hangi elle taharet yapılır / Tahâret - Vikipedi

Hangi Elle Taharet Yapılır

hangi elle taharet yapılır

Tahâret

Tahâret, (Arapça:&#;طهارة; Türkçe: "Temizlik"), İslam'da necaset denen maddi pisliklerle, hades denen hükmi pisliklerden temizlenme.

Taharetin belli başlı iki bölümü vardır. Birinci bölümü "hadesten taharet" (abdestsizlik, cünüplük, hayız ve nifas), ikinci bölümü "necasetten taharet"tir (maddi olan kir ve pis). Abdestsizlik, cünüplük, kadınlar için hayız, nifas ve istihaze durumları hükmi pislik sayılan hadesi oluşturur. Abdestsizlik durumundan kurtulmak abdest almakla (küçük temizlik), cünüplük, hayız ve nifas durumlarından kurtulmak boy abdesti (gusül, büyük temizlik) almakla sağlanır. Su bulunamaması durumunda hadesten taharet için teyemmüm uygulanır. Hades kişilerin davranışlarına bazı kısıtlamalar getirir ve bu nedenle taharet Müslümanlar için zorunlu (farz, vacib) temizlenme edimidir.

Mutasavvıflar maddi temizlikle birlikte manevi temizlik üzerinde de önemle dururlar. Buna göre temizliğin, bedenin cisimsel temizliği, organları kötü edimlerden temizliği, kalbin kötü duygulardan arınması, ruhun Tanrı dışındaki nesnelerden arınması olmak üzere dört derecesi vardır.

Bilkent Üniversitesi Sağlık Merkezi dışkılama sonrası ideal temizliği (taharet) şöyle bildirmiştir:

"dışkılama sonrasında ilk temizliğin, gözle görünür bir kirlilik kalmayıncaya kadar yinelenerek her seferinde kuru temiz tuvalet kağıdıyla, daha sonra yine el değdirilmeden fışkıran suyla ya da ıslatılmış kâğıtla yapılması ve bölgenin tuvalet kağıdı ile kurulanarak temizliğin bitirilmesi en uygunudur. bu işlem bittiğinde eller mutlaka (aşağıda el temizliğinde anlatılan şekilde) etkili bir biçimde yıkanmalıdır. özellikle ellerde istenmeyen bir bulaşmanın olduğu durumlarda kullanılan musluk, sifon ya da kapı kolu ve benzeri bir yüzeye dokunmak gerekiyorsa, buralara doğrudan temas yerine tuvalet kağıdı kullanarak dokunmak, tuvalet kağıdının ruloda kalan bölümünü kirletmemek, hem daha sonra kendimizi hem de birlikte ortamı paylaştığımız insanları, dışkı ile bulaştırmamak açısından önemlidir."[1]

Kaynakça[değiştir

İstibra Ve İstinca Nedir? İstibra Ve İstinca Nasıl Yapılır Ve Dikkat Edilmesi Neden &#;nemlidir

Haberin Devamı

 Dinimizce temizlik çok önemlidir. Kabir azabından kurtulmak isteyen Müslümanların ise, tuvalet temizliğine çok dikkat etmesi gerekir. Bununla ilgili ve temizliği teşvik eden pek çok hadis bulunuyor.

İstibra ve İstinca Nasıl Yapılır ve Dikkat Edilmesi Neden Önemlidir?

 İstibra, erkeklerin abdestini bozduktan ve idrar yaptıktan sonra idrar sızıntısının kesilmesi için kısa bir süre daha beklemesi anlamına gelir. Bu süre genellikle 2 - 3 dakika arasında değiştiğinden dolayı Müslümanlara bulundukları yerde en az 40 adım atmaları önerilir. İstinca ise, taharet musluğu açılarak yapılan bir temizliktir.

 Müslümanların istinca yaparken dikkat etmesi gereken en önemli detaylardan birisi ise, temizlenirken sağ değil sol ellerini kullanılması gerektiğidir. Çünkü İslam fıkhına göre istincanın sol elle yapılması gerekir. Fıkıh kitaplarında istibra, hem küçük hem büyük abdest bozduktan sonra dışkı ve idrar için söz konusu olmuşsa da pratikte daha çok idrar yollarındaki sızıntı ve akıntının tamamen kesilmesini beklemekle ilgilidir. Bu temizlik özellikle de erkekler açısından büyük önem taşır.

 İslam’da temel bir esas olarak, mekan ve vücut temizliği yapılmadan bazı ibadetler makbul ve caiz görülmez. Örneğin tuvalet adabına İslam dininde çok önem verilmiş olup, Müslümanların elbiselerine necaset sıçratmaması, güzel ve dikkatli bir şekilde istibra yapması emredilmiştir. Aynı zamanda Allah Resûlü: “Kabir azabının çoğu, necasetten gereği gibi sakınmamaktan dolayı kaynaklanır.” buyurmuştur. (İbn-i Mâce, Tahâret, 26)

Haberin Devamı

İstibra ve İstinca Yöntemleri Nelerdir?

 İstinca yaparken bol su kullanılması gerekir. İstinca yaparken bol su kullanmak, israf değil aksine helaldir. Bu nedenle de temizlenirken taharet musluğu sonuna kadar açılmalı ve bol su kullanmaktan çekinmemeniz gerekir. İstibra da su ile yapılan bir temizliktir. Suyun bulunmadığı yerlerde ise, istibra peçete ile istinca ise, ancak küçük taşlar ile yapılabilir.

 İstibradan sonra ise, en az 40 adım atmak da her Müslüman için vaciptir. Su bulunmadığı zaman ise, bu temizliğin en uygun temizlik araçları ile yapılması gerekir. Temizlik sol elle yapılmalı, temizliğin titizlikle yapılmasından ödün verilmemeli ve suyun ve diğer temizlik araçlarının kullanımında israftan kaçınılmalıdır. Fıkıh kitaplarında ilim ve eğitim aracı olduğu için kağıdın istibra ve istincada kullanılması doğru bulunmamışsa da günümüzde iki kağıt türü birbirinden ayrıldığı, kağıdın imal ve temini önceki dönemlere göre kolaylaştığı için, özellikle büyük abdest temizliğinde suyun kullanımı ve kurulanma kaçınılmaz hale gelmiştir.

 Kaynak: Diyanet

Taharet nasıl alınır? Büyük tuvalet sonrası temizlik nasıl yapılır? Peçeteyle taharet

Taharet nasıl alınır? Büyük tuvalet sonrası temizlik nasıl yapılır? Peçeteyle taharet

Büyük ve küçük abdesti bozduktan sonra dinimize uygun şekilde tuvalet temizliğinin nasıl yapılacağını biliyor muydunuz? ''Temizlik imanın yarısıdır'' buyuran Peygamber Efendimiz (SAV), beden temizliğine son derece önem vermiştir. Peki taharet ne demek? Dinimize göre doğru taharet alma şekli nasıldır? Küçük ve büyük tuvaletten sonra temizlik

'Ebû Mâlik el-Eş’arî (r.a)'un rivayetlerine göre Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)'in buyurduğu “Temizlik imanın yarısıdır.” (Müslim, Tahâret 1.) hadisinden de anlaşılacağı gibi her Müslümanın beden temizliğine dikkat etmesi gerekir. Temizlik ölçüsünün dinimizde önemli bir yerinin olduğunu gösteren hadis-i şerifler, bizlere temizlik konusunda azami derecede hassas ve dikkatli olmamızı gözler önüne sermektedir. Günümüzde tuvalet adabı olarak nitelendirdiğimiz durum ise fiziksel anlamda temizlenme ve temiz kalma iradesini içeren bir algıdan ibarettir. İbadetlerimiz için ön hazırlık olarak düşünülebilen temizlik hakkında dinimizde büyük abdest sonrası taharetlenmeye yani temizlenmeye “istincâ”, küçük abdestten sonra temizlenme ise “istibrâ” olarak geçmektedir. Peki tuvalet temizliği adabı nasıl olmalı? Kişisel temizlikte dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken hususlar

Necaset nedir ve necaset ile namaz kılınır mı? İdrar damlamış çamaşırda necaset miktarıİLİŞKİLİ HABERNecaset nedir ve necaset ile namaz kılınır mı? İdrar damlamış çamaşırda necaset miktarı

DİNİMİZDE TUVALET ADABI NEDİR? TUVALET TEMİZLİĞİ NASIL OLMALI?

Taharet nedir? Taharetlenme nasıl yapılır?

Taharet nedir? Taharetlenme nasıl yapılır?

Alemlerin Efendisi Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), temizliğin her zaman önemli olduğunu ve pis olunmaması gerektiği konusunda ümmetini uyarması ile bilinmektedir. Tuvalet adabı ile ilgili bile ümmetine ders veren Peygamber Efendimiz için Müşrikler, Hazret-i Selmân-ı Fârisî’ye;

''Peygamberiniz sizlere her şeyi, hattâ tuvalet âdâbını da­hi öğretmişti, değil mi?” diye sormuşlardı.

Hazret-i Selmân-ı Fârisî de "Evet, öğretti." cevabını verdi. Bizlerde İslamiyette tuvalet adabı ile ilgili bilinmesi gereken bazı durumları sizlere sıralamaya çalışacağız

Tuvalete girerken ve çıkarken okunacak dua

Tuvalete girerken ve çıkarken okunacak dua

Allah'ı anmanın uygun görülmediği yerlerden olan tuvaletler tabiri caizse şeytanların yuvasıdır. Şeytanlar en çok burada insanlara musallat olur. Şeytanların şerrinden korunmak için tuvalete girerken muhakkak besmele çekilmelidir. Avret yerleri açıldığı zaman cinler ve şeytanlar o kişiye bakar. Bu gibi durumlardan korunmak için WC'ye girerken içinden besmele çekilmeli böylece Allah, aralarında bir perde çeker de, Allah'ın ismi bereketiyle avret mahallini o mahlûklar bakamazlar.

Genel olarak sıralayacak olursak tuvalet adabı ile ilgili bilinmesi gerekenler:

- Tuvalete girerken Euzü besmele çekilip "Allahümme innî eûzü bike minel hubsi vel habâis" duası okunabilir.

-Tuvalete girerken içinde Allah lafzının bulunduğu nesne ve Kuran-ı Kerim yazılı bir şey sokulmamalıdır. Cepte ya da kapalı ise mahzuru görülmediği bilinmektedir. Allah yazılı kolye bulunmamalı varsa da bluz içine koyulmalıdır

-Tuvalete sol ayakla girip, sağ ayakla çıkılmalıdır.

-Tuvalette zikredilmez, selam verilse dahi alınmaz. Hapşıran ise, kalbinden Elhamdülillah demelidir.

-Tuvalette abdest bozarken, önü ve arkayı kıbleye getirmemeli, sağa ve sola dönülmelidir.

doğru taharet alma şekli

doğru taharet alma şekli

-Tuvalet sonrası temizlikte pisliği parmakla alınıp el yıkanmalı. Sonunda pislik kalırsa oda su ile yıkamalı.

-Erkekler, taharet temizliği yaparken arkadan öne; kadınlar da önden arkaya doğru yıkamalıdır.

-Temizlendikten sonra, erkekler istibra (idrar kanalında idrar bırakmama) yapmalı. Kadınlar istibra yapmaz. İstibra, yürüyerek, öksürerek ya da sola yatarak yapılır.

-İstibrasız tuvaletten çıkmak, idrarın bulaşmasına sebep olacağından idrar deliğine, pamuk konularak idrarın dışarı çıkması önlenmelidir.

-Tuvaletten çıkınca eller güzelce yıkanmalıdır.

TAHARET NEDİR? TAHARET NASIL ALINIR? BÜYÜK TUVALET SONRASI

Taharet nasıl alınır? Büyük tuvalet sonrası temizlik

Taharet nasıl alınır? Büyük tuvalet sonrası temizlik

Sözlükte temizlenmek, temiz olmak manasına gelen ''taharet''in alınış şekli ile ilgili bazı tavsiyelerde bulunulmuştur. Tuvalete girecek olan kişi, girdiği tuvaleti nasıl temiz buluyorsa yine aynı şekilde temiz olarak bırakmalıdır. Evde tuvalet hijyenine ne kadar dikkat ediliyorsa umumi yerlerde ki açık tuvaletlerde o kadar temiz kalmalıdır.

Tuvalette taharetlenme su ile yapılabileceği gibi su olmadığı vakit küçük taşlarla da alınabilir. Değerli olmayan bez parçası ya da pamuklu, emici olmayan tuvalet kağıtları ile taharetlenme yapılabilir.

Su ile temizlik yapıp bez gibi suyu emici bir nesne ile kurulanmak temizlik açısından daha etkilidir. Tuvalette mecburi olunmadığı sürece konuşmamaya ve tükürmemeye dikkat etmeli, tahareti sol el ile yapmalısınız.

KÜÇÜK ABDEST NERELERDE BOZULMAMALI?

Tuvalet nerede yapılmamalı?

Tuvalet nerede yapılmamalı?

Peygamber Efendimiz (SAV, banyoda küçük abdest bozmaktan sakınmamız gerektiği konusunda bizleri şöyle uyarmaktadır:

“Hiçbiriniz yıkanacağı yere küçük abdest bozup da orada yı­kanmaya kalkmasın! Çünkü vesveselerin çoğu bundan ileri ge­lir." buyurur (Tirmizî, Tahâret, 17)

Bir başka hadîs-i şerifte: “Yemek hazırken bir de büyük veya küçük abdeste sıkışmış­ken namaz kılınmaz." buyurulur. (Müslim, Mesâcid, 67)

istibra ve istinca nedir?

istibra ve istinca nedir?

Peygamberimiz nasıl uyur ve otururdu? Yüz üstü yatmak günah mı? Oturma ve uyuma adabı

İLİŞKİLİ HABER

Peygamberimiz nasıl uyur ve otururdu? Yüz üstü yatmak günah mı? Oturma ve uyuma adabıSelamün kavlen min rabbir rahim zikri ve anlamı! Selamün kavlen duası neden okunur?

İLİŞKİLİ HABER

Selamün kavlen min rabbir rahim zikri ve anlamı! Selamün kavlen duası neden okunur?

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır