kredi değerlendirme süreci ne kadar sürer / Hızlı Kredi | İhtiyaç Kredileri | Halkbank

Kredi Değerlendirme Süreci Ne Kadar Sürer

kredi değerlendirme süreci ne kadar sürer

Başvuruların Değerlendirilme Süreci

Başvuruların Değerlendirilme Süreci

Müşterilerimiz:

Sözlü şeklindeki taleplerini:

  • Hafta içi (tatil günleri hariç) saat ’dan ’a kadar şubelerimize veya direkt olarak () 56 16 numarasına arayarak;

Yazılı şeklindeki taleplerini:

  • Bankamız Genel Müdürlüğüne ve “İçeri Şehir” şubemize;
  • Bankamız Bakü, AZ, Yasamal ilçesi, Hasan bey Zardabi caddesi, posta adresine;
  • Bankamız [email protected] elektronik posta adresine;
  • Bankamız funduszeue.info sitesindeki "İletişim Formu" ile;
  • Bankamız “Facebook” sayfasına yazarak.

iletmek suretiyle başvuru yapabilirler.

Başvuruların cevaplandırılma süresi

Bankamız müşterilerinin başvuruları en geç 10 iş günü içinde cevaplandırılır. Gerçek/Tüzel şahısların başvuruları ek araştırma gerektiriyorsa, başvuruların cevaplandırılması 20 iş günü kadar sürebilmektedir. Bu durumda, gerçek/tüzel şahıslara araştırmanın gecikme nedenleri, atılacak sonraki adımlar ve cevabın hazır olacağı son tarih hakkında net bilgi verilir. Araştırma sırasında ek belgeler talep ediliyorsa, bu talep ilgili şahıslara iletilir ve belgelerin sunulması için son tarihler belirtilir.

Başvurular ile ilgili Merkez Bankası sorguları 4 iş günü içinde araştırılarak Merkez Bankasına cevap gönderilir. Merkez Bankası başvuruların daha kısa sürede cevaplandırılmasını talep ediyorsa, sorguda belirtilen sürede cevabın gönderilmesi temin edilir. Merkez Bankası tüketicilerin bilgilendirilmesini talep ediyorsa, başvuruların incelenmesi ve cevaplanması en geç 10 iş günü, ek araştırma gerektiriyorsa en geç 20 iş günü içinde yapılır.

Başvurular ile ilgili sonraki aşamalar

Müşterilerimiz başvuruların yeniden incelenmesi amacıyla:

  • Bankamıza yeniden başvuru yapabilirler
  • Merkez Bankasına yeniden başvuru yapabilirler
  • Mahkemeye başvuru yapabilirler

Merkez Bankası iletişim bilgileri

Adres:Bakü, AZ, funduszeue.infoov sokak 32,

Tel:(+ 12) 11 22 ;

Faks :(+ 12) 55 41

E-Mail:[email protected]

Banka içi kurallar ve genel bakış

Gerçek/Tüzel Şahıs başvuruları ile ilgili Merkez Bankası ve diğer devlet kurumlarının sorguları Bankanın yönetimine, herhangi bölümüne veya şubesine dahil olabilir. Sorgunun içeriğine bağlı olarak Müşteri İlişkileri bölümü tarafından sorgunun icrası için uygun bölüm belirlenir, başvuru icra için kabul edilir ve icrası için gerekli kontroller yapılır.

Bankanın web sayfasından yapılmış başvurular: [email protected] elektronik adresi aracılığıyla doğrudan Bankaya dahil olur. Şubeye dahil olan şikayetler şube müdürü veya şube çalışanı tarafından kabul edilir ve ilgili bölüme gönderilir.

Sosyal ağlardan gelen şikayetler ise Satış ve Pazarlama Departmanı tarafından kabul edilir ve Müşteri İlişkileri bölümüne yönlendirilir.

Başvuruların incelenmesi ve cevaplanmasında Banka içi kurallar

Planlamanızı, beklemeniz gereken süreyi de dikkate alarak yapmanız gerekir. Peki kredi onay süreci nasıl işler ve kredi ne kadar sürede çıkar?

Krediniz Kaç Günde Çıkar?

Nakit ihtiyaçlarınız için kredi başvurusu yaptıysanız, kredi onayı için bir süre beklemeniz gerekir. Söz konusu sürenin uzunluğu ise bankanıza bağlıdır. Bankaların en önemli ürünlerinden biri olan kredi ile finansman ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. İhtiyacınız acilse “Kredi kaç günde çıkar?” diye merak edebilirsiniz.

Bu sorunun cevabı yani kredi onayı süresi, pek çok farklı etkene göre değişebilir. Etkenler arasında kredinin alınacağı bankanın çalışma prensibi, başvuru kanalı, kredi türü ve tutarı bulunmaktadır. Taşıt kredisi ve konut kredisinin çıkma süreleri birbirinden farklı olabilir. Bu süreç için bazı bankalar, kredi onayı sorgulama hizmeti sunarlar. Böylece kredi onayı sürecini takip edebilmeniz de mümkün olur.

Kredinize Online Başvurmanız veya Şubeden Başvurmanız Arasında Ne Kadar Fark Olur?

Telefon, mobil, internet ve SMS bankacılığı yöntemleri ile gerçekleştirilecek başvurularda gerekli bilgi ve belgelerin hâlihazırda bankada bulunması durumunda kredi onayı süreci oldukça hızlı bir şekilde tamamlanmaktadır. Fakat ilk defa kredi başvurusu yapan bir tüketicinin başvuru işlemlerini tamamlamak için banka şubelerini ziyaret etmesi gerekir. Her iki kanaldan yapılan başvurularda da ev kredisi ya da araba kredisi gibi farklı ürünlerin değerlendirme süresi değişken olabilir.

Kredi Başvuruları Kaç Günde Sonuçlanır?

Şubeden Gerçekleştirilen Kredi Başvuruları Kaç Günde Sonuçlanır?

Şube yetkilisi aracılığıyla gerçekleştireceğiniz kredi başvurusu sırasında banka tarafından talep edilecek bilgi ve evrakların beyanıyla birlikte değerlendirme süreci başlar. Evrakların eksiksiz olması kredi onayı için çok önemlidir. Başvurunuzun sonuçlandırılması, ilgili bankanın prensiplerine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Değerlendirme süreci çoğu zaman birkaç saat içerisinde tamamlanır. Fakat bazı durumlarda süreç 3 iş gününe kadar uzayabilmektedir.

İhtiyaç Kredisi Başvuru Sürecini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

İhtiyaç kredisine başvurduğunuzda, banka sizinle ilgili pek çok detayı inceleyerek başvurunuzu değerlendirir. Değerlendirme sürecinde dikkate alınan unsurlar, sizin mevcut finansal durumunuz ve gelecekteki risk durumunuz hakkında bilgi verir. İhtiyaç kredisi başvuru sürecini etkileyen faktörler şöyle sıralanabilir:

  • Kredi notu ve özgeçmiş değerlendirmesi
  • Belgelendirilebilir gelir
  • Başvuru gerçekleştirilen bankada kayıtlı özlük bilgileri
  • Bankanın aktif müşterisi olup olmama durumu
  • Bankacılık mevduatına bağlı mevcut likidite durumu
  • Talep edilen kredi tutarı

HangiKredi üzerinden en uygun ihtiyaç kredisi veren bankalar hakkında bilgi alabilir, ön başvurunuzu kısa süre içerisinde gerçekleştirebilirsiniz.

Taşıt Kredisi Ne Kadar Sürede Çıkar?

En yaygın kullanılan kredi ürünlerinden biri araç kredisidir. Araç kredisi ile satın almak istediğiniz aracın ücretinin tamamını ya da bir kısmını karşılayabilirsiniz. Bankaların tüm kanallarından başvurabileceğiniz taşıt kredisi ne kadar sürede çıkar?

Başvuru süreci, bankaya beyan edilen bilgiler ve araç hakkında bankaya sunulan belgelere bağlı olarak değişiklik gösterir. Taşıt kredisi başvurusu, ihtiyaç kredisi ile benzer değerlendirme kriterlerine bağlı olup başvuru gerçekleştirilen bankanın çalışma prensipleri doğrultusunda, aynı gün içinde ya da 3 iş günü içinde sonuçlandırılır. Sonuç olumlu ile kredi onayı verilir ve kredi kullandırma süreci başlar.

Taşıt Kredisi Değerlendirme Sürecini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Taşıt kredisi başvuru değerlendirme sürecini hızlandırmak için dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. Başvuru yapılan bankaya sunulacak gelir belgesi, sıfır kilometre araçlar için proforma fatura, 10 yaşa kadar ikinci el araçlar için araç ruhsatı gibi belgelerin eksiksiz bir şekilde sunulması gerekmektedir. Ayrıca kredi onayı sürecinde, mevcut kredi notu da dikkate alınır. Bu nedenle başvurudan önce kredi notu hesaplama yöntemi hakkında bilgi sahibi olup kredi notu sorgulama işlemi yapmanızda fayda vardır.

Bu süreçte satın alınacak aracın tipi, markası, binek ya da ticari oluşu da değerlendirmeyi etkiler. Kredi başvurusu olumlu değerlendirilen bir kişi, kredisini çekmek için bankaya davet edilir. Başvuru sonucu olumsuz değerlendirilen kişiler ise bankaya sunmuş olduğu evrakları geri alması için şubeye çağrılır.

Taşıt Kredisi Başvurusu Sırasında Araç Kaskosu ve Sigortası Olmalı mı?

Bankalar kredi kullandırdıklarında, alacaklarını riske atmamak için kasko ve hayat sigortası yapılmasını talep ederler. Bunlar bir zorunluluk olmamakla birlikte, bankaların çalışma prensiplerine bağlı gelişen durumlardır. Taşıt kredisi kullandıran bankaların tamamı, satın alınan araca kasko yaptırma şartı koyar. Sigorta ise yasal bir zorunluluk olmakla birlikte ruhsatın çıkarılabilmesi için gereklidir. Ayrıca bankaya bağlı olan sigorta şirketi üzerinden avantajlı kasko ve sigorta teklifi de sunarak müşterilerine kolaylık sağlarlar.

Taşıt Kredisi İpotek Süreci Nasıl İşliyor?

Taşıt kredisi başvurunuz onaylandıktan sonra, söz konusu kredi ile satın alacağınız araca banka tarafından rehin konulur. Rehin koyma, bankalar tarafından tüketicinin ödeme güçlüğü çekmesi ve ödemeyi gerçekleştirmemesi ihtimaline karşı uygulanmaktadır. Yüksek kredi notuna sahip olmanız ve risksiz grupta yer almanız, bu durumu değiştirmez.

Aracınızın üzerindeki ipotek, borcunuzun tamamını ödemeniz şartıyla kaldırılır. Bunun için kredi borcunuz bittikten sonra, uygulanan rehin işleminin kaldırılması için bankaya dilekçe vermeniz gerekir. Hazırlamış olduğunuz dilekçe ile bankaya yapılacak bildirimi takiben bankalar yapmış olduğunuz başvuruyu inceleme sürecine alır. Gerekli şartlar yerine getirilmişse, inceleme sonrası banka durumu Trafik Tescil Müdürlüğü’ne bildirir ve aracın üzerindeki ipotek kaldırılır.

Banka tarafından hazırlanan yazı ve yetkililerin imza örnekleri ile birlikte, yönlendirilen notere giderek rehin kaldırma sürecini hızlandırabilirsiniz. İlgili noter götüreceğiniz nüshalardan birisini alıkoyar ve diğerini tasdik ederek size geri verir. Size verilecek bu belge ile rehin kaldırma işlemini elden takip edebilirsiniz. Fakat bu süreçte noterdeki işlemler için doğacak ücreti sizin ödemeniz gerekmektedir.

Konut Kredisi Kaç Günde Çıkar?

Konut kredisi, diğer kredilere göre daha düşük faiz oranlarına ve daha uzun vade sayılarına sahip bir kredi ürünüdür. Bu kredi türü, kira öder gibi ev sahibi olmayı mümkün kılmaktadır. Başvuru sürecinde bankaların sunduğu faiz oranlarına dikkat ederek en avantajlı krediyi kullanabilirsiniz.

Konut kredilerinde de kredi onayı ve kullandırılma süreçleri, diğer ürünlerde olduğu gibi öncelikle bankaya bağlıdır. Ev alımları için konut kredisi kullandıran pek çok banka, değerlendirme sürecini 3 iş günü içerisinde tamamlar. Bu tamamlanma süresi de bazı faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Söz konusu faktörlerden bazıları şöyledir:

  1. Ön kredi onayı sonrası sürecin tamamlanma hızı
  2. Evrakların ibraz edilme süresi
  3. Konut eksperinin çıkma süresi
  4. Ekspertiz işlemlerinin tamamlanması
  5. Tapu işlemlerinin tamamlanma süresi

Konut Kredisi Başvurusu Ön Onay Şartları Nelerdir?

Kredi kullandırma aşamalarının ilki, tüketici tarafından yapılan başvuru çerçevesinde ön incelemenin tamamlanarak “Ön Onay” verilmesidir. Bankaların ön kredi onayı sürecinde aradığı bazı şartlar vardır. Bu şartlar şöyle sıralanabilir:

  • Geri ödemelerin kaynağı
  • Kredi başvurusu gerçekleştiren tüketicinin risk profili
  • Kredi başvurusu gerçekleştirenin geçmiş ödeme alışkanlıkları ve potansiyel geri ödeme gücü
  • Çeşitli senaryolar kapsamında sunulan teminatların yeterliliği

Bankalar, tüketicilerden, bu şartları taşıdığını gösteren birtakım belgeler de talep eder. Daha detaylı bilgi için “Kredi Çekme Şartları ve Gerekli Belgeler” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Konut Kredisi Tapu İşlemleri Kaç Günde Biter?

Kredi başvurusu sürecinin tamamlanabilmesi için gayrimenkul sahibinin tapu müdürlüklerine başvuru gerçekleştirmesi gerekmektedir. Öğleden önce gerçekleştirilecek başvurularda bildirilecek cep telefonlarına tapu ve ipotek ile ilgili yatırılması gereken harçların detayları iletilir. Ödemenin hızlı bir şekilde yapılması dâhilinde aynı gün ya da ilk iş gününe randevu verilerek satış işlemi tamamlanır.

Konut Eksperi Kaç Günde Çıkar?

Ön kredi onayı sürecinin tamamlanmasıyla birlikte eksper değerlendirme süreci başlar. Bu süreçte, bankaların anlaşmasına bağlı olarak SPK lisansına sahip eksperler, gayrimenkul ile ilgili gerekli inceleme ve değerlemeleri yapar. Eksper tarafından yapılan değerlendirmeye konu olan detaylardan bazıları şu şekildedir:

  1. Gayrimenkulün lokasyonu
  2. Bina yaşı
  3. İmar durumu
  4. Ulaşım kolaylığı
  5. Fiziki ve teknik alt yapısı
  6. Gayrimenkul üzerinde ipotek bulunup bulunmadığı

Bankanın ilgili konutu teminat altına almasına engel olacak herhangi bir durum olup olmadığı da konut değerleme uzmanı tarafından araştırılarak rapora eklenir. Ekspertiz tarafından oluşturulacak raporun bankaya teslim edilebilmesi için minimum 2 iş günü geçmesi gerekir.

Eksper tarafından sunulacak raporda konut kredisi kullanımına engel olacak herhangi bir unsurla karşılaşılmaması hâlinde, başvuru işleminin son aşamasına geçilir ve banka kredinin yasal olarak onaylanma süreci başlar. Bu aşamada banka ile tüketici arasında gerekli sözleşmeler hazırlanarak imzalanır ve ipotek işlemleri gerçekleştirilir. Banka tarafından sunulabilecek kredi tutarı, ekspertiz raporunda belirlenen konut değerinin maksimum %90’ı kadar olabilir.

Bireysel Kredi Kaç Günde Çıkar?

Bankaların kredi değerlendirme politikalarına bağlı olarak değişiklik gösteren bu süreç, gelişen bankacılık teknolojileri ile birlikte çoğunlukla birkaç dakika içerisinde sonuçlanmaktadır. Bireysel ihtiyaç kredisi başvurusunu hâlihazırda çalışmakta olduğunuz bankaya yaptıysanız, anında kredi onayı alabilirsiniz. Anında kredi onayı aldığınızda, kredi doğrudan mevduat hesabınıza aktarılır. İstisnai bazı durumlarda yapılacak değerlendirmenin sonuçlandırılması ise 2 iş gününe kadar uzayabilir.

Kredi notunuzu yükseltecek ve anında kredi onayı alabilmenizi sağlayacak vadeli mevduat hesabı çeşitleri için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.

1. Aşama – Firma ile Öngörüşme

Turkrating’in temsilcileri ile şirket yöneticileri ve yetkilileri arasında yapılan ilk görüşme derecelendirme  ve süreçlerinin tanıtılmasını amaçlamaktadır. Bu görüşmede, temsilcilerimiz derecelendirme süreci, metodolojisi ve derecelendirme notları konularında bilgi verir.

Firma yetkilileri Turkrating’den derecelendirme notu almaya karar verdiklerinde bir sözleşme yapılır.
SPK mevzuatı ve genel mevzuat çerçevesinde hazırlanan “Derecelendirme Sözleşmesi” sürecin nasıl işleyeceğini ve bu süreç içinde tarafların karşılıklı hak ve sorumlulukların ne olduğunu, derecelendirme hizmetlerinin bedelini ve ne zaman ödeme yapılacağı gibi hususları açıklıkla belirtir. Bu sözleşme aynı zamanda gizlilik hükümlerini de içermektedir.

Derecelendirme sürecinin başlaması için Derecelendirme Sözleşmesi’nin taraflarca imzalanması esastır.

2. Aşama – İnceleme Süreci

  1. Ön İnceleme İçin Talep Edilen Belgeler

    Bu aşamada Turkrating,  derecelendirmeyi yapabilmek için sunulması zorunlu olan geriye dönük ( yıllık) denetim raporlarını firmadan talep eder. Ayrıca varsa yıllık faaliyet raporları, benzeri sunum amaçlı raporlar ve kamuya açık kaynaklardan elde edilen bilgiler ön incelemede kullanılır.
     
  2. Soru Seti

    Soru seti temelde standart bir soru listesi olmakla beraber, firmanın faaliyet konusu, sektörü ve diğer özellikleri yanı sıra ön inceleme sonucu ortaya çıkan hususlar da dikkate alınarak özel olarak hazırlanır ve yazılı olarak firmaya gönderilir. Firma yetkilileri tam olarak ne gibi bilgilerin talep edildiğini anlamak için telefonla ve/veya toplantıların düzenlenmesi yoluyla her türlü yardımı talep edebilirler. Turkrating elemanları bu konuda gerekli desteği vermeye hazırdır.

    Kredi derecelendirme sürecinde Şirketten kamuya açıklanmayan bilgilerin talep edilmesi de söz konusudur. Turkrating, etik kuralları ve imzalanan sözleşme çerçevesinde bu aşamada alınan bilgiler konusunda gizlilik prensiplerine titizlikle uyulmasına dikkat eder.

    Derecelendirme notu şayet borçluya değil de şirket tahvili gibi belirli bir borçlanma aracına verilecek ise, ayrıca bu finansman aracının ihraç koşulları hakkında ayrıntılı bilgi alınır.
     
  3. Yönetim ve Toplantı (Due Diligence)

    Elde edilen bilgi ve belgeler Kredi derecelendirme uzmanları tarafından incelendikten sonra, şirket yöneticileri ile genel politika ve stratejilerin tartışıldığı bir toplantı (Due Diligence) düzenlenir. Bu toplantı bazı hallerde bütün bir gün sürebilir ve firmanın üst yönetiminin ve değişik departmanlarından temsilcilerin katılması, hatta hâkim ortakların da bulunmaları talep edilebilir.

3. Aşama- İlk Taslak Raporun Hazırlanması

Kredi derecelendirme uzmanı inceleme sürecinin bütün aşamalarında elde edilen bilgilerin ve değerlendirmelerin yansıtıldığı ve analizin dayandığı tespitlerin açıklandığı bir derecelendirme taslak raporu hazırlar. Bu rapor kredi derecelendirme uzmanı tarafından Kredi Komitesine sunumuna dayanak teşkil etmek üzere Kredi Komitesi üyeleri ile paylaşılır.

4. Aşama – Kredi Derecelendirme Komitesinin Kararı

Kredi derecelendirme uzmanları elde ettikleri bilgilerin ve görüşmelerin ışığı altında firma ile ilgili değerlendirmelerini ve daha önce paylaştıkları taslak rapor çerçevesindeki analizlerini Kredi Derecelendirme Komitesine sunarlar. Bu değerlendirme raporu, firmanın faaliyet gösterdiği sektördeki konumunu, geçmiş son 3–5 yıl içinde gösterdiği performans ile önümüzdeki yıllarda göstermesi beklenen performans tahminlerini, bu tahminlerin hangi varsayımlara dayandığını, SWOT analizini, yönetimin kalitesini ve güvenilirliği hakkında görüşleri içerir. Bu görüşler çerçevesinde derecelendirme uzmanı uygulanacak metodoloji ışığında hazırladığı değerlendirmelerini deKredi Derecelendirme Komitesi üyeleri ile paylaşır.

Kredi derecelendirme kuruluşunda çalışan hiç bir kimse tek basına karar almaya yetkili değildir. Kredi derecelendirme kararları Kredi Derecelendirme Komitesinin toplantılarında alınır. Komite üyeleri uzmanın hazırladığı ve sunduğu verileri ve bilgileri tartışırlar ve bir kanaat oluşturarak derecelendirme notunu belirlerler.

5. Aşama - Kredi Derecelendirme Raporunun Nihai Taslağının Hazırlanması ve Müşteri ile Paylaşılması

Kredi derecelendirme uzmanı,  Kredi Komitesi toplantısı sonrasında ortaya çıkan değerlendirmeleri de kapsayacak şekilde derecelendirme raporunun nihai taslağını hazırlar. Bu rapor öncelikle Kredi Derecelendirme Komitesi üyeleri ve ilgili sektör danışmanları ile paylaşılıp görüşleri alındıktan sonra, varsa olabilecek ilave görüşleri alınmak ve rapora nihai hali verilmek üzere şirket yetkilileri ile paylaşılır. Bu noktada firma eğer var ise gerekli gördüğü ilave bilgileri, düzeltmeleri ve katılmadığı görüşleri bildirir. Bu ek bilgiler ve görüşler değerlendirilir ve Turkrating metodolojisine uygun ve önemli ise rapor düzeltilebilir.

6. Aşama- Notun Basın Özeti ile Kamuya Açıklanması

Derecelendirme Raporunun müşteri ile mutabık kalınarak nihai hale getirilmesini takiben hazırlanan Basın Özeti taslağı ile birlikte derecelendirme notu öncelikle müşteri ile paylaşılır. SPK mevzuatında belirtilen süreler içinde nihai hale getirilen basın bildirisi Turkrating’in Web sayfasında yayınlanarak derecelendirme notu kamuya açıklanır.

7. Aşama – Gözetim ve İzleme Süreci

Kredi derecelendirme kuruluşları ile derecelendirmeyi alan firmalar arasındaki ilişki uzun vadelidir ve süreklilik arz eder. Derecelendirme notu kamuya açıklandıktan sonraki dönemde de firmanın gözetim altında tutulması, firmanın iş yaptığı ortamın sürekli izlenmesi ve koşullarda temel bir değişiklik görüldüğü takdirde şirketten bilgi istenmesi derecelendirme sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu nedenle, kredi notunun verilmesinden sonra derecelendirme uzmanları firma ile temaslarını sürdüreceklerdir. Zaman zaman ziyaretlerde bulunarak temel hedeflerdeki gerçekleşmeleri veya sapmaları varsa yönetim ve üretim politikalarındaki değişiklikleri tartışacaklardır. Kredi notu yılda bir gözden geçirilir. Ancak, yıllık revizelerden önceki izleme süresinde derecelendirme notunun ve/veya görünümün değişmesini gerektirecek ani değişiklikler ve gelişmeler olması veya buna sebep olacak bilgilerin elde edilmesi halinde şirket ve/veya kuruluş ile ilgili derecelendirme notunun revize edilmesi, pozitif veya negatif izleme listesine alınması, askıya alınması ve hatta geri çekilmesi gibi uygulamalar gündeme gelebilecektir.

Dikkat ediniz: Program bilgilendirme sayfasındaki destek tutarı ( TL / personel), 1 Temmuz ’de ilan edilen dördüncü başvuru dönemi yararlanıcıları için geçerlidir. Aralık – Mart başvuru döneminde (üçüncü başvuru dönemi)  başvurusu onaylanan işletmeler için destek tutarı TL / personel olarak uygulanmaya devam edilecektir.

                                                                                                     

 

DESTEK BAŞVURUSU:

Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler funduszeue.info adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünü seçerek online başvuru yapabilecektir. . Program Başvuru Formunun doldurulmasına ilişkin kılavuzu indirmek için TIKLAYINIZ. KOSGEB Veritabanına kayıtlı olmayan veya KOBÄ° Bilgi Beyannamesi güncel olmayan işletmeler, önce kayıt ve güncelleme işlemini yapmalıdır.  

Kısa sürede tamamlanacak değerlendirme ve geçici onay  / kesin onay işlemlerinden sonra destek ödemeleri başlatılacaktır. Ödeme aşamasında yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiş ve tecil / taksitlendirilmemiş vergi ve sosyal güvenlik borcu olanlara destek ödenmeyecektir.


Başvuru ve uygulama işlemleri takvimi:

Not: Aşağıdaki takvim, Temmuz’da ilan edilen yeni (dördüncü) başvuru dönemine ilişkindir.

Aralık – Mart tarihleri arasında başvuruya açık olan önceki (üçüncü) başvuru döneminde program başvurusu onaylanan işletmeler:

  • Üçüncü dönemin, ödeme talebi süresi revize edilmiş başvuru ve uygulama işlemleri takvimine erişmek için TIKLAYINIZ

Program başvuruları 10 Ekim ’ye kadar yapılabilecektir. Program başvurusuna geçici onay verilen işletmelerin, istihdam edilen personel için ödeme talebi yapabilecekleri son tarih 28 Kasım ’dir.

Başvuru döneminin ilan edildiği ay:

/ Temmuz

Ä°stihdamın korunmasında referans kabul edilecek geçmiş dönem aralığı:

Temmuz – Haziran ortalaması*

 

 

 

 

 

İşlem adımı

Tarih aralığı

PROGRAM BAŞVURUSU VE GEÇÄ°CÄ° ONAY SÜRECÄ°

İşletme program başvurusu son tarihi:

10 Ekim

KOSGEB ilk kontrol süreci için son tarih:

En geç: 13 Ekim

Varsa bildirilen eksik ve hataların işletme tarafından giderilebileceği son tarih:

18 Ekim

KOSGEB son kontrol süreci sonu

(Bütçe kapsamında GEÇÄ°CÄ° ONAY**):

En geç: 20 Ekim

 

 

 

ÖDEME BAŞVURUSU VE KESÄ°N ONAY SÜRECÄ°

Yeni personelin işe alınabileceği son ay:

(Ayrılması durumunda, şartları karşılayan başka bir personel destek süreci içinde istihdam edilebilir)

Ekim,

(SGK kayıtlarına yansımış olmalıdır)

Ödeme Talep Formunun işletme tarafından onaylanabileceği ilk ve son tarih***:

1 Ağustos  - 28 Kasım

(Not: Son onay tarihi, geri ödeme takviminde değişiklik yapılmaksızın 28 Kasım ’ye ötelenmiştir. Uygulama Esaslarının geri ödeme takviminin belirlenmesine ilişkin referans ayı “ Eylül” ayı olarak, geri ödeme başlangıç ayı ise işbu takvimde belirtildiği üzere “ Eylül” ayı olarak uygulanmaya devam edilecektir)

KOSGEB Uygulama Birimleri ödeme onayı için son tarih:

(Bütçe kapsamında KESÄ°N ONAY**)

29 Kasım

 

 

 

 

Ä°kinci ödeme taksiti başvurusu süreci

Ä°kinci ödeme taksiti için Ödeme Talep Formunun işletme tarafından onaylanabileceği son tarih****:

27 Ekim

 

KOSGEB Uygulama Birimleri ödeme onayı için son tarih:

30 Ekim

 

 

Geri ödeme başlangıcı:

/ Eylül  

 

Program Başvuru Formundaki personel sayısı veya harcama beyanını artırmak için dilekçe verilebilecek son tarih 

31 Ekim

 

Not: Bu dönem yararlanıcıları için, Haziran’da işletmede çalışmayan personel “yeni” sayılacaktır. 

Not: SGK, Gelir Ä°daresi Başkanlığı ve diğer kurum kayıtlarındaki ilgili verilerini işbu takvimdeki son tarihlerden en az 2 iş günü önce güncellemeyen veya eksiklerini tamamlamayan ya da gerekli bildirimlerini yapmamış olan işletmelerin destek başvuru sistemine yansımayan bilgilerinden dolayı KOSGEB sorumlu tutulamaz.

*: SGK kayıtlarına göre 4A kapsamındaki toplam prim günü sayısı ’a bölünecek ve çıkan rakam bir üst tam sayıya yuvarlanacaktır  

**  : Geçici onay ve kesin onay, destek bütçesi kapsamında program ve ödeme talebi başvuru sırasına göre verilir.

***: Ödeme Talep Formu onayı KOSGEB tarafından verilen ancak ödeme işlemleri tamamlanamadan önce vergi / SGK borç sorgulama süresi dolan ve yenilenmesi gereken Ödeme Talep Formları 5 Aralık ’ye kadar güncellenebilir, KOSGEB Uygulama Birimleri tarafından 8 Aralık ’ye kadar bunlara onay verilebilir. 

****: Ödeme Talep Formu onayı KOSGEB tarafından verilen ancak ödeme işlemleri tamamlanamadan önce vergi / SGK borç sorgulama süresi dolan ve yenilenmesi gereken Ödeme Talep Formları 6 Kasım ’e kadar güncellenebilir, KOSGEB Uygulama Birimleri tarafından 9 Kasım ’e kadar bunlara onay verilebilir.  

 

Online başvuru dışında KOSGEB’e belge teslim edilmeyecektir. Başvuru sistemine aşağıdaki belgelerin taranarak yüklenmesi gerekmektedir:

Sadece ikinci bileşene yapılan başvurularda; işletmenin yenilikçi genç işletme kriterlerinden en az birini sağladığını gösteren belge (KBS’de kayıtlı projelere ilişkin alan otomatik doldurulmuşsa, belge eklenmesi zorunlu değildir)

BAŞVURULARIN DEĞERLENDÄ°RÄ°LMESÄ° SÜRECÄ°:

Başvuruların sıralanması ve onayı aşağıda belirtilen esaslara göre yapılacaktır:

Geçici sıralama ve onay:

- MKÄ° tarafından Program Başvuru Formunun KBS’de ilk onaylandığı zaman, başvuru zamanı olarak esas alınır ve başvuru zamanı en önce olan MKÄ°’den başlayacak şekilde başvurular KBS’de sıralanır.

- Bütçe imkanları dahilinde, başvuru zamanına göre başvurular KOSGEB Uygulama Birimleri tarafından onaylanır.

Kesin sıralama ve onay:

- Program Başvuru Formunda belirtilen her bir yeni istihdam için MKÄ° tarafından KBS üzerinden ayrı Ödeme Talep Formu oluşturulur. MKÄ° tarafından Ödeme Talep Formunun KBS’de ilk onaylandığı zaman kesin sıralamaya esas kabul edilir. Kesin sıralama / onay işlemleri her bir form için ayrı yapılır. 

- Bütçe imkanları dahilinde, Ödeme Talep Formu onay zamanına göre başvurular KOSGEB Uygulama Birimleri tarafından onaylanır.


Başvurular değerlendirilmesine ilişkin diğer hususlar:

- Başvuru ve uygulama işlemleri takvimine uygun olarak MKÄ°’ler tarafından ikinci bileşene yapılan uygun başvuruların tamamı ile sahibi kadın olan veya %51 ve üstü hissesi tek başına bir kadın ortağa ait olan MKÄ°’lerin uygun başvurularının tamamı, sıralamadaki yeri ve bütçe dikkate alınmaksızın onaylanır. 

- Geçici ve kesin onay işlem sonuçları KBS üzerinden ve / veya e-posta ile MKÄ°’ye bildirilir.


DESTEK ÖDEMESÄ° VE Ä°STÄ°HDAM TAAHHÜTLERÄ°NÄ°N KONTROLÜ SÜRECÄ°:

Başvuruların tamamlanmasının ardından kısa sürede değerlendirme ve onay işlemleri sonuçlandırılacak ve başvurusu onaylananlar için destek ödemeleri başlatılacaktır.

Destek ödemesi, MKÄ°’nin başvuru ve uygulama işlemleri takviminde belirtilen son tarihe kadar Ödeme Talep Formu ile ödeme talep etmesi üzerine yapılacaktır. Ödeme Talep Formu doldurulmasına ilişkin kılavuzu indirmek için TIKLAYINIZ.

  • Ödeme Talep Formu Kılavuzu, 1 Temmuz ’de ilan edilen dördüncü başvuru dönemi ödeme taleplerine ilişkin kılavuzdur. Aralık – Mart başvuru döneminde (üçüncü başvuru dönemi) başvurusu onaylananlara ilişkin Ödeme Talep Formu Kılavuzu için TIKLAYINIZ.

 

Destek ödemesine esas taksit dönemi:

- 12 aylık yeni istihdam oluşturma taahhüdü karşılığında, destek ödemesine esas 6’şar aylık iki taksit dönemi için destek ödemesi yapılır.

- Destek ödemesine esas birinci taksit dönemi, Ödeme Talep Formunun MKÄ° tarafından ilk onayından önceki ayda başlar ve bu ay dahil 6 aylık takvim dönemini kapsar. Birinci taksitte TL / personel destek ödenir. 

- Ödeme, ilgili taksit döneminin ilk ayında yeni istihdam oluşturma şartının karşılandığı kontrol edilerek, kalan aylarla ilgili taahhüde istinaden peşin olarak yapılır ve kalan aylarda taahhüde uyum takip edilir.   

- Destek ödemesine esas ikinci taksit dönemi, birinci taksit dönemindeki istihdam taahhüdünün yerine getirildiği ayı veya varsa eksiğin tamamlandığı ayı takip eden aydan başlar ve bu ay dahil 6 aylık takvim dönemini kapsar.  Ä°kinci taksitte TL /personel destek ödenir.

- Taksit dönemleri, ilgili döneme ilişkin yeni istihdam oluşturma taahhüdünün sağlanamadığı durumda azami 3 ay uzatılır ve toplam azami 9 ay olarak uygulanır.


Destek ödemesi:

Destek ödemesi; ilgili taksit döneminin ilk ayında (Ödeme Talep Formunun MKÄ° tarafından ilk onayından önceki ayda) aşağıdaki ödeme ön şartların tümünün sağlanması halinde yapılır:

- SGK 4A’lı toplam personel sayısının, başvuru ve uygulama işlemleri takviminde belirtilen dönemdeki ( Temmuz - Haziran) SGK 4A’lı ortalama personel sayısına eşit veya fazla olması,

- Ä°stihdam edilebilecek personellerde aranan şartları taşıyan personelin istihdam edilmiş olması ve  istihdamın SGK kayıtlarına yansımış olması (birinci taksit dönemi için en az 1 prim günü, ikinci taksit dönemi için en az 10 prim günü),

- İşletmenin faal olması,

- Ödeme aşamasında yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiş ve tecil / taksitlendirilmemiş vergi ve sosyal güvenlik borcu olmaması.


Ä°stihdam taahhütlerine uyumun kontrolü:

Ä°lgili taksit dönemine ilişkin destek ödemesinin yapılmasının ardından aşağıda belirtilen yeni istihdam oluşturma taahhütleri KOSGEB tarafından kontrol ve takip edilir:

a) Destek ödemesine esas taksit dönemi boyunca; SGK 4A’lı toplam personel sayısının, başvuru ve uygulama işlemleri takviminde belirtilen dönemdeki ( Temmuz - Haziran) SGK 4A’lı ortalama personel sayısına eşit veya fazla olması,
b) Destek ödemesine esas taksit dönemi boyunca; istihdam edilebilecek personelde aranan şartları taşıyan personelin istihdam edilmiş olması ve ayda en az 10 prim günü olması (Desteklemeye esas birinci taksit döneminin ilk ayında 10 prim günü şartı aranmaz, personel istihdamının SGK kayıtlarına en az 1 prim günü ile yansımış olması yeterlidir.)

Destek ödemesine esas taksit dönemi ve bu dönemin bitişini takip eden azami 3 aylık ek süre ile birlikte toplam 9 aylık süre içinde birbirinden bağımsız olarak;

(a) şartı toplamda 6 ayda,
(b) şartı toplamda 6 ayda,

karşılanmış ise, ilgili taksit dönemi kapatılır ve varsa ikinci taksit dönemi başlatılır. Destek ödemesine esas taksit dönemi içinde (a) ve (b) şartlarının her ikisinin de aynı ay içerisinde sağlanmış olma koşulu aranmaz.

- Destek kapsamında istihdam taahhüdünde bulunulan personelin işten ayrılması/değiştirilmesi durumunda, şartlara uygun yeni bir personel istihdam edilebilir ve istihdam edilen personel için MKÄ° tarafından Ödeme Talep Formu güncellenir.


DESTEK GERÄ° ÖDEME SÜRECÄ°:

MKÄ° tarafından yapılacak geri ödemeler, ilgili başvuru dönemine ilişkin başvuru ve uygulama işlemleri takviminde belirtilen son ödeme talep tarihinin içinde bulunduğu aydan ( Eylül) itibaren 24 ayı ödemesiz olmak üzere, dörder aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte yapılır. Ä°lk geri ödeme taksiti Eylül’dür.

Detaylı bilgi funduszeue.info adresinden ve KOSGEB Ä°l Müdürlüklerinden alınabilecektir.

Güncelleme Tarihi: 19 Ağustos

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası