, fizik, ekoloji, hukuk, matematik ve istatistik gibi coğrafyanın da içinde olduğu çok çeşitli bilim dallarının inceleme konuları arasında da yer almaktadır.

İnsan, yeryüzüne çıktığı ilk günden itibaren enerjiye ihtiyaç duymuş ve günün koşullarına uygun olarak çeşitli maddelerden enerji elde etmenin yollarını daima bulmuştur. Kısaca “iş yapma kapasitesi veya kabiliyeti” olarak tanımlanabilecek olan enerji; ısı, ışık, mekanik, elektrik, kimyasal veya nükleer gibi farklı formlarda karşımıza çıkmaktadır.

Sanayi Devrimi’ne kadar geçen süreçte insanlar ihtiyaç duydukları enerjiyi başta güneş ve insan gücü olmak üzere rüzgâr, odun, akarsu, jeotermal ve hayvan gücü gibi kaynaklardan sağlamış ve bazılarını farklı şekillere de dönüştürebilmiştir. Örneğin odundan “Odun Kömürü” elde etmeyi başarmış ve bu sayede İlk Çağ’da madenlerin işlenmesi mümkün olmuştur.

’li yıllara kadar kullanılan enerji kaynakları ve bu kaynakların yeryüzündeki dağılışı ile nüfus ve yerleşmenin dağılışı arasında paralellik olduğu görülür. İnsanların çeşitli ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik gerçekleştirilen sanayi ürünlerinin imalatının başarılabilmesi için ihtiyaç duyulan enerjinin temin edilmesi zorunluluğu, bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesine olanak tanıyan, bol ve zengin bitki örtüsüne sahip ormanlık sahalar ile yel ve akarsu değirmenlerinin faaliyet göstermesine zemin hazırlayan sahalar ön plana çıkmıştır.

Sanayi Devrimi sonrası, birçok sahada olduğu gibi enerji kullanım alanında da büyük gelişmelerin yaşandığı bir devirdir. Büyük miktarlardaki ham maddenin fabrikalarda işlenmeye başlanmasıyla birlikte enerjiye olan ihtiyaç da aynı paralelde artmıştır. Dağınık ve ağır tempoyla çalışan atölyeler yerini toplu ve büyük miktarda ham madde işleyen fabrikalara bırakması nedeniyle yeni enerji kaynaklarının aranması, bulunması ve yararlanılmaya başlanması gerekmiştir. Başlangıçta kömür, daha sonra petrol, doğalgaz, elektrik ve son olarak da nükleer enerji, bu gelişmelerin beraberinde getirdiği yeni enerji kaynakları olmuştur. Neredeyse yüzyılın ortalarına kadar sanayi faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için yararlanılan tek kaynak durumunda olan kömür, bu kaynağa sahip ülkelere büyük avantaj sağlayarak onların endüstrileşmelerinde rol oynarken, kömüre sahip olmayan ülkelerde tarıma dayalı ekonomi egemen olmuştur. yüzyılın ortalarına kadar kömürün uzak mesafeli ticarete konu olamaması nedeniyle, kömür rezervlerine sahip olup bu rezervlerden yararlanma başarısını gösteren ülkeler sanayileşebilmiştir.

Kömürden sonra kullanılmaya başlanan petrol ise sanayileşmek isteyen ancak kömüre sahip olmadığı için bunu başaramayan ülkelerden bazılarının başarı kazanmalarına olanak tanımıştır. Bu sayede örneğin Japonya, ithal ettiği petrolle mevcut sanayiini geliştirmiş ve günümüzün sanayileşmiş ülkeleri arasında yer alabilmiştir. Böylece yeryüzünde ilk kez önemli ve büyük miktarda fosil enerji kaynağına sahip olmayan ülkelerin de sanayileşmelerinin önü açılmıştır.

Petrol, bilim ve teknoloji alanında yaşanan gelişmeler sonucu sadece enerji kaynağı olarak önemli bir madde olmaktan çıkarak, hayatın her alanında kendisine ihtiyaç duyulan bir madde niteliğini kazanmasıyla birlikte ekonomik, siyasi ve stratejik önem kazanmıştır. Petrolden sonra kullanılmaya başlanan doğalgaz da petrol gibi, küresel öneme sahip bir madde özelliğini taşımaktadır.

Ülkelerin sanayileşmeleri ve gelişmelerine bağlı olarak enerjiye olan gereksinimleri de hızla artmaktadır. Örneğin son 50 yılda dünya nüfusu yaklaşık olarak 2 kat artmışken enerji tüketiminin yaklaşık olarak 3 kat fazlalaşmış olması, enerji kaynaklarının daha da değer kazanmasına sebep olmuştur.

Petrol, kömür ve doğalgaz gibi fosil enerji kaynaklarının son yıllarda küresel ölçekte tüketilen toplam enerjinin yaklaşık olarak %85’ini karşılaması nedeniyle rezervlerinin yeryüzündeki dağılışı önem kazanmaktadır.

Bilinen dünya petrol rezervlerinin yaklaşık olarak yarısı Ortadoğu’da başta Suudi Arabistan olmak üzere Irak, İran, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerde bulunmaktadır. Önemli miktarda petrol rezervine sahip diğer ülkeler arasında ise ABD ve Rusya Federasyonu ilk olarak belirtilmesi gerekenlerdir. Dünya petrol rezervlerinin yaklaşık %85’inin, 10 kadar ülkede yer alması, dünya petrol rezervlerinin dağılışının ne kadar eşitsiz olduğunu ortaya koymaktadır.

Doğalgaz rezervlerinin dağılışı da hemen hemen dünya petrol rezervleriyle paralellik göstermekle birlikte, petrol zengini ülkelere ilave olarak; Türkmenistan başta olmak üzere Azerbaycan, Katar, Nijerya, Cezayir ve Çin gibi ülkelerde yer almaktadır. Sonuç olarak dünya doğalgaz rezervlerinin yaklaşık olarak %80 kadarı sınırlı sayıda ülke tarafından kontrol edilmektedir.

Bilinen kömür rezervlerinin yaklaşık %85’i başta ABD olmak üzere Rusya Federasyonu, Avustralya, Çin, Hindistan, Endonezya ve Almanya’da bulunmaktadır. Birçok ülkenin kömür rezervlerine sahip olduğu bilinmesine rağmen, bu ülkelerin kömür rezervleri son derece kısıtlıdır. Kömür rezervlerinin büyük çoğunluğunun Kuzey Yarım Küre’de bulunması, bölgeler arası eşitsiz kalkınmalara ve sanayinin yoğunlaştığı belirli bölgelerin varlığına sebebiyet vermiştir.

Dünya fosil enerji kaynaklarının dağılışı dikkatle incelendiğinde büyük miktarlarda enerji tüketen İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya ve Güney Kore gibi gelişmiş ülkeler ile aralarında Türkiye’nin de yer aldığı Brezilya, Hindistan, Arjantin, Mısır, Tayland ve Çin gibi birçok gelişmekte olan ülkenin bu kaynaklara yeteri kadar sahip olmadıkları anlaşılmaktadır. Enerji kaynaklarının sahip olduğu stratejik öneme bağlı olarak; enerji kaynaklarına sahip olmak, bu mümkün değil ise başlıca üretici ülkeler ile tüketici ülkeler arasındaki enerji ticareti güzergâhları üzerinde söz sahibi olmak ülkelerin ortak amaçları hâline gelmiştir. Bu amaca ulaşabilmek için ülkeler arasında yapılan çeşitli anlaşmalar veya çıkan anlaşmazlıklar bulunmaktadır.

Enerji talebinin artmakta olması, fosil enerji kaynaklarının bir gün tükenecek olması, enerji tüketimine bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülen çeşitli çevre sorunlarının azaltılması, enerji güvenliği ve enerji temininde sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi gibi çeşitli konular enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesini gündeme getirmiştir.

Kullanılmakta olan fosil enerji kaynaklarını destekleyecek veya alternatif olabilecek yeni enerji kaynakları arayışı devam etmektedir. Bilim ve teknolojinin gelişmesine bağlı olarak binlerce yıldır kullanılmakta olan başta biyokütle kaynakları olmak üzere güneş, rüzgâr, akarsu ve jeotermal gibi kaynaklardan termik santraller, güneş pilleri veya rüzgâr türbinleri gibi farklı yollarla enerji üretimi mümkün hâle gelmiştir. Ayrıca hidrojen, bor, dalga, akıntı, gel-git ve derin deniz sularındaki termik genlik gibi kaynaklardan da elektrik üretimi mümkün hâle gelmiştir.

Sonuç olarak dünya enerji ihtiyacının karşılanmasında fosil enerji kaynaklarından yararlanılmakta ve yakın gelecekte bu kaynaklar, enerji sektöründe sahip oldukları önemlerini koruyacak gibi görünmektedir. Ancak enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi çalışmalarının geçmişte olduğu gibi gelecekte de devam edeceği, üstelik gelişen bilim ve teknoloji sayesinde bugün gündemde olmayan farklı maddelerin de enerji üretiminde değerlendirilmesi beklenebilir.

İsmet Akova

Kaynakça

Akova, İsmet. Yenilenebilir Enerji Kaynakları. Ankara: Nobel Yayınevi,

Doğanay, Hayati. Enerji Kaynakları. Ankara: Pegem Yayınevi,

Karabulut, Yalçın. Enerji Kaynakları. Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi,

Tanoğlu, Ali. Enerji Kaynakları. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Yayınları,

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası