yalnızlık nasıl yenilir / Yalnızlık korkusu nasıl yenilir?

Yalnızlık Nasıl Yenilir

yalnızlık nasıl yenilir

Yalnızlıkla Başa &#;ıkmanın Yolu Ne?

Maddi olarak zenginleşen kaynakları gün geçtikçe artan ülkelerde buna karşın insanların giderek yalnızlaştığı ve izole olduğu dikkati çekmektedir. Yalnızlığın yaşı yoktur. Hepimiz yaşamımızın belli dönemlerinde kendimizi yalnız hissetmişizdir. Önemli olan bununla baş etmeyi bilmektir.

Gerçekte yalnız olmakla yalnızlık hissetmeyi birbirinden ayırmak gerekir. Bazen kalabalıklar içinde de yalnız ve izole hissedebiliriz. Yalnızlığın ortaya çıkışında rol oynayan etkenler arasında genetik yatkınlık yanında çevresel etkenler ve kişinin psikolojik durumu da önemli olmaktadır.

Araştırmacılar yalnızlık ve sosyal izolasyonun en temel bazı içsel süreçlerimizi etkilediği bunlardan birinin de genlerin çalışması olduğunu göstermiştir. Örneğin; bağışıklık sisteminin enfeksiyon hastalıklarındaki koruyucu etkisinin azaldığı, enfeksiyonlara yatkınlığın arttığı araştırmalarla gösterilmiştir.

Yalnızlık hissi strese yol açarak diğer sistemleri de olumsuz etkileyerek tansiyonda yükselme, kalp ve damar hastalıkları ve genetik yapıdan bağımsız olarak kişinin erken ölümüne yol açmaktadır.

Yalnızlıktan Kurtulmanın Yolları

• Yalnızlığın size has olmadığını herkesin hayatının belli bir döneminde yalnızlık hissedebileceğini unutmayın.

• Kendinizi yalnız hissetmediğiniz dönemlerde sosyal aktivitelere katılın.

• Dürüst ve samimi bulduğunuz kişilerle bağlantınızı sürdürmeye çalışın.

• Yalnızlık hissiyle internete ve internet üzerinde iletişime fazla zaman ayırmaya başladıysanız zamanla internet bağımlısı olabilirsiniz, dikkatli olmalısınız. İnternette tanımadığınız kişilerle iletişimde temkinli davranıp kurban olmamaya dikkat etmeniz, kişisel bilgileri paylaşma konusunda temkinli olmanız, bunun yerine daha genel konularda iletişime girmenizde fayda vardır.

• Sanatsal aktivitelere katılmak sanatın iç dünyanıza ulaşmasıyla yalnızlık hissini azaltır.

• Dini uğraşlar, meditasyon, evcil hayvan beslemek, hobilerle uğraşmak yalnızlık hissinin azalmasına yardımcı olur.

• Yalnızlık hissettiğiniz dönemler pozitif bir duygu içine girmeye ve olumlu hava yaratmaya çalışın, yeni bir şeyler denemek için uygun bir zaman olduğunu düşünün.

• Yalnızlığınızın içinde yuvarlanıp durmayın. Normalde arkadaşlarınızla ya da partnerinizle yaptığınız şeyleri yalnızken de yapmaya devam edin.

Psikiyatr Doç. Dr. Sibel Mercan

False

Yalnız değilsiniz, korkmayın!

Psikoloji literatüründe otofobi olarak bilinen yalnızlıktan korkma durumu, günümüzde pek çok insanın karşı karşıya kaldığı sorunlardan biridir. İnsan psikolojisi ile yakından alakalı olan bu durum, yalnız başına zaman geçirme düşüncesi ve tecrübesi ile tetiklenen bir tür anksiyete bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Otofobi çoğu zaman fiziksel bozukluklara da neden olabildiği gibi psikolojik semptomlara da neden olabilmektedir. Bu durum karşısında kişinin hayatı olumsuz olarak etkilenebilmekte ve yaşam kalitesi düşebilmektedir.

Yalnızlık Korkusu Nedir?

Yalnızlık korkusu, bilimsel olarak otofobi, eremofobi, izolofobi ya da monofobi gibi isimlerle ifade edilmektedir. Bu korku ben merkezci olmak ve göz ardı edilmekten korkmak olarak da ifade edilirken, insanın tek başına vakit geçirme korkusu ya da bu tecrübe ile karakterize olan bir anksiyete bozukluğudur.

Yalnız olma korkusu kişinin fiziki olarak yalnız olmasından ziyade hissi olarak yalnız kaldığını ya da kalacağını düşünmesi olarak da tanımlanabilmektedir. Bu gibi bir korkuya sahip olan kişiler kalabalık içinde bulunsalar dahi yalnız kalma endişesine kapılabilmektedir. Bazen yetişkinlerde panik atak ya da depresyon gibi sorunların tetikleyicisi olarak görülen yalnız kalma korkusu, insanlarda bayılma, titreme, nöbet geçirme ve hatta şuur kaybetme ye de neden olabilmektedir.

Yalnızlık Korkusu Nasıl Yenilir?

Yalnız kalma fobisi olan her insan ya da yakınları “Yalnızlık Korkusu Nasıl Yenilir?” sorusuna yanıt aramaktadır. Yalnızlık korkusunu yenmek sanıldığı kadar zor olmamakla beraber uygulanması gereken birkaç yöntem sayesinde bu durumun üstesinden gelebilmek mümkündür. Örneğin;

Yalnızlığı kabullenmek,

İyi yönlerini keşfetmek,

Mutsuz ilişkileri idare etmeyi bırakmak,

Yardıma muhtaç olan insan ve canlılara yardım etmek,

Spor yapmak,

Sahip olduklarına şükretmek ve dışarı çıkıp yeni insanlar tanımak yalnızlık korkusunu yenmek için ideal yöntemler olarak gösterilebilmektedir.

Psikologdan Yardım Alabilirsiniz!

Yalnızlık korkusunu yenmek için uygulanabilecek olan başka bir adım ise psikologdan destek almaktır. Endişeli ruh hali ve yalnız kalmaktan korkma durumu beraberinde çeşitli psikolojik sorunlara neden olurken üstesinden gelinmesi ya da tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Bu alanda danışanlarına uzun vadede bir tedavi süreci uygulayan psikologlar, genellikle bilişsel davranışçı terapi yöntemi uygulamaktadır. Bu yöntemler yalnız kalmaktan korkma problemi için oldukça başarılı olan ve kısa sürede etkisini gösteren tedavi yöntemleridir.

Evde Yalnız Kalma Korkusu Nasıl Yenilir?

Yalnızlık, hayatımızda olağan bir kavram olsa da bazı kişiler için tahammül etmesi zorlu ve stres yaratabilen bir unsur haline gelebilir. Yalnız kalmaktan korkmaya monofobi adı verilir. Monofobi insanlar arasında oldukça yaygın rastlanan bir durumdur. “Yalnız kalma korkusu nedir?” sorusunun en basit cevabı kişinin yalnız kaldığında başına bir tehlike geleceğinden ve bu tehlikeden kimsenin haberinin olmayacağından korkmasıdır. Yalnızlık korkusu kişilerin bulunduğu yerlerden bağımsız olarak gelişebilir. Hatta birçok kişi için en güvenli yer olan evde dahi yalnızlık korku kaynağına dönüşebilir. Bu hissin üstesinden gelmek için yapılması gereken birçok şey bulunmaktadır. Yalnız kalma korkusu olan kişilerin zaman kaybetmeden çeşitli önlemler alması iyi hissetmeleri adına önemli bir gerekliliktir.

Çok çeşitli nedenlere bağlı olarak yalnız kalma fobisi meydana gelebilmektedir. Daha önce yaşanmış bir travma, genetik yatkınlık, sosyal ilişkilerde başarısızlık ve stres gibi etmenler yalnız kalma korkusuna neden olabilmektedir. Yalnızlık korkusunda en sık rastlanan nedenler arasında kazalar da yer alır. Özellikle evde bir kaza ya da talihsizlik yaşamış olan kişilerde yalnız kalma korkusuna sıkça rastlanır.

 

Yalnız Kalma Korkusu Nedir?

Yalnız kalmaktan korkmak olağan dışı bir durum değildir, birçok kişi hayatının bir döneminde bu korkuyu hissedebilir. Ancak bazı kişilerde bu korku yalnız kalınan her an etkisini hissettirebilir ve şiddeti nedeniyle kişinin panik olmasına yol açabilir.

Haneler bireylerin kendilerini güvende hissetmeleri gereken yerlerdir. Yaşam alanları ile ilgili hissedilen güvensizlik bireylerin tüm yaşamlarını etkisi altına alabilir. Özellikle yalnız yaşayan ve geçmiş dönemde güvenlik sorunları ile karşılaşmış kişilerde travma oluşumları sıklıkla gözlemlenmektedir. Bu hisler yaşam kalitesini düşürür ve bireylerin tüm hayatını etkileyebilir.  Bu noktada “Yalnız kalma korkusu nasıl yenilir?” sorusu devreye girmektedir.  Yalnız kalma korkusunu yenebilmek için kişisel çabaların yanı sıra kişinin kendini güvende kalmasını sağlayacak önlemlerin de alınması gerekmektedir.

 

Evde Yalnız Kalma Korkusunun Üstesinden Nasıl Gelinir?

“Yalnızlık korkusu nasıl yenilir?” sorusunun maalesef tek ve basit bir cevabı yoktur. Bu sürecin yönetimi son derece önemlidir. Genellikle yalnız kalma korkusuna sahip olan kişiler terapist yardımı almaktadır. Bazı durumlarda ise sakinleştirici ilaçlar kullanılmaktadır. Bunlar kişinin kendi korkularını yenmeye yönelik çabalarıdır. Yalnız kalma korkusunun üstesinden gelebilmek için kişinin kendini güvende hissetmesi son derece önemlidir. Bu noktada gündeme ev güvenlik sistemleri gelir. Güvenlik sistemleri kişilerin yalnızken bile kendilerini güvende hissetmesini sağlar. Yeni nesil güvenlik çözümleri farklı ihtiyaçlara hitap edebilmektedir. Daha önce eve hırsız girdiği için yalnız kalmaktan korkan kişiler için hırsız alarmı ya da yangından korkan kişiler için yangın alarmı gibi çözümler bulunmaktadır. Bu sistemler özellikle geç saatlerde kişilerin kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlar.

 

SECOM ile Evde Yalnız Kalma Korkunuzu Yenin

SECOM’un gelişmiş güvenlik önlemleri ile evinizi ve sevdiklerinizi güvence altına alabilirsiniz. Bu sayede sizin ya da evde başka birinin hissettiği yalnız korkusunun üstesinden daha kolay gelebilirsiniz. Güvenlik sistemlerinin yanı sıra 7 gün 24 saat çalışan alarm izleme sistemi acil durumlarda devreye girerek hem ev halkının hem de kolluk birimlerinin bilgilendirilmesini sağlar. Bu sayede potansiyel tehlike anlarında ekipler erken müdahale etme şansı yakalanmaktadır. Evde tek kalamama korkusu kişiler için ciddi bir problemdir ve kişi içsel olarak güvende hissetmedikçe daha da büyümektedir. Kişinin çevresinin gerçekten güvende olması ve güvende hissetmesi son derece önemlidir. Ev Güvenlik Sistemleri sayesinde potansiyel tehlikelerin caydırılması ve kolluk birimlerine hızlı bir şekilde haber verilmesi bireylerin güvende hissetmesini kolaylaştıracak en önemli gereksinimlerin başında gelir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir