konjektürel ittifak / Konjonktürel İttifak Nedir, Ne Demek? Tarihte Ve Osmanlı'da Konjonktürel İttifak Örnekleri

Konjektürel Ittifak

konjektürel ittifak

Son Güncellenme:

Her devletin dış politikasını belirleyen belli başlı faktörler vardır. Bu faktörlerin başında ekonomik çıkarlar, sınır güvenliği ve güç ilişkileri yer alır. Konjonktürel ittifakların kurulma amacı da karşılıklı çıkar ilişkisine dayanır. Birçok devlet, bu tür ittifaklar kurarak sınırlarını genişletmiş, girdiği savaşlardan galip ayrılmış ve toprak bütünlüğünü korumuştur.

Konjonktürel İttifak Nedir?

Devletlerin ülke güvenliğini sağlamak ve ekonomik çıkarlarını gözetmek için yaptıkları ittifaka, konjonktürel ittifak adı verilir. Bu tür ittifaklar, ülkelerden birinin mevcut durumu değiştiğinde dağılır.

Tarihte Konjonktürel İttifak Örnekleri Nelerdir?

1- İtalya - I. Dünya Savaşı

1. Dünya Savaşı 28 Temmuz tarihinde başladı. yılında İttifak Devletleri içerisinde yer alan İtalya, savaş başlar başlamaz taraf değiştirerek İtilaf Devletlerine katıldı. Rusya ve Britanya İmparatorluğu ile ittifak kuran İtalya, savaştan galip ayrıldı. İtalya hükümetinin planlı bir şekilde taraf değiştirmesi, konjonktürel ittifaka örnek olarak gösterilebilir.

2- Osmanlı İmparatorluğu - I. Dünya Savaşı:

yüzyılda katıldığı birçok savaşı kaybeden Osmanlı İmparatorluğu, sırayla duraklama ve gerileme dönemine girdi. Hem savaşlarda kaybettiği toprakları kazanmak hem de ekonomisini düzeltmek için I. Dünya Savaşında Almanya ile ittifak kurdu.

3- Rusya ve Almanya - İkinci Dünya Savaşı

II. Dünya Savaşı sırasında Adolf Hitler ile Josef Stalin'in imzaladığı saldırmazlık anlaşması da konjonktürel ittifaklardan biridir. Daha sonra Almanya, antlaşmayı ihlal ederek Rusya'ya saldırmıştır.

İttifak

Bir ittifakhalklar, gruplar ya da egemen devletler arasında ortak faydayı sağlayacak karşılıklı çıkarlara dayalı kurulmuş ilişkilerdir. Bu ilişkiler gizli ya da ilan edilmiş haliyle yürütülebilir. İttifak üyelerinin her biri müttefik adını alır. Askeri ittifak, ticari ittifak ve siyasi ittifakları da barındıran farklı türlerde ittifaklar kurmak mümkündür. İttifak kelimesi savaş ve askeri mücadele konularında terimsel kullanıldığı zaman Müttefik Kuvvetler'i, aynı zamanda bu kuvvetlerin birliklerini ifade eder, özellikle I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı anlatımlarında bu terimsel anlam kullanılır.

Resmi bir askeri ittifakın kurulması için ortak düşmana karşı birlikte savaşma müttefikliğinin tanınmasına ihtiyaç yoktur, birinin yanında savaşmak yeterlidir. İttifak kelimesinin askeri anlamdaki kullanımında savaş başlamadan bir müttefiklik ilişkisi değil çatışmanın neticesinde bir ittifak kurulması söz konusudur.

Cümle içerisinde büyük "i" harfi ile yazılan ittifak (İttifak) sözcüğü genellikle I. Dünya Savaşı'nda İtilaf Devletleri'yle savaşan İttifak Devletleri anlamında kullanılır. Aynı kavramla düşünüldüğünde büyük "m" harfi kullanılarak yazılan müttefik (Müttefik) kelimesi de II. Dünya Savaşı'nda Mihver Devletler'e karşı savaşan Müttefik Devletler'i ifade eder. Aynı terim ABD tarafından Vietnam Savaşı'nda Güney Vietnam'a yardım eden devletleri tanımlamak için kullanılır.[1]

Günümüzde özellikle Batı kökenli çevirilerde Körfez Savaşı'ndaki BM koalisyonu için İttifak Güçleri tanımı kullanılmakla birlikte günümüzde Irak'taki Çok Uluslu Güç için Türkçede Koalisyon Gücü terimi kullanılmaktadır. Koalisyon Gücü tanımı da bir tür İttifak Kuvveti'dir.

I. Dünya Savaşı'ndaki İttifak Kuvvetler (Üçlü İttifak) Almanya, Avusturya ve daha sonra İtilaf Kuvvetleri'ne geçen İtalya'dır. Bu ittifak daha sonra Osmanlı ve Bulgaristan'ın katılımıyla genişlemiştir.

Ayrıca bakınız[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir