paypal kart nedir ne işe yarar / >> | DonanımHaber Forum

Paypal Kart Nedir Ne Işe Yarar

paypal kart nedir ne işe yarar

Tüm dünyada en yaygın şekilde kullanılan elektronik ödeme sistemi PayPal, Türkiye'de tam 5 yıl 10 aydır kapalı.

Kaliforniya merkezli şirketten 6 Haziran 2016'da yapılan açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) lisansı alınamadığı için Türkiye operasyonunun durdurulacağı ifade edilmişti. 

Şirket ayrıca, "Gelecekte Türkiye'deki müşterilerimize yeniden hizmet verebilmek için gerekli izinlerin alınması yönündeki çalışmalarımız devam edecektir" açıklamasını yapmıştı. Ancak "gerekli izinler" hâlâ verilmiş değil. 

paypal-tr-800.png

PayPal'dan 2016'da yapılan açıklama


Yasa, "Belge ve kayıtları en az 10 yıl Türkiye'ye taşıyacaksın" diyor 

BDDK ise o dönem yaptığı açıklamada PayPal'ın durumunu kanuna aykırı bulmuştu. 

Zira, Haziran 2013'te Resmi Gazete'de yayımlanan "Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun" başlıklı yasanın 23'üncü maddesi şöyle diyor: 

Sistem işleticisi, ödeme kuruluşu ve elektronik para kuruluşu, bu kanunda yer alan hususlar ile ilgili belgeleri ve kayıtları en az 10 yıl süreyle güvenli ve istenildiği an erişime imkân sağlayacak şekilde yurt içinde saklar. 

Ödeme kuruluşu ve elektronik para kuruluşunun faaliyetlerini yürütmede kullandıkları bilgi sistemlerine ilişkin usul ve esaslar Merkez Bankası'nca belirlenir. 


BDDK, bankacılık ya da ödeme sistemi faaliyetine sahip bir firmanın birincil ve ikincil sistemlerini yurt için bulundurmalarını, yani sunucularını Türkiye'de tutmalarını şart koşuyordu. 

BDDK'nın 2 Haziran 2016 tarihli açıklamasında bu koşula uyum için "gerekli çalışmaların yapılmadığı" söylenmişti. 

Açıklamada, "Şirket ile yapılan müteaddit yazışma ve toplantılarda bu durum dile getirilmiş ancak 'Sistemlerin yurt içine getirilmesine ilişkin herhangi bir fizibilite çalışması yapmadıkları, sistemleri Türkiye'ye getirmenin teknik olarak mümkün olduğu ancak global şirket politikası gereği böyle bir tercihte bulunmayacakları, bilgi sistemlerini ve yedeklerini Türkiye'ye getirmeyi planlamadıkları ifade edilmiş" denildi.

Türkiye'nin 77 şehrinden 100 ülkeye e-ihracat yapılıyordu

Türkçe arayüzünü yayınlamasının ardından 9 Mart 2009'da Türkiye'deki banka hesaplarına para transferi özelliğini başlata PayPal, 2012 sonunda 1,6 milyon tüketici, 7000'in üzerinde ticari kullanıcı hesabına ulaşmıştı.

Aralık 2012'de Webrazzi'ye konuşan, dönemin Paypal Türkiye Ülke Müdürü Kıvanç Onan, 2013'te 2,5 milyon kullanıcı hedeflediklerini söylemişti. 

Paypal Türkiye ile Ipsos‘un yaptığı Aralık 2015 tarihli araştırmaya göre ise Türkiye'nin 77 şehrinden 100 ülkeye e-ihracat yapılıyordu. 

Türkiye'nin en çok yurtdışı alışveriş yapılan ülkeler listesinde ilk 10'da yer aldığını belirten rapor, "Türkiye'de PayPal kullanan iş yerlerinin yüzde 84'ü dış pazarlara satış yapıyor" diyordu. 

PayPal nasıl çalışıyor?

Kredi kartı bilgilerinin şart olmadığı PayPal, bir ödeme ya da para gönderme sistemi olarak çalışıyor. 

Diyelim ki bir yazılımcısınız ve hizmetinizi ABD'de bir firmaya sattınız. Firma direkt sizin PayPal hesabınıza ödeme yapıyor. 

Nasıl ki bir arkadaşınızın IBAN'ınıza gönderdiği para, banka hesabınıza geçiyor, firmanın da yaptığı ödeme PayPal hesabınızda birikiyor. 

Dilerseniz PayPal hesabınızdaki parayı, banka hesabınıza aktarabiliyorsunuz. 

Benzer şekilde bir arkadaşınıza PayPal hesabınızdan para göndermek isterseniz, arkadaşınızın ya da sizin banka bilgilerini girmiyorsunuz. 

Onun yerine arkadaşınızın email adresinizi ve göndereceğiniz miktarı belirtiyorsunuz. PayPal hesabı olan arkadaşınıza bir mail geliyor ve kabul ederse, söz konusu miktar onun hesabına geçiyor. E-mail bilgileri bir nevi hesap numaranız gibi çalışıyor. 

PayPal Reuters


PayPal, bir dönem komisyon ücreti en düşük ödeme sistemlerinden biriydi. Ancak rekabetin artmasıyla daha düşük ücretli ödeme sistemleri de geliştirildi. 

PayPal'ı diğerlerinden farklı kılan şey, 202 ülkede geçerli olup, ödeme sistemleri piyasasının yüzde 50'sine sahip olması. 

Türkiye'de ilk açıldığı zaman, PayPal üzerinden banka hesabına transfer ücreti, 600 lira ve üzeri meblağlar için sıfırdı. 599,99 lira ve altı transferler için ise 6 liraydı. 

Bankaların düzenleme, yönetim, kuruluş, tasfiye, devir, birleştirme gibi işlemlerini gerçekleştirmesine izin veren kurum olan BDDK'nın izni olmadan Türkiye'deki bir bankanın PayPal ile anlaşması da PayPal'ın bir banka gibi çalışması da mümkün değil. Yukarıdaki bahsettiğimiz gibi yasa, lisans sahibi olmasını şart koşuyor. 

PayPal'ın yasaklanmasının ardından Türkiye'den yurtdışına iş yapan pek çok serbest çalışan, "PayPal hesabı isteyen" müşterilerine karşı zor durumda kalmıştı. 

Ekran Resmi 2022-04-07 16.36.51.png
Ekran Resmi 2022-04-07 16.37.09.png



Kanunu değiştirmeden PayPal, Türkiye'ye nasıl geri döner?

PayPal'ın Türkiye'ye dönüp dönmeyeceği hâlâ net değilken, yeni kanun çıkarmadan PayPal'ın Türkiye'de nasıl yer bulabileceği ile ilgili geçtiğimiz günlerde bir açıklama geldi. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İYİ Parti Meclis Üyesi Dr. Taylan Yıldız, 24 Mart'ta paylaştığı tweette, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'na seslenerek, PayPal'ın mevcut kanunu değiştirmeden TCMB onayıyla açılabilir durumda olduğunu söyledi. 

Yıldız, "Türkiye'de bir partnerin ödeme akışına aracılık yapması" ve "PayPal'ın sanal ofis ve avukatlık bürosu aracılığıyla temsiliyeti" yollarıyla gençlerin de önünün açılabileceğini aktardı. 


Konunun detaylarını Independent Türkçe'ye anlatan Taylan Yıldız, şöyle konuştu: 

Siz eğer Türkiye'de işlem yapabilen ve verileri Türkiye'de tutan bir aracı kurum koyarsanız; A kişisi olarak parayı gönderdiğiniz zaman para, önce o aracı kuruma gider.

Bu aracı kurumun sunucularında kayıt yapılır. Aracı kurum da parayı PayPal'e gönderir. Böyle bir durumda yasal olarak bir sıkıntı oluşmuyor. 

PayPal, bu yöntemi başka ülkelerde de kullanıyor. Hatta bazen PayPal aracı kuruluş oluyor. Siz X şirketine para gönderdiğinizi zannediyorsunuz, halbuki arkada PayPal oluyor. 


"Ekibimizdeki hukukçu arkadaşlar, bu durumun mütalaasını yaptılar. Bunun kanuna aykırı bir yanı yok" diyen Yıldız, bu yöntemin tamamen, Merkez Bankası'nın elinde, görev, yetki ve sorumluluğunda olduğunu ve TCMB'nin "olur" vermesiyle çözülebileceğini söyledi. 

Taylan Yıldız, "temsiliyet" meselesi ile ilgili de "Google da Facebook da bu yöntemi yıllarca kullandı. Bu şirketleri temsilen hukuk büroları var ve bütün resmi yazışmalar hukuk büroları üzerinden yapılıyor" açıklamasını yaptı. 

"PayPal, Burkino Faso'ya server taşıdı mı?"

Türkiye'de finansal işlem yapan firmaların sunucularını Türkiye'de tutma şartını, "Şu anki hükümet, 21'inci yüzyılın kodlarıyla dijital ekonominin kodlarından bihaber" diyerek eleştiren Yıldız, şunları söyledi: 

Zannediliyor ki "Bir Kanun çıkarsa, bunlar paşa paşa bu kanuna uymak zorunda kalacak". 

Türkiye'nin yaptırım uygulayabilecek kadar bir işlem hacmi olmadığı için böyle bir yaptırım gücü de yok. 

PayPal, tüm dünyada 200 tane server mı açtı? Burkino Faso'da server'ı mı var?

Bunun çözülmesi gerekiyor ancak yetkililer, istişare etmeden, bu işi bilen sivil toplum kuruluşlarına sormadan, dünyadaki uygulamaları yeterince araştırmadan, apar topar bir kanun geçirdiler. 

Taylan Yıldız

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İYİ Parti Meclis Üyesi Dr. Taylan Yıldız/ Fotoğraf: taylanyildiz.com


Türkiye, Mali Eylem Görev Gücü'nün gri listesinde 

 "Serverlar Türkiye'de olmasa kara para aklanır mı?" eleştirisine de yanıt veren Taylan Yıldız, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'ne (OECD) bağlı Mali Eylem Görev Gücü'nün (Financial Action Task Force – FATF),  Türkiye'yi gri listeye almasını hatırlattı. 

FATF, 21 Ekim 2021'de yaptığı açıklamada kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadele yaklaşımındaki eksiklerinden dolayı, Türkiye'nin "gri liste"ye alındığını duyurmuştu. 

Gri listedeki diğer ülkeler: Arnavutluk, Barbados, Burkina Faso, Kamboçya, Cayman Adaları, Haiti, Jamaika, Ürdün, Mali, Malta, Fas, Myanmar, Nikaragua, Pakistan, Panama, Filipinler, Senegal, Güney Sudan, Suriye, Uganda, Yemen ve Zimbabwe.

"PayPal'siz bir dünyada bile böyle bir sorunumuz var" diyen Taylan Yıldız, "Demek ki konu, PayPal üzerinden kara para aklama ile ilgili bir olay değil. Bu nedenle kanun, 21'inci yüzyıl gerçekleriyle hiç uyuşmuyor" değerlendirmesini yaptı. 

"PayPal, Türkiye'deki umutsuz gençlere inanılmaz bir çıkış sağlamıştı" 

Google'ın Silikon Vadisi'ndeki merkezinde 10 yılı aşkın yöneticilik yapan Yıldız, PayPal sistemini kullanan birçok şirketin bu sayede birbirleriyle konuşabildiğini, birbirine para gönderebilir ve bu işlemi çok ucuza yapabilir hâle geldiğini söylüyor. 

"Bugün siz emeğinizi dünyada bir yere sattığınız zaman paranızı PayPal üzerinden almak dünya standardı hâline geldi. O anlamda Türkiye'nin dünyayla entegrasyonu için inanılmaz önemli bir şey" diyen Yıldız, Türkiye'deki genç işsizliğin ulaştığı noktaya da değindi. 

genç işsizlik unsplash

Türkiye'de her dört gençten biri işsiz... Fotoğraf: Unsplash/@ozgomz


Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre 856 bin genç, ne istihdam ne eğitimde. 

OECD rakamlarına göre ise 2019'da Türkiye'de 19-29 yaş arası gençlerden istihdamda da eğitimde de olmayanların oranı yüzde 28,8'di. OECD ülkelerinin 2020 ortalaması ise yüzde 13,4.

2017'den 2020'ye kadar özel sektörde 3 milyon iş kaybedildiğini hatırlatan Yıldız, kamu sektörünün bunların yalnızca 1,2 milyonunu istihdam edebildiğini söyledi. 

Yıldız, "Özel sektörün istihdam sağlayamadığı, gençlerin aldığı eğitim kalitesinin dünyayla rekabet edebilir düzeyde olmadığı, maaş seviyelerinin düşük olduğu bir ortamda PayPal, Türkiye'deki umutsuz gençlere inanılmaz bir çıkış sağlamıştı" dedi ve ekledi: 

Freelance kod yazanlar, grafik ya da video tasarım yapanlar, müzisyenler, stok görüntü satanlar, SEO optimizasyonu yapanlar, sosyal medya yöneticileri, eğitim sistemleri için kurs hazırlayanlar, kısaca dijitalde herhangi bir iş yapanlar, dünya pazarlarında emeklerini satabilecek durumdaydı. Ancak gördüler ki PayPal hesapları varsa satabiliyorlardı. 


"Kayseri'deki genç hizmetini neden Singapur'a satamasın?"

Sosyal medyada "İnternetçi abi" olarak da bilinen Dr. Taylan Yıldız, Türkiye'de dövizin yükselmesiyle mikro ihracatın çok önem kazandığını vurguladı. 

Muhasebe dilinde mikro ihracat, 300 kilogram ağırlığı ve 15 bin euro değeri geçmeyen, ticari kısıtlaması olmayan ve farklı bir rejimi gerektirmeyen ihracat işlemlerinin, Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) ile yapılması anlamına geliyor. 

"Normalde televizyonun, beyaz eşyanın ve pek çok malın ihracatı yapılır" diyen Yıldız, bir gencin çektiği fotoğrafı ABD'de birine 5 dolara satmasının da mikro ihracat kapsamına girdiğini söyledi:

Kayseri'de SEO optimizasyonu yapabilen bir genç, niye Singapur'daki bir şirkete servisini satamasın?

Bu kişiler inanılmaz karmaşık teknolojik işler yapmıyorlar. Dünya bu hizmeti senden almazsa Hindistan'dan, Tayvan'dan, Vietnam'dan alıyor. 

Gençler, "Benim PayPal'im yok" dediği zaman ABD'deki müşteriyi elinden kaçırıyor. 

Dünyanın 200'den fazla ülkesinde bu sistem gayet iyi çalışıyor, hiçbir sıkıntı yok. Bir tek Türkiye'de mi sıkıntı var?

"PayPal üzerinden iş yapabileceğim yüzlerce olanağım var. Hepsinden mahrum kaldım" diyor. 

21'inci yüzyılda bu gençlere reva mı? 


Dr. Taylan Yıldız'ın Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamaya göre PayPal'in açılması, sadece mikro ihracatla Türkiye'ye 1,5 milyar dolar yılda net gelir getirebilir. 

genç unsplash

Fotoğraf: Unsplash.com/@andrewtneel


"1,5 milyar doları Türkiye'de dijital hizmet yapabilen gençlerimiz kazanacak. Bu ne kadar büyük bir olay farkında mısınız?" diyen Yıldız, PayPal kapalı olduğundan beri Türkiye'nin iki şey kaybettiğini aktardı:

- İlk yıl 1,5 milyar olur, ikinci yıl 2,5 milyar dolara, daha sonra 10 milyar dolara kadar çıkabilirdi. Çünkü internetten iş yapmaya başladığınız zaman, dünya vatandaşı oluyorsunuz ve müşteri profiliniz genişliyor. Son altı yılda bizim kaybımız çok rahat, 10-15 milyar dolardan fazladır. 

- Bugün muhtemelen Türkiye'de PayPal'ın 20-30 milyon kullanıcısı olacaktı. Dünyadan bir şey almaya çalışıyorsunuz. Herkes PayPal ile satıyor. Siz de olmadığı için alamıyorsunuz. Böylece daha ucuza alacağınız bir malı daha pahalıya alıyorsunuz. Bu da fiyatları artıran bir unsur. PayPal'in açık olmaması tüketicinin de hayat standardını etkiliyor. 


VPN açmak çözüm değil

VPN açarak PayPal sahibi olma fikrinin mümkün olmadığını aktaran Taylan Yıldız, "Sizin PayPal'i açabilmeniz için onu bir banka hesabına bağlamanız gerekiyor. O banka hesabı Türkiye'de olunca bağlayamıyorsunuz" dedi. 

VPN

İngilizce sanal özel ağ (virtual private network) kelimelerinin kısaltması olan VPN, kişiyi fiziksel olarak bulunmadığı bir ağa bağlayabiliyor/ Fotoğraf: Pixabay


PayPal'ın VPN sayesinde sizi Hollanda'da görebileceğini ancak Hollanda PayPal'ine kayıt olunduğunda o ülkenin banka hesabının istendiğini aktardı. 

İBB Meclis Üyesi, "Diyelim ki hesap açtınız Hollanda'daki bankadan. Ancak bu sefer de Türkiye'ye transfer etmeniz lazım" dedi. 

SWIFT sistemi çok pahalı ve yavaş

Bankalar arası para transferi ile PayPal uygulamasını karşılaştıran Taylan Yıldız, "Bankalar arası transferde 100 dolarlık bir işlem yapın belki 30 dolar komisyon verirsiniz. Türkiye'deki mikro ihracat dediğimiz işlemler, 10-20-50 dolarlık hizmetlerden oluşuyor. Her işlemde 20-30 dolar komisyon ödeseniz bunun sonu gelmez" diye konuştu. 

Konunun sadece komisyon olmadığını vurgulayan Yıldız, "Siz parayı, ülkeler arası SWIFT'le de gönderebilirsiniz. Ama çok pahalı ve çok yavaş sistemler. Bugün iki ülke arası her miktarı beş saniyede gönderebildiğiniz bir dijital dünyada, kimse büyük komisyonlar ödeyip günlerce bekleyerek para göndermek istemiyor" dedi. 

ABD'de her 100 çocuktan dokuzunun PayPal hesabı var 

Aktif kullanıcı sayısı 426 milyonu geçen PayPal, online ödeme sistemlerinde piyasanın yüzde 50'sinin sahibi. 

Statista'nın verilerine göre en fazla kullanıcının olduğu ABD'de PayPal'dan sonra sırayı Venmo (yüzde 30) alıyor. Aynı çatı altında hizmet veren bu iki şirketi, Google Pay (Yüzde 21), Apple Pay (Yüzde 20) ve Amazon Pay (Yüzde 19) takip ediyor. 

Venmo

Venmo da PayPal gibi dijital para kullanımına izin veriyor/ Fotoğraf: Unsplash


Ayrıca ABD'de 2020 yılında PayPal hesabına sahip çocukların oranı yüzde 9'du. 

Almanya'da online alışveriş yapanların da yüzde 57'si PayPal'ı tercih ediyor. 

2021'de günde ortalama 57,6 milyon para transferi PayPal aracılığı ile yapıldı. Bu, neredeyse İtalya'nın nüfusun eşit. 

Pandemide yeni kullanıcı sayısı sekize katlandı 

2019'un tamamında 9,3 milyon yeni hesap sahibi olan PayPal'a, pandemi yılı 2020'de ise 72,7 milyon hesap eklendi. 

20 yıldır New York borsasında işlem gören PayPal'ın geliri 2020'de 21 milyar doları aştı. 

Türkiye dışında Myanmar ve Fildişi Sahili'nde PayPal yasak 

PayPal'ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, elektronik ödeme sistemini kullanan ülke sayısı 202. 

Türkiye dışında PayPal'ın yasak olduğu ülkeler Myanmar ve Fildişi Sahili. 

Son olarak Ukrayna'ya yönelik saldırıları gerekçe göstererek Rusya'daki hizmetlerini askıya alan PayPal, Rusya'nın Kırım Yarımadası'nı ilhak etmesinin ardından da Ocak 2015'te operasyonlarını durdurmuştu. 

PayPal'ın geçtiği ülkeler

Mavi ile gösterilen ülkeler, PayPal'ın geçtiği yerler/ Harita: Reddit


PayPal'ın operasyonlarının olmadığı ülkelerden bazıları ise Kuzey Kore, Lübnan, Libya, Pakistan, Sudan, Suriye, İran, Irak, Afganistan, Küba, Orta Afrika Cumhuriyeti, Haiti. 

Ipsos'un araştırmasına göre "iş ya da alışveriş yaptığım firma, PayPal gibi bir ödeme sistemi kullanıyorsa para transferi yapmaya yatkınım" diyen tüketicilerin oranı yüzde 54. 

PayPal'ın hikayesi nasıl başladı?

1998'in ağustosunda tanıştıklarında, Peter Thiel, 31 yaşında, varlık yönetimi şirketi kurmuş bir girişimci; Max Levchin ise Illinois Üniversitesi'nden henüz mezun olmuş bir bilgisayar mühendisiydi. 

İkilinin yolları Thiel'ın Stanford Üniversitesi'nde yaptığı bir konuşmanın ardından kesişti. 

Tarihler Aralık 1998'i gösterdiğinde çoktan ortak olmuş ve Confinity adındaki "online ödeme güvenliği" şirketini kurmuşlardı. 

Ancak "online güvenlik" modelinde istedikleri başarıyı yakalayamayan Peter Thiel ve Max Levchin, 1990'ların sonunda giderek büyüyen dot.com balonunun da etkisiyle dümeni, "dijital cüzdan teknolojisine" çevirdi. 

PayPal reuters


Confinity şirketinin bir ürünü olarak geliştirilen, elektronik ödeme sistemi "PayPal"'ın ilk versiyonu 1999'da kuruldu. 

O dönem geliştirilen versiyon, bugünün tabletlerinin atası da sayılabilecek kişisel veri asistanlarında kullanılıyordu. 

İngilizce kısaltması PDA (Personal Data Assistant) olan tabletlerin "kızılötesi" özelliğiyle PayPal'a bağlanılıyor, nakit transferleri ya da fatura ödemeleri gerçekleştirilebiliyordu. 

Elon Musk - PayPal ortaklığı ve eBay'e satış 

Dünyanın en büyük alışveriş sitelerinden eBay, 1990'ların ikinci yarısında kurulduğunda ödemeler, ABD Posta Servisi aracılığıyla gönderilen çek ya da ödeme emirleriyle gerçekleştiriliyordu. Bu da birkaç günü bulabiliyordu. PayPal'ın en büyük devrimi bu süreyi 1-2 güne indirmesiydi. 

Mart 2000'de ise bugün dünyanın en zenginlerinden Elon Musk, sahnedeki yerini aldı. 

Peter-Thiel-Elon-Musk-Paypal.jpeg

Peter Thiel (solda) ve Elon Musk, PayPal'ın kuruluşunun ardından bu meşhur pozu vermişti/ Fotoğraf: AP


Musk'ın online finans hizmeti sağlayan X.com platformu, Confinity ile birleşti. 2001'in haziran ayında ise "Confinity" ismi, resmen değişerek PayPal oldu. 

Şubat 2002'de halka arz edilen PayPal, sekiz ay sonra 1,5 milyar dolara eBay'e satıldı. 

O dönem bu satıştan, yüzde 11,7'lik PayPal hissesi ile yaklaşık 165 milyon dolar kazanan Musk, 2017'de x.com internet sitesi adını yeniden satın aldı. 

En yakın rakibini satın aldı 

2006'ya gelindiğinde PayPal, 100 milyon kullanıcıya ulaşmıştı. 

Halka açıldıktan sonraki ilk işlem gününde 20 dolardan işlem gören PayPal hisse başı fiyatı bugün 113 dolara kadar yükselmiş durumda. 

Chicago merkezli online ödeme şirketi Braintree Systems'ı 2013 yılında 800 milyon dolara satın alan PayPal, önemli bir rakibinin de sahibi olmuştu. 

Zira 2009'da kişiler arasında kira, sinema, yemek, etkinlik biletlerinin masraflarını SMS üzerinden paylaşmak amacıyla kurulan Venmo, bugün PayPal'dan sonra ABD'de en çok kullanılan ödeme sistemi. 

2012'de 3 milyon olan Venmo kullanıcı sayısı 2020'de 52 milyona kadar çıktı. 

eBay ve PayPal'ın yolları ayrıldı 

2014 ve 2015 yılları PayPal için hayli kritikti.

Bir dönem Apple, Xerox, Motorola gibi teknoloji devlerinde de hisse sahibi olan milyarder Carl Ichan, 30 milyon adet eBay hissesinin sahibiydi. 

Ancak Icahn Enterprises Kurucusu, PayPal ve eBay'in ayrı iki şirket olması gerektiğini ısrarla savunuyordu. 

Ekran Resmi 2022-04-07 19 (1).jpg

eBay ve PayPal'ın ortaklığı 15 yıl sürdü/ Fotoğraf: AFP


30 Eylül 2014'te gerçekleşen yönetim kurulu toplantısı sonrası, eBay ve PayPal'ın 2015'te ayrılacağı duyuruldu. 

Bugün Nike'ın CEO'luğunu yapan, 2014'te ise eBay'in CEO'luk koltuğunda oturan John Donahoe, "İki firmanın bir arada olmasının ekonomik olarak bir anlamı kalmadı" ifadelerini kullanmıştı. 

PayBal kripto paralar ile işleme izin veriyor

Şirketten devrim niteliğinde sayılabilecek diğer bir açıklama ise 21 Ekim 2020'de geldi. 

PayPal Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Dan Schulman, 2021 yılından itibaren ödemelerde kripto para kullanımına izin verileceğini söyledi. 

Schulman, "Merkez bankaları ile birlikte çalışıyor ve tüm dijital para birimlerinde PayPal'ın nasıl bir rol oynayabileceğini düşünüyoruz" açıklamasını yapmıştı. 

PayPal'ın kripto paralar ile işlem yapma sistemini ABD'deki kullanıcılar için 30 Mart 2021'de açmasıyla Bitcoin, 59 bin doların üzerini görmüştü. 

PayPal ne kadar güvenli?

Uçtan uca şifreleme, iki faktörlü kimlik doğrulama, bünyesindeki kullanılmayan e-mail adresleri ve banka hesaplarını silme uygulamalarıyla PayPal, oldukça güvenli ödeme sistemleri arasında sayılıyor. 

Şirket bünyesinde "Küresel Soruşturma Ekibi" kuran PayPal, kredi kartı şirketlerinin de tâbi olduğu "Ödeme Kartı Endüstrisi Veri Güvenlik Standartları"nı uyguluyor. 

PayPal'la ilgili bilhassa forumlarda en fazla dile getirilen şikayetlerden biri herhangi bir uyarı vermeden hesapları dondurması. 

ABD'li şirket, agresif güvenlik uygulamaları nedeniyle anormal seviyede para akışı gördüğünde, hesap sahibinin yönettiği işi şikayet aldığında, hesap sahibi PayPal kullanım şartlarını yerine getirmediğinde, firma sahiplerinin sitelerinde şüpheli içerik gördüğünde, bir başkası hesabınıza girmeye çalıştığında hesabınızı dondurabiliyor. 

405058064_bd533f29e0_b.jpeg

PayPal ilk kurulduğu yıllarda kullanıcılarına bir güvenlik anahtarı dağıtıyordu. Bu anahtarda çıkan altı basamaklı sayıyla hesaba giriş yapılıyordu. Bu sistem daha sonra akıllı telefonlara taşındı/ Fotoğraf: Flickr


Bu bir güvenlik önlemi olsa da PayPal'ı geri almak üç ayı bulabiliyor ki bu, iş yapan bir firma için hayli büyük kayıp demek anlamına geliyor. 

2000'lerin başından bu yana faaliyette olan şirket, "hesap dondurma" meselesi nedeniyle mahkemeye de verilmişti. 

Kaliforniya'da yaşayan iki kişi ve Chicagolu bir işadamı, hesaplarını bilgileri dışında altı ay dondurduğu için PayPal'a dava açmıştı. 

Uzmanlara göre her online hizmet gibi PayPal da dolandırıcılığa konu olabilir. Ancak bu genelde kullanıcı hatasından kaynaklanıyor. 

Hackerlar, internet dilinde "oltalama" da denilen yöntemle kişilere sahte PayPal e-mailleri gönderiyor. Bu kişilerin de sahte linklere tıklamasıyla bilgisayarlarına ulaşılabiliyor. 

Dolandırıcılık riskini azaltmak ve dolandırıcılık durumunda geri ödeme çözümleri bulmak konusunda uzmanlaşmış Chargebacks911'in Genel Müdürü Monica Eaton-Cardone, Business Insider'a yaptığı açıklamada, PayPal'ın yüzde 100 odağının ödeme güvenliğinde olduğunu söylüyor. 

Ancak hiçbir servisin tamamen güvenli olamayacağını belirten Eaton-Cardone, "Üçüncü kişilere karşı çok iyi korunmuş olsanız bile yapılan bir dikkatsizlik, PayPal hesabınızı tehlikeye sokabilir" değerlendirmesini yaptı. 

Türkiye’deki Müşterilerimiz İçin Önemli Bilgilendirme

PayPal hizmetini kullanmaya devam edebilir miyim?

PayPal’ın Türkiye’deki müşterileri para gönderemez veya alamaz, hesaplarına erişemez ya da tanımlı banka hesaplarına para çekemezler.
Ayrıca size yardımcı olabilmemiz için [email protected] adresinden PayPal Müşteri Hizmetleri’ne de ulaşabilirsiniz.

Başka bir ülkeden PayPal hesabı açabilir miyim?

Kullanıcılarımızın PayPal hesaplarını ikamet ettikleri ülkede açmaları gerekir.

PayPal hesabımdaki parayı nasıl alabilirim?

Ayrıca size yardımcı olabilmemiz için [email protected] adresinden PayPal Müşteri Hizmetleri’ne de ulaşabilirsiniz.

Birisi benim PayPal hesabıma para göndermeye çalışırsa ne olacak?

Türkiye’deki müşterilerimiz para gönderemez ya da alamazlar. Bu işlemler başarısız olur ve bu tip bir işlemin artık mümkün olmadığı bildirilir.

PayPal Müşteri Hizmetleri’ne nasıl ulaşabilirim?

Müşteri hizmetleri ekibimize [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz.

Facebook

WhatsApp

Pinterest

E-Mail

Paypal Nedir? Ne İşe Yarar?

PayPal, internet üzerinden çalışan online bir ödeme sistemidir. Kredi kartı kullanarak veya kullanmayarak, internet üzerinden güvenli alışveriş yapılmasını ya da istenilen kişiye sadece bir e-posta adresi aracılığıyla para gönderilmesini sağlar. PayPal Belçika, Almanya, Avusturya, Fransa, İsviçre, İspanya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’de yerel web siteleri bulundurarak, bu ülkelerde sorunsuz çalışır.

PayPal ile Amerikan Doları ve Yen gibi birden çok para birimini kullanarak ödeme yapılabilir. Bu para birimleri arasındaki değişimleri PayPal kendi döviz kurları ile otomatik olarak yapar. Paypal’ın döviz kurları paypal sitesinden öğrenilebilir. Ayrıca Türk Lirasıyla da ödeme alabilir ya da ödeme yapılabilmektedir.

30 Mayıs 2016 tarihinde resmi internet sitesinde yayımlanan bildiri ile PayPal’ın Türkiye’deki faaliyetlerini durdurduğu açıklandı. Gerekçe olarak ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na (BDDK) yaptığı lisans başvurusunun reddedilmesi gösterildi.

Paypal Nasıl Kullanılır?

PayPal’da bir hesap açmak istediğinizde ilk olarak size PayPal’ı ne amaçla kullanacağınız sorulur. PayPal’ın Bireysel ve Ticari olmak üzere iki farklı hesap türü bulunmakta. Ticari hesap, online satış yapan kişiler için, bireysel hesap ise online alışveriş yapmak, para gönderip almak isteyen kişiler için sunulan hesap türleridir. Biz bu yazıda bireysel hesabı inceleyeceğiz.

paypal

Buradakisayfaya gidin. Hesap türünü seçtikten sonra üye kayıt formunu doldurmanız gerekiyor. İstenilen bilgileri doldururken, mail adresinizin şifresini PayPal şifrenizden farklı tutmanızı tavsiye ederim. Bunun nedeni, birisi mail hesabınızı ele geçirdiğinde PayPal hesabınıza müdahale etmesini engellemek. Güvenlik için bu noktaya çok dikkat etmelisiniz. Ayrıca, klasik bir uyarı olacak ama şifrenizde olabildiğince rakam, harf ve özel karakterler bulundurmaya özen gösterin.

PayPal Hesabına Kredi Kartı Eklemek

Üyelik işlemini tamamladıktan sonra, sıra PayPal hesabınız ile kredi kartınızın ilişkilendirilmesini yapmamız gerekiyor. Kredi kartı bilgilerinizi vermekten hala çekiniyorsanız bu konuda size verebileceğim bir tavsiyem var. Bankaların çoğu kredi kartınıza ek olarak bir sanal kart oluşturma imkanı sunuyor. Sanal kart başvurusu yaptığınızda, oluşturulan sanal kredi kartınız normal kredi kartınızın tüm özelliklerine sahip olacaktır. Sanal kartın en önemli özelliği ise kullanılabilir bakiyesinin geçici olarak istediğiniz miktarda olmasını sağlayabilmektir.

 

TechWorm

ebay, paypal, paypal güvenlimi, paypal hesabı, paypal hesabı nasıl açılır, paypal kapandı, paypal nasıl kullanılır, paypal ne demek, paypal ne işe yarar, paypal nedir, paypal nedir ekşi, paypal nedir nasıl kullanılır, paypal ödeme şekli nedir, paypal para, paypal para kazanma, paypal üyelik

Vodafone Pay

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası