pasaport yenilemek için ne gerekli / Pasaport İşlemleri

Pasaport Yenilemek Için Ne Gerekli

pasaport yenilemek için ne gerekli

Yurt dışına çıkış halinde pasaport belgeniz en gerekli belgelerin başında gelmektedir. Bordo, yeşil, gri gibi çeşitleri bulunan pasaportlar kişinin kamu kuruluşundaki derecesine veya devlet görevi için gitmesine göre bu tür renklere ayrılabilir. Fakat en yaygın olanı bordo pasaporttur. Pasaportunuzu harç karşılığında belirli süreler için alabilirsiniz. 6 aylık, 1 senelik, 2 senelik veya çeşitli zaman bazlarında bu geçerlilik değişmektedir. On seneye kadar pasaportunuzun süresini belirleyebilirsiniz. Ücretler de buna göre değişiklik göstermektedir. Her sene pasaport yenileme ve pasaport alım ücretleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenmektedir ve herkes bu ücrete tabii tutulur. Hizmet ve hususi pasaport sahipleri hariç harç bedelinin ödenmesi gerekmektedir. Defter bedelinden ise kimse muaf tutulmamaktadır. Pasaportunuz için belirlediğiniz geçerlilik süresi bittiğinde ise mevcut pasaportunuz için pasaport yenileme işlemi yapmanız gerekmektedir. Pasaportunuzu yine istediğiniz bir süre zarfı için güncelleyebilir ve yurt dışı seyahatlerinize devam edebilirsiniz. Pasaport yenileme nasıl yapılır, pasaport yenileme nereden yapılır, pasaport yenileme ücreti ne kadar gibi sorularınızın cevaplarını ise bu yazımızda derledik. Pasaport yenileme için gerekenler hakkında hemen hemen bütün bilgilere yazımızdan ulaşabilir ve pasaport yenileme işlemlerinize kolayca başlayabilirsiniz.

Pasaport Yenileme İçin Ne Gerekli?

Pasaport yenilemeniz için geçerli pasaportunuzun süresinin dolması başlıca sebeplerdendir. Artı olarak eğer kimlik bilgilerinizde en ufak bir değişiklik var ise bu da pasaportunuzun yenilenmesini gerektirir. Öncelik olarak her tür pasaport için yenileme işlemi farklılık gösterebilir. Yenileme işlemine başlamanız adına öncelikle çevrimiçi platformdan pasaport yenileme işleminiz için randevu almanız gerekmektedir. Pasaport yenileme başvurusu bu şekilde yapılabilir. Başvurusuz işlemleriniz için ise direkt olarak nüfus dairesine giderek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Randevu almanız size büyük zaman kazandıracaktır. Pasaport yenileme randevu işlemi Alo çağrı merkezinden veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü funduszeue.info internet adresinden alınabilir. Randevu aldıktan sonra pasaport yenileme evrakları ve pasaport yenileme ücreti hazır edilmeli. Başvuru için kişisel olarak gitmeden önce mutlaka harç bedelini ve defter bedelini toplam olarak ödemeniz gerekiyor. Herhangi bir belge eksik olması durumunda işleminiz maalesef gerçekleştirilemiyor ve tekrar randevu almak durumunda kalıyorsunuz. Bu yüzden bütün belgelerinizi eksiksiz hazır edip başvuruya gitmeniz oldukça önemli. Hususi pasaportlar için pasaport talep formundaki bilgilerin doğruluğu gibi durumlara dikkat etmenizde fayda var. Makbuz, dekont gibi belgelere ise ihtiyaç yok. Sistemde ödeme yapıp yapmadığınız otomatik olarak görevliler tarafından görülüyor.

Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Pasaport için gerekli evraklar ve pasaport yenileme için gerekli evraklar başvuruda bulunduğunuz pasaport türüne göre farklılık gösterir. Çevrimiçi randevu almanız sonrası belirtilen evraklarla birlikte şahsınız adına başvuru yapabilirsiniz. Vekalet olsa bile işlem pasaport sahibi olmadan yapılmaz. Kesinlikle şahsi başvurunuz gerekli. Umuma mahsus, hususi damgalı, hizmet damgalı pasaportlarda aranan evraklar birbirinden ufak farklarla ayrılır. Kimlik kartınız, nüfus cüzdanınız veya geçici kimlik belgeniz kesinlikle yanınızda olmalı. Aynı zamanda son altı ayda çekilmiş olan bir biyometrik fotoğraf gerekiyor. Yüzünüzün fotoğrafta tanınması gerekli. Reşit olmayan kişilerin yasal temsilcileri yanlarında olamdığı takdirde muvafakatname gerekli. Başvuruya gelmeden önce harç ücretini de yatırmalısınız. Ödeme bilgileri sistem üzerinden başvuru esnasında görülmektedir. Bu yüzden dekont götürmenize gerek yok. Ebeveynlerinin hakkı ile hususi damgalı pasaport alacak olan öğrencilerin ise öğrenci belgelerini getirmeleri gerekiyor. Pasaport yenileme için gerekli belgeler bu şekilde. Ayrıca yenileme işlemi sırasında elinizde şu an mevcut olan, geçerliliğini kaybetmiş olan pasaportunuzu da mutlaka götürmeniz gerekiyor

Pasaport Yenileme İşlemi Ne Kadar Sürer?

Pasaport yenileme ne kadar süren bir işlem diye sorulacak olursa sistemin oldukça hızlı ilerlediği ortada. Birkaç dakika içerisinde bireysel başvurunuzla tamamlanan işlemleriniz internet üzerinden işleniyor. İki iş günü içerisinde pasaportunuz ortaya çıkıyor. PTT kargo ile birlikte isminize gönderimi sağlanıyor. İl merkezlerine üç iş günü, ilçelere dört iş günü ve köylere yedi iş günü içerisinde teslimi sağlanıyor. Pasaportunuz sadece şahsınıza ve belirlediğiniz diğer bir kişiye teslim ediliyor. Bunların dışındaki insanlara teslimi kesinlikle sağlanmıyor. Teslim sürecini ise aynı şekilde internet sitesinden ve Alo çağrı hattından takip edebilirsiniz. Kargo takip kodunuz da cep telefonunuza ulaştırılıyor. Reşit olmayan kişilerin pasaportları ise velilere teslim ediliyor. Yani özetle çok kısa bir sürede pasaport yenileme işleminizi gerçekleştirebilir ve seyahatlerinize devam edebilirsiniz. Dijital ortam sayesinde yenileme işlemleri oldukça kolaylaşmış durumda görünüyor.

Pasaport Yenileme Harcı Ne Kadar?

Pasaport yenileme bedeli istediğiniz, başvurduğunuz pasaport türüne göre değişmekte. Öncelikle hususi damgalı, yani yeşil pasaportlarda harç ücreti bulunmamakta. Hususi pasaport sahipleri ve hizmet pasaportu sahipleri bu ücretten muaf tutuluyor. Diğer pasaport türleri için belirtilen rakamlar her sene için değişiklik göstermekte. Yeni fiyat tabloları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirleniyor. Ücretler altı aylık, bir yıllık, iki yıllık, üç yıllık ve dört-on yıllık olmak üzere ayrılıyor. Harç ve defter bedeli olmak üzere iki ücret ödeniyor.

Süre Harç *** Defter Toplam
6 Ay ,70 TL ,00 TL ,70 TL
1 Yıl ,30 TL ,00 TL ,30 TL
2 Yıl ,10 TL ,00 TL ,10 TL
3 Yıl ,50 TL ,00 TL ,50 TL
3+ Yıl ,50 TL ,00 TL ,50 TL

 Ödemenizi yaptıktan sonra dekonta ihtiyaç duymaksızın başvurunuza gidebilirsiniz. Ödemelerinizi fiziksel olarak vergi dairesi müdürlüklerine, PTT şubelerine ve anlaşmalı bankalara yapabilirsiniz. Bunun dışında funduszeue.info adresinden ödemelerinizi çevrimiçi olarak çok kısa bir sürede gerçekleştirebilirsiniz. Pasaport yenileme harç ücreti bu şekilde yatırılabilinir. Pasaport harç ve defter bedelini yatırdıysanız ve sonrasında pasaport almaktan vazgeçme gibi bir durum olursa vergi dairesi müdürlüklerinden başvurularınız sonrası yatırdığınız ücreti geri, iade alabilirsiniz.

Pasaport Nereden Alınır?

Pasaport yenileme işlemleri için mutlaka resmi olarak nüfus müdürlüğüne başvurmanız gerekmektedir. Öncelikle çevrimiçi olarak randevu almış olmanız size zaman kazandıracaktır. Çevrimiçi randevunuzu aldıktan sonra belirlediğiniz gün ve saatte nüfus müdürlüğüne müracaat halinde bulunduğunuz takdirde işlemleriniz yapılacaktır. Öncesinde mutlaka harç ve defter ödemenizi yaparak gitmelisiniz. Dekont, makbuza ihtiyaç duyulmamakta. Artık dijital ortamda tüm işlemler görevliler tarafından görülmekte ve bundan sonra kısa sürede işlemleriniz sonlanarak pasaportunuzun basım işlemine başlanacaktır. Beraberinde bir hafta içerisinde pasaportunuz şahsınıza, belirttiğiniz adrese veya şahsınız olmadığı takdirde başvuru sırasında belirlediğiniz isime teslim edilecek. Pasaport gönderimleri PTT kargo ile sağlanmakta. İki gün basım ve işleme işlemi sonrasında kargoya teslimi yapılmakta olan pasaportlar ülkenin farklı kısımlarına çeşitli günlerde ulaşıyor. En geç bir hafta içerisinde pasaportunuz elinizde oluyor.

Pasaport Yenileme Başvurusu Nasıl Yapılır, Ücreti Ne Kadar?

Yurt dışı seyahatlerinizde mutlaka yanınızda bulundurmanız gereken pasaport belgesi, belirli aralıklarla yenilenme zorunluluğuna sahip. Bordo, siyah, yeşil ve gril olmak üzere toplamda 4 çeşitten oluşan pasaportlar, size verilen sürenin sonuna gelindiğinde Nüfus Müdürlüğü’ne müracaat ederek yenilemenizi gerektiriyor. Eğer süresi bitmiş pasaportunuzu vakti geldiğinde yenilemezseniz, pasaportunuz artık geçersiz sayılıyor ve yurt dışı seyahatlerinizde pasaportunuzu kullanamıyorsunuz. Bu yüzden gerekli süre dolduğunda, en yakın il veya ilçe Nüfus Müdürlüğü’ne bir randevu alıp, pasaportunuzu minimum 6 ay olmak üzere yenilemeniz gerekiyor.

Pasaport yenileme, eskiye göre artık daha kolay. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri web sitesinden veya E-Devlet üzerinden kolaylıklapasaport yenileme başvurusuoluşturma imkanına sahip olmanızla birlikte, randevu oluşturduktan sonra evinize en yakın Nüfus Müdürlüğü’ne sizden istenilen evraklar ile birlikte giderek pasaportunuzu kolaylıkla yenileyebilirsiniz. Peki pasaport yenileme başvurusu nasıl yapılır? Pasaport yenileme ücreti ve pasaport yenilemek için gerekli evraklar da olmak üzere tüm detaylarıyla birlikte anlattık.

Pasaport yenileme başvurusu nasıl yapılır?

  • Yöntem #1: Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden pasaport yenileme başvurusu
  • Yöntem #2: E-Devlet üzerinden pasaport yenileme başvurusu

Yöntem #1: Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden pasaport yenileme başvurusu

pasaport yenileme başvurusu nasıl yapılır

  • Adım #1: Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün web sitesine buradan gidiyoruz
  • Adım #2: Karşımıza T.C Kimlik, Sürücü Belgesi gibi randevuların bulunduğu sekme çıkıyor. Burada Pasaport’u seçiyoruz.
  • Adım #3: Sahip olduğumuz pasaport seçeneğini (bordo, gri, yeşil) seçiyoruz
  • Adım #4: Adınız soyadınız, T.C Kimlik numaranız ve diğer bilgi boşluklarını dolduruyoruz
  • Adım #5: Evimize yakın olan, ikamet olarak bağlı olduğumuz il veya ilçe Nüfus Müdürlüğü binasını seçiyoruz
  • Adım #6: Pasaport yenileme başvurusu yapmak istediğimiz kişiyi seçiyoruz
  • Adım #7: Karşımıza çıkan ekrana Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden aldığımız HES kodunu yazıyoruz
  • Adım #8:Seçtiğimiz Nüfus Müdürlüğü’nde müsait olan randevu tarihi ve saatlerinden bir tanesini seçiyoruz
  • Adım #9: Randevuyu belirledikten sonra, onay için telefonunuza gelen SMS’teki doğrulama kodunu yazıyoruz
  • Adım # Randevuyu oluşturuyoruz

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü web sitesi üzerinden pasaport dahil olmak üzere; T.C Kimlik Kartı, sürücü belgesi, adres kayıt, yeni doğum ve daha birçok nüfus işlemleri için randevunuzu kolaylıkla alabilirsiniz. Gayet sade, anlaşılır ve birkaç adımda randevu oluşturmanızı sağlayan site, vatandaşlık işlemleriniz için büyük bir kolaylık.

Yöntem #2: E-Devlet üzerinden pasaport yenileme başvurusu

pasaport yenileme başvurusu

  • Adım #1: E-Devlet web sitesineburadan gidyoruz
  • Adım #2: E-Devlet hesabımıza ait bilgileri girerek hesabınıza giriş yapıyoruz
  • Adım #3: Karşımıza çıkan arama butonuna “Pasaport Başvuru Randevusu” yazıyoruz
  • Adım #4: Seçenekler arasında Nüfüs ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü Pasaport Başvuru Randevusu seçeneğine tıklıyoruz
  • Adım #5: Yenilemek istediğimiz pasaportu (bordo, yeşil, gri) seçiyoruz
  • Adım #6: Randevu almak istediğiniz İl ve İlçe bilgilerini karşımızdaki sekmeye giriyoruz
  • Adım #7: Doğru kişi ve bilgileri seçip ve devam ediyoruz
  • Adım #8: Karşımıza gelen ekran üzerinden seçtiğimiz Nüfus Müdürlüğü’ndeki müsait randevu tarihi ve saatini seçiyoruz.
  • Adım #9: HES kodumuzu giriyoruz ve Randevu Oluştur butonuna tıklıyoruz

E-Devlet, pasaport işlemleri de dahil olmak üzere yüzlerce işlemi yapabilmenizi sağlıyor. Tüm kamu kurum ve kuruluşları üzerinden işlem ve sorgualama yapabilmenizi sağlayan E-Devlet, tüm vatandaşlık hizmetlerinin dijital ortamda hızlıca sunulmasını sağlıyor.

Pasaport yenileme ücreti ne kadar?

pasaport yenileme ücreti

  • 6 ay yenileme: TL ( TL harç ücreti, TL defter bedeli)
  • 1 yıl yenileme: TL ( TL harç ücreti, TL defter bedeli)
  • 2 yıl yenileme:  TL ( TL harç ücreti, TL defter bedeli)
  • 3 yıl yenileme:  TL ( TL harç ücreti, TL defter bedeli)
  • 3 yıl ve daha fazla yenileme: TL ( TL harç ücreti, TL defter bedeli)

Pasaport yenileme ücreti yılında minimum TL ile başlıyor. Sahip olduğunuz pasaportu 6 aylık yenilemek istiyorsanız TL ödemeniz gerekiyor. Bununla birlikte 1 yıllık pasaport yenileme işlemlerinizde TL, 2 yıllık pasaport yenileme işlemlerinizde TL ve 3 yıllık pasaport yenileme işlemlerinizde TL ödemeniz gerekiyor. Eğer 3 yıldan fazla yenilemek istiyorsanız, TL gibi bir ücreti Nüfus Müdürlüğü’ne ödemeniz gerekiyor.

Pasaport yenileme ücreti nereye yatırılır?

pasaport yenileme başvurusu

Pasaportunuzun süresi dolduysa, pasaport yenileme için yukarıda belirttiğimiz ücretleri devlete yatırmanız gerekiyor. Bu ücreti, İnteraktif Vergi Dairesi web sitesi üzerinden kolaylıkla yatırabilirsiniz. Bunun haricinde PTT müdürlükleri, vergi dairesi müdürlükleri ve anlaşmalı devlet bankaları üzerinden de Pasaport yenileme ücretinizi kolaylıkla yatırabilirsiniz. Web sitesi üzerinden yatırdığınız zaman, yatırdığınız harç sistemde görüleceği için herhangi bir şekilde makbuz götürmenize gerek yoktur. Ama eğer PTT veya bankalar üzerinden harç ücretini yatırdıysanız, yatırdığınız harç ücretinin makbuzunu veya fişini mutlaka yanınızda götürmenizi tavsiye ediyoruz.

Pasaport yenileme için gerekli evraklar:

pasaport yenileme için gerekli evraklar

  • Düzenlendiği günden itibaren 60 gün geçerliliği olan bir Hizmet Damgalı Pasaport Talep Formu
  • Eğer kamu görevlisi değilseniz, talep formu ile birlikte bir görev onayı
  • Yeni T.C kimlik kartı, nüfus cüzdanınız veya geçici nüfus kimlik belgeniz
  • Yakın zamanda çekilmiş bir adet biometrik fotoğraf
  • Yatırılması gereken pasaport ücreti (Eğer online yatırdıysanız bir makbuza ihtiyacınız yok)
  • Parmak izi kaydınız
  • Eğer 18 yaşının altındaysanız, muvafakatname belgeniz
  • Aktif olarak kullandığınız pasaport belgeniz

Peki pasaport kaç günde çıkar?

pasaport kaç günde çıkar

Resmi sitede yazan bilgilere göre, pasaport başvurusu yaptıktan sonra oturduğunuz konuma göre pasaportunuzun gelme süresi değişiyor. Elbette, bu süre kargonun gecikmesi ve benzeri gerçekleşebilecek olaylar ile de uzayabiliyor. Resmi devlet web sitelerinde yazan bilgilere göre eğer şehir merkezinde oturuyorsanız pasaportunuz 3 iş günü içinde elinize ulaşıyor. Eğer bir ilçede oturuyorsanız 4 iş gününde pasaportunuza sahip olabilir ve eğer köyde oturuyorsanız 7 iş günü içerisinde pasaportunuz elinize ulaşıyor.

Sizler için pasaport yenileme işlemi sırasında gerekli olan evrakları, pasaport yenileme başvurusunun nasıl yapacağını ve pasaport yenileme ücretlerini bir araya getirdik. Eğer sıklıkla yurt dışına çıkıyorsanız, ikamet ettiğiniz adrese en yakın il veya ilçe Nüfus Müdürlüğü’ne giderek pasaportunuzu yenilemenizi tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde pasaportunuz geçersiz durumuna düşüyor ve yurt dışı seyahatlarinizde artık pasaportunuzu kullanamaz hale geliyorsunuz.

Emoji İle Tepki Ver

2

Kayıp Pasaport

  1. (Varsa) Kaybolan pasaportun fotokopisi

  2. Nüfus Cüzdanı /Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı aslı ve fotokopisi

  3. 5x6 beyaz fonlu biyometrik 1 adet fotoğraf

  4. Konsolosluk şubesinde şahsendolduralacak form

Yeni Pasaport Düzenleme

  1. 5x6 beyaz fonlu 1 adet fotoğraf

  2. Nüfus Cüzdanı/Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartının aslı ve fotokopisi

  3. Defter Bedeli (sadece süre aktarımı için): 22 ABD Doları

Harçlar ( tarihinden itibaren geçerli)

  • 6 aylık –50 ABD Doları

  • 1 yıllık ABD Doları

  • 2 yıllık –75 ABD Doları

  • 3 yıllık –92 ABD Doları

  • 4 yıl ve üzeri (10 yıla kadar) – ABD Doları

Not:Harçlara değerli kağıt ve taşıma bedeli dahildir.

18 Yaşından Küçük Çocuklar için Pasaport İşlemleri:

  1. Anne ve babanın muvafakatı

  2. Çocuğun 5x6 cm ebatta 1 adet biyometrik fotoğrafı

  3. Nüfus Cüzdanı/Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı aslı

  4. Anne ve babanın Nüfus Cüzdanı/Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı ile Uluslararası Aile Cüzdanının fotokopileri.

  5. Öğrenci Durum Belgesi (Harçsız pasaport düzenlenmesi için)

Not:Öğrenci belgesi ibraz edilmediği takdirde harçlar yukarıdaki gibidir. Geçerli öğrenci belgesi ibraz edilmesi durumunda yalnızca defter bedeli tahsil edilir. 18 yaşından küçük çocuklar için en fazla 5 yıl geçerlilik süreli pasaportlar düzenlenebilmektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası