disiplin tutanak örneği / Öğrenci Disiplin Soruşturması - Hukuk Müşavirliği - Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

Disiplin Tutanak Örneği

disiplin tutanak örneği

            Personelle ilgili disiplin soruşturmaları "Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanları ve Memurları Disiplin Yönetmeliği" hükümleri doğrultusunda yürütülür.

            Bu yönetmelikte öngörülmüş disiplin cezaları, uyarma, kınama, yönetim görevinden ayırma, aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması, üniversite öğretim mesleğinden veya kamu görevinden çıkarmadır. Ağırlıklarına göre, hangi fiillerin hangi cezaları gerektirdiği yönetmelikte ayrı ayrı belirtilmiştir.

            Soruşturmacı tayin edilen kişi soruşturmaya tayin edildiğinin kendisine tebliğinden itibaren 2 ay içerisinde bitirir. Bu süre içerisinde soruşturma bitirilemiyor ise, soruşturmacı, gerekçeli olarak ek süre talep edebilir.  (Yönetmelik m)

            Soruşturmacı, hakkında soruşturma başlatılan personelin savunma hakkını tam olarak kullanması konusu üzerinde hassasiyetle durmalıdır.

            Savunma alınmadan disiplin cezası verilemez.

            Soruşturmacı sanığa hakkında disiplin soruşturması açılan fiilin neden ibaret olduğunu, belirtilen süre içerisinde savunmasını yapmadığı takdirde savunma hakkından vazgeçmiş sayılacağı bildiren bir yazı gönderir.

            Sanık, kendisine savunma için 7 günden az olmamak üzere verilen süre içinde veya belirtilen bir tarihte savunmasını yapmadığı takdirde savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.

            Soruşturmacı tanık dinler; tanık ifadeleri yeminli olarak alınır. Sanığa yemin teklif edilmez.

            Soruşturmacı, keşif yaptırabilir ve bilirkişiye başvurabilir.

            Her soruşturma işlemi bir tutanakla tespit olunur. Tutanakta, işlemin nerede ve ne zaman yapıldığı, işlemin mahiyeti, kimlerin katıldığı, ifada alınmış ise, sorulan soruları ve cevapları belirtecek biçimde düzenlenir.

            Tutanak, soruşturmacı katip, ifade sahibi veya keşif sırasında hazır bulundurulanlar veya belge sorumlularınca imzalanır.

            Yükseköğretim kurumlarının bütün personeli, soruşturmacıların her türlü bilgi, belge, dosya ve başka belgeleri hiçbir gecikmeye mahal bırakmaksızın vermeye ve istenecek yardımları yerine getirmeye mecburdurlar.

 

 

 

SORUŞTURMA RAPORU:

            Soruşturma sona erince bir rapor düzenlenir.

Raporda;

- Soruşturma onayı,
- Soruşturmaya başlama tarihi,
- Soruşturulanın kimliği ve resmi sıfatı,
- Suç konuları,
- Soruşturma safhaları,
- Deliller,
- Alınan savunma özetlenir.

- Raporda, her suç unsuru ayrı ayrı tahlil edilerek, delillere göre suçun sabit olup olmadığı   tartışılır, uygulanacak disiplin cezası teklif edilir.

- Varsa belgelerin asıl veya onaylı suretleri bir dizi pusulasına bağlanarak rapora eklenir.

 

            Soruşturma raporu gecikilmeden onay mercie gönderilir.

 

            Disiplin soruşturması sırasında kişilerle yapılan yazışmalar iadeli taahhütlü olarak yapılır. Evrakın elden verilmesi halinde alınacak tarihli ve imzalı belge dosyada saklanır. 

Memur Disiplin Cezaları , memur disiplin yönetmeliği gibi konulara değindiğimiz, Memur Disiplin hukuku yazısı ile sizlerleyiz. Disiplin suçu işleyen memur arkadaşların önemle dikkat etmesi gereken hususlar yer almaktadır. Memur Disiplin Hukuku; Fransızca “discipline” kavramından Türkçe’ye geçen disiplin, kısaca bir yönetimin düzgün ve verimli bir şekilde işleyebilmesi için uyulması kurallar bütünü olarak tanımlanabilir. Disiplin suçu ise, kamu görevlilerinin statülerine ilişkin hükümlere aykırı hareket etmeleri nedeniyle kurum düzeninin bozulmasına sebep olan eylemlerdir. Bu eylemlerin gerçekleştirilmesi halinde uygulanan yaptırım ise disiplin cezası olarak karşımıza çıkar.

sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 7. Bölümünde “Disiplin”e ilişkin hükümler düzenlenmiştir. Kanun’un maddesinde disiplin cezası, “Kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacı ile kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve yönetmeliklerin Devlet memuru olarak emrettiği ödevleri yurt içinde veya dışında yerine getirmeyenlere, uyulmasını zorunlu kıldığı hususları yapmayanlara, yasakladığı işleri yapanlara “ verilebilecek cezalar şeklinde tanımlanmıştır. Bu durumların varlığı halinde, Kanun’un maddesinde hükme alınan disiplin cezalarından birisi verilir. Kanun’da sayılan memur disiplin cezaları durumun niteliği ve ağırlık derecesine göre; uyarma, kınama, aylıktan kesme, kademe ilerleyişinin durdurulması ve devlet memurluğundan çıkarma olmak üzere beş türdür. Aşağıda bu disiplin cezaları ve her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerden bahsedilecektir.

Memur Disiplin Cezaları

Memur Disiplin cezaları,

  1. Uyarma Disiplin Cezası
  2. Kınama Disiplin Cezası
  3. Aylıktan Kesme Disiplin Cezası
  4. Kademe İlerlemesinin Durdurulması Disiplin Cezası
  5. Devlet Memurluğundan Çıkarma Disiplin Cezası

olarak listelendirilebilir. Aşağıda her bir cezayı daha detaylı açıklıyor olacağız.

Uyarma Disiplin Cezası

Memur disiplin cezaları arasında en yaygını olan Uyarma, memura, görevinde ve davranışlarında daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir. Uyarma cezasını gerektiren fiil ve haller kanunda şu şekilde belirtilmiştir:

  • Verilen emir ve görevlerin tam ve zamanında yapılmasında, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasların yerine getirilmesinde, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçlerin korunması, kullanılması ve bakımında kayıtsızlık göstermek veya düzensiz davranmak,
  • Özürsüz veya izinsiz olarak göreve geç gelmek, erken ayrılmak, görev mahallini terk etmek,
  • Kurumca belirlenen tasarruf tedbirlerine riayet etmemek,
  • Usulsüz müracaat veya şikayette bulunmak,
  • Devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak,
  • Görevine veya iş sahiplerine karşı kayıtsızlık göstermek veya ilgisiz kalmak,
  • Belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranmak,
  • Görevin işbirliği içinde yapılması ilkesine aykırı davranışlarda bulunmak.

Kınama Disiplin Cezası

Memur disiplin cezaları arasında yer alan Kınama cezası, memura, görevinde ve davranışlarında kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir. Uyarma cezasında memura daha dikkatli olma gerektiği bildirilirken, kınama cezasında memura görev ve davranışlarda kusurlu olduğunun bildirilir. Kınama cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:

  • Verilen emir ve görevlerin tam ve zamanında yapılmasında, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasların yerine getirilmesinde, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçlerin korunması, kullanılması ve bakımında kusurlu davranmak,
  • Eşlerinin, reşit olmayan veya mahcur olan çocuklarının kazanç getiren sürekli faaliyetlerini belirlenen sürede kurumuna bildirmemek,
  • Görev sırasında amire hal ve hareketi ile saygısız davranmak,
  • Hizmet dışında Devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak,
  • Devlete ait resmi araç, gereç ve benzeri eşyayı özel işlerinde kullanmak,
  • Devlete ait resmi belge, araç, gereç ve benzeri eşyayı kaybetmek,
  • İş arkadaşlarına, maiyetindeki personele ve iş sahiplerine kötü muamelede bulunmak,
  • İş arkadaşlarına ve iş sahiplerine söz veya hareketle sataşmak,
  • Görev mahallinde genel ahlak ve edep dışı davranışlarda bulunmak ve bu tür yazı yazmak, işaret, resim ve benzeri şekiller çizmek ve yapmak,
  • Verilen emirlere itiraz etmek,
  • Borçlarını kasten ödemeyerek hakkında yasal yollara başvurulmasına neden olmak,
  • Kurumların huzur, sükün ve çalışma düzenini bozmak.
  • Yetkili olmadığı halde basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç vermek

Bu fiil ve haller, memur disiplin cezaları arasında yer alan kınama cezasını gerektirir.

Aylıktan Kesme Disiplin Cezası

Memurun, brüt aylığından 1/30 &#; 1/8 arasında kesinti yapılmasıdır. Aylıktan kesme cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır: 

  • a) Kasıtlı olarak; verilen emir ve görevleri tam ve zamanında yapmamak, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasları yerine getirmemek, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçleri korumamak, bakımını yapmamak, hor kullanmak, 
  • b) Özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gelmemek, 
  • c) Devlete ait resmi belge, araç, gereç ve benzerlerini özel menfaat sağlamak için kullanmak, d) Görevle ilgili konularda yükümlü olduğu kişilere yalan ve yanlış beyanda bulunmak, 
  • e) Görev sırasında amirine sözle saygısızlık etmek, 
  • f) Görev yeri sınırları içerisinde her hangi bir yerin toplantı, tören ve benzeri amaçlarla izinsiz olarak kullanılmasına yardımcı olmak, 
  • g) Hizmet içinde Devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak,

Memur disiplin cezaları arasında göze batan cezalardan olan Aylıktan kesme cezası, memurun, brüt aylığından 1/30 – 1/8 arasında kesinti yapılmasıdır. Aylıktan kesme cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:

  • Kasıtlı olarak; verilen emir ve görevleri tam ve zamanında yapmamak, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasları yerine getirmemek, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçleri korumamak, bakımını yapmamak, hor kullanmak,
  • Özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gelmemek,
  • Devlete ait resmi belge, araç, gereç ve benzerlerini özel menfaat sağlamak için kullanmak,
  • Görevle ilgili konularda yükümlü olduğu kişilere yalan ve yanlış beyanda bulunmak,
  • Görev sırasında amirine sözle saygısızlık etmek,
  • Görev yeri sınırları içerisinde herhangi bir yerin toplantı, tören ve benzeri amaçlarla izinsiz olarak kullanılmasına yardımcı olmak,
  • Hizmet içinde Devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak.

Kademe İlerlemesinin Durdurulması Disiplin Cezası

Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası, fiilin ağırlık derecesine göre memurun, bulunduğu kademede ilerlemesinin 1 – 3 yıl durdurulmasıdır. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:

  • Göreve sarhoş gelmek, görev yerinde alkollü içki içmek,
  • Özürsüz ve kesintisiz 3 – 9 gün göreve gelmemek,
  • Görevi ile ilgili olarak her ne şekilde olursa olsun çıkar sağlamak,
  • Amirine veya maiyetindekilere karşı küçük düşürücü veya aşağılayıcı fiil ve hareketler yapmak,
  • Görev yeri sınırları içinde herhangi bir yeri toplantı, tören ve benzeri amaçlarla izinsiz kullanmak veya kullandırmak,
  • Gerçeğe aykırı rapor ve belge düzenlemek,
  • Ticaret yapmak veya Devlet memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmak,
  • Görevin yerine getirilmesinde dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ayrımı yapmak, kişilerin yarar veya zararını hedef tutan davranışlarda bulunmak,
  • Belirlenen durum ve sürelerde mal bildiriminde bulunmamak,
  • Açıklanması yasaklanan bilgileri açıklamak,
  • Amirine, maiyetindekilere, iş arkadaşları veya iş sahiplerine hakarette bulunmak veya bunları tehdit etmek,
  • Diplomatik statüsünden yararlanmak suretiyle yurt dışında, haklı bir sebep göstermeksizin ödeme kabiliyetinin üstünde borçlanmak ve borçlarını ödemedeki tutum ve davranışlarıyla Devlet itibarını zedelemek veya zorunlu bir sebebe dayanmaksızın borcunu ödemeden yurda dönmek,
  • Verilen görev ve emirleri kasten yapmamak,
  • Herhangi bir siyasi parti yararına veya zararına fiilen faaliyette bulunmak

Devlet Memurluğundan Çıkarma Disiplin Cezası

Memur disiplin cezaları içerisinde en çok caydırıcılığı bulunan Devlet memurluğundan çıkarma cezası, bir daha Devlet memurluğuna atanmamak üzere memurluktan çıkarmaktır. Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:

  • İdeolojik veya siyasi amaçlarla kurumların huzur, sükun ve çalışma düzenini bozmak, boykot, işgal, kamu hizmetlerinin yürütülmesini engelleme, işi yavaşlatma ve grev gibi eylemlere katılmak veya bu amaçlarla toplu olarak göreve gelmemek, bunları tahrik ve teşvik etmek veya yardımda bulunmak,
  • Yasaklanmış her türlü yayını veya siyasi veya ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart, bant ve benzerlerini basmak, çoğaltmak, dağıtmak veya bunları kurumların herhangi bir yerine asmak veya teşhir etmek,
  • Siyasi partiye girmek,
  • Özürsüz olarak bir yılda toplam 20 gün göreve gelmemek,
  • Savaş, olağanüstü hal veya genel afetlere ilişkin konularda amirlerin verdiği görev veya emirleri yapmamak,
  • Amirlerine, maiyetindekilere ve iş sahiplerine fiili tecavüzde bulunmak, g) Memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak, h) Yetki almadan gizli bilgileri açıklamak,
  • Siyasi ve ideolojik eylemlerden arananları görev mahallinde gizlemek,
  • Yurt dışında Devletin itibarını düşürecek veya görev haysiyetini zedeleyecek tutum ve davranışlarda bulunmak,
  • sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanuna aykırı fiilleri işlemek.
  • Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olmak, bu örgütlere yardım etmek, kamu imkân ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanmak ya da kullandırmak, bu örgütlerin propagandasını yapmak.

Hakkında memurluktan çıkarma cezası istenen memur, soruşturma evrakını incelemeye, tanık dinletmeye, disiplin kurulunda sözlü veya yazılı olarak kendisi veya vekili vasıtasıyla savunma yapma hakkına sahiptir.

Memur Disiplin Soruşturması

Memur Disiplin Soruşturması

Memur disiplin cezaları konusunu işledikten sonra bir diğer önemli husus olan memur disiplin soruşturması konusuna da değinelim. İdâri işleyişe aktif bir özne olarak katılan kamu görevlileri, idâri görevlerini yerine getirirken “kamu gücü” kullanırlar. Bu sâyede bireylerin hukukî durumlarında tek taraflı bir değişiklik meydana getirebilirler. Yine almış oldukları idari kararlar, aksine bir yargı kararı (yürütmeyi durdurma vs.)  bulunmadıkça hukuka uygun sayılır.

Tüm bu işleyişin sağlıklı ve hukuka uygun olarak yürütülebilmesi, bilhassa kurum içi işleyişi ilgilendiren meselelerde  kamu görevlilerinin kanunlar ve diğer düzenleyici işlemlerde belirtilen kurallara hassasiyetle riayet etmelerine bağlıdır. Bu sebeple sayılı Devlet Memurları Kanunu başta olmak üzere, çeşitli teşkilat kanunlarında disiplin suç ve cezalarına yer verilmiş, yine bu yasal düzenlemelerin içi kurumsal özellikler dikkate alınarak hazırlanmış tüzük ve yönetmeliklerle belirginleştirilmiştir. 

Buna göre bir kamu görevlisinin disiplin mevzuatına aykırılık teşkil eden herhangi bir eyleminin saptanması yahut bu yönde bir iddianın ortaya çıkması üzerine başlayan süreç soruşturma safhası, soruşturma raporunun hazırlanması ve nihayet disiplin yaptırımı uygulamaya yetkili makam ya da kurulların idarî kararı ile idâri açıdan tamamlanmış olmaktadır.

Adına disiplin soruşturması denen bu süreç, çok teknik detaylarla örgülenmiş olup sürecin her aşamasında hukuka hassasiyetle uyulması gerekliliğini içerir. Yine bu süre zarfında ilgili kamu görevlisinin yasal haklarının bilincinde olması ve hepsinden önemlisi bu haklarını süresinde ve usulüne uygun olarak kullanması yaşamsal bir önem taşımaktadır. 

Kamu görevlileri hakkında yapılan disiplin soruşturması neticesinde herhangi bir disiplin yaptırımı uygulanmamasına karar verilebileceği gibi, disiplin yaptırımı kararı da çıkabilir. Fakat her durumda kamu görevlisi, hakkındaki iddialardan haberdar olma, savunma hakkını kullanma, kendi lehinde delil sunma ve bu sürecin her aşamasında kendisini bir avukat ile temsil ettirebilme haklarına sahiptir.

Bir alttaki başlıkta Memur Disiplin Soruşturması Aşamaları anlatılacak ve soruşturma süreci hakkında bilgi verilecektir. 

Memur Disiplin Soruşturması Aşamaları  

Kamu görevlileri hakkında disiplin yaptırımının uygulanması temelde üç aşamada gerçekleşmektedir. Öğrenme, disiplin soruşturması-rapor ve karar. 

Disiplin Soruşturmasında Fiili Öğrenme

Kamu görevlileri hakkında bir disiplin soruşturmasının başlatılabilmesi, öncelikle disiplin yaptırımına konu olabilecek olan durumların öğrenilmesi ile mümkün olabilir. İdarenin disiplin soruşturması gerektiren bir olayı öğrenmesi idâri müfettişlerin denetim raporları yoluyla gerçekleşebileceği gibi, kurum amirinin bizzat öğrenmesi ya da ihbar ve şikâyet gibi başvurular neticesinde de gerçekleşebilir. Yine idarenin yazılı veya görsel basın  hatta sosyal medya aracılığı ile de söz konusu eylem veya durumdan haberdar olması  mümkündür.

Disiplin Soruşturması ve Disiplin Soruşturması Raporu

Disiplin yaptırımına konu olabilecek bir durumun varlığını öğrenen idare, söz konusu iddiaların gerçek olup olmadıklarını tespit edebilmek maksadıyla bir disiplin soruşturması başlatır. Bu soruşturma ivedilikle başlatılmak durumundadır, çünkü gerek idarenin öğrenme tarihinden ve gerekse eylem tarihinden itibaren iki ayrı zamanaşımı süresi işlemeye başlamış durumdadır. 

Yasada memur disiplin cezaları vermeye yetkili makamın neresi olduğu açıklıkla düzenlenmiştir. Disiplin soruşturmasının başlatılması üzerine, memur disiplin cezaları vermeye yetkili makam, bir soruşturmacı (muhakkik) görevlendirir. Görevlendirilen bu soruşturmacı, hakkında soruşturma yürütülen kamu görevlisi ile hiyerarşik olarak eşit düzeyde, yahut üst düzeyde olmalıdır. Bu husus, bilhassa soruşturmanın sağlıklı yürütülebilmesi açısından önemlidir. Çünkü soruşturmacının görevi, ilgili kamu görevlisi hakkındaki iddiaların doğruluğunu araştırmaktır. Bu kapsamda soruşturmacı, kamu görevlisi hakkında henüz bir şüphe düzeyinde olan iddiayı ele alarak, bu konuda her türlü bilgi ve belgeyi ilgili kurumlardan talep etme, ifade alma, keşif ve teknik inceleme yaptırtma gibi yetkilere sahiptir. 

Hakkında soruşturma yürütülen kamu görevlisi de bu süreçte savunma yapma, kendisini bir avukat ile temsil ettirme, hakkındaki iddialara ilişkin bilgi ve belgelerin örneklerini alma haklarına sahiptir.     

Soruşturmacı, söz konusu işlemleri tamamladıktan sonra usulüne uygun olarak hazırlamış olduğu soruşturma raporunu memur disiplin cezaları vermeye yetkili makama sunar. 

Disiplin raporu tamamlandıktan sonra memura savunmasını sunmak üzere 7 (yedi) günden az olmamak üzere bir süre verilir. Ayrıca bu süre zarfında savunmasını yapmaması durumunda savunma hakkından vazgeçmiş sayılacağı belirtilir.

Memur Disiplin Soruşturması Zamanaşımı

Devlet Memurları Kanununun maddesinde disiplin soruşturması ve kovuşturmasına esas teşkil edecek olan zamanaşımı hususu düzenlenmiştir.

Bu Kanunun inci maddesinde sayılan fiil ve halleri işleyenler hakkında, bu fiil ve hallerin işlendiğinin öğrenildiği tarihten itibaren;
a) Uyarma, kınama, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarında bir ay içinde disiplin soruşturmasına,
b) Memurluktan çıkarma cezasında altı ay içinde disiplin kovuşturmasına,
Başlanmadığı takdirde disiplin cezası verme yetkisi zamanaşımına uğrar. Disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerin işlendiği tarihten itibaren nihayet iki yıl içinde disiplin cezası verilmediği takdirde ceza verme yetkisi zamanaşımına uğrar.

Yukarıda belirtildiği üzere disiplin soruşturması ve kovuşturması için iki farklı zamanaşımı düzenlemesine gidilmiştir. Disiplin soruşturması ve disiplin kovuşturmasını yürüten kişilerin bu sürelere dikkat etmesi oldukça önemlidir. Aksi takdirde bir disiplin cezası verilse daha idare mahkemesince zamanaşımı nedeniyle verilen cezanın iptali sağlanacaktır.

Disiplin Cezası

Disiplin yaptırımını uygulamaya yetkili makam, soruşturma raporu ve savunmayı değerlendirerek memur hakkında yasada belirtilen disiplin yaptırımlarından (uyarma, kınama, kademe ilerlemesinin durdurulması, aylık kesimi, memurluktan çıkarma) cezalarından birisini verebileceği gibi, duruma göre hakkında herhangi bir memur disiplin cezaları verilmesine yer olmadığına dair bir karar da verebilir. 

İlgili: Kurumlar Arası Geçiş

Disiplin cezası verildiği tarihten itibaren geçerli olup derhâl uygulanır. Bu sebeple eğer varsa öncelikle idare içerisindeki itiraz yollarına başvurulmalı, yoksa 60 gün içerisinde görevli idarî yargı mercii nezdinde iptal davası açılmalıdır.  

Memur Disiplin Soruşturması Örneği 3

Memur disiplin cezaları konusunu bitirip disiplin bölümüne geçerken, Memur disiplin soruşturması sürecini bazı belge örnekleri ile somutlaştırmak, konunun anlaşılması açısından faydalı olacaktır. 

Öncelikle disiplin suçu işlediği iddia olunan memur hakkında aşağıdaki örneğe benzer bir tutanak tutulur. Bu tutanak, soruşturma sürecinin ilk basamağını oluşturur:

TUTANAK

Sayı : 

Konu : 

……….MÜDÜRLÜK MAKAMINA

İlgi : 

……………………. görev yapmakta olan……………………(personelin ismi) …………………………………………………….(işlediği iddia edilen fiil) işlediği ilgi yazı/tutanak ile bildirilmiştir. ………………..(personelin ismi) hakkında, …………………………………………………….. sebebiyle, Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ……….. Tüzüğünün/Yönetmeliğinin …. ve devamında yer alan maddelerine göre, disiplin soruşturması açılmasını tensiplerinize arz ederim.

 (İlgili birim amiri)

İsim ve imza

  EKLER : 

1- 

2- 

O L U R

…../…./…….

(Yetkili Makam)

Yukarıda örneğini vermiş olduğumuz tutanak ile birlikte başlayan soruşturma süreci,  memur disiplin cezaları vermeye yetkili makamın soruşturma işlemlerini yürütmek üzere bir soruşturmacı (muhakkik) görevlendirmesi ile devam edecektir. Bu konuda gerekli açıklamaları yukarıda ilgili bölümde vermiştik. Muhakkike yetkili makamdan bir görevlendirme yazısı ulaşmadığı müddetçe disiplin soruşturması işlemlerini icra etmeye başlayamaz. Bu sebeple aşağıda örneğini sunduğumuz soruşturma örneğine benzer bir yazının kendisine bildirilmesi ve bu yazının bir nüshasının da soruşturma evrakına eklenmesi gerekir: 

İlgili: Polis Mülakat İptal Davası

DİSİPLİN SORUŞTURMA EMRİ

Sayı :

Konu : 

Sayın; (Muhakkikin adı)

İlgi :

Kurumumuz ……..’de ………olarak görev yapmakta olan ……. (memurun ismi)’nin, ..….(işlediği iddia olunan fiil)’ini işlediği iddia edilmektedir. …………………………………………………….. (islediği iddia olunan fiil) sebebiyle, Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile …… Tüzüğü/Yönetmeliği’nin ….. ve devamında yer alan maddelerine göre, disiplin soruşturması açılmıştır. Açılan disiplin soruşturmasında, soruşturmacı/soruşturma komisyonunda görevlendirilmiş bulunmaktasınız. Disiplin soruşturmasını yaparak, bu konuda düzenleyeceğiniz soruşturma dosyası ve raporunu süresi içinde ….. Makamına teslim etmeniz konusunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim. 

Disiplin Amiri 

EKLER : 1-

Memur Disiplin Soruşturması Savunma Örneği  

Savunma hakkı anayasal bir haktır. Anayasa’nın uncu maddesine göre:

“Memurlar ve diğer kamu görevlileri Anayasa ve kanunlara sadık kalarak faaliyette bulunmakla yükümlüdürler. Memurlar ve diğer kamu görevlileri ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları mensuplarına savunma hakkı tanınmadıkça memur disiplin cezaları verilemez.” Hükmü yer almaktadır. 

Bu sebeple yukarıda da ifade etmiş olduğumuz üzere, memur hakkında, savunması alınmaksızın herhangi bir disiplin yaptırımı uygulanması mümkün değildir. 

Açıklanan nedenlerle hakkında disiplin soruşturması başlatılan bir kamu görevlisi aşağıda örneği verilen yazıya benzer bir belge ile savunmasını yapması için davet edilir:  

SAVUNMA DAVETİYESİ

Sayın (ilgili memurun ismi), 

Görevi 

İlgi : … makamının … tarih ve … sayılı yazısı 

İlgi yazı ile, … (fiil)’ini işlediğiniz iddiası ile … tarihinde hakkınızda disiplin soruşturması başlatılmıştır. Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile …… Tüzüğü/Yönetmeliği’nin ….. ve devamında yer alan maddeleri uyarınca savunma hakkınız bulunmaktadır. Olayla ilgili olarak savunmanızı yapmak üzere … günü saat …’da … yerde hazır bulunmanız (tebliğ aldığınız tarihten itibaren ….gün içinde savunmanızı yazılı olarak yapmanız) (verilen süre 7 günden az olmamalıdır); aksi halde, savunma hakkınızdan vazgeçmiş sayılacağınız ve hakkınızda mevcut delillere göre soruşturma raporu düzenleneceği hususunu önemle bildirir, bilgilerinizi rica ederim. 

Disiplin Amiri

SAVUNMA TUTANAĞI

SORUŞTURMACI : (soruşturmacının adı,soyadı, görevi) 

SAVUNMA YAPAN : İlgili Kimlik bilgileri 

GÖREVİ : halen Üniversitemizde (görevi) olarak çalışmaktadır. 

ADRESİ : 

DİSİPLİN SUÇU : (Disiplin soruşturmasının konusu olan ve disiplin suçu oluşturan fiilin ayrıntılı açıklaması) 

SAVUNMA TARİHİ VE YERİ : … gün, saat …’de, … yerde 

SAVUNMAYI YAZAN : Yeminli Katip (adı-soyadı, görevi) 

YEMİNİN ŞEKLİ : Katip’e usulü dairesinde yemini ettirildi. 

Savunma yapana yemin ettirilmedi. 

SAVUNMA :

Soru 1   : Disiplin soruşturmasının konusu olan ve disiplin suçu oluşturan eylem ilgiliye anlatıldı. Disiplin soruşturması konusu olayla ilgili olarak bildiklerini anlatması istendi. 

Cevap 1 : 

Soru 2    : 

Cevap 2 : 

Olayla ilgili söyleyeceği başka bir husus olup olmadığı soruldu. Başka bir söyleyeceğim yoktur, dedi. Tutanak kendisine okundu. Yazılanların söylediklerinin aynısı olduğunu beyan etmesi üzerine tutanak birlikte imzalandı. …./…./……… 

 İlgili                                           Soruşturmacı                                   Yeminli Katip  

Memur Disiplin Hukuku

Devlet Memurları kanunu 14/07/ tarihinde TBMM tarafından kabul edilmiş 23/07/ tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Halk arasında sayılı kanun olarak da bilinen devlet memurları kanunun amacı Madde 2 de şöyle açıklanmaktadır;

Amaç: Madde 2 – (Değişik: 23/12/ &#; KHK-2/1 md.) Bu Kanun, Devlet memurlarının hizmet şartlarını, niteliklerini, atanma ve yetiştirilmelerini, ilerleme ve yükselmelerini, ödev, hak, yüküm ve sorumluluklarını, aylıklarını ve ödeneklerini ve diğer özlük işlerini düzenler.

sayılı kanun funduszeue.infosinde memurun tanımını şu şekilde yapmıştır;

A) Memur: Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler, bu Kanunun uygulanmasında memur sayılır.

Yukarıda tanımı yapılmış olan devlet memurunun bu kanun uyarınca en merak etmiş olduğu konu Disiplin cezalarıdır. Hangi disiplin cezaları sayılı kanunda sayılmıştır? Hangi disiplin suçlarının yaptırımı hangi cezalardır?

sayılı Devlet Memurları kanunun 7. Bölümünün başlığı “DİSİPLİN” dir. Bu başlık altında sayılan disiplin cezalarının sayısı beştir. Bunlar şu şekildedir;

1. Uyarma

2. Kınama

3. Aylıktan Kesme

4. Kademe İlerlemesinin Durdurulması

5. Devlet Memurluğundan çıkartma

Kınama Disiplin Cezası

Memura görevinde ve davranışlarında kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir. Kınama cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır: 

  • a) Verilen emir ve görevlerin tam ve zamanında yapılmasında, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasların yerine getirilmesinde, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçlerin korunması, kullanılması ve bakımından kusurlu davranmak,
  • b) Eşlerinin, reşit olmayan veya mahcur olan çocuklarının kazanç getiren sürekli faaliyetlerini belirlenen sürede kurumuna bildirmemek, 
  • c) Görev sırasında amire hal ve hareketi ile saygısız davranmak, 
  • d) Hizmet dışında Devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak, 
  • e) Devlete ait resmi araç, gereç ve benzeri eşyayı özel işlerinde kullanmak, 
  • f) Devlete ait resmi belge, araç, gereç ve benzeri eşyayı kaybetmek, 
  • g) İş arkadaşlarına, maiyetindeki personele ve iş sahiplerine kötü muamelede bulunmak, 
  • h) İş arkadaşlarına ve iş sahiplerine söz veya hareketle sataşmak, 
  • ı) Görev mahallinde genel ahlak ve edep dışı davranışlarda bulunmak ve bu tür yazı yazmak, işaret, resim ve benzeri şekiller çizmek ve yapmak, 
  • j) Verilen emirlere itiraz etmek, 
  • k) Borçlarını kasten ödemeyerek hakkında yasal yollara başvurulmasına neden olmak, 
  • l) Kurumların huzur, sükun ve çalışma düzenini bozmak. (Eklenmiş Bent Rgt: Rg No: Kanun No: /1) 
  • m) Yetkili olmadığı halde basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç vermek.

Kınama disiplin cezası sayılı devlet memurları kanunun 7.Bölümünde yer alan maddenin B fıkrasında tanımlanmıştır. Bu tanım şu şekildedir;

Kınama : Memura, görevinde ve davranışlarında kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir.

Yani memur yapması gereken işlerde bir aksatma yapması halinde veya yapmış olduğu işlemlerde kendisinden beklenen özen ve sadakat yükümlülüklerine aykırı şekilde davranması halinde yapılmış olan hatalı veya kusurlu işin memura disiplin amiri tarafından bildirilmesi durumudur. 

Bir disiplin cezasının verilebilmesi açısından öncelikli olarak disiplin cezasını gerektiren davranışları sergileyen memurdan öncelikle en az 7 gün süre verilerek savunması talep edilir. 

Savunmanın akabinde disiplin amiri sorumlu olduğu memurun yapmış olduğu işlemi ve savunmasını değerlendirerek ağırlık açısından kınama cezasını gerektiren bir durumun oluştuğu kanısına varması durumunda yapılmış olan hata ve kusurları ilgiliye yazılı bir şekilde bildirerek kınama cezasını verdiğini bildirir. 

Uyarma Disiplin Cezası

Memura görevinde ve yaptığı işlerde daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir. Uyarma cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır: 

  • a) Verilen emir ve görevlerin tam ve zamanında yapılmasında, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasların yerine getirilmesinde, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçlerin korunması, kullanılması ve bakımında kayıtsızlık göstermek veya düzensiz davranmak, 
  • b) Özürsüz veya izinsiz olarak göreve geç gelmek, erken ayrılmak, görev mahallini terk etmek, 
  • c) Kurumca belirlenen tasarruf tedbirlerine riayet etmemek, 
  • d) Usulsüz müracaat veya şikayette bulunmak, 
  • e) Devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak, 
  • f) Görevine veya iş sahiplerine karşı kayıtsızlık göstermek veya ilgisiz kalmak, 
  • g) Belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranmak, 
  • h) Görevin işbirliği içinde yapılması ilkesine aykırı davranışlarda bulunmak

DEVLET MEMURUNUN BAŞKA İŞTE ÇALIŞMASI YASAĞI

Bir devlet memuru devletin devamlılığı ve devlet işlemlerinin aksamadan yürütülmesi açısından başka herhangi bir meslekte çalışması yasaklanmıştır. Bu durum ise sayılı Devlet memurları kanununun m/D-h da şu şekilde belirtilmiştir; 

h) Ticaret yapmak veya Devlet memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmak,

Yukarıda bahsi geçen fiilin işlenmesi durumunda devlet memurunun Kademe İlerlemesinin Durdurulması Cezası ile tecziye edileceği belirtilmiştir. 

Devletin güvenilirliği, saygınlığı devlet adına iş ve işlemleri yapan devletin ajanları vasıtası ile sağlanır. Bu devletin ajanları da doğrudan vatandaş ile irtibatını sağlayan memurlarıdır. Devlet memurları yaptıkları meslek itibari ile kendileri adına değil kamu tüzel kişiliği adına iş ve işlem yapmaktadır. Bu sebepten dolayı bağımsız değil devlete bağlı olarak çalışmaktadır. 

Bu sebepten dolayı bir memur her ne kadar kendi fiziki gücü ile çalışsa dahi devlet adına çalışmaktadır. Bu devlet adına çalışmanın yapılması sebebiyle yapılan işlemlere başka bir amaç sokulması devletin saygınlığını zedeleyici bir unsur olacaktır. Hem bu sebepten hem de bütün enerjisi ile devlete kendisini adayabilmesi adına memurun başkaca bir işte çalışması yasaklanmıştır. 

Bu durumun aksine devlet memurları aşağıda sıralanan şu işleri yapabilmektedirler;

  • • Gayrimenkul ve menkul geliri elde edebilirler.
  • • Zirai kazançlar sağlayabilirler.
  • • Bilirkişilik ve hakemlik yapabilirler.
  • • Sosyal ve mesleki kuruluşların bazı organlarında görev alabilirler.
  • • Eğitim ve öğretim faaliyetlerinde görev alabilirler.
  • • SSK veya BAĞ-KUR’a bağlı olmayan bu ve buna benzer işlerden gelir elde edebilirler.

MEMURUN GÖREVLENDİRMEYİ KABUL ETMEMESİ

Bir devlet memuru konusu suç teşkil eden bir emri yerine getirmemelidir. Eğer konusu suç teşkil etmiyor lakin hukuka aykırı bir emir var ise bu emiri yerine getirmekten imtina edebilir. Bunun yanında amiri yazılı olarak bu hukuksuz emri tekrar ederse kendisi bu emri yerine getirdiği için sorumlu tutulamayacaktır. 

Bunun yanında devlet memurları kademe ilerlemesi ile her dönemde belirli bir ilerleme ile mevki kazanmaktadırlar. Devlet memurları kanunu maddesinde aynen şu ibare yer almaktadır;

Hiç bir memur sınıfının dışında ve sınıfının içindeki derecesinin altında bir derecenin görevinde çalıştırılamaz.

Bu ibare açıkça belirtmektedir ki devlet memurlarının ilerlemiş olduğu sınıf ve kademeden daha düşük kademe de görevlendirilemeyeceği. Kanun maddesinin devamında bu durumun istisnaları sıralanmıştır. 

Yukarıda belirtilen durumların dışında bir memur amiri tarafından kendisine verilen görevi yerine getirmek zorundadır. Aksi takdirde ;

Verilen emir ve görevlerin tam ve zamanında yapılmasında, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasların yerine getirilmesinde, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçlerin korunması, kullanılması ve bakımında kayıtsızlık göstermek veya düzensiz davranmak, fiilini işlemesi durumunda sayılı kanunun Maddesinin A fıkrasının a bendine göre UYARMA;

Verilen emir ve görevlerin tam ve zamanında yapılmasında, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasların yerine getirilmesinde, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçlerin korunması, kullanılması ve bakımında kusurlu davranmak,​fiilini işlemesi durumunda sayılı kanunun Maddesinin B fıkrasının a bendine göre KINAMA;

Kasıtlı olarak; verilen emir ve görevleri tam ve zamanında yapmamak, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasları yerine getirmemek, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçleri korumamak, bakımını yapmamak, hor kullanmak, fiilini işlemesi durumunda sayılı kanunun Maddesinin C fıkrasının a bendine göre AYLIKTAN KESME; Cezası ile memur tecziye edilir.

MEMURUN MEMURA VURMASI

Bir memurun başka bir memura vurması, hakaret etmesi, aşağılayıcı davranışlarda bulunması disiplin suçunun cezası sayılı Devlet memurları kanununda farklı şekillerde düzenlenmiştir. Bunlar şu şekildedir;

1. İş arkadaşlarına ve İş sahiplerine söz veya hareketle sataşmak fiili kanunun m/B-h fıkrasında ele alınmıştır. Ve cezası KINAMA olarak belirlenmiştir.

2. Amirine veya Maiyetindekilere karşı küçük düşürücü veya aşağılayıcı fiil ve hareketler yapmak fiili kanunun m/D-d fıkrasında ele alınmıştır. Ve cezası KADEME İLERLEMESİNİN DURDURULMASI olarak belirlenmiştir.

3. Amirlerine, maiyetindekilere ve iş sahiplerine fiili tecavüzde bulunmak fiili kanunun m/E-f hükmünde ele alınmıştır. Ve bu disiplin suçunun cezası DEVLET MEMURLUĞUNDAN ÇIKARTMA olarak belirlenmiştir. 

SİLSİLE ATLAMANIN CEZASI

Memur disiplin ve asayişinin sağlanabilmesi adına memurlar belirli bir hiyerarşik düzene sahiptirler. Bu hiyerarşik düzen çerçevesinde memurların her birisi kendisinden bir sorumlu olan bir üst amirine bağlıdırlar. 

Bu silsile hem devlet memurlarının işlerinin denetlenmesi hem de hiyerarşik olarak disipline edilmesini sağlamaktadır. Bir devlet memuru kendisine üstü tarafından yapılmış olan bir eylemi şikayet etmek için DEVLET MEMURLARININ ŞİKAYET VE MÜRACAATLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE yer alan düzenlemeleri takip ederek yapabilmektedir. 

Aksi bir durumun olduğu durumlarda ise memur üstünü asla atlayamaz. Eğer atlar ise bu kişi hakkında sayılı Devlet Memurları Kanunun m/A-d hükmünce “Usulsüz müracaat veya şikayette bulunmak” fiilinin sübuta ermesi sebebiyle memurun UYARMA cezası ile tecziyesi söz konusu olacaktır.  

MEMUR HAKKINDA TUTANAK TUTULMASININ SONUÇLARI

Devlet memurları ast -üst hiyerarşik düzen içerisinde çalışmaktadırlar. Bu hiyerarşik düzen çerçevesinde amir konumunda bulunan memur astlarını denetler ve yapılan işlerin düzgün yapılıp yapılmadığını denetler. 

Memur eğer kendisine verilen görevi yerine getirmez veya kendinden beklenen özeni göstermez ise üst konumda yer alan amir bir tutanak vasıtası ile oluşan düzensizliği yazılı hale getirir. Yazılmış bu tutanak üzerine belirli süreler sonucunda memur hakkında soruşturma açılıp konu değerlendirilir. 

sayılı kanunun Maddesi hükmünde tutanak sonrasında ki zamanaşımı sürelerine yer verilmiştir ; 

Zamanaşımı: 

Madde – (Değişik: 12/5/ &#; /33 md.) Bu Kanunun inci maddesinde sayılan fiil ve halleri işleyenler hakkında, bu fiil ve hallerin işlendiğinin öğrenildiği tarihten itibaren; a) Uyarma, kınama, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarında bir ay içinde disiplin soruşturmasına, b) Memurluktan çıkarma cezasında altı ay içinde disiplin kovuşturmasına, Başlanmadığı takdirde disiplin cezası verme yetkisi zamanaşımına uğrar. Disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerin işlendiği tarihten itibaren nihayet iki yıl içinde disiplin cezası verilmediği takdirde ceza verme yetkisi zamanaşımına uğrar

Yukarıda belirtilen süre sonucunda soruşturma açılmamış ise tutanağın memurun siciline hiçbir etkisi bulunmamaktadır.

GÖREVE GEÇ GELEN VE MESAİ SAATLERRİNE RİAYET ETMEYEN MEMURUN CEZASI

Devlet memurları kanununda bir memurun görevine geç gelmesinin cezası Devlet memurları kanunun m/A-b de şöyle yer almaktadır;

Özürsüz veya izinsiz olarak göreve geç gelmek, erken ayrılmak, görev mahallini terk etmek,”

Bir devlet memuru yukarıda ki kanun metninde de gözüktüğü üzere özürsüz veya amirinin izni olmaksızın görev yerine geç gelirse veyahut yine özürsüz veya amirinin izni olmaksızın görev yerini terk etmesi durumunda kendisi UYARMA cezası ile tecziye edilecektir.   

MEMURUN İZİNSİZ YURT DIŞINA VEYA İL DIŞINA ÇIKMASI

sayılı devlet memurları kanunun aylıktan kesme cezası bölümünde devlet memurlarının yurt dışına çıkmaları durumunda, ek madde 20 hükmüne aykırılıktan dolayı aylıktan kesme cezası uygulanmakta idi. 

Lakin yılında çıkartılan sayılı kanun ile sayılı kanunun hem ek madde 20 hem de Aylıktan kesme cezasında yer alan madde kanundan kaldırılmıştır. 

Şu anda mevcut kanuni düzenlemeler ile memurların herhangi bir izin almaksızın yurt dışına çıkmalarında sakınca bulunmamaktadır. Lakin başına gelebilecek herhangi olumsuz bir durum neticesinde memurun zor durumda kalmaması adına yetkili amirini bilgilendirmesi tavsiye edilir.

Aynı hüküm çerçevesince memurların il dışına çıkmaları da amirlerinin onayına tabi iken yapılan değişiklik ile bu durumda ortadan kaldırılmıştır.

MEMURLUKTAN ÇIKARTILMA CEZASI HANGİ HALLERDE VERİLİR

sayılı Devlet Memurları Kanunun m/E bendinde memuriyetten çıkartılma halleri tek tek sayılmıştır. Bunlar şunlardır;

  • a) İdeolojik veya siyasi amaçlarla kurumların huzur, sükün ve çalışma düzenini bozmak, boykot, işgal, kamu hizmetlerinin yürütülmesini engelleme, işi yavaşlatma ve grev gibi eylemlere katılmak veya bu amaçlarla toplu olarak göreve gelmemek, bunları tahrik ve teşvik etmek veya yardımda bulunmak,(1) 
  • b) Yasaklanmış her türlü yayını veya siyasi veya ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart, bant ve benzerlerini basmak, çoğaltmak, dağıtmak veya bunları kurumların herhangi bir yerine asmak veya teşhir etmek, 
  • c) Siyasi partiye girmek, 
  • d) Özürsüz olarak (&#;)(2) bir yılda toplam 20 gün göreve gelmemek, 
  • e) Savaş, olağanüstü hal veya genel afetlere ilişkin konularda amirlerin verdiği görev veya emirleri yapmamak, 
  • f) (Değişik: 13/2/ &#; / md.) Amirlerine, maiyetindekilere ve iş sahiplerine fiili tecavüzde bulunmak, 
  • g) Memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak, 
  • h) Yetki almadan gizli bilgileri açıklamak
  • ı) Siyasi ve ideolojik eylemlerden arananları görev mahallinde gizlemek, 
  • j) Yurt dışında Devletin itibarını düşürecek veya görev haysiyetini zedeleyecek tutum ve davranışlarda bulunmak, 
  • k) sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanuna aykırı fiilleri işlemek. 
  • l) (Ek: 3/10/ – KHK/75 md.; Aynen kabul: 1/2//61 md.) Terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olmak, bu örgütlere yardım etmek, kamu imkân ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanmak ya da kullandırmak, bu örgütlerin propagandasını yapmak.

KINAMA CEZASI GEREKTİREN HALLER NELERDİR VE CEZA NE KADAR ZAMAN SONRA SİLİNİR

sayılı Devlet Memurları Kanunun m/B bendinde memuriyetten çıkartılma halleri tek tek sayılmıştır. Bunlar şunlardır;

  • a) Verilen emir ve görevlerin tam ve zamanında yapılmasında, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasların yerine getirilmesinde, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçlerin korunması, kullanılması ve bakımında kusurlu davranmak,
  • b) Eşlerinin, reşit olmayan veya mahcur olan çocuklarının kazanç getiren sürekli faaliyetlerini belirlenen sürede kurumuna bildirmemek, 
  • c) Görev sırasında amire hal ve hareketi ile saygısız davranmak, 
  • d) Hizmet dışında Devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak, 
  • e) Devlete ait resmi araç, gereç ve benzeri eşyayı özel işlerinde kullanmak, 
  • f) Devlete ait resmi belge, araç, gereç ve benzeri eşyayı kaybetmek, 
  • g) İş arkadaşlarına, maiyetindeki personele ve iş sahiplerine kötü muamelede bulunmak, 
  • h) İş arkadaşlarına ve iş sahiplerine söz veya hareketle sataşmak, 
  • ı) Görev mahallinde genel ahlak ve edep dışı davranışlarda bulunmak ve bu tür yazı yazmak, işaret, resim ve benzeri şekiller çizmek ve yapmak, 
  • j) Verilen emirlere itiraz etmek, 
  • k) Borçlarını kasten ödemeyerek hakkında yasal yollara başvurulmasına neden olmak, 
  • l) Kurumların huzur, sükün ve çalışma düzenini bozmak. 

m) (Ek/9/ &#; /1 md.)Yetkili olmadığı halde basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç vermek.

Devlet memurları kanunu uyarınca disiplin cezaları vardır. Bu disiplin cezaları neticesinde ceza ile tecziye edilenlerin siciline bu cezalar işlenmekte ve devlet personel sicilince tutulmaktadır. Lakin bu durum ömür boyu sürmemektedir. 

Devlet memurluğundan çıkartılma cezası dışında kalan cezalardan KINAMA VE UYARMA cezası alanlar cezanın uygulanmasından 5 sene diğer kalan cezalarda ise uygulanmasından 10 sene geçmesi ile yetkili amire başvurmak sureti ile silinmesi talep edilebilir.

TOPLU DİLEKÇE VERMEK SUÇ MU?

sayılı devlet memurları kanunun m/1-c fıkrası hükmünce “Toplu müracaat veya şikayet etmek suç olarak sayılmıştır. Lakin yılında Anayasa mahkemesine yapılan şikayet üzerine Anayasa Mahkemesi bu maddenin anayasada korunan dilekçe hakkına aykırı olduğu gerekçesi ile iptal etmiştir. Yani şu anda toplu dilekçe vermek suç değildir.  

MEMURUN BORCUNU ÖDEMEMESİ

Borçlarını kasten ödemeyerek hakkında yasal yollara başvurulmasına neden olmak“ fiili kanunun m/B-K fıkrasında ele alınmıştır. Ve cezası KINAMA olarak belirlenmiştir.

USULSÜZ RAPOR ALAN MEMURUN CEZASI

Devlet memurları almış oldukları raporlar çerçevesinde hastalık izni kullanabilmektedirler. Lakin almış oldukları bu raporların “DEVLET MEMURLARINA VERİLECEK HASTALIK RAPORLARI İLE HASTALIK VE REFAKAT İZNİNE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK” in belirttiği şartları sağlaması gerekmektedir. Aksi takdirde verilen rapor usulsüz olacaktır ve geçerliliği bulunmayacaktır.

Eğer bir memur yukarıda bahsedilen yönetmeliğe aykırı rapor sunması durumunda özürsüz veya izinsiz bir şekilde göreve gitmemiş olacaktır. Bu durumun ise kanunda farklı yaptırımları söz konusudur. Şöyle ki;

1. Özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gelmemek, fiili kanunun m/C-bfıkrasında ele alınmıştır. Ve cezası AYLIKTAN KESME olarak belirlenmiştir.

2. Özürsüz ve kesintisiz 3 &#; 9 gün göreve gelmemek, fiili kanunun m/D-bfıkrasında ele alınmıştır. Ve cezası KADEME İLERLEMESİNİN DURDURULMASI olarak belirlenmiştir.

3. Özürsüz olarak (&#;)(2) bir yılda toplam 20 gün göreve gelmemek, fiili kanunun m/E-f hükmünde ele alınmıştır. Ve bu disiplin suçunun cezası DEVLET MEMURLUĞUNDAN ÇIKARTMA olarak belirlenmiştir. 

DEVLETE AİT RESMİ ARAÇ GEREÇ VE BENZERİ EŞYAYI ÖZEL İŞLERİNDE KULLANMAK CEZASI

Devlete ait resmi belge, araç, gereç ve benzerlerini özel menfaat sağlamak için kullanmak, fiili kanunun m/C-c fıkrasında ele alınmıştır. Ve cezası AYLIKTAN KESME olarak belirlenmiştir.

GÖREV SIRASINDA AMİRE HAL VE HAREKETLERİ İLE SAYGISIZ DAVRANMAK

Görev sırasında amirine sözle saygısızlık etmek,” fiili kanunun m/C-efıkrasında ele alınmıştır. Ve cezası AYLIKTAN KESME olarak belirlenmiştir.

AYLIKTAN KESME CEZASI HANGİ HALLERDE VERİLİR

sayılı Devlet Memurları Kanunun m/C bendinde memuriyetten çıkartılma halleri tek tek sayılmıştır. Bunlar şunlardır;

  • a) Kasıtlı olarak; verilen emir ve görevleri tam ve zamanında yapmamak, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasları yerine getirmemek, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçleri korumamak, bakımını yapmamak, hor kullanmak, 
  • b) Özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gelmemek, 
  • c) Devlete ait resmi belge, araç, gereç ve benzerlerini özel menfaat sağlamak için kullanmak, 
  • d) Görevle ilgili konularda yükümlü olduğu kişilere yalan ve yanlış beyanda bulunmak, 
  • e) Görev sırasında amirine sözle saygısızlık etmek, 
  • f) Görev yeri sınırları içerisinde her hangi bir yerin toplantı, tören ve benzeri amaçlarla izinsiz olarak kullanılmasına yardımcı olmak, 
  • g) (Mülga: 13/2/ &#; / md.) h) (Mülga: 13/2/ &#; / md.) 
  • ı) Hizmet içinde Devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak, j) (Mülga: 13/2/ &#; / md.)

Memur Disiplin Cezaları Hakkında En Çok Sorulan Sorular

Memur Disiplin Cezaları Nasıl Silinir ?

Memurlar; uyarma ve kınama cezalarının uygulanmasından 5 yıl, diğer cezaların uygulanmasından 10 yıl sonra atamaya yetkili amire başvurarak verilmiş olan cezalarının özlük dosyalarından silinmesini isteyebilir.

Memur Disiplin Cezası Alırsa Ne Olur ?

Memur disiplin cezası aldığı takdirde; sicil dosyasına işlenecek olup görevde yükselmesi sürecinde bu disiplin cezaları önüne sorun olarak çıkabilir.

Aday Memur Disiplin Cezası Alırsa Ne Olur ?

Aday memur, aday memurluğu süresi içerisinde kademe ilerlemesinin durdurulması cezası veya aylıktan kesme cezası alması halinde memurluktan çıkarılacaktır.

Aday Memura Tutanak Tutulursa Ne Olur?

​Aday memur hakkında tutanak tutulmasının sonuçlarını belirleyecek olan aday memurun eyleminin aday memurun memuriyetine son verecek bir eylem olup olmadığıdır. Bunlar ise DMK m. 56 &#; 57’de düzenlenmiştir. DMK m 56 “Adaylık süresi içinde temel ve hazırlayıcı eğitim ve staj devrelerinin her birinde başarısız olanlarla adaylık süresi içinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmıyacak durumları, göreve devamsızlıkları tespit edilenlerin disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişkileri kesilir. İlişkileri kesilenler ilgili kurumlarca derhal Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.” DMK m. “Adaylık süresi içinde aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanların disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişikleri kesilir. İlişikleri kesilenler ilgili kurumlarca derhâl Devlet Personel Başkanlığına bildirilir.” ​Söz konusu madde hükümlerine göre aday memur hakkında tutulan tutanağa göre yapmış olduğu eylem, meslekten ilişiğinin kesilmesine neden olabilir.

Öğrenci Dövmenin Cezası Nedir?

Bu konuda Danıştay’ın vermiş olduğu emsal bir karar vardır. Bu emsal karara göre Danıştay öğrenciyi döven müdüre verilen aylıktan kesilme cezasını onamış oldu. Öğrenciyi döven öğretmene ceza verilmesi hususu ceza hukuku anlamında ise kasten yaralama suçuna vücut verir.

Memurun Başka İşte Çalışma Cezası Nedir?

Memurun başka bir işte çalışmasının sonucu olarak memura herhangi bir ceza verilip verilmeyeceği hususu DMK m. ’te düzenlenmiştir. Bu madde uyarınca kademe ilerlemesinin durmasına neden olabilecek memur fiili şudur; “Ticaret yapmak veya Devlet memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmak,” Buna göre devlet memuru eğer ki ticaret yapar veya kazanç getirici faaliyetlerde bulunursa fiilinin ağırlık derecesine göre yıl kademe ilerlemesi durdurulur.

Sözleşmeli Memura Tutanak Tutulursa Ne Olur?

Memurun ya da sözleşmeli personelin, herhangi bir fiil nedeniyle hakkında tutanak tutulması mümkündür. Tutanak tutulmasından anlaşılması gereken meydana gelen fiilin kayıt altına alınmasıdır. Sözleşmeli memur hakkında tutanak düzenlenirse, bu tutanağın kaynağı olan fiil araştırılmalı ve buna göre hareket edilmelidir. Bu araştırma ve tutanak neticesinde genellikle memurun savunması alınır. Bu durumda özellik ve önem arz eden tutanağın içeriğinin ne olduğu ve gerçeği yansıtıp yansıtmadığıdır. Tutanakta yer alan bilgiler gerçeğe uygun ve disiplin cezalarından herhangi birisinin verilmesini gerekli kılıyorsa memura disiplin verilebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası