gebeliğin kaçıncı haftasında doğum iznine çıkılır / Doğum İzni İşlemleri | ODTÜ PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI

Gebeliğin Kaçıncı Haftasında Doğum Iznine Çıkılır

gebeliğin kaçıncı haftasında doğum iznine çıkılır

Doğum İzni

Çalışmak hamilelik dönemini stresten uzak geçirmenizi sağlar.  Hamileliğiniz süresinden her zaman bedeninizin sesine kulak verin. Hayatınızın kazanmak içinde ne yapıyor olursanız olun hayatta çalışmaktan önemli şeyler olduğunu unutmamanız önerilir.

Hamilelik kadınlar için özel bir süreçtir. Anne adaylarının bu süreyi rahat ve stresten uzak geçirmesi gereklidir. Çalışan annelere iş hayatlarında gebelik ve annelik görevlerini yerlerine getirebilmeleri için bazı düzenlemeler yapılmıştır.

Doğum izni biten kadın memurlar  dilerlerse doğum izni sonrası 6 aya kadar günlük çalışma sürelerinin yarısı kadar işte çalışabilirler.

 

Gebelikte Doğum İzni

Doğum yapan memur eşine 10 güne kadar doğum izni verilebilir.

Yürürlükte olana kadınlara iki çocuk için verilen geriye dönük borçlanma imkanı 3 çocuk için uygulanacak. Böylece doğum yapan kadınlar, 6 yıl süreyi geriye dönük borçlanarak erken emekli olabilecekler..

Kadın işçiler ve memurlar doğumdan önce 8 doğumdan sonra 8 hafta toplamda 16 hafta çalıştırılamazlar.

Kadınlar erken doğum nedeniyle hakları olan fakat kullanamadıkları izinlerini doğum sonrasına aktarabilirler.

Kadınlar doğumdan önce en az 3 hafta kala doğum izinlerini kullanmalıdır. Toplamda kullanacağı 16 haftalık izinde maaşında kesinti yapılamaz.

Kadın memurlar; Gebelik haftalarını doktor raporuyla belirtmişlerse, hamileliğin yirmi dördüncü haftasından önce ve  hamileliğin yirmi dördüncü haftasından sonra buna ek olarak ta doğumdan sonraki bir yıl süreyle gece nöbeti ve gece vardiyası verilemez.

Çoğul gebelik durumlarında doğum izni için doğum öncesi 8 haftalık süre 10 haftaya çıkarılır. Yani çoğul gebeliklerde gebelik izni doğumdan öncesi için 8+2 doğumdan sonrası için 8 hafta olacak şekilde 18 hafta olarak kullanılabilir. Ancak gebelikte anne adayının sağlık durumu iyiyse anne adayı doğuma 3 hafta kalaya kadar doktor izniyle işinde çalışabilir.

Doğum yapan memura verilen doğum sonrası annelik izniniz bittikten sonra, eşi doğum yapan memura  bebeğin doğum tarihinden itibaren geçerli olabilecek 24 aya kadar ücretsiz izin verilebilir.

Kadın işçilere doğum süresince iş hakkı saklı kalır.

Yasada kadın işçilere doğum süresince ücret ödenip ödenmeyeceğine dair net bir açıklık yoktur ama şu anda ücret ödememe yönündeki karar esastır. Tabi bu durum iş sözleşmesinde belirtilmişse iş sözleşmesinde belirtilen kural geçerlidir.

Bazı şartları taşıyan anne adaylarına SGK tarafından geçici iş göremezlik ödeneği ödenir. Kanun da ayrıca doğum izninin izin bakımından çalışılmış gibi sayılacağı belirtilmiştir. Fakat şöyle bir istisnai durum vardır; annenin isteği halinde alınan 6 aylık ek ücretsiz izin süresinin yıllık ücretsiz izne hak kazanma bakımından, hizmet süresine dâhil edilmez.

İşçilerin hamile olması işçiye veya işverene sözleşme feshi hakkı tanımaz. Ancak işçiye tanınan sürenin aşılması durumunda fesih hakkı doğar…

            Anneye tanınan süt izni: Doğum yapmış kadınların bebeklerini emzirebilmeleri için zamana ve bebeğinde annenin sevgisine ve sütüne ihtiyacı vardır. Süt  izni doğumdan sonra kullanjılan doğum izni süresi bittikten sonra hesaplanır. Bu hesaplama da ilk 6 ay için günde 3 saat, ikinci 6 ay için günde 1,5 saattir. Memurun süt iznini kullanacağı saat aralığının yanı sıra günde kaç kez kullanacağını annenin tercih hakkı olup bunun yanı sıra süt iznini hangi saatlerde kaç aralığa bölüneceği yine annenin tercihiyle işverene sunulur.

Süt izninde kullanılan süre günlük çalışma süresinden sayılır ve ücrette herhangi bir kesinti yapılamaz.

Tanınan süt izni çoğul bebek dünyaya getiren anneler içinde aynıdır. Yani ikiz, üçüz bebeği olanlar içinde süre aynıdır.

Tanınan süt izni süresi biriktirilemez sonraya aktarılamaz veya toplu kullanılamaz.

İş kanununa aykırı hareket ederek çalışan işçi kadına veya kadın memura gebelik iznini, süt iznini ve 6 aylık ücretsiz izni vermeyen işverenlere idari para cezası yaptırımı vardır.

Doğum izni için iş yerinizi bilgilendiriniz.

Doğum İzni Almadan Önce Patronunuzu Bilgilendirin

İzin kullanma isteğinizi patronunuza en az dört hafta önce bildirmelisiniz. Son haftalara kadar çalışmayı planlıyor olabilirsiniz; fakat bu konuda esnek davranmayı da hazırlıklı olun. Çünkü birkaç hafta sonra kendinizi de nasıl hissedeceğini önceden kestiremezsiniz.

İŞİNİZE GERİ DÖNME KONUSUNDA PATRONUNUZU BİLGİLENDİRİN

İşinize geri dönme isteğiniz olup olmadığı hangi tarihte işbaşı yapabilecek eski göreviniz tam zamanlı dönüp dönemeyeceğiniz en az dört hafta öncede patronunuza bildirmelisiniz.

Babaya verilen doğum izni

Devlet memuru olarak görev yapıyorsanız çalıştığınız kuruma istekte bulunduğunuz takdirde bebeğiniz doğduğu günden itibaren 10 gün ücretli mazeret izni ( doğum izni ) alabilirsiniz.

İşçi statüsündeyseniz veya sigortalıysanız yine isteğiniz üzerine iş yerinizde 10 günlük doğum izini alabilirsiniz.

Burada verilen bilgiler kanunen sağlanan asgari hakları belirtmektedir. Anne ya da baba olarak çalıştığınız iş yerinizde izin ücretleri hakkında size sunabileceği imkânları araştırın. Bu imkânlar kanuni haklarınızdan daha avantajlı olabilir.

YENİ DOĞAN BEBEK İÇİN NÜFUS KAYDI

Bebeğiniz kaydını doğumun olduğu tarihten başlayacak yurtiçinde otuz gün içinde ilçe nüfus müdürlüklerinden yurt dışında altmış gün içinde başkonsolosluklara sözlü bildiride bulunarak yaptırmak gerekir.

Evlilik içinde doğan bebekler, babalarının nüfusta kayıtlı oldukları haneye baba soyadıyla; evlilik dışına doğanlar ise annesinin bekârlık soyadı ile ve bildiren baba adıyla yazılır

Kayıt yaptırırken baba veya annesinin nüfus cüzdanı ya da aile cüzdanı ile varsa doğuma ait resmi belge raporları görevli memura verilir. Memur tarafından üç örnek doğum tutanağı düzenlenir ve bebeğinizin nüfus cüzdanı çıkarılır.

Sıkça Sorulan Sorular:

  • İşyerinde yasal koşullar sağlanmıyorsa hamileler ne yapabilir?

İşçi hamilelerin iş yerlerindeki çalışma şartları uygun hazırlanmıyorsa Çalışma Ve Sosyal güvenlik bakanlığına şikayette bulunulabilir. Bulundukları ilde bölge müdürlükleri varsa önce oraya orda ki müdürlük konuyu bakanlığa iletir ve konuyla ilgili İş teftiş müfetişleri başkanlığı konuyu ve evrakları inceler. Konuyla ilgili iş yerine iş denetleme müfettişleri gönderilir ve hamilelerin çalıştırılma şekli ve koşullar incelenir. Eğer işçi hamile kadınlara gerekli şartlar sağlanmamışsa örneğin gece saatten fazla çalıştırılıyorsa, gebe işçiler istemedikleri halde gece nöbetlerine ve vardiyalarına zorlanıyorsa veya ilgili yönetmelikte maddelerden birine veya bir kaçına uyulmuyorsa yasal yaptırımlar uygulanabilir. Yine benzer olarak hamile işçilerin doğum öncesi ve doğum sonrası kullanmaları gerekli ücretli izni vermeyen, doğumdan sonra işçinin talep etmesi halinde 6 ay ık ücretsiz izin talebini geri çeviren veya vermeyenler hakkında yasal yaptırımlar başlatılabilir. Fakat bu durumların önce işçi tarafından işverene gebelik durumunun doktor raporuyla belirtilmesi ve yasal haklarının yazılı olarak dilekçeyle istenmesi gereklidir ancak işveren bu hakları vermediği taktirde iş kanununu maddesi F fıkrasınca hamile işçi gebelik izin haklarının yerine getirilmediği gerekçesiyle ve bunu ispatlayarak iş akdini tazminatlı olarak fes edebilir.

  • Doğum izni dışında ücretsiz izin alınabilir mi?
  • Doğum iznindeyken maaş alınabilir mi?

Eğer gerekliyse, doğumdan sonra doğum iznine ek olarak 6 ay ücretsiz izin alınabilir. Doğumdan önce ve sonra kullanılan 16 haftalık doğum  izni için maaşlarda bir kesinti yapılmaz, fakat 6 ay ekstra kullanılan ücretsiz izin süresince maaş alınamaz.

  • Süt izni ne zaman başlar ?

Süt  izni doğumdan sonra kullanılan doğum izni süresi bittikten sonra hesaplanır.

Aklınıza takılan soru ve sıkıntıları lütfen yorum olarak yazınız.

 

Doğum İzni Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çalışan annelerin ve anne adaylarının önemli haklarından biri olan doğum izni kurallarını biliyor musunuz? Doğum izni kaçıncı haftada başlar ve ne zaman biter? Her anne adayının mutlaka bilmesi gereken detaylar ile doğum iznini anlatıyoruz.

Doğum İzni Nedir ve Kaçıncı Haftada Başlar?

Çalışan annelerin doğum nedeniyle çalışmadığı haftalarda uygulanan izne doğum izni (analık izni) adı verilir. Doğum izninin genel kuralları olmasına rağmen, hamileliğin seyrine ya da çoklu gebelik durumuna göre değişen kuralları da kapsar.

  • Doğum izni, doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere uygulanır.
  • Doğum 40 hafta olarak hesaplandığı için gebeliğin haftasından itibaren geçerlidir.
  • Çoklu gebelik halinde, doğum öncesi 8 haftalık izne 2 hafta daha eklenir. Bu durumda, çoklu gebeliklerde doğum öncesi izin 10 haftadır ve gebeliğin haftasında başlar.
  • Erken doğum durumunda ise, annenin doğum öncesi izninden kalan günler doğum sonrası için geçerli olan 8 haftaya eklenir ve anne 16 haftalık doğum izninin tamamından yararlanır.
  • Her anne adayının hamilelik boyunca doktor kontrollerine gitme izni vardır ve bu süreler doğum izninden düşürülmez.

Doğum İzni Uzatılabilir Mi?

Öncelikle belirtmek isteriz ki hiçbir anne adayı doğum izni kullanım hakkından mahrum bırakılamaz ve aşağıda belirtilen maddelerden doğum öncesi izni azaltmayı kapsayanlar, annenin ve doktorun izni doğrultusunda uygulanır.

  • Eğer anne adayı doğum öncesi 8 haftalık iznini kullanmak istemiyorsa, doğuma son 3 hafta kalaya yani haftaya kadar çalışmaya devam edebilir ve kullanmadığı 5 haftalık doğum öncesi izin doğum sonrası olan 8 haftaya eklenir.
  • Bu durumda, anne adayı doğum öncesi 3 doğum sonrası ise 13 hafta olacak şekilde 16 haftalık doğum izninin tamamından yararlanabilir.
  • Çoklu gebelik durumunda doğum iznine 2 hafta daha eklenir ve annenin bu izni doğum sonrasına aktarma haklı saklıdır.
  • Ancak her iki durumda da annenin haftaya kadar çalışabilmesi için, doktor onaylı ve “ gebelik haftasına kadar daha 5 hafta süre ile çalışmasında gebeliği yönünden sakınca bulunmamaktadır.” yazılı bir rapor alınması gerekir.
  • Bu kurallar dışında doğum izni kullanmak istendiği durumda anne ücretsiz izin hakkını kullanabilir.

Doğum Sonrası Ücretsiz İzin Hakkı Nedir?

Doğum izni bitiminden itibaren annenin isteği doğrultusunda verilen ücretsiz izne “doğum sonrası ücretsiz izin hakkı” denir. “Çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin” ve “6 aya kadar ücretsiz izin” olarak iki farklı şekilde uygulanır.

Çalışma Süresinin Yarısı Kadar Ücretsiz İzin

  • Doğum sonrasında annenin talebi halinde, birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda gün, sonraki doğumlarda ise gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir.
  • Çoklu gebeliklerde ücretsiz izin haklarına 30’ar gün daha eklenir.
  • Bu süre, doğum izninin bitiminden itibaren geçerlidir ve doğum izni süresi, çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin hakkından düşürülmez.
  • Eğer doğan çocuğun doktor raporu ile kanıtlanmış bir engeli var ise, ücretsiz izin hakkı güne kadar uzatılabilir.

6 Aya Kadar Ücretsiz İzin

  • Doğum sonrasında annenin talebi doğrultusunda, 6 aya kadar ücretsiz izin verilir.
  • Bu süre, doğum izninin bitiminden itibaren geçerlidir ve doğum izni süresi, 6 aya kadar ücretsiz izin hakkından düşürülmez.
  • Ayrıca bu süre, yıllık ücretli izin hakkından da düşürülemez.

Evlat Edinenler Doğum İzni Kullanabilir Mi?

3 yaşından küçük bir çocuğun evlat edinilmesi durumunda, yukarıda bahsi geçen 3 izin de anne ya da baba tarafından kullanılabilir.

  • 3 yaşından küçüğü evlat edinen anne ya da babadan biri, doğum sonrası için geçerli olan 8 haftalık doğum izninden yararlanabilir.
  • 3 yaşından küçüğü evlat edinen anne ya da babadan biri, çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin hakkı ve 6 aya kadar ücretsiz izin hakkından da yararlanabilir.
  • Bu izin sürelerinin hepsi çocuğun aileye teslim edildiği tarihten itibaren uygulanır.

Süt İzni Nedir?

1 yaşından küçük çocuğu olan kadınların bebeklerini emzirmesi için günde 1,5 saat izin hakkı vardır ve bu izne “süt izni” denir.

  • Süt izni 1,5 saatle sınırlı olmasına rağmen, iznin geçerli olacağı zaman dilimi annenin inisiyatifindedir.
  • Süt izni yalnız günlük kullanım ile sınırlıdır ve haftalık ya da aylık izin şeklinde uygulanamaz.
  • Evlatlık edinen kadınlara süt izni hakkı tanınmamaktadır; ancak evlatlık edinilen bebeğin hâlâ emiyor olması ya da annenin herhangi bir nedenden ötürü emzirebiliyor olması durumunda doktor raporu ile süt izni başvurusu yapılabilir.

Doğum izni, süt izni ve doğum sonrası ücretsiz izin hakları hakkında verdiğimiz bilgilerin tümü, sayılı İş Kanunu’ndan derlenmiştir. Ayrıca, babalık izni hakkında resmi kurallara da göz atmanızı tavsiye ederiz.

Sıkça Sorulan Sorular

Doğum izni gebeliğin kaçıncı haftasında başlar?

Doğum izni normal gebeliklerde , çoklu gebeliklerde ise haftadan itibaren geçerlidir.

Evlat edinen anneler ücretsiz izin alabilir mi?

3 yaşından küçük bir çocuğu evlat edinen kadın ya erkek çalışanlar, doğum izni, çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin ve 6 aya kadar ücretsiz izin haklarından yararlanabilirler.

Süt izni hangi saatlerde kullanılır?

Süt izni günlük 1,5 saat ile sınırlı olmak koşuluyla, annenin istediği herhangi bir zaman aralığında kullanılabilir.

Doğum izni kaç haftadır?

Doğum izni normal gebeliklerde 16, çoklu gebeliklerde ise 18 haftadır.

Erken doğumlarda doğum izni kaç haftadır?

Erken doğumlarda da doğum izni, normal gebeliklerde 16 çoklu gebeliklerde 18 haftadır. Doğumun erken olması durumunda kullanılamayan doğum öncesi izinler, doğum sonrası izne eklenir.

Süt izni toplu kullanılabilir mi?

sayılı İş Kanunu’na göre, süt izni ancak günlük 1,5 saat olarak kullanılabilir ve aylık ya da haftalık kullanım hakkı yoktur.

Hamilelikte idari izinde geçen süreler doğum sonrasına ilave edilir mi?

Soru: Hamile çalışanlar pandemi ile birlikte haftadan itibaren idari izinli sayılmaktadır. haftada başlayan idari izni önceki gibi doğum sonrasında annelik izni olarak kullanabilir miyiz?

Cevap: Devlet Memurları Kanunu'nun /A maddesinde, "Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği halinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. Doğum öncesi analık izninin başlaması gereken tarihten önce gerçekleşen doğumlarda ise doğum tarihi ile analık izninin başlaması gereken tarih arasındaki süre doğum sonrası analık iznine ilave edilir. Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü halinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir." hükmü yer almaktadır.

Madde hükmüne göre tekil gebelikte memur haftadan sonra, çoğul gebelikte ise haftadan sonra analık iznine ayrılmaktadır.

Söz konusu hükmün uygulanmasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermek amacıyla Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanan 6 Seri funduszeue.info Kamu Personeli Genel Tebliğinin Analık İznine ilişkin açıklamalar bölümünde doğum sonrası analık iznine eklenebilecek sürelerle ilgili olarak, "a) Memur, sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporu ile belgelendirmesi kaydıyla, isteği üzerine beklenen doğum tarihinden önceki üç haftaya kadar Kurumunda çalışabilir.
b) Beklenen doğum tarihinden önceki üç haftaya kadar Kurumunda çalışmaya devam etmek isteyen memurun sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğuna dair tabip raporunu, doğum öncesi analık izin süresinin başlangıcında Kuruma iletmesi zorunludur.
c) Memura beklenen doğum tarihinden önceki üç haftaya kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğuna dair verilen tabip raporu, Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmeli veya sözleşmesiz bir sağlık hizmeti sunucusundan alınabilir.
ç) Memurun sadece tabip raporuna dayanarak doğumdan önce Kurumunda fiilen çalıştığı süreler (tekil gebeliklerde azami beş hafta, çoğul gebeliklerde azami yedi hafta) doğum sonrası analık izni süresine eklenecektir. Sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporu ile belgelendirmeden bu süre içinde Kurumunda çalışmaya devam eden memurun fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenmeyecektir.
d) Beklenen doğum tarihinden önceki üç haftaya kadar Kurumunda çalışabileceği tabip raporuyla onaylanan memurun bu süre içinde kanuni izinlerini (hastalık izni, mazeret izni, yıllık izin vb.) kullanması mümkündür. Ancak, bu kanuni izin süreleri doğum sonrası analık izni süresine ilave edilmeyecektir.
e) Her hal ve şartta memurun beklenen doğum tarihinden önceki üç hafta içinde Kurumunda çalışması mümkün değildir." denilmektedir.

29 Mayıs tarihli ve sayılı mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan /8 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 1 Haziran tarihinden itibaren idari izin kullanımına ilişkin esaslar belirlenmiş, akabinde ise idari izin kapsamına alınmayan hamile çalışanlar Metin KIRATLI imzalı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü yazısıyla hamileliklerinin haftası ile haftası arasında idari izin kapsamına alınmıştır.

/8 sayılı Genelgede idari izinli sayılanların bu sürede görevlerini fiilen yerine getirmiş sayılacakları, bunların mali ve sosyal hak ve yardımları ile diğer özlük haklarının saklı kalacağı belirtilmiştir.

Geldiğimiz noktada hamile memurlar hafta ile hafta arasında (çoğul gebelikte hafta) idari izin, haftadan doğuma kadar analık izni kapsamındadır. Genelge ile doğum öncesi analık izni süresi değişmediğinden (değişmesi ancak kanunla olur) doğum sonrasına aktarılacak izin süresi de değişmeyecek azami 5 hafta (çoğul gebelikte 7 hafta) olacaktır.

Hem sayılı Kanunda yer alan hüküm hem de Tebliğde yer alan açıklamalar dikkate alındığında;doğum öncesi 8 haftalık analık izninden 5 haftalık sürenin doğum sonrasına aktarılabilmesi için birinci koşul öncelikle çalışabilir içerikli tabip raporu alınması, ikinci koşul ise bu sürenin fiilen çalışılmış olmasıdır. İdari izin kullanımı sebebiyle çalışılmayacak bu süre için hekimlerin son üç haftaya kadar çalışabilirsin diye memura rapor vermeleri halinde birinci koşul, Cumhurbaşkanlığı Genelgesine göre idari izin süresince görevin fiilen yerine getirilmiş sayılması ile de ikinci koşul yerine getirildiğinden bu sürelerin doğum sonrası analık iznine ilave edileceğini değerlendirmekteyiz.

Bu Habere Tepkiniz

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası