sarı kantaronlu melisa çayı zararları / Melisa Çayının Zararları, Limon Melisa Oğul Otu Çayı Nasıl Demlenir? - Mavi Kadın

Sarı Kantaronlu Melisa Çayı Zararları

sarı kantaronlu melisa çayı zararları

Mışıl mışıl uyutuyor… Yatmadan önce bir bardak yetiyor

Bitki çayları arasında yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisiyle bilinen melisa çayının günde 2 fincandan fazla tüketilmemesi öneriliyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Betül Merd, melisa çayını tüketirken bazı kurallara uyulması gerektiğini belirterek melisa çayının faydaları hakkında bilgi verdi.

TAM BİR ANTİOKSİDAN DEPOSU

A  ve C vitamini, folik asit, potasyum, kalsiyum, demir, çinko, lif ve tanen açısından zengin olan melisa bitkisi, flavonoidler yani insan vücudunda antioksidan işlevini yürüten bitkisel besin maddesi bakımından zengindir. Melisa otunun 100 gramında 42 kcal kalori, 1 tutamında yani 3 gramında 2 kalori bulunmaktadır. Melisa otunun 100 gramında 5 gram karbonhidrat, 3 gram lif, 3.5 gram protein, 0.8 gram yağ bulunmaktadır. Ayrıca bu bitki 100 gramında 667.0 IU A vitamini, 45.0 miligramında C vitamini, 400.0 miligram potasyum, 150.0 miligram kalsiyum, 2.0 miligram demir barındırmaktadır.

UYUMADAN 20 DAKİKA ÖNCE İÇİLMELİ

Uykusuzluk için melisa çayı yatmadan 20 dakika önce içilmelidir. Günde en fazla 2 fincan tüketilmelidir. Soğuk algınlığına iyi geldiğinden kış çayı olarak da bilinen melisa çayı, ferahlamak amacıyla sıcak yaz günlerinde soğuk olarak da içilebilir. Yarım litre su kaynatıldıktan sonra 1 tatlı kaşığı melisa yaprağı ilave edilip 10 dakika demlenmeye bırakılır. İçerisindeki faydalı uçucu yağlar buharlaşmaması için demlenirken demliğin ağzı kapatılır.

SARI KANTARON İLE BİRLİKTE İÇİLDİĞİNDE…

Öğleden önce ya da öğleden sonra aç karnına içilmesi gerekir. Çünkü melisa çayının etkisini tam olarak gösterebilmesi için zaman ve açlık önemlidir. Rahatlatıcı etkisi nedeniyle gün içiresinde çalışanların içmesinin bazı sakıncaları olabilir. Sarı kantaron ile birlikte demlenerek içildiğinde stres ve uykusuzluk sorununa iyi geldiği bilinmektedir. Günün yorgunluğunu atmak ve akşam saatlerinde ortaya çıkan stresi düşürmek için yatmadan önce 1 fincan içilen melisa çayı vücudu rahatlatmaktadır. İşte melisa çayının faydaları…

1.    Rahatlatıcı ve yatıştırıcı etkisi nedeniyle aşırı strese iyi gelmektedir. 
2.    Antioksidan özelliği vardır. 
3.    Sindirim sistemi spazmı yaşayanlara önerilmektedir.
4.    Mide bulantısına iyi gelmektedir.
5.    İrritabl kolon, gastrit,  kusma, biliyer dispepsi, baş ağrısı, titreme, psikojenik baş dönmesi ve taşikardiye iyi geldiği bilinmektedir.
6.    Melisa otu suyu ya da yağı cildin yenilenmesine, yaraların hızla iyileşmesine yardımcı olur. 
7.    Melisa otunu kaynatılıp elde edilen suyla saçlar yıkandığında kepeklenme ve dökülme sorunlarını giderebilir.
8.    Saçların mat görünümünü giderip parlak ve sağlıklı görünüm sağlar. 
9.    Adet sancılarının ve krampların giderilmesini sağlayabilir.
10.  Kan şekerinin dengelenmesine etkisi vardır.
11.  İdrar söktürücü özelliği bulunmaktadır.
12.  Kan dolaşımının düzenlenmesine katkıda bulunur.
13.  Karaciğer ve safra kesesi sorunlarına iyi gelebilir.
14.  Migren ataklarında doğal bir kür olarak kullanılabilir.
15.  Depresyona karşı etkilidir.
16.  Beyin fonksiyonlarını artırarak hafızayı güçlendirmeye yardımcı olur.
17.  Uçuk için doğal ilaçtır.

MELİSA ÇAYINI KİMLER İÇMEMELİ?

-Melisa çayının tüketimi için, çeşitli sağlık sorunu olanların ve hamilelerin uzman görüşü alması gerekir. Özellikle kronik hastalığı olanlar ile ilaç kullananların melisa çayı içmeden önce uzman hekime danışması önemlidir. Bu bitkinin her bünyede farklı etkileri olabilir.  

- Büyüme çağındaki çocukların gelişim sürecini etkileme ihtimali olan melisa çayını 16 yaş altındaki çocuklara verirken dikkatli olmak gerekir. Yine uzman hekim görüşü olmadan melisa çayı çocuklara içirilmemelidir.

- Bazı ilaçlarla etkileşime girme ihtimali olan melisa çayı, ilaçların etkisini azaltabilmektedir. Bu nedenle düzenli ilaç alınıyorsa uzman hekim görüşü almadan melisa çayı içilmemelidir.

- Glokom , tiroid hastalığı olanlar ile limon balsamının bir veya daha fazla bileşenine aşırı duyarlılığı olanların içmemesi gerekir. 

 

Melisa Çayı Eşliğinde Sakinleştirici Bilgiler

Hastalıklara karşı vücut direncini arttırmak ve birçok hastalığın tedavisinde vücudu desteklemek için yüzyıllardan beri bitkilerin gücünden yararlanılmaktadır. Son yıllarda hastalıkların tedavisinde bitkisel kaynakların yaygın olarak kullanıldığı alternatif tıbba ilgide de artış gözlenmektedir. Organik ürünlere talebin çoğalması ile birlikte bitkilerin tedavi edici özellikleri hakkında araştırmalar da yoğunlaşmaktadır.

Son dönemde hafif limon kokulu yaprakları ve kendine has aroması ile hem lezzetli hem de şifalı otlar kategorisinde yer alan melisa otu, özellikle uyku düzenini sağlayan etkisi ile adından söz ettirir.

Kovan otu, limon nanesi, terme otu ve oğul otu olarak da bilinen melisa, halk arasında iyileştirici özelliklerinden dolayı uzun yılardan beri kullanılmaktadır. Oldukça dayanıklı bir bitki olan melisa, sıcak iklimleri sever. Ülkemizde özellikle Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgesi’nde yaygın olarak bulunan melisa otu, bol suyu sever. Kendi kendini yenileyebilen bir bitki olan melisa otu, mis gibi kokusu ile huzur veren bitkiler arasında yerini alır.

Melisa otu bahar yağmurları ile maksimum büyüklüğüne ulaşır. Tarlalarda, bahçelerde kendi kendine yetişebilen melisa otu dilenirse evde saksıda da yetiştirilebilir. Melisa otu yaprağı çayı melisa otunun en yaygın kullanımıdır. Yaprakları bitki çiçek açmadan önce toplanmalıdır. Melisa bitkisi çiçek açtıktan sonra yapraklarının o kendine has limonsu kokusu kaybolur. Senede bir kez yapraklarının toplanması önerilen bitkinin yaprakları toplanırken çok dikkatli olunması gerekir.

Ezilmeden ve sıkıştırılmadan toplanan yapraklar güneş görmeyen havadar ortamlarda tek sıra halinde serilerek kurutulmalıdır. Kurutulan yapraklar nemsiz ve güneş görmeyen serin ortamlarda muhafaza edilir.

Melisa çayı kullanımı özellikle sakinleştirici etkisinden dolayı akşamları ya da gece yatmadan önce önerilir. Melisa yaprakları çay haricinde taze ya da kuru olarak çorbalar, salatalara ve balık yemeklerine eklenebilir. Yazın soğuk içeceklere eklenen melisa yaprakları içeceklere kendine has bir aroma sağlar. Melisa yaprakları ve tomurcukları ezilip lapa halinde terleyen bölgelere sürüldüğünde ter kokusunu giderici etkiye sahiptir.

Melisa Çayı Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

  • Melisa çayı uyku problemleri yaşayanlar için bitkisel bir çözümdür. Huzur verici ve sakinleştirici etkiye sahip olan melisa çayı uykuya dalma problemlerini ortadan kaldırır.
  • Melisa çayı sakinleştirici etkisi ile depresyon tedavisini destekler. Ayrıca melisa çayı panik atak problemi olanlar için de önerilir.
  • Melisa çayı mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
  • Yüksek oranda antioksidan özelliklere sahip olan melisa vücuttaki toksinlerin ve fazla suyun atılmasını sağlar.
  • Melisa çayı adet düzensizliği yaşayan kadınlar tarafından düzenli olarak içildiğinde tedavilerini destekleyici etki gösterir. Melisa çayı regl dönemindeki sancıların azalmasında da etkin rol oynar.
  • Melisa çayı faydaları ile ilgili en çok merak edilen sorulardan biri de melisa çayı boyu uzatır mı sorusudur. Büyüme ve gelişme dönemindeki çocuklarda sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktiviteye ek olarak tüketilen melisa çayı boylarının daha uzun olmasını destekleyebilir.
  • Melisa çayı tansiyon düşürücü bir çaydır. Yüksek tansiyon problemi olanlar için faydalı olan melisa çayı, günde 2 fincandan fazla tüketildiğinde halsizlik ve yorgunluk yapabilir. Dikkatli tüketimi önemlidir.
  • Melisa çayı göz tansiyonu hastalarına faydalıdır.
  • Melisa çayı kilo problemi yaşayanların diyet tedavilerini destekler. Melisa çayı ile zayıflayanlar iştahların kontrol edebildiklerini belirtmektedir.
melisa

Melisa Çayı Ne Zaman İçilir?

Melisa çayı demleme oldukça kolay ve zahmetsizdir. Dikkat edilmesi gereken nokta melisa otunun su ile birlikte kaynatılmamasıdır.1 bardak su cezveye koyularak kaynatılır ve 1 tatlı kaşı kuru melisa otunun üzerine dökülerek 5-10 dakika demlemeye bırakılır. Su ile birlikte ocağın üstünde kaynatılarak yapıldığında bu sürenin 4-5 dakikayı geçmemesi önerilir.

Uzun süre kaynatıldığında hem bitkinin içeriğinde yer alan yağ asitleri özelliğini kaybeder hem de melisanın limonumsu aroması kaybolur. Melisa çayı ile ilgili en çok merak edilenlerden biri de melisa çayı aç mı tok mu içilir sorusudur. Melisa çayının etkisini tam olarak gösterebilmesi için öğleden önce ve öğleden sonra aç karnına içilmesi önerilir.

Özellikle uyku probleminin giderilmesi için akşamları yatmadan önce melisa çayının aç karnına içilmesi tavsiye edilir. Melisa otu sarı kantaron ile birlikte demlenerek çay şeklinde tüketildiğinde uykusuzluk ve huzursuzluk problemi üzerinde çok daha etkili olur.

Melisa Çayı Zararları ve Yan Etkileri

Melisa çayı yararları ile dikkat çekse de bilinçsiz kullanıldığında zararlı etkilere de sahip olabilir. Her bitkisel üründe olduğu gibi melisa çayının da önerilenden fazla tüketilmemesi gerekir.

  • Melisa çayı depresyon, uyku ve anksiyete ilaçları kullananlar tarafından tüketilmemelidir. Bu ilaçların içeriğindeki maddeler melisa bitkisi ile etkileşime girerek bazı sorunlara yol açabilir.
  • Aynı şekilde melisa çayı tiroid ilaçları kullanalar tarafından da tüketilmemelidir.
  • Karaciğer hastalığı olanların melisa çayı tüketimlerini doktora danışmalarında fayda vardır.
  • Aşırı tüketilen melisa çayı yan etkileri arasında yorgunluk, halsizlik, dikkat dağınıklığı sayılabilir.
  • Ayrıca melisa çayı bazı bünyelerde alerji etkisine sahiptir.
  • Melisa çayı içildiğinde kızarıklık, ciltte şişme, döküntü yaşanabilir. Bu durum özellikle melisa otu kullanılarak yapılan kozmetik ürünlerinde görülür.

melisa bitkisi

Melisa Çayı Özellikleri Nelerdir?

Yol kenarlarında limon kokulu yapraklarıyla boy gösteren melisa çayı bitkisi, 20-80 santimetreye kadar uzayabilen çok yıllık bir bitkidir. Yapraklarının maksimum kokuya sahip olduğu mayıs ve haziran aylarında toplanan bitkinin Türkiye’de bulunan çeşidi ilaç yapımında da kullanılır.

Melisa otu arılar tarafından çok sevilir. Arıların melisa otu kullanarak yaptıkları bal hem kalitesi hem de kendine has aroması ile arıcılık sektöründe ayrı bir yere sahiptir. Anadolu’da arıların yavrulaması anlamına gelen oğul otu da melisa kokusunun arılara yön verici rolünden dolayı verilmiştir. Ayrıca bu özelliklerinden dolayı melisa Yunancada arı anlamına gelmektedir.

Sakinleştirici etkisinden yararlanmak için melisa çayı bebeklere verilir mi? Alerjen bir etkisinin olmaması nedeniyle melisa çayı 1 yaşından sonraki bebekler için kullanılabilir. Peki, melisa çayı emziren anneler kullanabilir mi? Melisa çayı emziren annelerdeki gerginliği azaltıcı etkiye sahiptir. Emziren anneler günde bir fincanı geçmemek şartı ile organik melisa çayı içtiklerinde sütleri çoğalabilir ve bebeklerdeki gaz sancısı, huysuzluk ve uykusuzluk gibi problemler çözümlenebilir. Her bitkide olduğu gibi hamileler, emziren anneler ve çocukların melisa çayı kullanmadan önce mutlaka hekime danışmaları gerekmektedir.

Melisa Çayı Nerede Satılır?

Melisa çayı taze olarak pek satılmaz. Kurutularak satışa sunulan melisa çayı aktarlarda, organik ürün satan marketlerde, büyük alışveriş merkezlerinde, online satış yapan organik ürün firmalarında bulunur. Poşet çay olarak da üretimi yapılan melisa çayı birçok büyük marka tarafından da satışı yapılan bitki çeşitleri arasında yer almaktadır.

Markasına, organik olup olmadığına, miktarına göre melisa çayı fiyatı farklılık gösterir. Ortalama 100 gram melisa çayı fiyatı 7 lira ile 25 lira arasında değişiklik gösterir. Melisa çayı tek başına satılabildiği gibi zencefil, nane, limon, biberiye, sarı kantaron gibi bitkisel çaylarla karıştırılarak da satışa sunulabilir.

melisa

Bonus: Melisa Çaylı Kek

Kek Sakinleştirir mi demeyin: Melisa Çaylı Kek

Yumurta, zeytinyağı, melisa çayı, şeker, vanilya ve un kullanılarak hazırlanan melisa çaylı kek, melisanın kendine has aroması ile çay saatlerinizi keyiflendirir.  Melisa Çaylı Kek

Melisa çayı nasıl yapılır? Melisa çayı neye iyi gelir? Kimler içebilir?

Melisa çayı genellikle rahatlamak ve sakinleştirici etkisi için tüketilen bir çay olarak bilinir. Hafif ekşimsi bir tada sahip olan melisa bitkisi, limon otu ile karıştırılmamalıdır. Limon otu, çalı şeklinde, yaprakları uzun ve sert bir yapıya sahiptir. Gerçek melisa ise otsu bir bitkidir ve yaprakları ince dokuludur.

Melisa, Lamiaceae ailesinden gelen çok yıllık bir bitkidir. Bitki biliminde Melissa officinalis L. olarak bilinen melisa bitkisinin Aurea, Citronella, Lemonella, Lime, Quedlinburger ve Variegated gibi çeşitleri vardır. Limon kokulu bu bitkinin kökeni Orta Avrupa, Akdeniz ve İran’dır. Ancak dünyanın her yerinde yetiştirilir. 

Yaprakları, çay olarak tüketilmesinin yanı sıra bazı mutfaklarda yiyecekleri tatlandırmak için de kullanılmaktadır. Limon balsamı olarak bilinen melisa özü, Yunanca ‘balsamon’ kelimesinden gelir. Tatlı kokulu yağ anlamına gelen limon balsamı Yunan Mutfağı’nın yıllardır vazgeçilmezi olmuştur.

Melisa bitkisinin terapötik etkisi esas olarak salgı tüylerindeki uçucu yağdan kaynaklanır. Melisa çayı etkileri düşünüldüğünde sadece bedeni rahatlatmasından bahsedilmez. Yıllardır geleneksel tıpta melisa bitkisinin sindirim sistemi rahatsızlıklarında belirtileri giderici ve yaraları iyileştirme gibi etkilerine de inanılır. Antioksidan etki gösteren melisa çayının içeriğinde rozmarinik asit, kafeik asit ve flavonoidler gibi pek çok bileşen bulunur.

MELİSA BİTKİSİ NASIL TÜKETİLMELİ?

Melissa officinalis ağızdan, tablet veya bitki çayı şeklinde veya topikal uygulama (kremler ve yağlar) ile vücuda alınabilmektedir. Yapraklar taze, henüz kurutulmamış olarak da kullanılabilir.

Melisa otunun yaygın kullanıldığı alanlar ise şöyledir;

-Tek başına ya da papatya, sarı kantaron gibi şifalı bitkilerle birlikte çayı yapılabilir.

-Taze yaprakları özellikle yazın soğuk içeceklere katılabilir.

-Yaprakları çorbalara, balık yemeklerine, pilavlara ve meyve salatası ile salatalara eklenebilir.

-Banyo suyuna katılarak rahatlatıcı etkisinden faydalanılabilir.

-Yaprakları ezilip macun haline getirilerek böcek ısırıklarına karşı tedavi edici olarak kullanılabilir.

-Aromatik tedavide kullanılabilir. Melisa yağının kokusu ruhsal ve zihinsel açıdan rahatlama sağlarken ortamın hoş kokmasını da sağlar. Yoga ve meditasyon gibi aktiviteler sırasında konsantrasyonu yükseltir.

-Fesleğen, badem, bergamot, zencefil, lavanta, papatya, gül ve biberiye yağları ile hoş kokulu karışımlar oluşturulup oda parfümü olarak da kullanılabilir.

-Gıda sektöründe, alkollü ve alkolsüz içecekler, şekerleme, fırınlanmış ürünler, jelatin, puding ve dondurulmuş süt tatlılarını tatlandırmak için yağı ve özü kullanılır.

-Kozmetik sektöründe kullanımı yaygındır. Ayrıca yağı vücut losyonu ve kremlere katılarak kullanılabilir.

Melisa çayı nasıl yapılır? Melisa çayı neye iyi gelir? Kimler içebilir? - 1

MELİSA ÇAYI NASIL DEMLENİR?

Kaynayan sıcak suyu ağzı kapatılabilir bir kupa ya da demliğe koyun. Ardından kurutulmuş veya taze olarak aldığınız melisa otunu hemen ilave ederek kapağını kapatın. Melisa çayını yaklaşık 5 ile 10 dakika kadar demlenmeye bırakın. 10 dakika kadar sonra çayınızı süzüp içebilirsiniz. Çayınızı hemen içmek istemiyorsanız yine de süzüp dinlendirin. Melisa çayının iyice demlenmesi için suyu, siyah çay yapar gibi kaynama noktasında kaynatın, aksi takdirde çayınız iyi demlenmez. Yeterince kaynamamış suda melisa yapraklarının aroması çıkmaz.

MELİSA ÇAYI NE ZAMAN İÇİLMELİ?

Öğleden önce ya da öğleden sonra aç karnına içilmesi gerekir. Çünkü melisa çayının etkisini tam olarak gösterebilmesi için zaman ve açlık önemlidir. Ancak rahatlatıcı etkisi nedeniyle gün içiresinde çalışanların içmesinin bazı sakıncaları olabilir. Uyku sorunu olanların ise akşamları yatmadan 1 saat önce melisa çayını aç karnına içmesi gerekir. Sarı kantaron ile birlikte demlenerek içildiğinde stres ve uykusuzluk sorununa iyi geldiği bilinmektedir. 

Melisa çayı içmeden önce şu önerileri dikkate almak gerekir;

-Melisa çayını sağlık sorunu olanların ve hamilelerin tüketirken uzman görüşü alması gerekir. Özellikle kronik hastalığı olanlar ile ilaç kullananların melisa çayı içmeden önce uzman hekime danışması önemlidir. Her bünyede farklı etkileri olacaktır. 

-Büyüme çağındaki çocukların gelişim sürecini etkileme ihtimali olan melisa çayını 16 yaş altındaki çocuklara verirken dikkatli olmak gerekmektedir. Yine uzman hekim görüşü olmadan melisa çayı çocuklara içirilmemelidir.

-Bazı ilaçlarla etkileşime girme ihtimali olan melisa çayı, ilaçların etkisini azaltabilmektedir. Bu nedenle düzenli ilaç alınıyorsa uzman hekim görüşü almadan melisa çayı içilmemelidir.

MELİSA ÇAYINI KİMLER İÇEBİLİR?

-Psikosomatik kökenli sindirim bozuklukları olanlar

-Mide ve bağırsaklarda spazmlar ve ağrıları olanlar

-Şişkinlik sorunu yaşayanlar

-Anksiyete ve sinirlilik sorunu yaşayanlar

-Stresten kaynaklanan çarpıntı şikayetleri olanlar

-Bulantı, kusma, taşıt tutması ya da deniz tutması gibi şikayetleri olanlar.

KİMLER İÇMEMELİ?

Glokom, tiroid hastalığı olanlar ile limon balsamının bir veya daha fazla bileşenine aşırı duyarlılığı olanların içmemesi gerekir. Hamilelikte, emzirme döneminde ve bitkiye karşı aşırı duyarlılığı olanlara önerilmez.

Melisa çayı nasıl yapılır? Melisa çayı neye iyi gelir? Kimler içebilir? - 2

MELİSA ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?

-Hazımsızlık, şişkinliği ve sindirim sistemi ile ilgili sıkıntıları giderir.

-Melisa otu suyu ya da yağı cildin yenilenmesine yardımcı olur.

-Melisa otunu kaynatılıp elde edilen suyla saçlar yıkandığında kepeklenme ve dökülmenin sorunlarını giderir.

-Saçların mat görünümünü giderip parlak ve sağlıklı görünüm sağlar.

-Menstürasyon dönemlerindeki (adet dönemi) sancıların ve krampların -giderilmesini sağlar.

-Cilt kırışıklıklarını azaltır ve cildi canlandırır, yaraların hızla iyileşmesine yardımcı olur.

-Akne sorunlarını giderir.

-Kan şekerinin düşürülmesini sağlar.

-İdrar söktürücü özelliği bulunmaktadır.

-Kan dolaşımının düzenlenmesini sağlar.

-Karaciğer ve safra kesesi sorunlarını giderir.

-Migren ataklarında doğal bir kür olarak kullanılabilir.

-Kronik uykusuzluk şikayetini giderir.

-Stres, kaygı, duygu durum bozukluklarını azaltır.

-Depresyona karşı etkilidir.

-Beyin fonksiyonlarını artırarak hafızayı güçlendirir

-Uçuk için doğal ilaçtır.

-Sindirimi kolaylaştırır.

MELİSA ÇAYI ZAYIFLATIR MI?

Doğal antioksidan olan melisa çayı ödem atmaya yardımcı olduğundan diyet döneminde toksinlerin atılmasına fayda sağlayıp kişiyi rahatlatacağı için zayıflamaya da yardımcıdır.

MELİSA ÇAYININ YAN ETKİLERİ?

Ölçülü tüketildiğinde yan etkilerin görülme olasılığı çok düşüktür. Melisa çayı aşırı tüketildiğinde şu yan etkilere neden olabilir:

-Ağrılı idrara çıkma

-Baş ağrısı

-Mide bulantısı ve kusma

-Karın ağrısı

-Baş dönmesi

-Vücut sıcaklığının artması

-Cilt tahrişi

-Alerjik reaksiyon

-Hırıltılı solunum

Bazı ilaçlar ile beraber tüketilmesi durumunda melisa çayı zararları görülebilir. Tiroit, uyku, glokom, sakinleştirici ve serotonini etkileyen diğer ilaçları kullanıyorsanız melisa çayı içmeden önce doktorunuza başvurun. Hamilelikte ve 12 yaşın altındaki çocukların tüketiminde mutlaka doktorunuza danışınız. Graves Hastalığı olanların melisa çayı tüketmesi önerilmez.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook

Sakinleştirici ve uyku düzenleyici etkiye sahip olan melisa çayı, halk arasında stresi azaltmak için ilk başvurulan bitki çaylarından biridir. Psikolojik olarak rahatlatmasının yanında çeşitli hastalıkların da iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Yüksek antioksidan kaynağı olan melisa çayının mide rahatsızlıklarına da iyi gelerek gaz sancısı ve şişkinliğe iyi gelmektedir. Akdeniz kıyılarında yetişen melisa çayı, ülkemizde de bolca yetiştirildiğinden aktar ve marketlerde kolaylıkla temin edilebilir. 

Isırgan otunun faydaları nelerdir? Isırgan otu basıl kullanılır? Besin değerleri...Isırgan otunun faydaları nelerdir? Isırgan otu basıl kullanılır? Besin değerleri...

Melisa Çayının Faydaları Nelerdir?

Her gün düzenli olarak tüketildiğinde kişinin hem fiziksel hem de psikolojik olarak rahatlamasına yardımcı olur. Özellikle gergin ve stres altında olan kişilerin her gün 1-2 fincan kadar içmesi tavsiye edilir. Melisa çayının faydaları şöyledir:

  • Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakları daha hızlı çalışmasını sağlayan melisa çayı, kabızlıktan kaynaklı şişkinliği iyi gelir.

  • Doğal bir ağrı kesici olan melisa çayı, stresten kaynaklı baş ağrısını dindirir. 

  • Güneşin zararlı ışınlarından kaynaklı ciltte meydana gelen lekelerin iyileşmesini sağlar. 

  • Anında sakinlik veren melisa çayı, kişinin gerginliğini, baş ağrısı alır ve sakinlik verir. 

  • Melisa çayı, yüksek tansiyonun düşmesine yardımcı olarak kalp ve damar sağlığını korumaktadır. 

  • Hafızayı güçlendirir ve konsantrasyonu arttırmaktadır. 

  • Antiseptik ve mikrop kırıcı özelliği sayesinde vücutta meydana gelen toksin ve iltihapların atılmasına yardımcı olur. 

  • Uyku problemlerine iyi gelir ve uyku kalitesini arttırır. 

  • Regl döneminde meydana gelen ağrıların azalmasına yardımcı olur

  • Melisa çayına 3-5 damla limon damlatılarak tüketilirse daha güçlü bir çay elde edilir. Zayıflamaya yardımcı olur, sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlar.

Passiflora çayı faydaları nelerdir? Passiflora ne işe yarar?Passiflora çayı faydaları nelerdir? Passiflora ne işe yarar?

Melisa Çayı Zararları Nelerdir?

Birçok hastalığa iyi gelen melisa çayının ölçüsüz miktarda tüketilmesi halinde yarardan çok zarar verebilir. Melisa çayının çok fazla tüketilmesi halinde baş dönemsi, mide bulantısı, baş ağrısı, karın ağrısı ve alerjik reaksiyonlar gösterebilir. 

Melisa Çayı Nasıl Yapılır? 

Aktar ve ya marketlerden temin edilen melisa çayı, 1 bardak kaynar suyun içine 1 çay kaşığı kadar eklenir ve 5 dakika demlenmesi beklenir. Melisa çayı bu şekilde hazırlanarak günde 1-2 fincan kadar içilebilir. 

Melisa Çayı Fiyatı?

Aktar ve marketlerde satılan melisa çayının 100 gr fiyatı ortalama 35-40 TL kadardır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası