kestane hamilelikte zararları / Kestanenin Faydaları | Kadınlar Kulübü - Kadın Sitesi

Kestane Hamilelikte Zararları

kestane hamilelikte zararları

Kestanenin Faydaları

_jpg

&#;
Kestane metreye kadar uzanan ağaçlarda yetişir ve genelde ılıman iklimleri sever. Sonbahara doğru çıkar, kış aylarının değişmez aperatif yiyeceklerinden bir tanesidir. Kestane besleyici bir besin kaynağı olmasının yanında kalorisi yüksektir. C, B1 ve B2 vitaminleri açısından oldukça zenginidir. Kestane aynı zamanda çok farklı uçucu yağlar ile birlikte protein, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum gibi madde ve mineraller içermektedir.

Kestanenin içerdiği besinler ve vitaminler birçok açıdan sağlık açısından faydalıdır. Özellikle çocukların gelişme döneminde önemli bir besin kaynağı olabilir.


$funduszeue.info


&#;
Kestanenin Sağlığa Faydaları
Kestanenin faydaları saymakla bitmez. Kestane, protein açısından mükemmel bir besin kaynağıdır. Bilinçli olarak ve mevsimde tüketilmesi vücut sağlığı açısından çok önemlidir. Sonbaharda çıkmasıyla birlikte taze olarak tüketildiğinde vücudu kış aylarına hazırlayabilir. Böylece kış aylarında soğuk algınlıklarından ve salgınlardan kaynaklanan nezle ve grip gibi hastalıklarla mücadele için savunma sistemini hazırlar. Özellikle bağışıklık sistemini olası hastalıklara karşı hazırlaması kestane tüketimini elzem kılmıştır. Kestanenin mevsiminde tüketilmesinin en önemli nedeni budur. Kış ayına metabolizmayı hazırlaması ve önceden önlem alması, diğer bir sebebi ise taze olarak tüketildiğinde maksimum derecede verim alınması, sağlık açısından kestanenin taze tüketilmesi önemlidir. Şimdi kestanenin sağlığa faydaları konusuna geçelim.


Kestane İç Organ ve Deri Sağlığını Korur: Kestane, deri ve iç organlar üzerindeki yaşlanmadan kaynaklanan sorunlara karşı mücadele etmek için vücudun ihtiyaç duyduğu antioksidanlar açısından çok iyi bir kaynaktır. Özellikle cilt üzerinde canlı hücrelerin en büyük düşmanları olan serbest radikallere karşı çok etkili bir antioksidandır. Serbest radikaller, dokuların görevlerini yapmalarına engel olur ve hastalıkların ortaya çıkmasına neden olurlar. Kestanenin etkili bir antioksidan olması bu sorunu ortadan kaldırır ve deriyi sağlıklı tutar. Kestane ayrıca hücrelerin yenilenmesini sağlayarak yaşlanmayı geciktirir ve aynı işlemleri iç organlar için de yapar.


Kestane Bağışıklık Sistemini Güçlendirir:Kestane bağışıklık sistemini güçlendiren C vitaminini bol miktarda içeren nadir kabuklu besinlerden bir tanesidir. Kestane, güçlü bir bağışıklık sitemi için gereklidir. Özellikle enfeksiyon hastalıklarına karşı etkili bir savunma yapabilir. Yabancı maddeleri kolay bir şekilde dışarı atma işlemini yine sadece çok güçlü bir bağışıklık sitemi başarabilir. Kestanenin içerdiği C vitamini işte bu bağlamda bağışıklık sisteminin en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden bir tanesidir. Güçlü bir bağışıklık sistemi aynı zamanda hastalıklara kolay kolay yakalanmaz.


Kestane Kırmızı Kan Hücrelerini Arttırır: Kestanenin bol miktarda içerdiği fosfor, magnezyum, potasyum aynı zamanda kanda bulunan ve çok önemli fonksiyonları olan kırmızı kan hücreleri sağlığı açısından çok faydalıdır. Bunun yanı sıra içerdiği yüksek miktardaki çinko sayesinde kırmızı kan hücrelerinin direncini ve sayısını arttırmaya yardımcı olur.

Kestane Kemik Sağlığını Korur ve Güçlendirir:Kestane yüksek miktarda kalsiyum içerdiği için kemik ve iskelet sağlığı için çok önemli bir besin maddesidir. Kemik sağlığı genelde yaşlanmaya bağlı olarak giderek azalır. Çünkü yaşlı bünyelerde kalsiyum ve D vitamini ve diğer maddelerin seviyesi azalır. Kemik sağlığını koruyan madde ve vitaminleri bol miktarda içeren kestane buna benzer sorunların ortadan kalmasını sağlayabilir.

Hamile Kadınlar İçin Kestane Besin Takviyesi Yapabilir:Kestane, hamile kadınlar için ve bebek için çok faydalı besinler içermektedir. Özellikle kestanenin içerdiği B vitamini doğmamış çocuklarda nörolojik sorunları giderebilir. Bunun yanında anne karnında bulunun çocuklardaki nörolojik sorunları gideren folatları da içermektedir. Ayrıca kestanenin içerdiği folatlar, kırmızı kan hücreleri ve DNA içen gerekli bir maddedir.


Kestane Kan Sağlığını Korur: Kestane yemek bünyede bulunan asit ve palmik asit seviyelerinin sağlıklı açıdan dengelenmesine yardımcı olabilir. Kolestrolü düşürme özelliği vardır. Bunun yanında içerdiği asitler kanı zehirli madde ve asitlerden temizler, dolaylı olarak kalp sağlığına katkıda bulunur. Temiz kan damarları tıkamaz.

Kestane Bağırsak Sağlığını Korur: Kestane genelde bağırsak rahatsızlığı olan hastalara tavsiye edilmektedir. Kestanenin bol miktarda içerdiği protein bağırsak sağlığı için önemlidir. Bağırsaklardaki zararlı bakteri temizlerken iyi bakterilerin sayısını arttırmaya yardımcı olur.

Kestane Kilo Vermeyi Kolaylaştırır: Kestane birçok faydalı besin ve vitaminler yanında lifler açısından da zengin bir besin kaynağıdır. Lifler genel anlamda sindirim sistemi sağlığı için önemlidir. Lifler bağırsak hareketini arttırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda dolaşımı kolaylaştırır. Bu özelliği sayesinde kilo vermeyi kolaylaştırır.


_xjpg


Kestane Kolesterol Düşürür: Kestane zengin miktarda diyet lifi içermektedir. Bu diyet liflerinin desteğiyle kolesterol seviyesini sağlıklı düzeyde tutması için yardımcı olur. Kestane, kötü kolesterol seviyesini düşürürken iyi kolesterol seviyesini sağlıklı seviyede tutar.

At Kestanesinin Faydaları:
At kestanesi yüzyıllar boyunca hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır. Modern tıp at kestanesi üzerinde yaptığı birçok araştırmada baş ağrısı başta olmak üzere, egzama, enfeksiyon gibi hastalıklara karşı etkili olduğunu ortaya koymuştur. At kestanesi maalesef çok fazla tüketilen bir besin kaynağı değildir. Fakat son yıllarda faydalarının modern tıp tarafından ortaya konulmasıyla birlikte sağlık uzmanları tarafından tüketimi tavsiye edilmektedir.

  • At kestanesi kemiklerde oluşan kırılma, çıkma veya burkulmaların tedavisinde kullanılır, ağrıyı hafifletebilir.
  • At kestanesinin yapraklarından yapılan çayın yüksek ateşe iyi geldiği söylenmektedir.
  • Bir miktar suda kaynatılarak deriye uygulandığında egzama ve enfeksiyon hastalıklarına iyi gelir. Romatizma hastalığını hafifletebilir, ağrıları gidermeye yardımcı olur.
  • Soğuk algınlığına iyi geldiği söylenmektedir.
  • Cilt ve deri sağlığını korur, serbest radikallerin enden olduğu yaşlanma ve kırışmayı azaltabilir.

    içfunduszeue.info

At Kestanesi Yağının Faydaları:
At kestanesi yağının en az kestane ve at kestanesi kadar sağlığa faydaları vardır fakat dozuna dikkat edilmelidir. At kestanesi yağı, şişkinlik ve hazımsızlık sorunlarını giderebilir, bağırsak iltihaplarına iyi gelir, kan sağlığına faydalıdır, kan dolaşımını hızlandırarak kalp sağlığına dolaylık olarak katkıda bulunur. Astım, bronşit gibi solunum yolu problemlerine alternatif çözüm olabilir.

  • Kan dolaşımını hızlandırarak damar tıkanıklıklarına engel olur, kalp sağlığını korur.
  • Kas sağlığı için faydalıdır. Gergin ve zarar görmüş kaslardan kaynaklanan kas ağrıları ve krampları giderebilir.
  • Yorgunluğu giderici özelliği vardır.
  • Kuru ciltler için faydalıdır. Kuru ciltleri nemlendirme özelliği vardır. Kuru ciltlere pamuk yardımıyla günde 3 kere uygulamanız faydalı olabilir.
  • Hemoroid hastalığına iyi geldiği söylenmektedir. Yemeklerden yarım saat önce bir şeker kaşığı tüketildiğinde sorunun çözümüne yardımcı olabilir.
  • Çeşitli hastalıklardan dolayı ayak ve eklemlerde meydana gelen ağrı ve şişlere karşı faydalıdır.
  • Kılcal damaraları için faydalıdır.
  • Dolaşım sitemi için faydalı bir besin kaynağıdır, damarları güçlendirir.

    funduszeue.info

Kestanenin Zararları:
Kestane çok fazla tüketilmesi durumunda bazı sorunlar neden olabilir. Özellikle at kestanesinin tüketimine dikkat edilmelidir. Aynı şekilde kestane yağının tüketimi dozuna dikkat edilmesi gerekir. İlaç tedavisi sürecinde olan hastaların bu iki besin kaynağının tüketime dikkat etmeleri lazım. Gerekirse doktora danışmalarında fayda var.


Kestanenin zararlarından bilinenleri şunlardır:

  • Aşırı kestane tüketimi şişkinlik, ishal gibi bazı sindirim istemi sorunlarına neden olabilir.
  • Zengin lif içerdiği için ishal sürecinde aşırı tüketmemeye dikkat edilmesi gerekir.
  • Kestane yağı içilerek tüketilmeden önce doktora danışılmalıdır.
  • Hamile ve emzirme sürecinde olan anneler ve anne adayları at kestanesi ve kestane yağını içerek tüketmeden önce doktorlarına danışmalarını öneririz.
  • Şeker ve tansiyon sorunu olan hastalar fazla tüketimden kaçınmalıdırlar.
  • Kan inceltici ilaçlar kullanan hastalar doktorlarına danışarak tüketmelidirler.
Önemli Uyarı:Özellikle at kestanesi ‘‘esculin’’ adında zehirli madde içermektedir. Bu madde aşırı tüketilmesi durumunda zehirlenmelere neden olabilir. Bu yüzden hamile ve emzirme döneminde olan annelerin at kestanesini tüketmeden önce dozu ve kullanımı hakkında mutlaka doktorlarının görüşlerini almalıdırlar.


Tavsiyeler

Kestane birçok açıdan sağlığımıza katkı sağlamaktadır. Özellikle savunma sitemini hastalıklara karşı hazırlaması kestane tüketimini önemli kılmaktadır. Yazının içerisinde kansere faydalarından bahsetmedik ama kestanenin güçlü bir antioksidan olması kansere yakalanma riskini de azaltır. Kanser başta olmak üzere birçok hastalığa neden olan serbest radikallerin düşmanıdır.

Bu yüzden kestane özellikle bünyeyi kış aylarında meydana gelen mevsimsel hastalıklara karşı hazırlarken, kanser gibi hastalıklardan yakalanma riskini azaltır.


Kaynak:faydaları zararları

Şifa deposu kestanenin faydaları: Kestane faydaları ve zararları neler?

Havalar soğuduğunda pek çok kişi kronik yorgunluk hissetmektedir. Ayrıca üşüme hissinden de çok fazla kişi mustariptir. Kestane sayesinde bu hislerden kurtulmak mümkündür. Çünkü kestane kişinin günlük olarak ihtiyaç duyduğu bütün mineral ve vitaminleri karşılamaktadır. Bu içeriğimizde şifa deposu kestanenin faydalarını sizler için ayrıntılı bir şekilde ele aldık.

Kestane Faydaları

Kestane faydaları saymakla bitmez. Kestane faydaları arasında öne çıkanları sizler için sıraladık;

  • Kestanenin lif oranı çok yüksektir. Bu sayede kestane tüketenler uzun süre tokluk hissini muhafaza ederler.
  • Kestane kişiye tokluk hissi verirken kan şekerinin yükselmesine neden olmaz.
  • Kestanede önemli karbonhidratlar bulunduğunda yiyene enerji ve mutluluk verir.
  • Düzenli kestane tüketen kişilerde kansızlık problemi son bulmaktadır.
  • Demir eksikliği sorunu olanların kestaneyi sık olarak tüketmesi faydalıdır.
  • Kestanede bulunan önemli miktardaki fosfor ve magnezyum kemiğin metabolizmasının desteklenmesini sağlar.

Kestane Zararları

Kestane vücuda sayısız faydalar sağlarken aşırı tüketildiğinde kestane zararları da ortaya çıkabilmektedir. Kestane zararları kişiden kişiye değişiklik göstermekle beraber yine de kestanenin aşırı tüketimi tavsiye edilmez. Çünkü kestane fazla tüketildiğinde hazım sorunlarına neden olabilmektedir. Şeker hastaları ve yüksek tansiyonu olanların kestaneyi belli bir limitte tüketmesi gerekmektedir. Aşırı tüketiminde ciddi sorunlar yaşayabilirler. Fazla kestane tüketen kişilerde zamanla damar sertliği sorunu oluşabildiğinden tüketimi sınırlı tutmak önemlidir. Kalp ve damar sistemi aşırı kestane tüketiminden zarar görebilir.

Kestane Hamilelikte Faydalı Mı?

Kestane her yaştan ve dönemde kişiye faydalı olduğu için pek çok kişi kestane hamilelikte faydalı mı diye düşünmektedir. Hamilelikte kestane tüketimi limiti aşmamak kaydıyla oldukça faydalıdır. Çünkü kestanenin içinde bulunan mineral ve vitaminler hem anne adayının hem de bebeğin bağışıklık sistemine destek olurken bebeğin gelişimini de desteklemektedir. Hamilelikte pek çok kadının kâbusu olan bacak, kol ve ayaklarda oluşan şişkinlikler kestane tüketimiyle son bulabilir.

Kestane Faydaları İbrahim Saracoğlu

Kestane faydaları Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından da önemle üzerinde durulan bir konudur. Saraçoğlu kestane faydalarını şu şekilde sıralamıştır; diyet yapanlar kestaneyi tokluk hissi verdiği için tüketebilirler, kestane detoks özelliğine sahip olduğundan vücuttan zararlı toksinlerin atılmasını sağlar. Düzenli kestane tüketenlerin bağışıklığı kuvvetlenmektedir. Kestane önemli bir enerji kaynağıdır özellikle kış aylarında üşüme hissi ve yorgunluğa iyi gelir. Cinsel isteğin arttırılmasını sağlar. Kemik ve kasların kuvvetlendirilmesi için kestane tüketilebilir. İshalin kesilmesi için kestane tüketilebilir. Unutkanlık problemi için düzenli kestane tüketilebilir. Kestane doğal ateş düşürücü olarak kullanılabilir. Hücreleri gençleştiren ve yenileyen kestane kişiye gençlik verir.

Kestane Cinselliğe İyi Gelir Mi?

Kestane çeşitli mineral ve vitaminler açısından oldukça zengin bir besindir. Genel olarak düzenli kestane tüketen kişiler kendilerini mutlu ve enerjik hissetmektedir. Dolayısıyla kestane cinselliğe de bu sayede iyi gelir. Kendisini zihinsel ve bedensel olarak güçlü hisseden kişi cinsel olarak da kestane sayesinde istekli hisseder.

Günde Kaç Tane Kestane Yenmeli?

Kestane oldukça kalorili bir besindir ve bu nedenle günde kaç tane kestane yenmeli diye düşünülmelidir. Günlük önerilen kestane miktarının aşılmaması oldukça önemlidir. Günde yaklaşık on adet kestane tüketimi idealdir. Daha fazla tüketimi kilo alınmasına neden olabilir.

Kestane Hangi Organa İyi Gelir?

Kestane vücut için mucizevi faydaları olan bir besindir. Hemen her organ için faydalı olan kestane genel olarak mide ve karaciğere en fazla faydayı sağlamaktadır. Vücuttan zehirli toksinlerin de atılmasını sağlayarak organları korumaktadır.

Hamilelikte bal tüketmenin faydaları ve zararları

Hamilelikte bal tüketmenin faydaları ve zararları

Özel İçerik

1 yaşından küçük çocukların bal yememesi gerektiğini duymuşsunuzdur. Uzmanlar, bebekler için özellikle tehlikeli olan bir bakteriyi taşıyabileceğinden, bebeklere bal verilmesini ertelemenizi tavsiye ediyor.

O halde hamileyken bal yiyip yiyemeyeceğinizi merak etmek doğaldır. Neyse ki, bu tatlı ve lezzetli yieyecek, siz ve doğmamış bebeğiniz için genellikle güvenlidir. Bebeğinizi kucağınıza almak için gün sayarken neden balın tadını çıkarmanız gerektiği hakkında daha fazla bilgi edinin; ancak bebeğiniz doğduktan sonra önlem alın.

Hamilelikte bal tüketmenin faydaları ve zararları

HAMİLELİKTE BAL YEMEK

Eski zamanlardan beri bal, lezzetli bir yemek ve belirli rahatsızlıklar için evde çare olarak kullanılıyor. Hamilelikten önce, hamilelik sırasında ve sonrasında, bu doğal tatlandırıcıyı ister çayın içine dökün, ister kızarmış ekmek veya yoğurdun üzerine gezdirin.

Bazı insanların balın güvenliğini sorgulamasının nedeni, bazen Clostridium botulinum adı verilen bakteri sporları içermesidir. Bu bakteri bağırsağınızda hızla büyüyebilir ve kollarda, bacaklarda, karın bölgesinde ve solunum sisteminde güçsüzlük ve felce neden olabilen nadir fakat ciddi bir hastalık olan botulizme yol açan nörotoksinler üretebilir.

Ancak, bu risk çoğu çocuk ve yetişkin için endişe kaynağı değildir. 1 yaşın üzerindeki çocuklar ve hamile kadınlar da dahil olmak üzere sağlıklı yetişkinler, balı güvenle tüketebilir, çünkü bağışıklık sistemleri balın içerebileceği herhangi bir bakteriye karşı koruma sağlar. Her hamileliğin farklı olduğunu unutmayın ve hamileyken bal yemekle ilgili herhangi bir sorunuz varsa, durumunuz hakkında bir sağlık uzmanına danışın.

Hamilelikte bal tüketmenin faydaları ve zararları

BEBEK İÇİN GÜVENLİ MİDİR?

Bal, karnınızdaki bebek için de güvenlidir. Araştırmacılar, hamile kişilerin botulizme yakalandığı izole vakalarda bile, bebeklerinin bu durumla doğduğuna dair hiçbir kanıt bulamadı. Bekleyen ebeveynlerin botulizm enfeksiyonu, hamilelik sorunları veya doğum anomalileri ile de bağlantılı değildi.

Sisteminizdeki bir şeyin doğmamış bebeğinize zarar vermesi için plasentadan girmesi gerekir. Botulinum toksini yüksek moleküler ağırlığa sahiptir, bu da plasentanızdan geçip bebeğinize ulaşma ihtimalini ortadan kaldırır. Bu, botulizm sporları içeren bal yeseniz bile bebeğinizin korunması gerektiği anlamına gelir.

Bununla birlikte, bebeğiniz doğduğunda ve artık rahminizde korunmadığında, en azından bir süreliğine bu bakterilere karşı savunmasız hale gelir. Bal, gelişmemiş bağışıklık sistemleri nedeniyle küçük bebekler için bir endişe kaynağıdır; bazen balda bulunan botulizm sporlarıyla savaşamazlar. Çiğ balı bebeğinizin ilk doğum gününe kadar erişemeyeceği bir yerde saklayın.

Hamilelikte bal tüketmenin faydaları ve zararları

HAMİLELİKTE BAL YEMENİN FAYDALARI

Genel olarak bal, özellikle vitamin veya mineral açısından zengin bir besin kaynağı olarak kabul edilmez. Ancak yine de bazı olası sağlık yararları olduğu düşünülmektedir.

Doğurganlık: Doğum öncesi doğum uzmanları, balın gebelik öncesi kullanımının hamile kalma yeteneğinizi geliştirmeye yardımcı olabileceğine dair bazı düşünceler olduğunu söylüyor.

Solunum sağlığı: Bazı araştırmalar, bal yemenin astıma yardımcı olabileceğini, ancak yalnızca siyah kimyon veya kereviz tohumları ile birleştirildiğinde etkili olduğunu bulmuştur. Bal tek başına insanlarda etkili bir astım tedavisi değildir.

Antioksidan koruma: Bal, özellikle koyu renkli çeşitleri, vücudumuzdaki sağlıklı hücrelere zarar veren moleküllerle savaşarak sağlığı artırabilecek antioksidanlar içerir.

Hamilelikte bal tüketmenin faydaları ve zararları

BALDAN UZAK DURMANIZ GEREKEN DURUMLAR

Neredeyse her zaman, hamileyken balın tadını çıkarmakta özgürsünüz. Ancak birkaç önlemi takip etmek en iyisidir.

Gastrointestinal anormallikleriniz varsa

Bağırsak veya mide ameliyatı geçirmiş veya Crohn hastalığı olan kişiler, bağırsak yollarındaki günlük bakterileri işlemekte zorlanabilir. Bal, bakteri sporları içerebileceğinden, bu rahatsızlıklara sahipseniz doktorunuza bal tüketiminizi sormanız önemlidir.

Ağır antibiyotikler kullanıyorsanız

Antibiyotikler, normalde bakteri sporlarıyla savaşan bağırsağınızdaki iyi bakterileriyok edebilir. Bir antibiyotik alıyorsanız veya bırakıyorsanız, diyetinizde balı geçici olarak sınırlamanın iyi bir fikir olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışın.

Gestasyonel diyabetiniz varsa

Gebelik diyabeti ile komplike olan gebeliklerde, bal da dahil olmak üzere ilave tatlandırıcıları en aza indirmek en iyisidir, çünkü kan şekeri seviyenizi yükseltebilir. Yine de bal, biraz daha düşük glisemik indeks 7'ye ve ek vitaminlere ve antioksidan özelliklere sahiptir, bu da onu tatlandırıcı olarak daha iyi bir seçim haline getirir.

beslenmeHamilelikbal

Google News ile Takip Et

Hamilelik dönemi fiziksel ve ruhsal pek çok değişikliği beraberinde getiren çok özel bir dönemdir. Anne adaylarını içlerinde yeni bir canlının büyümesi her ne kadar çok heyecanlandırsa da bazı endişeleri de beraberinde getiriyor: Hamilelik sürecimde neler tüketmeliyim,  neler tüketmemeliyim gibi…

Anne karnındaki bebekler için tek besin kaynağı anneleridir. Hamile olan annelerin tükettiklerinin niteliği ve niceliği hem annenin hem de bebeğin sağlığını etkilemektedir. Bu nedenle hamilelik döneminde beslenmeye ekstra özen gösterilmelidir. Hamilelikte yeterli kalsiyum almak için süt, yoğurt, peynir; demir ve proteini karşılamak için et grubu, kurubaklagiller; gerekli enerji ve B grubu vitaminleri için tam tahıl ürünlerini; gerekli vitamin ve mineraller için bol bol renkli sebze ve meyve tüketiminin gerektiğini biliyor veya sık sık duyuyoruz. Ancak hamilelik döneminde tüketilmesi gereken yiyecekler kadar önemli olan bir diğer konu da aslında hamilelik döneminde tüketilmemesi gereken besinlerdir. Bazı besin ve maddelerin hamilelik dönemindeki tüketimi anne ve bebek sağlığı açısından risk oluşturmaktadır. 

Hamilelikte uzak durulması gerekenlerin başında kesinlikle alkol gelmektedir. Hamilelik ile birlikte alkol tüketimi tamamen bırakılmalıdır. Alkol düşük ve ölü doğumlara neden olur. Ayrıca bu dönemde sigaradan da uzak durmak gerekiyor.

Hamilelik döneminde aşırı alınan kafein bebeğe zarar verebilmektedir. Bu nedenle kafein içeren çay ve kahve tüketimi kesinlikle sınırlandırılmalıdır. Ayrıca çikolata, kakao, kola gibi ürünler de kafein içermektedir. 

Hamilelik döneminde çay ve kahveyi sınırlayan anneler bitki çaylarına yönelmektedir. Ancak özellikle hamilelik döneminde bitki çaylarına dikkat etmek gerekiyor. Örneğin adaçayı, sinameki, fesleğen, ahududu, keten tohumu gibi çaylar düşük, erken doğum, gebede kanama ve rahim kasılmasının artması gibi sonuçlara sebep olabilir. Ihlamur, papatya, rezene, nane, kuşburnu hamilelik döneminde içilebilir. Ancak bunları da günde 2 fincan ile sınırlamak ve demledikten sonra bekletmeden içmek uygun olacaktır. Hamilelik süresi boyunca doktordan onay almadan herhangi bir bitki çayı tüketilmemesinde fayda vardır. 

Pastörize edilmemiş süt ve bunlarla yapılan gıdalardan listeria bakterisi bulaşıp enfeksiyon oluşturabilir ve bu enfeksiyon da gebelikte düşük, yeni doğan enfeksiyonu, erken doğum ve bebeğin anne karnında ölme riskini arttırır. Pastörizasyon işlemi bu bakteriyi yok eder. Bu nedenle pastörize süt tercih edilmelidir. Çiğ sütten üretilen peynir, yoğurt gibi gıdalar da tüketilmemelidir.

Listeria riski çiğ veya iyi pişmemiş et/tavuk/balık ürünlerinde de vardır. Çiğ et ürünlerinde yine gebelikte bebeğin hayatını tehlikeye sokan ve doğum anomalilerine neden olabilen toksoplazma enfeksiyonu riski de vardır. Bu süreçte et ürünlerini içinde pembelik kalmayacak şekilde iyice pişirerek tüketmek gerekmektedir.

Çiğ yumurtada salmonella riski bulunmaktadır. Bu bulaş riskine karşı yumurta iyice pişirilerek tüketilmelidir. Ayrıca çiğ yumurta kullanılarak yapılan mayonez, tatlı da tüketilmemelidir.

Yıkanmamış meyve ve sebzelerde de bulaş riski vardır. Meyve ve sebzeler mutlaka iyice yıkandıktan sonra yenilmelidir.

Ağır metal içeren deniz ürünleri bebeğin sinir sistemine zarar verir. Yüksek miktarda ağır metal içeren uskumru, kılıç balığı, köpek balığı ve kiremit balığı hamilelikte tercih edilmemelidir. İyi bir omega 3 ve protein kaynağı olmasına rağmen balığı gebelik sürecinde haftada 2 ile sınırlamak uygun olacaktır.

Ciğer yüksek miktarda A vitamini içeren bir besindir.A vitaminin fazlasının toksik etkisi vardır, zehirlenmelere ve doğum anomalilerine sebep olabilir. Hamilelikte bazen belli miktarlarda, iyi bir demir de kaynağı olan ciğer iyice pişirilmiş olarak tüketilebilir ancak A vitamininin bu toksik etki riskinden dolayı sınırlandırılmalıdır. 

Üretimde işlem görme oranı arttıkça mikrop bulaşma oranı artar. Sucuk, salam, sosis vb. işlem görmüş et ürünleri hamilelikte tercih edilmemelidir. Ayrıca bu ürünler yüksek sodyum içeriklerinden dolayı hamilelikte ödeme yol açar. 

İçerisinde katkı maddesi bulunan, yüksek oranda şeker, yağ içeren asitli içecekler, kutu meyve suları, uzun ömürlü konserve, abur cubur gibi her türlü hazır gıdadan hamilelik sürecinde uzak durmakta fayda vardır. Ayrıca bol şeker, basit karbonhidrat içeren ürünler pasta, kek, börek, şerbetli tatlı, kızartma vb. ürünler yüksek kalori içermesine rağmen anneye de bebeğe de fayda sağlamamaktadır. Ancak bu bol kaloriyle gelen kilo her ikisinin de sağlığını tehlikeye atmaktadır. 

 Turşu, bazı peynir ve zeytinler, cipsler, bazı sos ve hazır gıdalar yüksek oradan tuz içerdiklerinden ödeme neden olur. Hamilelik sürecinde az tuzlu turşu, peynir, zeytin tercih edilmelidir. 

Hamilelikte tüketilmemesi gereken yiyecekleri ana başlıklar halinde bu şekilde sınırlandırabiliriz. Genel olarak bahsettim ancak danışanlarımdan ve aldığım sorularda sık sık duyduğum bazı besinler de var: Hamilikte ……. tüketebilir miyim diye… Hazır bu konuyu ele almışken o besinlere de açıklık getirmek istiyorum. Bana soranlar dışında da merak eden anne adayları vardır belki. Onların da kafasındaki soru işaretleri gitmiş olur böylelikle.

? Hamilelikte “ayva, avokado, bal, polen, balık, acı yemekler, armut, badem, çekirdek, kabak çekirdeği, ceviz, cips, çikolata, ciğer, çilek, çağla, domates, dondurma, elma, ekmek, greyfurt, hurma, havuç, şeftali, hamburger, incir, jelibon, kestane, limon, leblebi, lokum, mantar, midye, muz, mandalina, maydanoz, nar, peynir, tahin, patates, sucuk, salam, sarımsak, kuru üzüm, turşu ” yenir mi?

Hamilelikte ayva, armut, çilek, çağla, domates, elma, greyfurt, havuç, mantar, şeftali, muz, limon, mandalina iyice yıkandıktan sonra yenilebilir. Vitamin, mineral içerikleri ve bol posalı yapısıyla hamilelikte de sık karşılaşılan bir sorun olan kabızlığa iyi gelmesi nedeniyle günde porsiyon sebze ve meyve tüketimini öneriyoruz. 

Hamilelikte nar tüketiminin düşüğe ve bebekte lekeye neden olacağı yönünde bir inanış vardır. Ancak bu konuda bilimsel bir veri yoktur. Aksine nar hamileler için önerilebilecek sağlıklı bir besindir. Sağlıklı olan her besin için önerdiğimiz aşırıya kaçmama durumu nar için de geçerlidir.

Badem, çekirdek, kabak çekirdeği, ceviz gibi yağlı tohumlar çiğ olarak hamilelikte tüketebilir. Hatta içerdikleri E vitamini, demir, kalsiyum ve sağlıklı yağlar nedeniyle tüketilmelidir. Sadece yüksek kalori içerdiklerinden dolayı porsiyon kontrolü önemlidir. Hurma ve kuru üzüm de demir içeriği nedeniyle hamilelerin tüketebileceği besinlerdir. Ayrıca yüksek şeker içeriğiyle tatlı ihtiyacını bastırır. Ancak yine bu sebeple mutlaka porsiyon kontrolü sağlanmalıdır. 

Hamilelikte bazen belli miktarlarda ciğer iyice pişirilmiş olarak tüketilebilir ancak ciğerin içerisinde bol miktarda bulunan A vitamininin aşırı alımı toksik etkiye neden olmasından dolayı sınırlandırılmalıdır. Yüksek miktarda ağır metal içeren uskumru, kılıç balığı, köpek balığı ve kiremit balığı hamilelikte tercih edilmemelidir. Ağır metal içermeyen balıklar tercih edilebilir. Hamilelik sürecinde balığı haftada 2 ile sınırlamak uygun olacaktır.

Avokado, içerisinde bulunan çözünür ve çözünmez lifler sayesinde sindirim sistemi sağlığını geliştirir. Hamilelikte görülen bulantı, kabızlık, mide yanması gibi problemlerde yardımcı olabilir. Hamilelikte avokado tüketilebilir. Hamilelikte artan kalsiyum ihtiyacını da karşılamak için peynir tüketimi önemlidir. Ancak çiğ sütten üretilen peynirde listeria riski bulunduğundan tüketilmemelidir. Peyniri az tuzlu tercih etmek gerekir. 

Sarımsak, içerisinde bulunan alisin adlı bileşik sayesinde doğal bir antibiyotik ve antioksidandır. Ayrıca prebiyotik besin olan sarımsak bağırsak sağlığını güçlendirir. Hamilelikte her gün 1 diş sarımsak tüketilebilir. Turşu, probiyotik ve yüksek lif içeriğiyle bağırsak sağlığı için faydalıdır. Ancak turşular aynı zamanda yüksek oranda tuz da içermektedir. Hamilelikte sık karşılaşılan bir sorun olan ödeme sebebiyet vermemek için tüketim miktarına ve sıklığına dikkat etmek ve az tuzlu tercih etmek gerekir. 

 

Sucuk, salam, sosis vb. işlem görmüş et ürünleri hamilelikte tercih edilmemelidir. Üretimde işlem görme oranı arttıkça mikrop bulaşma oranı artar. Ayrıca bu ürünler yüksek sodyum içeriklerinden dolayı hamilelikte ödeme yol açar. Hamilelikte acı yemekler zaten sık karşılaşılan bir sorun olan mide yanmasına sebebiyet verebilir. Çikolata da aynı şekilde reflü şikâyetlerini arttırabilir. Ayrıca jelibon, lokum, cips gibi içerisinde katkı maddesi bulunan, yüksek oranda şeker, yağ içeren besinlerden hamilelik sürecinde mümkün olduğunca uzak durmak gerekir. Hamburger de ekmeği ve soslarıyla fazla miktarda basit karbonhidrat, yağ ve tuz içermektedir. Bu nedenle tercih edilmemesi yerinde olacaktır. Hamburgeri dışarıda tüketmeyip evde besleyici şekilde hazırlayıp tüketebilirsiniz. Canınız çikolata istediğinde az miktarlarda bitter çikolata tercih edebilirsiniz. Özellikle yaz aylarında dondurma tercih edilebilecek en masum tatlılardan olabilir. Hamilelik sürecinde de güvendiğiniz yerlerde hazırlanmış top dondurmayı haftada gün tüketebilirsiniz.

Artan enerji ve B grubu vitaminleri için tam tahıl ürünlerinden hazırlanmış ekmekler tercih edilmelidir. Beyaz ekmeği basit karbonhidrat olmasından ve besleyicilik değerinin daha az olmasından dolayı tercih edilmemesini istiyoruz.

Leblebi hamilelik bulantılarına da iyi gelebilecek bir besindir, hamilelikte tüketilebilir. Kestane ve patates de hamilelikte tüketilebilir. Karbonhidrat içeriklerinin yüksek olması nedeniyle porsiyon kontrolü sağlanmalıdır.

Tahin faydalı vitamin ve mineralleri içermesi açısından önemli bir besindir. Hamilelik döneminde de rahatlıkla tüketilebilir.  1 yemek kaşığı tahin yaklaşık 90 kalori içermektedir. Bu nedenle kontrollü tüketilmelidir.

Bal bebekler için güvenli olmadığından anne adayları hamilelikte bal tüketimi konusunda endişelenmektedir. Saf ve pastörize edilmiş balın hamilelikte kullanımı güvenlidir. Güvenilir markalar tercih edilmelidir. Ayrıca alerji şüpheniz varsa tüketmeden önce doktorunuza danışın. 1 yemek kaşığı bal ortalama kalori içermektedir ve porsiyon kontrolü dâhilinde tüketilmelidir.

Maydanoz normalde çok sağlıklı bir besin olmasına rağmen hamilelikte kullanımı sakıncalı olabilmektedir. Fazla miktarda tüketilen maydanoz düşüğe neden olabilir. Hamilelikte maydanoz suyu ise tüketilmemelidir. Maydanoz tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

Hamilelikte tüketimi en çok merak edilenlerden de biri de polen. Polenin hamilelikte tüketimi güvenli değildir. Hamilelikte midyenin de tüketimi güvenli değildir. Midye ağır metaller içerdiği için ve Hepatit A riski nedeniyle tüketilmemelidir. 

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası