adetin 3 günü fsh değeri / FSH hormonu nedir, FSH hormonu neden yüksek olur? - Gürgan Clinic

Adetin 3 Günü Fsh Değeri

adetin 3 günü fsh değeri

Menopoz Döneminde Yapılan Hormon Testleri

Hormon Testi Nedir?

Hormanlar vücudumuzdaki bir çok sistemi etkileyen farklı yapıda ve değişik fonksiyonları olan sinyal molekülleridir. Taşıdıkları sinyaller ile kimi zaman bir organın çalışmasının belirteci iken, kimi zaman çalışmamasının göstergesi olabilir. Endokrin bezlerden salgılanır. Hormon düzeylerinin saptanması kan testleri  ile anlaşılabilir.        

Hormon Testi Neden Yapılır?

Menopoz kelime anlamına bakarsak son adet demektir. Ancak günlük kullanımda çoğunlukla son adet ve devam eden adet görülmeyen dönemin tamamı menopoz olarak adlandırılmaktadır.

Adet görmeyen veya adet düzensizliği yaşayan her kadın mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.  Gerekli jinekolojik muayenesi ve ultrasonografisi yapılan ve düzensiz adetin nedenleri araştırılan hastamızdan tanının konulabilmesi için hormon testleride istenebilmektedir. Özellikle menopozun kesinleştirilmesi, yumurta kapasitesinin anlaşılması için hormon testleri gereklidir. Hormon testleri adet düzensizliği yaşayan kadında adetin 2, veya 3, günün yapılırken, adet görmeyen bir kadında herhangi bir günde yapılabilir.

Hangi Hormanlara Bakılır ve Bu Hormanların Görevleri Nelerdir?

Bir kız çocuğu ilk dünyaya geldiğinde yumurtalıklarında yüz binlerce yumurta bulunur. Bu yumurtalar yıllar içerisinde azalır. Normal bir gelişim sürecinde bu yumurtaların azalışı 30’lu yaşlara kadar sabit iken 35 yaş ve sonrasında azalma hızı artar. İşte bu yumurtaların rezervinin anlaşılması için kullandığımız hormonal testler aynı zamanda menopozunda göstergesi olarak kullanılabilmekte.  Menopoz yaşını belirleyen en önemli etken genetik olmakla beraber bu duruma yol açan genetik dışı faktörlerde vardır. Özellikle medikal onkolojide kullanılan ilaçlar, ışın tedavisi , yumurtalıklara yapılan cerrahi operasyonlar erken menopoza yol açabilmektedir.

menopoz-doneminde-yapilan-hormon-testleri

menopoz-teshisi

Hormon Testleri Nelerdir?

FSH Hormonu

Beyinde yerleşim gösteren hipofiz bezinden salgılanan, hedef organı yumurtalıklar olan bir hormondur. Salgılanan Fsh yumurtalıklar içindeki seçilmiş yumurtayı büyüterek östrojen hormonunun salgılanmasını sağlar. Yüksek Fsh hormonu yumurtalık rezervinin azaldığını ve menopoz dönemine yaklaşıldığını gösterir. Fsh değerine güvenilmesi için testin adet dönemi içinde özellikle 2, veya 3, günü yapılması gerekir. Menopoz dönemi öncesinde ise Fsh düzeyindeki artış kısa süreli olarak östrojen düzeyinde artışlara yol açabilmektedir. Ancak menopoz sonrasında östrojen düzeyi azalmaktadır.

Fsh seviyesinin gösterdiği bilgiler;

- Adet kanmasının 3. Günü yapılan hormon sonuçlarına göre:

  • Fsh 10 ve altında ise yumurta rezervinin iyi olduğunu, yakın bir süreçde menopoz yaşanmayacağını , yumurtlamanın olabileceğini gösterir.
  • Fsh 10-15 arasında ise yumurta rezervinin azaldığını ve kadının çocuk isteği varsa bu konuda hızlıca karar alması gerektiğini gösterir.
  • Fsh seviyesi 15-20 arasında ise menopoz döneminin yaklaştığını ve çocuk isteği durumunda tüp bebek tedavisiyle dahi başarının düşük olduğunu gösterir.
  • Fsh 30 ve üzerinde ise menopoz dönemini ve adet görülmeyeceğini gösterir.

Testler adetin 2-3, günü dışında yapıldığında Fsh değeri yüksek çıkabilir ve testi yaptıran hasta endişelenebilir. Bu nedenle hormon testleri mutlaka adetin 2-3. Günü yapılmalıdır. 

Östrojen Hormonu

Fsh hormonunun etkisi ile yumurtalıklardan salgılanan bir hormondur.  Kadınlığın bir simgesi olarak da bilinen östrojen hormonu yumurtaların zayıflaması ve fonksiyonlarını yitirmesi ile seviyesi azalır. Menopoz ve sonrasında ortaya çıkan belirtilerin çoğu östrojen hormonunun azalmasından kaynaklanır. Östrojen hormon düzeyinin ölçümü adet döneminin 2. veya 3. Gününde yapılmalıdır. Normal değeri 25-140pg/ml arasında olup düzeyi yumurtlama dönemi, adetin yaklaşmasında vekullanılan ilaçların etkisi ile değişebilir.

LH Hormonu:

Adet kanamasının 3. Günü yapılan LH hormonu menopoz öncesinde 5-20 mlU/ml seviyesindedir. Menopozla  birlikte  artan ve menopoz döneminde bakılan hormonlardan biri olmakla beraber Fsh hormonuna göre daha geç belirti verir. Ve daha geç dönemde yükselir.

Testoteron ve Progesteron

Menopoz dönemi ile bu hormon düzeyleri azalmaktadır. Ancak bu azalış her daim menopozu göstermez. Menopozu belirleyen bir test olarak kullanılmaz.

İnhibin-B Hormonu

Kadında  FSH hormonunun salgılanmasını düzenleyen bir hormondur. Beyinde yer alan hipofiz bezinden salgılanır. Menopoz döneminde salınımı azalmakla birlikte menopozun kesin göstergesi değildir.     

HCG Hormonu

Gebelik testi olarak bilinen B-hcg hormonu, kadının yaşının artmasıyla da yüksek çıkabilir. Gebelik şüphesi olan b-hcg artışı ilk tespit edildiğinde yine de yaş nedeniyle artış olduğu düşünülmemelidir. Mevcut durumu gebelik şüphesi olarak değerlendirilmeli ve takip buna göre yapılmalıdır.     

Menopoz Teşhisi

Menopoza yaklaşan kadında adet kanamalarında düzensizlikler olabilir. Beyaz ırkta kadının menopoza girme yaşı ortalama 48-55 yaş dilimi arasındadır. Bu dönemin başlangıcında birtakım hormonal değişimler olur ve tetkikler bize erken dönemde bilgi sahibi olmamızı sağlar. Menopoza yaklaşma sürecinde mevcut durumu öğrenmek önemlidir. Çünkü kadının medikal durumuna ve şikayetlerine göre ilaç tedavisi başlanılabilir. Kullanılan hormonal terapi kadının yumurta kalitesini arttırmaz yada menopozu engellemez. Sadece eksik olanı yerine koyar. Böylece kadının menopoz belirtilerini ve menopozun kadında oluşturduğu psiklojik etkileri ortadan kaldırır. Ancak her kadın tedavi alamayacağı gibi, tedavi vermek de her daim yararlı olmayabilir. Her hasta farklı olup genel bir sonuca ulaşmak doğru değildir.  

FSH TESTİ

FSH Testi ölçümü özellikle adet düzensizliği ve kısırlık (infertilite) problemi olan hastalarda önemlidir. Kanda FSH hormonu değeri adetin 3.günü (2-5 günler civarında) yapılır. Kadında FSH hormonu (Follicle stimulating hormone, Folikül uyarıcı hormon) beyinde hipofizden salgılanır ve adından da anlaşıldığı gibi yumurtalıklardaki folikülleri uyarır, büyümesini sağlar. Yumurtalıklardaki foliküller yumurtayı taşıyan ufak keseciklerdir. FSH hormonu etkisiyle foliküller büyür ve adetin orta döneminde LH (Luteinizan hormon) hormonun etkisiyle çatlama sonucunda yumurtlama (ovulasyon) gerçekleşir.

FSH Testi

Yaş ilerledikçe yumurtalık (over) rezervi azalır ve FSH hormonu yükselir. Özellikle 35 yaşından sonra FSH hormonunda yavaş yavaş yükselme izlenir ve 40 yaşından sonra bu yükselme daha da hızlanır. Yaş ilerlemesi dışında yumurtalıkların birinin veya bir kısmının ameliyatla alınması veya kist ameliyatında yumurtalığın hasar görmesi gibi durumlar da FSH'nın artmasına neden olur. Kullanılan ilaçlar veya korunma yöntemleri (doğum kontol hapları vb.) FSH'nın yükselmesine neden olmazlar.

Adetin 3. gününde bakılan FSH testi değerinin 8-10'un altında olması normal kabul edilir. Adetin diğer zamanlarında bakılırsa daha yüksek çıkabilir ve sonuç yanıltıcı olabilir bu nedenle özellikle foliküler fazın başlangıcında yani adetin ilk günlerinde ölçüm yapılmalıdır.

FSH testi değeri 10'un üzerine çıktığında hamile kalma şansında düşüş meydana gelebilir. FSH 15'in üzerine çıktığında hamile kalma problemi ciddi seviyede olur. FSH'taki artış ne kadar fazla olursa gebelik elde edilmesi o kadar zorlaşır. Bu hem kendiliğinden (spontan) gebelikler için geçerlidir hem de ilaç tedavisi ile veya tüp bebekle elde edilen gebelikler için geçerlidir. FSH 25'den yüksek ise kendiliğinden veya tedavi ile, tüp bebek ile hamilelik elde edilmesi yok denecek kadar nadirdir.

FSH Testi

Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta FSH hormonu farklı aylarda dalgalanmalar gösterebilir. Örneğin bir ay adetin 3. gününde yapılan ölçümde FSH değeri kötü yani yüksek çıkabilir, 1-2 ay sonra adetin 3. günü yapılan ölçümde FSH değeri düşük çıkabilir. Bu durumda araştırmalar göstermiştir ki yüksek (kötü) olan değer geçerlidir. Yani bu hastalarda hamilelik şansı düşüktür ve 1-2 ay sonra yapılan tekrar ölçümlerinde FSH düşük bile olsa hamilelik şansının arttığını göstermez. Bu tür durumlarda klomifen sitrat testi gibi testlerle FSH değeri ve over rezervi daha net değerlendirilebilir.


Bazı hastalar hamilelik şansını arttırmak için FSH değerini düşürmek için neler yapılabilir gibi arayışlara girebilmektedirler. FSH yükselmesi yaşla birlikte yumurtalık rezervindeki azalmayı ifade eder ve yaşlanma gibi bu da geri dönemez. Yaş ilerledikçe kadında yumurta sayısı ve kalitesi azalır ve hiçbir ilaç veya tedavi (veya bitkisel yiyecekler, içecekler, çaylar) yumuta sayısını ve kalitesini tekrar düzeltemez. Bu durumda yapılması gereken FSH'yı düşürmeye çalışmak değil, daha da yükselmeden tedavi ile gebelik elde etmeye çalışmaktır. Bunun dışındaki uğraşlar hastanın vakit kaybetmesine ve FSH'nın geçen sürede daha fazla yükselmesine neden olacaktır.

FSH normal değeri kaç olmalıdır sorusu özellikle hamile kalmak isteyen kadınların gündeminde yer alıyor. Çünkü hamilelik için bu hormonun vücutta belirli bir seviyede olması gerekiyor. Çok sayıda çiftin bebek sahibi olmasını engelleyen ana unsur hormon değerleridir. Bu nedenle kadınlarda adet döneminin 3. gününde test yapılarak FSH hormonu kontrol edilir. Bu dönemde hormon değerinin 10’un altında olması normaldir. Adet döneminden sonra yapılan testlerde hormon değeri daha yüksek çıkabiliyor. Bu nedenle testin doğru zamanda yapılması da sonucun yanıltıcı olmaması açısından önem taşıyor.

FSH Hormonu Nedir?

‘Follicule Stimulating Hormone’ ifadesinin baş harflerinden yapılan kısaltma FSH hormonu yani folikül uyarıcı hormondur. Bu hormon sadece kadınlarda değil erkeklerde de bulunuyor ve üreme sistemi açısından da büyük önem taşıyor. Beyindeki hipofiz bezinden salınan hormon bireylerin ergenlik gelişimlerinin yanı sıra erkeklerde testislerin kadınlarda ise yumurtalıkların işlevini yerine getirebilmesini sağlıyor. Zira kadınlarda yumurta foliküllerinin olgunlaşmasını sağlıyor olması FSH normal değeri kaç olmalıdır konusunu da gündeme taşıyor. Adet döngüsünün devamında da büyük önem taşıyan hormon, estradiol üretimini de artırıyor.

LH hormonu ile FSH hormonunun yapısal bakımdan benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz. Glikoprotein yapısında olan bu hormonların alfa üniteleri aynıdır ancak beta ünitelerinde kendine özgü özellikleri bulunur. Vücuttaki FSH hormon değerinin ölçülmesi için kan numunesi ile yapılan bir test yeterli oluyor. Kısırlık tedavisi sürecinde FSH normal değeri kaç olmalıdır konusu kadınlar için daha fazla önem taşıyor. Tedavi süresi boyunca bu hormon değerinin belirli aralıklarla ölçülmesine de ihtiyaç duyulabiliyor.

Bilgin olsun –> https://www.drismetyildirim.com/asilama-nedir

FSH Testi Neden İstenir?

Çoğu zaman FSH normal değeri kaç olmalıdır sorusu, doktor tarafından test yapılması istendiğinde gündeme geliyor. Bu test kısırlığın altında yatan unsurun tespit edilebilmesi için istenir. Erkeklerde testis yetersizliğinin tespit edilebilmesi, sperm sayısının az olması durumunda bunun nedeninin anlaşılabilmesi için de test yapılmasına ihtiyaç duyulabiliyor. Aynı zamanda sertleşme sorunları ya da cinsel fonksiyon sorunlarının değerlendirilmesinde de FSH hormon değerleri önem taşıdığından FSH normal değeri kaç olmalıdır konusu erkekler için de önemlidir. Kadınlarda kısırlığın yanı sıra menopoz döneminin belirlenmesi, adet düzensizliğinin nedeninin araştırılması ya da yumurtalık yetersizliği gibi durumlarda da söz konusu testin yapılması talep edilebilir.

FSH Hormonu Kaç Olmalıdır?

Öncelikle FSH hormonu değerlerinin kişinin yaşına ve kadınların adet dönemlerine göre değişkenlik gösterebildiğini belirtelim. Elbette FSH normal değeri kaç olmalıdır konusu kısırlık nedeniyle gündeme geliyorsa ideal oranın <10 mIU/mL olduğundan söz etmiştik. Bunun dışında kadınlarda ve erkeklerde FSH normal değeri kaç olmalıdır sorusunu şu şekilde açıklayabiliriz:

Kadınlarda FSH Değerleri

0-7 yaş arasında: <6.7 mIU/mL

8 yaş ya da ergenlik sonrasında ise;

  • Foliküler faz: 3.1 – 7.9 mIU/mL
  • Ovulasyon fazı: 2.3 – 18.5 mIU/mL
  • Luteal faz: 1.4 – 5.5 mIU/mL
  • Menopoz: 30.6 – 106.3 mIU/mL

Erkeklerde FSH Değerleri

  • 0-7 yaş arasında: <6.7 mIU/mL
  • 8 yaş sonrası:1.3-19.3 mIU/mL

FSH Hormonu Kaç Olursa Hamile Kalınır?

Çoğu zaman FSH normal değeri kaç olmalıdır sorusunun sorulmasının asıl amacı gebeliği engelleyen unsurun bu hormon olup olmadığının anlaşılmasıdır. Şayet kadınlarda bu hormon 10 mIU/mL değerinin altında ise gebe kalma şansı mevcut demektir. Ancak FSH hormonu yükseldikçe kadınların hamile kalma olasılığı da düşer. FSH ile gebe kalma şansı arasında bir ters orantı bulunur. Özellikle 15 mIU/mL üzerinde bir FSH değeri söz konusu ise hamile kalma şansının oldukça düştüğünden söz edilebilir.

Tıkla öğren –> https://www.drismetyildirim.com/kisirlik-testi-ve-tedavisi

FSH Hormonu Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Ergenlik döneminde de FSH normal değeri kaç olmalıdır konusu önem taşıyor. Çünkü bu hormonun eksikliğinin zayıf yumurtalık fonksiyonları ve gelişim eksikliğine neden olduğunun bilinmesi gerekir. Yumurtalık foliküllerinin düzgün çalışmasını engelleyen bu durum kısırlık tablosuna yol açabilir. Erkeklerde de FSH hormonu üreme sistemini etkiliyor ve kısırlığa yol açabiliyor. Çünkü uygun sperm hücrelerinin üretimi için bu hormona ihtiyaç var. Erkeklerde FSH normal değeri kaç olmalıdır konusunu önemli kılan unsur ise hormonun az olması durumunda azospermi ya da oligosospermi kaynaklı infertilite tablosunun gelişmesidir. FSH hormonu şu durumlarda da düşüş kaydedebilir:

  • Prolaktin yüksekliği
  • Böbrek üstü tümörler
  • Erken ergenlik
  • Sarkoidoz
  • Hipofiz bezi ameliyatı
  • Radyasyon içerikli tedaviler
  • Kafa travması
  • Tiroid bezinin yavaş çalışması
  • Konjenital adrenal hiperplazi

FSH Hormonu Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Şayet FSH hormonu yüksekse overde ya da testiste bir sorun olduğu şüphesi doğar. Ancak kadınlarda yaş da önemli bir faktördür çünkü menopoz döneminde bu hormon daha yüksek seviyeye ulaşabilir. Menopoz döneminde FSH değeri 80 mIU/mL üzerinde olursa bu durum yumurta rezervinin artık tükendiği anlamına gelir. Polikistik over sendromu hormonal dengesizliklere de yol açtığından vücutta FSH hormonunun daha fazla olmasına sebebiyet verebilir. Elbette erkeklerde de FSH hormonu yükselebiliyor. Özellikle alkolizm neticesinde testislerde hasar oluşabiliyor ve bu da FSH normal değeri kaç olmalıdır konusunu hormonun yüksek olması nedeniyle gündeme taşıyabiliyor. FHS yüksekliğine yol açabilen diğer unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • AIDS
  • Testis iltihabı
  • Testis torsiyonu
  • Siroz
  • Kronik böbrek yetmezliği

FSH Kontrol Mekanizması Nasıldır?

Tıpkı FSH hormonu gibi vücutta salgılanan hormonlar birbirlerini de etkiler ve aynı zamanda birbirlerine bağlıdırlar. Bir hormon, vücuttaki bir mekanizmanın tetikleyicisi olabiliyor. Ancak hormon uyardığı mekanizmadan bir sonuç alamazsa yani geri bildirim sinyali olmazsa daha fazla salgılanmaya başlar. Menopoz dönemini buna örnek gösterebiliriz. Bu dönemde folikül üretilmediği için FSH hormonu sinyal yani geri bildirim alamıyor ve buna bağlı olarak da yükselişe geçiyor. Çünkü daha fazla hormon salınımı gerçekleşiyor.

Kısırlık tedavisinde FSH normal değeri kaç olmalıdır sorusunun yanıtı işte bu nedenle önem taşıyor. Kadınlarda adet döneminin sonuna doğru hormon seviyesi düşer. Bu durumu hipotalamustaki sinir hücreleri algılar ve gonadotropin salgılayan hormon üretimi başlar. Hipofiz bezi bunun üzerine folikül uyarıcı hormon üretmek üzere tetiklenir. Hormon kana karışır ve bu yolla yumurtalıklardaki folikülün büyümesi sağlanır. Görüldüğü gibi vücutta salgılanan hormonların tamamı farklı bir mekanizmayı uyarıyor ve geri bildirimler üzerine hormon salınımı artıyor, azalıyor ya da kesiliyor. FSH hormonunun kontrol mekanizması da benzer bir şekildedir.

İlgini çekebilir –> https://www.drismetyildirim.com/sigaranin-kisirliga-etkisi

FSH Hormonu Nasıl Düşer?

Genellikle FSH normal değerleri konusunda endişe yaşayanlar hormonun düşmesi için neler yapılacağını da merak ediyor. Düzenli ve kaliteli uyku, sağlıklı ve dengeli beslenme, egzersiz yapma gibi sağlıklı yaşam anahtarları, vücuttaki hormon seviyesinin dengelenmesine de yardımcı oluyor. Dolayısıyla FSH hormonu değerinin ideal seviyeye ulaşabilmesi için öncelikle sağlıklı bir yaşam sürülmesi gerekir. Bununla birlikte doktorunuz tarafından bazı tedaviler tavsiye edilebilir. Bu tedaviler ile hormon değerlerinin ideal referans aralığına çekilmesi mümkün olabiliyor. Ancak sadece belirli gıdaların tüketilmesi ya da bazı bitki kürlerinin uygulanması gibi yöntemler ile FSH hormonunun düşmesi sağlanamaz. İnternet ortamında bu tür bilgiler ile karşılaşabilirsiniz ancak bu bilgilerin bilimsel bir dayanağı yoktur. Aksine belirli gıdaları ya da bitkileri aşırı oranda tüketmek farklı sağlık sorunları yaşanmasına yol açabilir.

Detaylı bilgi almak için aşağıdaki bilgilerden bizlere ulaşabilirsiniz.

Cep Tel: 0532 325 30 08
Asistan Tel: 0535 761 60 97
Mail: [email protected]

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır