el muğni zikri / El Muğni Esmaül Hüsnasının faziletleri | Milat Gazetesi

El Muğni Zikri

el muğni zikri

EL-MUĞNİ esması ve zikrinin faydaları

muhsin iyi

June 25, at am

Allah Zengindir, (El-Ganiyy), Dilediğini Zengin Eder (El-Muğnî)

Allah (c.c.) evreni, içerisindekileri yoktan yaratmıştır. Bunları yaratırken de Kendi’sinden bir şey eksilmemiştir. O’nun yaratması sadece “Ol!” emriyledir. Tüm zenginlikleri bu şekilde O yarattığı gibi daha nicelerini de yaratmaya güç ve kudret sahibidir. Bundan dolayı O mutlak zengindir.

El-Ganiyy (Allah [c.c.] kimseye muhtaç olamayan zengindir) güzel ismi ile kula düşen görev, Allah’ın (c.c.) zatıyla ve sıfatlarıyla ne ibadetlerimize ne de başka bir şeyimize muhtaç olmadığını bilmektir. O mutlak zengindir. Herkes O’na muhtaçtır. Varlık âlemini de rahmetiyle yaratmıştır.

Ruhumuz ibadetlere bedenimizin temel ihtiyaç maddelerine gereksinim duyması gibi muhtaçtır. İbadetlerle manevi dünyamız zenginleşir, bu sayede bizler yaratılış amacına uygun bir yaşam sürebiliriz. Dünyada ve ahirette huzura ve mutluluğa erebiliriz.

Zenginlik, yoksulluk gibi bir imtihan konusudur. Aslında bu dünya bir ceza ve ödül yurdu değildir. Zenginlik de yoksulluk da bir hikmete göre taktir edilmiştir. Bu bakımdan zengin olan kimselerin varlıkları ile Allah (c.c.) tarafından ödüllendirilmediğini, ebedi ahiret yurdu için imtihan edildiklerini düşünmeleri gerekir. Tabii aynı şeyi yoksulluk için de düşünmeli, kişinin yoksullukla Allah (c.c.) tarafından cezalandırıldığını varsaymaktan ziyade imtihan edildiğini düşünmek daha doğrudur. İnsan kendisi için zenginliğin mi yoksa yoksulluğun mu daha hayırlı olduğunu bilemez. Allah (c.c.) kulları için en hayırlı olanı ezelde tespit etmiş, bu konudaki kısmetimizi kaderimizle belirlemiştir.

İnsanın kendisiyle barışık olması, öncelikle toplumsal konumunu, ekonomik durumunu kabullenip haline şükretmesiyle olur. Tabii Allah’ın (c.c.) fazlını ve rahmetini aramak, meşru yollarla varlıklı olmaya çalışmak da yanlış şeyler değildir. İnsan dünya ve ahiret dengesini kurduktan sonra zenginlik de güzel bir şeydir.

Zengin olmak, beraberinde üstesinden kalkamayacağımız bazı sorumlulukları da getirebilir. Çünkü bir mali ibadet olan zekât ancak zenginlere farzdır. Pek çok varlıklı insanın namaz kılmaya gayret ettikleri halde zekât vermemeleri, bunun için olmadık çarelere başvurmaları, şu veya bu fetvayla zekâtı üzerlerinden atmaya çalışmaları bu ibadetin yerine getirilmesinin ne kadar zor olduğunu göstermektedir. Halbuki artıp çoğalan sermayenin % ’u devede kulak misalidir. Ama demek ki nefis onda bile açgözlü davranmakta, Allah’ın (c.c.) hakkına tecavüz etmektedir. Tabii bu açgözlülük zenginlik artıkça daha da ziyadeleşmektedir. Öyle bir duruma ulaşmakta ki artık nefis açgözlülüğe boyun eğmekte, zekât emri için Allah’a (c.c.) isyan etmektedir. Hatta öyleleri namazı da terk etmektedirler.

Müslümanların zengin olması arzulanan bir şeydir. Çünkü zenginlik dünyada izzet ve şereftir. Allah’ın farz ibadetleri olan zekât ve hac ancak zenginlere mahsustur. Müslümanlar zengin olduğunda Allah’ın dinine daha büyük hizmet ederler. Bu çağda cihat, genellikle başka yollarla yapılmaktadır. Eskiden savaş meydanlarında yapılan cihat bugünlerde genellikle çeşitli hizmet kapılarıyla devam etmektedir. Bunlar için zengin Müslümanların gayretleri önemli bir yer tutmaktadır. İnsan niyetini halis tutmakla Allah’tan dünya zenginliği isteyebilir. Bunun için dualarında Allah’ın dinine hizmet için zenginlik talep edilebilir.

Allah’ın El-Ganiyy, El-Muğnî güzel isimlerinin en önemli faziletleri, bu güzel isimleri daima zikredenleri Allah’ın zengin kılmasıdır.

Hadis-i şeriflerde her gün Vakıa suresini okumanın da kişiyi zengin kılacağı belirtilmektedir. Bu zenginlik o kişiye aklına gelemeyeceği iş kapılarının açılması şeklinde olabileceği gibi bereketin evine, işine yağması biçiminde de kendisini gösterebilir. Kuran-ı Kerim’in bu mucizesi akılları hayrette bırakır. Yeter ki ilgili sureyi hiçbir gün ara vermeden daima belli bir zamanda okuyalım. Bu, yıllar sonra meyvelerini açıktan vermeye başlar. Yani önce gizliden sonra ilahi bir ikram olarak açıktan nimetlerini ortaya serer. Böylece Kuran-ı Kerim o kişinin imanını güçlendiren bir mucize olur. Tabii bu surenin dünyaya bakan fazileti yanında ahrete bakan mükâfatı da vardır. Bu da inşallah cennet nimetleridir. Asıl ona talip ve müşteri olmak gerekir. Her ibadette Allah rızasını gözetmek edebin ve ihlâsın ölçüsüdür.

Yüce Allah kullarının rızıklarını ezeli bir taktirle tayin etmiştir. Zenginlik Allah için istenirse güzel bir şeydir. Nefis hesabına istenirse insanı yoldan çıkarabilir. Bu dünya bir imtihan yurdu olduğu için aklı başında olan arifler, İslam âlimleri, hatta peygamberler Allah’tan kendilerine ve ailelerine yetecek kadar bir maişeti istemişlerdir. Zenginliğe göz dikmemişlerdir. Bu konuda fazla açgözlü olmamışlardır. Yalnız Hz. Süleyman Aleyhisselam, Allah’tan kimseye nasip olmayacak bir devleti ve zenginliği istemiştir. Ama o sadece Allah’ın dinini cihana yaymak için bunu talep etmiştir. Kendisi bu zenginliğin içerisinde bir züht hayatı yaşamış, arpa ekmeği dışında bir şey yemediği rivayet edilmiştir. Kuşkusuz çağımızda da İslam dininin yükselmesi için Müslümanların da tıpkı Hz. Süleyman (a.s.) gibi davranması gerekir.

Allah’ın bu güzel isimlerini zikrederken edebe ve ihlâsa çok dikkat etmelidir. Onun bu güzel isimlerini zikirle elde edilecek dünyevi yararlar düşünülmemelidir. Maksat bu güzel isimlere yaraşır bir şekilde yüce Allah’ı övmek, yüceltmek olmalıdır. Bu açıdan şu ayet-i kerimeyi her zaman dikkate almak gerekir: “Kim ahiret mahsulü isterse onun ürünlerini fazla fazla artırırız. Kim de sırf dünya menfaati isterse ona da ondan veririz, ama ahirette onun hiç nasibi olmaz. (Şûrâ suresi, 20).”

El-Muğnî (Allah [c.c.] dilediğini zengin eder), El-Ganiyy (Allah [c.c.] kimseye muhtaç olamayan zengindir) güzel isimleri ile kula düşen görev, Allah’tan (c.c.) zenginlik isterken kimseye muhtaç kılmayacak, azdırıp yoldan çıkarmayacak derecede dilemek gerekmektedir.

Muhsin İyi

Cevapla

İslam ve İhsan

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

El-Muğni Ne Demek? El Muğni Esması T&#;rk&#;e Anlamı Ve Ya Muğni Zikrinin Fazileti İle Faydaları

Haberin Devamı

Esmaül hüsna içerisinde yer alan El Muğni esması zenginlik ile ilgili bir esmadır. El Muğni esması Allahın gücünü ve kudretini belirtmekte olan bir esmadır.

El Muğni Ne Demektir? El Muğni Esmasının Anlamı Nedir?

 El Muğni esması zenginlik veren dilediğini zengin eden anlamına gelmektedir. El Muğni esması Allahu Telanın dilediğini zengin dilediğini fakir kıldığını ve tüm bunların imtihan olduğunu belirtmektedir.

El Muğni Esmasının Türkçe Anlamı Nedir?

 El Muğni esması Türkçe anlamı zenginlik veren gerçek zenginlik sahibi olan Allah anlamına gelmektedir. Allahu Teala zenginliği mal ve mülkü dilediğine vermektedir.

El-Muğni Ne Demek El Muğni Esması Türkçe Anlamı Ve Ya Muğni Zikrinin Fazileti İle Faydaları

Haberin Devamı

El Muğni Esmasını Zikretmenin Faziletleri ve Faydaları Nelerdir?

 El Muğni esmasını sabah namazından sonra kere zikredilmesi maddi sıkıntılardan ve borçlardan kurtulmaya vesile olmaktadır. Ya Muğni zikrini yapmak işlerde kolaylık, sıkıntılardan kurtulma, maddi manevi rahatlık oluşmasına vesile olmaktadır. Ya Muğni esmasını zikreden fakirlikten uzaklaşmaktadır. Ya Muğni esması zenginliğin kapılarını açan bir esmadır. Ya Muğni esmasının zikri kere veya kere yapılmalıdır. Ya Muğni esmasını zikretmek maddi kapıların açılmasının yanında manevi kapıları da açmaya vesile olmaktadır. Manevi olarak rahatlamaya huzur bulmaya vesile olan bir esmadır. Ya Muğni esması korktuklarından emin olmayı sağlamaktadır. Ya Muğni esması iş bulmada faydalı bir esmadır. Ya Muğni esmasını inanarak okuyan için maddi sorunları kısa zamanda yok olmaktadır. Ya Muğni esması zenginliği cezbeden bolluk ve berekete vesile olan bir esmadır. Ya Muğni esmasını zikretmenin daha birçok fazileti bulunmaktadır.

Garanti Zengin Olma Duası (En tesirli zenginlik duası)

Fakirlikten kurtulmak ve zengin olmak için, En tesirli zenginlik duası Esma-ül-Hüsna yani Allah'ın 99 güzel ism-i şeriflerinden "Ya - Ğaniyy ve Ya- Muğni" İsm-i Şerifleri okunur. Bu iki ism-i şerileri okuduktan sonra duası yapılırsa garanti zengin olur ve hiç kimseye muhtaç olunmaz.

Ya - Ğaniyy Ya- Muğni zengin olma duasi

Kalben faziletine inanarak, Hayırlısını Allah (c.c)'den isteyerek 10 cuma "El - Ğaniyy ve El - Muğni" ism-i şerifeleri okuyup ardından duasını da okuyan Allah'ın izni ile kesin garanti zengin olur. Burada iki tertip üzere ism-i şerifler okunmaktadır, birincisi "El- Ğaniyy" ve "El- Muğni" ism-i şerifleri aynı anda okuyarak duasını yapmak. İkinci tertipte ise sadece "El-Muğni yani "Ya Muğni" ism-i şerifidir.

Ayrıca bakınız: Fakirlikten kurtulma ve zengin olmak için ism-i şerif

El - Ğaniyy ve El - Muğni ism-i şerifelerin okunuşu ve sayısı:

"Ya - Ğaniyy" defa "Ya - Muğni" zikri ise defa 10 cuma ara verilmeden okunacak. El yerine Ya diye de okunur ki bu daha kolaydır. Perşembe ikindiden sonra cuma günü girdiği için okunabilir, ancak cuma ikindiye bırakmadan okunacak ardından duası okunacak.

Zengin olma duası Arapça okunuşu:

ya ğaniyy duası arapça

Latin Harflerle Türkçe Okunuşu:

Bismillâhirrahmânirrahîm.

Allâhümme entel Ğaniyyü fî vahdâniyyetike bizzâtil münferidü fî tenzîhinnüûti vessıfât. El Ğaniyyü alettahqîqi fil ezeli vel ebed. el Ehadül ferdussamed. Es-elüke bi ğınâ zâtike ve tenezzühi sıfâtike en tekşife lî an ehvâlil mühdesâti ve tüğniye zâtî bittevhîdi ilâ zâtike ve tütahhira sıfâtî bi tenezzühi sıfâtike yâ Muğnî. Allâhümme entel Ğaniyy. Eğneyte men şi'te min ibâdike bil aradılfânî ve eğneyte men şi'te bil beqâi bilezîzil meânî. Eğneyte ehleddünyâ bi vücûdil mâli ve eğneyte ehlel âhirati bi husnitteveccühi ileyke vennevâli fil mâl. Ve en tüğniyenî ve ğınâke fî külli evân. Yâ Allâhu Yâ Evvelü yâ Âhiru yâ Zâhiru yâ Bâtınu ya Ğaniyyu yâ Muğnî. Yâ Zel celâli vel ikrâm. Yâ Allâh Yâ Rahmân Yâ Rahîm. Âmîn.

Ya- Ğaniyy manası:

El - Ğaniyy ismi Kuran-ı Kerimde 18 defa geçer. Zatı, sıfatı ve fiillerinde hiçbir şeye muhtaç olmayıp her şeyin ve herkesin her an kendisine muhtaç olan. Gerçek zenginlik sahibi olan ve hiçbir şeye muhtaç olmayan anlamına gelir.

Ya - Muğni manası:

Muğnî, Zenginleştiren, dilediğine zenginlik veren, ihtiyaçlarını gideren, müstağni kılan. Mahlukatının ihtiyacını giderip zengin kılan. Müstağni kılan. İhtiyaç gideren, zengin eden demektir.

Bu ism-i şerifleri 10 cuma ara vermeden okuyan, garanti fakirlikten kurtulur, büyük zenginliğe kavuşur. Ayrıca manevi tüm sıkıntılardan kurtulur. Hangi dua olursa olsun faziletine inanarak ve duanın kabulü için mutlaka 5 vakit Namaz kılma şartı vardır.

İkinci tertip

İkinci tertipte ise sadece "EL-MUĞNİ" yani Ya-Muğni ism-i şeriftir. Bu ism-i şerifi 10 Cuma gecesi (perşembeyi cumaya bağlayan gece) kere peş peşe okunursa kesin zengin olunur diye hadisi şeriflerde buyrulmaktadır.

Allah-u Teâlâ bu hususta şöyle buyurmaktadır.

"Ey insanlar! Allah(ın dünyada rızık ve afiyetine, ahirette ise Onun mağfiret ve lütfuna her şeyden fazl)a muhtaç olanlar ancak sizsiniz. (Zira varlığınız ve yaşamınız Ona bağlı olduğundan, her nefeste, her düşünüşte ve her bakışta sadece Ona muhtaçsınız.)

Allah ise (hiçbir şeye muhtaç olmayıp, tüm yaratıklara nimetler yağdıracak yegane zenginliğe sahip olan) Ğaniyy de, (övgüyle layık üstün sıfatların tümünün sahibi olması hasebiyle, kimse hamd etmese de, bütün hamdler Kendisine mahsus olan) Hamid de ancak Odur." (Fâtır Sûresi)

Ebû Zerr (r.a)'dan rivayet edilen bir hadisi şerifte Resûsüllah (s.a.v) Allah-u Teâlâ'nın şöyle buyurduğunu haber vermiştir.

"Ey Benim kullarım! Benim hidayet ettiklerim müstesna hepiniz (hak yoldan) sapıcısınız. Öyleyse Benden hidayet (doğru yola ulaşma) isteyin ki size hidayet edeyim. Benim zengin ettiklerim müstesna hepiniz fakirlersiniz, Öyleyse (rızkınızı) Benden isteyin ki sizi rızıklandırayım"

"Ey Âdemoğlu! (Başka işleri bırakıp) Benim ibadetim için boş kal ki, kalbini zenginlikle doldurayım ve fakirliğini gidereyim, eğer böyle yapmazsan kalbini meşguliyetle doldururum ve fakirliğini de gidermem."

Kaynaklar: Tirmizi, Sıfatü-l kıyamet. 48, İbnü Mâce, Zühd

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası